Zobacz pełną wersję : Gra Bilans produkcji a premie od koszy ciotki Irmy zrównanie obu czasów w celu ułatwienia
Jak wiemy bilans gospodarki jest liczony dla 12h cyklu pracy.
Koszyk ciotki Irmy daje premkę x2 na 6h gdy rzucimy samemu i 9h gdy wrzuci nam znajomy. W takiej sytuacji ciężko czasem policzyć ile w trakcie owych 9h zostanie wyprodukowane.
Moja propozycja jest taka - zwiększenie czasu premki koszyka z 6 do 8h, co przy rzuceniu przez znajomego zwiększy czas z 9 do 12h. Wtedy mielibyśmy jasny obraz gospodarki pracującej z premiami do produkcji.
lepiej, zrobić przedziały czasowe dla podglądu czasu produkcji - 6-12-24h
Ja bym raczej dodał do podglądu gospodarki różne przedziały czasowe podglądu.
w sensie że jak masz np 4 k na 12 h, to jest problem z policzeniem ile masz na 6 h?:)))
Nie liczyłbym na modyfikacje czasu trwania premii ze względu na istnienie różnych premii działających przez różne okresy czasu (od 30 minut do bodajże 48h, w tym również premia 8h). To co proponują Althair i set2g jest sensowniejsze i bardziej prawdopodobne do wprowadzenia.
Lepiej by naprawili błąd bo obecnie rzucone ciastka przez znajomego teoretycznie działają 36 godzin a praktycznie 31-32. Tak samo skracane są wszystkie premie
Tak samo skracane są wszystkie premie
Obawiam się, że niepotrzebnie generalizujesz nadużywając słowa "wszystkie" :) Jakoś nie zauważyłem skracania czasu działania premii w przypadku kanapek czy koszy. A poproś znajomego żeby ci np. rzucił kaczkę i zobaczysz jak wygląda "skracanie" w tym przypadku :)
W takiej sytuacji ciężko czasem policzyć ile w trakcie owych 9h zostanie wyprodukowane.
Mnożenie liczby całkowitej przez ułamek nie jest jakoś szczególnie ciężkie.
Olekeleke
11.03.2013, 23:35
Koszyk ciotki Irmy daje premkę x2 na 6h gdy rzucimy samemu i 9h gdy wrzuci nam znajomy. W takiej sytuacji ciężko czasem policzyć ile w trakcie owych 9h zostanie wyprodukowane.
Dla przykładu mamy produkcję wody 2000/12h, więc:
2000 : 12 = 166,7 - produkcja godzinna (zaokrąglona)
166,7 * 9 = 1500 - produkcja przez 9 godzin
Nic w tym trudnego nie widzę, by obliczyć produkcję przez daną ilość godzin.
Dla jednej wody czy pojedynczego produktu to nie problem. Ale zdarza się, że trzeba przeliczyć dla całego cyklu produkcyjnego, dla przykładu złoto
węgiel / ruda złota / sztaby / monety
Nie mam zamiaru za każdym razem tracić kilku chwil na odpowiednie przeliczenie z 12h na 9h stąd propozycja zmiany. Skoro nie ruszamy czasu buffek to dodać możliwość przeliczania bilansu produkcji co 6/12/24h