PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z kopalniami węgla.

SirAdamsPL
17.01.2013, 23:53
Mam odkryte 2 złoża węgla. Daję budowę obydwóch. Okazuje się że na drugi w kolejce brak surowca, a między czasie wyeksploatowały się pola, więc kasuje drugą kopalnię i daję budowę. Problem jest taki że jak skasuje kopalnie której budowa się nie rozpoczęła to jestem 4h w plecy i muszę szukać nowego złoża.

zwolk
18.01.2013, 11:06
Mam odkryte 2 złoża węgla. Daję budowę obydwóch. Okazuje się że na drugi w kolejce brak surowca, a między czasie wyeksploatowały się pola, więc kasuje drugą kopalnię i daję budowę. Problem jest taki że jak skasuje kopalnie której budowa się nie rozpoczęła to jestem 4h w plecy i muszę szukać nowego złoża.

Dla mnie to nie jest błąd gry tylko błąd użytkownika :) Równie dobrze mógłbyś się skarżyć, że musisz wysyłać geologa na poszukiwanie złoża po wyburzeniu kopalni, która się jeszcze nie wyczerpała. Zasada podobna jak w przypadku, który opisujesz.

EX_BOGVER
18.01.2013, 11:11
To nie jest błąd. Kasowanie kopalni z menu budowli działa tak, jakbyś skorzystał z złoża :)
W tradycyjnych settlers jak zburzysz kopalnie, masz tak samo, znów złoże musisz znaleźć :)

Temat zamykam

SirAdamsPL
18.01.2013, 18:07

Kontynuacja tematu (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/28066-Problemy-techniczne-do-rozwi%C4%85zania)

P.S. Ponieważ mod uważający się za najmądrzejszego na świecie postanowił zamknąć temat to jestem zmuszony otworzyć go na nowo.
Nie miałem możliwości uściślenia i przedstawienia moich obiekcji. Problemu by nie było gdyby ludzie czytali ze zrozumieniem a nie uważali się za najmądrzejszych.

W ramach wyjaśnienia: Kopalnia była w kolejce do budowy i nawet budowa nie została rozpoczęta.
Może przykładem co by dotarło.
Wysyłam geologów co by znaleźli złoża węgla. Po 4h raportują że w dwóch miejscach są złoża.
Daję im polecenie, dobra rozpocznijcie tam budowę a w odpowiedzi dostaje odpowiedź:
-Panie pierwsza kopalnia jest już w budowie, ale na otwarcie drugiej brak środków, a dodatkowo pola ze zbożem zostały wyeksploatowane.
-Dobra to nie rozpoczynajcie budowy drugiej tylko odbudujcie pola zboża. (Czyli druga kopalnia jest usuwana z kolejki budowy a w to miejsce trafiają do kolejki pola zboża).

Po usunięciu z kolejki NIEROZPOCZĘTEJ!!!!!!! budowy kopalni znika też miejsce gdzie było złoże.

Wasze tłumaczenie z poprzedniego postu można przyrównać do tłumaczenie dziecka które stwierdza że nie ma teraz ochoty budować w tym miejscu domu bo brak mu klocków a jednocześnie zapomina iż w ogóle dane miejsce nadaje się pod dom!

Nie potrafię tego wyjaśnić w bardziej prosty sposób.

CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM!!!

zwolk
18.01.2013, 18:21
I ten też Ci zamknie bo to nie błąd gry tylko zamierzona funkcjonalność.

SirAdamsPL
18.01.2013, 18:37
To ja w takim razie dziękuję za taką funkcjonalność i gwarantuje że jak ten temat zostanie zamknięty to moje konto zostanie skasowane.

EX_BOGVER
18.01.2013, 19:43
Witam. Również to nie jest błąd. Wrzucenie budynku do kolejki budowy na jakimkolwiek złożu lub polu - nawet jeżeli budowanie się nie zacznie i przerwiesz proces jest zaliczane jako cały ciąg "rozbudowa budynku - stawianie budynku"

Czyli masz np. suchą studnie - klikasz na postawienie nowej studni w tym samym miejscu - przerywasz budowę i w tym miejscu nie ma niczego, chociaż wcześniej była sucha studnia.

Tak samo jest z złożami. Dlatego to nie jest wina gry. By tego unikać, wystarczy przeglądać co się wrzuca (na ile ma się surowców) lub pożycza się w gildii brakujące surowce, lub kupuje się je na handlu. A ostatecznie można przesuwać w kolejce budowania budynek.

EX_Zakrecony
18.01.2013, 20:12
W momencie zaplanowania budowy zostaje zaęete miejsce pod przyszłą budowę i zabrany patent budowlany (nie dotyczy pól i studni), czyli pewne prace zostały rozpoczęte, w chwili kasowania czegoś z kolejki ten przygotowany wcześniej plac pod budowę musi zostać rozebrany a patent zwrócony, dlatego złoże znika, bo jego eksploatacja poniekąd się rozpoczęła w momencie wskazania budowy.

Pozdrawiam
Mod Zakrecony