Zobacz pełną wersję : Gra Usuwanie drzew i krzewów
Witam.
Wnioskuje o możliwość przesadzania lub wycinania na stale drzew / krzewów tak żeby można było lepiej poustawiać budynki na wyspie.
Na chwilę obecną przeszkadzają w niektórych lokalizacjach budynków.
Proszę o wprowadzenie takiej możliwości np przy opcji leśnika drzew iglastych i liściastych.
Jasiu-21-09
25.10.2013, 23:38
Całkowicie się z tym zgadzam, można wprowadzi specjalistę od karczowania korzeni, tym bardziej jeżeli będzie można usuwać skały które mniej przeszkadzają niż pniaki po wyrębie, przeznie nie można zbudować sensownego miasta, wszystko trzeba rozsypywać po całej wyspie.
W pełni popieram pniaki bardzo przeszkadzają w sensownej budowie
Bloodshed
26.10.2013, 09:33
TAK i oby jak najprędzej to rozpatrzyli!
Orzech-ndk
26.10.2013, 13:11
Póki co mają w planach usuwanie skał:)dobre i to:D
Dla mnie może być tylko 2 drzewa iglaste i 4ry liściaste resztę chętnie wytnę ;)
i_z_a_k_
26.10.2013, 13:14
JEstem 100% na tak nawet dodam ich mnie te krzaki i suche drzewa wkurzaja :P
Kostuch12
26.10.2013, 13:16
o tak genialny pomysł jestem na TAK!
S-szerszen
26.10.2013, 13:20
Też bym był za tym by przesadzać drzewa, każdy przesadził by sobie w najdogodniejszym miejscu dla niego, doda to indywidualności wyglądu danej wyspy oraz poprawi to w odpowiednim zagospodarowaniu swoich budynków. Dodam jeszcze ze można by mieć możliwość usuwania kępy trawy co do niczego nie służą a przeszkadzaj w zagospodarowani wyspy.
Duszysko40
26.10.2013, 13:30
za!
IreneuszG
26.10.2013, 13:32
jestem na tak;))
Na moje bez sensu pomysł bo gra stanie się już całkiem monotonna. Trzeba trochę pokombinować, żeby dobrze ustawić gospodarkę a nie nawalić budynków byle jak i byle gdzie i później problem bo nie ma miejsca.Jest sporo fajnego miejsca, żeby sensownie to poustawiać. Tak jak jest jest moim zdaniem ok.
Niektóre kępy trawy można usuwać.
Pers_Kocki
26.10.2013, 13:43
jestem za
Godfryd86
26.10.2013, 14:05
jestem za
siuna1938
26.10.2013, 15:39
W pełni popieram pniaki bardzo przeszkadzają w sensownej budowie
Popieram gdyż niektóre złoża faktycznie przeszkadzają a są w ogóle nie używane
Piotru70
27.10.2013, 13:18
Temat poruszany niejednokrotnie, aktualnie będą do usunięcia skały. Ale na drzewa kto wie... nawet jeśli to i tak trzeba by było poczekać.
Można będzie usuwać góry, a małych pniaczków już nie... iście niemiecka logika.
We wszystkich "desktopowych" Settlersach można było budować w miejscu wyciętych drzew - i odwrotnie, sadzenie drzew zabierało wolne miejsce.
miziol1977
02.11.2013, 21:21
jasne ze za
Ja też jestem za ale BB i inni z zespołu musza zarabiac wiec jak by wymyslili jakiegos drwala ktorego sie kupuje za sume 25-50 klej na jedno drzewo
bo by było dobrze oni musza miec zysk z tego :) . I tez 2 lesnika do przesadzania drzew .. ale czy kiedy kolwiek wejdze usuwanie\przesuwanie drzew
w życie to nikt nie wie ... sa takie drzewa pojedyncze ktore psuja cale moduły .
GrzechuGrek
03.11.2013, 21:58
TAK, to byłoby znacznie lepsze od wysadzania skał(którego wg. mnie mogłoby wcale nie być).
Kitikejt
03.11.2013, 22:44
Pewnie zaraz zostanę wyklęta, ale... jestem na NIE. Już sobie wyobrażam te wyspy gdzie wszystko równo i prostokątnie ;) Praktyczność to nie wszytko. Teraz trzeba się wykazać inwencją, pokombinować, pomyśleć - ciekawiej jest :) Jeśli da się zupełnie wygolić wyspę - a do tego prowadzi możliwość usuwania drzew i krzaczków - nie będzie żadnego wyzwania w ustawieniu budynków.
Akasha86
04.11.2013, 23:41
jestem za!
KasienkaAmber
04.11.2013, 23:42
jestem za :D
chorywariat
04.11.2013, 23:44
wszystko ladnie pieknie jak piszecie z tego co czytam ale ja mysle ze gram moze stracic sporo wkoncu to my sie mamy dostosowac i zmagac z trudnosciami gry a nie wszystko miec podane na tacy mi sie podoba jak jest ale to moje osobiste zdanie ale widzialbym chetnie ta opcje bo tez np poprzestawiac wyspe to nieglupi pomysl kto jak woli ja uwielbiam drzewka i las:)
Seroslav
05.11.2013, 09:42
Jakby można było sobie na trwałe wyczyścić wszystkie drzewa i krzewy to planowanie urbanistyczne straciłoby mocno, bo byłoby to banalnie proste wtedy :P o to chodzi by potrafić optymalnie wszystko rozmieścić w ograniczonych warunkach terenowych, a nie iść na łatwiznę i sobie zrobić ściernisko wielkości lotniska i tam walnąć metropolię
golec115
05.11.2013, 09:57
Chodzenie na łatwiznę, to u ludzi normalność. Szkoda wysilać szare komórki. Lepiej wprowadzić wszystkie udogodnienia, tak jak mówicie, a potem w ciągu 2-3 miesięcy znudzić się grą, bo wszystko jest po naszej myśli.
Jestem na nie.
GrzechuGrek
05.11.2013, 20:14
Chodzenie na łatwiznę, to u ludzi normalność. Szkoda wysilać szare komórki. Lepiej wprowadzić wszystkie udogodnienia, tak jak mówicie, a potem w ciągu 2-3 miesięcy znudzić się grą, bo wszystko jest po naszej myśli.
Jestem na nie.
Przecież tak samo ja mogę powiedzieć o wysadzaniu skał ;-]
Cerber108
05.11.2013, 21:56
ja jestem na tak, no ale tez prawda że wszystko byłoby łatwe ZA ŁATWE. szkoda że nie ma opcji "nie wiem" :)
golec115
06.11.2013, 11:13
Przecież tak samo ja mogę powiedzieć o wysadzaniu skał ;-]
Taak, zgodzę się zupełnie. Jednak można zauważyć, że tam będą ograniczone miejsca, w których można te skały wysadzić i nie zmieni to aż tak terenu jak wycinka lasów, krzewów czy pojedynczych drzewek. Myślenie nie boli przecież, warto pokombinować ze swoją gospodarką, a nie pompować kasę w wysadzanie skał, czy jeśli to wejdzie również, wycinkę "płuc wyspy".
jolka_zołza63
06.11.2013, 17:04
genialny pomysł jestem na TAK!
Chodzi również między innymi o możliwość przesadzania złóż w miejscach gdzie przeszkadzają w jeszcze lepszej lokalizacji budynków tak jak każdy ma ochotę mieć na swojej wyspie
Bardzo dużo za prosimy o wprowadzenie czegoś takiego to by bardzo uprzyjemniło i upiększyło grę
golec115
07.11.2013, 09:36
Chodzi również między innymi o możliwość przesadzania złóż w miejscach gdzie przeszkadzają w jeszcze lepszej lokalizacji budynków tak jak każdy ma ochotę mieć na swojej wyspie
To już w ogóle jest totalny bezsens.
Ja kiedyś zapodałem podobny pomysł. Jakoś wtedy chętnych nie było
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/31037-Obszar-dzia%C5%82ania-le%C5%9Bnika-drwala
Taa... i jeszcze żeby dodali teleport do innego wymiaru gdzie głównym surowcem będą purchawki...
Popieram! Wyrąb korzeni znacząco poprawiłby jakość rozgrywki. :>
DrwalNadDrwale
07.11.2013, 23:58
I zasypywanie morza pod budowę elektrowni jądrowych?
Marcel2727
11.11.2013, 11:11
Drzewa czy krzewy jak najbardziej a nawet usunięcie takich z których nic się nie pozyska.
Z złożami surowców to trochę przesadzasz, może jeszcze teren pod jeziora będziemy wyrównywać ?
Bo jednym słowem trochę miasta robią się szkaradne przez ten teren, jakiś ,, bajzel '' powstaje a tak by było chociaż trochę miejsca :P
johnybob
11.11.2013, 14:04
Nie usuwać, mieć możliwość ich przenoszenia
Thekinglukasz
17.11.2013, 11:24
nnajlepisze rozwiazanie to dac kwadrat zielony jako wyspe i samemu se wszystko poustawiac ;) jak np w sims
MarekzBedzina
17.11.2013, 11:31
za!!! odchwaścić wyspe :)
Jestem za, ale wprowadzając pewne ograniczenia. Usuwając krzaki/drzewa - nie odrosną nigdy. Nie będą w tych miejscach funkcjonować już leśnicy, więc trzeba by bardzo rozważnie funkcji używać.
The_BEAST_r10
19.12.2013, 02:38
Jestem za ale może by tak kornika stworzyli co by takie drzewo sobie skubał aż je zlikwiduje a leśnikowi dodali funkcje, że odpowiednie miejsce jakie chcemy to zasadzi drzewo, czy to iglaste, liściaste a i można by się pokusić na egzotyczne czerwone, takie jak jest w przygodzie Synowie Małego Krawca :)
Pomysł bardzo dobry! Skoro chcą już zrobić kogoś od usuwania skał to następnym krokiem powinna być możliwość karczowania konarów i krzewów. Na co BB wymyśla co rusz nowe budynki, skoro powoli nie ma już gdzie ich stawiać? Podobnie można by się zastanowić poważnie nad możliwością obracania budynków, tak by jak najlepiej wykorzystać dostępny pod ich stawianie grunt.
Ja też jestem za TAK. To trochę denerwujące kiedy próbuje wybudować względnie symetryczne miasto a tu na drodze stają mi pieńki. Albo porozrzucane po całej wyspie krzaki. Wygląda to nie najlepiej kiedy między budynkami są 'dziury' bo akurat tam trafił się krzak. Możliwość karczowania i przesadzania lasów gdzie indziej byłaby by przydatna a gracze mieliby większe pole do popisu budując swoje miasta.
jestem za jeśli będzie można usuwać drzewa i gdzieś indziej sadzić
Usuwanie pni i krzeww to powinna byc podstawa, a wlasciwie to powinni to pousuwac w czasie konserwy
Lightowy
04.02.2014, 18:00
Ja bym jednak nie ryzykował...ale jak już by to wprowadzili to fajnie by było jakby nie dało się spowrotem zalesiać...(kto spieprzy ten kupuje bale)
Na samą myśl lepiej mi sie zrobiło^^Tak jak z niszczeniem kamieni...kto rozwali nie będzie miał kopalni^^
Ja tez jestem za!
jestem za!
Jak najbardziej się zgadzam. Te drzewa, to jeden z większych problemów przy ustawianiu budynków. Wszystko trzeba pod nie podporządkowywać...
oooo, przesadzanie ! To mi się podoba i za tym głosuję :D Drzewka jednak ładnie wyglądają ale niektóre mogłyby sobie rosnąć w innych miejscach..
QueenPen
10.03.2014, 00:44
Ja również jestem ZA :)
Misiorww
10.03.2014, 17:55
tak!!!
tcywinski82
11.03.2014, 12:35
jestem za a nawet przeciw :-)
Ja od zawsze twierdziłem (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/31037-Obszar-dzia%C5%82ania-le%C5%9Bnika-drwala) (<--odnośnik do mojego pomysłu, który przeszedł bez zainteresowania :/), iż w sprawie drzew to powinno być to tak rozwiązane jak w przypadku Settlers 3/4 (nie pamietam dokładnie, która to była część), gdzie każdy leśnik miał, hmm... jakby to nazwać, zasięg, "obszar produkcyjny", który można było sobie samemu ustawić wedle potrzeb (nie pamiętam czy odnośnie drwala było podobnie). Problem z "ruchomym" lasem, czy też z przesadzaniem drzew nazywa się silnik gry. O ile usunięcie na stałe jakiegoś krzaczka czy kępki trawy może i nawet poprawić działanie silnika (w końcu to jeden element mniej na wyspie to wczytywania, kilka bajtów ale zawsze), to hurtowa zamiana miejsc każdego drzewa, na każdej wyspie w inny sposób może spowodować czkawki silnika/serwerów. Pamiętacie problemy z przesuwaniem budynków...? Niemniej jednak jestem ZA.
arturgg10
11.03.2014, 19:23
za USUWANIE DRZEW I KRZEWÓW W CELU ŁATWIEJSZEGO ROZMIESZCZANIA BUDYNKÓW
Galmachar
11.03.2014, 22:32
Zróbmy od razu z mapy zielony kwadrat, wtedy będzie łatwiej. :)
Gliwice-Sikornik
15.03.2014, 20:13
Jestem za ! :-D
Tak !! Tak!! i jeszcze raz Tak !! karczowanie jak najbardziej :D
Moim zdaniem nie ma możliwości wdrożenia takiej poprawki. Każde drzewko musiałoby być ładowane z bazy podczas wejścia na wyspę czyli musiałoby mieć podobny typ do budynków. Już teraz załadowanie strefy gracza, który ma zastawioną budynkami i kwiatami całą wyspę trwa sporo, a co dopiero jak dojdzie do tego kilkaset drzewek. Serwery tego raczej nie udźwigną i myślę, że z tego powodu również zrezygnowano z burzenia skał.
Jestem..przeciwnym.
Lepiej niech wprowadzą możliwość obracania tych budynków.To chyba prostsza operacja dla nich.
Zaczynacie myśleć jak Ci którzy mają ciągle za mało i za mało..;;(
Po CO ???
Wolałbym by nie było diamentów wtedy gra wyglądałaby inaczej..pomysł,zabawa i myślenie.Teraz myślenie zostało wyłączone,zastąpiły je klejki..(
Niech lepiej uatrakcyjnią tą grę pod kątem rozgrywki a nie "tylko"..kasy.Większość z Was używa diamentów/kupno.
Zastanówmy się lepiej co robią gracze 50 lvl..nudzą się bo już nie gonią za pkt.
Czyli grają po co ?..znajomi i co jeszcze.
To tutaj jest pole do popisu dla BB
Takie jest moje zdanie.Żeby było jasne,nie kupuję i nie będę kupował.Nie dlatego iż mnie nie stać..po prostu nie.
Wszyscy mówią ..GRA/zabawa..ale to nie jest prawda.
Jestem za, 50lev i co dalej... nuda :)
LuluChoco
18.06.2014, 13:23
Jeśli jest obawa, że wyspa stanie się zbyt nudna po usunięciu pozostałości po wyciętych drzewach, to może ta opcja powinna być ograniczona dla najwyższych poziomów (50) - którym dramatycznie brakuje miejsca na wyspie, a dla większej "zabawy" i tych co lubią przede wszytkim wyzwania usuwanie pieńków odbywało by się losowo i w ograniczonym ilościowo(%) zakresie.
Silmarilion2323
15.07.2014, 00:37
Jestem zdecydowanie ZA! Jeżeli komuś ten pomysł przeszkadza to przecież NIE MUSI Z NIEGO KORZYSTAĆ! A tacy na przykład jak ja chętnie sobie polatają z sekatorem i tarczówką :)
Galmachar
15.07.2014, 09:52
Zróbmy z wyspy wielki zielony kwadrat, wtedy będzie łatwiej i przyjemniej. Po co się starać w tworzeniu ustawień budynków.
rowniez.sie.z.tym.zgadzam.popieram.w.100.procentac h.
Zróbmy z wyspy wielki zielony kwadrat, wtedy będzie łatwiej i przyjemniej. Po co się starać w tworzeniu ustawień budynków.
Jak tobie to nie przeszkadza to nie będziesz musiał korzystać z tej opcji jeśli wprowadzą bo wytłumacz w czym np. skały przeszkadzają a chcą je usuwać a to co najbardziej przeszkadza Tobie akurat nie!!!! A mi strasznie przeszkadza jeden krzew i nie idzie ustawić to co chce!!!
A spróbuj użyć tej funkcji jeśli uda mi się to wywalczyć o wyrzucanie drzew i krzewów!!! Z MIEJSC NAPRAWDĘ PRZESZKADZAJĄCYCH ROZUMIESZ !!!!!!!!!!!!!
Tornados
16.07.2014, 10:44
Od poczatku bylo wiadome jak wyglada wyspa i ile na niej jest miejsca
A narazie sie nie zapowiada zeby zwiekszyli powierzchie :/
satan666123
16.07.2014, 16:58
cala wyspa zawalona i jeszcze 56 patentow mam wolnych :)
izaaa879
16.07.2014, 17:16
jestem za :)
Czlowiek_Lasu
16.02.2015, 20:30
Witam,
dawno nie było tematu o wycinaniu drzew na wyspie.
Może odświeżymy sprawę?
Otóż, jak wiadomo, ma wchodzić wysadzanie skał, więc zaproponujmy coś podobnego.
Usuwaniu drzew i krzewów z wyspy miała by służyć specjalna premia, podobnie jak przy wyburzaniu.
Drzew się raczej nie wysadza, więc premia mogła by je fajczyć.
Mogły by również istnieć premie do sadzenia nowych drzewek iglastych lub liściastych lub nawet egzotycznych.
Pomysł jak najbardziej ekstra sam nad tym się zastanawiałem, z fajczeniem może być różnie ja myślałem o funkcji "Nadleśniczego" trzeba by ewentualnie rozważyć jak zastosować nad sposobem finansowania tej opcji, bo z tego co widać przy skałach i komentarzach nie bardzo podoba się opcja z kupnem tylko za diamenty. Może warto zastanowić się za monety gildii niech trwa to tydzień i kosztuje 100 monet gildii, lub 50 diamentów i 1 minuta. Wybór będzie zawsze to jakiś.
mirmilek
21.02.2015, 07:09
Fajczyc...fajnie ale zopcja mozliwoscia spalenia jakichs budynkow...powiedzmy 20 % szans ze sie zajmnie :))
zartuje sobie jestem oczywiscie na TAK
Też jestem za i nie tylko dlatego, że więcej budynków się zmieści. Zrobiłam błąd przenosząc leśnika, drzewa które zasadził wlazły mi na pola uprawne. Zwykły błąd może namieszać, że teraz mam kawał wyspy nie jak do użytki :/
Ja mam zaś taką propozycję, by stworzyć jakiś czar z przedmiotów kolekcjonerskich, który by np. 4 pola (kwadraty oczyszczał z pozostawionych karp.
:)
Witam,
Na wstępie chciałbym dodać, że nie przeszukiwałem 1000 stron z pomysłami, żeby sprawdzić, czy już taki pomysł był, więc z góry przepraszam, za lenistwo :)
Mój pomysł jak się pewno domyślacie, ma na celu wprowadzenie możliwości wycinania drzew.
Skoro można burzyć góry, to czemu nie można by wyciąć drzew? Od razu zaznaczę, że dobra byłaby możliwość sadzenia drzew ( w razie gdyby kogoś poniosło ).
Niech to nawet kosztuje blu, tak jak ekipa wyburzająca.
Dajcie znać co sądzicie
Pozdrawiam
Super pomysł. Było by to realne całkiem i bardzo przydatne np: do wycięcia tego drzewa przed Domem Władyki.
ANTRAKTOR
27.02.2016, 17:30
pomysl bardzo dobry, niech to kosztuje BLU
jesli komus drzewa przeszkadzaja to bedzie mial teraz mozliwosc sie ich pozbyc
jak rowniez jesli ktos uzna ze mu potrzeba drzewa jednak w jakims konkretnym miejscu to sobie dosadzi
i slusznie niech to kosztuje za Blu
eryk_dzaffar
27.02.2016, 19:23
Mój pomysł jak się pewno domyślacie, ma na celu wprowadzenie możliwości wycinania drzew
od Tego mamy drwali bo chyba wycinają drzewa:p
Od razu zaznaczę, że dobra byłaby możliwość sadzenia drzew
od tego jest leśnik jak sie nie myle:p
głównym powodem braku karczowania wyspy to jest to że trzeba by było usunąć też miejsce zasobu (złoża)
bo jak wykarczujemy (usuniemy) złoże to go nie odbudujemy w żaden sposób przez co tracimy możliwość zalesienia
( w razie gdyby kogoś poniosło ) no i jak by kogoś poniosło to drzewa nie będzie, drewna nie będzie, niczego nie będzie:D
jedyny realny sposób jaki widzę to możliwość usuwania tylko grupy drzew jak w przypadku skał rumowisk gór
eryk_dzaffar
27.02.2016, 23:50
mnie się podobał bardzo sposób zalesiania jak w starych setkach np. w settlers 4
może taki byłby lepszy i usunięto by większość drzew pozostawiając tylko troche dla ozdoby
a leśnik by miał obszar swojego oddziaływania w jakim by zalesiał
Misiorww
28.02.2016, 10:47
pomysł wielokrotnie poruszany, więc nie ładnie że nie szukałeś. jednym przeszkadza usytuowanie drzew, innym nie.
nie trzeba wycinać tylko np w jednym miejscu ustawić drzewa jednego rodzaju w kupie.
Ale pomysł z usuwaniem i dodawaniem drzew bardzo dobry, wykonalny i na pewno wiele osób by z tego skorzystało. Nawet za cenę klejnotów. Poza tym jak ktoś nie chciałby pozbywać się drzew to by nie musiał. Mogło by to działać tak jak ,,Odpalacz'' tylko że na drzewa.
Misiorww
28.02.2016, 13:34
ci majętniejsi usunęli by wszystkie drzewa zostawiając 1 z każdego rodzaju. trochę miejsca by się zwolniło pod budynki.
nie ma szans, żeby bb poszło na to
pewno, masz racje, ale nie będę siedział z założonymi rękoma i patrzył na wszystko z boku, sądząc że BB na nic nie pójdzie. Mam zamiar zrobić co się da, żeby usprawnić te grę.
Misiorww
28.02.2016, 13:43
powodzenia :D
dzięki, na pewno się przyda :)
Zawsze mogliby zrobić tak że tylko niektóre drzewa można by wycinać nie wszystkie.
EX_Persefona
06.03.2016, 09:05
Witam!
Ponieważ podobny temat już istnieje, wątki zostały połączone.
Pozdrawiam,
MOD_Persefona
BB_Penelopa
07.03.2016, 15:52
Witam!
Bardzo dziękuję za oddane głosy. :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
kinia19910
06.05.2016, 19:52
Ciekawa jestem czy doczekamy się kiedykolwiek tego karczownika...
Misiorww
06.05.2016, 19:53
Ciekawa jestem czy doczekamy się kiedykolwiek tego karczownika...
wątpie
Witam!
Bardzo dziękuję za oddane głosy. :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Podbijam z nadzieją, że dostaniemy informację, czy poszło dalej ;)
Ponad 500 głosów na tak :)
BB_Penelopa
10.01.2017, 12:31
Witam!
Pomysł został przekazany!
Pozdrawiam,
BB_Penelopa