PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Witam

dsuchodola92
10.04.2013, 13:18
Witam, chciałbym poruszyc temat zmiany nicku w settlersach. Kilku z moich znajomych uzyskało pomoc od supportu i nicki zostały zmienione. Na moje prośby support posostaje nieugięty. Czy macie w planach udostepnienie takiej funkcjonalnosci waszym graczom? Czy istnieje jakiś sposób na zmianę nicku w grze? Nie chcialbym zakladac nowego konta. Mam tutaj wielu znajomych i zgrana gildie

lukgo
10.04.2013, 13:31
Ja tez wiem o przypadkach zmiany nicku. i jestem za tym żeby było to dostępne.
No chyba ze support się leni i jest to dla niego zbyt skomplikowane ;D

zwolk
10.04.2013, 13:33
Bezpośrednio w grze nie da się zmienić nicka, może to zrobić tylko support. Co masz na myśli mówiąc "support pozostaje nieugięty"? Odpisali Ci że nic z tego czy nic Ci nie odpisali? Bo jak nie masz od nich odpowiedzi, to znaczy że czekasz w kolejce do zmiany nicka. To się nie odbywa z dnia na dzień, czasem trwa i kilka tygodni. Poza tym przypuszczam, że nie robią tego ludzie bezpośrednio z supportu, tylko z odpowiedniego działu technicznego. Support tylko przekazuje sprawę gdzie trzeba.

dsuchodola92
10.04.2013, 13:41
Odpisali mi tylko ze narazie nie moga zmienic nicku , a jeszcze jakos do tej pory to bylo mozliwe . To ciekawe czemu dla mnie nie chca go zmienic ??

Barni88
10.04.2013, 13:51
Może się boją że jak zaczną zmieniać nicki to znowu coś schrzanią z grą. Ale fakt zmiana nicku powinna być dopuszczona np. raz na pół roku.

imp_treal
10.04.2013, 17:24
Ze zmiana nicku nie powinno byc problemów. Nick zapewne jest przetrzymywany w bazie danych do ktorej jest wiele zapytań.
Zmiana nicku to raczej nie jest wiec problem. Bo to zwykły update na tabeli. Co innego jezeli nick tak samo jak haslo jest hashowane, wtedy moze byc troche ciężej.
Druga sprawa że jezeli nick ma powiazanie do zadan i kazdy nick ma zestaw zadan przydzielony to o ile to nie jest w jednej rpocedurze to istnieje koniecznosc poprawienia nicku w kazdej procedurze ktora zawiera zahardkodowana wartosc nicku. Ale to by była głupota programistów jakby to było na sztywno a nie po ID :)

owca_1
10.04.2013, 18:01
nadmienie tylko, że w wiekszosci produkcji gier przegladarkowych, zmiana nicka w grze nie odbywa sie przez support, tylko bez posrednio przez okno gry....rozumiem wzgledy bezpieczenstwa (kradziel kont itp), jednak brak takiego udogodnienia w obecnym czasie jest, delikatnie mowiac, archaiczne, nawet w realu istnieje mozliwosc zmiany danych personalnych, wiec dlaczego tu takie utrudnienia tego nie rozumiem...
Reasumujac podzielam opinie kolegi dsuchodola92, dlatego rowniez prosze o reakcje w tej sprawie, jak rowniez uproszczenie calej tej procedury:)

zwolk
10.04.2013, 18:57
...nawet w realu istnieje mozliwosc zmiany danych personalnych...

Ale też nie robisz tego samodzielnie gumką do mazania i długopisem w papierach bo właśnie wymyśliłeś sobie że nie nazywasz się owca_1 tylko owieczka_1, tylko idziesz i składasz wniosek do odpowiedniego urzędu :)

Nie zmienia to faktu, że mogliby tą procedurę nieco uprościć, choć z drugiej strony mogłoby to otworzyć furtkę wszelkiej maści oszustom - naciągam paru gości na kasiorkę w grze, zmieniam nicka i mogą mi naskoczyć bo nawet mnie nie będą w stanie namierzyć :)

Póki co propozycja nie zawiera ankiety - wpadnie MOD_Zorro i będzie po problemie :)

owca_1
10.04.2013, 22:12
zwolk masz racje, nawet sam napisalem ze istnieje opcja oszustw, ale czy bez tego udogodnienia nie mozna oszukiwac? wiemy dobrze ze ten proceder i tak istnieje, a co do problemu zmiany nicka, zawsze mozna to zrobic jak w innych grach, ze masz ograniczenie czasowe co do czestotliwosci zmiany oraz kazdorazowo musisz ta zmiane potwierdzic poprzez wejscie w linka, wysylanego na maila, wiec wtedy de facto tez masz info o oszuscie (wystarczy ze pare osob poda nick do supportu, popatrza w logi i widza ze czesta zmiana, kazdy z poprzednich nickow byl zglaszany itp). Dlatego uwazam ze ograniczenie tutaj jest archaizmem
pozdro

Piotru70
10.04.2013, 22:54
Jak zakładasz konto na settlersach to są trzy rzeczy jakie musisz wybrać.
1. Email.
2. Login. Kóry jest wyświetlany po prawej u góry na stronie startowej.
3.Nick wyświetlany w grze, którzy widzą twoi gracze.
Jeżeli rozpoczniesz grę na innym serwerze to nick będzie mógł wybrać nowy.
Na daną chwilę nick zmieniają tylko osobą które mają niestosowny, wbrew regulaminu, bądź naruszający jakieś zasady "moralne".
Zdarza się ze nick zmienią bez powiązania z powyższymi zasadami, ale zmieniają tylko w dobrym geście. Wyobraźcie sobie że tysiąc graczy chce zmienić nick.
Według mnie nie dziwię się ze nie wszystkim zmieniają.
Opcja zmiany nicku?
Hmmm...
Idealny sposób aby okradać graczy metodą "drop na sprzedaż".
Jestem na Nie.

owca_1
10.04.2013, 23:11
Piotru:
1. jezeli ktos chce okradac innych to bedzie to robil bez wzgledu na to czy nick jest zmienny czy tez nie, ten proceder tu tez jest, rowniez na "drop na sprzedaz"
2. tak jak pisal imp wyzej, w wiekszosci przypadkow nie ma wiekszych problemow ze zmiana nicka, ok nie znam kodu tej gry, ale zajmuje sie troche programowaniem i tylko sado macho utrudnia sobie w ten sposob zycie, aby ustawiac nick na sztywno
3. co do samej zmiany nicka to jak pisalem wyzej, mozna to zrobic poprzez autoryzowanego linka wysylanego na maila (masz dodatkowe zabezpieczenie na wypadek kradziezy i wlamu na konto)
4. samodzielna zmiana nicka istnieje w wielu grach przegladarkowych i biorac pod uwage te 3 punkty powyzej nie ma z tym wiekszych problemow.

Jestem na TAK

a co do twoich punktow to:
1. email podajesz w kazdej grze opartej o strone web (zreguly masz wysylanego linka autoryzacyjnego w celu potwierdzenia rejestracji, KAZDEJ zmiany na koncie: np. urlop, zmiana hasla, zmiana emaila, loginu itp, itd), tu poza loginem jest on nie wykorzystywany, nawet w najmniejszym stopniu aby chronic konto gracza, sluzy on praktycznie do wysylania "prezentow: od BB
2. login jest rowniez wykorzystywany w kazdej grze, sluzy jak sama nazwa skazuje, do logowania na platformie gry (w tym przypadku email)
3.nick-rowniez to nie jest zadna innowacja, praktycznie wykorzystane w kazdej grze, forum itp, przy czym w 90 procentach jest duza mozliwosc zmiany nazwy uzytkownika, w naszym przypadku procedura zmiany jest utrudniona w maksymalny sposob, wrecz absurdalny, bo, niestety, w zaden sposob nie chroni to innych przed kradzieza konta czy naciaganiem innych na tzw "dropa".

EX_Zakrecony
10.04.2013, 23:39
Obecnie zmiany nicków na własne życzenie nie są realizowane, jedynie te zgłoszone jako niezgodne z regulaminem.

Pozdrawiam
Mod Zakrecony

Eragoonn
10.04.2013, 23:43
Po zmianie nie jesteś członkiem swojej własnej gildii nie mówiąc o uprawnieniach szefa gildii.

Malami111
11.04.2013, 05:52
pomijając wszystko opcja taka powinna być dostępna na życzenie samego zainteresowanego,oczywiście z sensownym uzasadnieniem takiej decyzji,

Larxand
15.04.2013, 23:54
W innej grze, w jaką grałem, nick zmieniało się samemu ale potrzeba było do tego mieć konto premium (i kosztowało to trochę). Jeśli kogoś stać by było na zmianę nicka, to zakładam że nie bawiłby się w oszukiwanie na handlu - to raz.
Dwa: zmiana nicka w tamtej grze możliwa była raz na jakiś czas (bodajże 3 miesiące).
Trzy: przez miesiąc obok nazwy gracza pojawiała się informacja: "[Nick2] dawniej [Nick1]".
Wydaje mi się, że jest to temat do ogarnięcia. Z drugiej strony rozumiem niechęć supportu do zmiany nicków, bo na pewno mają znacznie ciekawsze zajęcia niż wyszukiwanie jakichś larxandów w bazie i zmianę im nicka na inny bo się larxandom przestał podobać. Jestem przekonany, że sama zmiana nicka nie miałaby żadnego wpływu na grę (@Eragoonn), bo wszystkie odwołania do gracza opierają się na jego ID a nie nicku. Jeśli jest inaczej, to twórcy bazy powinny zająć się jakimś mniej stresującym zajęciem, np. dmuchaniem balonów ;)
Do możliwości zmiany nicka dołączyłbym także możliwość zmiany avatara w grze.