PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Gildia - rozszerzenie menu o status zadania z dnia poprzedniego

LubieNoNke
19.11.2013, 12:49
Witam, chciałbym zaproponować pomysł wprowadzenia do menu gildii dodatkowej kolumny mianowicie statusu zadania z dnia poprzedniego. Bardzo często bywa że w przypadku dużych gildii liderowi umykają ostatnie osoby kończące zadanie. Myślę że zgodzicie się ze mną że warto taką dodatkową kolumnę posiadać.

Update:
------------------------------------------
Dodane przez honko:
- wprowadzenie możliwości sprawdzenia 10-15 zadań wstecz u danego gracza
- statystyka procentowa wykonanych zadań gildii u danego gracza

honko
19.11.2013, 14:40
popieram maciupko kolegę - uważam jednak że pomysł jest zbyt wąski :). Proponuje wprowadzenie możliwości sprawdzania 10-15 zadań wstecz u danego gracza (najlepiej żeby taka informacja nigdy nie ginęła) oraz statystyk (np ile % zadań gildii wykonał(a)). Pozwoli to efektywnie zarządzać zwłaszcza dużymi gildiami.
pozdro

LubieNoNke
19.11.2013, 14:49
Być może jest wąski jak piszesz ale chodziło mi o wprowadzenie minimum. W sytuacji jaką przedstawiłeś powyżej menu gildii stałoby się strasznie rozbudowane co za tym idzie wątpię czy support dokonałby aż takich zmian. Aczkolwiek twoje rozwinięcie pomysłu jest warte uwagi.

RedJul
19.11.2013, 15:07
Informacja typu 12/20 (na 20 zadań 12 wykonanych) nie przekracza chyba możliwości programistów z BB?:)

LubieNoNke
19.11.2013, 16:11
Jeżeli uważacie że warto dopisać to do pierwotnej wersji to dokonam update'u.

Jurek12345
19.11.2013, 16:46
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/31637 - tu podobny projekt

Piotru70
19.11.2013, 21:11
Powinno być tak.
Że w miejscu pokazanym na scrrenie czerwonym kolorem widać tylko stratę miejsca i mogło by tam być jakaś kolumna z Kropkami. Zielone wykonał, żółte, nie wykonał ostatniego, czerwone nie wykonał 2 ostatnich. Ale jak się ma czerwoną i się wykona bieżące to nie od razu ma się zielone tylko wskakuje na żółte.

http://pics.tinypic.pl/i/00471/t0l6yyvsdtoj_t.jpg (http://www.tinypic.pl/t0l6yyvsdtoj)

LubieNoNke
19.11.2013, 21:44
Można to i w taki sposób rozwiązać. Wszystko zależy od chęci wprowadzenia przez support. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje co do modyfikacji lub usprawnienia w/w tematu zapraszam do opisywania.

Hor4cy
20.11.2013, 23:12
zamiast kolorow do ktorych bedzie trzeba legendy itp, zamiast ryzyka oczopląsów, mala sugestia... wiem jako lider, że ma znaczenie i chciałoby sie wiedziec dokladnie kto wykonal ostatnie, zwlaszcza te ostatnie osoby umykaja zawsze..
ale...
za duzo danych to tez problem do przyswojenia jak i dla programistow. wiec moze w ten sposób:
dla administracji i lidera, aby wyswietlało się w procentach, ile z ostatnich 10 zadan wykonał dany gracz. oczywiscie z uwzględnieniem tylko zadań gdzie był aktywny i system mu przydzielił zadanie. bo jak nie aktywny to nie ma znaczenia gdyż i tak nie byl uwzględniany przy limicie osób które maja zadanie wykonac.
czyli z ostatnich 10 zadan ile wykonał (bez uwzględnienia bieżącego). czyli na przykład jakby wykonał wszystkie 10 to 100%, jesli byl aktywny we wszystkich ale wykonał 8 to pokazac moze 80%.
cała historia nie ma sensu, przy 10 prosto policzyć, a w zupełności da to wgląd administracji, na temat aktywności i wydajności gracza, więc wiadomo kogo gonić, bić czy wywalać :)

LubieNoNke
21.11.2013, 11:50
Jak już pisałem na początku chodzi mi o prostą kolumnę w której będzie proste tak-nie. Ma być prosto i czytelnie. Zrobił zadanie dzień wcześniej czy nie. I tym sposobem nie ma za dużo danych do przyswojenia.

Dzana1
24.11.2013, 00:47
Pomysł bardzo dobry, ciężko wyłapać kto jako ostatni zrobił zadanie gildii. Popieram pomysł w 100% :)

honko
24.11.2013, 01:17
Jeszcze tylko dodam że zamiast takiej historii czy tej kolumny "z poprzednim zadaniem gildii" innym rozwiązaniem byłaby informacja zbiorcza w skrzynce zarządu gildii (nie jednej osoby lecz kilku) o tym kto wykonał poprzednie zg - wysyłana bezpośrednio po zakończeniu zadania.

EwaMR
24.11.2013, 01:56
Popieram. Nie ważne, czy w formie dodatkowej kolumny, czy jak pisze Honko - raportu dla zarządu. Oba pomysły są dobre.

Łysy_John
24.11.2013, 08:05
Popieram wszystko to, co nam (liderom czy adminom gildii) pomoże w ocenie członków gildii :))) Jestem za tym aby był widoczny status wykonania ostatniego zadania w interfejsie gildii.

wioletkawioletk2
24.11.2013, 09:49
wioletkawioletka2 ja również jestem za tym aby zadania z dnia poprzedniego były widoczne dla nas zarządu gildii sa osoby które notorycznie zadań nie robia nie wiemy kto kończy zadanie dla nas było by to ogromnym ułatwieniem

golec115
24.11.2013, 10:03
wioletkawioletka2 ja również jestem za tym aby zadania z dnia poprzedniego były widoczne dla nas zarządu gildii sa osoby które notorycznie zadań nie robia nie wiemy kto kończy zadanie dla nas było by to ogromnym ułatwieniem

Zanim zrozumiałem sens Twojej wypowiedzi, musiałem trzy razy przeczytać post. Pisz chociaż duże litery, by wiedzieć, gdzie jest początek nowego zdania ;)

Lady-M100
24.11.2013, 10:30
Popieram pomysł.

Larxand
24.11.2013, 10:49
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/30119-Mo%C5%BCliwo%C5%9B%C4%87-kontrolowania-zada%C5%84-gildii.?p=95008&viewfull=1#post95008

thea5
24.11.2013, 13:11
Dobry pomysł. Funkcja szczególnie przydatna w dużych gildiach.

jankid
24.11.2013, 13:23
Nie popieram. Gra ma być zabawą, każdy ma swoje zycie a gra jest tylko dodatkiem do życia, nie odwrotnie. Taki pomysł to wprowadzania zamordyzmu i ścisłej kontroli kto, gdzie, kiedy, z kim. Autorowi pomysłu proponuje znalezienie sobie pracy lub pożyteczniejszych zajęć. Najwyraźniej autor cierpi na chroniczną nudę.

Pomysł bardzo dobry, ciężko wyłapać kto jako ostatni zrobił zadanie gildii. Popieram pomysł w 100% :)
a jakie ma znaczenie kto zrobił ostatni zadanie a kto zrobił je pierwszy?? Czy Wy ludzie nie macie prawdziwych problemów??

thordis
24.11.2013, 13:32
Nie popieram. Gra ma być zabawą, każdy ma swoje zycie a gra jest tylko dodatkiem do życia, nie odwrotnie. Taki pomysł to wprowadzania zamordyzmu i ścisłej kontroli kto, gdzie, kiedy, z kim. Autorowi pomysłu proponuje znalezienie sobie pracy lub pożyteczniejszych zajęć. Najwyraźniej autor cierpi na chroniczną nudę.

Zawsze można znaleźc inną gildie gdzie nie wymagają robienia zadań gildyjnych albo i w ogole do żadnej nie należeć, jaki problem?

Max_Cros
24.11.2013, 15:53
Dokładnie zgadzam się z przedmówcą, jak ktoś chce sobie grać od tak dla zabawy to niech gra solo, jeżeli wstępuje do jakiejś gildii to powinno się to wiązać również z obowiązkami wobec takiego członka gildii. Niektórzy gracze wchodzą wykonują sobie tylko te zadania gildii które im się podobają a w innych przypadkach czekają aż wykona je odpowiednia ilość osób i także otrzymują monety gildii mimo że się w danym zadaniu nie wykazali co jest nie sprawiedliwie w stosunku do tych którzy dane zadanie wykonali a gracze z wysokimi levelami mają te zadania naprawdę skomplikowane.

jankid
24.11.2013, 15:57
Dokładnie zgadzam się z przedmówcą, jak ktoś chce sobie grać od tak dla zabawy to niech gra solo, jeżeli wstępuje do jakiejś gildii to powinno się to wiązać również z obowiązkami wobec takiego członka gildii. Niektórzy gracze wchodzą wykonują sobie tylko te zadania gildii które im się podobają a w innych przypadkach czekają aż wykona je odpowiednia ilość osób i także otrzymują monety gildii mimo że się w danym zadaniu nie wykazali co jest nie sprawiedliwie w stosunku do tych którzy dane zadanie wykonali a gracze z wysokimi levelami mają te zadania naprawdę skomplikowane.
Ale jakie ma praktyczne znaczenie kto zrobił zadanie ostatni?? Wytłumacz mi to racjonalnie. U mnie w gildii zadania są robione codziennie i nie ma znaczenia kto zrobił danego dnia a kto nie mógł zrobić bo mu coś wypadło. Załatwić bym sie nie chciał na gildie gdzie by mnie ktoś pilnował.

Zawsze można znaleźc inną gildie gdzie nie wymagają robienia zadań gildyjnych albo i w ogole do żadnej nie należeć, jaki problem?
Ale po co?? mam gildie gdzie zadania robimy codziennie i nikt nikogo nie pilnuje. I jakieś idiotyczne sprawdzanie kto o której godzinie zrobił zadanie jest szukaniem sobie problemów albo zajęcia dla "bezrobotnych" z wyboru :D:D

Ale po co?? mam gildie gdzie zadania robimy codziennie i nikt nikogo nie pilnuje. I jakieś idiotyczne sprawdzanie kto o której godzinie zrobił zadanie jest szukaniem sobie problemów albo zajęcia dla "bezrobotnych" z wyboru ;):D

wietom
24.11.2013, 16:15
Totalna bzdura!! widać dokładnie kto ma aktywne konto a kto nie, więc po co dodatkowy zamulacz gry?

ApiHeniek
24.11.2013, 18:21
Naprawde mi was żal (ludzi za wprowadzaniem takich bzdur). Totalna inwigilacja. Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura. To tylko gra. Ludzie bawcie się, a nie inwigilujcie! Mających kłopoty ze zrozumieniem słowa "inwigilacja" odsyłam do wikipedii (oczywiście chodzi mi o tych którzy są "za", podejżewam że nie mają pojęcia co to znaczy).

Iphoris
24.11.2013, 20:02
Naprawde mi was żal (ludzi za wprowadzaniem takich bzdur). Totalna inwigilacja. Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura. To tylko gra. Ludzie bawcie się, a nie inwigilujcie! Mających kłopoty ze zrozumieniem słowa "inwigilacja" odsyłam do wikipedii (oczywiście chodzi mi o tych którzy są "za", podejżewam że nie mają pojęcia co to znaczy).

To jeszcze sobie sprawdź w tej Wikipedii różnicę między symbiozą a pasożytnictwem.

Jeżeli jakiś bumelant (sprawdź w Wikipedii) albo inny egoista (sprawdź w Wikpedii) sabotuje (sprawdź w Wikipedii) działania prawie setki ludzi, to przydałoby się narzędzie do sprawdzenia kto to.

Zaglądanie na wyspę (oglądanie kto ma jakie budynki, jak rozlokowane, co buffuje itp.), widoczność aktywnych przygód, tag gildii to też inwigilacja.
Jesteś przeciw?

ewa2307
24.11.2013, 20:11
To jeszcze sobie sprawdź w tej Wikipedii różnicę między symbiozą a pasożytnictwem.

i przy okazji polecam sprawdzenie w słowniku ortograficznym słowo "podejżewam"

wietom
24.11.2013, 22:14

Jeżeli jakiś bumelant (sprawdź w Wikipedii) albo inny egoista (sprawdź w Wikpedii) sabotuje (sprawdź w Wikipedii) działania prawie setki ludzi, to przydałoby się narzędzie do sprawdzenia kto to.

Zaglądanie na wyspę (oglądanie kto ma jakie budynki, jak rozlokowane, co buffuje itp.), widoczność aktywnych przygód, tag gildii to też inwigilacja.
Jesteś przeciw?
to wyrzućcie z glidii takiego bumelanta i po problemie, Nigdy nie zaglądam ludziom w mojej gildii na ich wyspy bo to wyłącznie ICH sprawa co na swojej wyspie mają. Mam wgląd kto ma aktywne konto i to mi wystarcza. Dziwię sie ludziom że chcą byc w gildii gdzie jest terroryzm liderowo-administracyjny. U mnie w gildii kazdy powyżej 30 lvl ma admina. Gildia funkcjonuje juz prawie rok i wszystko działa.
Pozdrawiam nieszczęśników inwigilowanych i prześladowanych przez "liderów". Uciekajcie od nich bo szkoda Waszego zdrowia i nerwów.:mad:

Larxand
24.11.2013, 22:37
Są gildie, w których wykonywanie ZG nie jest obowiązkowe i takie, w których ZG są warunkiem członkostwa. W tych pierwszych proponowana zmiana nic nie wniesie ani nie zepsuje, w tych drugich jest kluczowa dla sprawnego funkcjonowania. To chyba nie problem wybrać taką, w której nie będziesz się czuł inwigilowany, ApiHeniek. Zresztą, w tej chwili też można sprawdzić czy zrobiłeś ZG czy nie, a co bardziej konsekwentny lider może ręcznie prowadzić statystyki. Nie czujesz się inwigilowany w tym przypadku?

I jeszcze jedno: nie totalna, a permanentna (wiadomo gdzie sprawdzić) inwigilacja :P

wietom
24.11.2013, 22:44
Nie ma sensu istnienia taka gildia w której robienie zadań nie jest obowiązkowe. Ale można to załatwić po ludzku, bez policjaństwa i podejrzliwości. No ale jak ktoś jest oszustem to w każdym również oszusta dostrzega, stara prawda

scorpix22
24.11.2013, 22:54
Pozdrawiam nieszczęśników inwigilowanych i prześladowanych przez "liderów". Uciekajcie od nich bo szkoda Waszego zdrowia i nerwów.:mad:

oj tak, to na pewno sami masochisci są którzy takie rzeczy uwielbiają. Sam nie jestem w stanie pojąć dlaczego ludzie w takich gildiach są więc pewnie dlatego, no bo kto by pomyslał że każdy lubi grać innym stylem i dla różnych ludzi są inne gildie?
Uciekajcie od takich którym sie wydaje że wiedzą co jest dla was lepsze i co ma sens a co nie.

Nigdy nie zaglądam ludziom w mojej gildii na ich wyspy bo to wyłącznie ICH sprawa co na swojej wyspie mają.

I tak samo nie bedziesz musiał przyglądać sie kto zrobił ZG a kto nie.

Larxand
24.11.2013, 23:06
Nie ma sensu istnienia taka gildia w której robienie zadań nie jest obowiązkowe.

Otóż w mojej gildii nie ma takiego wymogu, robi je mniej albo bardziej sprawnie 70% graczy i mamy się bardzo dobrze. A sens istnienia znajdujemy we wzajemnej pomocy, pogawędkach na czacie i rozlicznych szeptach.

No ale jak ktoś jest oszustem to w każdym również oszusta dostrzega, stara prawda

Tak, a jego przodkowie na pewno uczestniczyli w konfederacji targowickiej.
A jeśli usuwa się takiego bumelanta z gildii w której ZG są obowiązkowe, to robi się to zapewne z innego powodu niż w wyniku analizy jego wykonywania zadań czyli tego "policjaństwa" właśnie?

Dance69
24.11.2013, 23:50
Powiem Wam tak- jak nie macie nic sensownego do powiedzenia to po prostu nie piszcie. Popieram gracza LubieNoNke w 100%. Pomysł będzie przydatny w dużych gildiach, a szczególnie tam, gdzie za robienie zadań gildyjnych przewidziane są dodatkowe nagrody.
Pozdro :)

Iphoris
25.11.2013, 09:55
to wyrzućcie z glidii takiego bumelanta i po problemie.

Podstawowe pytanie:
Ale kogo wyrzucić?

Bez permanentnej inwigilacji nie masz narzędzia do odróżnienia osoby, której szkoda oddać kilka łuków, od tej, której w piątek burza spaliła router.

Ja nie jestem przeciwny rozwiązywaniu aktualnego problemu przez losowanie (bym wolał nawet, bo przy okazji rozwiązuje się inny problem), ale najczęściej zwyczaj jest taki, że w pierwszej kolejności dobieramy się do najsłabszego ogniwa. A takiego nie wskażesz jednoznacznie, używając tego co masz teraz.

Może masz jakieś dziwne szczęście, że tacy ludzie się nie trafiają, może jakieś dobre sposoby na rekrutację, a może inne sposoby na wykrycie. Chętnie poznam tajemnicę.

Dance69
25.11.2013, 13:05
A takiego nie wskażesz jednoznacznie, używając tego co masz teraz.

Może masz jakieś dziwne szczęście, że tacy ludzie się nie trafiają, może jakieś dobre sposoby na rekrutację, a może inne sposoby na wykrycie. Chętnie poznam tajemnicę.

Wystarczy trochę pomyśleć, pokombinować i zgrać się z administracją gildii......

K_a_s_k_a
25.11.2013, 14:16
:D

Iphoris
25.11.2013, 14:25
Wystarczy trochę pomyśleć, pokombinować i zgrać się z administracją gildii......

Czyli jednak jest to tajemnica, której nikt mi nie będzie chciał zdradzić. Szkoda.

Samo myślenie, kombinowanie i dobry kontakt z administracją nie wystarczy, sprawdzałem. :]

K_a_s_k_a
25.11.2013, 14:26
to wyrzućcie z glidii takiego bumelanta i po problemie, Nigdy nie zaglądam ludziom w mojej gildii na ich wyspy bo to wyłącznie ICH sprawa co na swojej wyspie mają. Mam wgląd kto ma aktywne konto i to mi wystarcza. Dziwię sie ludziom że chcą byc w gildii gdzie jest terroryzm liderowo-administracyjny. U mnie w gildii kazdy powyżej 30 lvl ma admina. Gildia funkcjonuje juz prawie rok i wszystko działa.

pewnie lepiej jak wietom wszędzie doszukiwać spisków, knowań i obozów pracy a samemu być pasożytem na plecach Tych co się bawią i czynnie biorą udział w grze, masz problem z alrtuizmem to nie graj w gry gdzie są ludzie z którymi można współpracować i bezinteresownie pomagać, dla twojej wiadomości po to jest robione żeby pozbywać się pasożytów sądzę że takich jak Ty. Pozdrawiam bo tak wypada.

LubieNoNke
25.11.2013, 19:08
Ma to być ułatwienie dla liderów gildii a to czy dany lider z niego będzie korzystał czy nie to już od niego zależy.

ARCYB
26.11.2013, 09:58
a

wietom
26.11.2013, 10:17
pewnie lepiej jak wietom wszędzie doszukiwać spisków, knowań i obozów pracy a samemu być pasożytem na plecach Tych co się bawią i czynnie biorą udział w grze, masz problem z alrtuizmem to nie graj w gry gdzie są ludzie z którymi można współpracować i bezinteresownie pomagać, dla twojej wiadomości po to jest robione żeby pozbywać się pasożytów sądzę że takich jak Ty. Pozdrawiam bo tak wypada.
Jako lider gildii pasożytem być nie mogę, nie da się :)
Tobie natomiast proponuję znaleźć sobie pożyteczne zajęcie, nie będziesz miała czasu na bzdury i szukanie sobie problemów.
Współczuję Twoim domownikom, o ile takich masz :D

Larxand
26.11.2013, 10:30
Może byście tak jeden z drugim zeszli już z siebie i skupili się na meritum, hę?

Czy tu naprawdę dyskusje o pomysłach muszą odbywać się według schematu:
- to rozwiązanie mi się nie podoba bo...
- nie podoba ci się, bo jesteś taki i taki
- to ty jesteś taki a taki
- to twoja stara jest taka a taka
- to raczej twoi starzy są tacy a tacy

LubieNoNke
28.11.2013, 09:34
Jak napisał wyżej Larxand skupcie się na meritum. Jeśli ktoś ma coś do wniesienia w tym temacie to proszę o wypowiedz bez w/w schematów.

Gacek666
28.11.2013, 17:36
Pewnie, że przydała by się taka kolumna z danymi z tygodnia ( tyle starczy) i to z podglądam nie tylko dla zarządu. Chętnie bym sam pogonił parę osób co cały dzień siedzą. Na czacie i na globalu od nich huczy, a łaskawca jeden z drugim, nie ma czasu wyspy zrobić, bo CR klepie od rana do wieczora i tak raz za razem, ehh....

The_BEAST_r10
29.11.2013, 12:12

A Tobie innej gildii najlepiej jednoosobowej :D bo po co komu gracz co nie wykonuje zadań gildii i nie uczestniczy w jej życiu ???? Nachapać się monetek i mieć wszystko w d....

LubieNoNke
12.12.2013, 11:39
Widzę że sporo osób jest za pomysłem.. pozostaje tylko czekać na pozostałych forumowiczów i ich wypowiedz / głos.

Uranos_old
10.02.2016, 21:54
Witam,

z uwagi na brak zainteresowania (ostatni wpis 12.12.2013 r.) zamykam wątek i przenoszę go do archiwum.

Pozdrawiam,
MOD_Uranos