Zobacz pełną wersję : [Dyskusja] Pamiętnik dewelopera: Wydarzenie Zimowe 2013
Temat główny: Pamiętnik dewelopera: Wydarzenie Zimowe 2013 (forum.thesettlersonline.pl/threads/33112?p=125757#post125757)
Zapraszam do dzielenia się swoimi opiniami nt. powyższego wydarzenia. :)
a gdzie "zmodyfikowana" arktyczna kopalnia żelaza z poprzedniego wpisu?:p
Hakardrag
22.11.2013, 18:35
Zanosi się na najlepszy Event w historii TSO - oby tylko ceny na nowości nie były odstraszająco - wnerwiające :) Pomysł z nowymi przygodami i budynkami świetny. Życzę wszystkim moc prezentów :)
To będzie czas Świąt, więc każdy powinien wchodzić do gry i uczestniczyć w niej w świątecznym nastroju. Zadbajcie o to.
Angelkaxd
22.11.2013, 18:38
I wszytko jasne, ja tylko ubolewam nad tym, że można kupić 2 chatki, a nie 3!
thordis, zmodyfikowana = zmodyfikowano źródło jej pozyskiwania, wcześniej była ona dostępna wyłącznie z Najazdu wikingów. :)
Angelkaxd
22.11.2013, 18:43
BB_xaar chyba sam nie wierzysz w to co piszesz ;D
krotos666
22.11.2013, 19:04
Lepiej dwie manufaktury i dwie chatki, niż jedna manufaktura i 3 chatki, bo chyba tak było na początku na testowym.
Chatkę kupisz na handlu a manufaktury nie.
I zgodzę się, że to będzie bardzo ciekawy event :)
Na obecnym etapie nie mam zastrzeżeń do eventu. Naprawdę nagrody są bardzo ciekawe i przydatne. A ta wieża to już kompletnie wypas :D Oby tylko ceny za budynki się nie zmieniły.
Fatamorgana
22.11.2013, 20:49
Na obecnym etapie nie mam zastrzeżeń do eventu. Naprawdę nagrody są bardzo ciekawe i przydatne. A ta wieża to już kompletnie wypas :D
Zgadzam się. Na pewno nie można narzekać.
Oby tylko ceny za budynki się nie zmieniły.
Moim zdaniem taki event powinien być bardziej prestiżowy, a prezenty rarytasem czy też budynki jakie można za nie kupić.
Ceny powinny być większe.
A moim życzeniem świątecznym jest żeby do puli budynków które można kupić dodano jakiś "Elitarny" budynek za np. 3k-5k prezentów :)
Hakardrag
22.11.2013, 20:58
Ceny nie mogą być zbyt wysokie - młodsi gracze nie są wstanie przekroczyć budżetu 2k prezentów. Moim zdaniem, tak jak było dotąd jest optymalnie: z Eventu powinniśmy mieć szanse kupienia dwu budynków elitarnych oraz dwa-trzy z nagród za logowanie, wykonane zadania i jako prezent świąteczny od BB.
W sumie raz na rok, przy okazji takich Świąt, wszyscy aktywni gracze powinni mieć satysfakcję z udziału w grze -jestem pewien że tak właśnie będzie:)
przemkor
22.11.2013, 21:05
Dostępna będzie także specjalna nagroda dla graczy, którzy zdołają otworzyć wszystkie okna-niespodzianki:
w tym roku jest to Złota Wieża!
a gdy już posiadam 3 wieże za łodygi otrzymam kolejną?
Angelkaxd
22.11.2013, 21:08
Przemkor tak dostaniesz, Zlota Wieża z eventu a Złote Wieże za łodygi to co innego.
przemkor
22.11.2013, 21:13
bajkowy też miał być za ciąg krawców a wyszło jak wyszło :)
Van-de-Lord
22.11.2013, 21:23
Wow 2 manu bez poprzedniego limitu czyli jak ktoś ma wszystkie poprzednie to może mieć już 7 :D
Co do chatek to bym nie ubolewał bo można nimi handlować więc wystarczy kogoś z gildii poprosić.
Xaar wiadomo ze można otwierać okienka za klejki i teraz pytanie czy żeby dostać wieżę trzeba codziennie je otwierać czy te za klejki też się liczą?
Van-de-Lord
22.11.2013, 21:25
bajkowy też miał być za ciąg krawców a wyszło jak wyszło :)
Z tą różnicą że w oficjalnym poście w pamiętniku było tylko napisane że przejście całości daje szansę na nagrodę bez pisania co to jest. Fakt że miał to być zamek pojawił się dopiero w nieoficjalnym poście Xaara w temacie.
Angelkaxd
22.11.2013, 21:25
przemkor tu masz już pewną informację, a nie plotki z testowego jak na przykładzie Bajkowego Zamku.
Fajnie się event zapowiada, oby nic nie zmienili bo będzie naprawdę ciekawie. Najlepszy event jaki będzie, przynajmniej raz się BB postarało
Piotru70
23.11.2013, 01:05
thordis, zmodyfikowana = zmodyfikowano źródło jej pozyskiwania, wcześniej była ona dostępna wyłącznie z Najazdu wikingów. :)
To liczę na zniżenie kosztu Najazdu wikingów w Sklepie. Bo 1500 klejnotów za przygodę która nie jest jedynym sposobem na zdobycie unikatowych budynków jest przesadna. To chociaż na czas trwania eventu moglibyście zrobić promocje na przygodę powiedzmy 33%. Tak za 1000 klejnotów.
Van-de-Lord
23.11.2013, 12:38
Czyli teraz jest kopalnia żelaza to w kolejnym evencie możemy się spodziewać np lodowej posiadłości?
Gacek666
23.11.2013, 13:16
Lepiej dwie manufaktury i dwie chatki, niż jedna manufaktura i 3 chatki, bo chyba tak było na początku na testowym.
Chatkę kupisz na handlu a manufaktury nie.
I zgodzę się, że to będzie bardzo ciekawy event :)
W 100% popieram, i byle by kolekcja dopisywała i będzie cacy.
kruczek96
23.11.2013, 14:09
niestety od paru dni nie moge sie zalogowac na testowy
TedMruczek
23.11.2013, 14:13
niestety od paru dni nie moge sie zalogowac na testowy
Ja podobnie - od tygodnia nie moge tam "potestowac". takich jak my - jest wielu, co widac po tamtym (http://forum.tsotesting.com/forums/180-Discussions) forum.
Co gorsza - trzy dni temu BB potraktowalo nas takim komunikatem
Dear testers!
Since the last maintenance many testers are not able to play.
The error "connection to server lost" appears.
We are investigating the issue and will keep you posted.
jesli nasz event bedzie wygladal podobnie, to ..........
Kolekcje dopisują nieźle, nie to co dynie, ale tych potrzeba po 25 sztuk, aby zrobić paczkę 10 prezentów.
Obecnie tu trafia sie do ok. 20 (więcej chyba nie spotkałem u siebie na wyspie do tej pory) przedmiotów, na testowym z nowym kolekcjami średnio wszystkich jest 35-40 do odszukania.
Z 2 manufaktur sie bardzo ciesze, ten event owocuje w wiele budynków (wieza, prowiant, manufki, łowcy jeleni, silo lub młyn). Teraz ciekawi mnie jedynie jak będzie z dostępnością prezentów, z tego co zaobserwowałem co dzień sa zadanka po 10 prezentów, do tego jakiś łańcuch zadan, kolekcje i odkrywcy. Mam nadzieje że nie padnie niechlubny rekord cen (obecnie chyba pisanki 2013)
@TedMruczek
Dziś przed południem testowy całkiem sie wysypał (akurat kończyłem poradniczej do nowych zakazanych a tu BACH), garść ludzi co jeszcze sie logowała normalnie (np. ja) dziś straciła takową możliwość, tak więc obecnie raczej nikt tam nie wbije, trzeba czekać do pon. może coś poprawią w końcu.
robertzz5
23.11.2013, 15:12
Jakoś na serwerze testowym nie miałem klejnotów. Co z tym zrobić?
TomHumble
23.11.2013, 18:32
A czy ktoś może podać ceny tych budynków z testowego?
Fanty za prezenty tym razem jest trafiony zarówno z ilością dostępnych dla każdego gracza jak i jakośc/zróżnicowanie ;) gratki
broda102
23.11.2013, 20:35
Specjalnie dla TomHumble
Budowle:
Arktyczna Kopalnia Żelaza - 245 prezentów (brak ograniczeń)
Chata Łowcy Jeleni - 595 prezentów (2 na gracza)
Manufaktura Recyklingu - 230 prezentów (2 na gracza)
Specjalny Magazyn Prowiantu - 945 prezentów (1 na gracza)
Silos bądź Młyn wodny - ostatni tydzień logowania w kalendarzu eventowym
Złota Wieża - 24 dni logowania w kalendarzu eventowym
Ozdoby:
Bałwan - 30 prezentów (brak ograniczeń)
Choinka (mała) - 40 prezentów (brak ograniczeń)
Choinka Bożonarodzeniowa - 60 prezentów (brak ograniczeń)
Do tego duży pakiet 100 prezentów u kupca - 300 klejnotów
Mały(30 prezentów) - 100 klejnotów
Oczywiście powyższe ceny mogą się zmienić w końcowej wersji eventu.
Planowany start eventu: 5 grudnia 2013
Planowany koniec eventu: 2 stycznia 2014
Ja chcę takie owce na wyspę, o!
... na oscypki...
nie będzie tego to miało być zamiast chatki jeleni , tak samo jak farmo silos widoczny w synach krawca
broda102
23.11.2013, 21:34
Heh zapominałem sygnatury odznaczyć :P Także, chyba przydało by się na ten temat nowy wątek utworzyć :) Ale tak dywagując - jak pewnie niektórzy
zauważyli gra jest wzorowana na The Settlers 7 i owczarnia jest odrębną gałęzią która być może kiedyś trafi do TSO, a budynki typu "Chatka jeleni" są
elementem wprowadzanym zazwyczaj podczas eventów.
PS. Dla osób interesujących się grą - które nie miały okazji zagrać w TS 7:
http://www.youtube.com/watch?v=8ASSq0z-eP8
Event będzie bardzo fajny. Mam tylko jedno pytanie. Czy zamiast tego magazynu prowiantu, nie można było dać do odblokowania nowej zakładki w już istniejącym magazynie prowiantu ? Po co tworzyć kolejny budynek, który będzie spełniał identyczne funkcje, jak stary magazyn a będzie tylko zabierać miejsce na wyspie ?
to spróbuj w starym magazynie jednocześnie produkować kosze Irmy i pokarm dla ryb.
No tak, niby mamy oszczędność czasu. Ale przez 2 lata robiliśmy wszystko w jednym i jakoś żyliśmy. A tutaj chodzi tylko o zmniejszenie ilości kliknięć. Przecież nikt nie siedzi 24/h przy osadce. Spokojnie można dawać pokarm, kosze i przynętę w jednej kolejce. Część dając do roboty na noc. Poza tym, jeżeli chcą wprowadzić nowy magazyn prowiantu, to powinniśmy się spodziewać też nowych koszar.
Piotru70
24.11.2013, 05:44
to powinniśmy się spodziewać też nowych koszar. Tyle że te koszary będą stawiane chyba na wodzie. xD
golec115
24.11.2013, 10:00
Tyle że te koszary będą stawiane chyba na wodzie. xD
Armia składająca się z płetwonurków ^^
A ja mam pytanie : czy jest szansa na jakiegoś dobrego generała w tym evencie?
A ja mam pytanie : czy jest szansa na jakiegoś dobrego generała w tym evencie?
Nie ma.
Nie ten event.
Nie wiem nad czym ten zachwyt, ja tu nie widze nic ciekawego ;byc moze dla nowych graczy to jakas gradka, ale nie dla osob, ktore graja w to juz dluzszy czas nic ciekawego
I tu sie zgodze z Fatamorgana powinni dac budynek elitarny dla mnie idealny bylby statek jako budynek zwiekszajacy populacje . Cos ladnego i innego :)
Czlowiek_Lasu
25.11.2013, 00:52
Co do manufaktur, to o ile sobie przypominam, na Nowy Rok dawali jedną w prezencie. Luźno się to raczej wiąże z wydarzeniem, ale tylko przypomnę na smaka ...
TomHumble
25.11.2013, 05:14
Specjalnie dla TomHumble
Bardzo dziękuję za tak szczegółową informację.
Niestety tak jak się spodziewałem, specjalny magazyn prowiantu jest drogi - oj nie zaszaleję w te święta. :)))
Bardzo dziękuję za tak szczegółową informację.
Niestety tak jak się spodziewałem, specjalny magazyn prowiantu jest drogi - oj nie zaszaleję w te święta. :)))
Ceny sie zmienily na testowym:
nowy magazyn prowiantu - 995
manufaktura - 295
kopalania zelaza - 295
choinka mala - 40
balwan - 40
Brisinger
25.11.2013, 19:08
Ceny sie zmienily na testowym:
nowy magazyn prowiantu - 995
manufaktura - 295
kopalania zelaza - 295
choinka mala - 40
balwan - 40
czyli nowy magazyn nie zmienil ceny
mam nadzieje ze skoro podnieli ceny to nie zmniejszyli znacznie dropu prezentow
Brisinger
25.11.2013, 19:15
jakis cienias kasuje posty;>
to napisze jeszcze raz
w banerze w sklepie w grze za klejnoty na dole jest dom ływajacy zamiast pływajacy analfabeci sa i to jest tego dowod;>
po 2 naprawic snieg czemu zwierzeta i ludzie tez sa biali? jakas nowa rasa? do tego cale budynki sa biale nigdy nie widzialem zeby tak snieg obsypal rowno domek...
mapa ze sniegiemrazi w oczy a przyczyny podalem wyzej...
do tego cena sniegu powinna byc za 1 rybe ma to urozmaicic gre i podkreslic pore roku a nie zeby gracz musial wydac 50 prezentow...
jakis cienias kasuje posty;>
to napisze jeszcze raz
w banerze w sklepie w grze za klejnoty na dole jest dom ływajacy zamiast pływajacy analfabeci sa i to jest tego dowod;>
po 2 naprawic snieg czmeu zwierzeta i ludzie tez sa biali? jakas nowa rasa? do tego cale budynki sa biale nigdy nie widzialem zeby tak snieg obsypal rowno domek...
bledy i literowki zdarzaja sie kazdemu a skoro tego nie uznajesz to swoim slowem "czmeu" sam sie nazwales analfabeta. I najlepiej juz skoncz bo po innych tematach widac ze szukasz dziury w calym
Piotru70
26.11.2013, 04:58
po 2 naprawic snieg czemu zwierzeta i ludzie tez sa biali? jakas nowa rasa? do tego cale budynki sa biale nigdy nie widzialem zeby tak snieg obsypal rowno domek...
Może z zimna mają oszronione ciuchy/futra?
O co chodzi z tym Specjalny magazyn prowiantu produkuje nowych premii produkcyjnych, potrajających produkcję warsztatów oraz fragmentów mapy. Chodzi mi o fragmenty map
@sajmon
W tych nowy magazynów prowiant produkowany fragmentów mapy z trzy różnych rodzaje papier.
Mam nadzieję że zrozumiałeś. Dostosowałem styl gramatyczny mojej odpowiedzi do Twojego pytania.
Kitikejt
26.11.2013, 12:47
O co chodzi z tym Specjalny magazyn prowiantu produkuje nowych premii produkcyjnych, potrajających produkcję warsztatów oraz fragmentów mapy. Chodzi mi o fragmenty map
W nowym, specjalnym magazynie prowiantu można będzie z papieru zrobić "magiczny atrament" - a mówiąc po ludzku fragmenty mapek (takie same jak przynoszone przez odkrywców).
Hm, z tego co się orientuję zrezygnowali z najlepszego papieru w zamian są stalówki.
A swoją drogą pogratulować Xarowi refleksu - pamiętnik w piątek a dzisiaj info na głównej stronie:)
Piotru70
26.11.2013, 13:35
Info to było jak na testowym były testy tego eventu.
Brisinger
26.11.2013, 14:37
nareszcie info dla wszystkich a tyle bylo spiny o wszystko;>
ale nadal jestem ciekaw jak z ta zlota wieza bedzie czy np jak ktos nie otworzy 1 dnia a kolejnego wyjmie nagrody za klejnoty to dalej ma szanse czy juz nie;>?
Pepsiaczek
26.11.2013, 15:11
A ja mam pytanie odnośnie tego "kalendarzyka".
Od kiedy będzie można otwierać te pola z nagrodami? Od 1-24 grudnia czy od 5-29 grudnia?
Moze byc :)
Jestem gotowa sie logowac kazdego dnia nawet na roamingu, jesli mi to zagwarantuje wieze na koniec ;). Mam tylko nadzieje, ze nie wyjdzie jak obecnie na testowym (podobnie jak inni nie moglam sie logowac od 6. do 13. dnia eventu).
Brisinger
26.11.2013, 16:38
dziwne bo ja moglem w tych dniach, moze wymieliscie problem jakis?
kalamburka
26.11.2013, 16:59
Witam
Zapowiada sie jeden z lepszych eventow,bardzo urozmaicony ,mam na mysli kalendarz adwentowy,kolekcje,codzienne zadania i 4 rozne przygody
Bardzo chojny na dokladke wiele budynkow do zdobycia i zlota wieza na koniec , ktora wyglada swietnie
Juz sie nie moge doczekac :)
pozdrawia zespol TSO
Pepsiaczek raczej wygląda na to że od 5-29, szkoda że nie 1-24 bo to jednak ma być kalendarz adwentowy.
Ranhea podobno znaleźli powód problemów więc należy mieć nadzieję że przyczynę zlikwidowali, ja akurat miałam szczęście i tylko w niedzielę nie mogłam się zalogować.
Mam tylko nadzieję że naprawią tę odwrotną produkcję uzupełnień, bo na testowym nadal czas pracy i potrzebne surowce są odwrotnie (dla ryb woda i ryby, dla zwierząt chleb).
Dla mających dosyć prymitywnych odzywek Brisingera proponuje zgłaszajmy jego niestosowne posty (wykrzyknik po lewej na dole), może moderatorzy dadzą mu odpocząć od forum, bo poziom frustracji jaka wylewa się z jego postów stanowczo wskazuje że wakacji mu potrzeba.
Bernardoss
26.11.2013, 18:03
Czy cały event zakończy się 2.01 czy też same towary będą jeszcze dostępne u kupca przez jakis czas? Jesli tak - jak długo będą dostępne?:)
TedMruczek
26.11.2013, 18:18
Ranhea podobno znaleźli powód problemów więc należy mieć nadzieję że przyczynę zlikwidowali, ja akurat miałam szczęście i tylko w niedzielę nie mogłam się zalogować.
Niestety - to tylko nadzieja , bo nadal nie dziala, nadal sa problemy na testowym.
Glosy na forum testowym (http://forum.tsotesting.com/threads/19713-Impossible-connect-to-the-server/page17)
Tantanos12
26.11.2013, 18:24
Brisinger - proste zasady ortografii.
Jeżeli każemy komuś coś zrobić piszemy "ż" bo kazać
Natomiast jeżeli ma być to kara np. dyscyplinarna lub inna piszemy przez "rz". Karzę Cię naganą. Chyba można się stosować do zasad ortografii.
W tej chwili w Twoim poście jest napisane, że Piwonia nas czymś ukarała, tylko nie wiadomo czym. O stosowaniu zasad interpunkcji nie będę już pisał ani o stylistyce Twojej wypowiedzi.
BigBaang
26.11.2013, 19:26
Większość pomysłów na wielki plus. Świetnie, że w końcu event będzie zróżnicowany i można naprawdę złowić nagrody które sie przydadzą... Nie to co w innych eventach ;]
Brisinger
26.11.2013, 19:45
Brisinger - proste zasady ortografii.
Jeżeli każemy komuś coś zrobić piszemy "ż" bo kazać
Natomiast jeżeli ma być to kara np. dyscyplinarna lub inna piszemy przez "rz". Karzę Cię naganą. Chyba można się stosować do zasad ortografii.
W tej chwili w Twoim poście jest napisane, że Piwonia nas czymś ukarała, tylko nie wiadomo czym. O stosowaniu zasad interpunkcji nie będę już pisał ani o stylistyce Twojej wypowiedzi.
? piles nie pisz...
Mały_Misiek
26.11.2013, 20:10
Jakie są nagrody za ukończenie przygód świątecznych?
Ja za Kolejne zakazane eksperymenty dostałem dzisiaj granit, katapulte, miksture, starcoinsy (chyba coś 160) i jakiś badziew.
czy manufakture z eventu bedzie mozna przeslac innemu graczowi ?
macmadness
26.11.2013, 20:59
na testowym za otwieranie okienek w kalendarzu trzeba placic klejnotami ? jak to bedzie w tym evencie?
?
Manufaktury nigdy nie były do handlu, więc tym razem raczej będzie tak samo.
macmadness płaci się tylko jak przegapiłeś otwarcie okienka, jeżeli będziesz się logował codziennie i otwierał to nic nie zapłacisz.
brisbane
26.11.2013, 21:40
Forumowicze. Napiszę trochę nie na temat, ale jest to rzecz mnie naprawdę irytująca. 100 albo przynajmniej 99% piszących tu to Polacy. Czytając posty odnosi się jednak całkowicie inne wrażenie.
Interpunkcja to przeżytek:
"w banerze w sklepie w grze za klejnoty na dole jest dom ływajacy zamiast pływajacy analfabeci sa i to jest tego dowod;>"
Gramatyka leży na całej długości:
"O co chodzi z tym Specjalny magazyn prowiantu produkuje nowych premii produkcyjnych, potrajających produkcję warsztatów oraz fragmentów mapy. Chodzi mi o fragmenty map"
"Bardzo chojny na dokladke wiele budynkow do zdobycia i zlota wieza na koniec , ktora wyglada swietnie"
Brak umiejętności wstawiania znaków interpunkcyjnych w odpowiednim miejscu:
"? piles nie pisz..."
i wiele, wiele innych błędów.
Nie chodzi o to żeby pisać i wysławiać się jak dr Miodek, perfekcję w tej dziedzinie zostawmy takim jak on, ale styl niektórych postów, ich gramatyka wołają o pomstę do nieba. Nie dość że czyta się to ciężko to jeszcze ich zrozumienie jest niełatwe. Nie wystarczy znać wszystkie litery alfabetu, trzeba je jeszcze odpowiednio połączyć aby coś sensownego przekazać. Czytając niektóre wypowiedzi z tego jak i innych forów ,można dojść do wniosku, że niektórzy spędzają zbyt wiele czasu przed komputerem a za mało nad nauką.
Chodzi o szacunek do i dbanie o język ojczysty. Właściwy przekaz to właściwe zrozumienie.
Proszę nie pisać że ten post jest nie na temat bo to forum jakiejś gry itp. Równie dobrze możemy powiedzieć że elementarny brak higieny osobistej takiego, na przykład , kierowcy autobusu nie powinna być dla nikogo problemem, bo jest on zatrudniony po to aby przewozić ludzi a nie czarować ich swoim zapachem. Higiena języka jest równie ważna.
Pozdrawiam i mam nadzieję że nikogo nie obraziłem.
B
Manufaktury nigdy nie były do handlu, więc tym razem raczej będzie tak samo.
macmadness płaci się tylko jak przegapiłeś otwarcie okienka, jeżeli będziesz się logował codziennie i otwierał to nic nie zapłacisz.
W grudniu 2012 były, ale już w styczniu zablokowali
Brisinger
27.11.2013, 01:10
jak będzie można coś sprzedać to rozpoczną się żniwa dla multi
Van-de-Lord
27.11.2013, 01:20
W grudniu 2012 były, ale już w styczniu zablokowali
Hmm, gram od maja 2012 i nie pamiętam żeby manu były handlowalne
golec115
27.11.2013, 09:10
Nigdy nie szło handlować manufakturą. BB to zastrzegło od samego początku jej wprowadzenia. I tak jest do dnia dzisiejszego.
Piwonia, to nie jest kalendarz adwentowy, to kalendarz odliczający dni trwania eventu. ^^
Oznacza to, że pierwsze okienko na polskiej wersji gry będzie można otworzyć 5 grudnia, drugie 6 grudnia itd.
Bernardoss, cały event zakończy się 2 stycznia 2014 - wtedy zniknie także świąteczna sekcja w Sklepie w grze.
Xaar ja rozumiem że tak kazano Tobie to wytłumaczyć, ale gdyby to było odliczanie dni eventu to nie powinno być 24 dni tylko 28, 24 dni jasno wskazują że autorom pomysłu chodziło o bardzo powszechną w Niemczech idee adwentowego kalendarza. Szkoda że BB nie zdecydowało się na zrobienie dodatkowej krótszej przerwy w nocy z listopada na grudzień i nie zastartowało kalendarza z początkiem grudnia. Pomysł mimo że nie wystartuje 1 grudnia to i tak bardzo mi się podoba.
Ja również nie kojarzę żeby można było kiedykolwiek handlować manufakturą, gdyby tak było to na pewno dokonała bym zakupu.
Piwonia, postanowiono zastosować 24 okienka, które nie odnoszą się do dni grudnia, a właśnie do dni trwania eventu. Celowo wykorzystano liczbę 24, a nie 28. Gdyby interfejs umożliwiał otwieranie nowego okienka każdego "eventowego" dnia, na zaakceptowanie Złotej wieży byłby tylko jeden dzień. Stosując "tylko" 24 dni, czas na zdobycie Złotej wieży jest nieco dłuższy. :)
I akurat tak trafiło na te 24 dni jakie się stosuje w kalendarzu adwentowym, w którym tak samo odlicza się kolejne dni.
A tak z serwera testowego:
Maintenance November 12th - Christmas Event
Dear settlers,
We will deploy a new game version today, November 12th, between approx. 17:15 and 20:00 (CET). Therefore the server will not be available during this period. The exact time will be given, once we have more information. The new version comes with the following new features:
NEW FEATURES
• Pre-Version of the Christmas Event
• Resource: Gifts
• 4 Adventures: Save the Christmas feast - The stolen Sleigh - More Secluded Experiments - Return to the Bandit Nest
• Collectibles: Candies
• Advent Calendar
• 6 Buffs: Christmas feast - Cookies - The fermentation accelerator - Hot Lemon Tea - A million snowflakes - Solar flare
• Provision house item: Granite transformation
• Deco buildings: Normal Xmas tree - Animated Xmas tree - Snowman
• Buildings: Deerstalker Hut - Coal Workyard - Arctic Iron Mine - Provision House II (with new buffs)
Pomysł z nazywaniem interfejsu mianem "Advent Calendar", został wycofany tuż po wprowadzeniu świąt na serwer testowy.
Zamiast nazwy "Advent Calendar" będzie nazwa "Christmas Surprise". :) Na polskiej wersji gry będzie to najprawdopodobniej "Świąteczna Niespodzianka", jednak finalne tłumaczenie nie jest jeszcze gotowe. Tak jak już pisałem, cyferki wyświetlane w interfejsie z "niespodzianką" będą odnosiły się do dni trwania eventu, a nie dni grudnia. :)
Brisinger
27.11.2013, 14:33
Piwonia, postanowiono zastosować 24 okienka, które nie odnoszą się do dni grudnia, a właśnie do dni trwania eventu. Celowo wykorzystano liczbę 24, a nie 28. Gdyby interfejs umożliwiał otwieranie nowego okienka każdego "eventowego" dnia, na zaakceptowanie Złotej wieży byłby tylko jeden dzień. Stosując "tylko" 24 dni, czas na zdobycie Złotej wieży jest nieco dłuższy. :)
ja tu czegoś nie czaje
na testowym złota wieże jest dla każdego gracza co otworzy wszystkie okienka (mając na uwadze ze można to robić za klejnoty jak ktoś zaśpi to nawet ostatniego dnia mozna otworzyc wszystkie na raz)
a ty piszesz coś o tym ze szansa na zdobycie złotej wieży będzie większa? skoro były by 28 dni to by było więcej nagród a złota wieża i tak by wpadła a są 24 zmniejszona liczba nagród w stosunku do 28 dni a wieże i tak dostanie każdy kto otworzy wszystko
no chyba ze o czymś nie wiem
możesz xaar to objaśnić?
Być może moje poprzednie słowa były trochę niezrozumiałe, więc spróbuję inaczej (nie pisałem niczego o "zwiększaniu szansy").
Nie wszyscy logują się do gry codziennie, szczególnie w okresie świątecznym. Gdyby na odebranie Złotej wieży każdy miał tylko 24 godziny, mogłoby dojść do sytuacji, w której ktoś nie mógł się zalogować w ostatnim dniu, przez co utracił możliwość odebrania swojej Złotej wieży. Przyczyny mogłyby być różne: spędzanie czasu z rodziną/znajomymi, utrudnienia techniczne, czy np. podróż.
GarnekPierogów
27.11.2013, 15:14
Pomysł z nazywaniem interfejsu mianem "Advent Calendar", został wycofany tuż po wprowadzeniu świąt na serwer testowy.
Ach, ta wszędobylska polityczna poprawność. ;)
Brisinger
27.11.2013, 15:23
Być może moje poprzednie słowa były trochę niezrozumiałe, więc spróbuję inaczej (nie pisałem niczego o "zwiększaniu szansy").
Nie wszyscy logują się do gry codziennie, szczególnie w okresie świątecznym. Gdyby na odebranie Złotej wieży każdy miał tylko 24 godziny, mogłoby dojść do sytuacji, w której ktoś nie mógł się zalogować w ostatnim dniu, przez co utracił możliwość odebrania swojej Złotej wieży. Przyczyny mogłyby być różne: spędzanie czasu z rodziną/znajomymi, utrudnienia techniczne, czy np. podróż.
a teraz jakie sa mozliwosci?
kalendarz konczy sie 2 stycznia ale bedzie jeszcze przez tydzienaktywny dla tych gap;>? tak mam to rozumiec;>?
To raczej nie kwestia politycznej poprawności tylko zmiany terminu rozpoczęcia eventu. Nazwę zmienili na "Christmas Surprise" czyli nadal tylko chrześcijaństwo jest promowane.
Brisinger event rozpoczyna się 5, jak policzysz 24 to wychodzi 28 grudnia jako dzień kiedy kończy się kalendarz. Tak więc czas na odebranie wieży będzie od 28 grudnia do 2 stycznia.
To może następny będzie event pn. "Ramadan Time" :)
LordOrtega
28.11.2013, 14:42
Wiadomo po ile bedą manufki chatki lowcy i nowy magazyn prowiantu??
po ile beda prezenty u kupca
Jakubboss
28.11.2013, 15:39
Kiedy pytałem BB_xaara czy w przyszłości będzie coś robione z rybakiem podobnie jak z łowcą -> Chatką łowcy jeleni, to odrzekł, iż "nic nie może powiedzieć na ten temat...". Spodziewałem się czegoś takiego na tym evencie, ale może kiedy indziej coś takiego wprowadzą :)
@LordOrtega
Wszystko masz opisane tu na forum a także na tesotesting.com
@Jakubboss
Skoro xaar powiedział że nie może nic mówić odnośnie nowego rybaka, to może będzie to jakaś niespodzianka na Wielkanoc...
Van-de-Lord
28.11.2013, 16:21
na Wielkanoc "nowe koszary" :P
Gdyby takie koszary robiły w jednej paczce powiedzmy po 500 rekrutów to było by to ciekawe rozwiązanie.
A ten Specjalny magazyn prowiantu to będzie dostępny tylko podczas ewentu czy po zakończeniu ewentu zniknie i czy ewentualnie będzi mozna go kupic za klejki po ewencie
Van-de-Lord
29.11.2013, 19:09
raczej nie będzie za klej bo wtedy część mogłaby kupić kolejny no chybaze faktycznie by można było mieć 2
Zawsze wszystko po evencie jest za klejnoty (budynki/specjalisci) no chyba prócz ponuraka, ale mamy doświadczonych wiec to bez różnicy.
Może być jak ze szkółkami jak ktoś kupił 3 (2012) za dynie to nie może więcej nawet i za klejnoty z tym że tu bedzie raczej ograniczenie do 1.
Najlepiej będzie że manufakture i łowce można kupić 5 razy za 300 prezentów. Ja tak przynajmniej myśle. I ten event zapowiada się świetnie bedzie duzo prezentów z okazji mikołaja, nowego roku i może jeszcze z jakiegoś :D
Wesołych świąt i miłej gry wam życzę!!!
Piotru70
01.12.2013, 20:26
Manufaktura przyda się jak najbardziej, łowca jeleni? Hmm przedmiot zdatny do handlu i kupna w nieograniczonej ilości tak więc sądzę że jego cena będzie stale maleć. Więc nic nowego.
Nieznany1989
01.12.2013, 20:48
xaar a nie lepiej bylo wymyslec cos fajniejszego na koniec eventu niz wieze ? wieze ktora mozna kupic ? sadze ze stac was na lepsze pomysly moze cos do zwiekszenia populacji cos niebanalnego ?
ja juz to proponowalem, ale widocznie maja lepsze pomysly :) Mam nadzieje ze dla lvl 50 cos sie wkrotce fajnego pojawi bo wieje nostalgia eventy takie same Panowie ruszcie glowa i nas zaskoczcie :P
sivy-devil
01.12.2013, 21:07
Kiedy pytałem BB_xaara czy w przyszłości będzie coś robione z rybakiem podobnie jak z łowcą -> Chatką łowcy jeleni, to odrzekł, iż "nic nie może powiedzieć na ten temat...". Spodziewałem się czegoś takiego na tym evencie, ale może kiedy indziej coś takiego wprowadzą :)
Z tego co wiem to było to już w planach jakiś czas temu a skoro do tej pory nic się nie zmieniło w tej materii to oznacza to tylko jedno:) coś spaprali:) pewnie się pojawi jak naprawią
Van-de-Lord
02.12.2013, 00:07
Manufaktura przyda się jak najbardziej
Oszczędzałem klejnoty więc kupiłem 3 od kupca, 1 za event i 1 z prezentu wiec jest już 5, kolejne 2 to razem 7. Ktoś może powiedzieć że to już sporo i zburzy rynek węgla, ale dla mnie to raczej wymiana smolarzy na manufaktuary ale i tak nadal potrzebuję smolarzy więc nie wiele to jednak daje.
Jedynie jak ktoś ma multikonta i sprzedaje węgiel to uważa że wprowadzanie nadmiaru na rynek
ja juz to proponowalem, ale widocznie maja lepsze pomysly :) Mam nadzieje ze dla lvl 50 cos sie wkrotce fajnego pojawi bo wieje nostalgia eventy takie same Panowie ruszcie glowa i nas zaskoczcie :P
Proponuję sprawdzić co znaczy pojęcie "nostalgia" a później go używać.
Van-de-Lord zaburzy i to bardzo i tu nie chodzi o atak na multikonciarzy bo ja nie mam żadnego multikonta, a węglem handlowałam. Zeszłoroczne 2 manufaktury mocno odczułam, ceny węgla spadły o połowę, przestało się opłacać buffować węgiel i stawiać kopalnie.
DrwalNadDrwale
03.12.2013, 20:04
Tyle że te koszary będą stawiane chyba na wodzie. xD
Koszary Marines :D
Kalendarz adwentowy nie pozwoli na ukończenie go. Dzisiaj otworzyłem tylko jedno okno, a mamy 5 grudnia...
Angelkaxd
05.12.2013, 16:27
To jest kalendarz eventowy i trwa tyle dni co event.
Nie mylmy z kalendarzem adventowym, gdyż on nim nie jest.
d_strzalka
05.12.2013, 19:14
Gramatyka leży na całej długości:
Nie chodzi o to, żeby pisać i wysławiać się jak dr Miodek, perfekcję w tej dziedzinie zostawmy takim jak on, ale styl niektórych postów, ich gramatyka wołają o pomstę do nieba. Nie dość, że czyta się to ciężko, to jeszcze ich zrozumienie jest niełatwe. Nie wystarczy znać wszystkie litery alfabetu, trzeba je jeszcze odpowiednio połączyć, aby coś sensownego przekazać.
(...)
Proszę nie pisać, że ten post jest nie na temat, bo to forum jakiejś gry itp. Równie dobrze możemy powiedzieć, że elementarny brak higieny osobistej takiego, na przykład , kierowcy autobusu nie powinna być dla nikogo problemem, bo jest on zatrudniony po to, aby przewozić ludzi, a nie czarować ich swoim zapachem.
Nie jestem prof. Miodek i chyba wszystkich interpunktów nie zauważyłem.
Co do meritum się zgadzam. Dbajmy o to, co piszemy i jak piszemy. Wszelkiego typu dys...cośtam potraktujmy raczej jako powód do wstydu nuźli dumy.
Przeczytałem ostatnie parę stron tematu i widzę, że ludzie przejmują się cenami węgla - mnie bardziej interesuje wpływ zalewu rynku złotymi wieżami wartość złota spadnie drastycznie skoro każdy może otrzymać wieże na koniec eventu (chyba że jest jakieś ograniczenie o którym nie wiem). Co o tym myślicie?
TedMruczek
05.12.2013, 21:18
Juz ktos to pisal ale powtorze:
jedna moneta co 12 minut = 5 monet na godzine = 120 na dobe
nie wiem, czy to taki zalew, nawet zakladajac ciagle buffowanie wiezy
KorTom87
05.12.2013, 22:30
siema czy ktos wie czy mozna cofnac wybor w drzwiach w kalendarzu? bo przez przypadek zle wcislem i nie zrobie
nie da sie cofnac wyboru w tych paru drzwiach, z reszta po kliknięciu pojawia sie dodatkowe okienko z pytaniem czy na pewno, tak więc pluj sobie w brodę teraz
Temat główny: Pamiętnik dewelopera: Wydarzenie Zimowe 2013 (forum.thesettlersonline.pl/threads/33112?p=125757#post125757)
Zapraszam do dzielenia się swoimi opiniami nt. powyższego wydarzenia. :)
Przepraszam że nie na temat i nie w tym miejscu ale sytuacja jest mocno irytujaca. Czat jest nie do użytku. Czy nie mozna z tym cos zrobic??
Oto problem:
[10:09] B_B_Klejnoty03: Specjalna Mikołajkowa promocja na klejnoty. Wyślij sms o jednej z trzech treści: pu.rpk6xm , pu.rpk6xn , pu.rpk6xo na numer dziewięć-jeden-sześć-sześć-cztery (oczywiście cyfry), a otrzymasz aż 1080 klejnotów. Dodatkowo dla nowych graczy kolejne 480 klejnotów gratis!! (dodatkowe 480 klejnotów dotyczy graczy, którzy zarejestrowali się nie później niż miesiąc temu). Tylko teraz koszt sms'a to jedyne 4,92 zł z Vat. Wiadomość wysłana automatycznie. Administrator.
wyglada na to ze dales sie zrobic w niepowiem co. Zapewne przeczytales to na czacie gdzie osoba podajaca sie za administratora powinna pisac na niebiesko. Ze o nicku B_B_Klejnoty nie wspomne. Zaden administrator ani mod nie reklamuje klejnotow bo sa ogolno dostepne pod odpowiednia ikonka w interfejsie gry.
A ja mam problem i może ktoś mi podpowie co z tym zrobić :( Udało mi się ukończyć przygodę - uratuj ucztę wigilijną, ale zamiast prezentów za ukończenie przygody jedno wielkie 0 ....
Cardellino
06.12.2013, 17:11
Przepraszam że nie na temat i nie w tym miejscu ale sytuacja jest mocno irytujaca. Czat jest nie do użytku. Czy nie mozna z tym cos zrobic??
Oto problem:
[10:09] B_B_Klejnoty03: Specjalna Mikołajkowa promocja na klejnoty. Wyślij sms o jednej z trzech treści: pu.rpk6xm , pu.rpk6xn , pu.rpk6xo na numer dziewięć-jeden-sześć-sześć-cztery (oczywiście cyfry), a otrzymasz aż 1080 klejnotów. Dodatkowo dla nowych graczy kolejne 480 klejnotów gratis!! (dodatkowe 480 klejnotów dotyczy graczy, którzy zarejestrowali się nie później niż miesiąc temu). Tylko teraz koszt sms'a to jedyne 4,92 zł z Vat. Wiadomość wysłana automatycznie. Administrator.
a Wystarczy zablokować czat poza czatem pomoc dla wszystkich poniżej np 30 lvl-a i po problemie
Gacek666
06.12.2013, 18:05
Wcześniej było B_BKlejnoty05/04 teraz (wczoraj) 02
cornflakes
06.12.2013, 22:23
siema czy ktos wie czy mozna cofnac wybor w drzwiach w kalendarzu? bo przez przypadek zle wcislem i nie zrobie
czego nie zrobisz?
wiesiek09071985
06.12.2013, 22:55
Mam pytanie dotyczące eventu, mianowicie czy tylko mi czy jeszcze komuś pojawiają się nie tylko słodycze i dzwonki, ale też nadal zioła i inne przedmioty z halloweenowego eventu??
TedMruczek
06.12.2013, 22:58
Pewnie wszystkim. Tak samo jak bylo na Halloween - byly ziola, strachy i dynie.
wiesiek09071985
06.12.2013, 23:08
tak, tylko że u mnie halloweenowe przedmioty są dalej do zbierania na wyspie
TedMruczek
06.12.2013, 23:10
Dalej znajdujesz DYNIE na swojej wyspie ??
Bo Halloweenowe byly TYLKO dynie - ziola, strachy, czajniki i sztandary sa caly czas, bez wzgledu na event.
Najlepiej POCZYTAJ (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/32473-Pami%C4%99tnik-dewelopera-Kolekcje?highlight=czajnik), i wszystko bedzie jasne.
wiesiek09071985
06.12.2013, 23:12
No właśnie o to pytałem. Dyń już nie mam, mam reszte z tych rzeczy i zastanawiałem się czy tylko u mnie są czy u wszystkich dlatego pytam
One zawsze będą się pojawiać. Za te rzeczy kupujesz buffy i są one na stałe dodane do gry, oprócz prezentów.
zlotko73
08.12.2013, 10:40
No cóż ...nie wiem co oznacza ...aktywni gracze...w piątek 6.12 pozbawiono mnie dostępu do gry...kalendarz nie zostanie otwarty....straciłam też możliwość zdobycia takiej ilości prezentów jak Ci gracze,którym to sie nie przydarzyło...gildia pozostała bez lidera...konkursy mikołajkowe zaplanowane na ten dzień nie doszły do skutku...arktyczne kopalnie poszły się paść...więc podsumowując tegoroczny event....racja bo w sumie raz na rok przy okazji takich Świąt bez mojej winy zostałam pozbawiona możliwości udziału w świetnej zabawie...pozdrawiam zespół BB ....nie moge tego uczynić inaczej gdyż wszystkie moje meile pozostały bez odpowiedzi....
Hakardrag
10.12.2013, 18:30
Zlotko73, myślę że św.Mikołaj będzie dla Ciebie wyrozumiały i naprawi Ci tą niedogodność, bądź dobrej myśli :)
Pojawią sie i u nas konkursy jak na wersji europejskiej
http://forum.thesettlersonline.com/threads/26615-Contest-Christmas-Craft-TSO-Christmas-decoration-items
?
Tak set2g, na polskiej wersji gry również pojawi się taki konkurs, już niedługo. :)
Kuba_JKL
28.12.2013, 11:49
Ja dzisiaj otworzyłem ostatnie okienko, a wieży ani widu ani słychu :(
krotos666
28.12.2013, 12:08
Wieża ląduje w menu gwiazda.
Galmachar
28.12.2013, 12:20
Trzeba na nią kliknąć
Kuba_JKL
28.12.2013, 12:38
Jest, schowała się pomiędzy zasobami.
Witam dziś otworzyłem ostatnie okienko. Złota wieża trafiła do gwiazdy lecz nie mogę jej postawić choć wolne miejsce na budowle zabiera. Mam lvl. 43.
Hakardrag
02.01.2014, 11:39
Jak przewidywałem, ten Event był najlepszym w historii TSO i co najważniejsze, odbył się bez większych problemów w grze.
Dziękuję i gratuluję drużynie BB. Mam cichą nadzieję, że kolejne Eventy będą właśnie w tym stylu.
Tez mam wrażenie że po paru porażkach eventowych w 2012 i 2013, ten event byl bardzo przyjemny i dal graczom mnóstwo radochy
Ja również jestem, nawet, bardziej niż zadowolony. Chyba każdy gracz, niezależnie do poziomu miał sposobność kupić co nieco. Dostępność prezentów była po prostu przytłaczająca. Pierwszy event, który na dobrą sprawę nie wymagał użycia handlu. Chyba, że chciało się czegoś więcej.
Zamiast rewelacyjnych prezentów na święta i Nowy Rok, teraz dostaliśmy bardzo dobry cały event, z niezłymi prezentami na 24 i 31 grudnia.
Nie wiem dokładnie ile, ale chyba około 6k prezentów przewinęło się przez moje konto. Przed eventem chciałem tylko uzbierać prezenty na te podstawowe rzeczy. A kupiłem z dobre 3x więcej rzeczy i surowców które wspomogły moją osadkę. Po prostu bardzo dobrze zrobiony event.
Mam tylko nadzieję, że to wszystko nie stanie w miejscu za rok. Bo widać, że np. monety nie mają już takiej wartości jak kiedyś i ich wartość będzie spadać.
Niby są te fasole i łodygi, czy rzeczy dostępne za gwiezdne monety, ale to tylko dodatki. Trzymam kciuki, aby ta gra pociągnęła jak najdłużej :)
Pozdrawiam zespół BB
Angelkaxd
02.01.2014, 16:00
Ja w tym evencie wymieniłam wszystkie rezydki na lodowe rezydencje i nie mam żadnej dalszej perspektywy ;p
Galmachar
02.01.2014, 16:07
Ja w tym evencie wymieniłam wszystkie rezydki na lodowe rezydencje i nie mam żadnej dalszej perspektywy ;p
Postaw budowle mistrzowskie jeśli ich nie masz i ulepsz na 5 lvl :)
I wlasnie m.in. dlatego uwazam ten event za najgorszy ze "swiatecznych" eventow (balonowe/kryzysowe/syzyfowe pomijam) do tej pory... Bo kazdy kto mial jakies tam zapasy i chocby minimalna chec zrobil dokladnie to samo w pare dni, zamiast minimum paru miesiecy, w grze planowanej na lata.
Fajnie, ze kazdy mogl kupic wszystko, szkoda tylko, ze nie trzeba bylo w tym celu nawet kiwnac palcem, pomijajac wysylanie odkrywcow :)
Z perspektywy czasu uwazam, ze ostatnie halloween bylo dobrym kompromisem - bardzo duza ilosc surowca (i tak za duza, no ale kompromis to kompromis :) ), ALE trzeba bylo faktycznie pograc, zeby go zdobyc.
Postaw budowle mistrzowskie jeśli ich nie masz i ulepsz na 5 lvl :)
ja juz dawno mam je na 5tym i tez wymienilem rezydki na lodowe .... szukam celu,moze sie cos wymysli :P
Fajnie, ze kazdy mogl kupic wszystko, szkoda tylko, ze nie trzeba bylo w tym celu nawet kiwnac palcem, pomijajac wysylanie odkrywcow
tu nie chodzi o nagrody za prezenty bo niby fajnie ze kazdy mogl na spokojnie sobie wszystko kupic .... gre zepsuli tymi pudelkami ... tylko wlasciwie o to troche zal bo za czesto te lodowe wpadaly ...
tu nie chodzi o nagrody za prezenty bo niby fajnie ze kazdy mogl na spokojnie sobie wszystko kupic .... gre zepsuli tymi pudelkami ... tylko wlasciwie o to troche zal bo za czesto te lodowe wpadaly ...
Jak dla kogo ;) Moim zdaniem event powinien rzadzic sie takimi samymi prawami, jak reszta gry - im wiecej sie starasz, tym wiecej masz. No ale to kwestia gustu, jak wszystko zreszta. Pudelka faktycznie zepsuly sporo patrzac na perspektywy dalszego grania, ktore dla graczy o rozbudowanych wyspach stopnialy. Zabawa z lodowymi miala starczyc na przynajmniej kilka miesiecy, a tu puf - koniec :) Z kolei patrzac na to pod katem czysto monetarnym (typu "ja wydawalem tyle na lodowe, a teraz byly 4x taniej") - jest w miare jak bylo. Zmienia sie glownie skala, kiedys malo kto mial kilka lodowych, teraz wiekszosc ma kilka, a tamci kilkadziesiat. Z kolei ci, ktorzy przed eventem mieli kupe wiez/lodowych maja ich teraz kilkaset w samej gwiezdzie na pozniejsza sprzedaz. Nie zeby teraz bylo po co takie kosmiczne ilosci monet tluc ;)
pudelka napewno przyspieszyly gre , ale bardziej zepsuly ta gre mozliwosc robienia mapek( wysylanie grubasow po przygody przynosi tylko straty) i premii x3...poprostu nie mam teraz jakiegos surowca o ktory ciezko sie postarac...
Hakardrag
03.01.2014, 13:53
Wysyłanie po przygody ma przynosić straty ?
Przykładowo, wszystko co potrzebne by wysłać grubasów na poszukiwania produkuję na mojej wyspie, więc zero kosztów w tych wysyłkach :)
darecki09
04.01.2014, 12:10
Wysyłanie po przygody ma przynosić straty ?
Przykładowo, wszystko co potrzebne by wysłać grubasów na poszukiwania produkuję na mojej wyspie, więc zero kosztów w tych wysyłkach :)
teraz wszystkie przygody można kupic (poza wikingami) za mapki u kupca , których produkcja jest tansza niż koszt wyslania grubasa
p.s. idąc tokiem twojego rozumowania to wszystko jest za darmo bo wyspa nam produkuje...ale jednak jest to gra strategiczno-ekonomiczna i przyjemność sprawia jak jednak się troszkę pokalkuluje itp., itd., a dla graczy nielubiących myslenia polecam np. tetris:)
TedMruczek
04.01.2014, 13:40
teraz wszystkie przygody można kupic (poza wikingami) za mapki u kupca
Jest wiecej wyjatkow, za mapki nie kupisz np Zaginionej czaszki czy slonca tropikow.
Hakardrag
04.01.2014, 18:10
teraz wszystkie przygody można kupic (poza wikingami) za mapki u kupca , których produkcja jest tansza niż koszt wyslania grubasa
p.s. idąc tokiem twojego rozumowania to wszystko jest za darmo bo wyspa nam produkuje...ale jednak jest to gra strategiczno-ekonomiczna i przyjemność sprawia jak jednak się troszkę pokalkuluje itp., itd., a dla graczy nielubiących myslenia polecam np. tetris:)
Chyba nie rozumiesz kolego tych "kosztów" ? Wszystko co produkujesz masz za darmo, a ja mam wszystko co potrzebne by wysyłać grubasów. Przykładowo: jeśli chce zrobić właśnie Wikingów to albo muszę ich kupić ( i tu już jest realny koszt, nie ważne czy w monetach czy w klejnotach) - lub ... posłać grubasów aby mi ich znaleźli - i tu zero kosztów, bo mam wszystko wyprodukowane na te poszukiwania ZA DARMO.
Rozumiesz ?
Galmachar
04.01.2014, 19:22
Chyba nie rozumiesz kolego tych "kosztów" ? Wszystko co produkujesz masz za darmo, a ja mam wszystko co potrzebne by wysyłać grubasów. Przykładowo: jeśli chce zrobić właśnie Wikingów to albo muszę ich kupić ( i tu już jest realny koszt, nie ważne czy w monetach czy w klejnotach) - lub ... posłać grubasów aby mi ich znaleźli - i tu zero kosztów, bo mam wszystko wyprodukowane na te poszukiwania ZA DARMO.
Rozumiesz ?
Z tego co piszesz wywnioskowałem że realnym kosztem jest kupienie wikingów za monety, a wysłanie odkrywców za monety już tym kosztem nie jest, tak? :)
Tornados
04.01.2014, 19:26
Odkrywcy na siebie zarabiaja jak trafia jakas drozsza przygode :)
GarnekPierogów
04.01.2014, 23:12
A jeśli kilka razy pod rząd nie przyniosą nic konkretnego...?
Hakardrag
07.01.2014, 19:26
Z tego co piszesz wywnioskowałem że realnym kosztem jest kupienie wikingów za monety, a wysłanie odkrywców za monety już tym kosztem nie jest, tak? :)
Nie wiem jak Ty, ale ja produkuję wszystko we własnym zakresie, więc mam monety także za darmo :)