PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Pomysł na Bank Gildii

Angelkaxd
19.05.2013, 16:49
Witam

Ostatnio przeczytałam na forum o pomyśle wprowadzenia do gry banku gildii, pozwolę sobie skopiować jego wypowiedź.
Napisał to: tojanik

''A ja mam pomysł. Bank gildii. Każdy członek w gildii byłby opodatkowany. Sugerowałbym tu dobrowolność. Właśnie na taki cel, albo na własne potrzeby mógłby pożyczać surowce z banku. Pożyczki bezprocentowe do jakiegoś czasu, powiedzmy tygodnia, a później naliczany byłby procent.

Każdy mógłby się dobrowolnie opodatkować. Powiedzmy, że zadeklaruje 1% swoich tygodniowych wpływów na rzecz gildii.

Pula w banku mogła by być podzielona powiedzmy na wspólne inwestycje jakiś % i na zapomogi jakiś %. To mogło by być ustawiane przez zarząd gildii.

Kto się dobrowolnie nie opodatkuje nie miałby dostępu to zapomogi i korzyści z wyspy. A wyspa fajny pomysł. Mogła by to być fantastyczna baza wypadowa w świat i mogła by podlegać atakom innych gildii, ale to trzeba byłoby przemyśleć, aby gra nie zaczęła przez to polegać na ustawicznym farmieniu jednych przez drugich. Są w tej grze taco, co całymi rodzinami będą pilnować konta w dzień i w nocy, a są też i większość jest takich ludzi, co siadają sobie w wolnych chwilach dla relaksu i taki ten pomysł z atakowanie ustawicznym mógłby popsuć kompletnie przyjemniość z tej zabawy.

Pomysł świetny. Można było by o nim szerzej pogadać. ''

Zamieszczam to ponownie, ponieważ wcześniejszy wątek został zamknięty przez moderatora ;) Ja dodam ankietę i zobaczymy co Wy o tym myślicie.

Mi osobiście pomysł bardzo się podoba, bank gildii byłby świetną sprawą, zawsze kiedy by Ci brakowało monet czy jakiegoś surowca to pożyczasz z banku i oddajesz z jakimś tam procentem.
A teraz Wy powiedzcie co o tym myślicie;)

Danio896
19.05.2013, 16:57
Fajny pomysł warto go rozpatrzyć .Może coś się ruszy w tej grze .Pozdrawiam i mówię wielkie TAK

Swallow
20.05.2013, 01:32
Za dużo możliwości do przekrętów.
Bierzesz ile się da, sprzedajesz na Allegro, przestajesz się logować.
Stawiasz VirtualBoxa na Windowsie, zakładasz xxx kont powtarzasz manewr.
W takich grach społeczność jest zbyt anonimowa aby coś takiego mogło się udać. W MMO typu Guild Wars 2 jest coś takiego, no ale w takich grach z reguły cała gildia siedzi na TSie czy innym komunikatorze, wszyscy w jakimś stopniu się znają i sobie ufają. W takim miejscu jak TSO to nie przejdzie. Przynajmniej nie na polskich serwerach.

Bloodshed
20.05.2013, 06:59
Za dużo możliwości do przekrętów.
Bierzesz ile się da, sprzedajesz na Allegro, przestajesz się logować.
Stawiasz VirtualBoxa na Windowsie, zakładasz xxx kont powtarzasz manewr.
W takich grach społeczność jest zbyt anonimowa aby coś takiego mogło się udać. W MMO typu Guild Wars 2 jest coś takiego, no ale w takich grach z reguły cała gildia siedzi na TSie czy innym komunikatorze, wszyscy w jakimś stopniu się znają i sobie ufają. W takim miejscu jak TSO to nie przejdzie. Przynajmniej nie na polskich serwerach.

ty tutaj gadasz tylko o klamstwie, oszustwie, zlodziejstwie, chamstwu, wrogosci do gildji... skoro masz gildje ktora cie okradnie to znajdz taka z liderem i zarzadem ktorej bedziesz mogl zaufac... u mnie w gildji jest wlasnie tak jak powinno byc nikt nie narzeka nikt nie placze ze zostal oszukany czy okradziony

PS. poprzednio chcialem glosowac na tak ale nie bylo jak wiec teraz mam okazje :) pomysl dobry lecz do dopracowania kilka szczegolow ale poczekajmy az pomysl wejdzie w zycie

Piotru70
20.05.2013, 12:46
Może nie pożyczki, ale przydało by się rozbudowywać siedzibę gildii i aby były jakieś drzewka rozwoju tak jak w przypadku "Systemu badań".

Angelkaxd
20.05.2013, 13:31
Wiecie, to co napisałam w poście to wiadomo nie jest kompletny pomysł, nie jest to w 100% przemyślany, pomysł podlega dyskusji i na pewno wprowadzeniu zmian ;) Podałam zwykły zalążek pomysłu, aby coś się ruszyło a widze ze wiekszośc tu osob ma to w du*pie i potrafi tylko narzekać, że nic sie nie dzieje, a jak juz jest ktos kto chce przekonać osoby do nowego pomysłu to spotyka się z negatywnym nastawieniem. NIE DOGODZISZ, NO NIE DOGODZISZ;] lepiej mowic ze nagrody za male, zadania za trudne, nuda w grze ;]

pozdrawiam

ser_Lucas
09.12.2013, 03:01
Witam wszystkich graczy ser-decznie ;)

Postanowiłem zaproponować modyfikację banku gildii, która pozwoliłaby na wprowadzenie 2 dodatkowych funkcjonalności.

http://i.imgur.com/VVD4DRW.png

Chodzi mianowicie o możliwość transakcji handlowych pomiędzy gildiami oraz wymianę zysku z pożyczek z banku gildyjnego na itemy (np. w postaci premii x3 etc.).

Ad.1
Mechanizm taki wyglądałby następująco:

w banku byłaby określona ilość danego zasobu
szef gildii po kliknięciu w przycisk 'handel między gildiami' przechodziłby do nowego menu kontekstowego
w tym oknie wybierałby nazwę gildii, z którą miałaby być przeprowadzona transakcja oraz zasób i jego ilość
do szefa gildii odbiorczej na pw przychodziłaby wiadomość o proponowanej transakcji
po zaakceptowaniu transakcji odpowiednie towary byłyby dodawane do banków w obu gildiach
historia transakcji byłaby przechowywana w oddzielnej zakładce

Główną zaletą tego rozwiązania jest to, iż w przypadku chęci współpracy gospodarczej między gildiami i dokonywania bardzo dużych wielkościowo transakcji, nie będzie konieczności szukania gracza, który ma np. 600k pojemności magazynowej.

Ad.2
Jak wiemy - bank gildii pozwoli na to, aby gracze mogli zarówno nadmiar produkcji umieszczać w gildyjnym banku, jak i gracze potrzebujący zasoby z niego zabierać. Proponowana przeze mnie funkcjonalność byłaby następująca:

gracz X wyciąga z banku gildii powiedzmy 10k zasobu
ustalenie odgórne w systemie byłoby takie, iż pożyczka byłaby oprocentowana na 3% (ewentualnie opcja do ustawienia oprocentowania przez szefa gildii)
wysokość oprocentowania mogłaby ulegać zmianie w zależności od tego, po jakim czasie chciałby oddać pożyczkę
po dokonaniu zwrotu zasobów do puli procent z transakcji dopisywany byłby do zysku w magazynie gildyjnym
dla każdej gildii oraz każdego zasobu algorytm ustalałby wysokość zysku (uzależnioną np. od wielkości gildii i leveli poszczególnych graczy do niej należących), powyżej którego możliwa byłaby wymiana tegoż zysku na item (np. w postaci premii x3 itd)

Ktoś może zapytać "Ale po co taką funkcjonalność wprowadzać"? Wg mnie pozwoliłoby to zwiększyć rywalizację w gildiach, gdyż pobudzony obrót towarami gwarantowałby zysk w postaci elementów gry (premii, drogich zasobów etc).

Za zapoznanie się z wątkiem z góry dziękuję i zapraszam do merytorycznej dyskusji na temat poruszonych przeze mnie propozycji zmian :)

Nursja
09.12.2013, 17:57
o nie, ja protestuję, zaczęłam grać dla przyjemności, dla zabawy a nie dla kredytów, oprocentowania, stopy zwrotu i algorytmów, może innych to bawi , mnie nie i głosuję zgodnie z sumieniem :)

MadDarcy
09.12.2013, 18:03
..i jeszcze karty dotykowej brakuje :D

Mastaszko
09.12.2013, 18:05
hmm ... podziekuje za takie cos .. po co mi kredyty w pixelowym swiecie ? zamiast zaciagac jakies kredyty wole te zasoby kupic badz wymienic na cos innego ;) bez procentow bez niczego ;) czysta gra dla przyjemnosci, a nie zabawa w bankowego potentata

ser_Lucas
09.12.2013, 18:30
Zawsze można rozważyć taką opcję, iż każda osoba w gildii ma prawo określić, czy chce pożyczki oprocentowane, czy nie i wtedy system takiej osoby, która nie chce dorzucać przy zwrocie "nadmiaru" od siebie, nie będzie brał pod uwagę przy wyliczaniu pułapów do osiągnięcia ;)

chillout
09.12.2013, 18:47
sam pomysl handlu pomiedzy Gildiami vwydaje sie trafiony, ale szczegoly pozyczek dla wlasnych graczy to klapa!

ser_Lucas
09.12.2013, 19:49
Chill - to nie mają być stricte pożyczki dla własnych graczy, tylko system, który każdy gracz będzie mógł dobrowolnie włączyć lub wyłączyć. Gracze, którzy wyrażą zgodę będą mogli z niego czerpać korzyści w postaci itemów za osiągnięcie pułapu. Coś jak stałe zadanie kryzysowe :)

DrwalNadDrwale
10.12.2013, 17:36
Jaki sens ma naliczanie odsetek gdy każdy jest emitentem?
Odsetki są formą niewolnictwa, podstawą którego jest jeden emitent, pozostający poza kontrolą społeczności, oczekujący zwrotu większej ilości zapisów niż wyemitował.
Z powodu niemożliwości spłaty wiecznego długu odsetki mają sens.
Jeśli istnieje możliwość spłaty wszystkich długów odsetki nie mają żadnego sensu, to tylko księgowe hobby.

ser_Lucas
10.12.2013, 18:21
Jaki sens ma naliczanie odsetek gdy każdy jest emitentem?
Odsetki są formą niewolnictwa, podstawą którego jest jeden emitent, pozostający poza kontrolą społeczności, oczekujący zwrotu większej ilości zapisów niż wyemitował.
Z powodu niemożliwości spłaty wiecznego długu odsetki mają sens.
Jeśli istnieje możliwość spłaty wszystkich długów odsetki nie mają żadnego sensu, to tylko księgowe hobby.

Nie chodzi tutaj o idealne odwzorowanie rzeczywistości, ale o wprowadzenie nowego feature'a, który sprawi, że będzie szansa na zwiększenie rywalizacji wewnątrzgildyjnej. ;) Zdaję sobie sprawę, iż są wady i zalety takowego rozwiązania, ale zawsze można jakieś modyfikacje zaproponować :)

Hor4cy
10.12.2013, 18:24
troche bez sensu... poczawszy od tego, ze wiekszosc graczy na wyzszych poziomach ma duzo wieksza pojemnosc magazynu niz gildia ma i wiekszosc gildii bedzie miec... a skonczywszy na tym, ze rownie dobrze mozesz wyznaczyc jakiegos admina w gildii czy samego lidera, aby shandlowal to czy owo na handlu, moze na wet sie z innymi gildiami dogadac.

DrwalNadDrwale
10.12.2013, 18:38
(...)wprowadzenie nowego feature'a, który sprawi(...)

Zmienia to tyle samo w grze co wprowadzenie niebieskich i czerwonych grządek.
Mechanika odsetek to nie jest rzeczywistość tylko absurd. W tej grze czynników wywołujących tej bzdury nie ma i odsetki nie mają tu żadnego sensu. Ich istnienie bądź nieistnienie na nic nie wpływa.

agmyszka
10.12.2013, 18:38
Gratuluje pomysłu, ciekawe rozwiązanie, jednak na jego temat nic więcej nie powiem, ponieważ zbyt mało czasu poświęciłam temu tematowi na testowym - pozdrawiam serdecznie - agmyszka

TomIII
05.02.2014, 08:54
Fajny pomysł warto go rozpatrzyć

Nimphaea
31.03.2014, 21:05
Kiedyś to przerabiałem w mojej byłej gildii. Na dłuższą metę to nie przejdzie. Poza tym... cóż... każda nowość to faza testów, potem bugi, potem, ech. :-)

BHSmass
01.04.2014, 05:45
bank gildi zacznie sie od wielu błedow .....
serwery sa pozamykane ... po co bank ?
juz lepiej sie ogłaszac na czacie kto jakie ma nadmiary i odda

a certyfikat kazdy nowy moze kupic(rekompensata zajetego miejsca)
400m..... jest tyle nowosci w grze ze zarobic tyle to nie problem

NieMaNicka
01.04.2014, 06:40
Z tego co pamiętam to BB miało taki pomysł by wprowadzić Bank Gildii.... Ale zaginął w akcji jak widać :D

Vespirr
25.02.2016, 16:31
Witam,

To znów, ja z porcją kolejnych pomysłów.
Jak w/w chodzi mi o coś w rodzaju depozytu / banku gildii.

Zatem..

Wariant I

Depozyt to byłby budynek bądź nowa ikona, w którą każdy członek gildii może wejść.
Funkcjonuje to na zasadzie "wspólnego magazynu", podzielonego na zakładki podstawowy, średni, zaawansowany etc.

Przykładowo :

Gracz wkłada do magazynu 10,000 zboża i od tego momentu, każdy członek gildii ma dostęp do tych zasobów,może dobrowolnie wyciągać ale i uzupełniać ów depozyt, aby każdy kto, czegoś potrzebuje, mógł sobie o każdej porze dnia i nocy z tych dóbr korzystać.
( korzystanie z depozytu nie zaliczałoby natomiast zadań typu - kup - sprzedaj x sztuk danego surowca )

Wariant II ( bardziej złożony )

W tym wariancie jest to samo co i w pierwszym, aczkolwiek z drobnymi zmianami tj.

- w zależności od rangi w gildii, gracz może wyjąć tylko określoną ilość zasobów np. 1.000 na dzień
- w zależności od rangi, gracz może korzystać tylko z wybranych zakładek np. nowy członek gildii, przez "okres próbny" może korzystać tylko z dóbr w zakładce "podstawowe"
- pojemność depozytu gildii jest oczywiście ograniczona, jednakże może ją zwiększyć, tak jak zwiększa się limit osób przebywających w gildii.

Na razie tyle, resztę pomysłów będę wprowadzał jak mi coś przyjdzie do głowy ( pod warunkiem, że pomysł się przyjmie )

Pozdrawiam

Marudha
25.02.2016, 16:44
O ile dobrze pamiętam, gdzieś czytałem, że już są plany, by bank gildii zaimplementować. Co może potrwać x miesięcy lub nie nastąpić wcale.

BB_Penelopa
25.02.2016, 16:55
Witam!

Zachęcam do głosowania! :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Duszysko40
25.02.2016, 17:00
Penelopa z calym szacunkiem , nie mam zamiaru brac udzialu w 500setnej ankiecie na ten sam temat, tego juz bylo a bylo.
BB nawet kiedys cos stworzylo jak bank gildii na testowym chyba badz oglosilo, ze ma w planach nie pamietam dokladnie..
Skoro bb nad tym mysli (badz myslalo) co da kolejna ankieta pojecia nie mam, skoro nie uwzglednili kilkudziesieciu poprzednich...

eryk_dzaffar
25.02.2016, 17:28
Bank gildii był na testowym ale sama idea upadła
Info z Pamietnika Dawelpera tutaj (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/32875-Pami%C4%99tnik-dewelopera-Epickie-miejsca-pracy-Bank-Gildii-Poczta)
miał przechowywać i udostepniać surowce dla graczy z gildii
ale za dużo minusów w tym było
oraz nie dało sie uchronić przed oszustami wpadajacymi do gildii i wysuszajacymi ten bank:mad:

jeżeli miał by być jak ten z testów to dziękuje ale nie skorzystam

BB_Penelopa
25.02.2016, 17:40
Penelopa z calym szacunkiem , nie mam zamiaru brac udzialu w 500setnej ankiecie na ten sam temat, tego juz bylo a bylo.
BB nawet kiedys cos stworzylo jak bank gildii na testowym chyba badz oglosilo, ze ma w planach nie pamietam dokladnie..
Skoro bb nad tym mysli (badz myslalo) co da kolejna ankieta pojecia nie mam, skoro nie uwzglednili kilkudziesieciu poprzednich...

Witam ponownie!

Uważam, że pomysł jest wart przypomnienia.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

konkur4
25.02.2016, 17:52
Bank gildii był na testowym ale sama idea upadła
Info z Pamietnika Dawelpera tutaj (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/32875-Pami%C4%99tnik-dewelopera-Epickie-miejsca-pracy-Bank-Gildii-Poczta)
miał przechowywać i udostepniać surowce dla graczy z gildii
ale za dużo minusów w tym było
oraz nie dało sie uchronić przed oszustami wpadajacymi do gildii i wysuszajacymi ten bank:mad:

jeżeli miał by być jak ten z testów to dziękuje ale nie skorzystam

Rozwiń proszę temat, bo wydaje się ciekawy, a szczerze nie pamiętam takiej inicjatywy z tamtego czasu. Według pamiętnika developera wszystko trzymałoby się kupy.

Vespirr
25.02.2016, 19:55
Jeżeli BB zechce, to mogę przygotować wszystko od A do Z.

Misiorww
25.02.2016, 20:48
pytam się po raz kolejny, po co?
wystarczy napisać na czacie gildii czego się potrzebuje i zaraz ktoś z pomocną dłonią się znajdzie.

budynek był w planach bb i na szczęście nie został wprowadzony.

wariant I sprzyjał by złodziejom

wariant II ogranicza pozyskiwanie surowców w banku, ktoś z niższą rangą może nie dostać tych surowców których potrzebuje

Vespirr
25.02.2016, 21:05
no to albo, albo

jak chcesz uchronić się przed złodziejami a jednoczenie nie ograniczać dostępu do gildyjnego banku?
A wszystko po to, byś mógł zabierać sobie co potrzebujesz, nie pytając co chwile na gildyjnym czacie.
Ma to również sens gdy nikogo nie ma w gildii, a ty akurat czegoś potrzebujesz.

Ta opcja jest dedykowana głownie ,dla graczy z niższym poziomem. To, że np. Ty masz 150 poziom i nic pożyczać nie musisz, to nie znaczy, że każdy tak ma.
Obecnie jestem w gildii, gdzie jest sporo graczy na niskich poziomach i co chwile każdy z nich coś potrzebuje.

Chciałbym zaznaczyć, że to tylko pomysł, a nie nowość wchodząca od jutra w życie. Wszystko można przecież zmienić, tak by grało się lepiej... ale są ludzie, którzy zawsze są na nie..

Misiorww
25.02.2016, 21:08
Ta opcja jest dedykowana głownie ,dla graczy z niższym poziomem. To, że np. Ty masz 150 poziom i nic pożyczać nie musisz, to nie znaczy, że każdy tak ma.
Obecnie jestem w gildii, gdzie jest sporo graczy na niskich poziomach i co chwile każdy z nich coś potrzebuje.

u mnie też jest trochę osób z niższymi lvl, jak tylko czegoś by potrzebowali, to ślę. więc po co budynek do tego?

Vespirr
25.02.2016, 21:15
budynek lub ikona taka jak menu gwiazdy czy inne..
Wiem, że się pomaga innym graczom poprzez ciągłe wysyłanie.. ale to jest łatwiejszy i wygodniejszy sposób
Klikach ikone - wybierasz surowiec - ilość i zatwierdzasz - tyle.
Bez proszenia się, czekania aż ktoś wejdzie online etc etc

ANTRAKTOR
25.02.2016, 22:03
pomysl dosc ciekawy, popieram.
jesli jakas gildia nie zamierza korzystac z budynku to nie musi
byloby to mile urozmaicenie gry.

kinia19910
26.02.2016, 00:50
Witam ponownie!

Uważam, że pomysł jest wart przypomnienia.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Zgadzam sie z Duszysko40, pomysł był przedstawiany i to niejednokrotnie.
Jeśli pomysł wart jest przypomnienia, proponuję scalić tematy ;)

Edit: poświęciłam 15 sekund na wpisanie w wyszukiwarkę słow bank gildii , link poniżej
link (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/30563-Pomys%C5%82-na-Bank-Gildii?highlight=bank+gildii)

EX_Persefona
06.03.2016, 09:14
Witam!
Ponieważ podobny temat już istnieje, wątki zostały połączone.
Pozdrawiam,
MOD_Persefona

BB_Penelopa
07.03.2016, 15:33
Witam!

Bardzo dziękuję za oddane głosy. :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

agniesiaczek
09.03.2016, 23:07
Niby pomysł fajny, jednak jestem na nie:) A jak się gildia zadłuży?? Trzeba będzie wprowadzić windykację :D

LICJA
10.03.2016, 01:50
Wyrażę się w ten sposób Bank Gildii / Soja jest to zajefajna sprawa ale nie dla tej Gry . Czemu ? Ponieważ PvP jest hm do bani i to nie jest PvP a jakiś bliżej nieokreślony twór, nie ma palenia, plądrowania niszczenia wyspy a jakieś tam pseudo potyczki gdzieś tam hen hen daleko za siódmą góra i rzeką . Więc po co komu Bank w Sojou ? tak dla jaj bo smutno ?
Moi drodzy Bank Soja jest po to by wesprzeć gracza który został bardzo poszkodowany po walce, wojnie czy jak to zwał celem odbudowy zniszczeń i szybkiego postawienia na nogi ewentualnie zajefajna sprawa aby puścić agresora z niczym ponieważ tuz przed plądrującym atakiem wszystkie zasoby przesłaliśmy do Banku.
Nie ma tu czegoś takiego co wcześniej wymieniłem ponad to chyba DENNE MACIE GILDIE skoro takie rzeczy wymyślacie . W Soju gdzie jestem wystarczy tylko napisać że się czegoś potrzebuje , czy ktoś pożyczy i zaraz się znajdzie kilka osób oferujących swą pomoc i baaaaaaa bez żadnych dennych procentów.
Nie twórzcie Nowych Dziadów no chyba że chcecie Mickiewicza przebić.
Reasumując naprawdę nie widzę potrzeby wprowadzania Banku .
Wybacz głosuje na NIE.

DobromirPL
10.03.2016, 05:22
Podejrzewam, że nie było by przymusu zawierania transakcji międzygildyjnych, czy brania kredytów tak jak nie ma przymusu należenia do gildii. Można będzie poprzestać na na oddawaniu się czystej przyjemności łupania Banitów ;-)
A jak ktoś lubi takie finansowe zabawy to co mu żałować. Rozumiem, że następny etap to emisja akcji przez gildie i Giełda Papierów Wartościowych ;-)

LICJA
10.03.2016, 14:06
DobromirPL zapomniałeś o najważniejszym KOMORNIK :) tak tak bo przecież jak weźmie kredycik jegomość i nawieje z soja to ktoś go chyba musi ścigać

BB_Penelopa
10.03.2016, 15:13
Witam!

Zachęcam do dalszego głosowania.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Milady84
11.03.2016, 22:46
Podejrzewam, że nie było by przymusu zawierania transakcji międzygildyjnych, czy brania kredytów tak jak nie ma przymusu należenia do gildii. Można będzie poprzestać na na oddawaniu się czystej przyjemności łupania Banitów ;-)
A jak ktoś lubi takie finansowe zabawy to co mu żałować. Rozumiem, że następny etap to emisja akcji przez gildie i Giełda Papierów Wartościowych ;-)

To to nie. Ale wzorem innych gierek pokerek na monety lub nawet klejnoty, by nie zaszkodził:)

MOD_Victoria
13.01.2017, 16:41
Dzień dobry,

otrzymaliśmy od BB_Penelopy oficjalną odpowiedź (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/40819-Bank-Gildii?p=244911#post244911), że Bank Gildii nie zostanie wprowadzony do gry, w związku z tym temat zostanie zamknięty i przeniesiony do archiwum.

Pozdrawiam,
MOD_Victoria