Zobacz pełną wersję : Brak zasobów przy stawianiu niektórych budynków
Raziel_PL
18.01.2013, 10:32
Z problemem spotkałem się już wcześniej w S2 budując zapewne chatę drwala (igl.)
Ale opiszę obecny przypadek, bo zauważyłem, że problem nie dotyczy wszystkich typów budynków
W załączniku są 2 skriny, przedstawiające chatę drwala (liść) oraz leśnika (liść)
chaty drwala nie mogę wybudować w tym miejscu, ponieważ drwal nie znajdzie surowców (przed wejściem do chaty stoi drzewo liściaste)
natomiast leśnik nie ma problemu ze znalezieniem miejsca na sadzenie drzewa
w przypadku drwala iglastego z S2, wtedy chyba też drzewo iglaste stało by przed wejściem do chaty
Kranderga
18.01.2013, 10:50
To nie jest żaden problem.
Oczywiście, że możesz wybudować.
Jeśli wszystkie pieńki są pełne to leśnik nie ma gdzie sadzić i jest brak zasobu, jak drwale coś wytną to leśnik ruszy do pracy.
I przeciwnie, jeśli są puste to drwal nie ma czego ścinać i jak leśnicy coś zasadą to drwale ruszą do pracy.
Generalnie ze względu na ilość zużytych patentów korzystniej jest by to drwale czekali na leśników.
Raziel_PL
20.01.2013, 22:53
jakoś odpisujesz na pytanie, którego nie zadałem
tak, OCZYWIŚCIE, ŻE MOGĘ WYBUDOWAĆ, ale nie pytałem czy mogę wybudować, tylko czemu brak surowców jeśli wybuduję
czemu drwal nie widzi drzew, których ma wokoło .... dużo, nie mówiąc już o tym, że przed wejściem do chaty stoi jedno
postawiona w tym miejscu chata drwala nic nie będzie produkować, natomiast inne budynki owszem, będą pracować normalnie
dla przykładu dałem tam leśnika, ale równie dobrze mogłem tam wrzucić rzeźnika czy studnię
EmhyrVarEmreis
21.01.2013, 00:40
bedzie produkowac, postaw chate i poczekaj troche
Jerry1981
21.01.2013, 10:02
Bo zdarza sięże mimo całej ikonki drzewa zasób drzewa w drzewie wynosi 0. Powiększ sobie mapę i sprawdź jaki jest zasób drzewa w drzewie. I tak wiem jak to brzmi, ale jak się przyjżysz dobrze to będziesz wiedział. :)
Raziel_PL
21.01.2013, 13:22
@ EmhyrVarEmreis
postawię i sprawdzę, choć pamiętam, że jak stawiałem kiedyś w innym miejscu "iglaka" to ciągle miał brak surowców
@ Jerry1981
surowce są, mam "nadmiar" leśników, byli przygotowani pod dodatkowych drwali, tymczasem w przewidzianym miejscu drwal chyba nie będzie chciał pracować, ale zastosuję się do rady Emhyra i postawię tam tego drwala, poczekam dzień to się okaże
Kranderga
21.01.2013, 21:41
Jeśli stawiasz drwala tak, że pieniek (zasób drzew) jest w jego drzwiach (przy wejściu do budynku) to podczas stawiania jest komunikat brak zasobów.
Po postawianiu drwal ścina aż miło patrzeć.
Jak napisałem wyżej to wydumany problem, którego nie ma.