PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Domy, nie tylko rezydencje

Nillen
02.06.2013, 01:17
Witam,

Chciałbym zaproponować zmianę kosztów ulepszania domów do poziomu 5-tego.
Wszyscy gracze budują rezydencje ze względu na niską cenę, która pozwala osiągnąć 50 pojemności.
Domy przydają się tylko gdy zaczynamy grę, po osiągnięciu wyższego poziomu praktycznie o nich zapominamy. Natomiast gdyby został obniżony koszt ich ulepszenia do maksymalnego poziomu, do ceny podobnej jak rezydencja na 3cim, dało by to możliwość podjęcia decyzji co chcemy zbudować. Oczywiście niepraktyczna dziś budowla znów by wróciła do użytku.
Mam nadzieje że zgadzacie się z moim spostrzeżeniem, proszę o komentarz.

Pozdrawiam :p

xTrebus
02.06.2013, 02:03
Dom zajmuje 1 patent. Rezydencje, które można kupić w Sklepie są też dostępne na Targowisku, choć ostatnio w szalonych cenach. Więc zastanów się czy warto budować a potem ulepszać takie domki i rezydki, czy nie lepiej zbierać i kupować za kleje lub na handlu rezydki.

Bloodshed
02.06.2013, 05:24
Jak dla mnie jest mi to wszystko obojętne mam prawie 90 rezydencji które zaczynam ulepszać na 4pz. Po tym już do niczego nie będą mi potrzebne monety i tylko czerpać przyjemność z robienia przygód.

Nillen
02.06.2013, 09:18
Powiedzmy że mam ponad 300 patentów budowlanych. Nie mam z nimi co zrobić, dlatego wszystkie planuje wykorzystać do rozbudowy armii. Na obecną chwilę nie mam takiej ilości monet, żeby ulepszyć wszystkie rezydencje do 4tego poziomu, i pewnie jeszcze długo mieć nie będę. Dlatego teraz wolałbym wybudować domy na poziomie 5. Gdy uzbieram monety mógłbym je po prostu zastąpić. Myślę że ludzie którzy nie myślą w ogóle o rozbudowie swoich rezydencji do 4 tego poziomu, zgodzą się ze mną(nie mówię tu tylko o osobach z populacja +300). Zmiana kosztów da możliwość wyboru.
W moim przypadku rezydencje mi się znudziły i chciałbym urozmaicić swoją wyspę. :p

sparkz
02.06.2013, 09:27
Rezydencje za klejnoty nie zabierają patentow. Na wyzszych levelach optymalna liczebnosc populacji podchodzi pod 3.5-4k, zeby zblizona ilosc uzyskac trzebaby ~1/3 wszystkich dostepnych patentow przetracic na domy zamiast na budynki produkcyjne, czego nikt przy zdrowych zmyslach nie zrobi.

Mozna sobie pare domkow postawic i upnac ze wzgledow czysto dekoracyjnych, ale nic nie jest w stanie zrobic ich na tyle atrakcyjnymi, zeby w jakikolwiek sposob wyprzec rezydencje.

Nillen
02.06.2013, 09:39
Może dla Ciebie sparkz domek nie jest atrakcyjny, dla mnie (dla osoby która ma 99% rezydencji na 3 cim poziomie, z czego 80% to rezydki za klejnoty) domy są bardzo ciekawym urozmaiceniem.

Czekam na dalsze opinie :p

Stan58
02.06.2013, 10:17
Ja jednak jestem zwolennikiem rezydencji. Większość mam już na 4 i 5 poziomie.

romsheff
02.06.2013, 10:33
jestem na tak, na wyższym poziomie nie ma znaczenie, ale właśnie na wyższym

nie każdego stać na rozbudowę rezydencji powyżej 3 poziomu

konkur4
02.06.2013, 12:07
Co za idiotyzm, lvl 5 domku = lvl 3 rezydencji, gdzie tu sens? Dopiero rozbudowując rezydencje wyżej, na co jak to wspomniałeś Cie nie stać, osiągasz czysty zysk w postaci osadników, których nie miałbyś posiadając domki na 5 poziomach.

Nillen
02.06.2013, 12:49
konkur4 słuchaj nie wypowiadaj się niekulturalnie, bo twój brak szerszego spojrzenia na temat mógłbym nazwać w ten sposób. Uzasadnij tzw. "brak sensu", albo czytaj ze zrozumieniem: "Dlatego teraz wolałbym wybudować domy na poziomie 5. Gdy uzbieram monety mógłbym je po prostu zastąpić. Myślę że ludzie którzy nie myślą w ogóle o rozbudowie swoich rezydencji do 4 tego poziomu, zgodzą się ze mną". :p

Piotru70
02.06.2013, 14:09
Dom powinien mieć tyle samo pojemności co rezydencja i ulepsanie od poziomu 3-5 powinno kosztować tyle samo. Jedynie poziom 1-2 powinien być dopasowany do początkowego lvla. Bo jak by nie patrzeć dom jest budynkiem takim wiejskim a nie miejskim.

Agusi4
03.06.2013, 01:34
Po co Wam rezydencje czy domki, Wieże Wiedźmy dają 100 do populacji, a zajmują tyle samo miejsca na mapie. Wykorzystując wszystkie patenty na inne budynki można w ten sposób uzyskać ponad 12k populacji i po problemie :)

xTrebus
03.06.2013, 03:44
Po co Wam rezydencje czy domki, Wieże Wiedźmy dają 100 do populacji, a zajmują tyle samo miejsca na mapie. Wykorzystując wszystkie patenty na inne budynki można w ten sposób uzyskać ponad 12k populacji i po problemie :)
Wieże wiedźmy powiadasz... http://www.sherv.net/cm/emoticons/hand-gestures/facepalm-smiley-emoticon.gif
A skąd je wziąć? Bo prawdopodobieństwo trafienia w przygodach jest znikome. Zakup na Handlu (Nowa Ziemia) kosztuje ok. 17~20tys monet za jedną. Policz ile trzeba wydać na ok. 50 wież by mieć populację sięgającą 5000 ludków. Rezydki chodzą od 700 do 900 monet, więc potrzebując 100 (rozbudowa tylko do lvl 3) wydajemy maksymalnie 90 000 monet. Widzisz różnicę?

jozioblabla
03.06.2013, 07:24
Jak ktoś ma bardzo dużą produkcje monet lub "robi" dziennie po kilka bractw albo ma dużo forsy na klejnoty by sprzedawac towar za nie kupiony w zamian za te wieże to jak najbardziej. Inaczej to troche śmieszne pisanie o tych wieżach. To tak jakby milioner do bezdomnego mówił - kup se pan mercedesa :)

Nillen
03.06.2013, 16:37
Widzę że trochę odbiegliśmy od tematu :p. A co byście powiedzieli gdyby dom na 5 poziom kosztował 1200 marmuru i 1200 desek liściastych ? Droższy niż rezydencja na 3cim ale jednocześnie kuszący ze względu na inny wygląd (nie tylko zielone rezydki) :p

sparkz
03.06.2013, 17:00
Dla mnie moglby na 5lvl kosztowac 5 marmuru i 10 desek i nadal bylby bezuzyteczny, ze wzgledu na zajmowane patenty ..

Nillen
03.06.2013, 17:12
sparkz rozumiem że masz kasy jak lodu i wszystkie rezydki na max poziomie. Ja tutaj myślę o ludziach którzy nie mają tyle kasy co Ty i o ludziach którzy lubią zmieniać wygląd swojej wyspy, wdawać się w szczegóły, nie tylko jeden budynek powielony 150x. :p

sparkz
03.06.2013, 17:17
Wlasnie ze wzgledu na ilosc zajmowanych patentow ktora jest mocno ograniczona i bardzo szybko zaczyna doskwierac ich brak, zamiana zwyklych rezydek na diamentowe to jeden z podstawowych elementow rozwoju wyspy, a to czy ktos sie do tego zbiera szybko (bo ma kase) czy wolno (bo jej nie ma) nie ma tu zadnego znaczenia.

Poza tym nawet jesliby te diamentowe rezydki miec na 3 lvlu (czego koszt jest smieszny) to i tak daje to taka populacje jak kompletnie rozbudowane domy + jeszcze mozliwosc dalszego rozwoju w miare dostepu do funduszy.

Co do wygladu to napisalem wczesniej, ze mozna sobie pare domkow zostawic, ale na dluzsza mete nic nie argumentuje tego, zeby ulepszac wieksza ich ilosc.

zwolk
03.06.2013, 17:32
Rozumiem, że sprowadzamy całą dyskusję do poziomu estetycznego, bo funkcjonalność domu na pewnym etapie gry jest żadna, co zostało już udowodnione powyżej :) Jeśli estetom poprawi się humor, to niechby ten 5 lvl był i za darmo. Docelowo i tak wszyscy wymienią domki na rezydki z handlu :)

Nillen
03.06.2013, 17:34
Ok, dziękuje Ci rozumiem i szanuję twoje zdanie. Ja mam nieco inne. Owszem rezydencje na poziomach 4+ są lepsze i nie kwestionuje tego. Tylko ja ich nie ulepsze przez bardzo długi czas, a tak bym postawił sobie zamiast rezydek na 3cim poziomie domki na 5tym. Bo bardziej mi się podobają. Ktoś by pewnie zapytał, to po co to w ogóle zmieniać ? Ja wtedy mógłbym zapytać a po co komu domy skoro są w ogóle niepraktyczne. Ja tylko chcę wyboru czy zbudować dom czy rezydencję. I wybiorę... Domy i Rezydencje :p

O to właśnie chodzi zwolk :p

xTrebus
03.06.2013, 20:13
Chcesz upiększania wyspy - załóż ankietę by rezydki miały różny wygląd, podobnie jak domki w Anno. Większa różnorodność na pewno by Ci się spodobała a nie traciłbyś ważnych z punktu widzenia gospodarki patentów.

zwolk
04.06.2013, 10:51
(...)Tylko ja ich nie ulepsze przez bardzo długi czas, a tak bym postawił sobie zamiast rezydek na 3cim poziomie domki na 5tym. Bo bardziej mi się podobają.(...)

Z tego co piszesz to masz dokładnie takie samo zdanie, chodzi wyłącznie o walory estetyczne, bo dom na 5 lvl daje tyle samo ludków co rezydencja na 3 lvl, różnica tylko w wyglądzie, a akurat Tobie bardziej pasuje wygląd domów :) Choć i tak na końcu wszystko rozbije się o patenty.

Piotru70
04.06.2013, 11:25
sparkz przecież domy też masz w sklepie za kleje, co za tym idzie, patentów nie zabierają. Nie do końca masz racje.

set2g
04.06.2013, 11:57
sparkz przecież domy też masz w sklepie za kleje, co za tym idzie, patentów nie zabierają. Nie do końca masz racje.

nie ma domów za klejnoty, sa rezydencje ale w kupcu nazywa sie to akt własność domu

anael6669
06.06.2013, 02:45
Co konserwa siedzę na forum i czytam, trochę pisze w tym czasie"=)), ale czegoś "takiego" dawno nie było;), istny bezsens, kto na 40+ nie chce jak najszybciej odzyskać patentów pod produkcje, nawet i kantor handlowy się za kleje bierze, chatki łowców wymienia na łowców, ale jeleni, opactwo zamiast browarka, manufki wykupuje...
Chyba, że:
Wprowadzono by "bezpatentowy domek", który kosztował by te przykładowe 50klejek i na 5tce miał 30 pojemności (6szt na poziom i obniżenie kosztów upa miało by wtedy sens), w tym wypadku niższe poziomy przy klejkach 100szt tygodniowo szybko by patenty odzyskały na produkcję ale, żeby nie zająć całej wyspy domkami (bo czarnych na domkach z tą pojemnością to ich trzeba by było 54, przy weteranie, a gdzie inne wojsko???).
Tak czy inaczej w puźniejszym terminie przeszli by na rezydki, a dla samego wyglądu zostawili sobie przy władyce 1-2 "domki"dla estetyki.
Co do Wież wiedźmy, chętnie sobie pooootem jeszcze 34 uzbieram, (policzmy na 5kach <--wkrótce--> 8 wodnych to 640 + 8 rezydek to 560 + 2 Fortece {reszta sprzedana, bo wielkie bydlęcia} + 2 wieże to 1600 - do populacji 5k - 34 akurat, a pozostałe rezydki na wagę pójdą, bo nie sądzę, abym zostawiał więcej przy takim obrocie sprawy niż te 8 potrzebne do okrągłej populacji"=))

tojanik
06.06.2013, 08:17
Powiedzmy że mam ponad 300 patentów budowlanych.

Napewno mozna mieć 300 patentów?

set2g
06.06.2013, 08:24
dokładnie 340 to max i ile grałeś w evencie piłkarskim, jeśli nie to 5 mniej

anael6669
13.06.2013, 02:55
teraz dla najwyższych poziomów ma dojść 15 patentów

Madbrash
18.09.2013, 11:22
Myślałem o tym samym :-) pozdrawiam, i oczywiście popieram.

Angelkaxd
18.09.2013, 11:44
Ja myślę, ze osobom które dopiero zaczynają grę i jeszcze się ''nie dorobiły'' napewno ułatwiłoby to grę. Ale już osobom, które mają wszytkiego ful takie domki byłyby bezużyteczne, gdyż zjadaja patenty ;)
Ale tak jak mówie dla słabszych graczy jestem na tak ;)

Uranos_old
10.02.2016, 19:55
Witam.

Z uwagi na brak zainteresowania (ostatni wpis 18.09.2013 r.) zamykam wątek i przenoszę go do archiwum.

Pozdrawiam
MOD_Uranos