Zobacz pełną wersję : Inne Regulamin Czatu vs Gwara
Witam serdecznie, zakładam tutaj nowy temat, ponieważ jest bardzo duzo ludzi ktorzy nie rozumieja dlaczego sie ich banuje gdy uzywaja gawry,
ja rozumiem ze to regulamin i ze na czatach ,, globalowych'' zakazana jest gwara ale to jest dyskryminowanie ludzi... ich jezykow.. moze czas najwyzszy zmienic cos w naszym regulaminie czatu?? sa ludzie z roznych regionow polski Kaszuby slask itd itd moglabym wymieniac w nieskonczonosc... ale tepienie ich i karcenie za to ze ze mowia ,,po swojemu '' ja np pochodze ze slaska i to z takiego miejsca ze uzywa sie tylko i wylacznie gwary i gdyby nie to ze mieszkam w wielkopolsce wraz z chlopakiem pewnie i bym walczyla os woje racje bo bym pisala po slasku. Prosze wiec BB_Xarze pomysl nad tym, ludzie naprawde czuja sie zle i dyskryminujecie ich w ten sposob a to nie chyba nie tedy droga by ograniczac ludzi i nakazyc im czegos czego nie chca.. a jak juz nie zmiana regulaminu to wyznaczenie im specjalnego czatu by mogli sobie pouzywac wgary :-) czekam na jaka kolwiek opinie badz odpowiedz Pozdrawiam Basia
EX_BOGVER
05.01.2013, 20:51
W większości gier przeglądarkowych są określone ściśle regulaminy odnośnie posługiwania się językami.
Dzięki temu większość ludzi ma możliwość poprawnej interpretacji tego, co pisze do niego druga osoba.
Dlatego gwary, języki obce i języki zapomniane są wyłączone z użycia w takim środowisku.
Każdy pewnie obywatel polski zna na pewno w bardzo dobrym stopniu komunikację w rodzimym języku, zaś gwary zna ledwie parę procent z całego narodu :)
Ja np słyszałem o "sznyca z glancą" a do tej pory nie wiem co to jest :)
JackInTheBox
05.01.2013, 21:16
I fully agree with You, Bogver :)
Drodzi Modzie_Bogver nie sznyca tylko szneca z glanca to drozdzowka z lukrem :) pozdrawiam :)
EX_BOGVER
05.01.2013, 23:39
Dziękuję za wyjaśnienie i podanie mi poprawnej nazwy gwarowej tej drożdżówki :)
O ile jestem za kultywowaniem wszelkich tradycji kulturowych, tak czat w grze ogólnopolskiej nie jest odpowiednim do tego miejscem. Jestem przeciwna pomysłowi, żeby umożliwić pisanie gwarą na g-1. To tak jakby ludzie, którzy nie są pochodzenia polskiego albo mają rodziców z różnych krajów, domagali się możliwości pisania w obcym języku. Ja Ślązaka na przykład za nic nie zrozumiem, jeśli zaczyna mówić typowo gwarowo, więc moich znajomych zawsze upominam, gdy się zapędzają, a oni nie mają nic przeciwko temu. Sama staram się nie używać sformułowań charakterystycznych dla mojego regionu, by nie sprawiać innym kłopotu. Jednak na pozostałych kanałach - proszę bardzo. Dogadajcie się jakoś z modami i stwórzcie kanał, na którym będziecie pisać gwarą. Myślę, że nie powinno być większego problemu, a będzie wilk syty i owca cała :)
EX_Zakrecony
06.01.2013, 14:15
Oficjalne stanowisko i regulamin nie zostaną zmienione. Wszelkie słowa i zwroty, które nie są zrozumiałe dla wszystkich (a tak się dzieje w przypadku gwary) mogą powodować zamieszanie i złą interpretację przez pozostałych użytkowników czatu (nawet jeśli się nie odzywają), dlatego na kanałach globalnych proszę pisać w języku polskim nie używając gwary.
W przypadku kanałów gildyjnych jeżeli członkowie gildii wyrażą zgodę to nie ma żadnych przeciwności do używania gwary.
Pozdrawiam
Mod Zakrecony
Drogi Modzi_Zakrecony ok rozumiem wszystko... czat gildijny i szept i PW ale to dalej jest dyskryminacja.. jeden z Modow obiecal dac nam kanal do tej pory zero jakiegokolwiek odezwu zlewka na calego wyrazam szacunek bo BB_Xaara itd.. ale nie dyskryminujcie nas ludzi ktorzy by chcieli uzywac gwary a wypierac sie wlasnego pochodzenia tak jak w przypadku Szabory to do mnie zenujace ... ja nie ukrywam z kad jestem i chetnie bym jak to sie mowi ,, pogodalabych sie z jakims synkiem po noszymu'' ale nie ma z kim bo jestesmy szczuci i napietnowani.... prosze wiec bardzo o pomoc... jezeli nie da sie nic z regulaminem zrobic zrobmy narade i oddajcie nam jeden czat do dyspozycji gwarowej :)
EX_Soliren
06.01.2013, 22:27
BB_Xaar jest pracownikiem firmy, pracuje w pewnych godzinach od poniedziałku do piątku.
Ani BB_Xaar ani Support nie pracuje w weekend, więc ja się nie dziwię że nie odpowiada. Myślę że najwcześniej poniedziałek/wtorek można się spodziewać że BB_Xaar zajrzy do tego tematu, bo prócz odpowiadania na forum (co nie jest jego obowiązkiem) ma inny zakres obowiązków.
A który to moderator obiecał osobny kanał na gwarę śląską? Bo ja sobie w naszej rozmowie takiej deklaracji nie przypominam.
Ja osobiście myślę że takiej możliwości nie ma, najprościej to zobrazować tym że w Polsce jest przynajmniej kilkadziesiąt gwar i jeśli pozwolono by na kanał do gwary śląskiej, to inne gwary też chciałby mieć swoje kanały a to już technicznie niemożliwe.
Pozdrawiam,
MOD_Soliren
Mod_Soliren nie wiem ktory bo to nie ze mna gadali :-) iem tylko tyle ze taka obietnica byla i moderator znikl hehe :) pozatym to moze byc jeden kanal do wszystkich gwar a nie tylko slaskiej no juz bez przesady az takimi ignorantami to nie jestesmy bardzo chetnie podzielimy sie czatem i wymienimy gwara :-)
Piotru70
07.01.2013, 09:29
Ja już na G-1 nie przesiaduję, ponieważ dostałem tyle banów za nic. A w komunikacie bana było wpisane ze "Troluję". Według mnie to jest wstyd, aby regulamin nie miał dosłownie określonych reguł, tylko z góry narzucone hasła do których moderatorzy podpinają sobie co im się żywnie podoba. To jest dyskryminacja.
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/25828-FAQ-Jaki-j%C4%99zyk-obowi%C4%85zuje-na-polskiej-wersji-gry
W tym wypadku nie jest podpięte co nam się żywnie podoba. Drodzy Ślązacy, uwierzcie, taki zakaz nie jest po to by Wam zrobić na złość czy Was dyskryminować. Macie piękne tradycje, z wielkim sercem piszecie o Śląsku - to jest naprawdę wspaniałe. Jednakże... Podchodzicie do tego ze złej strony. Weźcie pod uwagę, że jest to chat ogólny, dla wszystkich, więc każdy powinien zrozumieć o czym piszecie. Osobiście raz zdarzyło mi się zobaczyć rozmowę w Waszej gwarze na globalu i równie dobrze mogła być ona po chińsku bo nie zrozumiałam kompletnie nic. Naprawdę rozumiemy to, że chcecie kultywować swoje tradycje, rozmawiać "po swojemu" - macie szepty, kanały gildyjne. Co do oddzielnego globala - nie wyobrażam sobie modowania kanału na którym rozumiałabym co czwarte słowo. I reszta moderatorów pewnie też. Postawcie się po stronie użytkowników, którzy Was po prostu nie rozumieją i przemyślcie czy warto robić jakieś wojny. Mamy się tu bawić, rozmawiać, grać...
Pozdrawiam
MOD_Nyu
Mod Nyu... dziekuje ze tak mile o nas napisalam jezdakze ja n8ie chce prowadzic wojen bo po co poprostu boli mnie ze az tak szczuja nas.. ale ok.. a ejsli chodzi o moda to nawet ,, jo moga nim zostoc'' hehe nawet ja moge nim zostac... sama sie wszystkim zajme jezeli bedzie trzeba
Cogito87
14.01.2013, 11:32
Prosiłbym o zinterpretowanie słowa "dyskryminacja" przez osobę kompetentna.
Hakardrag
14.01.2013, 11:52
Zasady obowiązujące na każdym portalu ustala jego właściciel ... koniec kropka. Mądry człowiek to rozumie - i tu powinien być koniec dyskusji.
Wchodząc na taki portal, do takiej społeczności, najpierw musimy zaakceptować te zasady - jeśli nam nie pasują ... NIE AKCEPTUJEMY ... i po problemie ;)
a tak na marginesie ...
Kultura wymaga aby w towarzystwie posługiwać się językiem zrozumiałym dla wszystkich. Wszędzie na świecie jeśli ktoś próbuje robić inaczej ... nazywa się to różnie, pod naszą szerokością geograficzną np. "buractwem" ;)
AndyKozakow
14.01.2013, 13:35
Hanysy jak zawsze muszą kombinować:P
Nie oddzielajcie się od większości :)
Chcecie mieć swój czat? nie ma sprawy -załóżcie gildie i gra gitara :)
Pozdrawia was gorol z Sosnowca :)
Piotru70
14.01.2013, 16:14
Prosiłbym o zinterpretowanie słowa "dyskryminacja" przez osobę kompetentna.
Najprościej mówiąc, dyskryminacja jest wykluczeniem ze społeczności ze względu na jakąś cechę- Płeć, tożsamość, pochodzenie, pigmentu skóry, języka jakim się posługuje i wiele innych.
Jednoznacznym w tej sprawie jest fakt, że MOD który daje bana za gwarę językową wyjawia oznaki rasizmu. Więc regulamin powinien być niezwłocznie zmieniony. Chyba tyle na ten temat. A Moderatorzy z tego się nie wybronią. Rasizm to rasizm.
Jerry1981
14.01.2013, 18:27
dyskryminacja [łac., ‘rozróżnienie’], upośledzenie lub prześladowanie jednostek lub grup społecznych ze względu na przynależność rasową, narodową, wyznaniową i inne czynniki społeczne, związane np. z pochodzeniem społecznym lub płcią. (Słownik Języka Polskiego PWN).
W grze, w której mówi się po Polsku, naturalne jest rozmowa po Polsku, a nie gwarą. oczywiście nikt nie broni rozmów gwarą w szepcie, czy na czacie gildii, jeśli takowa się gwarą posługuje, albo chce posługiwać. Jednak na czacie ogólnym, na którym rozmawiają wszyscy należy stosować się do języka obowiązującego na czacie, i nie nalezy w tym doszukiwać się przejawów dyskryminacji tylko jako kompromis godzący wszystkich. To tak jak w urzędzie - jezyk urzędowy jest polski, po to aby petent mógł tak samo załatwić sprawę na podhalu i na pomorzu.
Idąc dalej jak już mówimy o dyskryminacji to działa to w dwie strony - jakbym na czacie ogólnym widział rozmawiających kaszubów / ślązaków / górali / itp. to niestety ale ja jako osoba nie posługująca się żadną gwarą czułbym się dyskryminowany i wykluczony z rozmowy...
Skoro ktoś wchodzi do gry w języku POLSKI to naturalne że porozumiewa się w niej w języku POLSKI
Żeby zadowolić osoby posługujące się gwarą należałoby stworzyć serwery dla danej gwary w stylu Polski - śląski, czy polski - kaszubski; ale to podejrzewam rozwiązanie szybko nie nastapi.
Piotru70 idąc za Twoim tokiem myślenia, wszyscy Norwegowie to rasiści bo nie możesz z nimi po polsku porozmawiać... :/ więc powinieneś się czuć dyskryminowany (przykład dobrany specjalnie, ponieważ sam kiedyś pisałeś, że mieszkasz w Norwegii)
Cogito87
14.01.2013, 23:39
Hakardrag - to zobaczymy jak ktoś ci kiedyś narzuci zasady, Hitler też narzucał zasady w imię dobra większości. Tez hmm... językiem niezrozumiałym przez większość jest język "prawa", wiec ci którzy się nim posługują są burakami?
AndyKozakow - My się nie oddzielamy to nas oddzielają zakazami.
I to też sa przejawy dyskryminacji bo zabraniają nam pisać po śląsku na kanałach w imie dobra ogółu i każąc przechodzić na czat gildii lub szept a za nieprzeszczeganie tego dostajemy bana?- i to niby my sie sami oddzielamy.
Piotru70 - jak juz to rasistowskie są zasady.
Jerry1981 - Tyle ze tylko raz widziałem jak ktoś napisał "co znaczy te słowo" a gadka po śląsku trwała już długo. Nikt nie mówi typowo po śląsku tak ze nie da sie tego zrozumie. Nikt im nie zabrania rozpoczęcia nowego tematu wiec nie ma dyskryminacji, a nam w obecnej sytuacji zabraniają gadania. Tyle ze my sie posługujemy językiem POLSKIM. Czyli zadowalacie polaków kosztem ślązaków?
Hakardrag mimo ze to sa jakies regoly narzucone z gory zawsze mozna sprobowac pomoc czy oddaj jeden czat chyba nie przeczytales mojego pierwszego wpisu zakladajacego tego tematu calego, wiesz co ty piszac to co napisales wlasnie dyskryminujesz i poki co to ty sie tu nie tak zachowujesz
Drogi AndyKozakow po pierwsze mimo ze jestem dziolcha z Chorzowa nie zycze sobie bys rzucam hanysami w moim kierunku poniewaz ja ciebie nie obrazam. po 2. jestesmy szczuci na czatach globalnych, nie bede tylko i wylacznie z powodu mojej gwary zamykac mojej 70os gildii jak i inne osoby by moc pisac po swojemu zachowales sie jak czysty egoista. Pozdrawiam Basia
Piotru70 masz racje i to w 99% bo ja bym tego RASIZMEM nie nazwala ale cos na ten typ :-)
Jerry1981 ok jak juz wczesniej gdzies pisalam w kazdej grze czat ogolny tutaj akurat g1 poslugujemy sie typowo jezykiem Polskim ale nikt nie czytal mojego wpisu ktory otworzyl ten temat, udzielic nam osobny czat typowo na gware i tyle... a nie odrazu szepty gildie, powiedz mi czy gdybys prowadzil np gildie 100os zamknol bys ja zeby moc rozmawiac z innymi po swojemu ? nie patrzac juz na to ze inne osoby tez by pozamykaly swoje gildie? jezeli juz sie wypowiadasz najpierw przeczytaj pierwszy wpis osoby ktora zalozyla temat i bedzie jasne wszystko. Pozdrawiam
Masz rację SiwOOO jestem za, niech zrobią osobny kanał na gwarę. W końcu Śląsk to też Polska :))
EX_BOGVER
15.01.2013, 00:17
Regulamin gry, regulamin forum oraz zasady są przez każdą osobę tu grającą akceptowane. A tam jest napisane że językiem jest w grze język polski. Używanie gwar dopuszcza się w użyciu na szept, na czacie gildii, w wiadomościach prywatnych.
Dlatego jak idziecie również do urzędu tam również wymagany jest język polski - nie gwara i jakoś nikt nie rzuca się że administracja państwowa łamie konstytucje etc :P
Tak ale jest też punk o tolerancji innych grup społecznych np: Ślązacy
Cogito87
15.01.2013, 00:47
MOD_BOGVER - Ale nie ma tak ze jak sie pójdzie do urzędu to ochraniasz wyprosza na 30 min za drzwi bo sie powiedziało coś po śląsku i pani w okienku tego nie zrozumiała a argumentacja na tą sytuacje ochroniarza to "wchodząc do budynku przecież akceptujesz regulamin ". Taka druga strona medalu w imię dobra większości niby.
Jeszcze nigdy nie spotkałem się poza tą grą oczywiście żeby ktoś gdziekolwiek miał coś przeciwko Śląskiemu językowi czy to urząd czy bank itd.....
Cogito87
15.01.2013, 01:11
klaus12- Bo państwo polskie raczej jego organy władzy nie przestrzegają tak rygorystycznie przepisów w przeciwieństwie do hmmm... ;) oj PR sie psuje.
Cogito87- Tu nie chodzi o przestrzeganie w Polskim prawie niema czegoś takiego jak zakaz gwary :))
\
Piotru70
15.01.2013, 02:04
Ahh, ludzie ludzie.
Mieszkamy w Polsce.
W kraju Unii Europejskiej.
Unia Europejska słynie z szacunku do kultury narodu jak i mniejszości w tym również Kaszubów. Ze względu że gra jest pochodzenia Europejskiego a my jesteśmy na terenie Unii to prawo również obowiązuje. A Regulaminy tworzone przez producentów są niczym w porównaniu z prawem unijnym. Więc MOD nie ma szans wybronić się w przypadku takiego "rasizmu/dyskryminacji" każdy z was sobie to nazwie jak mu się podoba.
Gdyby ktokolwiek się zainteresował to języki staropolskie są fundamentami aktualnego języka urzędowego.
Więc dyskryminacja języków mniejszości językowych jest dyskryminacją etniczną która jest karana pozbawieniem wolności od 2 do 3 lat.
Wiec support niech czym prędzej się tym zajmie, bo tyko bigosu moderatorzy mogą narobić.
AndyKozakow
15.01.2013, 07:57
"Drogi AndyKozakow po pierwsze mimo ze jestem dziolcha z Chorzowa nie zycze sobie bys rzucam hanysami w moim kierunku poniewaz ja ciebie nie obrazam. po 2. jestesmy szczuci na czatach globalnych, nie bede tylko i wylacznie z powodu mojej gwary zamykac mojej 70os gildii jak i inne osoby by moc pisac po swojemu zachowales sie jak czysty egoista. Pozdrawiam Basia "
Widzę że jak 90% kobiet jesteś przewrażliwiona na swoim punkcie :)
Pierwsze słyszę żeby w słowie hanys było coś obraźliwego...
5 lat studiowałem w Katowicach i miałem przekrój hanysów z całej okolicy i nikt nigdy nie miał problemów z takim nazywaniem siebie nawzajem :)
Ja byłem gorol i to było dla mnie oczywiste :)
Można się różnić, można mieć jakieś niesnaski historyczne i można się szanować :)
Dobrze że na moim serwerze nie ma takich problemów i możemy w spokoju grac i dobrze się bawić :)
Ja czegoś nie rozumiem...
Jak coś załatwiałem z kilkoma osobami to wbijaliśmy np na czat 12 , 23 czy jakiś inny (nie pamiętam teraz) i nikt nam nie przeszkadzał...
U Was tak się nie da?
Czemu MOD robi taki problem z przyznaniem im czatu?
I tak mało co działacie jako moderatorzy na czatach (a jak działacie to poniżej krytyki...) więc jeden w tą czy w tą to bez różnicy ...
I tak już na koniec w związku że jest to forum wiec wyrażę swoją krótką ogólną opinię :)
Teraz widzę że jest moda na używanie słów wielkich słów typu dyskryminacja, tolerancja czy rasizm a potem jeden czy drugi taki tolerancyjny w gadce i pisaniu nawet nie zrobi miejsca w autobusie dla kobiety czy starszej osoby ...
DZIĘKUJĘ TO TYLE W TEMACIE...
maciekb1
15.01.2013, 08:56
Ja czegoś nie rozumiem...
Jak coś załatwiałem z kilkoma osobami to wbijaliśmy np na czat 12 , 23 czy jakiś inny (nie pamiętam teraz) i nikt nam nie przeszkadzał...
U Was tak się nie da?
Czemu MOD robi taki problem z przyznaniem im czatu?
I tak mało co działacie jako moderatorzy na czatach (a jak działacie to poniżej krytyki...) więc jeden w tą czy w tą to bez różnicy ...
z tego co pamiętam to soli tez się wpierdziela na te kanały i banami częstuje...
Jerry1981
15.01.2013, 08:58
z tego co pamiętam to regulamin obowiązujący na wszystkich 30 globalach oraz na pomocy jest taki sam
Piotru70
15.01.2013, 09:47
I tak już na koniec w związku że jest to forum wiec wyrażę swoją krótką ogólną opinię
Teraz widzę że jest moda na używanie słów wielkich słów typu dyskryminacja, tolerancja czy rasizm a potem jeden czy drugi taki tolerancyjny w gadce i pisaniu nawet nie zrobi miejsca w autobusie dla kobiety czy starszej osoby ...
DZIĘKUJĘ TO TYLE W TEMACIE...
AntyKozakow widzę że jesteś typowym internetowym źródłem informacji, bardzo nas poruszyła Twoja dość przewidująca myśl. Tylko szkoda że tylko przewidująca, gdyż nie masz pewności kto siedzi po drugiej stronie komputera, dlatego z góry powinieneś zakładać że "Ustąpi miejsca w autobusie", dlaczego? bo wiele osób może się przez to oburzyć, z takiego powodu że przypisujesz im chore zmyślone herezje. Chyba tyle w temacie, i pamiętaj ze nie mów więcej niż jest wymagane, bo zrobisz z siebie jedynie kogoś kogo nie warto słuchać.
AndyKozakow
15.01.2013, 09:57
Sorry ale nie będziesz mi mówił co mam pisać i co myślę :)
Uwaga była ogólna ale widzę że nie zrozumiałeś o co mi chodziło, no trudno...
Tak w ogóle to nie było do Ciebie ale widzę że uważasz się tu za pępek świata hehe
Napisałem ogólnie o naszym społeczeństwie a nie konkretnie o tym o czym piszecie w tym temacie
Piotru70
15.01.2013, 10:05
AntyKozakow, to pisz w temacie a nie poza bo przez ciebie jeszcze MOD zamknie sprawę i nie wszyscy zdążą się wypowiedzieć.
AndyKozakow
15.01.2013, 10:27
Wg mnie sprawę można rozwiązać w prosty sposób:
- skoro jest taka potrzeba to niech xaar przemyśli odstąpienie jednego czatu dla nich choćby na próbę, jak rozumiem to tylko chodzi o ludzi na jednym serwerze?
- niech mod weźmie sobie na wstrzymanie banowanie hanysów bo skoro ludzie nie skarżą się na to że oni komplikują czat swoją mową to nie wiem czemu on się do tego miesza...
BTW patrząc na nasz g7 to jak pojawia się mod robi się większe zamieszanie niż przez cały czas gdy nikt "nie stoi na posterunku" a wszelkie nieprawidłowości najlepiej sami rozwiązujemy :)
PS. ciekawe co z tym typem co ostatnio tak bluzgał i obrażał wszystkich :P
Harkonnen
15.01.2013, 11:20
Mniejszości używające gwar powinny okazać więcej tolerancji wobec ogółu posługującego się językiem polskim. Należy pamiętać, iż system edukacji dał im podstawy do posługiwania się językiem polskim więc używanie go nie powinno stanowić problemu. Jeśli chcą używać swoich gwar, niech to czynią w domach lub wśród swoich znajomych:)
Cogito87
15.01.2013, 11:40
Harkonnen- tolerancje? czy my kogoś banujemy? Gdyby Ślązacy tym zarządzali i gra by była w 100% "śląska" to by ludzie piszący nie po śląsku nie dostawali bany za język, a my dostajemy i gdzie tu tolerancja?
Użyłeś słowa tolerancja a tak naprawdę każesz nam siedzieć cicho i godzić sie na to.
Harkonnen
15.01.2013, 11:55
Najdroższy Cogito87: w sieci jest wiele stron, forów, czatów gdzie możecie swobodnie we własnym gronie pielęgnować swój tradycyjny język, zakładam również, że jest wiele stowarzyszeń które mają takie zapisy w statucie. Nie rozumiem dlaczego upieracie się aby robić to akurat w tej grze gdzie zdecydowana większość nie zna i niema ochoty poznawania waszej kultury!! Twoja egzemplifikacja dotycząca zachowań moderacji w "śląskiej grze" jest zupełnie nietrafiona gdyż nie możesz być pewien jakie byłyby wytyczne:)
rychumikolow
15.01.2013, 12:52
ja czekam na wypowiedz pracownika bb jak dalej nie pozwolom lub nie daja nam swojego kanalu to pojde lub napisze do "raś"oni powinni cos z tym zrobic:)
Yanomami
15.01.2013, 13:01
Gwara śląska jest terytorialną odmianą języka polskiego, więc argument, że osoby piszące gwarą nie piszą po polsku jest nietrafiony. Przeczytałam regulamin i nie znalazłam żadnego fragmentu, którym szło by usprawiedliwić bany, które zostały nałożone tylko za to, że ktoś pisał gwarą. Wygląda to tak, że bany są rozdawane wg własnego widzimisię moderatorów.
Dodatkowo znalazłam punkty
(zabrania się) "Umieszczania treści lub przesyłania Komunikacji w jakiejkolwiek formie atakującej czyjąś rasę, orientację seksualną, religię, przynależność narodową, poglądy polityczne lub dziedzictwo etniczne."
"Ograniczania bądź pozbawienia innego Członka bądź użytkownika możliwości korzystania z elementów komunikacyjnych na Stronach"
Czyli osoby, które dostały bany dostały je zupełnie bez odzwierciedlenia w regulaminie a w dodatku osoby które te bany nałożyły złamały regulamin!
Jedyne rozsądne rozwiązanie, to zaakceptowanie faktu, że niektóre osoby piszą gwarą, do czasu aż ktoś wymyśli poprawny politycznie punkt regulaminu który będzie tego zabraniał. Powodzenia.
Yanomami
15.01.2013, 13:16
Własnie zapytałam się na G1 dlaczego nie można pisać gwarą, że szukam tego punktu w regulaminie który tego zabrania. Dostałam 2 informacje jedną od moda solirena "są informacje na forum" (potem orzekł koniec rozmowy, bo niby ja i kilka osób podżegaliśmy czat, nie wiem do czego niby, normalna kulturalna dyskusja się toczyła), drugą od bliżej nieokreślonej osoby "zdaje się, że coś jest w regulaminie", chciałam do tej osoby napisać na szepcie żeby rozwiać wszelkie wątpliwości (znaleźć ten punkt!), jednak wcześniej napisałam na G1 "a mnie obowiązują informacje na forum czy regulamin? poza tym nie pisze gwarą bo nie umiem" i wyskoczył mi "brak dostępnego serwera rozmów" cudownie!
Niech ktoś wyprodukuje jakiś jasny regulamin dla modów, w którym będzie pisało, za co mogą dawać ostrzeżenia i bany bo będzie coraz większy bałagan a tak to będzie wszystko jasne i dla użytkowników (którzy powinni móc taki regulamin przeczytać) i dla modów i nie będzie wtedy takich chorych niedomówień.
hardcor789
15.01.2013, 13:19
co za różnica czy scysoryk, ślązak czy pyra.....polak to polak
nie dyskryminujmy mniejszości kulturowych
"Dyskryminacja
Nie będziemy tolerować dyskryminacji mniejszości, osób niepełnosprawnych fizycznie bądź psychicznie, a także grup lub jednostek upośledzonych społecznie. Wszelkie takie działania będą natychmiastowo karane."
co mówi ten fragment z Zasad Ogólnych od supportu???
a gwara??? więc albo ja zle czytam albo regulamin sam sobie zaprzecza:)
regulamin według solirena jest najważniejszy.. nawet jak jest sprzeczny z Prawem Państwowym
"Ubisoft nie kontroluje treści jakiejkolwiek Komunikacji i nie gwarantuje ścisłości, uczciwości czy jakości jakiejkolwiek jej części."
to mówi wszystko za siebie:)
EX_Zakrecony
15.01.2013, 13:38
Chciałbym przypomnieć, że system czatu został tak zaprojektowany, aby wykrywać nieodpowiednie słowa i je cenzurować. Dając możliwość pisania w gwarze do systemu musiałyby zostać dodane wszelkie wulgaryzmy z danej gwary + czatu musiałby pilnować moderator który zna daną gwarę aby wychwytywać próby ominięcia filtru. Na chwilę obecną do filtra nie są dodane wulgaryzmy gwarowe i moderatorzy nie znają gwary więc nie ma możliwości aby pilnować takiego czatu.
hardcor789: ten zapis informuje, że wiadomości przed wyświetleniem nie są "akceptowane i zmieniane", blokady dostępu do czatu mają jedynie system prewencyjny zapobiegający kolejnym wypowiedziom niezgodnym z regulaminem.
Pozdrawiam
Mod Zakrecony
Piotru70
15.01.2013, 13:44
MOD_Zakrecony, a to już nie jest problem graczy tylko Ubisoftu. To że my nie znamy Kaszubskiego nie znaczy że mniejszości nie mogą się nim posługiwać. To mówi już samo za siebie. Że to firma jest odpowiedzialna za sporządzenie takiego regulaminu aby był zgodny z kodeksem i jest odpowiedzialna za stworzenie takiego teamu na polskim serwerze, który nie uczy się angielskiego, bo jest zakazany na naszym czacie, a języka miejscowego/ gwary. To ze nie znacie "gwar" to nie jest wina graczy tylko wasza. A Wy za wszelką cenę chcecie przypisać ten problem miejscowym. Zapewne większosc Moderatorów zna język angielski, który w tej grze jak widać jest zbędny. Teraz pytanie, co robić?
a) Zwolnić Team i zatrudnić nowy z wyuczonymi językami mniejszości.
b) Ubisoft wyrzuci pieniądze na szkolenie dla moderatorów (w co wątpię).
c) Odpuszczamy, i pozwalamy im swobodnie się porozumiewać. Bo jak widzę to Ślązaków wcale nie jest tak mało, wiec oni nie są aż taką mniejszością a sporą częścią graczy.
d) Olewany prawo unijne i siejemy nietolerancyjność.
Innych rozwiązań nie widzę. Chyba że udostępnić im np. Global-2.
Ale ja na ich miejscu bym się na to nie zgodził, bo dlaczego mają być drudzy a nie równi.
Zachęcam do zapoznania się z poniższym tematem:
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/25828
Krótkie wyjaśnienie:
zadaniem kanałów globalnych jest umożliwianie komunikacji z pozostałymi graczami, bez zbędnych utrudnień i problemów ze wzajemnym zrozumieniem się.
W związku z tym, że język polski jest bardzo bogaty jeśli chodzi o jego odmiany, nie mamy w planach wydzielenia oddzielnych kanałów dla poszczególnych gwar/dialektów.
Dlaczego to akurat "podstawowa" wersja języka polskiego obowiązuje na czatach? Oto przykładowa sytuacja, która powinna pomóc to zrozumieć: powiedzmy, że na czacie znajduje się 10 osób, 6 z nich nie zna żadnej gwary/dialektu, 2 z nich posługuje się dialektem śląskim, a pozostałe 2 osoby posługują się dialektem kaszubskim.
Teraz trzy opcje: Rozmowa jest prowadzona w "podstawowej wersji" języka polskiego: wszyscy uczestnicy są w stanie zrozumieć rozmowę.
Rozmowa jest prowadzona w dialekcie śląskim: tylko 2 osoby z 10 są w stanie zrozumieć rozmowę.
Rozmowa jest prowadzona w dialekcie kaszubskim: tylko 2 osoby z 10 są w stanie zrozumieć rozmowę.
Oczywiście dialekty/gwary zaliczają się do języka polskiego, co do tego nie ma żadnych wątpliwości, jednak gra jest wydawana w "podstawowej" wersji języka polskiego, w związku z tym właśnie on obowiązuje na całym projekcie.
Jak widzicie, nie jest to żadna dyskryminacja, a dbanie o to, by dialogi pojawiające się w miejscach ogólnodostępnych były zrozumiałe dla wszystkich graczy. Powtórzę jeszcze raz, że możecie śmiało używać gwar/dialektów w komunikacji prywatnej, czyli: szepty, wiadomości bezpośrednie w grze, czaty gildii (jeśli lider nie ma nic przeciwko). Wierzę, że takiemu rozwiązaniu konwersacje na kanałach globalnych będą zrozumiałe dla wszystkich uczestników czatu, a zakłócenia wynikające z braku zrozumienia się nie będą występować.
Za sugestię udostępnienia kanału globalnego wyłącznie dla osób posługujących się dialektami dziękuję, jednak takie rozwiązanie nie zostanie wdrożone. Na kanałach ogólnodostępnych proszę trzymać się "podstawowej" wersji języka polskiego.
Uważam, że temat związany z używaniem gwar/dialektów został wyczerpany, więc temat zamykam.