Zobacz pełną wersję : Gra Cenzura na kanale gildii i szepcie
BrzytwaGMP
14.04.2013, 16:30
Witam wszystkich graczy!
Piszę to już drugi raz (mój pierwszy post uległ właśnie cenzurze i został skasowany) i mam nadzieję, że tym razem to dotrze do kogoś. Piszę ponieważ jestem już zmęczony tym co się dzieje, zrezygnowany, bo czuję się bezsilny.
Gdy zacząłem swoją przygodę z settlersami, było to rok temu, atmosfera w grze i na forum była całkowicie inna. Pamiętam jak na G1 przesiadywało mnóstwo osób, poruszając najróżniejsze tematy. Wtedy też byli moderatorzy, ale reagowali oni tylko w ostateczności. Dziś, na Nowym Świecie, czat potrafi milczeć całymi godzinami, a jak ktoś już coś na nim robi, to są to zazwyczaj te same osoby.
Zastanówmy się dlaczego tak się stało? Czy taki jest cel czatu globalnego? By stał pusty?
Jako że nie przeprowadzałem żadnej ankiety na ten temat, znam zdanie tylko kilku osób z mojej gildii, wypowiem się we własnym imieniu.
Denerwuje mnie prewencja i nadgorliwość. Powoli rozwijany wątek w dyskusji, dla tutejszych moderatorów to ognisko wojny, więc lepiej zachowawczo ugasić go rozdając kilka banów na czat, niż potem się użerać. Jeżeli ktoś chce podkreślić swoją wypowiedź poprzez napisanie słów z dużych liter, może liczyć na bana za caps lock, chociaż ewidentnie w całym zdaniu występuje np. takie jedno słowo.
Wkurza mnie że moderatorzy siedzą na czacie globalnym, ale już nie zaglądają na handel.
No i oczywiście ich dowolna interpretacja regulaminu, którą mogą wykorzystać w każdej niedogodnej dla nich sytuacji.
Pół biedy moderatorzy, nie mówię że trzeba ich zlikwidować, bo czasem zdarzają się spamerzy, czy inni ludzie niepotrafiący dostosować się do społeczeństwa.
Cenzura która blokuje pewne słowa z automatu, jest tak potrzebna jak tytan z wikingów. Rozumiem, że to pewnie konieczne w jakimś stopniu by zachować PEGI-7, ale nie rozumiem dlaczego funkcjonuje ona na PRYWATNYCH KANAŁACH GILDII, jak i na SZEPCIE. To jest robienie z ludzi deb*li (oczywiście cenzura na słowo które jest pojęciem medycznym), bo już w zwykłej rozmowie komputer decyduje jakich słów możemy użyć a jakich NIE! Jest to na tyle denerwujące, że pisząc takie słowa jak: odkochuje, podsłuchuje - otrzymujemy trzy gwiazdki. Na dodatek włączona blokada na czacie gildii (5sec. od poprzedniego zdania) także podświadomie wskazuje mi na mój iloraz inteligencji, sądząc że GRA wie lepiej jak zablokować SPAMERA. Bo wcale nie latwiej go usunąć z gildii tylko cieszyć się, że nie może pisać częściej jak 5sec. Niestety jest to blokada tylko przed szybkim poprawieniem literówki z poprzednio wysłanego zdania.
Podsumowanie: Jestem za skasowaniem automatycznego cenzora z czatu gildii i szeptu, a także 5-sekundowej blokady, ponieważ nie przynoszą żadnych korzyści a jedynie denerwują. Nie wiem za to co można zrobić z moderatorami, bo support chyba nawet nie czyta skarg wysyłanych do nich, albo myśli że im ich więcej tym lepiej sprawuje się dany moderator.
parsifal71
14.04.2013, 17:06
Zgadzam się całkowicie,jest to irytujące i utrudnia grę.Sama kilka razy miałam sytuację w której przez 15 minut tłumaczyłam komuś ile ma mi wysłać brakującego surowca bo wpisanie 88 szt gwiazdkowało....więc kombinowałam pisząc 89-1lub 87+1.... to jest tak "chore" jak cała beta-koncepcja TSO!
siomon72
14.04.2013, 17:12
Nie będę oryginalny. Zgadzam się z brzytwą. Cenzura słów, które można znaleźć w słowniku języka polskiego? WTF? Ocenzurowane "88" -> głupota!
O 5 sekundach na czacie gildii Brzytwa wyraził równiez moją opinię, więc nie będę powtarzać.
Zróbcie porządek z TSO, bo przy podskakujących gienkach, cenzurze, lagach, gra robi się męcząca.
Generalnie zawsze będzie tak, że ten kto ma władze będzie podciągał regulaminy pod siebie, bo może. Wystarczy się przekonać jak właśnie moderatorzy potrafią łamać regulamin na czatach np. pomocy spamując o różnych rzeczach z pewnością nie związanych z tematem kanału. Jak już zapewne zauważyłeś walka z moderatorami to walka z wiatrakami. Raczej nic nie zmienisz, bo wylejesz swoje żale tutaj, odpisze może kilka osób i temat zostanie skasowany a w najlepszym wypadku mod Ci napisze, że wykonują swoją pracę i interpretacje regulaminu im przysługują a nie Tobie.
Co do kasowania 5 sekundowego limitu jestem na nie dopóki nie zacznie poprawnie działać komenda ignore. Jak to naprawią to każdy będzie mógł według uznania sobie blokować i nie będzie problemu ze spamerami a jedynie pytania na pomocy jak zablokować kogoś tam. Dodaj ankietę to może nawet zdąży ktoś zagłosować :D
BrzytwaGMP
14.04.2013, 17:19
Usunięcie 5sekundowego limitu pisania jest proponowany tylko dla kanału gildii. W innych pełni on jako tako swoją funkcję.
No to można taką zmianę rozważyć. Niemniej ignore i tak powinni zrobić jak należy niezależnie od blokad czasowych czy nadzoru modów.
Divenire
14.04.2013, 17:26
Popieram :)
bracie masz mój głos :)
a co do nadinterpretacji regulaminu przez modów to temat rzeka :)
Drakness
14.04.2013, 21:11
Trudno się z Tobą Brzytwa nie zgodzić a siła podniesionych argumentów powinna dać niektórym do myślenia....nie będe rozwijał myśli bo dostane bana ^^
Nie będę oryginalny. Zgadzam się z brzytwą. Cenzura słów, które można znaleźć w słowniku języka polskiego? WTF? Ocenzurowane "88" -> głupota!
Cenzurowanie "88" przyszło pewnie w "pakiecie" słów cenzurowanych ogólnie na świecie. Jak ktoś nie wie dlaczego, niech zapyta ciocię wikipedię :) To, że dane słowo znajduje się w słowniku języka polskiego, nie oznacza, że jest powszechnie akceptowalne w rozmowie na forum publicznym. Wszelkie wyrazy "słownikowe" z oznaczeniem wulg. moim zdaniem powinny być cenzurowane na KAŻDYM kanale gry, łącznie z Szeptem. Ale fakt, że filtr wyłapuje również słowa, które zawierają w sobie ciągi znaków tworzące wyrazy uważane za obraźliwe, dość mocno abstrahuje od układu odniesienia :)
Piotru70
15.04.2013, 13:57
Zniesienie cenzury było by natychmiastowym wprowadzeniem zgłaszania rozmów/wiadomości do supportu. Tak więc musieliby trochę zmienić system i Moderatorzy w rezultacie mieliby wgląd do Czatu gildyjnego. Innego rozwiązania raczej nie ma. Bo coś lub ktoś musi kontrolować co się dzieje w grze.
I do tego wydaje mi się ze raczej lepiej aby była cenzura niż aby moderator banował na czatach gildyjnych. Chyba się ze mną zgodzicie. ;]
Tak do końca nie chodzi o całkowite zniesienie jej, tylko o to by modzi nie odreagowywali na nas tymi banami, bo sami interpretują sobie regulamin jak chcą, a wiadomo ile osób tyle interpretacji.
BrzytwaGMP
15.04.2013, 18:02
Piotru - A co kogo obchodzi to co robisz na czacie gildii? Nie przesadzasz? Nic nie zrozumiałeś widocznie z tego co napisałem. I kto miałbym zgłaszać ludzi ze swojej gildii? Współczuję Ci takich kapo u Ciebie, ale nie każdy ma taką atmosferę w klanie. A jak chcę to sobie c h u i napiszę po spacji. I co?
Piotru70
15.04.2013, 20:50
Piotru - A co kogo obchodzi to co robisz na czacie gildii? Nie przesadzasz? Nic nie zrozumiałeś widocznie z tego co napisałem. I kto miałbym zgłaszać ludzi ze swojej gildii? Współczuję Ci takich kapo u Ciebie, ale nie każdy ma taką atmosferę w klanie. A jak chcę to sobie c h u i napiszę po spacji. I co?
I to ze dostaniesz Bana za unikanie cenzury. U mnie nie ma kapusi w gildii. Więc nie wyciągaj pochopnie wniosków z tematów o których nie masz pojęcia. Twój temat zrozumiałem tak dobrze ze ty raczej nie zrozumiałeś mojego. Wytłumaczę. Czat musi być kontrolowany, nie ważne czy kogoś obchodzi to o czym gadacie tylko o to ze musi być kontrolowany. Jak nie rozumiesz to niech ktoś ci to wytłumaczy bo widzę ze jesteś bardziej nadpobudliwy niż wyrozumiały.
W gildii jest lider, który rządzi i ustala reguły. Jeżeli wszyscy używają wulgaryzmów i nie widzą w tym nic złego to moim zdaniem cenzura jest zbędna. Słowa jak każde inne. Jeżeli komuś się nie spodoba to zawsze może próbować się z innymi dogadać albo jak bardzo mu to przeszkadza to zmienić gildię.
Poza tym owe słowo należy pisać z końcówką "j" a nie "i", więc teoretycznie jest to leopard w suahili.
EX_Zakrecony
15.04.2013, 22:33
Proszę opanować emocje i rozmawiać spokojnie, jeśli nie to temat zostanie zamknięty lub okrojony z niektórych wypowiedzi.
Pozdrawiam
Mod Zakrecony
BrzytwaGMP
16.04.2013, 01:17
I to ze dostaniesz Bana za unikanie cenzury. U mnie nie ma kapusi w gildii. Więc nie wyciągaj pochopnie wniosków z tematów o których nie masz pojęcia. Twój temat zrozumiałem tak dobrze ze ty raczej nie zrozumiałeś mojego. Wytłumaczę. Czat musi być kontrolowany, nie ważne czy kogoś obchodzi to o czym gadacie tylko o to ze musi być kontrolowany. Jak nie rozumiesz to niech ktoś ci to wytłumaczy bo widzę ze jesteś bardziej nadpobudliwy niż wyrozumiały.
Uwielbiam takie osoby, które same sobie narzucają kaganiec i smycz. Gratulacje lemingu skoro cieszy cię to że jesteś kontrolowany. Dostanę bana za unikanie cenzury na kanale gildii? Co ty piszesz człowieku. Musisz najpierw odgraniczyć kanał który ma KAŻDY czyli global z kanałem który dostają tylko Ci którzy akceptują wewnętrzny regulamin gildii. PYTAM SIĘ: Kogo obchodzi to co ja tam piszę? I na kij ta automatyczna cenzura JESZCZE RAZ się spytam na kanale gildii skoro i tak nikt nie kontroluje tego o czym się tam dyskutuje? Chyba tylko po to żeby było BO PO NIC WIĘCEJ.
I jakieś illuminati zmieniło mi nazwę mojego tematu. To są skutki cenzury. Post moderatora nie pozostawia złudzeń.
Jak widać nawet dyskusje w sposób zgodny z regulaminem są złe, co tu się dzieje, Drogi Modzie nie żeby coś, ale nie można tak wszystkiego dosłownie brać, trochę przymrużenia oka by się przydało, a że dyskusja burzliwa się zrobiła to zasługa tylko dwóch osób piotra i brzytwy. Emocje zawsze będą, jeśli chcesz zamknąć temat to znów wiele osób bd miało potwierdzenie, że nie słusznie.
O właśnie czemu temat zmienił nazwę, czego innego się dotyczy, temat nie jest adekwatny do tego w czym się wypowiadałem
Uwielbiam takie osoby, które same sobie narzucają kaganiec i smycz. Gratulacje lemingu skoro cieszy cię to że jesteś kontrolowany. Dostanę bana za unikanie cenzury na kanale gildii? Co ty piszesz człowieku. Musisz najpierw odgraniczyć kanał który ma KAŻDY czyli global z kanałem który dostają tylko Ci którzy akceptują wewnętrzny regulamin gildii. PYTAM SIĘ: Kogo obchodzi to co ja tam piszę? I na kij ta automatyczna cenzura JESZCZE RAZ się spytam na kanale gildii skoro i tak nikt nie kontroluje tego o czym się tam dyskutuje? Chyba tylko po to żeby było BO PO NIC WIĘCEJ.
I jakieś illuminati zmieniło mi nazwę mojego tematu. To są skutki cenzury. Post moderatora nie pozostawia złudzeń.
Automatyczna cenzura jest po to, żeby gra spełniała wymagania PEGI7 czyli ma chronić dzieci (którym też się zdarza grać) przed takimi jak Ty, którzy jak nie porzucają "mięsem" to w sumie nic nie mają do powiedzenia. Nigdy nie wiesz czy po drugiej stronie na czacie siedzi osoba dorosła, czy 10-latek, który niekoniecznie musi przejść kurs "łaciny podwórkowej" z Tobą w roli prowadzącego (nawet jeśli nic nie pisze tylko widzi i czyta co piszą inni). A coś takiego jak "wewnętrzny regulamin gildii", nawet jeśli gildia sobie coś takiego stworzy, nie może łamać regulaminu gry, który jest w tym przypadku nadrzędny. Jak Ci się te zasady nie podobają, to poproś o permanentnego bana na dostęp do czata, albo zrezygnuj z gry.
Co do zniesienia 5s blokady na czacie gildii jestem jak najbardziej za - jeśli znajdzie się w gildii jakiś natrętny spamer, zawsze można go usunąć, a spam jako taki, jest niegroźny dla czytającego. Natomiast co do cenzury słów podpisuję się wszystkimi kończynami pod tym co wyżej napisał Zwolk.
U mnie w gildii było parę osób, które pomimo wewnętrznych ustaleń za wszelką cenę próbowały oszukać cenzurę i przemycić coś na k ch czy p, dając wyraz swojemu bujnemu życiu wewnętrznemu a miernej zasobności słownictwa. Jeśli cenzura kogoś tak męczy, to zawsze może skorzystać z bogatej oferty form fleksyjnych albo wyrazów bliskoznacznych i na przykład zamiast "podsłuchuje" napisać "wszystko słyszy" ;)
BrzytwaGMP
16.04.2013, 13:58
Yhy, a zamiast 88 napisać 44x2. Bez przesady, Zwolk mylisz się mówiąc że używam wulgaryzmów. Rozumiem po co jest ta cenzura na G1, pisałem to, ale cenzura na kanale gildii jest niepotrzebna, bo tak jak pisze Larxand, ktoś i tak przemyci swoją łacinę bezkarnie. Więcej problemów robi ona normalnym ludziom niż hejterom i spamerom. Pisałem z kolegą z gildii gdzie osłuchiwane są zastawki, ku mojemu zdziwieniu oczywiście zamiast osłuchuje, rozmówca widział gwiazdki. Jak już coś robić to konsekwentnie, ja też powinienem je widzieć, żeby móc poprawić tekst i zastąpić dane słowo innym.
Nie podobają mi się te zasady Zwolk, a skoro Ty masz w zwyczaju rezygnować jeżeli Ci się coś nie podoba, to współczuję, bo ja w takim wypadku tworzę temat jak ten i szukam ludzi którzy myślą podobnie. A nuż się coś zmieni.
Pozwól, że odpowiem Ci cytując miejscami samego siebie wypowiedzią kilka postów wcześniej:
Yhy, a zamiast 88 napisać 44x2.
Cenzurowanie "88" przyszło pewnie w "pakiecie" słów cenzurowanych ogólnie na świecie. Jak ktoś nie wie dlaczego, niech zapyta ciocię wikipedię :)
Rozumiem po co jest ta cenzura na G1, pisałem to, ale cenzura na kanale gildii jest niepotrzebna, bo tak jak pisze Larxand, ktoś i tak przemyci swoją łacinę bezkarnie. Więcej problemów robi ona normalnym ludziom niż hejterom i spamerom.
To, że dane słowo znajduje się w słowniku języka polskiego, nie oznacza, że jest powszechnie akceptowalne w rozmowie na forum publicznym. Wszelkie wyrazy "słownikowe" z oznaczeniem wulg. moim zdaniem powinny być cenzurowane na KAŻDYM kanale gry, łącznie z Szeptem.
Jak już coś robić to konsekwentnie, ja też powinienem je widzieć, żeby móc poprawić tekst i zastąpić dane słowo innym.
Już bez cytatu - tutaj pełna zgoda, bo piszący słowa cenzurowane widzi to, co napisał, a nie gwiazdki. Luźny przykład - wklejanie linków (cenzurowanie których osobiście uważam za bzdurę, bo wystarczy usunąć http i www czyli elementy w zasadzie zbędne aby linka otworzyć, i link jest widoczny). Zdarzało się nieraz, że ktoś wklejał linka kilkakrotnie a link cały czas był cenzurowany. Czytający widzieli cały czas gwiazdki, choć piszący był przekonany, że wszystko jest OK, bo widział pełny tekst. Gdyby również piszący je widział, byłoby to znacznym ułatwieniem.
Nie podobają mi się te zasady Zwolk, a skoro Ty masz w zwyczaju rezygnować jeżeli Ci się coś nie podoba, to współczuję, bo ja w takim wypadku tworzę temat jak ten i szukam ludzi którzy myślą podobnie. A nuż się coś zmieni.
Zmiany w cenzurze idące w kierunku ujednolicenia "gwiazdkowania" czyli działania w obie strony, jak również filtrowanie po pełnych wyrazach, a nie po wybranych ciągach znaków, jestem gotów poprzeć.
Proszę opanować emocje i rozmawiać spokojnie, jeśli nie to temat zostanie zamknięty lub okrojony z niektórych wypowiedzi.
Pozdrawiam
Mod Zakrecony
Nie chcę być złośliwy, a mnie "okroiłeś" bez ostrzeżenia :)
Hakardrag
16.04.2013, 20:09
W te grę grają także dzieci - i nie zgadzam się na to by znosić cenzurę na jakimkolwiek kanale. Nigdy nie wiadomo z kim się rozmawia w internecie.
Wulgaryzmy czy słowa uznane powszechnie za obelżywe powinny być nie tylko cenzurowane, ale ich autorzy także ostro karani ;)
BrzytwaGMP
16.04.2013, 20:47
Przez kogo karani? Chcesz żeby szept czytał cały sztab osób sprawdzając czy ludzie nie przeklinają do siedzących po drugiej stronie dzieci? Po pierwsze to nie wykonalne, a po drugie po co wychodzić z założenia że dla 1% takich sytuacji, prewencyjnie trzeba im zapobiegać nie biorąc pod uwagę 99% gdzie są normalni ludzie?
Zresztą to w większości dzieci korzystają z łaciny podwórkowej ... A zresztą tak jak mówiłem, masz swoją cenzurę- ostatnio wchodzę na G1 a tu jakiś pajac unika jej zdolnie obrażając wszystkich wokół.
Hakardrag
16.04.2013, 21:51
@ BrzytwaGMP
Jak to nie wiesz przez kogo sie kara w sieci?
Po to są admini i moderatorzy. Procedura jest prosta: Trzy osty i po kolejnym ban ... jak na większości portali. Ban pierwszy czasowy a kolejny to wyrzucenie z gry. Jakoś inne portale potrafią sobie poradzić z chamstwem i wulgaryzmami ;)
Bloodshed
17.04.2013, 06:27
Jestem na nie w mojej gildji sa sami dorosli i czasem ktos lubi sobie rzucic k***ą albo innym miesem na kanali gildyjnym tak powinno byc a na globalu cenzura na maxa
BrzytwaGMP
17.04.2013, 08:05
Bloodshed - Ty w ogóle temat przeczytałeś, czy tylko ankietę?
Hakardrag - od kogo dostaniesz karę za wulgaryzmy na szepcie - takie powinno być pytanie.
I po to właśnie jest mechanizm cenzury (w postaci gwiazdek) żeby wspomniany sztab ludzi nie musiał czytać wszystkiego, co ludzie wypisują na wszelkich kanałach czatu. Owszem, można ten mechanizm nieco dopracować, bo jak widać z tej dyskusji są w nim pewne nieścisłości.
Bloodshed, jak chcesz sobie pokląć z kolegami to się umówcie na nasiadówę przed telewizorem u jednego z was i wtedy możecie jechać z mięsem. W grze, w której obowiązuje PEGI7, chociaż nic wiele zrobić nie mogę, przynajmniej na forum będę bronił cenzury jak niepodległości :)
BrzytwaGMP, wszelkie rozmowy naruszające regulamin, również te z Szeptu, można zgłosić zarówno komendą /report, jak i bezpośrednim mailem do supportu z załączonymi zrzutami ekranu.
Bloodshed
17.04.2013, 16:07
zwolk
Bloodshed, jak chcesz sobie pokląć z kolegami to się umówcie na nasiadówę przed telewizorem u jednego z was i wtedy możecie jechać z mięsem. W grze, w której obowiązuje PEGI7, chociaż nic wiele zrobić nie mogę, przynajmniej na forum będę bronił cenzury jak niepodległości :)
Jak masz 7 lat to sie lepiej nie wypowiadaj. Chodzi o to ze jesli ktos chce sobie przeklnac to niema problemu chyba ze przegina.
Jak masz 7 lat to sie lepiej nie wypowiadaj. Chodzi o to ze jesli ktos chce sobie przeklnac to niema problemu chyba ze przegina.
Obawiam się, że nie masz prawa nikomu zabraniać wypowiadania się na forum, nawet gdyby to był siedmiolatek. Jeśli gdziekolwiek w moich wypowiedziach wyczytałeś, że mam 7 lat, to gratuluję umiejętności czytania ze zrozumieniem. Owszem, jak ktoś chce sobie poprzeklinać, to dla tej osoby nigdy nie będzie to problemem, ale może inni nie mają ochoty na czytanie wypocin z użyciem Łaciny podwórkowej, jak też nie wszyscy powinni być na takie słownictwo wystawieni. Poza tym żeby sobie swobodnie pokląć na czatach TSO chyba musiałbyś zacząć od zmiany prawa unijnego, potem prawa polskiego, albo ewentualnie przeforsować w BB projekt przeklasyfikowania TSO na PEGI12 lub nawet PEGI16.
Piotru70
17.04.2013, 17:01
Cenzura nie zostanie zniesiona więc po co dalej lamentować.
Tak jak zwolk powiedział. Obowiązuje prawo Unijne. Tym bardziej znając historię rywalizacji w sprawie Acta Cenzura na bank nie zostanie zniesiona biorąc pod uwage ze TSO jest grą od 7 roku życia. Według mnie temat jest do zamknięcia.
EX_Zakrecony
17.04.2013, 18:10
BrzytwaGMP, wszelkie rozmowy naruszające regulamin, również te z Szeptu, można zgłosić zarówno komendą /report, jak i bezpośrednim mailem do supportu z załączonymi zrzutami ekranu.
Polecenie "/report nick powód" ma na celu zwrócenie uwagi moderatora na wypowiedzi do których ma dostęp (global 1-30, handel, pomoc). Raporty trafiają tylko do aktualnie zalogowanych moderatorów, ale muszą oni sprawdzić czy zgłoszenie jest prawdziwe.
Dlatego nieodpowiednie zachowanie z szeptu, wiadomości prywatnych czy kanałów gildyjnych należy udokumentować zrzutem ekranu i przesłać do supportu.
Pozdrawiam
Mod Zakrecony