Zobacz pełną wersję : 20-lecie EVENT , problem z rankingiem
frankcastle51
29.06.2013, 12:29
Szanowni gracze tak jak informowałem na g-1 prosze o nie dyskutowanie narazie na ten temat na g-1 czy na pomocy by nie wprowadzac paniki wsrod graczy ktore jedyne informacje czerpią z tych kanałów i rozsadne komentarze tutaj na forum.
W zwiazku z zaistniałym problemem z rankingiem wpadła mi do głowy luźna i troche przerażająca aczkolwiek mająca sens myśl.
Patrzcie, zliczane były nawet balony W PRODUKCJI, a zaraz jak osiągnelismy cel razem z nimi wliczonymi, zaczal sie krzyk zeby przerywać produkcje, i co wtedy jezeli zliczyło wszystkie balony, również te które BYŁY w lini produkcyjnej, cel osiągniety, ale chwile potem ludzie masowo zaczeli wycować reszte balonów z listy produkcyjnej, więc MOŻLIWE JEST (nie pewne) że zostały podliczone równiez te z listy, system przyjął cel osiągnięty jednak DO ODŚWIEZENIA rankingu zostało jeszcze sporo czasu wiec jest mozliwe ze choc system zablokował opcje robienia kolejnych balonow i ich przekazywania, ODJĄŁ jednoczesnie spowrotem balony wliczane z listy produkcyjnej a w takim wypadku ... coz moglismy oszukać system bądź znaleść jakąś luke w skrypcie co w ostatecznym rozrachunku moze powodowac taka a nie inna sytuacje w rankinku, co gorsza 100% mozemy juz wcale nie uzyskac. Pozdrawiam i licze na reakcje BB badz modów z garścią informacji, mam nadzieje obalających moją teorie.
Kranderga
29.06.2013, 12:55
Teoria bardzo ciekawa, aczkolwiek mało prawdopodobna.
Ewent zakończył się na jednocześnie na wszystkich serwerach w określonym czasie.
W tym momencie została obliczona ilość balonów, jaka została zaliczona, w tym: te przekazane, te w magazynie, te w menu gwiazdy, te w produkcji, być może te przyznane za zadania a jeszcze nie odebrane, te w wiadomościach, te gdzieś tam ....
Ewent dla każdego serwera kończy się gdy osiągnie 100% my osiągnęliśmy to wczoraj koło południa i zablokowano nam możliwość przekazywania balonów.
Jaki jest powód tego, że w rankingu mamy 98,83% tego nawet BB pewnie nie wie.
Ale liczy się czas osiągnięcia 100%, który niewątpliwie osiągnęliśmy, bo zablokowano możliwość dalszego przekazywania balonów.
Nie liczy się mityczne miejsce w na obrazku, bo obrazek to tylko obrazek.
Zostały policzone, zapisane, obliczony procent i stworzono obrazek z rankingiem.
I koniec.
Dalsze działania graczy nie mają wpływu na tak obliczony wynik, pozostałe balony są na pamiątkę.
Teraz zbierajcie wodę i bale iglaste na drugą część.
frankcastle51
29.06.2013, 12:58
Teoria bardzo ciekawa, aczkolwiek mało prawdopodobna.
Ewent zakończył się na jednocześnie na wszystkich serwerach w określonym czasie.
W tym momencie została obliczona ilość balonów, jaka została zaliczona, w tym: te przekazane, te w magazynie, te w menu gwiazdy, te w produkcji, być może te przyznane za zadania a jeszcze nie odebrane, te w wiadomościach, te gdzieś tam ....
Zostały policzone, zapisane, obliczony procent i stworzono obrazek z rankingiem.
I koniec.
Dalsze działania graczy nie mają wpływu na tak obliczony wynik, pozostałe balony są na pamiątkę.
Ewent, 1 etap wcale się jeszcze nie skończył bo czesc serwerów widać dalej zdobywa %
A w tym wszystkim chodzi mi o to że jeżeli system podliczył balony które były w produkcji i zablokował opcje przekazywania i liczenia nastepnych a potem odjął te anulowane z magazynów prowiantu to bryndza. Chociaz mam nadzieje że masz racje :)
Bez względu na to czy błąd powstał w wyniku nieświadomego działania graczy czy jest to błąd systemowy przyzwoitym się wydaje powiadomienie o tym graczy, wielu z nas poświęciło dodatkowy czas i surowce aby wygrać więc po co trzymać nas w niepewności?
To perfidia ...
dozopiter
29.06.2013, 13:51
Rozważania Twoje są dość sensowne.
Jeżeli jest to tylko błąd (mam taka nadzieję) to pół biedy, jednak jeżeli jest to działanie zamierzone to mój entuzjazm do gierki spadł o 2/3.
Tak czy inaczej chaos powstał niesamowity i nie ma się co dziwić że ludkowie snuja różne dziwne dyskusje na pomocy czy g-1.
frankcastle51
29.06.2013, 13:58
Zdecydowanie Nursja zgadzam się z Tb a ten totalny brak reakcji Nursja wynika według mnie z tego że albo BB nie wiedzą jak rozwiązać ten problem albo zastanawiają się jak wyjść z tego z twarzą.
Dozopiter no nie ma co ukrywać właśnie że zaczął się chaos i trudno już teraz tłumaczyć to wszystko odświeżaniem sie rankingu itd bo ranking dalej się odświeza, niektóre serwery cały czas brną do przodu i jest problem :)
LANNISTER
29.06.2013, 14:26
Wszystkie serwery, które mają komunikat o osiągnieciu celu, na pewno będą miały zaliczone 100% i to w takiej kolejności, w jakiej zakończyły zadanie. Dla nas jest to, o ile pamiętam, ósme lub dziewiąte miejsce. To miejsce nie jest teraz i tak najważniejsze, bo nagrody za pierwszy etap będą przyznawane nie według lokaty, a według czasu ukończenia. Można więc przypuszczać, że serwery, które ukończyły zadanie mniej więcej w tym samym czasie, będą miały takie same nagrody, dziesięć minut w te, czy w tamtą nie będzie miało znaczenia. Dlatego nie siejcie paniki i przygotowujcie surowce do drugiego etapu.
I nie pytajcie skąd to wiem, bo nie mam informacji od żadnego pracownika BB. Po prostu inaczej być nie może, bo tak mówi logika, a bez względu na to, co niektórzy z Was myślą o twórcach gry, oni na pewno będą się kierować logiką. Nie zmienia to oczywiście faktu, że liczenie balonów i klasyfikacja serwerów są "trochę" niedopracowane.
frankcastle51
29.06.2013, 14:41
Wszystkie serwery, które mają komunikat o osiągnieciu celu, na pewno będą miały zaliczone 100% i to w takiej kolejności, w jakiej zakończyły zadanie. Dla nas jest to, o ile pamiętam, ósme lub dziewiąte miejsce. To miejsce nie jest teraz i tak najważniejsze, bo nagrody za pierwszy etap będą przyznawane nie według lokaty, a według czasu ukończenia. Można więc przypuszczać, że serwery, które ukończyły zadanie mniej więcej w tym samym czasie, będą miały takie same nagrody, dziesięć minut w te, czy w tamtą nie będzie miało znaczenia. Dlatego nie siejcie paniki i przygotowujcie surowce do drugiego etapu.
I nie pytajcie skąd to wiem, bo nie mam informacji od żadnego pracownika BB. Po prostu inaczej być nie może, bo tak mówi logika, a bez względu na to, co niektórzy z Was myślą o twórcach gry, oni na pewno będą się kierować logiką. Nie zmienia to oczywiście faktu, że liczenie balonów i klasyfikacja serwerów są "trochę" niedopracowane.
No generalizując to samo twierdze i tez sądze że policzy nam juz ukonczone 100% , co nie zmienia faktu że ranking jest jaki jest i dobrze byłoby usłyszeć jakikolwiek komunikat od BB z wyjasnieniem. Nie byłoby problemu gdyby nie ten nieszczesny ranking na który patrzy 3/4 graczy zanim zapytają albo przeczytają cokolwiek o evencie na forum czy na stronie głównej.
Narazie panika to nie jest siana tylko stłumiana ale fakty są jakie są, chaos informacyjny jest bo 50% graczy widzi tylko to ze niema 100% i jak mozna zauważyć na g-1 nawet nie czytaja komunikatu przy logowaniu o zaliczeniu.
Illuminator
29.06.2013, 15:11
Ewent, 1 etap wcale się jeszcze nie skończył bo czesc serwerów widać dalej zdobywa %
A w tym wszystkim chodzi mi o to że jeżeli system podliczył balony które były w produkcji i zablokował opcje przekazywania i liczenia nastepnych a potem odjął te anulowane z magazynów prowiantu to bryndza. Chociaz mam nadzieje że masz racje :)
etap pierwszy dalej trwa tylko jakim sposobem my spadamy na coraz nizsze miejsca ???????????czyli jakas aktualizacja tez musi byc ,tzn po prostu ze nie mamy 100%
DonKokot
29.06.2013, 15:30
błąd czy też nie, faktem jest że balonów nie możemy dodawać, więc jest ok widocznie
pawlito80
29.06.2013, 16:02
no właśnie to jest ciekawe czy jest oki czy nie bo rano w rankingu byliśmy na miejscu 14 a teraz jesteśmy na 17 i stanęło nam na tym 99,83% a dodawać nie możemy, coś tu jest nie tak.
frankcastle51
29.06.2013, 18:18
etap pierwszy dalej trwa tylko jakim sposobem my spadamy na coraz nizsze miejsca ???????????czyli jakas aktualizacja tez musi byc ,tzn po prostu ze nie mamy 100%
No u innych 1 etap trwa i własnie dlatego spadamy bo nas w rankingu przyblokowało na 99,83%. Co nie zmienia faktu że domyślny cel został zrealizowany