PDA

Zobacz pełną wersję : Lagi, przycinanie się gry

QwertusMaximus
02.08.2013, 00:13
Witam. Wrzucam film z zacinaniem się gry - 0:27, 0:58, 1:27:

youtube.com/watch?v=0KoP4PyCx7I

Jak widać gra się zatrzymuje, paski geologów i odkrywców znikają na chwilę.
Idący pracownicy z kopalni zatrzymują się z całą grą po czym przyśpieszają 10x na sekundę aby nadrobić.
Jak w czasie laga coś piszę to napisy się nie pojawiają mimo pisania na klawiaturze po czym nagle pojawia się pół zdania.
Gdy puszczam geologów i gra się zatnie to połowa rusza połowa nie.

Flasha przeinstalowywałem wiele razy.
Przyśpieszenie sprzętowe nie ma wpływu na to.
Dzieje się tak na Operze, FF, Maxthonie.

Jakieś pomysły jak to naprawić?

TedMruczek
02.08.2013, 08:13
Łączę się przez swoja sieć osiedlową, czy z tabletu, przez GSM - przewaznie działa wszystko w normalnej prędkości.

Postaraj sie sprawdzic na innym łączu internetowym (np z jakiejs kafejki internetowej). Wydaje mi się, że to problem przepustowości na lokalnym odcinku.

ThePeper
02.08.2013, 09:15
Wydaje mi się, że to problem przepustowości na lokalnym odcinku.

Pierdoły wypisujesz, gra tylko co jakiś czas wysyła dane do serwera jak i z niego odbiera, nie ma to wpływu na poruszanie się po wyspie, co najwyżej na interakcje typu premia, wybudowanie czegoś itp.

Problemu szukałbym w utylizacji CPU, po ostatniej aktualizacji gra zaczęła dziwnie się zachowywać "zjada RAM".
odpal sobie za pomocą ctrl + alt + del monitor systemu i zobacz jak to u Ciebie wygląda.
Jeśli brakuje RAM'u to system zaczyna swapować i zapisywać dane na dysku co może skutkować takimi przycięciami.

luki777
02.08.2013, 13:56
Myślę, że obydwaj macie niestety rację. To że gra wysyła co jakiś czas dane, nie znaczy, że nie musi czekać na synchronizację z serwerem (wysyła żądanie i czeka na odpowiedź - tutaj lagi związane z obciążonym/wolnym łączem - także pod względem "pinga"). Druga sprawa to to, ze proces FlashPlayera zajmuje ponad 600MB w RAMie i prawie cały jeden rdzeń procesora (i3 550 @ 3,20GHz). Jeżeli gra się na wolniejszym sprzęcie, to niestety "laguje", pisanie na czacie tez - co zauważyłem już nie raz...

ThePeper
02.08.2013, 14:21
Spokojnie możesz sobie wyciąć na firewallu dostęp do serwera gry i zobaczysz że jeśli nie podejmiesz żadnych interakcji na wyspie to nic się nie będzie działo.
Co najwyżej wylecisz z serwera rozmów.
Dopiero po znacznym czasie wyświetli się komunikat informujący o braku połączenia.
Równie dobrze możesz sobie wyciągnąć kabel ethernetowy z kompa albo wyłączyć sieć bezprzewodową - dla niektórych będzie szybciej.
Samo lagowanie flasha nie ma wpływu na "jakość łącza".

QwertusMaximus
02.08.2013, 17:06
Mój laptop:

i7 Q820 1,73 GHz
8GB RAM
ATI FirePro M7820

Co jakiś czas mi też wywala całego flasha i zamiast okna gry pojawia się szary wykrzyknik na środku.

QwertusMaximus
03.08.2013, 12:51
Nikt nie ma żadnego pomysłu?

set2g
03.08.2013, 13:32
przeskanuj kompa może jakiegoś syfa złapał

sprawdź ping do thesteelersonline.pl czy ci pakiety nie przepadaja

Idho
03.08.2013, 13:52
sprawdź ping do thesteelersonline.pl czy ci pakiety nie przepadaja

hahahaxD nie dość ze poprawnie nie potrafisz napisać, to jeszcze nie wiem jak się ten adres ma się do gry, bo to nie adres serwera gry.