PDA

Zobacz pełną wersję : Zgłoszenie SPAM / Troll / Reklama oszustwo na chatcie

Rorzak
01.05.2013, 16:13
Gracz o nicku BBModeratorka3 dnia 2013-05-01 ok godziny 16:05 wysyłał na globalnym chacie serwera Złota Góra wiadomości o następującej treści:

Witajcie . Jestem nowa moderatorka tej strony i mam dla Was super promocję ! Tylko dzisiaj jeśli wyślecie sms na numer 9 1 6 6 4 w treści wpisujac p u . 5 7 h h 6 ( bez spacji ) otrzymacie aż 1000 klejnotów ! Koszt sms'a to jedyne 1,23 zł z VAT . Pozdrawiam , Moderatorka .Zwracam uwagę adminów, że takie praktyki znacznie obniżają poziom rozgrywki, jak również mogą zrazić do gry pozostałych graczy, którzy dadzą się oszukać. Jako, że na chacie w chwili precedensu nie było żadnego prawdziwego admina/moderatora, zgłaszam sprawę na forum.

// Po chwili:
W trakcie pisania posta doszło kolejnych kilka wiadomości od tego użytkownika o tej samej treści. Z częstotliwość wysyłania wiadomości oraz faktu, że jedna "normalna" wypowiedź tego użytkownika została przerwana przez kolejną w.w. wiadomość wnioskuję, że używa on dodatkowego oprogramowania, integrującego się z protokołem gry

set2g
01.05.2013, 18:12
to sa boty i beda spamować dopóki jakiś moderator nie zablokuje im czatu, to samo było na innych serwerach

I raczej każdy srednio rozgarnięty gracz zorientuje sie ze to scam.

Hi-Long
01.05.2013, 18:24
Teraz na chacie na tym samym serwerze na czacie "Globalny" i "Pomoc" zaczął spamić bot o nicku BBAdmin02, trochę inna treść, ale ten sam przekaz -_-.

Rorzak
01.05.2013, 18:38
Użytkownik BBAdmin02 - Złota Góra, kanał Pomoc, godz. ok 18:35:

Uwaga!Specjalna promocja na klejnoty.Wyśli sms o treści *** na numer 9-1-6-6-4,a otrzymasz 900 klejnotów!Tylko teraz zamiast 19,68 zł z VAT zapłacisz jedyne 1,23 zł z VAT.Nie strać okazji.

EX_Zorro
02.05.2013, 17:42
Tego typu 'promocje' są jedynie próbą wyłudzenia pieniędzy. Prosimy nie wysyłać SMS-ów na ten numer. Wszystkie oficjalne promocje są przekazywane graczom za pośrednictwem oficjalnej strony gry, jak również forum. Poza tym moderatorzy i administratorzy mają nicki poprzedzone odpowiednio MOD_ oraz BB_, jak również piszą na czacie w kolorze innym niż pozostali użytkownicy (moderator na żółto, przedstawiciel BB na niebiesko), dzięki czemu łatwiej ich odróżnić. Przykład:

BB_xaar: administrator pisze na czacie na niebiesko
MOD_Zorro: moderator pisze na czacie na żółto

Jeśli jakaś osoba pisze na czacie na biało to niezależnie od tego co ma w nicku - JEST ZWYKŁYM GRACZEM
Gdy macie wątpliwości czy dana osoba pełni jakieś funkcje w polskiej wersji gry, aktualną listę można sprawdzić na forum: http://forum.thesettlersonline.pl/showgroups.php

set2g
02.05.2013, 18:51
Tego typu promocje są jedynie próbą wyłudzenia pieniędzy. Prosimy nie wysyłać SMS-ów na ten numer. Wszystkie oficjalne promocje są przekazywane graczom za pośrednictwem oficjalnej strony gry, jak również forum. Poza tym moderatorzy i administratorzy mają nicki poprzedzone odpowiednio MOD_ oraz BB_, jak również piszą na czacie w kolorze innym niż pozostali użytkownicy (moderator na żółto, przedstawiciel BB na zielono), dzięki czemu łatwiej ich odróżnić.
Jeśli jednak macie wątpliwości czy dana osoba pełni jakieś funkcje w polskiej wersji gry, aktualną listę można sprawdzić na forum: http://forum.thesettlersonline.pl/showgroups.php

chyba na niebiesko :eek:

EX_Zorro
02.05.2013, 18:54
możliwe. jakoś nie było mi zbyt często dane spotkać BB_xaara na czacie :)

Ginaa2012
04.05.2013, 20:46
Witam.Od kilku dni na czacie Doliny Odkrywców pojawia się oszust podszywający się pod MOD-a lub Admina naciągający ludzi na wysyłanie sms-ów. Wczoraj był pod innym nickiem.Dzisiaj nowy szaleje.
- [20:42] BBAdmin12: Uwaga!Specjalna promocja na klejnoty.Wyśli sms o treści (...) na numer(.... ),a otrzymasz 900 klejnotów,dodatkowo specjalnie dla nowych graczy dokładamy 600 klejnotów,więc razem otrzymacie aż 1500 klejnotów!(dodatkowe 600 klejnotów dotyczy wyłącznie graczy,którzy zarejestrowali się nie później niż miesiąc temu).Tylko teraz zamiast 19,68 zł z VAT zapłacisz jedyne 2,46 zł z VAT.Nie strać okazji!

Zapewne łamię regulamin wklejając ten tekst,ale ile można to znosić?Tekst pojawia się kilka razy na minutę,a Mod-ów brak.

Rafar321
04.05.2013, 20:51
Witam wszystkich
Chciałbym się zapytać co robi bb i modzi w sprawie nowej mody spamowania na kanałach
co najmniej raz w tygodniu pojawia się BBAdmin** (zamiast gwiazdek jest numerek)
i spamuje nam coś takiego:

Uwaga!Specjalna promocja na klejnoty.Wyśli sms o treści pu. 5f5hw (bez spacji) na numer * * * * ,a otrzymasz 900 klejnotów,dodatkowo specjalnie dla nowych graczy dokładamy 600 klejnotów,więc razem otrzymacie aż 1500 klejnotów!(dodatkowe 600 klejnotów dotyczy wyłącznie graczy,którzy zarejestrowali się nie później niż miesiąc temu).Tylko teraz zamiast 19,68 zł z VAT zapłacisz jedyne 2,46 zł z VAT.Nie strać okazji!

jak dotąd zgłaszałem to na /report i do supportu - reakcja zerowa

EX_Zorro
04.05.2013, 21:26
Problem jest nam znany, i są podjęte działania, jednak nie mogę powiedzieć jakie. Jeśli chodzi o działania doraźne to są one podejmowane na bieżąco przez dostępnych moderatorów / administratorów. Mimo to zalecamy ostrożność, oraz przypominam, iż wszyscy pracownicy BB / Moderatorzy mają nicki rozpoczynające się od BB_ lub MOD_ oraz piszą na czacie w kolorze odpowiednio niebieskim i żółtym. Jeśli ktoś pisze na czacie na biało to niezależnie od nicku jest zwykłym graczem i tak należy go traktować.

Zajadek
05.05.2013, 06:22
A mnie zastanawia co za ludzie sie dają na takie coś nabrać?? Rozumiem dać się nabrać po jakiejs zaawansowanej socjotechnice przekrętu czy dobrze zrobionego phishingu ale takie coś?? Przeciez takim ludziom mozna sprzedac jakies ziarenko za gruba kase z ktorego wyrośnie drzewko obradzające w pieniądze :D

Kojotass
16.05.2013, 17:28
Kto się nabiera???
np: dzieci grające w tą grę (nawet siedmiolatki)
ale dziwi mnie to, że takie bezprawie panuje na czacie od kilku tygodni;) i nikt nie potrafi sobie z tym poradzić...
...no comment...

anael6669
16.05.2013, 19:35
Gdy na stronie TSO na fejsie wkleiłem taki komunikat od oszusta i odpowiednio go opisałem (w ramach kulturalnych słów oczywiście), mój cały komentarz został usunięty, co najśmieszniejsze tego samego dnia była promo +100% na kleje, a w weekendy na nowej ziemi to już plaga tych idiotów się zrobiła, jednej niedzieli to ich 3 widziałem, łącznie z takim, co i w jakiejś gildii był i proponował wejścia na strony "jakieśtam" które dodają surki i klei (ale też trzeba esy wysyłać- lub rachunek pocztą przychodzi, o czym mówi regulamin danej strony. Jeśli są to esemesy to specjalne, zwrotne i powtarzalne co 2-3dni przy okazji nierzadko połączone z kilkoma innymi "bonusami" takimi jak zniżki w hotelach, restauracjach, pubach, senatoriach i innych pierdołach z których ludzie rzadko korzystają)

Bloodshed
17.05.2013, 06:52
takie oszustwa sa w kazdej grze wiec nie przejmuj sie :)