Zobacz pełną wersję : Chrome i literka ą
Widziałem kilka tematów na tym forum dotyczących Google Chrome i literki "ą", która kasuje tekst, ale ich rozwiązania były albo niepraktyczne, albo konieczne było doinstalowywanie dodatkowego softu. Znalazłem rozwiązanie, które wymaga jedynie poprawki w instalacji Flasha. Oto link:
http://www.looki.pl/forum/showthread.php?t=411948
Operację trzeba powtórzyć, jeśli zainstalujecie update do adobe flash.
Treść:
Z pewnościa wielu z Was korzystajacych z Chrome ma problem z kasujacym wszystko a z haczykiem. Dzięki Kajutkowi zamieszczam sposób na rozwiazanie tego problemu.
"Po pierwsze - pojawiła się nowa wersja Adobe Flash Player - 11.4.coś tam. Polecam zaktualizować ze strony Adobe (Chrome niby ma sam aktualizować ale jakoś zatrzymał się na wersji 11.3). Najlepiej pobrać ręcznie - zignorujcie komunikat o samo aktualizacji wtyczki przez Chrome (trzeba wybrać opcję "Czy używasz innego systemu operacyjnego lub innej przeglądarki?"). System wybieramy taki jaki mamy, a wersję Flash Player 11 for Other Browsers (ta dla Internet Explorer jest do niczego).
Stąd można pobrać wersję flash (http://get.adobe.com/pl/flashplayer/otherversions/)
Gdy wszystko się zainstaluje to w pasek adresu trzeba wpisać:
chrome://plugins
Wyskoczy informacja o wszystkich zainstalowanych wtyczkach w przeglądarce.
W prawym górnym rogu jest opcja "Szczegóły". Po prostu ją kliknijcie.
Teraz na liście trzeba odszukać wtyczkę Flash (jak do tej pory znajduję ją zawsze na pierwszej pozycji). Należy wyłączyć wtyczkę oznaczoną typem PPAPI, a zostawić włączone NPAPI (dwa pliki). Dla pewności można uruchomić ponownie przeglądarkę. Jedno jest pewne - ominiecie dziurawe PPAPI, będzie mieć najnowszego Flasha, a przy okazji koniec problemu z polskimi literami.
Zakręcony edit:
Jeśli u kogoś występuje 2x NPAPI to wyłączamy to, gdzie jest plik pepflashplayer.dll (tak jak w załączniku)
petra1246
13.01.2013, 13:36
Dzięki za poradę, wreszcie ą działa !!! :)))
EX_Zakrecony
13.01.2013, 13:56
Sprawdzone, działa bez dodatkowych wtyczek, temat przyklejam i zamykam.
Pozdrawiam
Mod Zakrecony
Trzeba wyłączyć pepper flasha (wbudowanego w Chrome'a).
1. W pasku adresu wpisujemy chrome://plugins
2. Przejdziemy do karty z opcjami wtyczek. Po prawej należy rozwinąć "szczegóły".
3. Odnajdujemy Adobe Flash Player (jeśli mamy zainstalowanego innego flasha, będziemy widzieli w nawiasie "2 files".)
4. "Lokalizacja" musi kończyć się na "pepflashplayer.dll". Tam klikamy "wyłącz".
5. Odświeżamy kartę z Settlersami.
UWAGA! Gdy wyłączymy peppera, a nie mamy zainstalowanego flasha w systemie, wtedy elementy obsługujące flasha (gry, filmy) nie będą w Chromie działać w ogóle! Polecam aby mieć wtyczkę zainstalowaną w systemie (najlepiej w wersji dla Firefoxa), wtedy ona będzie działać w Chrome.
Mi to zadziałało (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/27990-Chrome-i-literka-%C4%85)
:)
krotos666
09.10.2014, 12:52
5. restart ....
wystarczy odświeżyć stronę TSO, nie trzeba restartować.
krotos666
Ok, poprawione.
Grzes--42
09.10.2014, 13:58
:P:P
maniemar
09.10.2014, 18:53
działa :)
Hej a w operze da się coś z tym zrobić?
w Google wpisz ą opera ;)
robin_waw
31.12.2014, 01:20
w Operze wpisujesz w pasku adresu:
about:plugins
i wyłączasz ten plugin
https://screenshooter.blob.core.windows.net/engine4files/vzzpgiomtdujwrvxjumdzlafcbabrqbanfaedgmssnvxmqbezg xyknmjztnfinvccuwqqqucitklqdtmzvbksdpatrfjthkfssvr uloimvpqdaswaafmlkkyevwylkib
Ma to jednak swój minus, w niektórych grach flash pojawiają się pływające menu albo okienka.
Jak plugin działa to po kliknięciu takiego elementu okienko z informacją albo menu pojawia się na ekranie i zostaje.
Przy wyłączonym pluginie takie pływające obiekty trzeba "trzymać" myszką bo inaczej same się zamykają - chowają.
Chilout05
01.01.2015, 23:24
robin w awatarze masz postać z Icewind Dale II :D
Co jakiś czas pojawia się problem z literką po aktualizacji Flasha,
sposób omijający tą niedogodność podany został pod tym adresem.
http://szkolawkostomlotach.blogspot.com/p/a-kasuje-wyrazy.html
Życzę powodzenia.
Shadow_mk
30.04.2015, 13:17
działa - polecam osobom które potrzebują aby zostały dwa flashe w chrome
pozostałym wiadomo w pasek adresu trzeba wpisać:
chrome://plugins
Wyskoczy informacja o wszystkich zainstalowanych wtyczkach w przeglądarce.
W prawym górnym rogu jest opcja "Szczegóły". Po prostu ją kliknijcie.
Teraz na liście trzeba odszukać wtyczkę Flash (jak do tej pory znajduję ją zawsze na pierwszej pozycji). Należy wyłączyć wtyczkę oznaczoną typem PPAPI, a zostawić włączone NPAPI (dwa pliki). Dla pewności można uruchomić ponownie przeglądarkę. Jedno jest pewne - ominiecie dziurawe PPAPI, będzie mieć najnowszego Flasha, a przy okazji koniec problemu z polskimi literami.
zaleta wyłączenia jednego flasha będzie mniej lub bardziej zauważalna prędkość mniej rzeczy uruchomionych mniej rzeczy doinstalowanych (program do skrótów) = szybciej
robin_waw
01.05.2015, 23:14
Shadow_mk to jest rozwiązanie dotyczące starej wersji fash i chrome.
Zadziała w sytuacji gdy w systemie są zainstalowane dwie wtyczki flasha. Stara NAPPI i nowa PAPPI. W nowym chrome została usunięta obsługa PAPPI.
Adobe stworzył osobne wtyczki dla przeglądarek na silniku chromium i innych.
Teraz po aktualizacji flasha i przeglądarek chrome i opera, jest tylko instalowana jedna wtyczka PPAPI co widać jak wejdziemy w panelu sterowania w programy i funkcje.
Aby rozwiązać problem z literką "ą" należy zainstalować oprócz wtyczki którą już mamy flashplayera dla firefox.
Po zainstalowaniu w panelu sterowania w programach i funkcjach widać dwie wtyczki PPAPI i NPAPI.
Po instalacji restartujemy przeglądarkę i:
1 W Operze wpisujemy tam gdzie się wpisuje adres strony about:plugins następnie wyłączamy wtyczkę PPAPI i restartujemy przeglądarkę.
2 W Chrome wpisujemy chrome://plugins i postępujemy analogicznie (tej opcji nie sprawdzałem ale powinno zadziałać, dobrze gdyby ktoś kto ma chrome potwierdził)
Prośba jak ktoś ma chrome i mógłby sprawdzić i potwierdzić to co napisałem był bym wdzięczny.
Tylko najpierw trzeba sprawdzić w programach czy jest jedna czy dwie wtyczki flasha zainstalowane czyli PPAPI i NPAPI (nie dotyczy ActiveX bo to dla IE)
misiasia
09.05.2015, 17:24
Nam kolega z gildii podpowiedział takie coś:
jakby ktoś miał problem to w pasku adresu trzeba wkleić to:
chrome://flags/#enable-npapi
poniżej tego tekstu:
"Włącz interfejs NPAPI Mac, Windows
Umożliwia korzystanie z wtyczek NPAPI. #enable-npapi"
kliknąć: Włącz
Zresetować Chroma
powinno być po staremu:)
mi działa pięknie ;)
ehhhh, walczę z tą "ą" od od kilku godzin, wypróbowałam wszystkie Wasze propozycje i nic, już tracę cierpliwość, co jest nie halo??
Rosadamascena
15.05.2015, 19:30
Ja po prostu zmieniłam przeglądarkę :) na maxthonie ą wchodzi bezbłędnie a gra też ładnie śmiga :)
Ksantypa
10.06.2015, 11:40
Poprzedni post wprawdzie jest z 2013 roku. Do dziś nie miałem problemu z tą literką korzystając z powyższych porad. Niestety zaktualizowałem chrome i zaczął się problem. Jeśli w chrome://plugins/ mam wyłączonego flasha, nie mogę się już zalogować do gry. Jeśli go włączę to niestety w grze literka ą kasuje mi text na czacie.
Ktoś ma jakiś pomysł lub nowe jakieś rozwiązanie tego problemu ??
INFORMACJE O KOMPUTERZE
Wersja programu Flash 18.0.0.160
Nazwa przeglądarki Google Chrome 43.0.2357.124 m
System operacyjny Windows (Windows 7)
Orzeszkuwloski
16.06.2015, 21:53
Ksantypa wchodzisz w chrome://flags i tam w części "Włącz interfejs NPAPI" klikasz włącz. Następnie wszystko jak do tej pory.
Jednak ja czegoś w tym wszystkim nie rozumiem. Kombinacja alt+a kasuje cały tekst, ponieważ BB tak ustawiło tą wtyczkę. Teraz pojawia się pytanie czy zrobili to nam na złość czy oni nie wiedzą o tym problemie? Może zwyczajnie nikt z Polski nie przekazał informacji, że coś jest źle? Zmiana działania tego skrótu nie powinna być trudna:-) Tak więc wydaje mi się, że poważny problem dla wielu graczy istnieje tylko i wyłącznie przez "tumiwisizm" osoby, która jest odpowiedzialna za kontakt z BB.
Tarczyńca
17.06.2015, 12:07
http://i57.tinypic.com/sccj2o.jpg
po zainstalowaniu mam takie coś nie mogę tej NAPI wgrać.
Z innego wątku:
Problem z "ą" w nowej wersji chrome'a można rozwiązać tak samo jak do tej pory tylko trzeba odblokować opcję npapi. W tym celu wchodzimy w chrome://flags/ i szukamy #enable-npapi, a następnie dajemy włącz. Później standardowo w chrome://plugins/ wyłączamy ppapi i wszystko działa jak dawniej :-)
N4mlessone
19.07.2015, 23:34
Witam wszystkich
Porada jest nieaktualna:
https://support.google.com/chrome/answer/6213033
KsiężniczkaGraga
20.07.2015, 21:30
Witam,
rzeczywiście świetna podpowiedź, ale nie działa, bo po wyświetleniu ukrytego, a następnie wyłączeniu ppapi pojawia się komunikat: Aby zagrać w The Settlers Online w możliwie najlepszych warunkach, musisz zaktualizować Adobe Flash Player. Wykryto obecność starszej wersji oprogramowania. Proszę dokonać aktualizacji oprogramowania Flash Player, udając się pod adres: http://www.adobe.com/go/getflash/ - finał jest taki, że trzeba włączyć na nowo ppapi...
Cadaveria
18.08.2015, 21:20
Ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić? Jest w ogóle na to szansa czy tylko przesiadka na inną przeglądarkę?
krotos666
19.08.2015, 22:18
Można spróbować tak:
1) chrome://flags/
Włącz interfejs NPAPI Mac, Windows
restart przeglądarki
2) chrome://plugins/
szczegóły,
Adobe Flash Player (2 files) - Wersja: 18,0,0,232
i tam gdzie jest ...\PepperFlash\pepflashplayer.dll
wyłączyć
Ja w tym momencie zrobiłem znowu restart, zalogowałem się i używam literkę ą
A, że przeglądarka coś tam o względach bezpieczeństwa krzyczała - to zostawiam samym użytkownikom do decyzji jaką podejmą z tym problemem.
Ciekawe, czy się uda i Tobie włączyć ą :)
Ps: mogą niektóre elementy w grze nie działać, jak np. linki do forum - wtedy trzeba pozwolić na wyskakiwanie okienek w danej witrynie.
Powrócił u mnie problem "ą". Gdy wchodzę w chrome://flags/ to nie ma opcji włączenia NPAPI
Z tego co szukam w internecie to: Aby zwiększyć bezpieczeństwo, szybkość i stabilność przeglądania internetu w Chrome, 1 września 2015 r. przestaliśmy zezwalać na wtyczki NPAPI.
Ktoś wie jak zaradzić problemowi?
gosiak15
04.09.2015, 15:01
Przyłączam się do pytania, mam podobny problem, który powrócił
SeptimusFlu
04.09.2015, 18:38
Powrócił u mnie problem "ą". Gdy wchodzę w chrome://flags/ to nie ma opcji włączenia NPAPI
Z tego co szukam w internecie to: Aby zwiększyć bezpieczeństwo, szybkość i stabilność przeglądania internetu w Chrome, 1 września 2015 r. przestaliśmy zezwalać na wtyczki NPAPI.
Ktoś wie jak zaradzić problemowi?
Zmienić przeglądarkę
Zmienić przeglądarkę
Gdybym chciała zmienić przeglądarkę, to bym tu nie pisała. Na razie problem rozwiązałam sposobem z innego wątku, czyli instalując Shortcut Manager i dodając odpowiednią opcję.
EX_Nemezis
10.09.2015, 13:51
Ponieważ rozwiązania zamieszczone w tym wątku przestały być aktualne, zamieszczam inne:
Dla tych co mają problem z nowymi wersjami Chrome, bez zmiany PPAPI.
Oto poradnik:
Najpierw instalujecie dodatek do Chrome "Shortcut Manager".
I dodajecie ten dodatek do przeglądarki.
Po prawej u góry jest ikonka z niebieskim napisem "Key". Klikacie na nią a następnie na:
"See all settings / Add new shortcuts"
W rubryce "Shortcut key" naciskamy przyciski Ctrl+Alt+a (Razem!)
Następnie przy opcji "Action" jest rubryka, w której wybierasz "Insert free text at the cursor position".
I niżej "Text or "signature" wpisujesz ą
Po wypełnieniu naciskamy "Save" i uruchamiamy Chrome ponownie. :-)
masz link do tego dodatku ?
coś nie bardzo to jest ....
https://chrome.google.com/webstore/detail/shortcut-manager/mgjjeipcdnnjhgodgjpfkffcejoljijf?utm_source=chrome-app-launcher-info-dialog
Zrobiłem wszytko jak trzeba , działa na czacie elegancko , ale teraz nie mam w ogóle literki a, tutaj i np, w wyszukiwarce google. O co chodzi, da się to naprawić?
adamus402
16.11.2015, 15:18
Jest ok. działa dzięki
Pozwolę sobie odnowić temat, bo niestety nie mogę znaleźć dodatku "Shortcut Manager" w sklepie. Ktoś wie gdzie go szukać lub czym zastąpić?
Czy ktoś się zlituje i napisze co robić? Da się tego "Shortcut Manager" jakoś skopiować z przeglądarki na której dodatek jest zainstalowany? Może istnieje jakiś zamiennik tego dodatku?
fructus_b
12.02.2016, 16:55
up
Udało mi się rozwiązać problem tym samym dodatkiem, ale pobrałam go z jakiejś strony z plikami do pobrania, a nie za sklepu google.
Od razu ostrzegam, robicie to na własna odpowiedzialność i producent chrome odradza instalowanie dodatków spoza sklepu, dlatego też ostrzegam że może to być niebezpieczne rozwiązanie. I najważniejsza rzecz, link do strony gdzie można pobrać http://www.brothersoft.com/shortcut-manager-358147.html
Robotniczek
23.02.2016, 16:44
Gdyby ktoś narzekał na TSO przez windowsowe przeglądarki, proponuję zainstalować Vmare workstation player 12 i na nim zrobić wirtualną maszynę z ubuntu 15.
Tam na firefoxie settlers chodzi jak Żyleta(celowo z wielkiej litery). Korzystałem w różnych przeglądarek pod windows 7, 8 i 10(edge) i zawsze są jakieś problemy z tym to z tam tym.
Dobrawa_old
25.07.2016, 20:08
Dzień dobry,
w związku z tym, że problem z literą "ą" już nie występuje, temat zamykam i przenoszę do archiwum.
Pozdrawiam,
Mod Dobrawa