Zobacz pełną wersję : Gra Licznik budynków w "Menu budowli"
Kouta_Aoi
27.04.2013, 10:34
Moja propozycja wygląda następująco :
Przy budynkach, które znajdują się w "Menu budowli" powinien być licznik, pokazujący obecny stan zbudowanych budynków. Pomijając budynki patentowe. (mam tu na myśli tylko rezydencje, gdyż budynki specjalne nie występują w "Menu budowy"). Pomogło by to z pewnością rozeznać się w jak najlepszym tworzeniu łańcucha produkcyjnego.
Taithwyrdd
27.04.2013, 10:40
Dodaj ankietę, bo inaczej Twój temat zostanie zamknięty :)
w podsumowaniu masz ilosc udynkow i ile poszczegolny budynek produkuje i na jakim poziomie jest obecnie...
jedynie czego brakuje to sumy ilosci ale chyba nie masz wiecej jak 20 budynkow 1 rodzaju .... wiec poradzisz sobie z liczeniem , wierze w ciebie
:P
PS jedynie czego nie ma to podsumowania ilosci np, rezydencji ale to nie jest potrzebne do tworzenia lancucha produkcyjnego
pozdr
Kouta_Aoi
27.04.2013, 10:49
Błąd. Znam ludzi co mają z 40 piekarni itp. Ogromne łańcuchy, w których się człowiek czasami nie jest w stanie rozeznać. Tym bardziej uważam taką zmianę za jak najbardziej nie szkodliwą a jednocześnie pomocną.
W podsumowaniu nie ma ilości budynków, są ikony. Nawet jeśli budynków mam 20 albo 10, to powinno być napisane że mam ich 20, bez konieczności klikania paskiem przewijania i liczenia sztuka po sztuce. Nie bardzo rozumiem w czym mogłaby przeszkadzać taka informacja (dotyczy to także rezydencji).
Piotru70
27.04.2013, 13:34
Będąc dobrym matematykiem i za wszelką cenę chcąc stworzyć idealny łańcuch produkcyjny to liczenie do 40 jeżdżąc palcem po mapie nie powinno sprawiać kłopotów.
Support niech się zajmie czymś pożytecznym aby urozmaicić grę a nie zajmować się za przeproszeniem takimi bzdurami.
Kouta_Aoi
27.04.2013, 14:33
W podsumowaniu nie ma ilości budynków, są ikony. Nawet jeśli budynków mam 20 albo 10, to powinno być napisane że mam ich 20, bez konieczności klikania paskiem przewijania i liczenia sztuka po sztuce. Nie bardzo rozumiem w czym mogłaby przeszkadzać taka informacja (dotyczy to także rezydencji).
Wykluczyłem rezydencje z patentów, gdyż nie wiem, czy jest możliwe podliczanie takowych budynków. Czy jest to fizycznie możliwe do zrobienia z punktu widzenia silnika gry.
petrussilesius
27.04.2013, 15:22
Nie sądze aby jakiekolwiek ułatwienie było bzdurą. Ideą wersji beta jest dążenie do doskonałości :) Jeśli jakis gracz stwierdza przydatność takiego rozwiązania, to być może jest ono potrzebne. Support oczekuje wszystkich propozycji i nie nam oceniać czy są to bzdury. Co innego kolejność wprowadzania zmian. Pewnie jest wiele modyfikacji, które są pilniejsze do wprowadzenia, ale każdy szczegół ma wpływ na ogólny wygląd i przyjemność z gry. Pozdrawiam
@Piotru70: Gdyby dodanie tej informacji było rzeczywiście skomplikowane, to pewnie wyraziłbym się podobnie jak Ty. Natomiast przypuszczam, że informacja o liczbie posiadanych budynków już i tak jest zawarta w kwerendzie, którą okno gospodarki musi popełnić, żeby wyświetlić wielkość produkcji. A skoro tak, to wyświetlenie liczby budynków w oknie podsumowania gospodarki, to kwestia 10 minut - bez szkody dla działania gry (a z pożytkiem dla graczy) i bez specjalnego obciążenia dla programisty. Być może wyświetlenie tej informacji bezpośrednio w menu budowy mogłoby być bardziej skomplikowane, bo tutaj pewnie trzeba by było uruchomić dodatkowe zapytanie, ale wierzę, że i to dałoby się jakoś sprytnie rozwiązać, gdyby informację o liczbie budynków ciągnąć raz (przy wejściu do gry) a potem ją uaktualniać tylko przy dostawieniu/wyburzeniu budynku. Nawet będąc niezłym matematykiem smarowanie palcem po ekranie podczas zliczania kilkudziesięciu budynków wydaje mi się zwyczajnie... głupie ;)
@Larxand: Tu, na settlersach, nic nie jest proste. Każda zmiana w kodzie gry to wielotygodniowa harówa całej ekipy BB. Już nie mówiąc o tym, że przy tym pomyśle musieliby jeszcze ogarnąć cyferki.
[Ten post zawiera Ironię|This post contains Irony]
Piotru70
28.04.2013, 22:33
@Piotru70: Gdyby dodanie tej informacji było rzeczywiście skomplikowane, to pewnie wyraziłbym się podobnie jak Ty. Natomiast przypuszczam, że informacja o liczbie posiadanych budynków już i tak jest zawarta w kwerendzie, którą okno gospodarki musi popełnić, żeby wyświetlić wielkość produkcji. A skoro tak, to wyświetlenie liczby budynków w oknie podsumowania gospodarki, to kwestia 10 minut - bez szkody dla działania gry (a z pożytkiem dla graczy) i bez specjalnego obciążenia dla programisty. Być może wyświetlenie tej informacji bezpośrednio w menu budowy mogłoby być bardziej skomplikowane, bo tutaj pewnie trzeba by było uruchomić dodatkowe zapytanie, ale wierzę, że i to dałoby się jakoś sprytnie rozwiązać, gdyby informację o liczbie budynków ciągnąć raz (przy wejściu do gry) a potem ją uaktualniać tylko przy dostawieniu/wyburzeniu budynku. Nawet będąc niezłym matematykiem smarowanie palcem po ekranie podczas zliczania kilkudziesięciu budynków wydaje mi się zwyczajnie... głupie ;)
Skoro dla ciebie to jest 10 minut roboty, to zgłoś się do nich i im pomóż w projektowaniu gry bo przecież mają otwartą rekrutację a osoby potrafiące zrobić za nich coś w 10 minut na pewno się przydadzą. A jak nie to przestań pan chrzanić.
Piotru70 - przede wszystkim trzymajmy jakiś poziom, jeśli zamierzasz obrażać i opluwać rozmówców, to proponuję powrót do piaskownicy.
Po drugie, gdybyś miał choć cień pojęcia o czym piszę, to wiedziałbyś, że jest to naprawdę 10 minut pracy i z pewnością wie o tym również każdy z programistów, którzy siedzą nad TSO. A dlaczego nie ma tej informacji, to już ich tajemnica. Tak samo jak na przykład to, dlaczego w podsumowaniu gospodarki produkcja mnożona jest przez 6 godzin, a nie przez 12 czy 24.
anael6669
14.05.2013, 07:03
Wykluczyłem rezydencje z patentów, gdyż nie wiem, czy jest możliwe podliczanie takowych budynków.
Młyny wodne i silosy są, to czemu nie rezydki, a i tak to kwestia tylko kosmetyki- bo populacja z kosmosu zliczana nie jest i przydała by się ikonka upo budynku w liczydle i czasu który pozostał do jego zakończenia