Zobacz pełną wersję : Gra Więcej patentów budowlanych
Kto nie chce wydawać fortuny na patenty budowlane może wpisać tu swoje pomysły :-)
Przede wszystkim należałoby zmienić ceny patentów u kupca, a po drugie można by je zdobywać w inne sposoby niż podbój terenu (mnie się kończą takie tereny).
Jeżeli macie inne sugestie to piszcie :-)
Angelkaxd
14.11.2013, 17:50
No przecież zdobywasz je za wbicie lvl, po za tym masz extra 15patentów za łodygi, dodatkowo można zbierać klejnoty na patenty u kupca ...
Nawet jesli nie chcesz wydawać realnych pieniędzy na grę, wystarczy cierpliwie zbierać klejnoty i patenty się znajdą ;p
MI sie wydaje ze liczba patentów jest wystarczająca, w dalszym rozwoju swojej wyspy i tak najwięcej miejsca zajmą budynki bez patentowe (rezydentki i wszytko inne co daje populacje, silosy czy młyny)
To twoje zdanie, u mnie wygląda to znacznie gorzej.
ja polecam inwenture, przejrzeć co sie ma na wyspie i zastanowić sie po co, juz kilka razy widizałam jak ktoś skarży sie na brak patentów a okazuje sie że ma np 4 kamieniarzy na drugim poziomie...tartaki igła to samo, na handel nie warto tego produkowac wiec na swoje potrzeby po 1 i tyle a ludzie jakos sie przywiązuja i im szkoda wyburzać:)) no i obowiązkowo sukcesywnie wymieniac rezydencje za patenty na te z handlu
Van-de-Lord
14.11.2013, 19:32
loko2: wyślij zapkę to lukne co tam masz i cos się doradzi.
Tornados
14.11.2013, 19:52
Ja mam jeszcze 130 patentow do kupienia u kupca a jutro 49lvl nabije ^^
Marcel2727
14.11.2013, 21:45
ja polecam inwenture, przejrzeć co sie ma na wyspie i zastanowić sie po co, juz kilka razy widizałam jak ktoś skarży sie na brak patentów a okazuje sie że ma np 4 kamieniarzy na drugim poziomie...tartaki igła to samo, na handel nie warto tego produkowac wiec na swoje potrzeby po 1 i tyle a ludzie jakos sie przywiązuja i im szkoda wyburzać:)) no i obowiązkowo sukcesywnie wymieniac rezydencje za patenty na te z handlu
Może mam mieć po 3 leśników, 2 drwali i 1 tartak ? ( iglastych ) I niby za co ja mam budować ? Produkcja jest mizerna,
na handlu oczywiście nie kupię bo za co ? Na monety nie można być na utrzymaniu a innymi towarami jak mam handlować jak również jest po
2-3 gospodach, 1-2 młynach, 1 piekarni - to produkuje mizerne ilości, oczywiście gospodarstw musi być więcej bo jeszcze potrzeba napitku,
drewno jest z resztą potrzebne na węgiel = miecze itp. a czym wyszkolisz takich ochotników ? Węgiel da się wykopać jednak nie oszczędza
się jakoś dużo tych patentów 5-6 przecież zaraz to się zmarnuje na nowe budynki której minimalna gospodarka to z 4-5 budowli.
Co do 5+ patentów to nim się nacieszymy chociażby takim pierwszym patentem to trzeba będzie dużo pokombinować :)
Mnie wręcz cieszy to, że można jakoś zdobyć te patenty bez kupna klejnotów jednak tak szybko tego nie przybędzie :(
Piotru70
14.11.2013, 23:33
A moja sugestia jest taka, ze w pewnym momencie gry patenty stają się bardzo zbędne i polecam nie wykupywać ostatnich 30 tylko lepiej te kleje zainwestować w jakąś produkcje. Brakuje po prostu miejsca na wyspie.
Angelkaxd
15.11.2013, 01:14
Wg mnie kamieniarz i tartak iglasty jest w ogole nie potrzebny i nie trzeba tego posiadać na wyspie jeśli ma się mało patentów. Te surowce potrzebne tylko przy przenoszeniu budynków, a jeśli Ci ich brakuje na pewno znajdzie się ktoś w gildii co Ci podeśle za rybkę ;)
A widziałam wiele Wysp z całkiem niezłą gospodarką, na których nie została wydana żadna złotówka. Wystarczy posilić się wiedzą bardziej doświadczonej w grze osoby, która doradzi ;)
A ogólnie patentów budowlanych dostępnych do tej pory jest aż nadto, gdyż wyspa jest za mała ;)
Duszysko40
15.11.2013, 12:22
Wg mnie kamieniarz i tartak iglasty jest w ogole nie potrzebny i nie trzeba tego posiadać na wyspie jeśli ma się mało patentów. Te surowce potrzebne tylko przy przenoszeniu budynków, a jeśli Ci ich brakuje na pewno znajdzie się ktoś w gildii co Ci podeśle za rybkę ;)
A widziałam wiele Wysp z całkiem niezłą gospodarką, na których nie została wydana żadna złotówka. Wystarczy posilić się wiedzą bardziej doświadczonej w grze osoby, która doradzi ;)
A ogólnie patentów budowlanych dostępnych do tej pory jest aż nadto, gdyż wyspa jest za mała ;)
amen
Van-de-Lord
15.11.2013, 13:58
Zgadzam się z Piotru70 (mi zostało 60 patentów) i Angelkaxd
W pewnym momencie zaczyna sie rezygnować z budynków których się ma na początku pełno:
-na początku ma się te 2-3 tartaki igla i 3-5 kamieniarzy => obecnie mam 1 kamieniarza 5lvl i 1 tartak 5lvl, magazyn pełen bo tego używa się tylko do stawiania kopalni miedzi (ewentualnie przerabianie na deski liść / marmur / narzędzia)
-domki/rezydki => początkowo stawia się domki których nie opłaca się podnosić, następnie zamienia się je na rezydki które upujemy do 3lvl a te w końcu wymieniamy na bez patentowe (kupujemy na handlu za surkę) lub inne budynki mieszkalne które nie wymagają patentów
Miejsca na wyspie jest wystarczajaco duzo zeby wykorzystac wszystkie patenty (lacznie z tymi 5 za Euro), pod warunkiem, ze ktos nie przeinwestowal w silosy/ mlyny wodne/ rezydencje.
Angelkaxd
15.11.2013, 14:14
A jeszcze, można zwykłe magazyny wymieniać na ulepszone, dzięki temu również zyskujemy patent ;)
jak masz poziom 50+ to nie ma co się dziwić
Poza tym nie mam pieniędzy na modernizacje budynków więc trochę się ich nazbierało
Piotru70
15.11.2013, 17:20
Miejsca na wyspie jest wystarczajaco duzo zeby wykorzystac wszystkie patenty (lacznie z tymi 5 za Euro), pod warunkiem, ze ktos nie przeinwestowal w silosy/ mlyny wodne/ rezydencje.
Właśnie chodzi o to że trzeba wybrać albo budynki "premium" albo budynki za patenty, bo miejsca na wyspie nie jest dużo, mam zawalone wszystkie miejsca a mam aktualnie 47 patentów niewykorzystanych a ich liczba będzie stale rosła.
Właśnie chodzi o to że trzeba wybrać albo budynki "premium" albo budynki za patenty, bo miejsca na wyspie nie jest dużo, mam zawalone wszystkie miejsca a mam aktualnie 47 patentów niewykorzystanych a ich liczba będzie stale rosła.
Miejsc na wyspie jest z grubsza o jakies 100+ wiecej niz mozliwych do wykorzystania patentow. Jesli masz zawalona cala wyspe i niewykorzystane patenty, to albo a) napakowales sie rezydencjami albo b) napakowales sie produkcja chleba i przetraciles miejsce na silosy i mlyny wodne albo c) oba powyzsze.
W moim poscie mialem na mysli to, ze warto czasem ruszyc glowa i, nawet potrzebujac duzo niskolevelowych towarow, poszukac alternatywnych sposobow ich uzyskania innych niz budowanie na pałę budynkow je produkujacych i ich supportu, bo bardzo szybko wyczerpie sie miejsce na budynki dostepne obecnie i w przyszlosci.
Stad ja np. radzilem sobie przez 2 lata z 10 piekarniami w stosunku do 15-20 ktore widywalem u ludzi na PL, bo moglem postawic sobie produkcje zlota ktora dawala mi ilosciowo 4-5x wiecej chleba niz sam bym wyprodukowal w piekarniach, na mniejszej ilosci patentow i na 2x mniejszej ilosci miejsca.
Prawdziwie high-endowa gospodarka to nie taka ktora wytwarza najwiecej dobr ktorych potrzebujemy, tylko taka, ktora ma najwieksza wartosc wytworzona, bo ta wartosc w granicach na jakie gra pozwala moze byc znacznie wiecej warta niz niskolevelowe dobra.
Piotru70
15.11.2013, 20:00
A moja odpowiedź jest d) Mam produkcje chleba, rezydki, dużą produkcje drewna, soro młynów wodnych i produkcje broni. A to zamyka mi ilość miejsca na wyspie w 100%.
patentów jest wystarczająca ilość natomiast miejsca na wyspie do budowy mogło by być wiecej
Marcel2727
16.11.2013, 15:15
Mam takie pytanie, po co ludzie którzy mają wypełnioną wyspę budynkami tutaj piszą ?
Muss z tym też się zgodzę, w końcu jest taki moment w grze tz. ,,the end'' gdzie braknie miejsca.
krotos666
16.11.2013, 15:17
Można się tak kłócić w nieskończoność.
Zależy od strategi jaką gracz wybierze.
Ten, który postawi 50 młynów i tyle samo silosów, nie wykorzysta pewnie wszystkich patentów.
Ten, który nie stawia silosów i młynów będzie narzekał, że ma za mało patentów :D
Ale to dopiero jak już nie będzie się wiedziało co z kasą robić i się zacznie skupować te bezpatentowe budynki.
Jest dobrze - więcej nie trzeba :)
Piotru70
16.11.2013, 17:35
Ten który nie stawia silosów musi dużo grać. Stawiając pola aby zapewnić jakąś produkcje a co za tym idzie pola zabierają miejsce. Chyba że gra 24/h do mozę sobie stawiać jedno pole, wtedy to co innego.