Zobacz pełną wersję : Gra Wiadomości
Było kilka pomysłów dotyczących usprawnienia tej opcji ale jakoś przepadały, może ze względu na zbytnią ogólność pomysłów.
Ja mam konkretną propozycję i wydaje mi się niezbyt trudną do realizacji.
Stworzyć trzy zakładki:
1. Wiadomości bieżące
2. Archiwum
3. Kosz
Wszystkie nowe wiadomości wpadałyby do folderu Wiadomości bieżące.
Stamtąd po przeczytaniu (albo i nie:)) przenosimy do folderu kosz lub archiwum.
Dlaczego folder Kosz - często z rozpędu kasujemy ważne wiadomości razem z raportami o buffach czy atakach, teraz moglibyśmy je z kosza odzyskać. Sam kosz byłby automatycznie opróżniany raz dziennie o (powiedzmy) 3 w nocy.
Oczywiście w dalszym ciągu do folderu kosz nie mogły by być przenoszone te wiadomości, których i teraz kasować nie możemy.
Jak to technicznie rozwiązać?
Trzy ikonki przenieś , skasuj i skasuj wszystko.
Po prawej stronie (tam gdzie teraz są krzyżyki) zrobić okienko w którym byśmy odhaczali wiadomości i klikali odpowiednią ikonkę (skasuj lub przenieś). Ikonka skasuj wszystko automatycznie przenosiłaby do kosza wszystkie możliwe do skasowania wiadomości.
Zgodnie ze słuszną sugestią romsheff jeszcze jedna zakładka wysłane, o zaletach takiej zakładki raczej nie trzeba nikogo przekonywać.
SeikoVanM
26.05.2013, 10:50
Bardzo dobry pomysł według mnie.
Bardzo przydałyby się te ikonki, by móc usunąć więcej niż jedną wiadomość.
zwłaszcza wiadomości o premiach
Moim zdaniem ten pomysł jest dobry i powino być coś takiego
Uważam ,że to super pomysł.Sama nie raz coś ważnego z rozpędu wykasowałam
a tak byłoby łatwiej ogarnać temat.Oby więcej tak dobrych pomysłów.:)
romsheff
26.05.2013, 14:42
ja jeszcze proponuje dodać folder "wysłane"
ja jeszcze proponuje dodać folder "wysłane"
Słuszna uwaga, myślałem o tym ale mi umknęło gdy pisałem:)
pomysł trafiony,jestem za-tylko czy zostanie zaakceptowany-to już inna liga
anael6669
30.05.2013, 05:32
Z tego co przeczytałem to jestem za i wizualnie mam to w głowie tak
każda wiadomość otwiera się jak do tej pory, tylko zamiast "X" ma 3 ikonki, po prawej stronie: "A" jako Archiwum "W" jako wysłane (administracja gildii jak coś wysyła dostaje to samo od razu, a tak można info przenieść w odpowiednie miejsce) i "X" jako kosz. Pod skrzynką znajdowały by się 4 zakładki jak w "handlu" od lewej: "Nowe", "Archiwum", "Wysłane" i "Kosz" gdy wrzuci się coś przypadkowo do kosza przechodzi się na daną zakładkę i wciska znowu "X" na wszystkie wiadomości, aby usunąć wszystkie, albo: wciskamy "A" aby trafiły do Archiwum, "N" do Nowych, albo "W" w Wysłanych.
Czyli w zakładce Nowe widzimy 3 znaczki po prawej stronie: "A" "W" "X"
w zakładce Archiwum: "N" "W" "X"
w zakładce Wysłane: "N" "A" "X"
w zakładce Kosz pojawia się: "N" "A" "W" "X" (gdzie "X" to usuń jedną) i dodatkowy przycisk usuń wszystkie":P
EDIT: i oczywiście kosz sam w sobie z automatu przy następnym logowaniu jest pusty":))
zilustruje to ktoś":P :??
albo najlepiej, żeby od razu trafiały w podzielone tematycznie zakładki: "Bufy", "info z gry" i "pooooozostała poczta":P
EX_Zakrecony
30.05.2013, 12:59
i oczywiście kosz sam w sobie z automatu przy następnym logowaniu jest pusty":))
Tutaj lepiej, żeby wiadomości z kosza były kasowane automatycznie przez serwer w nocy. Dlaczego?
Gracz przez przypadek skasował wiadomość która była ważna, chce przejść do kosza aby przywrócić, ale w tym momencie coś sie stało (awaria internetu, brak prądu, błąd serwera) i gracz zmuszony jest do ponownego załadowania gry i jego wiadomość przepadła.
Pozdrawiam
Mod Zakrecony
(...)
albo najlepiej, żeby od razu trafiały w podzielone tematycznie zakładki: "Bufy", "info z gry" i "pooooozostała poczta":P
Ja bym nie mnożył zakładek. Zaraz ktoś zaproponuje zakładkę "raporty z ataków", kolejny następną. Im mniej wbrew pozorom tym lepiej.
I chyba niepotrzebnie komplikujesz:)
Nie bez kozery proponuję pustą kratkę "do odfajkowania", gra ma to do siebie że potrafi "mulić" (jak teraz od 2 tygodni:/), w tej chwili kasuję wiadomość i trwa to 1-2 sekundy, a tak spokojnie odhaczę i klikam odpowiednią ikonkę, dużo szybsze rozwiązanie plus zmniejszenie możliwości błędów.
Widzę, że temat umiera a szkoda.
Po raz kolejny skasowałem z rozpędu wiadomość którą chciałem zostawić co od razu przypomniało mi temat.
Myślę że zmiany w Wiadomościach są konieczne ale bez nacisku z naszej strony będzie to tylko pomysł - ciekawostka.
Zakładki można mnożyć, tyle zakładek ile typów wiadomości, ale rzeczywiście nie ma potrzeby. Mimo wszystko, wydzieliłbym osobno wiadomości systemowe i wiadomości od graczy. Poza tym, pomysł dobry.
W wiadomosciach mnie jedynie dobija info kto mi dal premie na ci mi to wiedziec jak dal to dal a nie potem kasowac po 100-200 wiadomosci bo ktos dal bufa a wtedy na przygodzie sie bylo :)