Zobacz pełną wersję : Gra Introligator wzrost zapotrzebowania na manuskrypty/tomy
ThePeper
25.08.2013, 15:05
Temat poruszany na testowym jednak zgodnie z sugestią BB_Slash powinien znaleźć się na forum live serwera, a Community Manager powinien przekazać "wolę ludu" odpowiednim osobom.
Sprawa dotyczy wzrostu zapotrzebowania na manuskrypty i tomy.
http://img90.imageshack.us/img90/7941/j7i.jpg
Przy produkcji 21 tomu potrzeba już 2 manuskrypty, 41 tom to już 3 manuskrypty ... aby wyprodukować 81 tom potrzeba już 5 manuskryptów.
Cała sprawa rozchodzi się o czas jaki jest potrzebny do wyprodukowania N-tego tomu/księgi, o ile upgrade pierwszego geologa/odkrywcy zajmuje ponad miesiąc to ten sam proces przy 3/4-tym odkrywcy/geologu zajmuje już kilka/kilkanaście miesięcy.
Były już wypowiedzi w tej sprawie na forum, jest wielu przeciwników jak i zwolenników aby limity zostały, niemniej nie wyobrażam sobie aby takie "udogodnienie" jak szkolenie geologów/odkrywców trwało miesiącami/latami.
Proponuję zmodyfikować cenę produkcji tomów i ksiąg:
dla tomu - zawsze 1 manuskrypt
dla księgi - zawsze 1 tom
Pozostałe zapotrzebowanie na stalówki/monety/dobry papier/czcionka/najlepszy papier/oprawa pozostawić bez zmian.
Wez jeszcze dalszy rozwoj pod uwage wyspa i general ;P to zeby wszystko ulepszyc to z 15 lat trzeba w to grac ;]
ThePeper
25.08.2013, 15:49
Oczywiście w przyszłości ma być jeszcze opcja szkolenia generałów i wyspy.
Jednak na chwilę obecną mamy tylko geologa, a na testowym odkrywcę.
Przy obecnych kosztach wyprodukowania tomów i ksiąg nie wiem czy wydam coś więcej prócz manuskryptów w drzewko odkrywcy.
Piotru70
25.08.2013, 16:14
Nie no to jest porażka. Do tego niech ktoś źle coś ułoży albo chce zmienić na jakimś etapie i robiąc reset straci połowę. I ma pół roku w plecy xD
Angelkaxd
25.08.2013, 16:20
Tylko ta ankieta niesprecyzowana, nie wiem co wybrać, bo pytanie nie jest hmm... kompletne?
ThePeper
25.08.2013, 16:24
Tylko ta ankieta niesprecyzowana, nie wiem co wybrać, bo pytanie nie jest hmm... kompletne?
Proponuję zmodyfikować cenę produkcji tomów i ksiąg:
dla tomu - zawsze 1 manuskrypt
dla księgi - zawsze 1 tom
Pozostałe zapotrzebowanie na stalówki/monety/dobry papier/czcionka/najlepszy papier/oprawa pozostawić bez zmian.
Jesteś za / przeciw / czy jest Ci to obojętne...
Piotru70
25.08.2013, 16:31
Skoro dla Ciebie nie jest pytanie sprecyzowane, to chociaż napisz czego Ci brakuje. Bo pisząc komentarz "nie podoba mi się film daje 7/10" jest komentarzem bardzo mało precyzyjnym i jest raczej komentarzem zbędnym.
rzeczywiscie wzrost kosztow na lini ksiega/tom ... jest straszna durnota ... w koncowej fasie 15 manuskryptow na 1 tom to ''troszke'' idiotyczny koszt , glownie chodzi o czas produkcji .... mysle ze byl klej , jest rzywica ... i bedzie jeszcze sporo bufow na to bo inaczej bez sensu sie meczyc
poki co edukacje grubasow zakoncze na manuskryptach jedynie ... i tak sporo czasu zajmie ... w gore nie ide a 6 lat nie bede gral ....pozdr
Poznańczyk
25.08.2013, 18:20
Wzrost zapotrzebowania na manuskrypty, tomy i księgi miał by sens, jeżeli jedne tom, ksiega, były by wymagane by włączyć cała umiejętność, a nie tak jak teraz 3.
Więc jestem za tym by to zmienili na 1 do 1.
popieram. nie ma w tym logiki ze szkolenie kolejnych geologow trwa dluzej. w niczym nie sa lepsi od poprzednikow
no i wtedy koniecznie zwrot tych manuskryptow, ktore ludzie juz podwójnie zuzyli
ThePeper
01.09.2013, 19:28
up
Wzrost zapotrzebowania na manuskrypty, tomy i księgi miał by sens, jeżeli jedne tom, ksiega, były by wymagane by włączyć cała umiejętność, a nie tak jak teraz 3.
Więc jestem za tym by to zmienili na 1 do 1.
Aż powiem więcej, miałoby to sens, gdyby tylko 1 typ specjalisty był szkolony dzięki manuskryptom, tomom i księgą, a nie wszystko, bo zakładam, że gienek i wyspa będą opierać się na tych samych surowcach.
@do autora propozycji
Pomysły mają większą szanse na wejście w życie, jeśli zostaną przedstawione na forum tsotesting.com, gdyż jak to powiedział BB_Xaar, to właśnie tam zaglądają wszyscy developerzy gry (czy jak ich tam zwał), a tu zagląda jedynie odpowiedzialny za polską wersje BB_Xaar, czyli jedynie jedna osoba.
Bloodshed
03.09.2013, 07:33
Dokładnie ja też jestem za i sądzę że większość ludzi sprzeciwi się obecnemu systemowi produkcji w introgilatorze
Dodam jeszcze, że fajnie byłoby wprowadzić kolejkowanie u introligatora, tak jak jest w koszarach i magazynie prowiantu. Taka kolejka sama z siebie znacznie zmniejszyłaby czasy szkolenia. Nie każdy ma czas wpadać codziennie akurat jak się książka kończy. A jednak jak się mimo to potrafi zgromadzić odpowiednią ilość zasobów na książki, to dlaczego miałby introligator nie chodzić 24h na dobę?
ThePeper
03.09.2013, 13:43
@do autora propozycji
Pomysły mają większą szanse na wejście w życie, jeśli zostaną przedstawione na forum tsotesting.com, gdyż jak to powiedział BB_Xaar, to właśnie tam zaglądają wszyscy developerzy gry (czy jak ich tam zwał), a tu zagląda jedynie odpowiedzialny za polską wersje BB_Xaar, czyli jedynie jedna osoba.
Pomysł był poruszany na forum testowym, jednak jak to BB_Slash napisał to forum jest dla nie wprowadzonych jeszcze nowości.
Tematy dotyczące już istniejących nowości powinny być poruszane na forach lokalnych.
Tak naprawdę to na forum serwera testowego nie ma odpowiedniego działu, w którym można zgłaszać propozycje zmian w grze. Mamy dział "Discussions", w którym można podyskutować ogólnie o zawartości serwera testowego, dział "Bug reports" - przeznaczenie tego działu jest chyba oczywiste, i dział "Feedback", gdzie z kolei można się podzielić wrażeniami na temat nowości. Księgi Życzeń brak.
Z kolei tutaj na forum mamy dział "Dyskusje o nowościach" - odpowiednik działu "Discussions" z testowego, oraz dział "Pomysły i Sugestie", którego przeznaczenie jest chyba bardziej niż oczywiste.
Skoro BB_Xaar jest jedynym przedstawicielem BB zaglądającym na nasze forum, jego obowiązkiem powinno być przekazywanie developerom propozycji z działu "Pomysły i Sugestie" cieszących się dużym zainteresowaniem.
Misiorww
12.09.2013, 10:05
podstawa to zmienić zwiększającą się ilość manuskryptów na stałą, tzn. 1 i dodać kolejkę do budowania w introligatorze
GrzechuGrek
12.09.2013, 23:59
Też jestem za tym aby koszt produkcji tomu zawsze wynosił 1 manuskrypt zaś za księgę - 1 tom. Wg. mnie jest to nie do końca przemyślane biorąc pod uwagę to, że każdego specjalistę trzeba szkolić oddzielnie oraz to, że każda umiejętność trzeba/można zwiększać o 3 a co za tym idzie - trzeba na nią wydać 3 tomy/księgi.
MariolaG
24.09.2013, 08:33
A ja nie rozumiem, dla czego wzrastać mają koszta wytworzenia kolejnego manuskryptu, tomu, księgi. TO niech od razu ustawią max wartość a nie jakimś magicznym sposobem już mam prawie 90 manuskryptów wykorzystane. A gdzie przebicie ich na tomy... i księgi! Teraz muszę 2 razy dłużej czekać na materiały by manuskrypt zrobić... marnowanie czasu bo koszt stalówek jest absurdalny. Miecze kosztują mniej! To jeszcze zwiększyli wymagania co do tworzenia tomu.
Czyli co z czasem 'skryba' tworzący księgi się bardziej myli i marnuje więcej materiału niż jak był na początku.
1 geolog i 1 odkrywca wyszkolony na maksa to żaden rarytas jak się ma każdego z tych po kilku by miał sens ich istnienia w grze.
ale developerzy raczej nie czytaja tego typu wątków więc zmian nie będzie.
To gra z cyklu NeverEnding Story :cool: wiec wszysto w tej grze ma zajmowac mase czasu. :p
może niech autor wklei wątek na Facebooka dostanie parę setek "like it" i BB coś z tym zrobi
ThePeper
24.09.2013, 13:28
Autor nie ma Facebooka :D