PDA

Zobacz pełną wersję : [Dyskusja] Pamiętnik dewelopera: Epickie miejsca pracy, Bank Gildii, Poczta

Strony : [1] 2

BB_xaar
23.10.2013, 15:28
Temat główny: Pamiętnik dewelopera: Epickie miejsca pracy, Bank Gildii, Poczta (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/32875)

Zapraszam do dzielenia się swoimi opiniami nt. powyższego rozwiązania. :)

thordis
23.10.2013, 15:34
W końcu bank gildii. Zobaczymy jakie pojemności bedą i czy rzeczywiscie bedzie to takie sensowne jak sie zapowiada.

Obecnie po otwarciu listy wszystkich gildii i kliknięciu na jednej z nich, można zobaczyć szczegółowe informacje (np. lista członków gildii i ich poziomów). Zostanie to zastąpione krótką stroną reprezentującą daną gildię.

Co ma na celu ta zmiana?

JackInTheBox
23.10.2013, 15:37
Cóż, cieszę się przede wszystkim na bank gildii i możliwość nadawania konkretnych uprawnień rangom w gildii. Łudzę się, że tym razem może obędzie się bez bugów :)

krotos666
23.10.2013, 15:50
A mnie martwi to, że dalej trzeba kilkadziesiąt razy klikać w koszarach, żeby wyprodukować wojo na epicką nową przygodę.

Plus za zmiany
Minus za brak usprawnień dla graczy, o które upominamy się już od wieków, wieków, wieków.

Amen :p

Fachura
23.10.2013, 15:54
zastapienie lancuchow produkcyjnych jednym budynkiem to najlepsza ze zmian, a do tego jakby dodali troche patentow jeszcze to bylibysmy juz w niebie

Piotru70
23.10.2013, 16:13
Nie mogę się doczekać. Super aktualizacja. :D

Jacqoo
23.10.2013, 16:27
Nie od dziś wiadomo na jakim poziomie stoi polskie tłumaczenie gry, ale "Epickie miejsca pracy" to chyba krok za daleko? Ja wiem, że język tworem dynamicznie zmieniającym się pod kątem wygody użytkowników i jestem w stanie zrozumieć tę kalkę z języka angielskiego w języku nastolatków, która być może się przyjmie i zostanie u nas na stałe. Tak się chyba jednak jeszcze nie stało, a nie chodzi tu jednak o potoczną mowę, ale o oficjalne tłumaczenie dużej gry poważnej firmy.

krajan88
23.10.2013, 16:33
Nowy system wiadomości to krok w dobrym kierunku, może następny będzie związany z koszarami? :)

Fachura
23.10.2013, 16:42
Martwi mnie troche system wiadomosci. Wprawdzie moze byc wygodniejszy w uzyciu i wizualna strona tez jest calkiem fajna, jednakze:
"System poczty w grze zostanie poprawiony. Chcemy, żeby był on bardziej intuicyjny i łatwiejszy w użyciu. Nowe ikony, daty ważności wiadomości oraz liczne usprawnienia."
wiadomosci beda wygasac, a to oznacza ze nie da sie juz przechowywac tam nadmiarow surowcow

Naito
23.10.2013, 16:44
No w końcu jakieś konkretne zmiany o które prosili gracze w tym i ja od bardzo bardzo dawna ! Jeszcze tylko usprawnijcie wykonywanie przygód w taki sposób, aby zakończenie i wykonanie nie było z góry ustalone, a samo robienie przygody schematyczne i monotonne. Wówczas będę mógł czerpać przyjemność z tej gry. Pozdrawiam i czekam na więcej takich usprawnień jak te w tej aktualizacji.

grzybekmar
23.10.2013, 16:44
Czy będzie można kasować hurtowo wiadomości? Przecież teraz to trochę koszmar kiedy każda premia ma swój raport i po kilku dniach są setki, tysiące wiadomości do kasowania jedna po drugim. Ciekawe czy wygasanie wiadomości załatwi sprawę.

krotos666
23.10.2013, 16:46
Można mieć dwa epickie miejsca pracy:
1) koszt 5.000 fasol
2) koszt 5.000 klejnotów

czyli łącznie 6 slotów produkcyjnych.

Oczywiście to wersja wczesna beta, więc mam nadzieje, że te za klejki będą za monety :D

Angelkaxd
23.10.2013, 16:47
Powiem Wam, że w końcu BB zaczęło czytać pomysły graczy! ;)
Poczta i Bank Gildii zaczyna się ciekawie, natomiast te budynki hm... za mało informacji aby się wypowiadać.

Angelkaxd
23.10.2013, 16:50
A mam takie w sumie zasadnicze pytanie BB_Xaar , Ile miejsca będzie zajmował ten nowy budynek? Bo wydaje się dość spory a ma zastąpić 3 budynki, a aby miało to sens, to jego wielkośc powinna mieć max 1,5 miejsca ;p

panghy
23.10.2013, 16:52
W końcu bank gildii. Zobaczymy jakie pojemności bedą i czy rzeczywiscie bedzie to takie sensowne jak sie zapowiada.

Obecnie po otwarciu listy wszystkich gildii i kliknięciu na jednej z nich, można zobaczyć szczegółowe informacje (np. lista członków gildii i ich poziomów). Zostanie to zastąpione krótką stroną reprezentującą daną gildię.

Co ma na celu ta zmiana?

Chyba ukrócenie handlu dropami. Nie będzie dało się sprawdzić czy sprzedający ma odpowiedni poziom by odpalić daną przygodę.

MikiPL
23.10.2013, 16:55
Informacji jest wystarczająco, zapraszam na testowy. Osobiście pomysł z epickim miejscem pracy czy jak to się tam zwie, jest ok, ale budynek który pojawił się na testowym jest zbyt duży i drogi, żeby większa ilość graczy go kupiła. To tylko małe usprawnienie a zajmuje miejsca tyle do władyka, więc po co to kupić jak ludzie nie mają miejsca, żeby rezydencje postawić. Było wiele pomysłów z zagospodarowaniem wody na wyspie, póki co tylko rezydencje się pojawiły. No ale BB oczywiście myśli tylko o zarobku, więc nie ma co liczyć na wprowadzenie usprawnienia do koszar i prowiantu.
Ogólnie - ten skład drewna to zupełna kicha

krotos666
23.10.2013, 17:01
Z tego co widzę to ten budynek zajmuje 5x4 miejsca,
zaraz dodam jakie są możliwości produkcji:

http://img580.imageshack.us/img580/4900/2pto.jpg

część odblokowana, te przyciemnione to do odblokowania - trzeba wykonać zadania.

weedget
23.10.2013, 17:03
inna rzecz za pierwsze zadanie z epickiego taraku jest 3,5k doświadczenia... graczom na 50 lvl to nic nie da, fajnie by było jakby exp z zadań też zmieniało się na starcoinsy...

perigrinus
23.10.2013, 17:08
Mi się ten budynek nie wydaje wcale taki epicki,raz ze duży dwa że za mała przepustowość-mam tu na myśli tylko trzy sloty a co z reszta?Gracz który podchodzi do gry dość poważnie ma poustawianą produkcję ,czasy dolotów do magazynów itd a co z reszta dajmy na to tartaków na tym 5 lvl??granit mi zwróci??:)dla mnie pomysł z tym budynkiem epickim trochę nie trafiony i pachnie wyciagajnią kaski na klejnoty,reszta może być.

weedget
23.10.2013, 17:10
Z tego co widzę to ten budynek zajmuje 5x4 miejsca.

chyba 2x3 a nie 5x4?

sparkz
23.10.2013, 17:11
dla mnie pomysł z tym budynkiem epickim troche nie trafiony i pachnie wyciagajnią kaski na klejnoty,reszta może być.

mi to pachnie odrealnieniem i niekompetencją, ale jak zwał tak zwał ;p

afvell
23.10.2013, 17:13
Bzdura totalna budynek zajmujący 6 miejsc zwykłych budynków, a robi za 3. Jedyny plus/bajer, że można zmieniać produkcję, ale po co skoro każdy ustawia gospodarkę na ciągłe funkcjonowanie. Kosza bufów i upów? Kosmiczne i znacznie przeważa potencjalne zyski. Taniej wyjdzie postawić w tym miejscu 6 budynków i w razie "w" sobie burzyć. Interesujące tartaki egzo na 5 poziomie, ale koszta odblokowania.. szyderczy śmiech, noi, żeby się opłacało powinny śmigać na buffie. Buff 250 fasol.

Usprawnienia w gildii? Handel wewnętrzny działa. Bajer dla bajeru.

Poczta na +.

To może teraz minusy..
Podgląd członków gildii i ich lvl. Ja wiem, że nie chcecie upubliczniać ilości graczy, bo to informacja marketingowa, ale zamykanie tego to kolejny cios. Jakie ma być źródło informacji o gildii skoro nie wiadomo kto w niej jest? Prezentacja na 1 stronie? Pff.

A z rzeczy, poprzednich:
Dalej nie zmienione czasy produkcji ksiąg/manu/kodeksów,(3 manu na jedna ksiege i wez tu coś zupuj) zawieszający się introligator.
Aha. i marnowanie czasu, przed PvP, którego się podejrzewam nie doczekamy.

Poza pocztą moglibyście także usprawnić zarządzanie odkrywcami, zasobami w gwieździe, (grupowanie premii), oraz produkcją w prowiancie i koszarach...
Kolejkowanie w introligatorze też byłoby na +.

Ale oczywiście nie, BB = zabójcy myszek.

krzyssa
23.10.2013, 17:21
Wyszło jak zwykle, czytając pamiętnik człowiek myśli hurrra zwolnie kupe miejsca patentów, wychodzi na to że tylko patenty będzie można zaoszczędzić, a ukrycie listy członków gildi pozostawie bez komentarza

set2g
23.10.2013, 17:27
Budynek nie zastępuje tylko 3 miejsc pracy ale biorąc pod uwagę czas to znacznie więcej, np taki smolarz ma czas 3 min + do magazynu, epickie miejsce pracy ma 1min + czas do magazynu, tak wiec z powodzeniem zastąpi 9 smolarzy. Dodatkowo jest opcja produkcji nawet większej jak budynek na 5lvl. Myślę że ciekawe rozwiązanie, bo taki jeden budynek chodź zajmuje sporo miejsca, koniec końców zajmie mniej niż budynki które zastąpi.

Olbrzymi minus że nie działają normalne premie, a ta za fasole to nieporozumienie, 250 to jest dość sporo.
Zadanko z granitem i tytanem porażka :D

krotos666
23.10.2013, 17:30
Przykład:
1) slot - 3 miejsca produkując deski iglaste
2) slot - 3 miejsca produkując deski liściaste
3) slot - 1,4 miejsca produkując 7 drzewa liściastego
4) slot - 1,4 miejsca produkując 7 drzewa iglastego
5) slot - 2 miejsca produkując węgiel 20/10
6) slot - 2 miejsca produkując węgiel 20/10

To tylko przykład odzyskujesz praktycznie całe miejsce - zyskujesz blisko 13 patentów

Ustawiając produkcje na deski można najwięcej odzyskać i chyba o to tu chodzi,
bo aż 18 miejsc max będzie można odzyskać na 6 slotach

Edit
ewentualni może dojść jeszcze to co zaoszczędzimy na czasach czyli x2 albo x3 ponieważ jak słusznie zauważył set2g są o wiele mniejsze czasy produkcji. :)

okogi
23.10.2013, 17:32
o takie to duze bo ktos pytal
http://screenshu.com/static/uploads/temporary/uy/qj/k2/b6csag.jpg

OsiedlowyPirat
23.10.2013, 17:43
Rozwiązanie dobre tylko opłaca sie dopiero na bardzo wysokich lewelach jak sie ma już postawione zwykłe budynki np6 różnego rodzaju to potem można sobie taki postawić dla jeszcze efektywniejszej produkcji,.

krzyssa
23.10.2013, 17:50
Dobrze widzę? Można produkować węgiel z drzewa lisciastego?

Hakardrag
23.10.2013, 17:55
Bank powinien od pewnego etapu rozbudowy przynosić dochody np. w gwiezdnych monetach lub fasolkach albo w monetach gildii - w zależności od włożonego tam wkładu :) Wkład oczywiście powinien być odpowiednio wysoki. Jak to w Bankach, ile włożysz to tyle proporcjonalnie zarobisz - mam tu na myśli członków Gildii.

krotos666
23.10.2013, 18:04
Tylko jestem ciekawy co będzie w przypadku odejścia / wyrzucenia gracza z gildii !

Angelkaxd
23.10.2013, 18:05
Ale to to chyba jakaś kpina ;p Takie foto dla porównania.
http://images51.fotosik.pl/125/731a8dffb0035fc6.jpg

http://images55.fotosik.pl/125/4bbcf3bc633af6aa.jpg

I niech mi BB powie, w jaki sposób mamy dzięki temu uzyskać więcej miejsca? Chyba uszczuplając produkcję ...

SrolusIII
23.10.2013, 18:10
Podstawowa sprawa, dajecie nam coś do testów, ale aby wykonać zadania bez których testy są niemożliwe należy poświęcić sporo czasu. 18k tytanu oraz 12k granitu... i skąd ja mam go niby wziąć? To jest testówka, powinienem na dzień dobry otrzymać tyle wszelkiego rodzaju surowców, że żaden handel czy produkcja nie powinny być potrzebne. Gratuluję tym, co wykonali to i kolejne zadania. Moje testy dla tego budynku się zakończyły :( I żeby nie było za każdym razem jest to samo, choćby ostatni test geologów. Otrzymaliśmy po 50 manuskryptów, tomów i ksiąg co starcza ledwo na kilku geologów, i jak mamy ich wytestować? Każdą funkcję pojedynczo? No proszę Was bardzo o wyrozumiałość dla kogoś, kto ma ochotę i zamiar podchodzić do testów. Powinienem mieć tyle manuskryptów, tomów i ksiąg aby wymaksować dostępną ilość geologów w grze, wówczas można by mówić o testach. Póki co to za każdym razem jest męka. Mam nadzieję, że ktoś to przeczyta i weźmie pod uwagę, bo mi odechciewa się testów przed którymi musze spędzać godziny, aby do nich w ogóle podejść.

Teraz coś o samych nowościach.
Epicki budynek:
- jego wielkość poraża,
- nie można go przesuwać,
- o wydajności się nie wypowiem, bo z braku surowców do wykonania zadań nie jestem w stanie zrobić testów,
- koszty premii, nie są duże, są kosmicznie odcięte od rzeczywistości (choć to może się zmienić jeśli wydajność będzie duża),
- skoro zyskałem umiejętność II poziomu, to po co w rozwijalnej liście umiejętność I poziomu? Przecież nikt nie będzie wybierał I poziomu skoro już odblokował II. Rozumiem że będą kolejne poziomy, a to oznacza, że przy 3,4 poziomie będzie potrzebny spory monitor (ewentualnie z opcją PIVOT), aby zobaczyć całą listę :P

Nowy interfejs wiadomości:
- terminowość wiadomości - a co jeśli ktoś trzyma w wiadomościach różne zapiski i adnotacje, czyli jak sądzę całkiem spora część graczy? Takie zapiski zazwyczaj nie tracą ważności, czyli jeśli chcesz tę wiadomość zachować, to od czasu do czasu będziesz musiał ponownie wysłać ją sam do siebie :P Rozwiązanie podawane było już kilka razy na forum, potrzebne jest miejsce do robienia notatek :)

Bank gildii:
- trochę za mało wiadomo, aby wyciągnąć jakieś wnioski

Modyfikacja rang:
- generalnie fajnie, ale może coś bardziej użytecznego typu, grupowanie premii, produkcji w prowiancie, koszarach, zasobów w gwieździe z dropów, historia lub statystyka wykonywania ZG?

EDIT:
Grupowanie przygód i wszelkiego rodzaju budynków, ozdób w gwieździe również mile widziane :)

Idziq
23.10.2013, 18:36
Celowane dla graczy na 50 lev ? i za zaliczenie zadań dostaną exp. który przepada ? dodatkowo, już wszyscy myślą jak przebudować wyspę, bo pewnie mało kto ma tyle wolnego przestrzeni w jednym miejscu.
Pomysł fajny ale trzeba pomyśleć o powiększeniu wyspy. Bajkowy zamek, wspaniała rezydencja, epicki skład drewna.....
Czy może mamy to realizować kosztem przenoszenia budynków 5lev (nie tani) burzenia magazynów i wznoszenia (przenieść się nie da), lub ekipą wyburzeniową (tylko za klejnoty)

I ilości surowca do wydania celem wykonania zadań i odblokowania nowych opcji. Czy ktoś z BB na testowym to testował? Czy sobie wpisali kod na surowiec i zadowolony? Czy zdają sobie sprawę ile to się robi? czy będzie tak jak introligator? (zwiększając ilość manuskryptów, podnosząc koszty, utrudniać graczom możliwość rozwinięcia się)

Ciekawe jaka jest koncepcja ? Należało by jeszcze doszlifować wykonanie, bo choć pomysł fajny to znowu może się spotkać z rozczarowaniem i zawodem.

Misio1849
23.10.2013, 18:51
Bank fajny, sklad drewna, fajnie a co z lesnikami i innymi budynkami, które są na 5 lvl? reszta taka sobie. Ja bym się wolała skupić na koszarach, każdorazowo trzeba dawać 25 wojskowych. Nie można by ustalić z góry, że chce wyprodukować np 300 łuczników? a nie tak klikać 12 razy, żeby ich ilość odpowiadała. Tak samo mnie wkurzało w Golemie, potrzeba 60k pierwszego serca, to nie można było uprościć, żeby na raz wpisać ilość 60k pierwszego serca? bo w końcu i tak musimy wyprodukować określoną ilość pierwszego serca, bo nie można w między czasie pozbyć się drugiego i trzeciego. Prośba do BB, zastanówcie się czy nie lepiej uprościć koszary i prowiant. Bo klepanie po 25 ludzi, gdzie w przypadku braku wojska ponad 1k zaczyna robić się nudne.

kondzio108
23.10.2013, 18:53
fajny pomysł z tym epickim składem drewna,ale jak ma być za tyle jak na serwerze testowy to proponuje zmniejszyć koszt

AndyKozakow
23.10.2013, 18:59
ja się pytam czy kogoś tu posrało?
co ze star coinsami??
co z burzeniem skał??
Może łaskawie byście skończyli to co testowaliśmy a nie wprowadzacie kolejną bzdurę...
czekam aż na wyspie pojawi się burdel gdzie będą odpoczywać weterani bo wymyślacie kolejne głupoty
Proszę o jakość a nie ilość
pozdrawiam

Larxand
23.10.2013, 19:02
Budynek ma potencjał. Podoba mi się, że czasy produkcji są krótsze, dzięki temu jego wielkość nie wpływa drastycznie na sprawność łańcucha. Natomiast skoro budynek może zastąpić tartak, leśnika i smolarza, to chyba ktoś zapomniał o drwalu, nie?

Jeśli chodzi o ceny buffów na epicki łańcuch, to ktoś chyba powinien odstawić natychmiast to, co zażywa. Przy dzisiejszych cenach na Nowej Ziemi 250 fasol to c.a. 2500 monet. Biorąc deski liściaste za przykład, buff da mi w ciągu 8 godzin dodatkowe 1500 desek, w tej chwili równowartość 22 monet. Rozwiązanie: buff musiałby działać jakieś 1000 (tysiąc) godzin, żeby to się kalkulowało, a i tak wątpię, żeby znalazł się desperat, który wydałby na to fasole. No chyba że BB liczy na tych, którzy kupują 10 osadników za 95 klejnotów.

Interfejs poczty oceniam na duży plus (z wyjątkiem expiration - chyba że przy okazji dostępny będzie notatnik, tak jak w wielu szanujących się grach).
Bank gildii będzie miał sens, jeśli będzie oferował podobną funkcjonalność jak bank: na przykład każdy gracz ma osobne "konto" na które może włożyć monety na krótko- (tydzień), średnio- (miesiąc), długoterminową (pół roku+) lokatę. W tej chwili zanosi się raczej na Skład gildii, no ale trudno się wypowiadać. No bo jak to miałoby działać w obecnej postaci? Gracz X wkłada do "banku" jakiś zasób, a gracz Y ten zasób wyciąga? Nie bardzo czaję tę opcję.

Natomiast co to listy graczy... Już teraz nie ma możliwości wygodnego sprawdzenia kto do mnie puka, kto chce mnie do znajomych, czy z kim mam wymienić loota. Jeśli do tego miałoby dojść usunięcie listy członków gildii, byłby to w moim odczuciu przejaw skrajnej ignorancji (żeby nie użyć bardziej odpowiedniego słowa). To tylko przypomina mi że we wszystkich graj online w jakie grałem dostępne były listy graczy z ich poziomami i firmy które te listy dostarczały do tej pory mają się dobrze, więc nie bardzo rozumiem z jakiego powodu Ubi miałoby nie iść w ich ślady.

Ozzi
23.10.2013, 19:15
Powiem krótko - kawał dobrej roboty :)

Wreszcie jakieś ciekawe zmiany moim zdaniem będzie grubo na +

Jeśli będzie limit na max 2 szt tego typu budynków to będzie faktycznie lepiej ale limit to nieporozumienie...

set2g
23.10.2013, 20:32
Ale to to chyba jakaś kpina ;p Takie foto dla porównania.

I niech mi BB powie, w jaki sposób mamy dzięki temu uzyskać więcej miejsca? Chyba uszczuplając produkcję ...

nie patrz na kształt/wielkość budynku tylko na możliwości jakie oferuje
przeanalizuj dokładnie co można zyskac i potem sie wypowiedz

Niech dodadzą możliwość buffowania normalnymi koszykami, a ten za fasolki ulepszyć 3x/4x i na dłuższy okres czasu

Fachura
23.10.2013, 20:37
zaleta jest taka ze przy zastapieniu smolarek czas produkcji jest zdaje sie troche ponad 2x krotszy. To nam pozwala jednym takim budynkiem zastapic 6-9 smolarek, ale to oczywiscie problem dla osob ktore rzucaja bufy na smolarki. Wielkosc budynku to tez nieporozumienie chyba ze ktos ma wyspe pusta

KreTafkA
23.10.2013, 20:43
jak wyrzucisz tych 10 smolarzy to będzie miejsce i na 2 takie budynki :)

Bloodshed
23.10.2013, 20:47
Nareszcie jakieś poważne zmiany!!

TheMe
23.10.2013, 20:52
Pomysl z budynkiem dobry, wykonanie tragiczne. Gdzie ta epickosc? Mi sie epickosc kojarzy z wielkim kopem dla gospodarki wyspy (a niech kosztuje i 10x tyle), a nie "jakas tam oszczednoscia". No i wymiary... kompleksy wielkosci ktos ma? Wyspa jest w gruncie rzeczy niewielka, pozawalana drzewami, ciezko optymalnie ustawic nieraz nawet zwykle budynki, a tu kazdy nowy koniecznie musi byc bydlacki i niewymiarowy... Przesada.

Idei banku nie rozumiem. Po co? Co on da? Ktos w gildii cos potrzebuje - jest handel.

pet999
23.10.2013, 21:06
Możliwości całkiem ok, ale współczuję tym, którzy będą musieli robić przemeblowanie na wyspie :)

romsheff
23.10.2013, 21:24
Idei banku nie rozumiem. Po co? Co on da? Ktos w gildii cos potrzebuje - jest handel.

W niektórych gildiach ludzie sobie pomagają. :)

sparkz
23.10.2013, 21:26
W niektórych gildiach ludzie sobie pomagają. :)

pomagac sobie moga poprzez wzajemny handel, bez koniecznosci dokladania nowej funkcjonalnosci ktorej stworzenie marnuje zasoby i potencjalnie bedzie generowac bledy ..

TheMe
23.10.2013, 21:34
No wlasnie :) Handel jest, a z opisu banku wynika, ze to po prostu miejsce, w ktore ktos moze cos wlozyc - ktos inny wyjac. Efektywnie przesylajac surowiec miedzy dwoma osobami... Nowosc jak nic :)

Cos kiedys o jakichs zadaniach gospodarczych w gildii pisali (moze przy okazji wzmianek o pvp? nie pamietam)... moze to jakis wstep do tego.

Agnieszka_N
23.10.2013, 22:01
Według mnie to kolejne coś i nie do końca, zgoda że lepsza wydajność, zgoda że się oszczędza patenty ale mnie irytuje już to że nie wiem jak organizować sobie coś na wyspie. Zrobiłam przemeblowanie dosyć kosztowne i zaraz wchodzą skały i aby coś tam ułożyć muszę zmienić już przestawione budynki. Kolejna sprawa to taka że ustawiając taki budynek tracimy możliwości na ustawienie wielu innych bo są drzewa, skały i inne blokady w polach i miejsce w którym ustawimy takiego kaszalota już nie zmieścimy nic więcej oprócz ozdóbek.
Nie twierdze że jest to zły kierunek, ale jeśli już idziemy w tym kierunku to powinniśmy dostać też możliwość aby zlikwidować pewne blokady które nie są złożami (pomijam już kwestie burzenia skał), bo spowoduje to że aby wcisnąć taki budynek będziemy musieli wydać wiele tysięcy monet aby poprzenosić kilka budynków z 5 levela bo w większości takie budynki mają osoby do których jest to adresowane.
Podsumowując - należy dać możliwość dawania zwykłych koszy i zmniejszyć budynek gdzie 4x4 było by wystarczające

Bank wydaje się ciekawym pomysłem, ale też nie wiadomo do końca jakie korzyści to będzie przenosić. Jeżeli to ma być taki bank który będzie rozmnażał nasze oszczędności to super, ale nie powinno być tak ze wielu członków gildii oszczędza a ktoś to wypłaca robiąc w ciula resztę i ucieka z gildii.

Mi brakuje jednej ważnej rzeczy, a mianowicie możliwość organizowania kontaktów tzn. znajomych. Grając jakiś czas czynnie poprzez wymianę lotów i handel tworzy nam się gigantyczna wstążka znajomych - z wieloma którzy nie są w naszej gildii utrzymujemy częste kontakty a z drugimi rzadziej. Czy nie było by możliwości ustawiania sobie kolejności wyświetlanych kontaktów gdzie priorytetami ustawiamy sobie kogo chcemy mieć pod ręką?

Odnośnie rang to ok, ale myślę ze powinno być ich więcej. Jedna zabiera szef, druga zarząd i dla reszty graczy zostaje już tylko podział na jakieś dwie rangi. Jakby była jeszcze chociaż jedna to było by już bardzo fajnie.

romsheff
23.10.2013, 22:02
pomagac sobie moga poprzez wzajemny handel, bez koniecznosci dokladania nowej funkcjonalnosci ktorej stworzenie marnuje zasoby i potencjalnie bedzie generowac bledy ..

już nic nie zmieniajmy, bo każda zmiana w tej grze generuje błedy

Miod_ek
23.10.2013, 22:07
Tym razem zmiany są fenomenalne - Bank gildii - świetne usprawnienie - wreszcie gildia zyska nowe znaczenie w grze, oby tylko miał jakąś sensowna pojemność. Epickie miejsce pracy to kolejny fantastyczny pomysł, wreszcie będzie można ukierunkować produkcje na to co potrzebne bez konieczności zapychania sobie miejsca na mapie - jak już się postawi tego leśnika na 5lv to potem ciężko skasować. Niestety pomysł z nową premią bardzo niedopracowany - premia za 250 fasoli mija się trochę z celem, z racji faktu produkcji drewna i węgla które nie mają mocnej wartości rynkowej - 250 to drop jednoosobowy z niektórych przygód. Raczej nikt przy zdrowych zmysłach nie wyda 250 fasoli żeby sobie węgla dorobić. Zamiana premii na coś innego i 100% na + . Xaar teraz czekamy na koszary i prowiant :D .

romsheff
23.10.2013, 22:10
Mi brakuje jednej ważnej rzeczy, a mianowicie możliwość organizowania kontaktów tzn. znajomych. Grając jakiś czas czynnie poprzez wymianę lotów i handel tworzy nam się gigantyczna wstążka znajomych - z wieloma którzy nie są w naszej gildii utrzymujemy częste kontakty a z drugimi rzadziej. Czy nie było by możliwości ustawiania sobie kolejności wyświetlanych kontaktów gdzie priorytetami ustawiamy sobie kogo chcemy mieć pod ręką?

Odnośnie rang to ok, ale myślę ze powinno być ich więcej. Jedna zabiera szef, druga zarząd i dla reszty graczy zostaje już tylko podział na jakieś dwie rangi. Jakby była jeszcze chociaż jedna to było by już bardzo fajnie.

Są cztery zakładki obok kontaktów: Wszystkie, Znajomi, Gildia i jedna wolna - mogliby wprowadzić w tym miejscu np. Przyjaciele

Jeszcze jedna ranga w gildii rzeczywiście byłaby przydatna.

Piotru70
23.10.2013, 22:12
ale nie powinno być tak ze wielu członków gildii oszczędza a ktoś to wypłaca robiąc w ciula resztę i ucieka z gildii.
Priorytet

Kermit537
23.10.2013, 23:34
Szkoda, że tak na prawdę ułatwia się grę ludziom na wyższych poziomach, a niskopoziomowcy dalej muszą się męczyć. W ten sposób powstają jeszcze większe dysproporcje między graczami.

Lambo
23.10.2013, 23:41
Szkoda, że tak na prawdę ułatwia się grę ludziom na wyższych poziomach, a niskopoziomowcy dalej muszą się męczyć. W ten sposób powstają jeszcze większe dysproporcje między graczami.

Kiedyś było trudniej skakać z poziomu na poziom, a teraz jest łatwiej. Ci co skakali już się namęczyli, ja sam zrobiłem ze 150 wiki bez żadnego premium.

Duszysko40
24.10.2013, 00:17

bardzo wiele zmian było pod niskie lvl wszyscy narzekali jak to 50lvle sa pomijane i ze im to nic nie daje treaz od jakiegos czasu widze sa zmiany w kierunku dania "czegos" 50lvlom znowu narzekaja w druga strone:((
A tak zupelnie na powaznie..co z wyburzaniem skał ..i co ze star coinsami??przecie 1dnego po testach nie wprowadziliście..a zapowiadaliscie..teraz kolejna nowośc i fajnie i bdb ale niechaj zachowana zostanie jakas logika w ciągu wprowadzania testowanych nowości jak rozumiem sa testy ..testy jak rozumiem zakonczyly sie powodzeniem (no nie widzialem hihi zeby sie zakonczyly inaczej ale mlody w grze jestem)..
Więc wprowadzcie wyburzanie skal plus rzeczy za gwiezdne..w jakims tam zakresie ..teraz testujemy bank, epickie miejsce pracy..oby znowu nie było wiele dyskusji o niczym poniewaz odstapicie od pomysłów..:((
ok teraz doczytałem watek
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/32646-Pami%C4%99tnik-dewelopera-Wi%C4%99cej-miejsca-na-wyspie?p=122503#post122503
i zapytuje ..jesli ludzie w tym ja jak najbardziej nie maja miejsca na wyspie czy jestze sens wprowadzac bez mozliwosci wyburzania nastepne i to tak duze budynki??:(chyba ze to jest jeno test...i najpierw bedziemy wyburzac potem bedziemy bankierami i epickimi wytworcami drewna desek czy węgla?:p

GbrL
24.10.2013, 01:35
Może łaskawie byście skończyli to co testowaliśmy a nie wprowadzacie kolejną bzdurę...
czekam aż na wyspie pojawi się burdel gdzie będą odpoczywać weterani bo wymyślacie kolejne głupoty
Proszę o jakość a nie ilość
nic dodac, nic ujac:cool:

Dracokrak
24.10.2013, 02:44
a gdzie PVP !! po co mi kolejny budynek dekoracyjny, mam juz szkółke i choinki... Settlersy zrobily sie gra dla emerytów i maniaków zbieractwa coraz to większych smieci w magazynach.. . kiedy wkoncu bedzie THE SETTLERS ONLINE bo jak do tej pory to jest THE SETTLERS SINGLEPLAYER z opcją czatu

RAINBOWdragon
24.10.2013, 03:58
PVP istnieje od dawana na chinskim serwerze .wpisz slowo ARENA na forum

Krog_a_Goad
24.10.2013, 08:31
Ja chcialbym sie wypowiedziec na temat strony gildii - ze nie bedzie pokazywac czlonkow danej gildii. Z jednej strony to ochrona danych osobowych :) ale mam jedno duze ale. jakis czas temu moja gildia wyszla z propozycja do malenkich gildii o fuzje. tzn wysylalismy ludziom z gildi 4 - 5 osobowych zapytania czy nie chca sie polaczyc. Czesto male gildie to 1-2 osoby ktore nadal graja a reszta odeszla z gildii - lacznie z lederem. No wiec teraz nie mozna by bylo czegos takiego zrobic bo nie przewidzieliscie opcji "listu intencyjnego" do wszystkich czlonkow danej gildii, a szkoda. w zasadzie mozna by chociaz dodac list to ledera gildii by liderzy roznych gildii mogli w ten sposob ze soba rozmawiac np gdy jakis czlonek gildii podpadnie innemu z innej gildii i lederzy musza rozpatrzyc konflikt. Byloby to szczegolnie przydalne w pozniejszej grze jak wprowadzicie pvp. to taki moj pomysl przemyslcie to :) i dziekuje ze robicie taka wspaniala gre bo jeszcze zadna gra przegladarkowa tak mnie nie wciagnela

Cloovn
24.10.2013, 09:22
A ja bede z uporem sie pytał o PvP ... na kij mi nowe budynki co mam z nimi robic po co mi one. Już w zasadie wszystko osiagnałem i nie chce mi sie stawiac nowych budynkow i kisic kolejnych surowców w wiekszych magazynach ja chce obiecane PvP bo wieje nudą i trzeba bedzie rezygnować, a jak zrezygnuje to nie wydam kolejnej kasy... chyba proste

PFTP
24.10.2013, 09:24
Zamiast tego Szajsu zróbcie coś z tymi Gwiezdnymi Monetami dla graczy powyżej 50lv. co mamy sobie nimi ściany w magazynach wyklejać?????

romsheff
24.10.2013, 09:30
Zamiast tego Szajsu zróbcie coś z tymi Gwiezdnymi Monetami dla graczy powyżej 50lv. co mamy sobie nimi ściany w magazynach wyklejać?????

zerknij do sklepu na testowym

Androm3da
24.10.2013, 09:37
Cytat z pamiętnika dewelopera:
"Epickie miejsca pracy są nowym rodzajem budynków. Dają one okazję graczom z wysokimi poziomami na zastąpienie kilku budynków produkcyjnych jednym. Dzięki temu można zyskać trochę wolnego miejsca na swojej wyspie."

Racja, dzięki takiemu budynkowi pewnie i można zyskać sporo wolnego miejsca na swojej wyspie, tylko z tym zastąpieniem kilku budynków produkcyjnych jednym, nie za bardzo mogę się z tym zgodzić, a dokładnie chodzi mi o czas kiedy będę mógł ten epicki budynek wykorzystać na maksa.
Sporo czasu trzeba poświęcić grze, żeby wybudować kilka/kilkanaście budynków produkcyjnych, które z czasem podniesiemy na 5 lvl, w końcu są na tym 5 poziomie i pracują pełną parą... teraz co ? mam je po prostu zburzyć i postawić ten budynek epicki ?
z tego co rozumiem, to ten nowy budynek ma nieaktywne łańcuchy produkcyjne, które można "odblokować" wykonując jakieś zadania, jak można się domyślić, to nie da się wykonać tych wszystkich zadań w przeciągu powiedzmy kilku godzin, a potrzeba pewnie sporo więcej czasu, tak że nie wykorzystamy 100% produkcji od razu, a po jakimś czasie, więc nie do końca tak jest że zastąpimy kilka budynków jednym, bo te kilka już mam i pracują w 100%, a budynek epicki nie dość że sporo kosztuje, to jeszcze nie od razu będzie wykorzystany w 100%.

Co do premiowania tego budynku nawet się nie wypowiadam.....

mirmilek
24.10.2013, 09:41
a PvP jak nie bylo tak nie ma i ciagle nowe budynki powstją a nic konkretnego sie nie dzieje, trzeba bedzie zrezygnowac a szkoda bo sie zapowiadalo fajnie :(((

Hejnewar
24.10.2013, 10:53
Fajnie by było jak by ten budynek był jednocześnie magazynem bo nie było by czasu transportu z budynku do magazynu co podniosło by jego wydajność a jednocześnie opłacalność :)

zarebgd
24.10.2013, 11:09
kiedy będzie opcja przesuwania kolejności produkcji w koszarach i magazynie prowiantu? często dajecie w zadaniach glidii wyprodukować np. monety a prowiant zajęty na 3 dni.... ;)

Steelkill
24.10.2013, 12:14
Moim zdaniem parę osób z sensem wypowiedziało się na temat POMYSŁu jakim jest wprowadzenie nowego budynku zatem REASUMUJĄC:

1. Pomysł ciekawy ale niedopracowany
2. Wielkość (4x5) -> zbyt duży byłby Ok -> przy wymiarach 4x4 tym bardziej ze i tak magazyn trzeba dostawić
3. Produkcja gdy nastawimy 3 x wegiel zastępuje na 1 poziomie 7 smolarzy (3x2345 =7045 wegla na 12h) na 2gim jest 3,283x3 = 9,8k więc oszczędzasz 3 miejsca na smolarzy (zamiast 9 masz 6) a na 3lvlu 3x 4690=14.07k (i tu gra warta świeczki bo to spora oszcedność smolarzy)
4. Koszty podnoszenia są astronomiczne około 7k fasol 32k tytanu, 20k granitu, 15k monet, 30k stali 20k żelaza 25k mąki i inne drobnostki (tak sobie wyliczyłem ze przy produkcji tytanu 300 na dobę to 100 dni ;) do kkonca niewiadomo ile jescze trzeba (nie sumowałem)
5. Zaletą jest możliwość nastawienia produkcji na to co potrzebujemy w danym momencie (np deski egzotyczne lub węgiel)
6 MINUS - brak normalnych buffow - Premie za klej to Przykro m pisać ale ordynarny skok na kasę - ok premia za fasole jest ale kosztuje 250 fasoli czyli w przeliczeniu 2,5k monet. gdyby ta premia była w wielkości 25-50 fasoli ok można by się zastanowić a tak 2,5k monet za 8h i premia x2 --> np do węgla NIE zdecydowanie podziękuje (nawet nie liczę ile za to bym węgla kupił na handlu ale jakieś miliony pewnie)
7. Plus - możliwość produkcji węgla z drzewa liściastego
8. Niewiadoma co z leśnikami przecież drwale koszą drzewo najbliższe a leśnicy je uzupełniają a tu powiem szczerze nie wiem jak to działą sa sadzonki drzewa w magazynie i co same sie wstawiają ? nie pasuje mi to za bardzo
9. dla wysokich lvl z mocno rozbudowana gospodarką tak naprawdę rozwiązanie mało atrakcyjne chyba że dla fanu... Jak mówi pewna bliska osoba ;) ..SZAŁU NIE MA... Koszt przebudowy wioski burzenia budynków magazynów średnio opłacalny

WNIOSKI :
1. Zmniejszyć rozmiar budynku jak sie da
2. Możliwość dawania premii normalnych + premie za fasole i klej ale przykładowo x3 x4 (z czasem min. 24h)
3. zmniejszenie kosztu upowania zadań

http://imageshack.us/a/img248/5816/va8d.png

pzdr

RedJul
24.10.2013, 12:36
zerknij do sklepu na testowym

Od 5 tygodni tak zerkam i jak wcześniej mogłem sobie podziwiać moje SC tak dalej mogę bo użyć to już nie.

WuDwaKa
24.10.2013, 12:45
Tak teraz zauważyłem, że u mnie po odblokowaniu kolejnych opcji w tym epickim budynku, lista która się wyświetla jest po prostu za duża, na moim netbooku z rozdzielczością 1024x600 i mam taki o to efekt: http://i.imgur.com/0DU9JH1.jpg
Okna od budynku nie można przesunąć aby zobaczyć resztę oraz to jest na trybie pełno ekranowym w przeglądarce.

Więc chyba coś nie tak jeżeli projektowaliście go na taką rozdzielczość albo wam skalowanie siada :)

Danghar
24.10.2013, 13:38
Gdzie można zgłaszać błędy związane z testem? W swojej nadgorliwości zastosowałem Super zupkę na Epickim miejscu pracy i teraz nie chce mi questa zaliczyć więc muszę czekać aż bonus wygaśnie i jeszcze raz ją zastosować. Nie wiem czy to błąd ale irytuje...

okogi
24.10.2013, 13:47
hej
wszyscy pisza BANK GILDII - SUPER SPRAWA .... ja osobiscie tej ideii nie rozumie...w jaki sposob on ma pomoc ?? jaka korzysc z niego ??
niech mi ktos wyjasni bo nie ogarniam , bedziemy wsypywac do niego surowce i co ?? beda sie mnozyc czy co ?
jesli ktos potrzebuje 2k desek to mozna mu wyslac .... nie rozumie idei banku

prosze o wyjasnienie jak wy to widzicie ... na powaznie pytam
dzieki

Fachura
24.10.2013, 13:55
hej
wszyscy pisza BANK GILDII - SUPER SPRAWA .... ja osobiscie tej ideii nie rozumie...w jaki sposob on ma pomoc ?? jaka korzysc z niego ??
niech mi ktos wyjasni bo nie ogarniam , bedziemy wsypywac do niego surowce i co ?? beda sie mnozyc czy co ?
jesli ktos potrzebuje 2k desek to mozna mu wyslac .... nie rozumie idei banku

prosze o wyjasnienie jak wy to widzicie ... na powaznie pytam
dzieki

Nie wiemy jeszcze jak dokladnie to bedzie dzialac, jednak na obecna chwile wydaje mi sie ze to dodatkowe miejsce do gromadzenia surowcow. Uwazam tak ( oczywiscie to tylko spekulacje ), poniewaz mamy nowe wieksze magazyny, wiadomosci beda wygasac i prawdopodobnie przechowywanie surowcow w gwiezdzie tez zostanie zlikwidowane.

MANOLO_PL
24.10.2013, 14:19
Całkowity OPIS EPICKIEGO SKŁADU DREWNA : http://forum.thesettlersonline.pl/threads/32896-Epicki-Sk%C5%82ad-Drewna?p=122601#post122601

Gizmo09
24.10.2013, 14:33
Totalnie nie opłacalne; koszty za duże uruchomienia wszystkiego, wolę trzymać to co mam na 5lvl.
Następnie by odzyskać patenty trzeba by zburzyć to co się upował na 5lvl drugi bezsens by odzyskać przestrzeń i patenty
Trzeci absurd to to, że za dużo miejsca zajmuje ten budynek .
BB nieźle kombinuje, ale nie tędy droga. Czemu zawsze dowalą kosztami i rozmiarem budynku tak, że 80% gracze leje na te nowości

kazuja
24.10.2013, 14:59
Ja to napisze w skrocie :P na uj mi nowe budynki :) nie dosc ze co nowszy budynek to wiekszy od poprzedniego to jeszcze nie wiele daje ;] nie mowiac juz o kosztach postawienia go. Lepiej by dali PVP co by zajalo porzadnie graczy niz jakies *******y co nie wnasza do gry nic specjalnego a pochlaniaja czas np. przedmioty kolekcjonerskie :]

D4MEK93
24.10.2013, 15:05
Pamiętajcie że na rok 2013 zapowiadaliście PvP więc zostało Wam nieco ponad 2 miesiące, poza tym również jak większość graczy uważam że są bardziej przydatne rzeczy do zrobienia, zwiększyć te ilości produkowanego wojska,premii itd. w koszarach i magazynie prowiantu, rzeczy w menu gwiazdy mogłyby się łączyć ze sobą a nie każda ozdoba, przygoda itd jest pojedynczo przez co niezbyt fajnie się z tego korzysta,przegląda i używa...

moose
24.10.2013, 17:39
Czy ktos mi moze napisac ile np. lesnikow czy drwali (na 5 lvl oczywiscie) moze zastapic jeden lancuch produkcyjny w tym nowym budyneczku?

emer1597
24.10.2013, 17:45
jak testować bank gildii skoro za każdym resetem i poprawkami trzeba wszystko zaczynać od nowa - nowi znajomi na nowo do gildii
i te koszty w normalnej grze bez premium to nic się nie zdziała - bezsens

Misiorww
24.10.2013, 17:54
@moose
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/32896-Epicki-Sk%C5%82ad-Drewna - 2 post

moose
24.10.2013, 18:05
@Misiorww
Dzieki, o to mi chodzilo.

okogi
24.10.2013, 18:25
Pamiętajcie że na rok 2013 zapowiadaliście PvP więc zostało Wam nieco ponad 2 miesiące
PvP planowali na rok 2012 .... wiec juz ponad rok opoznienia :P

co do zabawy w ten ''Mega'' budynek to sprobuje sie w pelni wypowiedziec

niby adresowany do wysokich leveli ale ... ja nie potrzebuje milionow desek skoro cala wyspa upnieta a jesli nie to potrzebuje tylko granitu , nie potrzebuje sadzic milionow drzew, skoro wiekszosc graczy specjalnie ogolocila wyspe by szukac tych smieci co daliscie ostatnio, nie potrzebuje SuperSmolarza bo przeciez nie wyrobi sie z drewnem by go napedzic to samo ma sie z tartakiem egzo ...
tym co oferujecie w tym budynku to tylko wydanie masy zasobow za ktore towary robione przez niego sa albo bezuzyteczne albo ich koszt chory , sprzedajac ten sam towar na handlu moge sie zaopatrzyc w deski/wegiel na najblizsze 5-10 lat gry ... jedyne co oferujecie to frajde z mania jakies wielkiej(czyt rozmiary) budowli kolekcjonerskiej .... mam nadzieje ze zapowiedziane kolejne budynki beda przydatniesze ...
poza tym mam rozumiec ze system badan idzie w zapomnienie jesli chodzi o wyspe jako calosc czy co ??? skoro takie dziwne budynki sa oferowane ??
wiecej pytan jak odpowiedzi ....pomijam fakt ze ciezko potestowac budynek jesli sie nie ma zasobow na testy
pozdr

Misiorww
24.10.2013, 18:47
wydając 15k marmur i 1.2k sztab żelaza można zastąpić ~ 10 smolarzy, ktoś kto ma mało miejsca na wyspie z pewnością skorzysta

RAINBOWdragon
24.10.2013, 22:29
1. Zmniejszyć rozmiar budynku jak sie da
2. Możliwość dawania premii normalnych + premie za fasole i klej ale przykładowo x3 x4 (z czasem min. 24h)
3. zmniejszenie kosztu upowania zadań
4. Dodac dodatkowy slot ( min 4) a nie jak teraz 3
5. Skrócić o 20 % bardziej czas produkcji- obecne 50 % nie powala zwlaszcza przy produkcji drewna
6. Ilosc surowcow na upowanie budynku troche zmiejszyc o 30 % - najbardziej tytan
----------------------------------------------------------------------------------------------
ps budynek im wiecej zasapi ilosc zwyklych bydynkow tym bardziej bedzie atrakcyjny

Daroonn
24.10.2013, 23:17
Co do usprawnień strony gildii dodałbym jeszcze historię wykonanych zadań gildii aby było widoczne jak bardzo udzielaja się poszczególni członkowie.

Piotru70
24.10.2013, 23:24
Co do usprawnień strony gildii dodałbym jeszcze historię wykonanych zadań gildii aby było widoczne jak bardzo udzielaja się poszczególni członkowie.
Przydałoby się aczkolwiek bez takowej opcji da radę prowadzić samemu dziennik graczy którzy z reguły opóźniają ukończenie zadania. Wystarczy co zadanie spisywać try ostatnie nicki i będzie pięknie.

Agarek22
25.10.2013, 00:05
A mnie szokuje od dłuższego czasu to, że ekonomię nowych rozwiązań trzeba testować na testowym, kiedy średnio rozgarnięty 10-latek z kalkulatorem w ręce policzyć potrafi czy coś się opłaca graczom czy nie... Testowy powinien być do weryfikacji technicznej jakości nowych rozwiązań, a jak nie, to może ta "ekipa od generowania nowych ulepszeń" wymaga wymiany...

set2g
25.10.2013, 07:45
jakby nie testowy to bys bajkowy zamek upg kosztem koło 50k fasol, a z baśniowych miałbyś garstkę fasol + doświadczenie, serwer testowy to nie tylko poszukiwanie bugow technicznych ale także opinie o wprowadzonych zmianach

luk678
25.10.2013, 11:46
zdecydowienie za duzo miejsca zajmuje, mozna go zbudowac tylko w kilku lokacjach czesto juz wykorzystanych, powinien mniej miejsca zajmowac zeby bylo latwiej go postawic, ulepszenia sa za drogie, wszystko to zniecheca do zakupu

okogi
25.10.2013, 15:13
zdecydowienie za duzo miejsca zajmuje, mozna go zbudowac tylko w kilku lokacjach czesto juz wykorzystanych, powinien mniej miejsca zajmowac zeby bylo latwiej go postawic,
ja licze tylko na to ze szybciej wprowadza to usuwanie gor i skalisk nim pojawi sie ten budynek ... wtedy moze sie uda uniknac podwojnej przebudowy wyspy ...
osobiscie bym wolal jakis epicki do produkcji zboza , jakis PGR czy cos .. bo na zbozu opiera sie wiekszosc gospodarki a nie na deskach ... pokasowalem tartaki bo na moim poziomie sa zbedne totalnie a BB daje mega tartak dla wysokich leveli bo watpie ze ktos na 30lev sobie to postawi by mu pomagalo w rozbudowie ....
epickim budynkiem moglby byc tez statek do polowu ryb to by rybakow zastapil ..ale o tym byla juz mowa wielokrotnie

polityka BB wyglada dziwnie ...ludzie pisza ''dajcie cos do polowu ryb'' a oni ''macie mega tartak'' , pewnie mysla ze wedki bedziemy z desek robic
to samo bedzie jak zrobia mega-miecznika .... bedzie zastepowal 3y damaszki 4ech kusznikow i 8 miecznikow stali , oczywiscie kazdy pragnie tego i produkuje masowe ilosci ..
pozdr

KreTafkA
25.10.2013, 19:32
ja licze tylko na to ze szybciej wprowadza to usuwanie gor i skalisk nim pojawi sie ten budynek ... wtedy moze sie uda uniknac podwojnej przebudowy wyspy ...
osobiscie bym wolal jakis epicki do produkcji zboza , jakis PGR czy cos .. bo na zbozu opiera sie wiekszosc gospodarki a nie na deskach ... pokasowalem tartaki bo na moim poziomie sa zbedne totalnie a BB daje mega tartak dla wysokich leveli bo watpie ze ktos na 30lev sobie to postawi by mu pomagalo w rozbudowie ....
epickim budynkiem moglby byc tez statek do polowu ryb to by rybakow zastapil ..ale o tym byla juz mowa wielokrotnie

polityka BB wyglada dziwnie ...ludzie pisza ''dajcie cos do polowu ryb'' a oni ''macie mega tartak'' , pewnie mysla ze wedki bedziemy z desek robic
to samo bedzie jak zrobia mega-miecznika .... bedzie zastepowal 3y damaszki 4ech kusznikow i 8 miecznikow stali , oczywiscie kazdy pragnie tego i produkuje masowe ilosci ..
pozdr

aha czyli węgla też nie używasz ?? dziwne :P

Fachura
25.10.2013, 20:42
aha czyli węgla też nie używasz ?? dziwne :P

tak jakby bardziej oplacalo sie postawic ten epicki skald wegla i bufowac mega wypasionym bufem za klejki lub fasolki, bardziej niz zwyklych smolarzy

Arek357
25.10.2013, 21:26
Mi się podoba, że zostanie w końcu zmieniony wygląd okna wiadomości ;)

Kirr
26.10.2013, 10:07
Mam nadzieje ze w nowych wiadomościach dodadzą - czego brakuje teraz czyli czasu/godziny, bo co z tego ze ktoś mi napisze:
- Jesteś ?
data będzie bieżąca ale czy napisał to 10 minut temu czy 3h temu tego już nie ma.

EDIT: na tym screenie z wiadomości jest 12 Dec ale godziny jak widzę nie ma nigdzie ujętej.

Hakardrag
26.10.2013, 12:12
Jeśli już tu mowa o skoku na kasę przy budowie epickiego tartaku, to jest to przede wszystkim skok na surowce z Gwiazdy - bo reszta to twój wybór, chcesz kupujesz premie, nie chcesz nie kupujesz - przymusu nie ma. Myślę, że gdyby Bank Gildii pozwalał zarabiać jak klasyczny Bank różne dobra z gry, w zależności co się tam włoży (każdy gracz indywidualnie ma tam lokatę) to może tu zrównoważy się koszta nowego tartaku ?

Agnieszka_N
26.10.2013, 13:02
Zrobiłam szybką analizę straty miejsca po ustawieniu ESD (Epicki Skład Drewna) na przykładzie swojej wyspy.
Efekt jest taki że musiałabym usunąć 6 budynków produkcyjnych (w miejsce leśnika na dole muszę ustawić magazyn aby zapewnić optymalne warunki pracy ESD, jednego leśnika dało się przestawić). Tak wiec dla tego przypadku budynek opłaca się jeśli warunki jego pracy zastąpią produkcję co najmniej tych 6 budynków.

W przypadku produkcji węgla musimy pamiętać że niby budynek daje możliwości większej produkcji węgla ale wtedy musimy dołożyć więcej drwali albo je non stop buffować bo trzeba zwrócić uwagę na inne czasy produkcji o czym pisze poniżej.
Jeśli będziemy sadzić drzewa to budynek musi być blisko miejsc nasadzeń, ale wtedy możemy mieć gorsze miejsca dla drwali i gorsza produkcję drwali (blokad na wyspie jest wiele przez co ograniczone są możliwości ustawienia ESD i będziemy prawdopodobnie zmuszeni do przestawienia drwali dalej).

Podsumowując powiem tak, fajnie że BB myśli o nowościach ale nie oszukujmy się że to jest strzał w dziesiątkę i te rozwiązanie ma tyle samo zalet co wad. Największy problem dla wielu graczy to będzie fakt że wszyscy albo większości mają te budynki na 5 levelach i ich burzenie nie będzie należeć do przyjemności bo stracimy bezpowrotnie to co zainwestowaliśmy w rozbudowę i poświęcony czas. Jednak czasy produkcji są kuszące bo przy węglu (jedna linia produkcyjna) osiągamy w 1 minute to co przy smolarzach w 3 minuty a deski liściaste produkują się 4 minuty szybciej a więc strata 6 miejsc wydaje się opłacalna, ale musimy zachować dużo rozwagi przy ustawianiu produkcji i aby pochopne burzenie budynków nie rozstroiło naszej już dobrze funkcjonującej gospodarki. Fajne jest to też że możemy produkcje płynnie przełączać na to co nam potrzeba ale to tez wymaga praktycznie stałego nadzoru i regularnego siedzenie przy komputerze.

Przed
http://static.pokazywarka.pl/bigImages/2212811/9025069.jpg?1382783322

PO
http://static.pokazywarka.pl/bigImages/2212811/9025213.jpg?1382783964

Bloodshed
26.10.2013, 13:59
Ładnie to opisałaś ale moim zdaniem to jest nadal niedokończone ponieważ ESD może produkować tylko 3 pozycje a 6 po warunkiem jeśli go buffniemy. Jeśli pójdę na imprezę i nie buffne o odpowiedniej godzinie to już jesteśmy w plecy z towarem... a wiec ja wole zostać przy swoich leśnikach i smolarzy.

A oto czego nie rozumiem
Epicki skład drewna
Ten skład związany jest z łańcuchami produkcyjnymi zawierającymi drewno. Jego produkcja przewyższa osiągnięcia nawet najbardziej rozbudowanych z Twoich budynków, zapewniając przy tym możliwości niedostępne w inny sposób. Oto niektóre z budynków, które będzie można nim zastąpić: leśnicy, tartaki, warsztaty smolarza!

Jak może przewyższyć? Przecież smolarz 5pz wydobywa 5 tak samo u leśników. To moich 6 smolarzy czyli 30 węgla mam oddać za jeden budynek który mi da 15 węgla... Genialne rozwiązanie...

krotos666
26.10.2013, 14:46
A no widzisz, masz opcje np.:
produkcja 10 węgla za 20 bali lub np. 5 drewna liściastego za 5 węgla
nie wspomnę o produkcji 7 -7.

Tylko te bufy :/

Agnieszka_N
26.10.2013, 15:12
Jak może przewyższyć? Przecież smolarz 5pz wydobywa 5 tak samo u leśników. To moich 6 smolarzy czyli 30 węgla mam oddać za jeden budynek który mi da 15 węgla... Genialne rozwiązanie...

Trzeba zwrócić jeszcze uwagę na czasy produkcji bo są inne, ESD produkuje to samo jednak w krótszym czasie

TheCrow
26.10.2013, 16:16
Nie tylko klikanie w koszarach jest uciążliwe, ale jeszcze ten pokarm dla ryb czy woń... klikasz, klikasz, klikasz...
Ale generalnie w porównaniu do tego co było w zeszłym roku, widać że zmiany są częstsze, że ktoś chce zatrzymać graczy których powoli już nudziło robienie ciągle tego samego.

CryWar
27.10.2013, 10:41
następna będzie zapewne "Epicka młynostudniopiekarnia", rozmiar XXXL, do maksymalnej rozbudowy tylko 365 dni, i skromne parę milionów towaru, bravo BB, a PvP dalej w czarnej dziurze.... Epicka porażka

Aseregon
27.10.2013, 11:09
tak jak pisał przedmówca - epicka porażka
- koszty odblokowania funkcji są o wiele za duże
- budynek, może i zajmuje dużo miejsca, ale w takim wypadku jego produkcja powinna być znacznie większa
- powinna być możliwość używania wszystkich premii, lub jeśli nie - umieścić 4 linie produkcjyną w budynku
- w ostateczności ten budynek nic nie wnosi skoro jest przeznaczony dla osób z 50 lvl-em - wszyscy mają już rozwiniętą i ustabilizowaną gospodarkę na maksymalnym poziomie - drewna, desek i węgla mamy pod dostatkiem

Hakardrag
27.10.2013, 18:09
I tak większość z 50 lvl kupi ten budynek - to tylko gra, bo snobizm jednak weźmie górę nad opłacalnością :)

Jednak mieć coś, czego nie ma lub mieć nie może nasz sąsiad, jest najlepszą zachętą do kupienia.

Van-de-Lord
27.10.2013, 18:21
Bloodshed: Budynek zajmuje miejsce 5 zwykłych (20 kratek małych)

Trzeba zwrócić jeszcze uwagę na czasy produkcji bo są inne, ESD produkuje to samo jednak w krótszym czasie
Trzeba zwrócić uwagę na to że jest to testowy i czasy mogą być zmienione na gorsze.

Tak czy siak cena buffa jest nie do zaakceptowania i brak buffa którego sami możemy zrobić, wiec produkcja tylko surowców których i tak nie buffujemy.

Może i zmienią że będzie to opłacalne, ale jak ktoś już ma budynki na 5lvl to raczej nie będzie specjalnie ich burzył. Gdyby podczas burzenia odzyskiwało się jakiś procent kosztu upowania to jeszcze można to jakoś zrozumieć, no i przestawianie magazynów by się przydało bo też troche szkoda burzyć te na 5lvl.

Agnieszka_N
27.10.2013, 21:34
Bloodshed: Trzeba zwrócić uwagę na to że jest to testowy i czasy mogą być zmienione na gorsze ... Tak czy siak cena buffa jest nie do zaakceptowania i brak buffa którego sami możemy zrobić, wiec produkcja tylko surowców których i tak nie buffujemy.

Nie sądzę aby pogorszyli te czasy, ale z BB różnie bywa chociaż z Golemem pozmieniali i było ciutkę lepiej jak na testowym.
Jeśli nie zrobią coś z tymi premiami to będzie kicha, mało kto będzie te premie kupował bo bez przesady aby wydawać tyle do produkcji węgla, nawet do desek egzo się to nie opłaca. Jeśli bym miała stawiać te budynki dla samego węgla to będę się mocno zastanawiała bo bez premii to jest to trochę słabe.

Adamynas
27.10.2013, 22:00
za każdym razem jest wyraźna informacja ze ostateczna wersja może się różnić od tej z testowego wiec poczekajcie i oceniajcie ;p

Steelkill
28.10.2013, 13:22
za każdym razem jest wyraźna informacja ze ostateczna wersja może się różnić od tej z testowego wiec poczekajcie i oceniajcie ;p

Dlatego trzeba napisać co jest nietrafione jak Set2G zauważył czytaja i wprowadzają poprawki najlepiej na testowym lub niemieckim forum ale te od nas tez idą dalej ;)

okogi
28.10.2013, 14:07
czego by z nim nie zrobili ....uwazam ze ten ''epicki'' budynek to taka AnielskaBrama z malym bonusem .. dla kolekcjonerow , bo niski lev i tak nie kupi a wysoki kupi by stal bo korzysci z niego niewielkie ...oczywiscie jesli po raz kolejny sie zaprze i znow poprzestawia pol wyspy by go wcisnac
pozdr

Polkjmn
28.10.2013, 16:44
Wprowadzają duperele a jak przyjdzie PvP wprowadzić to jakoś już tak szybko nie idzie! :) My już od roku na to czekamy :)

Steelkill
29.10.2013, 10:53
z PVP jest w tej grze jak z YETI ponoć ma być ale gdzie i kiedy nikt nic nie wie ;)

Avila
29.10.2013, 11:06
Bo PVP jest tu kompletnie niepotrzebne.

Tornados
29.10.2013, 11:41
Jak wprowadza PVP to sie zacznie masa pytan w stylu jak pokonac oboz z x, y, z jednostkami bo wiekszosc symulatora na oczy nie widziala i na gotowcach jezdzi...

GrzechuGrek
29.10.2013, 14:09
Jak wprowadza PVP to sie zacznie masa pytan w stylu jak pokonac oboz z x, y, z jednostkami bo wiekszosc symulatora na oczy nie widziala i na gotowcach jezdzi...

I dlatego tym bardziej PvP powinno być wprowadzone.

Slavetti
29.10.2013, 16:53
A tak swoją drogą to jak pokonać te obozy x,y,z ??

AndyKozakow
29.10.2013, 17:28
nie wiem ile razy mam pisać ten sam post
NIE BĘDZIE ŻADNEGO PVP
ten temat przewyższa osoby zajmujące się tą grą i szanse na wprowadzenie tego wynoszą 0
musieliby zatrudnić naprawdę osoby z wyższej półki a to w przypadku BB wykluczone bo szkoda im kasy na pensje dla takich pracowników...

Piotru70
29.10.2013, 17:38
A mi się wydaje że plany wprowadzenia PvP są pomału realizowane, nawet BB_xare zapewniał że są plany i wykonywane z nim prace, lecz na razie nie może podać żadnych konkretnych informacji. Mówił to kilka miesięcy temu.

Warszawa2012
29.10.2013, 17:40
Nie jestem aż taką pesymistką jak AndyKozakow :) Może i nawet kiedyś doczekamy czegoś co BB określi jako pvp. Tyle tylko, że obawiam się, że to co BB rozumie jako pvp może bardzo rozmijać się z oczekiwaniami graczy. :) A co do odkladania wprowadzenia pvp do gry, to być może w BB po dogłębnych analizach stwierdzili iż wprowadzenie PVP nie zwiększy aż tak przychodów firmy i lepiej z punktu widzenia zysku wypuszczać kolejne budynki, "nowości", które nie zmieniają istoty rozgrywki.

Piotru70
29.10.2013, 18:02
Kiedyś w pamiętniku dewelopera pojawiły się pomysły/projekty które będą w PvP, ale żeby owe PvP wprowadzić to praca musi mieć ingerencję w cały system rozgrywki począwszy od rozwiązania kwestii pozyskiwania surowców luksusowych a zakończywszy na rankingach, lecz nie wiadomo czy będą to rankingi zdobytego Expa, pokonanych jednostek, czy czasu utrzymania wyspy "wojennej", (którą uważam za wyspę PvP) jak kiedyś obiło mi się o uszy ową wyspę będzie można odpić/podbić i eksploatować, do tego bronić przed utratą. Jak się wejdzie na serwer testowy to w kalkulatorze gospodarki w dziale drewno egzotyczne widać nowe złoże mianowicie drzewo w kolorze fioletowo-czerwonym czy to bordowy (sorka nie znam się zbytnio na kolorach), drzewo to jest źródłem pozyskiwania bali-egzo, takie drzewo kiedyś pojawiło się na forum a screen była z jakiejś przygody, lecz to mało istotne. Owy surowiec trzeba gdzieś eksploatować, widzę trzy wyjścia. Ingerencja w system wyspy macierzystej-Raczej niemożliwe. Doklejenie wysepek małych wokół wyspy macierzystej-Raczej wątpię. Według mnie jedynym rozwiązaniem jest wprowadzenie owego źródła drzewa na wyspie "wojennej" o którą trzeba będzie walczyć. Słyszałem ze oprócz tego drewna ma pojawić się też źródło tytanu, i chodzą pogłoski że też granitu. Jeżeli będzie to wyglądać tak jak to widzę z pozycji a raczej wskazówek które BB nam pod nos podsuwa to będzie super. Ale ludzie nie widza wskazówek które mają za zadanie pokazać graczom: "jeszcze chwila,. nie wiemy ile, ale obiecujemy że pracujemy nad tym, a tu macie powoli projekty". Gracze wolą skrytykować i poniżać. Z resztą jak to powiedział MaxKolonko o Polakach w najnowszym odcinku. Polecam obejrzeć.
Chciałbym jeszcze dodać, że projekt PvP to nie jest po prostu dodanie nowego budynku do menu budowli. Jest to projekt który Up'uje wersję gry w nowy wymiar. Owszem zawsze można zrobić byle gón-wo wprowadzić, i lać na to ze ma bugi i graczom sie nie podoba. Ale. Jak już jest projekt, to nawet na testowy tego nie wprowadzą. Gdyż pomimo poprawiania bugów, trzeba jeszcze z grać z tym projektem nowe budynki które i tak nie są częścią PvP. Serwer testowy nie jest tak naprawdę serwerem testowym. BB ma własny zamknięty dla graczy serwer gdzie testuje nowości, a dopiero w późniejszej fazie wypuszczają na testowy dla graczy aby zobaczyć jak to będzie wyglądać w rozgrywce multiplayer. Nie że bronie BB, ale oni na bank pracują nad grą. I wiedzą że brak PvP zamyka im rozwój tej gry, i jest dla nich to raczej priorytet.

Avila
29.10.2013, 23:08
Jak na razie gra oferuje sporo ciekawych rzeczy bez nawalanki między graczami. PVP uważam za zbędne, no ale skoro komuś zależy, to niech sobie czeka. Krzyżyk na drogę :)

Z resztą jak to powiedział MaxKolonko o Polakach w najnowszym odcinku. Polecam obejrzeć.
Ten sam Max Kolonko, który bez żadnych źródeł twierdzi rewelacje o "genetycznych bombach" albo z totalnym ignorowaniem historii stwierdza, że Koloseum zbudował Neron? :)

LordArcan
29.10.2013, 23:43
TSO robi teraz duże postępy.
Jestem bardzo za bankiem gildii i epickimi budynkami.
Więcej powiem jak będzie wszystko na testowym.
Powodzenia BB_

CryWar
30.10.2013, 04:08
przecież, jest w tso pvp, ale u chinoli, kto nie wierzy, niech wpisze sobie słowo "Arena" na forum.

BigBaang
30.10.2013, 07:33
Ja bym była za tym, by wprowadzić zmianę w koszarach w produkcji wojska. Sorry ale ile milionów razy przyjdzie nam jeszcze klikać by wyprodukować np 3k rekrutów...

Zioren
30.10.2013, 09:20
to już się któryś raz przewija w tym wątku, jak i w poprzednich - zamiast zajmować się wprowadzaniem budynków, które z ekonomicznego punktu widzenia nam nic nie dają, zmieńcie proszę koszary tak, żebym mógł sobie, jak na handlu, wpisać np. 3k rekrutów, 2k ochotników etc. I, analogicznie, w magazynie prowiantu - kosze, pokarm dla ryb etc. Skoro można było na handlu, to czemu tam nie można?

BB, zróbcie coś, o co proszą gracze, w końcu ta gra jest dla nas.

system wiadomości wygląda zachęcająco, bank gildii też, natomiast epickie miejsca pracy nie.

The_Matius
30.10.2013, 09:55
czym dłużej klikasz na wojo w koszarach tym dłużej jesteś w grze a jak jesteś dłużej w grze to może coś kupisz za klejnoty a jak coś kupisz za klejnoty to BB zarabia - proste.

Ziomme
30.10.2013, 11:58
ja może tak późno i z innej beczki bo nie bede oceniał tych aktualizacji dopóki nie przetestuje ale wygląda obiecująco ,mam pomysł na jeszcze fajniejsza rywalizacje gildii można by było wprowadzić budynki gildii które to by dawały jakieś usprawnienia czy tez bonusy

budynki te można by było budować i ulepszać za surowce które gracze wpłaca do banku itp

z innych gier wiem ze to bardzo dobry pomysł

taki przykład mam chyba najlepszy dla BB nie udana szkółka wiejska ktora jest dla wiekszosci graczy nie oplacalna ale np mogli by zrobic budynek ktory po wybudowaniu i ulepszeniu daje np % bonus do danej produkcji w tym przypadku produkcji osadników :) taki mój 1 pomysł ale co z tego wyjdzie to juz zostawiam do oceny innym graczom i BB

scorpix22
30.10.2013, 12:17
czym dłużej klikasz na wojo w koszarach tym dłużej jesteś w grze a jak jesteś dłużej w grze to może coś kupisz za klejnoty a jak coś kupisz za klejnoty to BB zarabia - proste.

Tja, coraz bardziej sie irytujac że jeszcze musze z 20 razy dac do produkcji wojsko zaczynam myślec o zakupie silosa, a może młyn wody sie przyda?

Hinode
30.10.2013, 12:52
Fajna sprawa :P Czekamy jeszcze na usprawnienie produkcji koszar i magazynu prowiantu - bo można szału dostać :D

okogi
30.10.2013, 16:45
no i ruszylo
http://screenshu.com/static/uploads/temporary/s4/ws/fm/lanf3n.jpg

ten magazyn to BZDURA BZDURA BZDURA ....

WEZCIE BB_XAAR WYCOFAJCIE TO COS .... nie wiem skad ten pomysl i przede wszystkim po co ?? co on ma nam dac ?? jaki jest tego cel ??
pozdr

RAINBOWdragon
30.10.2013, 20:32
Gdyby nadwyzka trafiala zamiast do gwiazdy to do banku gildi to MOZE bank gildi mialby sens a tak jak na dzis wystarczy sie zapytac w gildii czy ktos cos nie potrzebuje i tyle .Gdzie sens BANKU GILDI ja jakos go nie widze .MY GRACZE SETTLERS ONILE POTRZEBUJEMY NATYCHMIASTWOWO :
-KOLEJKI U INTROLIGATORA
-USPRAWNIENIA W GARNIZONIE i MAGAZYNIE PROWIANTU
-PRZYCISKU POD NAPISEM GILDIA W ZAJOMYCH -----> AKTYWNI
-I WIELE INYCH ROZWAZAN O KTORE PROSIMY OD DLUZSZEGO CZASU

okogi
30.10.2013, 20:36
+ dla RAINBOW

Lukasss1
30.10.2013, 21:52
przylacze się do apeli wielu już tu piszących, zwiększenie limitu z 25 do oo w magazynie prowiantu i koszarach, kolejkowanie i handel książkami, burzenie skal i niepotrzebnych drzew, wydobywanie surowców egzotycznych (granit, tytan egzotyki i saletra) na wyspie. ci nowi generalowie za SC, niech kosztują i 50k ale niech będą porównywalni z bossami przeciwnikow, a oni sa gorsi od śmierdziela, mi osobiście bank niepotrzebny i uważam ze wprowadzi to więcej problemów i naduzyc niż korzyści.

co do skladow drewna i kolejnych to jestem bardzo na tAK

DaDee
30.10.2013, 23:33
a co z granitem który wpakowałem w rozbudowę budynków?

Igorb1985
31.10.2013, 12:26
wydobywanie granitu tytanu etc. to nieporozumienie i skrajna niesprawiedliwość dla starych graczy, którzy z mozołem te surowce zbierali z przygód ponosząc znaczne koszta.

Warszawa2012
31.10.2013, 12:27
no i ruszylo

WEZCIE BB_XAAR WYCOFAJCIE TO COS .... nie wiem skad ten pomysl i przede wszystkim po co ?? co on ma nam dac ?? jaki jest tego cel ??
pozdr

Mam pytanie do tych, ktorzy sprawdzili ten bank gilidyjny na testowym? Jakie on ma funkcjonalności?:) Czy każdy z graczy w gildii musi postawić taki bank u siebie na wyspie, by moc skladać w nim "depozyty"? Czy kazdyz graczy ma odrębne "konto"? Byłabym wdzieczna za krótki opis jak dziala bank gildyjny, bo na razie to widzę, że zajmuje miejsce:)

FeneShu
31.10.2013, 12:38
Mam pytanie do tych, ktorzy sprawdzili ten bank gilidyjny na testowym? Jakie on ma funkcjonalności?:) Czy każdy z graczy w gildii musi postawić taki bank u siebie na wyspie, by moc skladać w nim "depozyty"? Czy kazdyz graczy ma odrębne "konto"? Byłabym wdzieczna za krótki opis jak dziala bank gildyjny, bo na razie to widzę, że zajmuje miejsce:)

"W grze pojawi się nowy budynek: Bank Gildii! Przywódca gildii może ustawić uprawnienia dla wszystkich członków gildii w zakresie korzystania z Banku. Aby otworzyć okno z interfejsem Banku Gildii, niezbędne jest posiadanie następującego obiektu" - nie chcesz korzystać z banku nie musisz mieć tej budowli.

Więcej info (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/32875-Pami%C4%99tnik-dewelopera-Epickie-miejsca-pracy-Bank-Gildii-Poczta) - odpowiedzi na każde Twoje pytanie:)

Janusz_Wąsaty
31.10.2013, 13:09
Zrobiłam szybką analizę straty miejsca po ustawieniu ESD (Epicki Skład Drewna) na przykładzie swojej wyspy.
Efekt jest taki że musiałabym usunąć 6 budynków produkcyjnych (w miejsce leśnika na dole muszę ustawić magazyn aby zapewnić optymalne warunki pracy ESD, jednego leśnika dało się przestawić). Tak wiec dla tego przypadku budynek opłaca się jeśli warunki jego pracy zastąpią produkcję co najmniej tych 6 budynków.

W przypadku produkcji węgla musimy pamiętać że niby budynek daje możliwości większej produkcji węgla ale wtedy musimy dołożyć więcej drwali albo je non stop buffować bo trzeba zwrócić uwagę na inne czasy produkcji o czym pisze poniżej.
Jeśli będziemy sadzić drzewa to budynek musi być blisko miejsc nasadzeń, ale wtedy możemy mieć gorsze miejsca dla drwali i gorsza produkcję drwali (blokad na wyspie jest wiele przez co ograniczone są możliwości ustawienia ESD i będziemy prawdopodobnie zmuszeni do przestawienia drwali dalej).

Podsumowując powiem tak, fajnie że BB myśli o nowościach ale nie oszukujmy się że to jest strzał w dziesiątkę i te rozwiązanie ma tyle samo zalet co wad. Największy problem dla wielu graczy to będzie fakt że wszyscy albo większości mają te budynki na 5 levelach i ich burzenie nie będzie należeć do przyjemności bo stracimy bezpowrotnie to co zainwestowaliśmy w rozbudowę i poświęcony czas. Jednak czasy produkcji są kuszące bo przy węglu (jedna linia produkcyjna) osiągamy w 1 minute to co przy smolarzach w 3 minuty a deski liściaste produkują się 4 minuty szybciej a więc strata 6 miejsc wydaje się opłacalna, ale musimy zachować dużo rozwagi przy ustawianiu produkcji i aby pochopne burzenie budynków nie rozstroiło naszej już dobrze funkcjonującej gospodarki. Fajne jest to też że możemy produkcje płynnie przełączać na to co nam potrzeba ale to tez wymaga praktycznie stałego nadzoru i regularnego siedzenie przy komputerze.

Przed

PO

nudzi Ci się? huh?

Warszawa2012
31.10.2013, 13:13
"W grze pojawi się nowy budynek: Bank Gildii! Przywódca gildii może ustawić uprawnienia dla wszystkich członków gildii w zakresie korzystania z Banku. Aby otworzyć okno z interfejsem Banku Gildii, niezbędne jest posiadanie następującego obiektu" - nie chcesz korzystać z banku nie musisz mieć tej budowli.

Więcej info (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/32875-Pami%C4%99tnik-dewelopera-Epickie-miejsca-pracy-Bank-Gildii-Poczta) - odpowiedzi na każde Twoje pytanie:)
Dzięki FeneShu :) Jakoś pogubilam się w tym zalewie nowości serwowanych przez BB. Jedno tylko nie jest dla mnie jasne, jak jest korzyść z posiadania w gildii banku w stosunku do wykorzystywania zwyklego handlu do przesylania surowców w ramach gildii? Według mnie jest to po prostu magazyn gildii, który zajmuje miejsce na wyspie i ktory pochlania surowce, by go wybudować.

okogi
31.10.2013, 13:24
FeneShu ale ja pytam po co on ??? co on ma nam dac w sensie rozgrywki ?? bo nie rozumie ... skoro mam pojemnosc wlasnych magazynow 250k to po co mam slac w ten magazyn cokolwiek ... po do mam wkladac tam budynki skoro w gwiezdzie mam nieograniczone miejsce ... no chyba ze to jest ciekawy sposob na pozbycie sie setek przygod z gwiazdy ... jedyny bonus jaki widze

dalej sie pytam PO CO ON?? ... bo jak dziala to wiem tylko PO CO??
ktos potrzebuje desek to mu sie wysle bezposrednio ... w tej grze nie ma presji czasu ze musisz miec na juz ... poczekasz 5 min i nic sie nie stanie
w gildii mozna handlowac bezposrednio ... no chyba ze to zlikwiduja chcac nadan sens magazynowi
:P

set2g
31.10.2013, 13:32
póki gwiazda jest magazynem niekończonym, to nic co wnosiłoby większe pojemności magazynowe nie jest warte uwagi

GreenLands
31.10.2013, 13:35
Janusz_Wąsaty pamiętaj że czasy mogą być inne w Finale, i nie będzie tak kolorowo :-)

FeneShu
31.10.2013, 13:42
Dzięki FeneShu :) Jakoś pogubilam się w tym zalewie nowości serwowanych przez BB. Jedno tylko nie jest dla mnie jasne, jak jest korzyść z posiadania w gildii banku w stosunku do wykorzystywania zwyklego handlu do przesylania surowców w ramach gildii? Według mnie jest to po prostu magazyn gildii, który zajmuje miejsce na wyspie i ktory pochlania surowce, by go wybudować.

FeneShu ale ja pytam po co on ??? co on ma nam dac w sensie rozgrywki ?? bo nie rozumie ... skoro mam pojemnosc wlasnych magazynow 250k to po co mam slac w ten magazyn cokolwiek ... po do mam wkladac tam budynki skoro w gwiezdzie mam nieograniczone miejsce ... no chyba ze to jest ciekawy sposob na pozbycie sie setek przygod z gwiazdy ... jedyny bonus jaki widze

dalej sie pytam PO CO ON?? ... bo jak dziala to wiem tylko PO CO??
ktos potrzebuje desek to mu sie wysle bezposrednio ... w tej grze nie ma presji czasu ze musisz miec na juz ... poczekasz 5 min i nic sie nie stanie
w gildii mozna handlowac bezposrednio ... no chyba ze to zlikwiduja chcac nadan sens magazynowi
:P

Pytanie kierujesz do złej osoby:) nie ja wymyśliłem ten budynek:) być może ten budynek to część dalszego rozwoju gry, może będzie do czegoś potrzebny, może za kilka miesięcy gwiazda nie będzie już magazynem bez dna? Może w planach mają ... i ... oraz ... i dlatego jest Bank Gildii:)

Cztery zastosowania Banku Gildii które ja widzę (aktualnie):
Przykład 1:
Chcę do gwiazdy 100k surowca aktualnie nie ma gracza z gildii online który by go miał w takiej ilości ale są osoby którym można wypłacić z Banku Gildii go a ta osoby wyśle mi do gwiazdy:)

Przykład 2:
Ktoś potrzebuje jakiś surowiec np do zadania gildii aktualnie nie ma gracza online który by posiadał taki surowiec ale jest w Banku Gildii i jest osoba która może go wypłacić - robi to zadania gildii jest skończone cała Gildia się cieszy:)

Przykład 3:
Z nową osobą nie można handlować (jedynie przez handel i wystawianie za rybki) ale mamy Bank Gildii i dzięki niemu może szybciej dostać wyprawkę Gildiową:)

Przykład 4:
Bo jest i jest fajnie:)

Misiorww
31.10.2013, 17:06
wg mnie bank wogóle nie przydatny

Agnieszka_N
31.10.2013, 19:19
Bank Gildii to jest to totalna bzdura, wielka bzdura ... bzdura ... w tej formie jaka proponują. Odnoszę wrażenie że chcą coś wprowadzić na siłę a nie mają pomysłu i na nas ćwiczą.

FeneShu trochę się z tobą nie zgodzę, jeśli damy możliwość graczom pobierania surowców z banku to boje się że to spowoduje duże nadużycia. Już na naszym serwerze mieliśmy i mamy przykład takiego Krzysia19844 który chodzi od jednej gildii do drugiej i naciąga graczy, i teraz przyjdzie taki do mojej gildii, wycierpi swoje a potem jak wzbudzi zaufanie wyciągnie kasę i tyle go będziemy widzieć. Jeśli miało by to działać jak piszesz to widzę to tylko pod jednym warunkiem - taki gracz musiał by wnieść zabezpieczenie np. jakimś swoim budynkiem który traci jak odejdzie z gildii bez spłaty zobowiązań (oczywiście wysokość poręczenia musiała by być adekwatna do pożyczki). Ale kolejna kwestia że do zadania gildyjnego to u nas jak ktoś poprosi to zawsze uzyska pomoc więc chyba ten bank jest zbyt drogi jak to proponują obecnie aby miał taką funkcje pełnić tym bardziej że monety gildyjne nie są towarem atrakcyjnym i za niego można kupić w większości same buble.

AczeTom
31.10.2013, 20:14
no i ruszylo

pozdr

Nowy ,fajny budynek ozdobny :rolleyes:

Warszawa2012
31.10.2013, 21:05
Nowy ,fajny budynek ozdobny :rolleyes:
Nowy, duży budynek ozdobny :)

FeneShu
31.10.2013, 21:52
Bank Gildii to jest to totalna bzdura, wielka bzdura ... bzdura ... w tej formie jaka proponują. Odnoszę wrażenie że chcą coś wprowadzić na siłę a nie mają pomysłu i na nas ćwiczą.

FeneShu trochę się z tobą nie zgodzę, jeśli damy możliwość graczom pobierania surowców z banku to boje się że to spowoduje duże nadużycia. Już na naszym serwerze mieliśmy i mamy przykład takiego Krzysia19844 który chodzi od jednej gildii do drugiej i naciąga graczy, i teraz przyjdzie taki do mojej gildii, wycierpi swoje a potem jak wzbudzi zaufanie wyciągnie kasę i tyle go będziemy widzieć. Jeśli miało by to działać jak piszesz to widzę to tylko pod jednym warunkiem - taki gracz musiał by wnieść zabezpieczenie np. jakimś swoim budynkiem który traci jak odejdzie z gildii bez spłaty zobowiązań (oczywiście wysokość poręczenia musiała by być adekwatna do pożyczki). Ale kolejna kwestia że do zadania gildyjnego to u nas jak ktoś poprosi to zawsze uzyska pomoc więc chyba ten bank jest zbyt drogi jak to proponują obecnie aby miał taką funkcje pełnić tym bardziej że monety gildyjne nie są towarem atrakcyjnym i za niego można kupić w większości same buble.

Przecież nie każdy będzie mógł wypłacać coś z Banku Gildii - szefowie gildii powinni tylko zaufanym osobom dać tą możliwość lub nikomu ;D(jak kto woli:P)

Warszawa2012
01.11.2013, 10:20

Przed

PO

Epicki budynek nie jest atrakcyjny z dwóch podstawowych powodów: rozmiarów i bardzo drogich buffów. Zakładam, że większość graczy z poziomem 50 kwestie związane z gospodarowaniem węglem, drewnem ma już ogarnięte.
Do wyburzania budynków moglaby tylko mnie sklonić oszczędność miejsca na wyspie. O takiej oszczędnosci można byłoby mówić, gdyby ten budynek był bardziej wydajny - dodatkowy slot na jeszcze jeden ciag produkcyjny i bardziej dostepne buffy (czyt. tańsze). Pewnym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie możliwości znalezienia tych buffow przez wyszkolonego odkrywcę, jako kolejnego artefaktu.

sparkz
01.11.2013, 10:49
Zakładam, że większość graczy z poziomem 50 kwestie związane z gospodarowaniem węglem, drewnem ma już ogarnięte.

Akurat jesli utrzyma sie obecne tempo produkcji wegla w tym budynku, to pomimo tego, ze "kwestie wegla mam ogarnieta" z checia wyburze 9-10 smolarzy i zastapie ich konglomeratem, bo zarowno z miejscem jak i patentami wyjde na +.

To, ze budynek nie jest niezbedny nie oznacza, ze nie istnieje mozliwosc jego wykorzystania ;p

Piotru70
01.11.2013, 15:39
Propozycja, wyburz leśników, postaw budynek, czekaj aż wprowadzą wyburzanie skał, wyburz skały, postaw leśników, przestań zrzędzić.

czarna1984
07.11.2013, 13:56
nie wiem czy akurat w dobrym miejscu sie udzielam ale gra mi nie dziala,wciskam graj i nic .. ktos tez tak ma????

Fachura
07.11.2013, 15:12
nie wiem czy akurat w dobrym miejscu sie udzielam ale gra mi nie dziala,wciskam graj i nic .. ktos tez tak ma????

z calym szacunkiem ale strasznie ciezko musialo byc zinterpretowac temat dyskusji i dojsc do wniosku ze to jednak nie to miejsce

Angelkaxd
12.11.2013, 11:17
Ja chciałam dodać abyście ten epicki budynek dali za łodygi a nie fasolki, gdyż przez to, Bajkowy Zamek staje się co raz to bardziej bezużyteczny. Majora mam, patenty mam, wieże złote mam .... no i po co ten zamek? A łatwo mozna to zmienić zmieniająć koszt budynku z fasolek na łodygi.

Gizmo09
12.11.2013, 11:24
Najlepiej jak by ten budynek był za monety, nie każdy lubi i chce robić baśniowe.

RedJul
12.11.2013, 14:56
Najlepiej jak by ten budynek był za monety, nie każdy lubi i chce robić baśniowe.

A najlepiej to za darmo.
Nie lubi - nie ma lub kupuje fasolki za monety.

Angelkaxd
12.11.2013, 22:42
Dokładnie ... wprowadzili baśniowe fasolki i łodygi, więc niech będzie jakiś z tego użytek i jestem za łodygami, bo teraz są bezużyteczne, że tak powiem.

okogi
16.11.2013, 13:06
http://screenshu.com/static/uploads/temporary/e9/t3/yn/abvu9x.jpg

GDZIE JEST OPCJA KASOWANIA WIADOMOSCI ?????!!!!?????

wprowadza to cos i dopiero bede mial burdel w skrzynce jak kros mi wrzuci 100 koszy .... a wymieniam 250 dziennie

NIECH SIE OPAMIETAJA Z TYMI NOWOSCIAMI ktore URTUDNIAJA zabawe w taki sposob

thordis
16.11.2013, 13:22
srodkowy przycisk, "context menu". Tyle że jakoś nie zawsze działa.

okogi
16.11.2013, 13:24
no wlasnie mi nie dziala i dlatego pytam

Van-de-Lord
16.11.2013, 14:00
Nie wiem czy tak miało być, ale mam wiadomości które nie mają określonej daty skasowania
-wiadomość od teodora o zawodach - BRAK
-prezent od bb 50k prezentów - BRAK
-nagroda za logowanie - JEST
-kociołki z przygód - BRAK
-odkrywca skarb - JEST
-wysłana wiadomość - JEST
-wiadomość otrzymana - JEST

Brisinger
20.11.2013, 01:24
bo musisz zaznaczyc najierw zeby skasowac...

okogi
20.11.2013, 11:16
juz wiem czemu nie moglem kasowac ... mialem tylko wiadomosci ''niekasowalne''

okogi
21.11.2013, 21:54
o jak ladnie wykropkowalo :P

Cardellino
02.12.2013, 14:33
kiedy te "nowości" mają być wprowadzone?

Majamas
23.12.2013, 16:07
Na moje oko jest to kolejne podstepne uderzenie w zaawansowanych graczy, ktorzy wywalili majatki na rozbudowe budynkow na poziom 5 aby je po wprowadzeniu nowosci wyburzac i tracic bezpowrotnie bo wchodza rzeczy duzo bardziej efektywne. Tak jak nas oszukali sprzedając kiedyś weteranów tak po kolei ten mechanizm sie powtarza na innych ścieżkach.

Zamiast najnormalniej dodac nowe ogromne wyspy gildiowe gdzie byloby pvp, miejsce na stawianie zbednych smieci typu mroczna forteca i setki nowych pól na budynki dla tych co sobie to zdobędą to sie zmusza graczy do burzenia i zaczynania od nowa.
Ciekawe ilu naiwnych tak sie bedzie spieszyc że jeszcze zapłaci za to kupując klejnoty.

Tymczasem caly czas najlatwiejszym sposobem powiekszania obszarów rozbudowy jest zakladanie kolejnych kont gdzie sa do dyspozycji kolejne wyspy. Dalej nie słysze aby ktos to utrudniał.

Fredek_z_F-K
23.12.2013, 22:25
Tak jak nas oszukali sprzedając kiedyś weteranówO ile dobrze pamiętam, to pierwsi Weteranowie byli w ewencie wielkanocnym 2012r., dopiero po ewencie pojawili się za 4.999 kleju.

Majamas
24.12.2013, 16:45
Chodzi mi o sama zasade że kupujac cos najlepszego w obecnych warunkach nie ma zadnej gwarancji kiedy ten zakup stanie sie bezwartościowy.

drozki
27.12.2013, 17:11
mam takie pytanie kiedy będzie można wyrównać teren

icaras
27.12.2013, 18:38
Chodzi mi o sama zasade że kupujac cos najlepszego w obecnych warunkach nie ma zadnej gwarancji kiedy ten zakup stanie sie bezwartościowy.

Akurat taka kolej rzeczy w grach online jest jak najzupełniej normalna i powszechna.

Gacek666
27.12.2013, 19:41
Xaar ostatnio pisał na globalu na nowej ziemi, że w pierwszym kwartale 2014 wyburzanie wejdzie.

Duszysko40
27.12.2013, 20:00
Xaar ostatnio pisał na globalu na nowej ziemi, że w pierwszym kwartale 2014 wyburzanie wejdzie.

zgodnie z moimi przewidywaniami..i szkolenie gienkow zapewnie podobnie..

Van-de-Lord
08.01.2014, 12:21
Wgrywają pocztę: http://forum.thesettlersonline.pl/threads/33769-Zmiany-w-grze-09.01.2014

Na szczęście opamiętali się przed kasowaniem naszych wiadomości:

• Prywatne wiadomości, wiadomości gildii i wiadomości z nagrodami nie będą usuwane.

Metz
08.01.2014, 14:44
No tak, bank powstał, a siedziba gildii do dziś zbugowana i nikt się nie kwapi, żeby ją naprawić. Dla niezorientowanych:
Budynek podnosi się max na 2 level ( z 5 dostepnych, nawet przy 100/100 slotach gildiowych ), a texture 2-go poziomu widzi tylko jej posiadacz.
Dla całej reszty wygląda jak na 1.

Wielkie brawa dla BB!

BB_xaar
08.01.2014, 16:49
Metz, to, że grafika dalszych ulepszeń Siedziby gildii w ogóle istnieje (już pominę niedozwolony sposób jej pozyskania :P), nie oznacza, że jej brak w grze to błąd. Jest kilka obiektów, których dalsze etapy ulepszeń są opracowane pod względem wizualnym, jednak nie występują one w grze "w sposób naturalny".

Niestety nie wiem, czy pojawiający się drugi poziom siedziby gildii to błąd, czy nie. Zapytanie przesłałem dalej. :)

Metz
08.01.2014, 17:06
Obrazki budynku widnieją na tso.wiki, więc nie przypuszczałem, że zostały na bezczelnego wytargane z pakietów. W każdym bądź razie siedziba prezentuje się okazale, szczególnie na 5 poziomie. Warto byłoby zaimplementować je w grze. Niby niewiele, a ucieszy oko niejednego zwiedzającego. Szczególnie, że textury są już gotowe - tylko je podstawić pod odpowiednie obiekty.

BB_xaar
08.01.2014, 17:13
Na chwilę obecną mogę powiedzieć tylko tyle, że elementy dla gildii będą nadal rozwijane. ^^

Metz
08.01.2014, 17:16
Czyli pojawią się wraz z nową funkcjonalnością? ;)
Dzięki za uchylenie rąbka tajemnicy ^^

okogi
08.01.2014, 20:22
http://screenshu.com/static/uploads/temporary/p0/9c/65/ihcvw6.jpg
u mnie to wyglada tak :P
tj ja ja tak widze

shaqoore
08.01.2014, 22:24
A powinno być tak:

http://tsowiki.pl/w/images/7/76/Siedziba_gildii_5.png

Amber_Pl
09.01.2014, 12:09
przepraszam i zwracam honor

cos z komputerem lub grą, że nie odświeża mi normalnie
po ponownym załadowaniu gry wiadomości zniknęły, chociaż część /mała - 6 pozycji z premiami/ pozostała,
może następny relog pomoże i usunie je ze skrzynki

petra1246
09.01.2014, 12:58
Nową pocztę nominuję do nagrody Śmiecia Roku.
110 stron Wysłanych wiadomości, niektóre sprzed półtora roku, wykasować ich się nie da.
A datę 4 dni 6 godzin i 5 minut do wygaśnięcia mają wiadomości najnowsze, które ew. mogłyby się jeszcze przydać.
Czy naprawdę każdego bubla z testowego trzeba pakować do normalnej gry?
A burzenie skał, bank gildii.... dlaczego tego nie można dopracować i wprowadzić? Czegoś, co naprawdę przydałoby się graczom?
Sorry, BB, ale facetowi od poczty można było dać premię bez wpychania takiego czegoś na serwery.
Pozdrawiam

Tornados
09.01.2014, 13:03
Nie no sam pomysl na poczte nie jest zly
Ale wykonanie tragiczne....
Czy tak ciezko dac wybor typu widomosci, opcje zaznasz wszystkie itp?
Bo niby info o buffach sie co 7 dni kasuje, ale dajac 250 koszy dziennie to mamy 1,5k wiadomosci (tylko o tym), nim nam sie pierwsze 250 skasuje...

KrzychO_O
09.01.2014, 13:15
Zgadzam sie z Tornados pomysł ok ale wykonanie to porażka, jest gorzej niż było!!

Inglorionus
09.01.2014, 23:22
Mi STRASZNIE muli ta nowa poczta grę, mija kilka chwil zanim wiadomości się wczytają, a potem ciężko przełączyć się na na np. 2 stronę skrzynki, odbieranie skarbów od odkrywców to jakaś masakra... myślę, że nie tylko ja mam z tym problem :/ pomysł bardzo fajny, ale nie wiem dlaczego OKROPNIE muli grę :/ mam nadzieję, że uda się to naprawić, bo szkoda by było psuć dobry pomysł

Wojtus1951
09.01.2014, 23:37
Nic nie działa i nic nie można skasować, mam wiadomości od takich którzy nie graja i oni tego nie skasują

maxiss
09.01.2014, 23:50
tak jest mam archiwum wiadomości nawet z marca 2012 roku i kilka a nawet kilkadziesiąt stron z wysyłanymi wiadomościami co 2 -ga osoba już nie gra ale co tam
tak jest data ale rok który to już nie bo 1 wiadomości są od 5-7 marzec 2012 (patrząc treść) inne marzec 2013 a teraz lada miesiąc będą 2014 tak więc szał
nie ma jak wspomnienia bo co tu robić innego jak tylko wspominać grę albo klikać klikać klikać i klikać
mam prośbę dajcie możliwość usuwania wysłanych wiadomości bo nie każdy żyje przeszłością

Erasjo
12.01.2014, 19:08
Wady nowej poczty :
1 - problem z masowym usuwaniem spamu typu np buff całej wyspy - wcześniej dużo łatwiej szło to skasować
2 - bardzo wolno chodzi - niestety jest strasznie zamulona
3 - antyczne wiadomości :D dziekuję bardzo kasować to całe archiwum wysłanych maili

mxxx3
13.01.2014, 14:50
Xaar czy mozesz zdradzic date wprowadzenia na polski serwer nowosci ???
- Usuwanie skal
- Budunek epicki

Adamynas
13.01.2014, 15:16
Obiecanki cacanki a jak jest każdy widzi...
przy okazji wprowadzenia "niezbędnego" interfejsu poczty znalazłem obiecanki naszego PRO admina :) które mają grubo ponad rok!!

Życzę miłej lektury

1.) PVP
Możemy się spodziewać że pojawi się NA PEWNO. Potwierdził to BB_Xaar, na pytanie kiedy odpowiedzią było ,,najpierw pojawi się system rozwoju - on ma pierwszeństwo". Z udostępnionych przez BB grafik z prac nad trybem pvp, można odczytać jednak wiele interesujących informacji.

Co wiadomo na pewno?

-Na Pvp przyjdzie Nam jeszcze trochę poczekać. Sądząc po czasie jaki upłynął w zeszłym roku od udostępnienia podobnych informacji, i grafik koncepcyjnych na temat eventu ,,Euro 2012", spędził On kolejne 4 miesiące zamknięty dla Naszych oczu gdzieś u BB, dopiero wtedy trafił na serwery testowe. Najwcześniej pvp zobaczymy późną jesienią/zimą tego roku.

-Wyspa Główna będzie nietykalna. Walki w tym trybie mają się odbywać na specjalnie w tym celu wyznaczonych obszarach/wyspach neutralnych, na których kontrolować będziemy wydobycie rzadkich zasobów (granit, belki drewna egzotycznego, saletra, ruda tytanu).

-PVP jako tryb, zostanie wprowadzony w trybie OPCJONALNYM. Co w praktyce dla Nas oznacza że kto nie będzie chciał brać udziału w tym trybie, nie będzie musiał, podobnie nie musi się obawiać że zostanie zaatakowany, a jego wyspa zdobyta. Na jakiej zasadzie będzie się to dokładnie odbywało na chwilę obecną nie wiadomo. Wielokrotnie BB podkreślał w oficjalnych wątkach że The Settlers od zarania dziejów jest strategią ekonomiczną, nastawioną na budowę i rozwój osady, więc podstawa gry pozostanie nienaruszona, a to jedna z niewielu rzeczy jakie na dzień dzisiejszy możemy założyć z całą pewnością.

-System walki zostanie przebudowany, na potrzeby PVP, także u graczy którzy nie zamierzają korzystać z dobrodziejstw tego trybu, a co za tym idzie możemy się spodziewać że przestaną działać chociażby bloki na przygodach.

-Pojawią się nowi specjaliści. Wiemy na chwilę obecną o co najmniej jednym - Szpiegu. W ramach pvp (a być może także poza tym trybem) będzie dostarczał informacji na temat liczebności wrogich wojsk w regionie, na pewno posiada także funkcje takie jak: odkrycie ustawienia obozów przeciwnika w strefie, zamach* na generała przeciwnika, odkryć i zablokować ustawienie obozów, dokonać sabotażu, podejrzeć stan magazynu przeciwnika w strefie, kradzież zasobów.

* - zgodnie z grafiką koncepcyjną funkcja dokonania zamachu ma nie tyle pozbawiać wroga generała co obniżać ogólną liczebność wojsk jakim dany generał przewodzi o 10%.
Czego można się spodziewać?

- Walki będą się odbywać w systemie: 1 vs 1, 2 vs 2, 3 vs 3, 4 vs 4, 5 vs 5 i 6 vs 6 graczy (na chwilę obecną nie udało się uzyskać potwierdzenia tej informacji u źródła).

- W trybie pvp statystki jednostek opisane jako ,,premia do obrony w wieży" będą miały ogromne znaczenie. W ramach pvp pojawią się wieże o różnym stopniu zaawansowania fortyfikacji, w tym także te uzbrojone w armaty (grafiki koncepcyjne BB)

-PVP wprowadzi do TSO, nową ogólną mapę świata, uwspólnioną dla danego serwera. To znaczy że będziemy z innymi gildiami rywalizować nie tylko o egzotyczne i rzadkie zasoby w ramach walk, ale także o coś na kształt ,,stref kontroli" Gildii. Z tytułu posiadanych ziem/wysp, gracze zrzeszeni w Gildii mają dostawać równoległą premię tygodniową (podobną do systemu nagród za ciąg logowania), im większy teren kontroli danej gildii, tym wyższe premie, a im dłużej obszar znajduje się w strefie kontroli Gildii tym przydatniejsze będą.

2.) Nowości dla Gildii:

Co wiemy na pewno?

-Pojawi się możliwość zmiany przywódcy Gildii. Nie wiadomo jednak na razie czy przywództwo będzie przekazywane przez obecnego przywódcę/obecną przywódczynię, czy też ma się odbywać w ramach głosowania wewnątrz gildii.

-W ramach Gildii dostępne będą statystyki dotyczące poszczególnych jej członków.

-Wprowadzony zostanie nowy budynek - Magazyn Gildii.

Czego można się spodziewać?

-Maksymalna liczba graczy w Gildii (obecnie 100 osób) zostanie zwiększona.

-Rola Gildii w grze w niedalekiej przyszłości będzie znacznie większa, interfejs Gildii zostanie zmieniony, a jej działanie obejmie więcej aspektów samej gry niż obecnie.

3.) Nowości w samej grze:

Co wiemy na pewno?

-W grze pojawi się w sumie 7 nowych budynków produkcyjnych, i związane z nimi nowe łańcuchy produkcyjne.

-Pojawi się również System Badań i Rozwoju. Ma on objąć zarówno ulepszenia i rozwój samej wyspy, w sposób inny niż dotychczas (podnoszenie leveli), jak i Specjalistów w grze. Część spośród wspomnianych wcześniej nowych budynków ma produkować ,,punkty umiejętności", które poza klejnotami, mają być tym właściwym i podstawowym zasobem koniecznym dla przeprowadzenia wspomnianych badań.

-Punkty umiejętności będą kolejnym zasobem w grze. Będą z nimi związane co najmniej 3 drzewka talentów: związane z wyspą, i związane ze specjalistami. Punkty rozwoju mają być poza budynkami produkującymi je, generowane np. za ulepszanie kopalni na wyższy level.

Czego możemy się spodziewać?

-Punkty umiejętności w ramach Drzewka Ekonomii będzie można wydawać na ulepszanie produkcji budynków (skrócenie czasu transportu do magazynu, skrócenie podstawowego czasu produkcji danego surowca).

-Odkrywców, Geologów, również będziemy mogli rozwijać w osobnym drzewku. Ma to obejmować np. skrócenie czasu poszukiwań złóż, specjalizacja Odkrywcy w poszukiwaniu danego rodzaju przygód (zwykłe, epickie etc.), zwiększenie ilości fragmentów map jakie przyniesie, lub szansy na znalezienie przygody.

-Na chwilę obecną nie wiadomo jakim usprawnieniom będziemy mogli poddać generałów, ani czy obejmie to tylko generałów zwykłych, czy także tych ze sklepu wliczając Weterana.

4.) Nowości dla graczy z levelem 50:

Co wiemy na pewno?

-Pojawi się nowa przygoda dla graczy z wysokim levelem (nie wiadomo czy tylko dla levelu 50 czy przedziału którego końcowym levelem będzie 50). Nagrody za tą przygodę mają być dużo lepsze niż za pozostałe, tak aby ich wykonywanie miało sens także dla bardziej zaawansowanych graczy.

-Wprowadzony zostanie ,,łańcuch misji" (rodzaj mini kampanii) który działać będzie na podobnej zasadzie co obecne łańcuchy zadań ekonomicznych. Nagrody za wykonywanie tych kampanii również mają być dużo lepsze i warte więcej niż obecne.

-Za wykonanie tej przygody oraz kampanii, poza dużo lepszym lootem, mamy otrzymywać również nowe zasoby, za które zakupimy nowe ponoć ciekawe przedmioty w sklepie.

-Pojawią się również nowe budowle mistrzowskie, które mają swoim ,,fajnym wyglądem" odzwierciedlać stopień Naszego zaawansowania w grze, poza produkcją bardzo cennych nowych surowców.

Czego możemy się spodziewać?

-Maksymalny poziom w grze zostanie zwiększony (nie wiadomo jednak kiedy, dokładnie i do jakiego poziomu)

-Poza budynkami, dla zaawansowanych graczy ma się pojawić możliwość usprawnienia wyglądu samej wyspy, tak aby wybijała się ona na tle wysp mniej rozwiniętych graczy. Nie wiadomo jednak czy ma to związek z budynkami dekoracyjnymi dostępnymi dla levelu 50, czy np. wyglądającymi inaczej drogami jak miało to miejsce dotychczas.

Xaar zamiast zająć się czymś co usprawni grę (czytaj wyżej) to wgrywacie jakiś niedopracowany szajs, po raz kolejny z resztą, który tylko tą grę utrudnia :) PEŁEN PROFESJONALIZM

Angelkaxd
16.01.2014, 15:41
Wrzucilam to w innym watku, ale będzie lepiej, jak dodam w oficjalnym.
Drogie BB tak sobie pomyślałam, że zwrócę uwagę ... a mianowicie:

-Zwiększenie ilości wyświetlanych wiadomości na stronie (z 8 do 50).
Mam nadzieję, że dopasujecie to do różnych rozdzielczości monitora, żeby nie było tak jak z nowym budynkiem na testowym (niektóre napisy wychodziły po za ekran, przez to nie dało rady ich kliknąć).
W dodatku jakoś nie mogę sobie wyobrazić tychh 50 wiadomości na jednej stronie ;p

-Tymczasowe wyłączenie folderu "Wysłane" w celu poprawy.
A to było ogólnie okej, przydawało się w szczególności w przypadku takim, iż wysyłając zaproszenie do przygody mamy podgląd do tego czy dana osoba zaakceptowała, lub też za ile czasu zaproszenie wygaśnie.
Tylko męczące było szukanie tego, kiedy dana osoba miała XXX wiadomości o premiach, które jej się rzuciło.

O jeszcze jednej rzeczy nie wspomneliście, ale przydało by się usprawnić szybkość działania tej poczty, gdyż strasznie, ale to strasznie wolno chodziła.
Akceptując oferty, czy zasoby, które przynoszą odkrywcy, wiadomości te nie znikały od razu, co było bardzo irytujące, powinniście to DODAĆ DO LISTY POPRAWEK

Co jeszczę mogę podpowiedzieć to to, aby dodać zakładki w interfejsie poczty a mianowicie:
- raporty
W wiadomościach były by nie tylko same wiadomości prywatne, ale też oferty handlowe i to co przynoszą odkrywcy i geologowie. Były to wiadomości, które nie wygasają.
Premie oraz raporty, jak sama nazwa wskazuje do czego mają być, były by ważne 7 dni, podczas cotygodniowej konserwacji były by kasowane automatycznie.

http://images53.fotosik.pl/212/03430f4364c35fb8.jpg

Adamynas, gdyby te obiecanki na prawdę wyszły na światło dziennie to byłoby coś ;) Ale też czas oczekiwania na każdą nie powinien być dłuższy niż hmm... 3 miesiące?
A tak to mamy felerną pocztę i beznadziejny tartak egzotyczny, czy kopalnie granitu ;]

Lukasss1
19.01.2014, 13:08
kiedy w końcu wejda składy? mi już się miejsce skonczylo i patenty i tak stoje i zbieram surowce bo nie mogę się rozwijać. BB ruszcie się

set2g
19.01.2014, 19:43
Po ostatnich poprawkach epickie miejsce pracy troszkę wyglądają lepiej niż na samym początku.

Epicki warsztat solarza (iglaste) Poziom 3 - daje 14k węgla na 12h, z premka 28k, czyli nieźle. Premie kosztują 19fasol -8h, od znajomego 12h, to chyba niezła droga by jakoś tej fasoli pozbywać się z rynku bo robi sie jej coraz więcej. Cykl produkcji to 1min + czas do magazynu (minimum 8s). Dodatkowo można robić węgiel z drzewa liściastego, cykl tez 1min.

Koszty dojścia do wszystkich ulepszeń sa spore, ale nikt z rozwinięta gospodarka nie powinien miec jakichś strasznych problemów. Niższe niż w pierwszej odsłonie.

Jak uda mi sie zrobić wszystkie ulepszenia postaram sie to tu wrzucić, ale nie jest to zbyt łatwe bo mało surowców dali :/

Agnieszka_N
20.01.2014, 01:02
Ostatnia wersja ESD wydaje mi się ze będzie finalna już i jeśli będą zmiany to niewielkie. Ale to co oferują tak jak pisze set2g jest już całkiem niezłe i do zaakceptowania wiec będzie można wywalić smolarzy i co najfajniejsze produkować to co jest potrzebne bez cudowania z przenoszeniem surowców do gwiazdy, oraz koniecznością dobudowywania kolejnych budynków jeśli się okaże ze nasza gospodarka w czymś siada.
Jednak bardziej czekam za burzeniem skał bo to pozwoli się bardziej rozwijać.

kmazur-
21.01.2014, 02:19
Bardzo fajna rzecz ten bank ale ile będzie on kosztował?
I jeszcze mam pytanie; kiedy wejdą te zmiany związane z tym głosowaniem?

SimcikQ
21.01.2014, 10:13
Świetne , Tylko bank mogliście już wsadzić dzisiaj :D

Pozdrawiam,
SimcikQ

okogi
21.01.2014, 10:25
a PO CO wam Bank ??? ja dalej nie ogarniam tej idei

golec115
21.01.2014, 10:27
Bank i tak niczego wielkiego nie wniesie. To raczej jest dodatek, który spowoduje kolejną ilość bugów - no nie ukrywajmy tego.

Gacek666
21.01.2014, 10:28
a PO CO wam Bank ??? ja dalej nie ogarniam tej idei
Bo jak nie masz czasu robić dzieci z wanny i czegoś na kociołki a masz tego za dużo to wsadź tam a inni nie nie będą się prosić, a 24h na dobe raczej nie jesteś, aby wszystko rozdać.

Zbyszekkkk
21.01.2014, 13:11
Mógłby ktos napisać jakie trzeba spełnić warunki żeby ulepszyć to miejsce pracy. Z tego co się orientowałem to na pewno:
2 tartaki egzotyczne na 5 lv
2 leśniki liściaste na 5 lv
kojarze jescze tartak iglasty i tartak lisciasty ale nie pamietam ile
Pomoże ktoś

sparkz
21.01.2014, 13:27
2 tartaki egzotyczne na 5 lv

na odblokowanie pierwszej opcji wystarczy jeden, i jesli sie na tym etapie nie posiada wiecej to nie ma sensu dobudowywac.

Zbyszekkkk
21.01.2014, 14:27
No tak ale pozniej widzialem questa na dwa tartaki egzotyczne.

erni7777
21.01.2014, 14:52
a ja wam powiem ze ten budynek nigdy sie nie zwróci a chociaż by dlatego ze nie mozna na niego rzucic premi 3x i 4x to taka skarbonka bez dna wydac te np 5k klejnotów za to by produkowac wegiel to zbytek ;) zreszta nawet rzucic premie z tych fasol to ile by tego wegla trzeba było naprodukowac...? ps za 5k klejnotów czy 5k fasol to wiecie ile kupicie wegla z rynku masakryczna ilosc. A teraz przeliczcie czas jaki potrzebny jest na odzyskanie zainwestowanego kapitału na nowa bude.

Sumtek
21.01.2014, 14:53
Bardzo ładne budynki. Brawo. Jak gra staje się bardziej atrakcyjna to dłużej się w nią gra. Konkurencja jest duża.

Gizmo09
21.01.2014, 15:08
Nie wiem czy padło to pytanie, ale czy da się ten epicki skład przenosić jak inne budynki czy jak się postawi to lipa

sparkz
21.01.2014, 15:13
Nie wiem czy padło to pytanie, ale czy da się ten epicki skład przenosić jak inne budynki czy jak się postawi to lipa

z przenoszeniem byly kiedys problemy, ale biorac pod uwage ze jego sie nie upgraduje tylko na zasadzie questow odblokowuje kolejne mozliwosci dzialania to mozna go po prostu zburzyc i postawic gdzies indziej.

a ja wam powiem ze ten budynek nigdy sie nie zwróci a chociaż by dlatego ze nie mozna na niego rzucic premi 3x i 4x to taka skarbonka bez dna wydac te np 5k klejnotów za to by produkowac wegiel to zbytek zreszta nawet rzucic premie z tych fasol to ile by tego wegla trzeba było naprodukowac...? ps za 5k klejnotów czy 5k fasol to wiecie ile kupicie wegla z rynku masakryczna ilosc. A teraz przeliczcie czas jaki potrzebny jest na odzyskanie zainwestowanego kapitału na nowa bude.

Wiekszosc upgradow budynkow na lvl 5 nie zwraca sie szybciej niz po kilku miesiacach, gdyby tak do tego podchodzic to nikt nie bawilby sie w upowanie powyzej 3 lvl. Tutaj akurat oplacalnosc nie ma znaczenia, bo zyski z warsztatu sa nie w surowcach ale patentach i miejscu na wyspie.

Gizmo09
21.01.2014, 15:15
Dzięki sparkz, czyli jednym słowem wraca do gwiazdy po wyburzeniu, ale przenosić się nie da! Rozumiem, że wraz z zburzeniem upy na zasadzie questów się tracą i od nowa trzeba je robić!

PaniBarbara
21.01.2014, 15:25
Wydaje sie byc suuuper, nie moge się doczekać juz. :)
Żeby tylko działało jak jest ładnie napisane.

Piwonia
21.01.2014, 15:29
Ja się zastanawiam gdzie ten budynek postawię. Przydała by się mapa z podanymi lokalizacjami gdzie się zmieści, bo nie mam zamiaru burzyć magazynów żeby się potem okazało że jakiś pieniek uniemożliwia postawienie tego składu.

Illumis
21.01.2014, 15:30
Piwonia ty załatw mi robotę u siebie :P niby pracujesz a non stop siedzisz w grze ;p

Gizmo09
21.01.2014, 15:31
Coś czuje, że nie będzie tak pięknie jak to wygląda, za łatwo by było

HektorvI
21.01.2014, 15:34
No nie bedzie 5k klejek trzeba wydac masakra:{

sparkz
Dzięki sparkz, czyli jednym słowem wraca do gwiazdy po wyburzeniu, ale przenosić się nie da! Rozumiem, że wraz z zburzeniem upy na zasadzie questów się tracą i od nowa trzeba je robić!

Napisalem wyraznie: to nie sa upgrady tylko odblokowane mozliwosci dzialania. Nie ma powodu zeby sie tracily, poza tym na testowym (z tego co pamietam, a przestawialem kilka razy) zostawaly.

Tornados
Pytanie czy kupowac bo nie wiadome jak to u nas na serwerach bedzie wszytko wygladalo a szkoda dawac fasole w bloto

Gizmo09
21.01.2014, 15:38
Fasole to pół biedy, ale jak wywalisz leśników, drwali i inne nie potrzebnie za dużo to zaś będą płakać, że ten skład epicki do d jest

Napisalem wyraznie: to nie sa upgrady tylko odblokowane mozliwosci dzialania.
A ja wyraźnie zaznaczyłem upy na zasadzie questów, czytaj do końca. Nie mówiłem, że to są upy na zasadzie obecnej budynków

Tornados
21.01.2014, 15:40
Temu najpierw sie bez wywalania stawia zeby zobaczyc co i jak

JanuszKaja
21.01.2014, 15:42
Co złego jest w obecnym tłumaczeniu gry? Mógłbym prosić o konkrety? Nie lubię takiej gadki!

Gizmo09
21.01.2014, 15:45
ale ogrom to miejsca zajmuje, gra już działa jakby co

Elementalista12
21.01.2014, 16:13
A mnie martwi to, że dalej trzeba kilkadziesiąt razy klikać w koszarach, żeby wyprodukować wojo na epicką nową przygodę.

Plus za zmiany
Minus za brak usprawnień dla graczy, o które upominamy się już od wieków, wieków, wieków.

Amen :p
Zgadzam się z tą wypowiedzią, trzeba się na klikać by konkretną ilość wojska wyprodukować, może czas na jakieś zmiany usprawniające.

Aver
21.01.2014, 16:16
Dawanie Punktów Doświadczenia za zadania związane z Epickim Miejscem Pracy jest bardzo nietrafionym pomysłem, zwłaszcza dla graczy na 50 poziomie..
To samo dotyczy łańcucha zadań "Młody Uczeń". Bardzo nieprzemyślana decyzja :/

Gizmo09
21.01.2014, 16:31
Brak drwala to minus duży, jest leśnik oraz tartak a drugi fail to punkty doświadczenia, na 50lvl po prostu przepadają

RedJul
21.01.2014, 16:34
Brak drwala to minus duży, jest leśnik oraz tartak a drugi fail to punkty doświadczenia, na 50lvl po prostu przepadają

I nie ma na takie rozwiązanie żadnego wytłumaczenia.
Mniej by mnie wkurzyło, gdyby tych punktów nie było w nagrodzie (chodzi o 50 poziom oczywiście).

Aiwazz
21.01.2014, 16:36
Wyjątkowo inteligentna osoba to wymyśliła :)

sparkz
21.01.2014, 16:48
drugi fail to punkty doświadczenia, na 50lvl po prostu przepadają

nic nowego, wiadomo to przeciez od czasu wprowadzenia SC ..

Gizmo09
21.01.2014, 17:17
Nie ma jak zrobić zadanie, za które nie ma nagrody :rolleyes:

EX_Zakrecony
21.01.2014, 18:28
Rozważane jest zastąpienie punktów doświadczenia na gwiezdne monety, ale na chwilę obecną nie ma żadnych konkretów. Jeśli zostaną podjęte kroki w celu realizacji takiego rozwiązania to zostaniecie o tym poinformowani.

Pozdrawiam
Mod Zakrecony

Lipek
21.01.2014, 19:10
MOD_Zakręcony
Równie dobrze możesz napisać "bla bla bla"... Znaczenie będzie to samo...

Andre_NH
21.01.2014, 19:20

W Epickim budynku ustawiasz leśników, a klasycznych leśników usuwasz i stawiasz za nich kolejnych drwali :)

MartaIFIGENIA
21.01.2014, 19:24
Epickie miejsce pracy za 5tys. klejnotów - kto sobie na niego pozwoli.? chcecie odstraszyc ludzi >? tak sobie pytam :P

okogi
21.01.2014, 19:36
W Epickim budynku ustawiasz leśników, a klasycznych leśników usuwasz i stawiasz za nich kolejnych drwali :)
no wlasnie to zepsuli bo epicki zastepuje jedynie 5 lesnikow jesli ma we wszystkich slotach wlaczone sadzenie ... bylo to zglaszane na testowym i NIESTETY nic nie zwiekszyli :( .... tym samym jedyne co daje to oszczednosc 5ciu patentow co jest smieszne conajmniej skoro miejsca malo jest

chcialbym by 2wa sloty pokrywaly 5ciu lesnikow to bylby sens w inwestowanie a tak to bzdura jest

EX_Zakrecony
21.01.2014, 20:06
MartaIFIGENIA: lub za 5k fasolek, zakładka przedmiotów epickich.

Pozdrawiam
Mod Zakrecony

zaba5666
21.01.2014, 20:43
Co z Bankiem Gildii? Kiedy zostanie wprowadzony? Czy w ogóle jeszcze bierzecie "go" pod uwagę?

okogi
21.01.2014, 20:45
Co z Bankiem Gildii? Kiedy zostanie wprowadzony? Czy w ogóle jeszcze bierzecie "go" pod uwagę?
oby nie

pyonyer
21.01.2014, 20:45
.

Merigold_
21.01.2014, 20:56
Ktoś wcześniej pytał, gdzie można postawić ten budynek, żeby jakiś pieniek nie przeszkadzał czy co tam innego (zanim się zacznie burzyć magazyn itp). U mnie stoi w tym miejscu: http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/43/yp0s.png

Piwonia
21.01.2014, 21:01
Ja pytałam, choć nie wiem czy też w tym wątku.
Wielkie dzięki, o tej lokalizacji myślałam, ale bałam się tam cokolwiek wywalać.

Lipek
21.01.2014, 21:39
Odnośnie nowej poczty. Dalej kupa. U mnie - zaznaczam wszystkie wiadomości, z menu kontekstowego wybieram Skasuj i... Nic... Klikam na X po prawej stronie wiadomości i... Nic... Klikam na wiadomości o łupach czy artefaktach przyniesionych przez odkrywców i... Łup wpada do gwiazdy a same wiadomości zostają. Czyli stara kupa śmierdzi tak samo... Ech...

krzysiek1902
21.01.2014, 22:14
.

Epickie miejsce pracy za 5tys. klejnotów - kto sobie na niego pozwoli.? chcecie odstraszyc ludzi >? tak sobie pytam :P

Odstraszyć nie , chcą zarobić :(
Myślą o sobie a nas mają .......

wikista
21.01.2014, 22:50
na szczeście jest opcja za 5 k fasolek

Aver
22.01.2014, 15:12
Rozważane jest zastąpienie punktów doświadczenia na gwiezdne monety, ale na chwilę obecną nie ma żadnych konkretów. Jeśli zostaną podjęte kroki w celu realizacji takiego rozwiązania to zostaniecie o tym poinformowani.

Pozdrawiam
Mod Zakrecony

No dobra, a co z osobami na 50 lvl'u, które zrobiły już te zadania i dostały bezwartościowe punkty doświadczenia? Wyrównacie je w postaci gwiezdnych monet, czy zastosujecie metodę "prawo nie działa wstecz"?

Maximo-07
22.01.2014, 20:39
a ja dam Wielkiego MINUSA bo od zakończenia ostatniej aktualizacji to nie gra mi się nie może w ogóle załadować i co ja mam zrobić do kogo napisać w tej sprawie ???
http://i41.tinypic.com/213ma2t.jpg

Andre_NH
22.01.2014, 20:52
Czas produkcji, a w zasadzie szczegóły 'Czasu produkcji' są błędne. Nie pokrywają się z informacją z pierwszego planu, są również identyczne w każdym z trzech slotów produkcji:

http://screenshu.com/static/uploads/temporary/6f/7p/a2/nxdyc7.jpg

Wirusisko
23.01.2014, 10:07
Maximo miałem to samo. Wyczyść cache przeglądarki i pójdzie. U mnie pomogło

zaba5666
23.01.2014, 12:24
oby nie

Czemu nie? No chyba po to powstały między innymi gildie prawda? Aby siebie wpierać i pomagać. A przy okazji jak ktoś ma nadwyżki w produkcjach zawsze może się podzielić z innymi.

BB_xaar
23.01.2014, 12:40
Lipek, a czy przeładowanie interfejsu poczty lub zmiana strony z wiadomościami nie pomaga? Jeśli dana wiadomość jest podświetlona "na szaro", to po przeładowaniu informacji, wiadomość ta powinna zniknąć.

Maximo-07, jeśli wyczyszczenie pamięci podręcznej przeglądarki nie pomaga, najprawdopodobniej łączysz się ze stronami www za pomocą serwera proxy. W takiej sytuacji niezbędne jest albo wyłączenie serwera proxy w ustawieniach Twojego połączenia, albo - jeśli to niemożliwe - poczekanie aż treść po stronie serwera proxy zostanie zaktualizowana.

Metz
23.01.2014, 12:55
Czemu nie? No chyba po to powstały między innymi gildie prawda? Aby siebie wpierać i pomagać. A przy okazji jak ktoś ma nadwyżki w produkcjach zawsze może się podzielić z innymi.

Była już dyskusja na ten temat. Bank gildii to wielki niewypał.

Lipek
23.01.2014, 17:13
BB_xaar, gdy wiadomość zostanie przeczytana staje się ona szara ale nie znika. W niektórych przypadkach, można na nią kilkać nieskończoną ilość razy i surowce, np z poszukiwań artefaktów lądują w gwieździe. Są to oczywiście "puste" surowce. Dodanie ich do magazynu nie zwiększa ich liczby. Przeładowanie poczty oczywiście pomaga, ale tu nie o to chyba chodzi. Do poprawy proszę z tym błędem. Proszę jeszcze przekazać że problem jest z suwakami przy generałach, koszarach i magazynie prowiantu. Przesuwanie ich do pożądanej wartości wojska skutkuje bardzo często losowym ustawieniem ich liczby. Przy odrobinie nieuwagi i z prostego przyzwyczajenia można się nieźle zdziwić przy wykonywaniu przygód. Samo trenowanie wojska, idące w kilku(nastu) tysiącach, plus ten mały błąd sprawia że czynność ta jest jeszcze bardziej, przepraszam za wyrażenie, upierdliwe mozolna.
Pozdrawiam.

PS. Metz - dzięki za podpowiedź odnośnie budynku ;)

Andre_NH
23.01.2014, 17:15
Lipek, a czy przeładowanie interfejsu poczty lub zmiana strony z wiadomościami nie pomaga? Jeśli dana wiadomość jest podświetlona "na szaro", to po przeładowaniu informacji, wiadomość ta powinna zniknąć.

Poczta nadal nie działa prawidłowo. Problemy zaczynają sie w momencie, gdy zaczyna się używać scrollowania. Wiadomości pozostają bez treści, kolory podświetlenia są inne, pomaga, niestety, dopiero relog konta.

e-rick
23.01.2014, 21:09
Ta drewutnia to lipa jakaś,niby pracuje,kręci się ta rura na dachu,załączone 3 sloty ale do magazynu nic nie przybywa.Kiedy klikam na "liczydło",tego budynku system nie widzi.

Gizmo09
24.01.2014, 09:51
Niech dodadzą drwala do tego składu lepiej

Duszysko40
24.01.2014, 14:38
sorry ale mam pomrocznosc jasna ktos to zrobił?? jak bo ja niestety nic nie jarze spraw aby w danej strefie by;a nastepujaca ilosc chat lesnika do poziomu 5:2 mam kilku lesnikow liscia ..w s 3 sklad w s4 przenioslem nie zalicza...o co common?

biega o 2och lesnikow liscia na 5lvl w jakiejkolwiek strefie??

LAMBA
24.01.2014, 14:56
Pytanie do Szanownych Koleżanek i Kolegów! Gra mi sie nie chce otworzyć. Czy Wy też macie problemy?

e-rick
24.01.2014, 15:10
Pytanie do Szanownych Koleżanek i Kolegów! Gra mi sie nie chce otworzyć. Czy Wy też macie problemy?

Trzeba czyścić cookies co jakiś czas,bo po prostu masz komputer zapchany śmieciami i dlatego występuje ten problem.
Ja tak miałem,teraz jest dobrze.