Zobacz pełną wersję : Odkrywca - Poszukiwacz kłopotów...
Witam wszystkich...
Od jakiegoś czasu jak odkrywca wraca (czy ty w poszukiwaniu skarbu czy przygody) wraz z łupem dostajemy powiadomienie co znalazła...
Wraz z łupem mamy informacje jakie używał umiejętności...
Kilka dni temu aktywowałem umiejętność: Poszukiwacz kłopotów
Niestety w wiadomości nie ma wskazanej informacji o tej umiejętności...
Czy to nie jest błąd...???
Inna sprawa czy ta umiejętność działa poprawnie...
Mam 20 % i od paru dni ani razu nie wpadła mi podwójnie przygoda...
Aż takiego pecha mam...???
Czy może przez to, że nie wyświetla umiejętności w wiadomości to może nie działa ta umiejętność...
Prosiłbym o sprawdzenie...
Z góry dziękuję...
nosnah...
Edit: dziękuję za pomoc i wyjaśnienia...
Temat do zamknięcia...
Van-de-Lord
03.11.2013, 21:22
Wyświetla tylko te które były użyte. Ja pierwszego dnia jak wprowadzili umiejętności miałem dodane, od tamtego czasu 5 razy się udało wykorzystać (a wysyłam szybkiego codziennie).
-krawiec + wikingowie
-czarni + bractwo
-zakazane + mapki
-mapki + mapki (2 razy tak miałem)
Z poszukiwaczem kłopotów jest problem - i to jest pewne.
Mam 3 szybkich odkrywców którzy mają 30% na znalezienie. Od 13 dni nie znaleźli ani razu... tak nawet choćby jeden raz 2 przygód jednocześnie lub 2x map. Statystycznie każdego dnia powinnam mieć chociażby jedno takie odnalezienie a od 13 dni czyli od konserwacji która odbyła się 6 listopada jest coś źle... spartoliliście coś.
Jak mi jakaś mądrala powie, że to możliwe to mu to wyliczę jak mało to prawdopodobne abym z prawdopodobieństwem 90% na trafienie, pod rząd 13 razy nic nie trafiła...
Baraninaa
20.11.2013, 11:20
Mam 3 szybkich odkrywców którzy mają 30% na znalezienie. Od 13 dni nie znaleźli ani razu... tak nawet choćby jeden raz 2 przygód jednocześnie lub 2x map. Statystycznie każdego dnia powinnam mieć chociażby jedno takie odnalezienie a od 13 dni czyli od konserwacji która odbyła się 6 listopada jest coś źle... spartoliliście coś.
Potwierdzam ! Mam tak samo. Od dwóch tygodni (czyli mniej więcej od tej konserwy) zwiadowcy nie przynieśli żadnej dodatkowej przygody lub map.
Van-de-Lord
20.11.2013, 15:40
Nie wiem czy to ma wpływ na poszukiwania, ale zauważyłem że jak jesteśmy obecni podczas powrotu to jakoś lepsze rzeczy znoszą. Mam 7 odkrywców (4fast, 3slow) i wysyłam za bardzo długie poszukiwanie przygód i zazwyczaj mam 6x mapki i 1 przygodę a jak jestem obecny to częściej trafiają się przygody.
wredniejszy
21.11.2013, 06:25
Alicja i Baranina potwierdzam na 4 odkrywców z tą umiejętnością od jakiegoś czasu nie dostaję nic dodatkowo
30.11.2013
Minęło kilka dni odkrywców wysyłam prawie codziennie i tych 4 moich osłów do dziś nie znalazło map lub przygód x2
Przynosili do pewnej konserwy czasem a teraz figa z makiem.
U mnie to samo, a nawet gorzej, ani razu od ulepszenia odkrywca nie przyniósł nic dodatkowo.
:confused:
Kolejne dni i nadal umiejętność "Poszukiwacz kłopotów" nie działa!
A tu w ogóle jakiś "techniczny" zagląda, czy to taki kącik wzajemnego użalania się... ?
U mnie i u moich znajomych ten sam problem, odkrywcy przynoszą tylko mapy i nic podwójnego i tak za każdym razem. I tak jest chyba od prawie trzech tygodni!
Ta umiejętność najwyraźniej przestała działać!
Odkąd dałem te umiejętności 2 odkrywcom, nie było jak do tej pory efektu a to juz kolo 3 tyg.
A widząc ten topick to także podejrzewam że jest coś na rzeczy, nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, ale ten skill coś faktycznie sie zepsuł.
Van-de-Lord
25.11.2013, 20:04
Mi też przestał przynosić podwójnie a wcześniej jednak sie trafiało.
Fleotria
25.11.2013, 23:23
Myslalam ze tylko ja takiego pecha mam, nie wiem jak długo ale dawno nic podwojnie nie przyniesli :(
Szkoda ze pisanie na tym forum jest jak mowienie do sciany...
Angelkaxd
25.11.2013, 23:28
Mi przyniósł 2x tylko, a mam dwoch odkrywców na to wyszkolonych od dłuższego czasu ... ;/
SirJarkus
29.11.2013, 10:17
No to jest skandal! Od ponad 2 tygodni mam ten sam problem i kilkakrotnie pisałem do suportu i wiecie co odpowiedzieli? Pisali, że szansa to 30% a to daje 50% i to jest normalne. No ja nie wiem kto tam siedzi? Prawda jest taka, że ta gra nie ma żadnej pomocy technicznej i jak gracze sami sobie z problemem nie poradzą to na suport nie ma co liczyć.
Poczytajcie sobie sami jakie durnoty oni piszą:
"
Uprzejmie informuję, że w tej umiejętności na poziomie trzecim jest 30% szans na to, że odkrywca przyniesie podwójnie przygodę, dlatego niekoniecznie zawsze otrzymasz po jego powrocie dwie przygody lub może przynieść tylko mapy a przez jakiś czas tylko jedną przygodę, gdyż szanse są mniejsze jak 50%. Przypominam, że w grze dodatkowo występuje element losowości, na który nie posiadamy wpływu.
"
Pisałem tym nieukom, że mam trzech takich odkrywców, nawet mi screeny kazali przesyłać w nadziei, że mnie zniechęcą. Posłałem im te screeny, mam 3 odkrywców, od ponad 2 tygodni posyłam ich 2 razy dziennie co daje 6 szans dziennie a każda ma 30% szans. W sumie to grubo ponad 90 razy pod rząd i niczego mi podwójnie nie przyniesiono a wcześniej każdego dnia miałem podwójne dostawy.
napisali:
"
Uprzejmie informuję, że otrzymaliśmy potwierdzenie z Działu Technicznego, iż tak jak wskazuje na to opis tej umiejętności, odkrywca ma 30% szansy na to, że znajdzie podwójną przygodę. Niestety ale nie jest to gwarantowane, że przyniesie dwie przygody, gdyż jest to tylko szansa, do tego wynosząca 30%.
Uprzejmie informuję, że niestety ani Support ani nasi Programiści nie mają wpływu na to jak często nasi Gracze posiadający odkrywców z tą umiejętnością będą otrzymywać podwójne przygody, gdyż występuje tu zasada losowości, co za tym idzie, niestety nie możemy pomóc w tej kwestii.
Pozdrawiam,
Katarzyna
Zespół The Settlers Online
"
No to ja się nie dziwię, że ta gra ma tyle błędów skoro takich maja programistów i dział techniczny. Przecież oni w ogóle graczy mają gdzieś, ich to w ogóle nie obchodzi, że ten błąd eskaluje na coraz więcej graczy.
Jest na to jedna rada... nie płacić, ja nigdy za grę nie płaciłam bo uważam... że z takim supportem i tyloma błędami nie zasługują na moje pieniądze. A teraz jak mnie z tym wkurzyli... nie mam żalu odejść skoro nie byłam na tyle głupia aby posyłać im pieniądze... - nie czuję się jak to młodzież mówi "wydym..." :)
A ten/ta którzy odpisują o "zasadzie losowości" w tym wypadku jest kompletnym ignorantem (są na to dosadniejsze określenia typu kr... id...) bo albo nie przeczytał co się do niego pisze, albo nie rozumie co sam pisze... kozy pasać a nie do komputera!
Wybaczcie ten ton czytający gracze , ale zirytowałam się...
Edit: To jeszcze mam pytanie, jakie są szanse (prawdopodobieństwo), że odkrywca (jeden) nie przyniesie mi dodatkowej przygody/map kiedy ma na to 70% (bo 30% na to że mi przyniesie) 10 dni z rzędu?
Odpowiem: 2,8247525 %
A jakie, że nie przyniesie mi pod rząd 21 razy (to 3 tygodnie od kiedy występuje błąd)?
Tez odpowiem: 0,0558546% !!!
To jeszcze aby było ciekawiej jakie są szanse że 3 odkrywców których posiadam, nie przyniesie mi przez 21 dni dodatkowej mapy/przygody?
Ha! I tu odpowiem: niemal nieprawdopodobne...
A teraz aby było jeszcze mniej prawdopodobnie to odnieście to do liczby graczy którzy zgłosili problem! I odpowiedzcie sobie na pytanie:
Jakie są szanse, że wystąpi owe "nieznalezienie" u np 10 graczy którzy mają od 1-3 odkrywców?
To zadam jeszcze dwa pytania: Czy pani Kasia z zespołu The Settlers Online jest kompetentna? Oraz czy można się nie zirytować?
Alicija, pracownicy Supportu nie są programistami/developerami tworzącymi grę. Support bazuje wyłącznie na informacjach, które otrzymuje z innych departamentów.
Podejrzenie co do nieprawidłowego działania umiejętności "Poszukiwacz kłopotów" zostało już przekazane dalej. Support nie wróży z fusów, więc do otrzymania oficjalnego potwierdzenia ("tak, to błąd"), nigdy nie pojawi się odpowiedź w stylu "skill nie działa prawidłowo, jest to bug".
Tak czy inaczej: gdy pojawi się jakaś nowa informacja na ten temat, postaram się ją umieścić w tym temacie.
Angel7212
29.11.2013, 12:02
Mam tak samo, dodatkowo nie podoba mi się ostatnio wyrafinowany łupieżca, też nic nie przynosi - słownie ZERO :(
a jakiś miesiąc temu statystyka była do przyjęcia :)
jozioblabla
29.11.2013, 12:03
Coś jest źle zaprogramowane. Support nie powinien odpisywać w taki sposób "gdyż jest to tylko szansa, do tego wynosząca 30%". Nie ma możliwości by losowość wg jakiegoś tam algorytmu w przypadku 90 poszukiwań przez odkrywców z tą umiejętnością nie dała ani razu podwójnej przygody, map i przygód lub podwójnie map. Pewnie się pojawią tacy co będą twierdzić inaczej. Jeśli tak, to ja poproszę by w czarnych rycerzach lub w mrocznym bractwie na 90 dropów nie było ani razu saletry, która ma podobno prawdopodobieństwo wystąpienia ok. 33%. Poproszę też by odkrywca z długich poszukiwań nie przynosił mi dwa czy 3 razy pod rząd zakazanych eksperymentów lub wiktora podstępnego. Prosiłbym też, żeby przy prawdopodobieństwie 50% na granit w wyspie piratów nie trafiały mi się 11 razy bale na 12 przygód.
Jak żyję, jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło w innych miejscach niż ta gra, by biorąc udział w grach losowych gdzie występuje powtarzalność danych wyników mieć taką serię. To tak jakby rzucać 90 razy kostką sześcienną i ani razu nie trafić 6.
Ewidentnie coś jest na rzeczy i w życiu nie uwierzę z twórcy gry gdzieś nie popełnili błędu.
Jakbym jeszcze miał jakieś porównanie to może dałbym ten z 45% na znalezienie "szybkiego" złoża miedzi. W praktyce nigdy mi się nie zdarzyło by 2 geologów musiało być wysłanych więcej niż 8-9 razy (łącznie) w celu znalezienia takiego złoża.
Jak czytam jakie ludzie zgłaszają problemy to odechciewa mi się inwestować w odkrywców.
Jak mi jakaś mądrala powie, że to możliwe to mu to wyliczę jak mało to prawdopodobne abym z prawdopodobieństwem 90% na trafienie, pod rząd 13 razy nic nie trafiła...
Abstrahujac generalnie od tematu watku, chcialam tylko zaznaczyc, ze przy wysylce trzech osobnych odkrywcow, z ktorych kazdy ma 30 % szans na znalezienie czegos, nie mozesz sumowac i pisac, ze masz 90 %. W ten sposob przy pieciu - mialabys 150% ;)
Z Twoim komentarzem odn tego, jak malo prawdopodobny jest brak nawet JEDNEGO udanego trafienia, zgadzam sie w pelni.
SirJarkus
29.11.2013, 15:50
Alicija, pracownicy Supportu nie są programistami/developerami tworzącymi grę. Support bazuje wyłącznie na informacjach, które otrzymuje z innych departamentów.
Podejrzenie co do nieprawidłowego działania umiejętności "Poszukiwacz kłopotów" zostało już przekazane dalej. Support nie wróży z fusów, więc do otrzymania oficjalnego potwierdzenia ("tak, to błąd"), nigdy nie pojawi się odpowiedź w stylu "skill nie działa prawidłowo, jest to bug".
Tak czy inaczej: gdy pojawi się jakaś nowa informacja na ten temat, postaram się ją umieścić w tym temacie.
To dlaczego suport uparcie twierdzi, że u mnie nie ma problemu i, że to normalne?
Jeszcze raz to przeczytaj:
"
Uprzejmie informuję, że otrzymaliśmy potwierdzenie z Działu Technicznego, iż tak jak wskazuje na to opis tej umiejętności, odkrywca ma 30% szansy na to, że znajdzie podwójną przygodę. Niestety ale nie jest to gwarantowane, że przyniesie dwie przygody, gdyż jest to tylko szansa, do tego wynosząca 30%.
Uprzejmie informuję, że niestety ani Support ani nasi Programiści nie mają wpływu na to jak często nasi Gracze posiadający odkrywców z tą umiejętnością będą otrzymywać podwójne przygody, gdyż występuje tu zasada losowości, co za tym idzie, niestety nie możemy pomóc w tej kwestii.
Pozdrawiam,
Katarzyna
Zespół The Settlers Online
"
Gdyby dział techniczny się interesował problemami graczy i wiedzieli, że nie jestem jedyny z tym problemem to nie pisali by mi tych wszystkich bzdur. Napisali by, że znają problem i proszą o cierpliwość a nie robili ze mnie idioty.
SirJarkus, Support nie jest organem, który określa czy coś jest bugiem, czy nie. W przypadku podejrzenia, że coś może funkcjonować w nieprawidłowy sposób, Supportu przekazuje odpowiednią informację "dalej" (w celu dokładniejszej analizy) i czeka na wiadomość zwrotną.
W odpowiedziach z Supportu nie ma miejsca na zabawy w zgadywanie "czy to bug czy nie". W związku z tym, stwierdzenie w stylu "tak, opisany problem to błąd" musi być poprzedzone odpowiedzią zwrotną z odpowiedniego departamentu (np. "tak, to bug").
SirJarkus
29.11.2013, 19:39
SirJarkus, Support nie jest organem, który określa czy coś jest bugiem, czy nie. W przypadku podejrzenia, że coś może funkcjonować w nieprawidłowy sposób, Supportu przekazuje odpowiednią informację "dalej" (w celu dokładniejszej analizy) i czeka na wiadomość zwrotną.
W odpowiedziach z Supportu nie ma miejsca na zabawy w zgadywanie "czy to bug czy nie". W związku z tym, stwierdzenie w stylu "tak, opisany problem to błąd" musi być poprzedzone odpowiedzią zwrotną z odpowiedniego departamentu (np. "tak, to bug").
A powiedz mi jedno, co mnie to obchodzi o czym rozmawia support z działem technicznym czy programistami? Support powinien rzetelnie przekazywać problemy i interesować się sprawami graczy. Skoro się okazuje, że nie jestem jedyny z takimi problemami to dlaczego suport nie wytłumaczy gdzie trzeba, że problem jest poważny tylko wypisuje bzdury? To napisał support a nie dział techniczny: "Niestety ale nie jest to gwarantowane, że przyniesie dwie przygody, gdyż jest to tylko szansa, do tego wynosząca 30%." a to jest oczywista kpina z graczy. Na siłę próbujesz bronić supportu bo ci tak każe koleżeńska lojalność, przez co, nie jesteś w temacie kompletnie wiarygodny i ślepy jesteś na oczywiste fakty. Support olewa graczy! Takie są fakty a moja korespondencja z supportem jest tego dowodem. Support w ogóle nie przyjmuje do wiadomości, że jest jakiś problem albo nie rozumie na czym problem polega a to spora niekompetencja. I jeszcze jedno, jeżeli ten problem pojawia się u coraz większej ilości graczy to tu nie ma co dyskutować czy to błąd czy nie. TO JEST BŁĄD!
Duszysko40
30.11.2013, 14:08
Moim zdaniem tez to błąd już nie pamiętam kiedy na regularnie codziennie wysyłanie przynieśli coś podwójnego zawsze albo 17mapek albo jedna przygodę..co szwankuje z pewnością...i to co najmniej od 2-3tyg
SirJarkus, tak jak już pisałem, zabawy w zgadywanie "czy to błąd czy nie", nie mogą mieć miejsca w oficjalnej korespondencji. Gdy Support otrzymuje informację o tym, że któryś z mechanizmów w grze może działać w nieodpowiedni sposób, przekazuje dostępne dane dalej. Przekazanie danych dalej nie oznacza, że coś może być nazywane "bugiem" w odpowiedziach Supportu.
Aby Support mógł użyć stwierdzenia "tak, jest to błąd", najpierw musi otrzymać zielone światełko (wiadomość zwrotna potwierdzająca, że to bug) z odpowiednich departamentów. Może to się wydawać nieco skomplikowane, ale tak to działa.
Mimo tego, że komunikacja na forum ma nieco mniej oficjalny charakter, również staram się nie nadużywać określenia "bug". ^^
Tak czy inaczej, na chwilę obecną mogę powiedzieć tylko tyle, że informacja trafiła dalej i występowanie problemu zostało potwierdzone, niestety jednak nie wiem kiedy pojawi się poprawka.
Kranderga
30.11.2013, 19:58
Wielki rzeczy, ktoś w pliku konfiguracyjnym pomylił się, i postawił przecinek źle i zamiast 0,3 jest 0,03
Bardzo ciekawe jest jak przynoszą przygody odkrywcy z jedną lub dwiema kropkami w tej umiejętności.
Zakładając że ta umiejętność daje 30% na podwójny drop przygody lub mapek (poprawcie mnie jeśli się mylę).
Należy więc liczyć te dropy odkrywców w których są dwa sloty.
By spełnić 30% na 100 poszukiwań 30 powinno być podwójnych typu przygoda-przygoda, mapki-przygoda, przygoda-mapki, mapki-mapki.
Jeśli jest mniej to niestety ale to błędne zaprogramowanie zachowania odkrywcy jest i żadne tłumaczenie o losowości tego nie zmieni.
Zobaczycie, że nowa prowiantownia całkowicie przewróci sprawę odkrywców.
SirJarkus
01.12.2013, 10:04
BB_xaar, No rzeczywiście, trzeba wybitnych specjalistów na najwyższym stopniu wtajemniczenia by stwierdzić oczywistą oczywistość. Tak czy inaczej, ktoś leje na to ciepłym moczem a do suportu mam pretensje o sposób korespondencji i brak własnego rozumu. Rozumiesz o co mi chodzi? Żadna rozumna istota nie pisała by mi takich bredni, oficjalnie czy nie oficjalnie, ja tę korespondencję odebrałem jakby sobie ktoś ze mnie kpił. Właśnie tu są moje pretensje do supportu o programistach nie będę się wypowiadał bo wszyscy widzą co w tej gierce się dzieje a dział techniczny rozwiązuje tylko te problemy które wcześniej udało się rozwiązać graczom i dali znać na forach. Szkoda tylko tego zmarnowanego czasu przy tym zabugowanym badziewiu. Jeszcze jedno, to jest przeglądarkowa gierka a nie urząd państwowy, sąd czy prokuratura żeby bełkotać o oficjalnych procedurach. Chociaż wątpię, czy w tych urzędach jest aż taka biurokracja.
hjkrsettlers
01.12.2013, 20:13
Tak! Chcemu poprawy obsługi! Chcemu GameOperatorów, każdego odpowiedzialnego za poszczególny serwer ! Chcemy uyczicwej rozgrywki, piętnowania oszustów, szybkiej reakcji na zgłszane problemy! Tego nie ma
sivy-devil
01.12.2013, 20:21
Pytanie się nasuwa jedno-skoro to jest losowość to po jaki grom podają procenty???? to jest kpina i żart ze strony całego Ubi.
te procenty nijak się mają do rzeczywistości więc jak dla mnie to robią z nas wała i tyle
U mnie 2x grubasów z Poszukiwacz kłopotów na 30% od czasu ewentu Halloween (od początku / od końca - nie pamiętam) ani razu nie znaleźli 2x mapek / przygód / przygoda mapeki.
Uff widzę że nie tylko ja to zauważyłem.
Van-de-Lord
02.12.2013, 00:10
hjkrsettlers: bb oferowało kiedyś pracę u siebie zgłoś się i zobaczymy co uda ci się zmienić
sivy-devil: procenty są od graczy i z projektów wiki, bb nigdy nie podawało żadnych szans
Kirr: mi w trakcie eventu przynieśli 2 przygody równocześnie, fakt że od zakończenia jeszcze się nie spotkałem ale jednak
SirJarkus
02.12.2013, 11:05
Van-de-Lord, Głupstwa wypisujesz mądralo, według ciebie jak się kogoś zatrudni to absolutnie nie wolno od niego niczego wymagać? I jakbyś do tej pory nie załapał, tu nie chodzi o pretensje tylko do supportu, cała ta ekipa aż po samych programistów to olewacze nastawieni na kasę i nic więcej ich nie obchodzi. Jak komuś jest tak ciężko w tej robocie to droga wolna, ktoś kogoś zmuszał? Przecież ktoś do cholery powinien się tym całym bajzlem zajmować. A co do twojego ostatniego zdania, nie jestem pewny czy wiesz o czym jest ten wątek, może tu wszedłeś przez pomyłkę? Nie chodzi o równoczesne przynoszenie przygód tylko o podwójne, takie jakie daje funkcja "Poszukiwacz kłopotów", ja tej funkcji używam dwa razy dziennie przy krótkich poszukiwaniach przygód i od końca ewentu świątecznego ona nie działa. Rozumiesz już o co chodzi? I wytłumacz mi co to znaczy na końcu twojej mądrej wypowiedzi "...fakt że od zakończenia jeszcze się nie spotkałem ale jednak"? Nie rozumiem tego "...ale jednak", co to znaczy?
sivy-devil: procenty są od graczy i z projektów wiki, bb nigdy nie podawało żadnych szans
Chyba nie zrozumiałeś o co Mu chodziło. Chodzi o szanse na znalezienie dwóch przygód jednocześnie (dwóch mapek itd.) podawaną w opisie przy upgrejdzie odkrywcy. To nie są procenty od graczy tylko oficjalna informacja w grze. W dłuższej perspektywie czasu każdy jest w stanie ocenić na ile ta informacja jest prawdziwa. O ile gdy np. po 10 poszukiwaniach będziemy mieć 1 trafienie z podwójnym dropem, to trudno wyciągać wniosek, że coś jest nie tak, ale wraz ze wzrostem liczby poszukiwań ilość podwójnych trafień powinna zbliżać się do 30%. Gdy 10-15 graczy pisze, że od 3 tygodni nie mieli podwójnego trafienia, to pomimo tego, że Tobie się raz udało dowodzi to, że jest jakiś bug. Być może faktycznie ktoś zamiast 0,3 wpisał 0,03 (i to byłoby właśnie Twoje trafienie). Mnie osobiście też nic podwójnego grubas nie przynosi od dłuższego czasu, mimo że wcześniej to robił.
golec115
02.12.2013, 11:57
Na czym polega teoria prawdopodobieństwa? Każde przynoszenie jest traktowane jako oddzielne. I moze sie zdarzyć, że nie przyniosą Ci grubasy podwójnej przygody czy mapek. Prosta zasada matematyczna. I tak może się dzieć nawet rok. Prawdopodobienstwo, to prawdopodobienstwo. I tyle w temacie.
Na czym polega teoria prawdopodobieństwa? Każde przynoszenie jest traktowane jako oddzielne. I moze sie zdarzyć, że nie przyniosą Ci grubasy podwójnej przygody czy mapek. Prosta zasada matematyczna. I tak może się dzieć nawet rok. Prawdopodobienstwo, to prawdopodobienstwo. I tyle w temacie.
Coś słyszałeś o rachunku prawdopodobieństwa ale chyba nie wszystko zapamiętałeś.
Weźmy prosty rzut monetą.
Prawdą jest że za każdym razem prawdopodobieństwo że wypadnie orzeł wynosi 1/2.
Ale nie rozpatrujemy pojedynczego rzutu a powiedzmy 10. I tu prawdopodobieństwo że pod rząd wypadnie 10 orłów nie jest 1/2 a 1:1024.
Tak samo nie rozpatrujemy pojedynczego szukania a kilkunastu czy kilkudziesięciu więc jeśli jednemu graczowi nie przynoszą, można mówić o pechu jeśli jest ich więcej to albo podane szanse są nieprawdziwe albo jest jakiś bug.
golec115
02.12.2013, 12:28
Ech.. Co za to może, że trafia cały czas w te 7/10 szans? Jest tam o wiele większa możliwość trafienia. Matematyka jest okrutna i wskazuje, że oni trafiają w to pole cały czas. I nic na to się nie poradzi. Dla mnie to normalna sprawa i nie szukam w tym jakiegoś wielkiego problemu. Świadomie dałem tą umiejętnośc i jednocześnie naraziłem się na ryzyko, że nie zawsze, czasami wręcz sporadycznie dostanę drugi dodatkowy slot.
SirJarkus
02.12.2013, 12:49
To ja to może praktycznie wytłumaczę, 30% szans to jak 1 do 3, coś jak kość do gry z trzema kombinacjami. Jest ABSOLUTNIE niemożliwe by w ponad 100 rzutach nie trafiła któraś z tych trzech kombinacji, łatwiej by było kilka razy pod rząd trafić szóstkę w totolotka. Właśnie taki ja mam przypadek. Pewnie bym to olał ale problem w tym, że przed zakończeniem tego nieszczęsnego ewentu, wszystko działało prawidłowo, zgodnie z prawdopodobieństwem, chyba tylko raz mi się zdarzyło bym jakiegoś dnia nie miał podwójnego dropu ale następnego dni już miałem wielokrotne. Podsumowując, na sto razy pod rząd powinno być około 30-stu z podwójnym dropem, im więcej prób tym bardziej wartość powinna być bliższa 30%. Problem nie dotyczy wszystkich graczy, mam kolegę który ma tę samą konfiguracje poszukiwaczy i u niego działa prawidłowo. Jestem pewny, że problem jest o wiele szerszy tylko nie wszyscy gracze z tej opcji kozystaja albo maja tylko takiego jednego odkrywcę i trudno im jednoznacznie stwierdzić. Powtarzam, ja ma trzech takich odkrywców i 2 razy dziennie są posyłani na krótkie poszukiwania przygód. To jest 6 prób dziennie przy szansie 1 do 3, tak się to ciągnie od zakończenia tego ewentu. Ja wiem, że używany przez programistów generator liczb pseudolosowych to badziewie choć, można go poprawić ale to może jest za trudne dla tych programistów. Jak ktoś się trochę orientuje w programowaniu to niech sobie zrobi symulacje a się przekona o czym piszę. Przy programowych generatorach liczb pseudolosowych takie zachowanie jest niemożliwe ponieważ to nie są do końca liczby losowe, jak jest dłuższy powtarzający się ciąg to później następuje zmiana ciągu. Niektórzy uważają, że przyczyną może być przesunięty przecinek w szansie ale może to też być wyłączenie aktywności "poszukiwacza kłopotów" lub stałe resetowanie ciągu liczb pseudolosowych jak miałem (inni też) z introligatornią. Ten przecinek bym wykluczył bo to pewnie wartość ustawiona dla wszystkich. To wznawianie-resetowanie jest powszechnym błędem w tej grze i występuje w wielu problemach, wydłużone produkcje, długie powroty generałów, długie powroty poszukiwaczy, długie upgrade budynków,... Wydaje mi się, że Flash nie bardzo się nadaje do tak złożonych gier albo programiści ledwo to ciągną i zadania ich trochę przerastają.
Dopiszę jeszcze, może się to przyda tym "programistom":) Tym generatorem liczb pseudolosowych jest równanie które przy każdym wznowieniu wybierania liczb zaczyna i kontynuuje, zawsze tę samą sekwencję liczb. By generator przypisany konkretnej zmiennej się resetował to musiałoby nastąpić przerwanie programu i wznowienie. Nie wiem jak to działa na serwerach ale może nie to jest problemem. Najbardziej sensowne wydaje się dezaktywowanie funkcji "Poszukiwacz kłopotów".
Ech.. Co za to może, że trafia cały czas w te 7/10 szans? Jest tam o wiele większa możliwość trafienia. Matematyka jest okrutna i wskazuje, że oni trafiają w to pole cały czas. I nic na to się nie poradzi. Dla mnie to normalna sprawa i nie szukam w tym jakiegoś wielkiego problemu. Świadomie dałem tą umiejętnośc i jednocześnie naraziłem się na ryzyko, że nie zawsze, czasami wręcz sporadycznie dostanę drugi dodatkowy slot.
Dokładnie, matematyka jest okrutna (a właściwie to rachunek prawdopodobieństwa).
Szansa, że w 10 poszukiwaniach nie trafią podwójnych przygód wynosi 3%.
Czyli powtarzam - jeśli jednemu graczowi nie przynoszą, można mówić o pechu jeśli jest ich więcej to albo podane szanse są nieprawdziwe albo jest jakiś bug.
Rachunek prawdopodobieństwa oparty jest również o rozkładzie jednostajnym dyskretnym.
A więc przy nieskończonej ilości wypraw przy prawdopodobieństwie 50% średnio co druga wyprawa powinna przynieść efekt. Oczywiście może być odchyłka, ale nie taka że przez miesiąc nie przynoszą. To tak jak rzucić monetą 50 razy i ani razu reszki by nie było
DrwalNadDrwale
02.12.2013, 13:59
Abstrahujac generalnie od tematu watku, chcialam tylko zaznaczyc, ze przy wysylce trzech osobnych odkrywcow, z ktorych kazdy ma 30 % szans na znalezienie czegos, nie mozesz sumowac i pisac, ze masz 90 %. W ten sposob przy pieciu - mialabys 150% ;)
Z Twoim komentarzem odn tego, jak malo prawdopodobny jest brak nawet JEDNEGO udanego trafienia, zgadzam sie w pelni.
Bo masz 150% szans, oznacza to że jeden na pewno przyniesie dubla i masz f/f na drugiego. To właśnie oznacza ta suma dla wyniku, nie dla szans a dla samego rezultatu jaki osiągamy.
-----
Po działaniu innych, szybciej rzutujących umiejętności widzę że kaszana jest w pobieraniu z tablicy rnd. Pobiera cięgle tę samą serię z indexu.
SirJarkus
02.12.2013, 14:08
Przypominam jeszcze raz, to nie jest generator liczb losowych tylko pseudolosowych. Równanie jest tak skonstruowane by powtarzające się ciągi nie były zbyt długie. To równanie ma tylko dawać wrażenie losowości a wy to rozpatrujecie jak prawdziwe liczby losowe. Dlatego pisałem, że to jest niemożliwe by przy ponad stu próbach przy 30% szans nic nie trafiło bo, tak długi negatywny ciąg przy 30% szans jest niemożliwy. NIEMOŻLIWY !! To nie są wartości losowe. Języki programowania mają własne wbudowane równania takiego generatora, niektóre języki programowania mają dodatkową funkcje (jeżeli się jej użyje) przestawiania takiego ciągu ale zawsze ten ciąg liczb jest z góry ustalony przez to równanie.
Ten post przynajmniej daje nadzieję...
I dziękuję, że ktoś z obsługi tu zagląda
Wiem, wiem, uprościłam nieco aby dać do myślenia ;)
A wracając do tematu... naprawili!!!. Jeden z trzech przyniósł przygodę i mapy - pierwszy raz od miesiąca od razu po konserwacji.
Sama nie wiem płakać czy się cieszyć... cieszę się bo naprawili, płacze bo "ani me ani be..." ani dziękuje, ani przepraszam - spartliliśmy... ot tak cichutko ktoś poprawił jakiś znaczek w kodzie. I po problemie...
Ja nie dziękuję za naprawienie, bo zajęło to miesiąc - to powinno być sprawdzone od razu po pierwszych 2-3 sygnałach od ludzi za pośrednictwem legendarnego "supportu".
Mi i innym zgłaszającym powinno się podziękować - no bo nam się chciało pisać, gadać, myśleć o tym itp.... a przecież ślubu nie braliśmy można było powiedzieć: a .......ę tę zabugowaną grę idę gdzie indziej :D
Nas powinno się poinformować, że błąd został naprawiony. O tu tu (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/33373).. ale to byłoby przyznanie sie do błędu... a lepiej wcisnąć im przecież " wszystko jest możliwe to prawdopodobieństwo!"
Nas powinno się przeprosić - za to, że tyle to zajęło. I za sposób załatwienia problemu.
Nas powinno się wynagrodzić - za to ze przez miesiąc byliśmy stratni z powodu błędu. A nie muszę pisać ile zasobów, czasu i cierpliwości trzeba aby podnieść odkrywców do poziomu aby kilku z nich miało "Poszukiwacza kłopotów" na poz 3. Jak ktoś potrzebuje 4-5 manuskryptów na tom to wie o czym piszę...
No to pozdrawiam wszystkich... idę szukać dzwoneczków w trawie... ach to już inny błąd i to gdzie indziej... a zresztą .......ę - na co mi te dzwoneczki.
SirJarkus
05.12.2013, 14:33
Alicija, ciekawe co piszesz, zobaczę wieczorem bo jak na razie z porannej dostawy nadal nic podwójnego od moich trzech odkrywców nie dostałem, zobaczymy wieczorem. A ja bym takim optymistą nie był, że "oni" to naprawili, jak się naprawiło to raczej samo bo nie jestem pewny czy "oni" w ogóle rozumieją na czym polega problem. Niech ktoś da znać, jak mu się to naprawiło?
Angelkaxd
05.12.2013, 15:40
Dzis dostałam podwójne mapki
Fleotria
05.12.2013, 20:08
Dzis dostałam podwójne mapki
Brzmi optymistycznie, moze naprawili.... poczekam z tydzien co sie bedzie dalej działo, bo u mnie tradycyjnie pojedyncze.
SirJarkus
05.12.2013, 20:38
POTWIERDZAM !!! Naprawiło się! Dziś wieczorem dostałem 2x mapki. Tylko, ciekawe jaka nas czeka niespodzianka po zakończeniu ewentu świątecznego? :)
Angelkaxd
05.12.2013, 20:44
POTWIERDZAM !!! Naprawiło się! Dziś wieczorem dostałem 2x mapki. Tylko, ciekawe jaka nas czeka niespodzianka po zakończeniu ewentu świątecznego? :)
A jaka miałaby być?:>
SirJarkus
06.12.2013, 10:22
A jaka miałaby być?:>
To dobrze, że nie wiesz o jakie niespodzianki chodzi i życzę ci byś się nigdy nie dowiedział. Ja to miałem kilka takich niespodzianek, jak ta z tymi odkrywcami, ale mój kolega ma to regularnie po takich aktualizacjach.