PDA

Zobacz pełną wersję : Pożyczki pod zastaw

xxpaco
12.01.2013, 20:09
Witam

Od wczoraj wraz z Mr_SOLAR oraz kocakola84 ruszyliśmy na Słonecznym, z udzielaniem pożyczek terminowych pod zastaw.
Wygląda to mniej więcej tak:

Masz np. chatkę łowcy, opactwo, silosy, młyny, premie, przygody etc. i potrzebujesz gotówkę, ale nie chcesz tychże przedmiotów sprzedawać. My pod ich zastaw damy Ci monety.

Wstępne ustalenia są następujące:

1) Termin pożyczki - od 1 tygodnia do 4 tygodni
2) Oprocentowanie:

1 tydzień - 10%

2 tygodnie - 9% (tygodniowo)

3 tygodnie - 8% (tygodniowo)

4 tygodnie - 7% (tygodniowo)
3) Po zawarciu umowy, wysyłamy PW z wszelkimi informacjami takimi jak: wysokość pożyczki, termin pożyczki, spis przedmiotów zastawionych oraz datę spłaty.
4) Biorąc pod uwagę różne sytuacje losowe, w razie braku spłaty pożyczki w terminie, po tej dacie czekamy max. 48h na "wykup" i spłatę pożyczki, doliczając w razie opóźnienia proporcjonalną prowizję od wysokości oprocentowania. Po 48h definitywnie zwroty nie będą uznawane!

Przykład: Pożyczasz 20k monet na tydzień, po tygodniu oddajesz 22k
Przykład: Pożyczasz 20k monet na 2 tygodnie, po tygodniu oddajesz 1,8k, po drugim tygodniu 21,8k
Przykład: Pożyczasz 20k monet na 3 tygodnie, po tygodniu oddajesz 1,6k, po drugim tygodniu 1,6k, po 3 tygodniu 21,6k

Ceny zastawu poszczególnych przedmiotów/premii/przygód/surowców:

1) Papuga - 250m
2) Rezydencja - 350m
3) Silos - 2000m
4) Młyn wodny - 2200m
5) Chatka łowcy - 6000m
6) Opactwo - 6000m
7) Mroczna forteca - 1500m
8) Wieża Wiedźmy - 10000m
9) Wikingowie -1400m
10) Czarni rycerze - 800m
11) Kosz egzo - 100m
12) Latający osadnik - 200m
13) Ciastka - 250m
14) 500 Granitu - 400m

W razie pytań proszę pisać do Mr_SOLAR, kocakola84 lub xxpaco.

Jesteśmy również w trakcie przygotowywania, ponieważ był odzew, że coś takiego również by się przydało.

Więcej informacji na temat "chwilówek" jak tylko ustalimy szczegóły.

xxpaco
12.01.2013, 20:29
Kolejnym produktem w naszej ofercie będzie możliwość zakupu budynków specjalnych na Raty. Szczegóły wkrótce.

Idho
12.01.2013, 21:03
Dokładnie złodziejstwo... jeżeli macie im sprzedawać po takich cenach

1) Papuga - 250m
2) Rezydencja - 350m
3) Silos - 2000m
4) Młyn wodny - 2200m
5) Chatka łowcy - 6000m
6) Opactwo - 6000m
7) Mroczna forteca - 1500m
8) Wieża Wiedźmy - 10000m
9) Wikingowie -1400m
10) Czarni rycerze - 800m
11) Kosz egzo - 100m
12) Latający osadnik - 200m
13) Ciastka - 250m
14) 500 Granitu - 400m

to ja z chęcią zapłacę więcej.

przykład:

ciastko: 350-450monet
granit 1:1
wieża 12k albo i więcej.

Ogólnie jak nie macie monet możecie pisać do Idho udzielam na lepszych warunków pożyczkowych ;)

set2g
12.01.2013, 21:43
haha ceny są śmieszne, nie wiem co za desperat by z tego skorzystał

EX_Zakrecony
12.01.2013, 21:52
Administracja nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne oszustwa, gracze "pożyczają" na własną odpowiedzialność.

A tak przy okazji to faktycznie ceny strasznie zaniżone, np silosy czy młyny wodne to chyba ok 3k są warte.

Pozdrawiam
Mod Zakrecony

Scrool
12.01.2013, 21:54
Zbanować tego co to wymyślił lichwiarz jeden.

kocacola84
12.01.2013, 21:58
Administracja nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne oszustwa, gracze "pożyczają" na własną odpowiedzialność.

A tak przy okazji to faktycznie ceny strasznie zaniżone, np silosy czy młyny wodne to chyba ok 3k są warte.

Pozdrawiam
Mod Zakrecony

jak w banku pozyczasz to zastaw dajesz 100% pozyczki czy wiecej ? :)
Wszystkie zastawione budynki czy towary wracaja spowrotem do osoby ktora pozyczala, jest to tylko forma zabezpieczenia.

Mr_SOLAR
12.01.2013, 21:58

Pozdrawiam
Mod Zakrecony

A może tak szanowny mod by przeczytał ze zrozumieniem to sa kwoty które pożyczający dostaje czyli jest to 70% wartości

krotos666
12.01.2013, 22:02
Jak już kogoś przyciśnie to niech np. silos sprzeda za 2800 monet na handlu i jak będzie potrzebował, to niech sobie później odkupi za tą samą cenę na handlu.
Po to jest handel, żeby tam ewentualnie sprzedawać i kupować.
A to to po prostu kradzież w biały dzień.

Ja nie pożyczam, jak chce sprzedaje i później kupuje i nie daje nikomu za to zarobić.

Ale wolna droga ...
Macie na karku łeb, to myślcie za siebie samych :p

Mr_SOLAR
12.01.2013, 22:07
Jak już kogoś przyciśnie to niech np. silos sprzeda za 2800 monet na handlu i jak będzie potrzebował, to niech sobie później odkupi za tą samą cenę na handlu.

Ja nie pożyczam, jak chce sprzedaje i później kupuje i nie daje nikomu za to zarobić.

Ale wolna droga ...

Szkoda że Macie takie podejście jak zawsze do fajnych pomysłów ale tak samo jak z KŚ i tak samo jak z Licytacjami na G10 pomysł wypali a nawet lepiej juz wypalił juz do tej pory od wczoraj pożyczyliśmy graczom ponad 100k monet pod różne zastawy budynku surowce itp, więc nie ma się czym przejmować pomysł działa, jak Ktoś myśli to z naszą pomocą rozwinie skrzydła jeszcze bardziej, po co ma sprzedawać w danej chwili potrzebuje 2k monet przynosi młyn dostaje kase i po tygodniu oddaje 2,2k monet a przy tym zarobił 500m bo przez tydzień obracał na handlu, pomyślcie ludzie zanim znowu Nas oczernicie jak to miało miejsce z KŚ czy G10
pozdrawiam
Mr_SOLAR

krotos666
12.01.2013, 22:12
Mr_SOLAR moje myślenie jest takie:
Sprzedać młyn za 3500 (teraz taka powiedzmy cena) i za tydzień lub dwa sobie kupi za 3500 z handlu.
Nie musi płacić komuś za pożyczkę.

Pomysł jak pomysł, jak się przyjął to OK, ale ja widzę tą drugą stronę medalu i to moim zdaniem za dużo.
Choć to z drugiej strony gra, więc róbta co chceta, byleby w granicach rozsądku.
Pozdrawiam :)

xxpaco
12.01.2013, 22:25
lichwa i złodziejstwo sami zarobić nie potrafia za pozyczki sie wzieli

A z czego pożyczamy, skoro "sami zarobić nie potrafimy" ??? Włącz myślenie i się nie udzielaj, jeśli nie masz nic konkretnego do powiedzenia...

Dokładnie złodziejstwo... jeżeli macie im sprzedawać po takich cenach(...)

Idho - nikt ma nam nie "sprzedawać" jak to określasz niezbyt trafnie. To jest zastaw. Wartość ustalałem ja i jej nie zmienię.

haha ceny są śmieszne, nie wiem co za desperat by z tego skorzystał

Owi "desperaci" jak nazywasz ludzi nie posiadających kapitału, a mających pomysł na pomnożenie pieniędzy z pożyczki - jakoś się znajdują. Tylko w pierwszym dniu pożyczyliśmy 50k monet.

Pozdrawiam
Mod Zakrecony

Tak jak już kocakola84 odpisał - Caritas nie jesteśmy, każdy zna cenę rynkową, a zarobić czy tak czy tak musimy. Nie po to inwestujemy ciężko ubite monety, włożony czas w rozwój gospodarki miesiącami, siedzenie po nocach - żeby dać komuś 3k monet pożyczki w zastaw za młyn czy silos w stosunku 1:1, a potem on pomyśli: "A dużo nie tracę najwyżej odkupię kiedyś a im kij w nery...". Dziękuję, nie skorzystam.

Zbanować tego co to wymyślił lichwiarz jeden.

Tak? A niby za co? Za to że mam pomysł jak ciężko ubite monety pomnożyć? Gratuluję nic nie wnoszącej do dyskusji wypowiedzi i sugeruję pójść w ślady mojej rady, której udzieliłem AVARowi...

Ale wolna droga ...

Można i tak, ale zauważ, że jak sprzeda za 2800, to może za tydzień, dwa, trzy lub cztery już nie kupić za tka cenę, prawda? Ja swoego czsu jk potrzebowałem monet, to tak sprzedałem silosy po 2500, bo wtedy tak mniej więcej stały na rynku. Teraz odkupiłem - zgadniesz za ile? po 3100 - 11 sztuk. Dziękuję pozdrawiam.

krotos666
12.01.2013, 22:40
Tak jak już kocakola84 odpisał - Caritas nie jesteśmy, każdy zna cenę rynkową, a zarobić czy tak czy tak musimy. Nie po to inwestujemy ciężko ubite monety, włożony czas w rozwój gospodarki miesiącami, siedzenie po nocach - żeby dać komuś 3k monet pożyczki w zastaw za młyn czy silos w stosunku 1:1, a potem on pomyśli: "A dużo nie tracę najwyżej odkupię kiedyś a im kij w nery...". Dziękuję, nie skorzystam.

Z tym się zgodzę, ale większość nie, co zresztą widać po postach.
Biznes jest biznes, a jest taki jaki jest.
A wielu nawet nie wie, że w realu płaci 2 x więcej niż u producenta.

Swoją drogą ten pomysł jest lepszy niż licytacje (moje zdanie)
a co do stawki, jak w lombardzie (nie wiem nie chodzę do lombardu).

Ze swojej strony postaram się unikać takiego rozwiązania, ale ciekaw jestem ilu tu narzekających później skorzysta z Waszej oferty. :D

Idho
12.01.2013, 22:44
Zacznijmy od tego ze biorąc u was pożyczkę tak naprawdę już zarabiacie na tym że uzyskujecie towary za bezcen!!!!
70% powiedz mi gdzie??? ciastko 250 monet gdzie wartość ciastka 590 monet rzucając na mennice lvl5 to wychodzi mniej niż 50%
Inna sprawa kto wam udowodni, że druga strona nie dotrzymała warunków... tak naprawdę otrzymujecie produkty... to że ktoś wam zwróci monety z nadwyżka nie oznacza że otrzyma przedmioty z powrotem

Wg. regulaminu nikt nic nie zrobił nic złego jak Mod_zakręcony napisał... ktoś po prostu sprzedał obiekt po zaniżonej cenie i tyle

Mr_SOLAR
12.01.2013, 22:49
Proszę moda o zmniejszenie czcionki Idho, po prostu ma chyba pegi7 musi dużymi pisać literami, taka forma dowartościowania sie z jego strony

Krotos666 a tak z ciekawości co Ci przeszkadza w aukcjach, bo mają sie świetnie?

xxpaco
12.01.2013, 22:54
Zacznijmy od tego ze biorąc u was pożyczkę tak naprawdę już zarabiacie na tym że uzyskujecie towary za bezcen!!!!
70% powiedz mi gdzie??? ciastko 250 monet gdzie wartość ciastka 590 monet rzucając na mennice lvl5 to wychodzi mniej niż 50%
Inna sprawa kto wam udowodni, że druga strona nie dotrzymała warunków... tak naprawdę otrzymujecie produkty... to że ktoś wam zwróci monety z nadwyżka nie oznacza że otrzyma przedmioty z powrotem

Wg. regulaminu nikt nic nie zrobił nic złego jak Mod_zakręcony napisał... ktoś po prostu sprzedał obiekt po zaniżonej cenie i tyle

Pozwoliłem sobie IDho zmniejszyć czcionkę, nie wiem po co taki zabieg :) Chyba po złości :) Wracamy do szkoły, przypominamy co mówiła Pani nauczyciel "Czytajcie ze zrozumieniem tekstu" i Twoja czcionka SIZE=5 - BANG! - znika niczym popiół wydmuchany z ręki :)

3) Po zawarciu umowy, wysyłamy PW z wszelkimi informacjami takimi jak: wysokość pożyczki, termin pożyczki, spis przedmiotów zastawionych oraz datę spłaty.

Jasno i wyraźnie napisane, żeby każdy miał tą JASNOŚĆ na PW :) A druga sprawa: nam nie zależy na uzyskiwaniu TOWARÓW, bo liczymy na uczciwość sprzedających, czyż nie?

Ale widzę, że temat wzbudza u Ciebie, niezdrowe emocje ;) Come down, let's play... ;)

xxpaco
12.01.2013, 22:58
Swoją drogą ten pomysł jest lepszy niż licytacje (moje zdanie)

g10 i licytacje to zabawa, bo nudą powiewa w grze, gdyby BB się nie ociągało z PvP i rozwojem gierki, to bym się nie nudził, tylko grabił, niszczył i rabował i nie miłbym czsu na siedzenie i dumanie: Jak tu gierkę urozmaicić :)

a co do stawki, jak w lombardzie (nie wiem nie chodzę do lombardu).

Ze swojej strony postaram się unikać takiego rozwiązania, ale ciekaw jestem ilu tu narzekających później skorzysta z Waszej oferty. :D

Pewnie żaden narzekający nie skorzysta, nikt go nie zmusi. Nie chcesz - nie pożyczaj. Proste jak pegi7 ;)

Idho
12.01.2013, 23:42
Pozwoliłem sobie IDho zmniejszyć czcionkę, nie wiem po co taki zabieg :) Chyba po złości :) Wracamy do szkoły, przypominamy co mówiła Pani nauczyciel "Czytajcie ze zrozumieniem tekstu" i Twoja czcionka SIZE=5 - BANG! - znika niczym popiół wydmuchany z ręki :)

Zacznijmy od tego, że ja w przeciwieństwie do Ciebie czy solara potrafię używać opcji edytuj... i nie umieszczam post za postem.. dziwne, że żaden jeszcze moderator za łamanie regulaminu nie ukarał was. (ja już wcześniej poprawiłem i zmniejszyłem czcionkę można sprawdzić po godzinie.. bo nie sprawdziłem wielkości jej)

Jeszcze raz napisze bo widzę kłania się rozumienie pisma czytanego.... wasze 70% jest z palca wyssane i niczym niepodyktowane.. cena jest ruchoma i uwarunkowana od rożnych czynników... ale jak już wcześniej podałem przykład z ciastka zrobi się 590 monet... wy chcecie pod zastaw i oferujecie 250 monet bezsens.... po drugie to że coś spisaliście nie oznacza że oddacie, a patrząc na opinie jaką ma solar jest to wielce prawdopodobne... oczywiście zgodne z regulaminem ...bo po prostu powie że kupił ciastko za 250 monet i tyle.

Ja odpowiem na komentarz: " Nie chcesz - nie pożyczaj" w ten sposób:
Nie chcesz być komentowany - nie pisz na forum publicznym. Proste jak pegi7.

Mr_SOLAR
13.01.2013, 01:10
Zacznijmy od tego, że ja w przeciwieństwie do Ciebie czy solara potrafię używać opcji edytuj... i nie umieszczam post za postem.. dziwne, że żaden jeszcze moderator za łamanie regulaminu nie ukarał was. (ja już wcześniej poprawiłem i zmniejszyłem czcionkę można sprawdzić po godzinie.. bo nie sprawdziłem wielkości jej)

Jeszcze raz napisze bo widzę kłania się rozumienie pisma czytanego.... wasze 70% jest z palca wyssane i niczym niepodyktowane.. cena jest ruchoma i uwarunkowana od rożnych czynników... ale jak już wcześniej podałem przykład z ciastka zrobi się 590 monet... wy chcecie pod zastaw i oferujecie 250 monet bezsens.... po drugie to że coś spisaliście nie oznacza że oddacie, a patrząc na opinie jaką ma solar jest to wielce prawdopodobne... oczywiście zgodne z regulaminem ...bo po prostu powie że kupił ciastko za 250 monet i tyle.

Ja odpowiem na komentarz: " Nie chcesz - nie pożyczaj" w ten sposób:
Nie chcesz być komentowany - nie pisz na forum publicznym. Proste jak pegi7.

Idho Twoja opinia na Słonecznym jest naprawdę super wiesz czym się różnimy mnie ludzie lubią i szanują za to co robię a Twoje wypociny zostaną zapomniane tak jak sie pociłeś podczas prezentacji G-10 i co dały Twoje wypociny? Nic projekt ma sie dobrze i idzie lepiej niż zakładałem, więc daruj sobie kolejne komentarze bo jak zwykle nic z tego nie wyniknie, a jak chcesz mi coś udowadniać i uważasz że nie jestem uczciwy to załóż oddzielny temat i może zrób ankietę, czytam i śmiać mi sie chce z Twoich wypocin które tylko potrafią niszczyć pomysły innych, nie wiem czy Ty cierpisz faktycznie na jakąś niską samoocenę bo już inaczej Twojego postępowania tutaj i na chatach inaczej sie nie da określić, na chatach to po Twoich plugawych i obraźliwych osądach w kierunku mojej osoby, dostaje same pozytywne szepty, "daj spokój nie ma z kim rozmawiać", " stary nie przejmuj się i tak Go nikt nie czyta", chłopie zastanów sie nad swoimi wypowiedziami, zacznij sie bawić tą grą a nie tylko oczerniasz ludzi którzy chcą coś fajnego stworzyć i tworzą to. Napisz co Ty zrobiłeś w całej swojej tej grze? podpowiem Ci nic kompletnie nic, potrafisz tylko narzekać i łaskotać swoje niedowartościowane puste ego.......

ps. jak masz coś do udowodnienia i pokazania jaki to Solar jest oszust to to udowodnij i przestań mnie obrażać, już rozmawiałem ze swoja papugą na ten temat, mam nadzieje że wiesz co grozi za zniesławienie

xxpaco
13.01.2013, 01:10
Nabijam posty, bo mam mało, świerzak jestem ;) To nie "nasze" tylko moje, mój pomysł, moja idea - ja ustalam ceny, bo ja pożyczam. Nie interesuje mnie ile się robi z ciastka. Nie chcę przejmować niczyich ciastek, zakładam że pożyczam monety uczciwym ludziom, którzy wywiązując się z warunków umowy, otrzymają swój zastaw. Co jak co ale mnie chyba nie podejrzewasz o to, że komuś nie oddam (czyt. nie wywiążę się z zawartej umowy) i je po prostu ukradnę? Idho... na miłość boską... chcesz wojować z Solarem, nie lubisz go, chcecie się niszczyć - nie moja sprawa - ale mój biznes zostaw w spokoju, szanuję Cię, ale oczerniasz teraz Ty - mnie, formułując jednoznaczne podejrzenie o brak zwrotu, oszustwo etc. Po co? I dlaczego? Czy ja coś zrobiłem nie tak? Chcę spróbować coś nowego, będzie popyt - fajnie. To ja chcę uniknąć oszustwa, nie sam oszukiwać ludzi.

Komentować możesz, ale z głową, a nie kierowany osobistą zemstą, chęcią odegrania się, wyniszczenia... Rozumiesz o co mi chodzi, czy nie?

Co do ruchomości: Jak ceny młynów itd. podskoczą na 4k, to wysokość zastawu wzrośnie. Gwarantuję.

Zajadek
13.01.2013, 01:17
A cóż Wy tak na ten lombard naskakujecie? Pomysł jak pomysł..chca sie chłopaki bawic to niech sie bawia. pamietajcie ze "do tanga trzeba dwojga"
Ktoś mniej zaradny, pożyczy u nich kase..dla kogos bardziej zaradnego ta oferta będzie marna...w czym problem? Czytac ze zrozumieniem i tyle..
A tym wszystkim pieniaczom proponuje zebyscie oddali kupione wikingów, zaciąg itd..ktore tanio kupiliscie po evencie....ze to za tanio no i wogóle...sumienie was nie rusza..boli was tylko zarobek z lombardu???

Mr_SOLAR
13.01.2013, 01:37
A cóż Wy tak na ten lombard naskakujecie? Pomysł jak pomysł..chca sie chłopaki bawic to niech sie bawia. pamietajcie ze "do tanga trzeba dwojga"
Ktoś mniej zaradny, pożyczy u nich kase..dla kogos bardziej zaradnego ta oferta będzie marna...w czym problem? Czytac ze zrozumieniem i tyle..
A tym wszystkim pieniaczom proponuje zebyscie oddali kupione wikingów, zaciąg itd..ktore tanio kupiliscie po evencie....ze to za tanio no i wogóle...sumienie was nie rusza..boli was tylko zarobek z lombardu???

Nic dodać nic ująć

Piotru70
13.01.2013, 02:51
I w końcu znowu się spotykamy.
Kolejny Ciekawy pomysł. Sam już kiedyś się nad tym zastanawiałem, ale stwierdziłem że szkoda mojego czasu i nerwów, bo zamiast bawić się w mnożenie wirtualnych monet na internecie mogę zarobić kilka set złotych w pracy. Ale wróćmy do tematu.
MOD już wypełnił swój obowiązek i uchronił support przed wszelakimi skargami odnośnie oszustw.
Ceny, są dość zaniżone. Zwiększył bym je trochę. Nie za bardzo, bo możecie stać się kupującymi zamiast pożyczkodawcami.
Jak już wielu graczy mówiło składacie ofertę, pożyczki. Na małą sumę i wysoki procent. Który tygodniowo się zmienia. Jakiś kosz egzotyczny czy rezydencja to mały gips.
Ale przy większych sumach np. Chata łowcy 6k czy Wieża 10k. To gracze mogą nie nadążyć. Niby jakaś umowa was obowiązuje. Ale w realnym świecie warunki umowy są rzeczą którą można zmienić. Gdyż w razie niewypłacalności można starać się o tymczasowy przestój w ratach. A Wy znowu nie macie niczego takiego w regulaminie. Jedynie co napisaliście że gracz ma 48h na wykupienie zastawionego przedmiotu w przeciwnym wypadku umowa jest zerwana. Z tego powodu support powinien wam zakazać takiej działalności.
Ale liczę na to że zmienicie kilka rzeczy w swoim regulaminie. I wasz plan się rozwinie. Póki co to wasz pomysł wygląda na obcieranie graczy z monet.

xxpaco
13.01.2013, 03:31
Dzięki za konstruktywną krytykę, wszelkie pomysły jak usprawnić, ulepszyć, uwiarygodnić ofertę - mile widziane. Gwarantuję, że dobre pomysły i rady - wprowadzimy w życie. Ja tam od znajomych odzew miałem raczej pozytywny, bo mnie znają nie od 2 dni, tylko prawie rok. Niejeden biznes robiłem i robię dalej i staram się jak mogę :) I moi wspólnicy również. Także Piotru70 - jeśli masz jakieś sugestie - śmiało możesz pisać, nawet tutaj, na forum tak, aby każdy widział, że nie chodzi tylko o nas - ale i o klienta. Jesteśmy otwarci na propozycje, ale w miłej i kulturalnej atmosferze, bez naskakiwania na innych tylko dlatego, że ma się z kimś zatarg. Nie tędy droga.

A i bym zapomniał (Idho, 7 postów już mam, świerzak już nie jestem to edytuję ;) )

Planujemy również pożyczki uwaga uwaga - bez zastawu oraz możliwość skredytowania budynków specjalnych i pożyczek ekspresowych - tzw. chwilówek. O tym też pisałem i jakoś tylko dyskusja o zastawie, może muszę zmienić temat wątku.

Tylko póki co ruszamy z tematem, i nie wszystko na raz.

Zamierzamy również w tymże wątku, po zakończonych, spłaconych pożyczkach informować o tym tutaj - z informacją czy pożyczkobiorca wyraził zgodę na. ew kontakt w celu potwierdzenia czy wszystko było ok. Sądzę, iż będzie to jakaś forma utwierdzenia w przekonaniu, że to nie wał, wyłudzanie, naciąganie etc. tylko zwykła, normalna pożyczka jak w banku.

Orkanik
13.01.2013, 11:55
chłopaki bardzo fajny pomysł, mam nadzieje że z realizacja nie będzie kłopotów ja osobiście czekam na rozwiązanie zakupu na raty :))

DonKokot
13.01.2013, 12:05
pomysł fajny, mam nadzieję że się wam uda i zarobicie ładnie. Do postu Idho to cena ciastka na poziomie 250 przy pożyczce nie pochodzi od tego ile monet można na tym wybić, tylko jest to 70% obecnej ceny rynkowej ciastka a ta kreuje się w granicach 300-350 monet. Nie ma się co napinać i obrażać innych, tym bardziej że jakoś nie pamiętam żeby Idho rozdawał surowce pod KŚ, w przeciwieństwie do Solara. Uważam że skoro BB nie ma nic przeciwko takim "pożyczkom" to nie ma co szukać dziury w całym ;)

ShinChannn
13.01.2013, 12:16
biznes jest dobry też nad nim sie zastanawiałem ;-) tak więc zycze powodzenia a co do ceny zastawu to i tak jest wysoka w lombardach dostajesz około 1/3 wartosc produktu:)

FroosTy
13.01.2013, 12:53
a bany niby za co? przecież to pomysł graczy a bb nie ma nad nim kontoli :D więc wyśmieją skarżących się. Wszystko wraca do kwestii zaufania między graczami. ;)

Piotru70
13.01.2013, 13:06
spokojnie jak się zaczną skargi to i bany się posypią, spokojnie zaczekamy zobaczymy

Pozdro dla wszystkich potępiajacych lichwę :-)

Piona

Nie rozumiem, warunki umowy są przedstawione przed jej zawarciem, więc obie strony wiedzą do czego zmierzają. Jak można tępić kogoś za rzecz która w dzisiejszych czasach jest normalnością. W realnym świecie, Banki mają niskie procenty bo mają konkurencje i muszą się reklamować, gdyby nie to to wszyscy mieliby tylko jedne wielkie długi. A tutaj jest to nowość, może kiedyś ktoś inny się znajdzie pożyczający monety, i zrobi ciekawszą ofertę.

Zajadek
13.01.2013, 14:57
spokojnie jak się zaczną skargi to i bany się posypią, spokojnie zaczekamy zobaczymy

Pozdro dla wszystkich potępiajacych lichwę :-)

Piona

Juz któryś Twój post taki nasączony jadem. Straciłeś cos w lombardzie w realu czy co?? Dlaczego taka nienawiścia pałasz? Przecież Ty kasy pozyczać tam nie będziesz - to co cie boli? Nie kumasz biznesu?? Ne rozumiesz człowieku ze moze ktos pozyczy sobie kase na kusze, dzieki temu zrobi w tydzien tyle przygod (z kusznikami) ze odda kase +10%..i bedzie niesamowicie do przodu? Że bedzie mu sie to opłacało!!!
Dalej Twoim tokiem myślenia idąc to zlikwidować tez handel..no bo zobacz co to za świnstwo kupic cos za 1k złota i sprzedac za 1.2k
Avar - chłopie nie bądz taki aspołeczny.

zalar
14.01.2013, 00:52
do tych co twierdzą ze będą oszukiwać, jaki mieliby w tym interes? jaki byłby sens? kilku oszukanych klientów i już nikt od nich nie pożyczy jednej monety, po co maja sobie psuć dobre zdanie o sobie? jak tylko dzięki niemu ludzie przyjdą pożyczyć.

I nie rozumiem dlaczego znowu wszyscy krytykują kolejny pomysł, zawsze znajdzie się ktoś kto z niego skorzysta, czyli warunki będą mu odpowiadać a jeśli tobie nie pasują? w porządku masz do tego prawo, ale po co odrazy psioczysz na kogoś? nie pasuje, nie korzystaj i tyle.

co do cen, fakt są zaniżone ale to ma gwarantować ze ludzie oddadzą kasę, więc cena musi być niska.

AndyKozakow
14.01.2013, 10:29
Pomysł dobry, widzę że macie dobre podkłady pod fajną współpracę
Mam nadzieje że to zaowocuje w przyszłym evencie międzynarodowym i drugi raz nie dacie takiej plamy :)

Ale wg mnie zamiast kombinować w jakieś pożyczki wystarczy być w gildii i gdy czegoś potrzeba to zawsze się znajdzie.
Wczoraj potrzebowałem 2,5k granitu i 500monet do dziś, w pół minuty ktoś się znalazł i pomógł...
No ale dla samotnych graczy zawsze to jakieś rozwiązanie :)

xxpaco
14.01.2013, 17:04
Dzięki za kolejne, trafne i miłe słowa.

Andy - pewnie - bycie w gildii jest istotne i bywa, że faktycznie się sobie pomaga. Ale nie zawsze koledzy/koleżanki z gildii pożyczą monety na 2,3 czy 4 tygodnie :) Wiadomo, że jak jest potrzeba to się szuka po znajomych, w gildii etc. I tu się pojawiamy my, jeśli już ktoś nie ma opcji. A druga sprawa, że póki co to pożyczki takie na ponad 20k lecą - a tyle może ktoś w gildii nie mieć. Oczywiście - jeśli w gildii jest np. 40 osób i każdy pożyczy po 500 monet - to się uzbiera - wszystko zależy od zgrania i również zaufania... bo są też ludzie, którzy pożyczą w gildii... i nie oddadzą :)

maciek0081
14.01.2013, 19:57
Wieża 10k - pamiętam jak SOlar sprzedawał swoją na g10 i mówił że cena rynkowa wynosi 20k - coś się zmienia widzę przelicznik w głowie....

ale jak zwykle punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

tiibor79
14.01.2013, 21:54
Niestety jako lider gildii Order of Avalon do ktorej nalezal xxpaco musze sprzeciwic sie takiej formie zarabiania na graczach w swoim imieniu przepraszam za zaistniala sytuacje ktora powstala bez wiedzy urzednikow gildii szanuje xxpaco ale nie zgadzam sie z jego pomyslem na gre i radze wraz z kompanami od pozyczek zalozenie wlasnej gildii Amber Gold:D

xxpaco
14.01.2013, 22:56
Wieża 10k - pamiętam jak SOlar sprzedawał swoją na g10 i mówił że cena rynkowa wynosi 20k - coś się zmienia widzę przelicznik w głowie....

ale jak zwykle punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Maciej, chodzi o to , że jeśli ktoś nie odda procentu, ja sprzedam ją np. Tobie za 12k i kasę z utraconego %, który bym zarobił będę miał - w postaci 2k monet, które zarobię na odsprzedaży. Ceny ustalałem sam, osobiście. Jednocześnie mam nadzieję, że nigdy nie dojdzie do sytuacji, w której ktoś nie będzie "chciał" oddać pożyczonej monety.

Niestety jako lider gildii Order of Avalon do ktorej nalezal xxpaco musze sprzeciwic sie takiej formie zarabiania na graczach w swoim imieniu przepraszam za zaistniala sytuacje ktora powstala bez wiedzy urzednikow gildii szanuje xxpaco ale nie zgadzam sie z jego pomyslem na gre i radze wraz z kompanami od pozyczek zalozenie wlasnej gildii Amber Gold:D

Forma zarabiania jest jak każda inna w grze - jeśli skupujesz np. ciastka za 250 monet, wykorzystując to, że niektórzy nie wiedzą co to, po co to itd itp etc - to to też nie jest do końca w porządku, ale taka kolej rzeczy - to jest gra ekonomiczna, każdy kombinuje jak umie najlepiej :) Tak jak kupisz silos za 2500 a sprzedasz za 3100 na przykład i zarabiasz ponad 20% :) A tu, oprócz naszego zarobku - dajemy komuś możliwość szybszego rozwoju. Każdy pożyczając wie, na co się pisze, warunki są znane, nie ma * pod spodem i małego druczku. Nikogo nie zmuszam przecież do pożyczania, każdy swój rozum ma i umie z niego korzystać ;)

No nic trudno się mówi, żyje się dalej, żebyście tylko nie myśleli że mam cokolwiek komukolwiek za złe - szanuję Was i lubię tak samo, a nawet jeszcze bardziej ;)

Piotru70
15.01.2013, 02:08
Większość uważa że powinniście pożyczać więcej niż przedmioty które dają pod zastaw są warte.

zalar
15.01.2013, 12:10
Co do cen to chyba nie są aż tak zaniżone, przeliczając za silos 2500 to po 4 tyg na 7 % wychodzi 3200, wiec cena nie jest aż tak zaniżona, jak dadzą więcej to nikt monet nie odda, bo bardziej będzie się opłacało odkupić sobie silos na handlu.

EX_BOGVER
15.01.2013, 12:12
Widziałem ceny i przeliczniki (każdy serwer ma trochę inne ceny) i faktycznie, gdyby podnieśli wartości zastawów, sporo mogłoby się skusić by nie oddawać pożyczek :P

xxpaco
15.01.2013, 14:02
Widziałem ceny i przeliczniki (każdy serwer ma trochę inne ceny) i faktycznie, gdyby podnieśli wartości zastawów, sporo mogłoby się skusić by nie oddawać pożyczek :P

Ale jak widać, nie każdy rozumie ideę samego "lombardu" i to, co opisałeś...

AndyKozakow
15.01.2013, 14:15
Sorry że się znowu wtrącam ale ja też odniosłem wrażenie że sporo osób nie zrozumiało w ogóle na czym to ma polegać :)
Dla mnie zasady są jasne. Nie dyskutuję nad wysokością oprocentowania bo to udzielający pożyczki je ustala ale pożyczającemu zostają 3 wyjścia:
- zaakceptować zasady
- negocjować warunki (o tym wiele osób zapomina że zawsze warto spróbować chociaż trochę utargować)
- nie korzystać z proponowanej oferty

Gram w to trochę i czasami są takie chwile że człowiek coś sobie wymyśli i żeby spełnić swoje "widzimisię" nie kalkuluje tylko bierze bo już to chce.
Gdy nie ma kasy i przyjaciół z chęcią skorzysta z takiej oferty :)
Sam to przerabiałem jak kupowałem ost prezenty po 15m/szt byle mieć 3 chatki jak najszybciej :)
Także powodzenia z tą ideą :) proponuje jeszcze co jakiś czas wprowadzać promocje że np pożyczka na tydzień ma oprocentowanie 7%
O klientów trzeba dbać:)
Proponuję także pożyczki krótkoterminowe 2 dniowe np.

xxpaco
15.01.2013, 14:27
Sam to przerabiałem jak kupowałem ost prezenty po 15m/szt byle mieć 3 chatki jak najszybciej :))

Heh skąd ja to znam? :))

Także powodzenia z tą ideą :) proponuje jeszcze co jakiś czas wprowadzać promocje że np pożyczka na tydzień ma oprocentowanie 7%
O klientów trzeba dbać:)

Dzięki, i jak najbardziej pomysł z promocją fajny i dbać jak najbardziej trzeba.

Idho
15.01.2013, 16:03
Czyli jak dobrze rozumiem... jeżeli chciałbym pożyczyć 20k monet musiałbym mieć luzem 10 silosów które do niczego nie używam lub 25k granitu ??? Tylko jakbym miał nieprzydatne 25k granitu nie lepiej go zamienić na 25k monet?

Widać że idea specjalnie wycelowana w osoby, które nie potrafią zrobić zadania: mieć w posiadaniu 50k i 200k złotych monet. Przynajmniej to takie moje luźne spostrzeżenie.

xxpaco
16.01.2013, 11:17
Czyli jak dobrze rozumiem... jeżeli chciałbym pożyczyć 20k monet musiałbym mieć luzem 10 silosów które do niczego nie używam lub 25k granitu ??? Tylko jakbym miał nieprzydatne 25k granitu nie lepiej go zamienić na 25k monet?

Widać że idea specjalnie wycelowana w osoby, które nie potrafią zrobić zadania: mieć w posiadaniu 50k i 200k złotych monet. Przynajmniej to takie moje luźne spostrzeżenie.

Idea w nikogo nie wycelowana :) Oferta jest dla każdego. Jeśli nie chcesz sprzedawać granitu, bo wiesz że może być problem z odkupieniem 1:1 (nigdy nie wiadomo czy jutro nie będzie po 1:1,1 albo 1,2) - a potrzebujesz monet - to kmina jest prosta, a z silosami dobrze piszesz. Zakładam, że masz 10 silosów - ich cena rośnie - nie spada, więc może żal by Ci je było sprzedać, a potrzebujesz kasy którą obrócisz, zarobisz na oddanie i dla siebie jeszcze, a silosy za 3-4-5 miesięcy sprzedasz zamiast po 3100 to po 4500 np. Czysto hipotetycznie. My nie szukamy konkretnej grupy docelowej na pożyczkę, bo każdy może w jakimś momencie potrzebować pożyczyć, tak jak ja kupowałem od Ciebie 11 silosów - nie miałem, i musiałem pożyczyć. Akurat miałem od kogo - nie na procent, ale są osoby które mogę nie mieć takiej opcji. Ja potrzebowałem akurat dla siebie te silosy, ale ktoś może ma deala jakiegoś i zarobi dość, aby zyskać i oddać z procentem. Na prawdę nie widzę w tym nic dziwnego.

zarebgd
16.01.2013, 12:18
widzę, żę avar i idho piszą żeby tylko dowalić bo sami nie zarobią...żal mi ich. Avar to już w ogóle najlepiej by za darmo coś kupił-dostał a sprzedaje z takimi cenami z kosmosu. Pomysł dobry i ciekawy, coś nowego na serwerze. Pewnie jak większość czekam na oferty z ratami :) Silosy będą miały wzięcie.

LANNISTER
03.02.2013, 20:15
Zawsze, w takich przypadkach, zastanawiam się po co ludzie grają w tą grę. Wydawałoby się, że dla przyjemności, dla rozrywki. A, rozrywka jest tym lepsza, im więcej jest różnych możliwości, bo przecież nie każdemu odpowiada to samo. Mnie np. znudziły się przygody, nie robię ich od kilku miesięcy, lubię sobie natomiast pohandlować. Staram się kupić taniej i sprzedać drożej, czy nie na tym właśnie polega handel i ta gra? A, może też jestem lichwiarzem? Ja nie skorzystam z lombardu, bo nie mam takiej potrzeby, ale uważam, że to bardzo fajny pomysł, tak jak każdy urozmaicający grę. Dlatego śmieszą mnie ludzie wiecznie niezadowoleni i krytykujący każdego, kto stara się, żeby zabawa była ciekawsza.

Miszel1987
04.02.2013, 02:19
.

lichwa i złodziejstwo sami zarobić nie potrafia za pozyczki sie wzieli

AVAR a Ty bys chociaz oddawał jak pozyczasz.....szkoda gadac. Wiec nie nazywaj innych lichwiarzami,jak maja pomysl na zarobienie w inny sposob niz oszukiwanie....

CryWar
05.02.2013, 14:37
Ależ drogi Modzie Zakręcony, administracja ponosi odpowiedzialność, lichwa w Polsce jest zabroniona i podpada pod prokuratora... to nie pożyczki, ani zastaw, bo te z zasady są uczciwe...tutaj to zwykłe oszustwo i naciąganie graczy...pozdrawiam;)

Hajduk
06.02.2013, 07:31
ależ drogi modzie zakręcony, administracja ponosi odpowiedzialność, lichwa w polsce jest zabroniona i podpada pod prokuratora... To nie pożyczki, ani zastaw, bo te z zasady są uczciwe...tutaj to zwykłe oszustwo i naciąganie graczy...pozdrawiam;)

to jest gra boże mój drogi!

gonzales7
10.02.2013, 13:20
super pomysl xxpaco