PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Modyfikacja wyspy

Burdajewiczek
26.04.2013, 12:09
Co myślicie o pomyśle stworzenia, dodania do gry budynku, w którym mieszkałby "budowlaniec" lub tego typu postać, której zadaniem byłaby modyfikacja naszej wyspy. Jak wiemy nasza wyspa nie będzie brała udziału w PvP i służy nam jedynie jako wyspa matka, do produkcji surowców, pielęgnacji i upiększania.
Nasz, nazwijmy go budowlaniec miałby możliwość wykarczowania na stałe lasu (usunąć pojedyncze drzewka, które blokują miejsca patentowe budowli), zakopaniu jezior i tworzeniu nowych akwenów (które można by było zasiedlić później rybami, jeżowcami czy innymi owocami "morza"). Wszystkie modyfikacje byłyby ograniczone do granic i tak juz odgórnie wyznaczonych w grze ;)
Pomyślcie na ile różnych sposobów można by było zmienić swoją wyspę. Niektórzy mogliby stworzyć mocarstwo rybne z większością wód na wyspie, inni mieliby lesiste tereny itp :)
Kwestia złóż marmuru, miedzi, żelaza byłaby do uzgodnienia. Czy skały zostawić nie naruszalne? czy może dodać opcję geologowi aby odszukiwał i zakładał nowe złoża?

Wchodząc teraz na wyspę znajomego, szczególnie tych którzy mają 50 poziom widać zawsze to samo. Ta sama wyspa, te same budynki, wszystko to samo. Nawet pomniki, ławeczki, kwiatki i inne ozdobniki nie tworzą wyspy unikatowej.

Piotru70
26.04.2013, 14:17
Hah, myślałem z początku ze ten budowlaniec będzie za darmo ulepszał budynki, na co bym się nie zgodził. ale czytając że ma karczować lasy, wiedząc że temat był mielony przynajmniej pięć razy. Jestem na Nie.
Do tego zakopywanie akwenów... idź zagrać sobie w gry single player jeżeli brakuje ci miejsca na wyspie.
Już widzę następny pomysł z powiększeniem terenów pod zabudowę... "Wprowadźcie wyspę dwupoziomową z podziemiem..."

Burdajewiczek
26.04.2013, 14:30
Tu nie chodzi o powiększenie terenów pod zabudowę. Liczba patentów zostałaby w takiej samej ilości w jakiej jest teraz. W chwili obecnej mozesz wykorzytac wszystkie patenty i tak zostaje Ci miejsce. Chodziło mi o rolę czysto estetyczną. Aby każdy mógł przerobić wyspę wg własnego uznania. ;)

sparkz
26.04.2013, 15:01
Wchodząc teraz na wyspę znajomego, szczególnie tych którzy mają 50 poziom widać zawsze to samo. Ta sama wyspa, te same budynki, wszystko to samo. Nawet pomniki, ławeczki, kwiatki i inne ozdobniki nie tworzą wyspy unikatowej.

Bardziej prawdopodobne, ze teraz wyspa wyglada u roznych graczy roznie, niz ze bedzie tak wygladac jesli dopusci sie dowolne modelowanie terenu (abstrah.ując od technicznych mozliwosci wprowadzenia tego, co bylo juz dyskutowane w innych tematach). Max miesiac i ktos metoda prob i bledow odnajdzie optymalne rozmieszczenie budynkow, po czym wszyscy przystapia do karczowania lasow, sadzenia drzew w innych miejscach i zasypywania jeziorek zeby sobie w ten optymalny sposob poustawiac cala produkcje.

Druga sprawa to przenoszenie zloz kopalnych - jesli umozliwisz geologom tworzenie nowych zloz, to automatycznie destabilizujesz obecna produkcje surowcow, bo dajesz mozliwosc dodania sobie np. zloz porzadanej miedzi tam, gdzie jej teraz nie ma (a sa np zloza zelaza, ktorych sie nikomu nie chce eksploatowac) i pozwalasz na to, zeby ludzie sobie produkowali rekrutow w jeszcze wiekszych ilosciach niz to ma miejsce teraz.

Burdajewiczek
26.04.2013, 15:05
Jeżeli limit złóż i ich wielkość będzie identyczna jak do tej pory to w czym problem? W chwili obecnej tez można dążyć do jak najbardziej zoptymalizowanej produkcji. Czy to będzie w nieregularnym terenie czy nie, nie ma większego znaczenia.

sparkz
26.04.2013, 15:19
Jeżeli limit złóż i ich wielkość będzie identyczna jak do tej pory to w czym problem?

W tej chwili nie ma limitu zloz, tylko ograniczona ich liczba jest wyznaczana tym, gdzie i ile zloz zostalo ustawione.

W chwili obecnej tez można dążyć do jak najbardziej zoptymalizowanej produkcji. Czy to będzie w nieregularnym terenie czy nie, nie ma większego znaczenia.

Ma znaczenie, bo obecnie masz ograniczona liczbe miejsc w ktorych mozesz sobie postawic magazyn i otoczyc go budynkami dla zredukowania do minimum trasy transportu, podobnie jak ograniczona masz liczbe miejsc w ktorych mozesz zmiescic magazyn + 3-4 farmy + 3-4 silosy pracujace na 1 polu w optymalnym ustawieniu.

Jesli bedziesz miec mozliwosc wykarczowania lasow to sobie po prostu takie grupy budynkow poustawiasz kolo siebie gdziekolwiek.

zwolk
26.04.2013, 15:31
Tu nie chodzi o powiększenie terenów pod zabudowę. Liczba patentów zostałaby w takiej samej ilości w jakiej jest teraz. W chwili obecnej mozesz wykorzytac wszystkie patenty i tak zostaje Ci miejsce. Chodziło mi o rolę czysto estetyczną. Aby każdy mógł przerobić wyspę wg własnego uznania. ;)

A co ma ilość patentów do ilości miejsca dostępnego pod zabudowę? Owszem, jeśli mowa wyłącznie o budynkach zużywających patent, to tak, miejsca na wyspie jest jakieś 2x więcej niż maksymalna liczba dostępnych patentów. Ale zapominasz o budynkach, które patentów nie potrzebują, a miejsce na wyspie jest przez nie zajęte. Gracze z wysokimi levelami w większości mają wszystkie rezydencje wymienione na "bezpatentowe", mają całą furę silosów, młynów wodnych, po kilka manufaktur czy budowli zdobytych na przygodach.

Twój pomysł idzie WYŁĄCZNIE w kierunku powiększenia terenów pod zabudowę i gdyby został wprowadzony, do tego właśnie byłby wykorzystywany. A nie jakieś rybki czy tam drzewka.

Burdajewiczek
26.04.2013, 15:37
hmm nie stoję twardo przy swoim, macie rację. Jednak pewien sposób upiększania wyspy przydałby się ...

Szajbov
05.05.2013, 15:19
mnie wkurza to że czasami nie mogę postawić dwóch budynków koło siebie bo stoi jakieś drzewko.

paddel
08.05.2013, 00:27
jestem za ty pomysłem
:) pozdrawiam paddel