PDA

Zobacz pełną wersję : Gra komenda /me

Tindaloo
12.05.2013, 17:48
kontynuacja:
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/30420-zr%C3%B3bcie-komende-me-bo-brakuje
przepraszam za bałaganiarstwo, pisanie pod wpływem marazmu połaczonego z brakiem czasu ;]

Każdy kto nie wie o co chodzi polecam: https://www.google.pl/search?q=komenda+%2Fme&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=fflb
Pozostałym nie trzeba tłumaczyć ;)

Radieth
12.05.2013, 18:02
Po co taka komenda bo nie rozumiem? TSO to nie GTA :confused:

Fredek_z_F-K
12.05.2013, 19:58
Każdy kto nie wie o co chodzi polecam: https://www.google.pl/search?q=komenda+%2Fme&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=fflb
Pozostałym nie trzeba tłumaczyć ;)
Nic mi ten link nie wyjaśnił. I nadal nie wiem po co ta komenda miałaby być.

Jurek12345
12.05.2013, 21:51
Znaczy się:wysyłasz komendę /me we wierszu poleceń i zwraca ci co w tej chwili budujesz, ulepszasz, produkujesz? Wyjaśnij łopatologicznie jak to ma się odbywać i co mamy otrzymać

Tindaloo
13.05.2013, 22:51
Jurek, nie ;)
poczytaj link, który zapodałem.

Łatwo zauwarzyć, że społeczność setków juz się wyrobiła w pewnym kierunku i nie potrzebuje takich propozycji.
Zastanawia mnie tylko ile osób, które zagłosowało w ogóle rozumie o co chodzi.

Swoją drogą wybaczcie, wychodzi na to, że post był bardziej dla mnie niż dla was, bo po prostu byłem ciekawy z jaką gamą wiedzy ludzie grają w te grę ;)
Na gildii tez się spytałem, nikt nie wiedział.

Zajadek
14.05.2013, 00:15
moze problem nie lezy w naszej wiedzy ale w Twojej konstrukcji pytania?

tez niekumający

Tindaloo
14.05.2013, 02:07
nie, po prostu takie z was lenie, że wam się się nie chce ;]

cytat z jednej ze stron na pierwszej stronie wyników googla:

Komenda /me: Użycie komendy oraz zastosowanie.

Komenda /me - Opisywanie czynności, którą wykonuje aktualnie Twoja postać, której w pełni nie możesz jej pokazać swoją postacią(animacją). Jest ona główną komendą Role Play, bez której gra nie byłaby taka świetna, jak Nam się wydaje.

Użycie komendy /me:
Jak pisałem wyżej, używamy ją, gdy chcemy swoją postacią odegrać jakąś prostą lub bardziej skomplikowaną czynność.

Przykład 1:

** Jessica Raso spogląda na zegarek. **
Jest to jeden z przykładów. Teraz każdy dookoła wie, że Ty spojrzałeś na zegarek. (Ale można to zastąpić wpisując /time - również możesz "pochwalić" się swoim zegarkiem wpisując markę np. /me spogląda na zegarek Casio.)

Przykład 2:
** Jessica Raso wsuwa rękę do kieszonki, po chwili wyciąga z niej telefon. **
Tutaj jest przykład dwóch czynności w jednej chwili - Wyciągnięcie telefonu z kieszonki. Wszyscy wiedzą dookoła skąd owy telefon wyciągnąłeś. (Czasami się zdarza, że ktoś zapyta na /do, skąd owy telefon wyciągnąłeś/aś - dlatego zalecane jest takie coś napisać.)

Przykład 3:
** Jessica Raso łapie za telefon z kieszonki, naciska coś na nim dłuższą chwile, po czym wsuwa go do kieszonki. **

Przykład 4:
** Jessica Raso spogląda z uśmiechem na Stefana Batorego, po czym puszcza do niego oczko. **
Tutaj jest pokazane, że w komendzie /me nie istnieje MetaGaming z wykorzystaniem danego gracza nicku. Powiedzmy chcemy zwrócić się akcją(uderzyć, podać rękę itp.) do drugiej osoby, możemy jego nick użyć w /me. (Ale mimo to imienia i nazwiska IC owego gracza nie będziemy znać.)

Uwaga! !!
Spróbuj być kreatywny i nie zaśmiecać czatu robiąc:

** Jessica Raso siega telefon. **
** Jessica Raso naciska cos na telefonie. **
** Jessica Raso chowa telefon. **

Wygląda to nieestetycznie, zaśmieca czat oraz można zostać ukaranym przez jakiegoś GameMaster'a. Lepiej chwilę dłużej napisać owe /me i pokazać, że jesteśmy graczem z wyższej półki.

anael6669
14.05.2013, 05:59
ale tu nikt nie "łapie za telefon" i nikomu nie "leci krew z czoła" (dalszy opis z googli), a jak ktoś ci daje premie to on i Ty to widzicie, jak upujesz budynki , to wiesz ile dane kopalnie się upują, każda tak samo 2,5m, 5m, 7,5m i 10m, wystarczy je zapałzować po wybudowaniu i gdy wybudujesz komplet po koleii wszystkie podnosisz i pokazuje się inny znaczek na ten czas co upujesz., Nie ma takiego 'światu' - wyspy na której jest więcej niż 3 graczy (przygoda), a i tak każdy z nich w chmurce dostaje info: "generał twojego znajomego...", więc jest to zbędne, większość osób raczej by dostała szału, gdyby przykładowo na 40 osób u mnie w gildii, nawet 10 zalogowanych i na czacie co chwila: anael6669 podnosi kopalnie miedzi na 5ty lvl i tak 6 razyw przeciągu kilku sekund, ba , ale to jeszcze nic, wyobraź sobie sytuacje kolega XxXxX wrzuca mi 168 koszy i każdy z koszy pokazuje sie na czacie, wiesz jak by to za***o czat, heh, aż strach pomyśleć, a co dopiero w gildiach co jest po ponad 90osób w tym z 60 aktywnych w tym samym czasie"P

Ojcu
14.05.2013, 08:21
Tak bardzo niepotrzebne. Dodatkowy spam na czatach, nic więcej. Fajnie jakby jeszcze były komunikaty o odnawianiu pól. 50 osób w gildii, każdy po 50 pól, bajeczka.

zwolk
14.05.2013, 08:47
Wystarczy, że obecne okienko informacyjne wkurza sporą część graczy (patrz wątek (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/30225-okienko-informacyjne-za-wysoko)), spamerów na czatach jest pod dostatkiem, więc dodatkowe zaśmiecanie gry informacjami typu "Czesiek je śniadanie w postaci kromki z masłem, szynką konserwową, serem Gouda i pomidorem oraz przepija to herbatą Earl Grey z cytryną" jest niepotrzebne, wręcz zbędne, a nawet zbyteczne.

Poza tym w dalszym ciągu nie napisałeś czemu taka komenda miałaby służyć, opisałeś tylko jak działa bez podania praktycznego zastosowania w TEJ grze.

Bloodshed
14.05.2013, 11:01
co to za glupota teraz ja tobie podam przyklad
HANDEL
ktos: sprzedam loot w cr
Bloodshed: /me

wogole komenda nie potrzebna a przyklady z twojej strony wogole nie zwiazane z gra
temat polecam jedynie do ZAMKNIECIA

Van-de-Lord
14.05.2013, 11:41
HANDEL
ktos: sprzedam loot w cr
Bloodshed: /me
A ja Tobie przerobię ten przykład:

Ktoś: sprzedam lota
Ja: klikam w nick -> szept i piszę: chętnie kupę

I jakoś nie widzę zastosowania tej komendy

Akiliana
14.05.2013, 15:41
Ale może być przykład w drugą stronę:
Marcysia:sel mapkę za co najmniej 5m /me (opuszcza figi przytrzymując w górze spódnicę)
Karolek:/me (dostawszy zeza z wrażenia wysyła ofkę 5k monet za 1 mapkę)

Gizmo09
14.05.2013, 16:13
Określę to w dwóch słowach: Zbędne Niepotrzebne