PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Możliwość kontrolowania zadań gildii.

Dawid_PL
20.04.2013, 16:10
Witam, nie bardzo wiedziałem jaki dać tytuł tego wątku, ale niech będzie :).

Do rzeczy:

Zapewne byliście już w niejednej gildii i sami wiecie jak wygląda wykonywanie zadań gildii przez członków. Zazwyczaj zadania idą szybko, bo zespół jest zgrany, nie ma leniów, nie ma ludzi niepotrzebnie zajmujących miejsce itp, niestety istnieją także inne (nieraz bdb) gildie w których zadania idą mozolnie długo. Niestety administracja danej gildii nie potrafi określić kto robi a kto nie robi zadań a co za tym idzie nie może nałożyć odpowiednich kar w postaci wyrzucenia z gildii osoby która nie obi zadań, bo po prostu nie ma do tego podstaw i dowodów. Dlatego powinno się coś takiego znaleźć w grze, że lider oraz admini danej gildii mogliby kontrolować osoby, powinno to wyglądać jak jakaś tabelka, admini i lider widzieli by kto przykładowo w ciągu tygodnia zrobił ile zadań.

Van-de-Lord
20.04.2013, 18:16
A po co cały tydzień? Niech się pokazuje tylko kto zrobił obecne i egzekwować robienie od tych co nie zrobili jeszcze.

Stochlik
20.04.2013, 18:34
mozna robic tak ze zmieniac opis swoj na liscie czlonkow gildii u nas tak jest jestesmy gildia top 1 100 osob i nawet to dziala wpisuejsz nazwe zadania oraz date zrobienia :)
a co do tematu to juz bylo kilka takich :)

Dawid_PL
20.04.2013, 19:56
Tak Stochlik ,sam gdy byłem adminem w jednej z gildii wprowadziłem właśnie taki system notatek, że każdy kto zrobi to wpisuje nazwe i datę zrobionego zadania no i ja to kontrolowałem, i faktycznie kto nie robił takich notatek to wylatywał, niestety w niektórych gildiach się to nie sprawdza i jednak przydał by się taki "wiarygodny" system kontroli

Bloodshed
21.04.2013, 07:34
najlepszy bylby system ktory zlicza dane zadanie kto zrobil a kto nie oraz zliczajacy wszystkie zrobione zadania gildyjne bo jesli liderzy beda wywalac za brak zrobienia zadania to bylo by cienkim rozwiazaniem bo jak wiadomo zycie nie jest takie jak bysmy tego chcieli np. lider wywalil mnie bo nie zrobilem zadania a ja po prostu musialem jechec za granice w sprawach firmy a tak widzisz tabelke i procentowo ile zrobiles ile nie zrobiles

Dawid_PL
21.04.2013, 11:26
A to jak wyjechałeś za granicę to wypadasz z gildii, bo np; u mnie w gildii liczy się aktywność i nie obchodzi mnie czy ktoś wyjechał czy nie, no chyba że jakiś weekend kogoś nie ma czy coś to wtedy usprawiedliwienie do lidera lub jednego z adminów.

A zadania po to są, żeby je robić, zauważ, że w gildiach mamy osoby po 40-50lvl którzy chcieliby aby inni także szybko i sprawnie wykonywali zadania, zawsze każda gildia służy także pomocą w robieniu zadań, ale jeśli takie coś nie wystarcza to dla mnie taki system kontroli by się przydał.

EX_Zorro
21.04.2013, 22:01
BB zdaje sobie sprawę z tego typu kłopotów i jakiś czas temu zapowiedziało, że wprowadzi jakiś mechanizm raportowania, ale jaki i kiedy to nastąpi nie wiadomo. Propozycji odnośnie raportowania już jest kilka na forum rzuconych, gildie radzą sobie i teraz na różne sposoby. Najczęściej używane - raportowanie za pomocą pw np. do lidera, lub przy użyciu notatki o sobie w menu gildii.

The_Hihi
21.04.2013, 22:40
BB zdaje sobie sprawę z tego typu kłopotów i jakiś czas temu zapowiedziało, że wprowadzi jakiś mechanizm raportowania, ale jaki i kiedy to nastąpi nie wiadomo. Propozycji odnośnie raportowania już jest kilka na forum rzuconych, gildie radzą sobie i teraz na różne sposoby. Najczęściej używane - raportowanie za pomocą pw np. do lidera, lub przy użyciu notatki o sobie w menu gildii.

Pomijając oczywiście, że zawsze jest to dodatkowy kłopot z pisaniem, czytaniem i prowadzeniem rejestru takich wiadomości.

Taki pw wcale nie oznacza, że zadanie zostało zrobione. Jak ktoś jest nieuczciwy to może sobie pisać, że wszystko zrobił - łącznie z nazwą zadania i z wymogami, bo przecież wszystko ma wyświetlone. To właśnie w takich ludziach jest problem ;/

Rukkia
21.04.2013, 23:02
Pomijając oczywiście, że zawsze jest to dodatkowy kłopot z pisaniem, czytaniem i prowadzeniem rejestru takich wiadomości.

Taki pw wcale nie oznacza, że zadanie zostało zrobione. Jak ktoś jest nieuczciwy to może sobie pisać, że wszystko zrobił - łącznie z nazwą zadania i z wymogami, bo przecież wszystko ma wyświetlone. To właśnie w takich ludziach jest problem ;/

Dokładnie, u mnie w gildii ja sie zajmowałam swego czasu dokładnym sprawdzaniem wykonywania zadań i kilkakrotnie miałam więcej osob co "zrobiły" niż to możliwe - cudowne rozmnożenie :)

wietom
22.04.2013, 01:36
mozna robic tak ze zmieniac opis swoj na liscie czlonkow gildii u nas tak jest jestesmy gildia top 1 100 osob i nawet to dziala wpisuejsz nazwe zadania oraz date zrobienia :)
a co do tematu to juz bylo kilka takich :)
a jak kolego sprawdzisz czy ten co wpisał zrobienie zadania naprawde go zrobił??:D

Dawid_PL
22.04.2013, 07:02
Jedynym sposobem są właśnie notatki w menu gildii lub pw do lidera, no ale właśnie, są ludzie, którzy oszukują. Po drugie jak u mnie w gildii takie coś wprowadziłem to bardzo uciążliwe było tłumaczenie nowym osobom jak i co, bo niektórzy są naprawdę mało rozumni nikogo nie obrażając, bo tak trudno w notatkach jest wpisać numerek, datę i nazwę zadania.

Dawid_PL
27.04.2013, 07:28
No i tak tutaj kończą się pomysły, opadają na "dno" i ślad po nich zanika. Czy kiedykolwiek pomysł który był tutaj opisywany znalazł się w grze ?

EX_Zorro
27.04.2013, 07:55
Uwierz mi że znalazł. np. obecny system handlu. Pamiętaj, że pomysły są zbierane we wszystkich wersjach językowych gry a nie tylko w naszej :)

Gizmo09
27.04.2013, 08:43
Jakby zaczęli te naprawdę sensowne propozycje wprowadzać graczy to gra naprawdę by się fajna zrobiła jak np. multiplikator produkcji w koszarach i magazynie prowiantu czy wspomniane: widoczność kto zadanie gildii zrobił. Małe rzeczy, a jak ułatwiają grę bez wpływania na inne rzeczy

Dawid_PL
27.04.2013, 09:21
Fajne pomysły to nie tylko te które podałeś, był także ciekawa propozycja wprowadzenia statka w grze który przykładowo mógłby przewozić większe ilości wojska na przygodę, był także pomysł przechwytywania wojska wroga = miało by się to opierać na tym iż wojsko z "ominiętych" obozów było przechwycone i wracało się do naszego garnizonu.

Było także przez kogoś napisane takie coś, że np; mamy do zbudowania 9 pól pszenicy, trzeba najpierw te trzy pola ustawić itp, potem czekać aż te 3 się zbudują aby postawić kolejne 3. Schodzi dużo czasu na takie coś, dlatego pomysł z wprowadzeniem takiego czegoś że wpisujemy ile pól miało by sie budować (np;20) dla mnie był bardzo dobry, bo się nie traci czasu a pola mogłyby się budować podczas naszej nieobecności.

Larxand
27.04.2013, 13:11
Mogłoby to wyglądać tak i byłoby nieco łatwiej temat ogarniać:

http://img689.imageshack.us/img689/7342/gildiax.jpg

Tornados
27.04.2013, 14:14
Pomysł dobry ale watpie czy wprowadza...

Dawid_PL
27.04.2013, 17:18
Mogłoby to wyglądać tak i byłoby nieco łatwiej temat ogarniać:

http://img689.imageshack.us/img689/7342/gildiax.jpg

TO JEST ZNAKOMITE, właśnie w ten sposób powinno to wyglądać, takie statystyki byłyby dostępne dla lidera oraz adminów gildii, natomiast dla zwykłych graczy powinna być standardowa wersja z dodanym okienkiem "Aktualne przygody"

Scolopendra
27.04.2013, 18:14
TO JEST ZNAKOMITE, właśnie w ten sposób powinno to wyglądać, takie statystyki byłyby dostępne dla lidera oraz adminów gildii, natomiast dla zwykłych graczy powinna być standardowa wersja z dodanym okienkiem "Aktualne przygody"

A dlaczego tylko dla lidera i adminów? Takie informacje powinny być dostępne dla wszystkich w danej gildii. No chyba że uważasz że wszyscy są równi ale niektórzy równiejsi..

Dawid_PL
27.04.2013, 18:25
Hmm, wcale tak nie uważam, ale administracja od tego jest żeby takie informacje sprawdzać. Jeśli miałoby tak być, że dany członek/ini widzi statystyki to przynajmniej tylko swoje.

Scolopendra
27.04.2013, 20:47
Hmm, wcale tak nie uważam, ale administracja od tego jest żeby takie informacje sprawdzać. Jeśli miałoby tak być, że dany członek/ini widzi statystyki to przynajmniej tylko swoje.

Co rozumiesz przez "swoje"? Gildyjne czy indywidualne gracza? Czyli wiadomość kto wykonał zadanie a kto nie, lub częstotliwość logowania zastrzegasz tylko dla administracji?- A to dlaczego? Każde ograniczenie dostępu do informacji budzi podejrzenia. A czy działanie administracji gildii nie może być oceniane? A do oceny tego działania są potrzebne informacje.

Dawid_PL
28.04.2013, 10:02
Aha, to może niech BB udostępni nam hasła wszystkich graczy, bo dlaczego mamy tego nie wiedzieć ? Bo jak na razie to nie mamy informacji jak pracuje support, ile banów ponakładali już poszczególni Moderatorzy, nie znamy statystyk gry. Albo dlaczego aktualnie administracja/lider gildii może tylko dodawać/wyrzucać graczy ? Przecież ja też tak chcę. Administracja/lider powinien widzieć statystyki, częstotliwości logowań oraz kto wykonał a kto nie wykonał zdania WSZYSTKICH a dany członek powinien widzieć te same statystyki, ale tylko swoje. Twoje rozumowanie jest naprawdę niezrozumiałe, przynajmniej dla mnie.

Larxand
28.04.2013, 11:21
Wydaje mi się, że zarówno informacja o statystykach zadań jak i ostatniego logowania powinna być widoczna dla wszystkich graczy z gildii. Nie widzę żadnego powodu, żeby członek mojej gildii nie będący w "zarządzie" nie mógł zobaczyć kiedy się ostatnio zalogowałem albo czy robię zadania. Takie rozwiązanie jest przydatne i dla urzędników gildii i dla tzw szeregowych graczy. Zakładając, że zadania gildii są wymogiem (bo przecież nie wszystkie gildie przykładają do tego wagę) urzędnicy mogą interweniować jeśli ktoś się uporczywie uchyla od robienia zadań, z kolei sami gracze mając wgląd w takie informacje łatwiej mogą podejmować decyzje, czy zostawać w gildii, czy iść gdzie indziej.

NieMakonta
30.04.2013, 10:33
Czy widzieć powinni wszyscy?Chyba nie bo dlaczego mam się tłumaczyć każdemu z osobna że nie dałem rady zrobić zadania gildii bo np.właśnie robię przygodę,woja niema i nie będzie,a na zadanie będzie przygoda.Co do czasu ostatniego logowania to też nie mam zamiaru się tłumaczyć że loguję się średnio raz/24h.Ale pomysł popieram.

anrathiel1
30.04.2013, 11:14
W innym wątku już pisałem, żeby wprowadzić zmiany w widoku członków gildii. Jakby nie patrzeć rubryki Informacji o członku, Aktualnej przygody i dwie rubryki z notatkami są zbędne lub nieużywane.
Co do pomysłu to wiadomo, że powinni coś wprowadzić, ale na statystyki i aktywnośc bym nie liczył. Pewnie za duże obciążenie dla serwerów.

Dawid_PL
19.05.2013, 16:55
Ostatnio pojawiła się, notka, że pomysł ma wejść w życie.

Bloodshed
20.05.2013, 06:53
Ostatnio pojawiła się, notka, że pomysł ma wejść w życie.

podaj jakas stronke ze pomysl ma wejsc w zycie? gdzie to zabaczyles bo to co pisal administrator forum moze nie byc prawda...

bembus
20.05.2013, 08:03
"Oprócz wspomnianej poprawki, w przyszłości pojawi się też kilka innych usprawnień,
na przykład możliwość sprawdzenia tego, kto wykonał już swoje zadanie gildii."

Stronka: http://www.thesettlersonline.pl/pl/strona-g%C5%82%C3%B3wna

EX_Zorro
21.05.2013, 18:08
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/28551-Zadania-dzienne-gildii-informacje

Gracze należący do gildii nie mogą ani zobaczyć kto ukończył już swoje pod-zadanie, ani sprawdzić listy osób, które jeszcze tego nie zrobiły. Oczywiście komunikacja wewnątrz gildii bardzo pomaga w tym zakresie (wzajemne informowanie się o zakończeniu zadania dziennego gildii), jednak kwestia ta zostanie poprawiona "systemowo" w przyszłości. Deweloperzy pracują już nad kilkoma usprawnieniami, które ułatwią przepływ informacji wewnątrz gildii.

krzyssa
02.06.2013, 01:26
Czy widzieć powinni wszyscy?Chyba nie bo dlaczego mam się tłumaczyć każdemu z osobna że nie dałem rady zrobić zadania gildii bo np.właśnie robię przygodę,woja niema i nie będzie,a na zadanie będzie przygoda.Co do czasu ostatniego logowania to też nie mam zamiaru się tłumaczyć że loguję się średnio raz/24h.Ale pomysł popieram.

To znaczy że lider nie musi robić zadań i nie musi się tłumaczyć? Najlepiej niech zwykli członkowie robią zadania a liderzy będą sobie bimbać, gratuluję podejšcia do sprawy.

Gizmo09
02.06.2013, 12:47
Ile jeszcze można na to czekać? Obiecywali, a zaś jest jak jest

romsheff
02.06.2013, 14:08
Obiecywali, że wprowadzą w czerwcu. Dziś jest dopiero drugi. Nawet nie było jeszcze konserwacji w tym miesiącu, to kiedy to mieli zrobić.