PDA

Zobacz pełną wersję : Gra BAN na czat Global 1

MadDarcy
23.02.2013, 19:46
Witam chciałam przedstawić pomysł dotyczący banowania graczy - jeżeli ktoś naruszy zasady użytkowania czatu ogólnego to dlaczego od razu znikają mu wszystkie pozostałe czaty - zwłaszcza jeżeli gracz jest aktywny i jest członkiem Gildii - a BAN jest dłuższy niż 48 godzin ? Bardziej humanitarnie byłoby zbanowanie jedynie czatów Globalnych :
Global-1 , Pomoc , Global-7 .... i dalszych - jeżeli istnieje taka konieczność , ale pozostawienie czatu Gildii - ponieważ jest to konieczny czat służący do komunikowania się z Teamem w celu wykonywania zadań Gildyjnych .
Zainteresowanych zapraszam do wypowiedzenia się na ten temat :)

Jeżeli jesteś na NIE to proszę o uzasadnienie - dlaczego ?

Zgodnie z podpunktem 6. regulaminu działu pomysły , który brzmi : Autor pomysłu powinien dbać o aktualizowanie pierwszego postu. Jeżeli w trakcie dyskusji początkowy pomysł ulegnie modyfikacjom, należy skorzystać z opcji edycji.
Ułatwi to zapoznanie się z tematem użytkownikom, którzy dołączyli w późniejszym czasie.

postanowiłam ewoluować koncepcję ankiety i dodać słowa , które qwerew umieścił w poście :

Kara powinna być adekwatna do winy. Jeżeli zwyzywałaś wielu ludzi od peder...ów, faszystów i innych, to odcięcie wszystkich kanałów na miesiąc. Jeżeli napisałaś "d..a blada", to jeden czat na 5 minut wystarczy. Bardziej mnie uderzył brak informacji o banie. Niestety po przeczytaniu Zasad Ogólnych i Zasad Gry wiem, że wszystko jest z nimi zgodne.
Od przedszkola, przez szkołę, pracę, po sądy i trybunały ukarany powinien wiedzieć:
- za co ma karę
- w jakim zakresie
- jak długo (kiedy się skończy)
Powinien mieć również możliwość wytłumaczenia się (bo może jednak jest niewinny).
Tak jest również w innych grach, w których biorę udział.

W tej grze wg ww. zasad moderator może ukarać za co chce (sam ocenia co jest dobre, a co złe, co obraźliwe, a co nie), jak chce i ile chce. Nie musi uzasadnić, poinformować. Pełna samowola i bezkarność zaakceptowane przepisami. Z takimi zasadami zgodziliśmy się wchodząc do gry.

Może następna ankieta powinna dotyczyć przynajmniej obowiązku informowania o banie? Ja np. chciałbym wiedzieć czy dostanę bana za obrażenie kogoś, niekorzystny dla konta handel czy to, że ktoś mnie oskarżył o oszustwo. Jak się mam poprawić skoro nawet tego nie wiem? I kiedy będę mógł zacząć grać zamiast co godzina zaglądać.

Na koniec oczywiście popieram sugestię z ankiety.

czatu gildii nie powinno się blokować!

Uzasadnienie jest proste: czat gildii ma swoich moderatorów. Mamy swoje zasady, wiemy co kto lubi czy zniesie, a czego nie. Można nawet wywalić delikwenta z gildii. Ale to się dzieje w gildii (we własnym gronie).

A jak się coś źle zrobi wobec ogółu (np. global), to tam wejście zablokować. Są tam inni moderatorzy i oni pilnują tych "innych" czatów.

Wierzę nawet w to, że jak ktoś ogromnie nawali na globalu, to i z gildii wyleci. Ale co innym do mojej (naszej) gildii :) I dlaczego gildia ma być karana brakiem osoby, która wielu, wielu osobom pomaga?
Proszę wziąć pod uwagę te argumenty przy głosowaniu :)

anael6669
23.02.2013, 19:53
Racja

MobiusDS
23.02.2013, 20:03
Jak najbardziej popieram, czat Gildii to zupełnie inna sprawa, kwestia jednak tego jak to jest rozwiązane pod względem technicznym.

Gizmo09
23.02.2013, 20:25
Czat gildii jak i szept powinien byc dostepny po zbanowaniu, druga kwestia jest taka ze rowniez nei widac osob online ktore sa jak ban dziala

Pudko
23.02.2013, 23:33
Mad ma racje

Sir_Czacha
24.02.2013, 03:47
popieram! :D

MadDarcy
24.02.2013, 11:21
Dziękuję za głosy - widzę również 5 głosów na NIE ale zero argumentacji - a prosiłam o argumenty i wypowiedź .

Jerry1981
24.02.2013, 11:34
ja to widzę w ten sposób skoro ktoś dostał karę, to niech kara ta będzie dotkliwa (stąd blokowana jest cała aktywność czatu). gdyby ktoś ukarany miał dostęp do szeptu i gildii to dotkliwość kary byłaby żadna...
Poza tym teraz nawet jak jesteś zbanowany to z gildią / znajomymi pomożesz porozumiewać się za pomocą pw więc wcale nie jest tak tragicznie :)

MadDarcy
24.02.2013, 11:59
Sęk w tym , że informacja po zamknięciu czatu gry była - 45 minut kary . Mija 4 dzień a czat mam dalej zablokowany . Support nie odpowiada na pytanie jak długo jeszcze , podobnie jak Moderatorzy . Nawet BB_xaar nie sprawdził swojego PW na forum . Nie wydaje mi się żebym aż tak narozrabiała - aby nawet nie otrzymać odpowiedzi na moje pytania . Nie dostałam żadnego ostrzeżenia od Moda - żadnej wiadomości przez cały ten czas . Moderatorzy odsyłają moich znajomych z pytaniem do supportu - dobrze wiedząc jak opieszale support odpowiada . Jestem ciekawa czy osoba - dzięki której do tego doszło ma również Bana za swoje zachowanie na czacie - bo jakoś Moderator nie reagował kiedy wypisywała swoje niemoralne teksty na Global 1 . Ktoś się bardzo postarał z tym banem - jak widać - może to była prowokacja - nie wiem . Wiem tylko że nie mam szans na kontakt z supportem - 3 x próbowałam - nie mam szans do obrony , ani do zadawania pytań w mojej sprawie . Nie jestem dzieckiem- a tak mnie potraktowano - za taką sprawiedliwość - Dziękuję bardzo . Dziękuję mojej Gildii KomTemplariuszy (KTPL) za wsparcie - za pomoc w prowadzeniu mojej osady - ponieważ bardzo ciężko jest zgadnąć kto jest online - kiedy czat jest zablokowany - nie widać również kto jest aktualnie dostępny . Jesteście fantastyczni :) , zawsze można na was liczyć . Przykro mi , że nadal mam blokadę - ale duchem jestem z wami .

Gizmo09
24.02.2013, 12:54
Zanim banan poleci powinno byc ostrzezenie, ktorego brak tylko od razu banan leci, czasami jest tak, ze nawet okienko z banem sie nie wyswietla i za co konkretnie brak info

turboturtles
24.02.2013, 13:02
Masz rację, popieram..

MadDarcy
24.02.2013, 18:25
Dziękuję :)

zwolk
25.02.2013, 14:52
Przypuszczam, że w momencie gdy jest przyznawany ban, gracz jest po prostu odcinany od serwera rozmów, a serwer rozmów to wszystkie czaty, a nie żaden wybrany kanał. Zgadzam się z tym, co pisze Jerry1981, że kara jest kara, i ma boleć. Dlatego jestem na NIE (choć sam zaliczyłem banana 2 razy, raz na 30 minut, raz na godzinę :) ) Inna sprawa, gdy ban był na określony czas, a tu nie widać końca. Ale to raczej niewielki związek z samą propozycją.

MadDarcy
25.02.2013, 17:49
Voila - czas nieznany - ponad tydzień już to trwa - jakby trwał 48 godzin to nawet nie byłoby tego posta - ani ankiety .

Mortycjusz74
25.02.2013, 17:57
Tez popieram i stanowczo jest zła informacja o czasie jego trwania!

owca_1
25.02.2013, 19:36
ja to widzę w ten sposób skoro ktoś dostał karę, to niech kara ta będzie dotkliwa (stąd blokowana jest cała aktywność czatu). gdyby ktoś ukarany miał dostęp do szeptu i gildii to dotkliwość kary byłaby żadna...
Poza tym teraz nawet jak jesteś zbanowany to z gildią / znajomymi pomożesz porozumiewać się za pomocą pw więc wcale nie jest tak tragicznie :)

popieram w calosci, niestety ale skoro nie przestrzega regulaminu to dlaczego nalezy takiej osobie poblazac?

qwerew
25.02.2013, 19:54
Kara powinna być adekwatna do winy. Jeżeli zwyzywałaś wielu ludzi od peder...ów, faszystów i innych, to odcięcie wszystkich kanałów na miesiąc. Jeżeli napisałaś "d..a blada", to jeden czat na 5 minut wystarczy. Bardziej mnie uderzył brak informacji o banie. Niestety po przeczytaniu Zasad Ogólnych i Zasad Gry wiem, że wszystko jest z nimi zgodne.
Od przedszkola, przez szkołę, pracę, po sądy i trybunały ukarany powinien wiedzieć:
- za co ma karę
- w jakim zakresie
Powinien mieć również możliwość wytłumaczenia się (bo może jednak jest niewinny).

W tej grze wg ww. zasad moderator może ukarać za co chce (sam ocenia co jest dobre, a co złe, co obraźliwe, a co nie), jak chce i ile chce. Nie musi uzasadnić, poinformować. Pełna samowola i bezkarność zaakceptowane przepisami. Z takimi zasadami zgodziliśmy się wchodząc do gry.

Może następna ankieta powinna dotyczyć przynajmniej obowiązku informowania o banie? Ja np. chciałbym wiedzieć czy dostanę bana za obrażenie kogoś, niekorzystny dla konta handel czy to, że ktoś mnie oskarżył o oszustwo. Jak się mam poprawić skoro nawet tego nie wiem? I kiedy będę mógł zacząć grać zamiast co godzina zaglądać.

MadDarcy
25.02.2013, 19:58
popieram w calosci, niestety ale skoro nie przestrzega regulaminu to dlaczego nalezy takiej osobie poblazac?

Jaką miarą innych mierzysz - taką ciebie zmierzą :)

Nie rozumiem jak można wydać werdykt w określonej sprawie nie znając tematu owco ? Tu jest gorzej jak w sądzie bo tam przynajmniej człowiek ma prawo do obrony i zadania pytania dlaczego - uzyskując odpowiedź . A tutaj wszyscy milczą i po kolei banują ludzi - jestem drugą osobą z Gildi KTPL która mam tak długo trwającego Bana na czat - pierwszy był Spay - tylko ,że jemu nie wolno nawet posta napisać na forum i zapytać dlaczego i jak długo jeszcze ? Jego posty są notorycznie kasowane w trybie natychmiastowym - i okraszone Warningiem .

owca_1
25.02.2013, 20:13
przepraszam ale zamiesciles ankiete na temat: czy podczas banu zostawic czat gildii zgadza sie?
to wypowiadam sie wlasnie w tym temacie, jestem na NIE, ujednolicenie zasad i kryteriow jestem jak najbardziej za, jednak nie jestem zwolennikiem poblazania osobom, ktore swiadomie lamia regulamin. Kara (ban) ma byc dotkliwy a nie tylko pogrozenie palcem, dlatego wybacz ale nie zmienie swojego zdania w tej kwestii. Jesli masz cos innego na mysli to prosze o bardziej rozbudowana ankiete, bo w tej zadales pytanie oczekujac odpowiedzi tak lub nie, ja tylko uargumentowalem swoj wybor

MadDarcy
25.02.2013, 20:17
- za co ma karę
- w jakim zakresie

Właśnie

qwerew
25.02.2013, 20:52
MadDarcy - domyślałem się o co Ci chodziło zadając, to pytanie. Jak odpowiedziałem: to zależy od winy.

Teraz się poprawię: czatu gildii nie powinno się blokować!

Uzasadnienie jest proste: czat gildii ma swoich moderatorów. Mamy swoje zasady, wiemy co kto lubi czy zniesie, a czego nie. Można nawet wywalić delikwenta z gildii. Ale to się dzieje w gildii (we własnym gronie).

A jak się coś źle zrobi wobec ogółu (np. global), to tam wejście zablokować. Są tam inni moderatorzy i oni pilnują tych "innych" czatów.

Wierzę nawet w to, że jak ktoś ogromnie nawali na globalu, to i z gildii wyleci. Ale co innym do mojej (naszej) gildii :) I dlaczego gildia ma być karana brakiem osoby, która wielu, wielu osobom pomaga?

MadDarcy
25.02.2013, 20:55
MadDarcy - domyślałem się o co Ci chodziło zadając, to pytanie. Jak odpowiedziałem: to zależy od winy.

Teraz się poprawię: czatu gildii nie powinno się blokować!

Wierzę nawet w to, że jak ktoś ogromnie nawali na globalu, to i z gildii wyleci. Ale co innym do mojej (naszej) gildii :)

Właśnie idealnie powiedziane :)

MadDarcy
25.02.2013, 21:39
I dlaczego gildia ma być karana brakiem osoby, która wielu, wielu osobom pomaga?

Dzięki :)

EX_Zakrecony
26.02.2013, 18:39
Zgodnie z regulaminem działu ankieta powinna dawać użytkownikom co najmniej 3 opcje, tu są 2. Proszę poprawić ankietę.

Pozdrawiam
Mod Zakrecony

Saxza
26.02.2013, 18:46
Już czepiasz się - połowa tematów na forum ma 2 opcje - widocznie temat tobie nie leży.

MadDarcy
26.02.2013, 19:47
Zgodnie z regulaminem działu ankieta powinna dawać użytkownikom co najmniej 3 opcje, tu są 2. Proszę poprawić ankietę.

Pozdrawiam
Mod Zakrecony

Hmm .... Jakoś nie mogę znaleźć opcji edytuj ankietę - czemu ?

Gizmo09
26.02.2013, 19:57
Edytuj swój pierwszy post tam jest ta opcja

MadDarcy
26.02.2013, 20:42
Edytuj swój pierwszy post tam jest ta opcja
Dziękuję za radę , jednak to chyba nie jest możliwe - znalazłam coś na ten temat

" Jeśli nikt jeszcze nie oddał głosu w ankiecie, jej autor może usunąć ankietę lub zmienić jej opcje. Jednakże, jeśli w ankiecie zostały już oddane głosy, tylko moderatorzy lub administratorzy mogą ją zmienić, lub usunąć. Zapobiega to modyfikowaniu ankiety w czasie jej trwania "

Więc mogę jedynie zwrócić się z prośbą do administratora lub Moderatora o dodanie 3 opcji głosowania - jeśli jest to konieczne - to proszę dodać " NIE WIEM CO O TYM MYŚLEĆ " - szkoda by było gdyby post zniknął , ponieważ dużo ciekawych odpowiedzi padło w tym temacie :)

[edited]
w związku z tym stosowną wiadomość wysłałam do Moderatora

bembus
26.02.2013, 22:58
Dzien doberek, jestem na nie, chociaz mialem z pare banow [w tym na 2 dni :)], kara to kara

Darnovc88
26.02.2013, 23:41
Nie.
Wina -> kara.
Poza tym już wyobrażam sobie te "odzywki" ludzi na globalach, tak o, "bo i tak nie piszę na globalu, co mi tam"

.

MadDarcy
27.02.2013, 10:42
chociaz mialem z pare banow [w tym na 2 dni :)]

To raczej nie jest powód do dumy i nie chodziło mi o pozostawienie czatu Gildii jeżeli BAN trwa do 48 godzin .

Jeżeli jest to możliwe to prosiłabym jeszcze Moderatora o zmianę w pytaniu ankiety : zamiast :
" Czy jesteś za pozostawieniem czatu Gildii ?"
na pytanie :
"Czy jesteś za pozostawieniem czatu Gildii jeżeli Ban jest dłuższy niż 48 godzin ? "

Czyli wyglądałoby to mniej więcej tak , że do 48 godzin bez żadnego czatu - ale po 48 godzinach - czat Gildyjny powraca - tylko Gildyjny - jeżeli kara tego wymaga aby Globalny był zablokowany . Czat Gildyjny jest niezbędny do komunikowania się z Kolegami i Koleżankami z Gildii w celu pomocy w zadaniach - blokada powoduje , że nie widać kto jest online ( brak zielonych kropek przy nicku ) - zgadywanie - i wysyłanie wiadomości na ślepo do każdego mija się z założeniami współpracy Gildyjnej