PDA

Zobacz pełną wersję : Opóźnienie wyjścia generała podczas ataku

Gungravee
16.09.2013, 17:29
Witam od jakiegoś czasu mam problem moi generałowie podczas wyprowadzania ataku strasznie długo się "mielą" w obozie zanim go opuszczą jest to o tyle uciążliwe że nie pozwala robić niektórych bloków zwłaszcza w tych w których muszę wypuścić genka w odpowiednim momencie. nie wiem co może być przyczyną, myślałem że router ale zresetowałem go i nadal jest to samo. Jak znacie sposób jak tego się pozbyć to pomóżcie

EX_Zakrecony
16.09.2013, 18:19
Jest to niezbadane zjawisko zwane lagami, ale czasem mając 2 przygody aktywne problem występuje tylko w jednej.

Pozdrawiam
Mod Zakrecony

Gungravee
16.09.2013, 18:37
dzieje mi się w każdej przygodzie a lagi kurde mam neta 256mbit/s

Segasik
16.09.2013, 18:44
Jest to niezbadane zjawisko zwane lagami, ale czasem mając 2 przygody aktywne problem występuje tylko w jednej.

Pozdrawiam
Mod Zakrecony

Panie Modzie.. no..przeczy sobie Pan sam..

Jezeli bylby to problem z lagami to musiałoby lagowac w obu przygodach.
A nie ze w tylko jednej z aktywnych..

Mi ten problem pojawia sie w reguralnie w kilku przygodach.. (nie powiem w jakich bo od wyjscia Krawców nie robie nic innego..ale.. to nie jest TYLKO problem z lagami)

i-l-i
16.09.2013, 20:13
jak przed kazdym evnentem - polowe mocy serwerow zawlaszczaja developerzy i nam zostawiaja do grania akurat tyle zeby o 6 rano 100 osob moglo swobodnie pogarc ....to taka moja teoria. Lagi ktore sa w tej chwili sa porownywalne do tych sprzed roku, gdy wielu ludzi zrezygnowalo z gry (nie dalo sie grac). wypuszczam 5 generalow w odstepach 2 sekundowych i 4 wychodzi na raz a piaty po 20 sek.... to jest tragedia a nie gra.

ozeo
17.09.2013, 14:06
Sprawa jest prosta i myślałem że oczywista jak robisz sam przygodę to generałowie wychodzą bez opóźnień gdy robisz przygodę dla wielu osób i kogoś do niej zaprosisz to wtedy twoi generałowie będę wychodzić z obozów ze znacznym opóźnieniem( a dokładniej to bodajże po przyjęciu przez ta 2 osobę zaproszenia). Rady na to są 2 jedna to zrobić przygodę zwłaszcza bloki zanim się kogoś do niej zaprosi lub stosować tylko bloki w których generałowie są ustawieni w odpowiednich odległościach i puszcza się ich jeden po drugim .

To zjawisko nie ma nic wspólnego z lagami .

Gungravee
17.09.2013, 17:13
dzięki za podpowiedź na pewno wypróbuję

konkur4
17.09.2013, 21:17
Zamień bloki "na dojście" na te "jeden po drugim", i po problemie z opóźnionym wyjściem.

Minael
18.09.2013, 15:37
Dokładnie jest tak jak pisze ozeo. Potocznie mówi się na to lagi. Tymczasem jest to raczej synchronizacja. Jesli jest jedna osoba w przygodzie, to dane aktualizowane są pomiedzy Tobą a serwerem. Jeśli są już np. 2, to dane synchronizowane są pomiędzy osobą wykonująca czynność (atak, przestawienia, dodanie wojska itp. - nawet patrzenie się, bo synchronizacja leci co kilka sekund), a serwerem, nastepnei wysyłane są do kolejnej osoby, aby ta widziała to samo. Ten czas to tzw lagi. Czesto wynoszą one czas "odświeżenia" parusekundowego.

W Prismie mam tak, że widze kiedy się łaczy z serwerem i coś wysyła lub pobiera. Jest to mniej więcej ten sam czas regularny, załóżmy 4 sekundy. Jak robiłem swoje bloki, podczas gd ktos byl zaproszony - wazne bylo aby zmieścić się w tym czasie, pomiędzy odswiezeniem danych. Wówczas generałowie wychodzili w tym samym momencie. Jeśli się spóźniłem, następny wychodził po kolejnym odświezeniu, a w tym czasie cieszył się z biegnącego konika nad garnizonem.

Myślę, że przy 3 osobach i więcej, "lagi" mogą być nieco większe, właśnie z powodu synchronizacji danych.

konkur4 również ma rację, zamienic bloki na te "od razu" i po kłopocie. Jak w każdym przypadku jest nawet 20 sekund lagów, to kazdy generał ma taki sam lag... więc teoretycznie... jak w matematyce, dane się skracają i mają tak, jakby nie mieli...

Ot co 0:)