Zobacz pełną wersję : Gra upgrade budynków
Moim zdaniem upgrade budynków takich jak huta żelaza, czy miedzi powyżej 3 lub 4 poziomu powinien polegać na zwiększaniu wydajności, a nie tylko zużycia surowców. Np. huta żelaza 3 poz. - 12 rudy żelaza+18wegla = 3 sztabki , a 4 poz. 12rudy+18węgla = 4 sztabki , gdyż ilość kopalni jest ograniczona a czas odkrywania nowych dość długi.
Xrzycho zwiększając level, zwiększamy nie tylko zużycie, ale również wydajność. I jest tak jak mówisz 1lvl = 1 sztabka, 2lvl = 2 sztabki itd. Przejrzyj dokładnie szczegóły produkcji :)
Pozdrawiam
MOD_Nyu
WilhelmHabsburg
05.01.2013, 16:54
Xrzycho chodzi o to ,że produkcja powinna wzrastać ale jakby sama tworząc dodatkowy surowiec a nie jedynie dokładając jedną sesję do puli.
Obecnie nie ma ,żadnej różnicy miedzy 5hutami na 1lvl a 1huta na 5 lvl, a według mnie powinna być :/ .
...Obecnie nie ma ,żadnej różnicy miedzy 5hutami na 1lvl a 1huta na 5 lvl...
Jest różnica w ilości patentów budowlanych i w ilości budynków do buffowania.
Jest różnica, +4 patenty...
Ok znam szczegóły i wiem, że 1lvl = 1 sztabka, 2lvl = 2 sztabki itd. ,ale powyżej pewnego poziomu budynku mógłby być dodany mały bonus ( np. 5lvl - 6sztabek przy zużyciu 5 x surowce). Szczególnie gdy do podniesienia poziomu potrzebne są surowce egzotyczne, których nie da się wydobyć na wyspie.
od tego zeby ci sie magicznie rozmnożyło używasz premii
Tak,ale mi chodzi o upgrade powyżej jakiegoś poziomu który będzie działał jak premia ale stale, może np. pobierając surowce potrzebne do wytworzenia premii (chleb itd.).
To tylko luźne pomysły.
Jerry1981
05.01.2013, 21:18
ja wiem, że to luźne pomysły, ale brak ankiety powoduje, że nie mogę (jak i inni gracze) wyrazić w prosty sposób swojego zdania. poza tym ankieta jest wymagana regulaminem - radzę ją dodać zanim modzi stracą cierpliwość :)
pietrov666
06.01.2013, 00:01
Ponieważ czasami zdarzy się upgradować, co nieco zbyt pochopnie jakiś budynek, co powiecie na to, aby można było obniżać wydajność o 1-stopień (downgrade?) a nie burzyć.
Niezbyt przemyślany upgr. zakłóca czasem gospodarkę.
WilhelmHabsburg
06.01.2013, 12:57
To większość dobie napisze ,że jesteś głupi i było trzeba myśleć zawczasu.
anael6669
21.01.2013, 14:56
ale kicz tak samo jak z tym obniżaniem poziomu, jestem i będę na NIE, za łatwo by było":))
Pomysł kiepski. Ankieta wygląda na niezgodną z regulaminem bo nie ma jak zagłosować na NIE, czy choćby wyrazić stosunek obojętny. Trochę na zasadzie "Powiedzcie czy jestem piękny, mądry, czy jedno i drugie".
Sir_Czacha
16.02.2013, 03:22
Moim zdaniem upgrade budynków takich jak huta żelaza, czy miedzi powyżej 3 lub 4 poziomu powinien polegać na zwiększaniu wydajności, a nie tylko zużycia surowców. Np. huta żelaza 3 poz. - 12 rudy żelaza+18wegla = 3 sztabki , a 4 poz. 12rudy+18węgla = 4 sztabki , gdyż ilość kopalni jest ograniczona a czas odkrywania nowych dość długi.
A skąd chcesz te "dodatkowe" sztabki pozyskać?
Jakieś chrzczenie miedzi, żelaza, stali czy złota?
Miecz z takiego surowca będzie miał -10% do ataku czy jak?
Skoro do produkcji jednej sztabki żelaza potrzebne są 4 sztuki rudy żelaza do do produkcji 4 sztabek za jednym razem będzie potrzeba 16 sztuk rudy i ani jednej mniej.
JESTEM NA NIE
Ponieważ czasami zdarzy się upgradować, co nieco zbyt pochopnie jakiś budynek, co powiecie na to, aby można było obniżać wydajność o 1-stopień (downgrade?) a nie burzyć.
Niezbyt przemyślany upgr. zakłóca czasem gospodarkę.
Pominę fakt, że rozmawiamy na totalnie inny temat ;)
Zauważyć należy, że gramy w grę strategiczną, wypadałoby więc mieć jakiś plan (zwany też strategią).
Jeśli upgrade'ujesz budynki bo akurat masz trochę surowców na zbyciu to szczerze gratuluję ułańskiej fantazji ;)
Uważam, że w związku z wprowadzeniem Podsumowania gospodarki zaplanowanie upgrade'ów całej linii produkcyjnej od jej "dołu" wymaga umiejętności obsługo kalkulatora w stopniu znikomie większym od wymaganego do ukończenia szkoły podstawowej.
Dodatkowo jest swoistego rodzaju karą konieczność stopowania lub burzenia lekkomyślnie upgrade'owanego budynku (ewentualnie buffowania całej linii produkcyjnej przed nim).
Powinno zostać tak, jak jest.
JESTEM NA NIE
Pomysł kiepski. Ankieta wygląda na niezgodną z regulaminem bo nie ma jak zagłosować na NIE, czy choćby wyrazić stosunek obojętny. Trochę na zasadzie "Powiedzcie czy jestem piękny, mądry, czy jedno i drugie".
Po raz kolejny
LUBIĘ TO
(pierwszy był o kościele i automatycznych buffach ;])
Koszyki cioci irmy ~!!!! :D
Sir_Czacha
20.02.2013, 11:50
Koszyki cioci irmy ~!!!! :D
Pod którą część rozmowy podpiąć to quasi-zdanie to nie mam pojęcia ;)
karan-ruth
20.02.2013, 11:57
ankieta jest tendencyjna
Sir_Czacha
20.02.2013, 13:23
ankieta jest tendencyjna
To samo napisał zwolk (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/27795-upgrade-budynk%C3%B3w?p=78856&viewfull=1#post78856) kilka postów wyżej ;)