PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Zmniejszenie levelu budynków

Acoma
24.12.2012, 12:10
Od 'zawsze' brakuje mi opcji związanej ze zmniejszaniem poziomu budynków. Uważam iż byłaby to ciekawa opcja, szczególnie w sytuacjach, kiedy po podwyższeniu poziomu budynku produkcyjnego, okazuje się, że produkcja surowców jest zbyt mała, i braknie surowców do produkcji.

Zwrot to 50% surowców potrzebnych do rozbudowy na bieżący poziom.

kazuja
24.12.2012, 12:26
Chyba cie pokręciło :) ciastko z maryśki zjadłeś :)

infer
24.12.2012, 12:36
Bzdury. Dlaczego? Jeśli się coś rozbudowuje, to trzeba się zastanowić. Poza tym ulepszeń się nie usuwa.

sparkz
24.12.2012, 12:57
Przy kazdym ulepszeniu dokladnie wiadomo o ile zwiekszy sie zuzycie surowcow, jesli ktos sie decyduje na ulepszenie - zna dokladnie jego konsekwencje.

Acoma
24.12.2012, 15:23
Chyba grzybki jedliście.
Gdzie takie informacje o zużyciu materiałów PO ulepszeniu budynku można znaleźć? W księdze czarów imić Pottera?

Szczególnie jeżeli chodzi o zużycie na 12h oraz prognostykę wpływu na gospodarkę.

Jerry1981
24.12.2012, 15:27
jak to skąd wziąść? to proste skoro budynek na 1 levelu zuzywa 1 sztukę surowca do produkcji 1 sztuki produktu, to odpowiednieo 2 lvl zużywa 2 produkuje 2, na 3 lvl zużywa 3 produkuje 3, na 4 zużywa 4 produkuje 4, na 5 zużywa 5 produkuje 5.
Jeśli ma rzuconą premię x2 to odpowiednio (na 5 lvl) zużywa 5 produkuje 10.

Acoma
24.12.2012, 15:55
Teoria jest prosta i piękna.
Skoro jesteś taki mądry, to może odpowiesz mi, czy zwiększenie o 1 lv produkcji długich łuków, nie przekroczy bieżącego 12h uzysku drewna liściastego?, przy założeniu, że podwyższę lv jednego z tartaków?

Acoma
24.12.2012, 15:57
I co w przypadku, kiedy jednak będzie występował debet w produkcji drewna? Likwidować łukmistrza i z powrotem ponosić koszty stawiania budynku /budynków przetwarzających do poprzedniego levelu? A może TY mi prześlesz surowce, kiedy się pomylisz?

Acoma
24.12.2012, 15:59
Na rynku też może kupię, albo i nie kupię surowce, a uzależniać się od wahań rynkowych jakoś nie zamierzam. Polityka Rostkowskiego na zaplanowany deficyt gospodarki to nie dla mnie.

Jurek12345
24.12.2012, 16:05
Jeśli chodzi o symulacje, ja korzystam z tego : http://ceo-economy.appspot.com/ tylko tam wartości są orientacyjne, bo nie bierze pod uwagę czasu dojścia i sprzątania. ALe w przybliżeniu można się zorientować jak podniesienie levelu budynku wpłynie na gospodarkę.

set2g
24.12.2012, 16:51
Opcja edytuj nie gryzie i każdy ma ją dostępną i aktywną.

Jak najedziesz na ikonę ulepszania jest informacja o ile więcej będzie sie produkować i o ile więcej będzie zużywać.

Jak coś upg to to przemyśl najpierw, a jak masz za duży lvl budynku zawsze możesz go zburzyć i stawiać na nowo :D

sparkz
24.12.2012, 17:49
I co w przypadku, kiedy jednak będzie występował debet w produkcji drewna?

Nic.

Gra polega na tym, zeby produkowac, a nie zeby perfekcyjnie zbalansowac gospodarke. Jesli masz jakas sensowna produkcje drewna i wskoczysz po pojedynczym upgradzie na minus, to po prostu bedziesz tracic niewielkie ilosci zasobow przez jakis dlugi okres, a na gospodarke nie bedzie to mialo zadnego wplywu tak dlugo, az nie dojdziesz z zasobami do zera. A jak sie bedziesz zblizac do zera, to mozesz po prostu wylaczyc na krotki okres produkcje lukow (nie mowiac juz o tym, ze po drodze moze sie zdarzyc np taka sytuacja, ze produkcja wegla ze smolarzy zapcha Ci magazyn i skokowo podskoczy Ci w magazynie ilosc bali iglastych, rekompensując deficyt).

Acoma
25.12.2012, 13:26
Opcja edytuj nie gryzie i każdy ma ją dostępną i aktywną.

Jak najedziesz na ikonę ulepszania jest informacja o ile więcej będzie sie produkować i o ile więcej będzie zużywać.

Jak coś upg to to przemyśl najpierw, a jak masz za duży lvl budynku zawsze możesz go zburzyć i stawiać na nowo :D

Jakoś mnie bawi ponowne budownictwo i wywalanie niepotrzebnie surków, tylko po to aby poeksperymentować.

Co do wypowiedzi spakz-a - owszem, dla mnie zabawa polega na idealnym wyważeniu gospodarki, tak, aby używanie premii nie było koniecznością, ale - jak nazwa wskazuje - premią.

kazuja
25.12.2012, 14:26
Ale ty masz problem :) Acoma ile ci tego surowca ubędzie jak dasz na następny poziom 100 na dobę :) kupisz sobie na handlu i będzie ok ;] ja mam 100k belek iglastych na minus na 12h i jakoś żyje ;]

anael6669
21.01.2013, 12:53
lipa":(( i to mało powiedziane, mi minusuje leśnik liścia -1256/12h, jakoś żyję i daję rade