PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Bank gildyjny

Azagaroth
20.12.2012, 23:02
Event Koniec Świata nasunął koncepcję banku gildyjnego. Idea jest taka żeby można było składać surowce i ewentualnie przygody na eventy zespołowe. Korzyści chyba nie trzeba przedstawiać, zgłoszę tylko problemy i sposoby rozwiązania
1. sztuczne powiększenie powierzchni magazynowej - rozwiązanie jest proste postawienie banku i rozwój powierzchni byłby możliwy tylko przez założyciela gildii i koszt byłby nie mniejszy niż rozwój zwykłych magazynów.
2. dostępność do "banku" - dostępność mogła by być czasowa (na czas eventu) lub tylko dla członków o odpowiednim statucie w gildii - chodzi o wyeliminowanie osób które przystąpią do gildii by ogołocić bank i odejście z niej - nowi członkowie nie mieli by dostępu dopuki by nie awansowali w hierarchii gildyjnej (są 4 rangi w gildii najniższa nie miałaby dostępu)
3. dostęp do banku strona techniczna - tu jest wiele rozwiązań - można by dodać do dolnego menu "bank gildii" (uaktywniona po zbudowaniu banku i osiągnięciu odpowiedniego statutu w gildii) lub zakładkę o tej samej nazwie
4. inne - nie wiem czy byłyby jeszcze inne problemy, ja ich nie dostrzegam. Równowaga gry nie byłaby zachwiana.
pozdrawiam

Dodatkowe pytanie czy bank miałby zabierać licencję budowlaną? - myślę że nie - i tak zabiera miejsce na wyspie :D

pozdrawiam

xTrebus
20.12.2012, 23:18
Zrób ankietę :)
Zamiast budynku banku rozwinąć funkcjonalność budynku gildii, który ma założyciel. Zresztą zamiast bank można go nazwać "Magazynem gildii". Gdyby jednak założyciel nie miał czasu/dostępu do wyspy, nadzór sprawowałaby rada Gildii.
2. Sposób iście prosty i jestem ZA!
3. Dostęp użytkowników do "banku" byłby z ikony - Menu Gildii
4. Ale jeden warunek, można pobrać tylko określoną ilość zasobów w danym czasie. Inaczej jeden lub kilku członków wyciągnęłoby np. chleb (ale deficyt był w trakcie KŚ) a reszta nie miałaby nic.

sparkz
20.12.2012, 23:19
1. sztuczne powiększenie powierzchni magazynowej - rozwiązanie jest proste postawienie banku i rozwój powierzchni byłby możliwy tylko przez założyciela gildii i koszt byłby nie mniejszy niż rozwój zwykłych magazynów.

Koszt rozwoju magazynow = N*koszt rozwoju jednego magazynu. Proponujesz bank gildiowy o pojemnosci 1 magazynu / bank o pojemnosci wszystkich magazynow (jesli tak to jaki bylby jednostkowy koszt jego postawienia/ ulepszenia ? taki jak koszt postawienia / ulepszenia wszystkich magazynow ? ) Czy zasobnosc banku na 150-200k surowcow to jest dla gildii, ktora moze miec i 100 osob duzo / malo ?

2. dostępność do "banku" - dostępność mogła by być czasowa (na czas eventu)

Gwarantowanych eventow w czasie roku jest dokladnie trzy. Czy jest sens wprowadzac na te okolicznosc funkcjonalnosc banku ?

lub tylko dla członków o odpowiednim statucie w gildii - chodzi o wyeliminowanie osób które przystąpią do gildii by ogołocić bank i odejście z niej - nowi członkowie nie mieli by dostępu dopuki by nie awansowali w hierarchii gildyjnej (są 4 rangi w gildii najniższa nie miałaby dostępu)

co z awansowanymi czlonkami majacymi dostep do banku, ktorzy chcieliby ogolocic nowo przyjetych ?
[/QUOTE]

Azagaroth
21.12.2012, 12:30
Całość to tylko luźny pomysł na później :). przy tworzeniu takiego banku programiście mieli by dużo pracy - musiałaby powstać potężna baza danych. Mam na myśli chociażby listę osób sięgającą np tygodnia wstecz kto pobrał/dał surowce. Na razie nie dają sobie rady z grą w obecnym kształcie, lepiej poczekać.
Co do ograniczenia liczby pobranych surowców - myślę że to niepotrzebne komplikowanie sprawy. W naszej gildii nikt nie śmiałby ogołocić zapasów surowców, a w innych gildiach - to problem tych gildii, po co została stworzona ? Do pomocy czy po to by wydoić kogoś? To samo jeśli chodzi o problem ogołocenia nowo przyjętych jak pisał sparkz, po pierwsze nie wiele z tego by mieli (zazwyczaj do gildii przyjmowani są niskolevelowi gracze którzy przecież nie muszą nic wrzucać do banku) po drugie jakby rozeszła się fama o tym co robią kto by tam wstąpił ?

Jeśli chodzi o wielkość - dla gildii oczywiście im większa tym lepiej, lecz żeby nie zepsuć balansu gry: nasza gildia ma 60 graczy, na czas eventu potrzebowalibyśmy koło 30-40k pojemności, podczas końca świata nie było potrzeba więcej gdyż był duży obrót surowcami. Idea banku narodziła się gdy nie mogłem być cały czas online, i pomagać o każdej porze :D