PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Doładowanie kopalń

PROROK89
04.12.2012, 15:40
Jak wszystkim wiadomo czasami można zakupić lub dostać za misję czy w inny sposób doładowania kopalni np + 250 rudy żelaza
i to bym zostawił ale przydało by się stworzyć ikonkę w kopalni o funkcji doładuj .
Przykład wyczerpuje się nam kopalnia np miedzi więc mamy do wyboru albo czekać do wyeksploatowania albo skasować ją by odzyskać częsć surowców i tu taki pomysł z tą ikonką wyboru by za jej pomocą doładować kopalnię na 2 sposoby :

1 sposób za pomocą ikony doładowania wysyłamy geologa który poszerza obszar poszukiwania rudy w danej kopalni, znajduje i w tedy gdy np kopalnia ma 500 zasobów max to po doładowaniu jej doładuje do warości MAX czyli 500 rudy złota max do 300 i węgla max do 3k ( dodam że geolog może doładować każdą kopalnię tylko raz na 24h )

2 sposób za pomocą surowców wymiennych na diamenty tak jak jest to przy podnoszeniu poziomu budynków
np koszt doładowania kopalni 50% surowców które normalnie wydajemy na budowę kopalni na nowo ( koszt do przedyskutowania)

W ten oto sposób mamy do wyboru 4 sposoby czekać do wyczerpania skasować przed wyczerpaniem lub doładować na 2 różne sposoby

Ponieważ przestaje mnie bawić wchodzenie dziennie po pracy a wracam po 17.00 i budowanie 6 kopalń dziennie a kolejnego dnia 6 innych za te surowce ulepszył bym w tym czasie coś innego.

Jeżeli myślicie podobnie proszę o wypowiedź.
Niejasności rozwiązane a pomysł bardziej dopracoowany

Acoma
04.12.2012, 16:11
Jest dobrze - po co POSZERZAĆ obszar wydobycia jak było we wcześniejszych grach, wystarczy, że złoża są regenerowane - jak jest obecnie.
Zamiast ciągłych doładowań, lepszym rozwiązaniem by było zaimplementowanie wyłączania produkcji - całkowicie - no może oprócz leśników.

Draxopix
04.12.2012, 18:04
Nie bardzo mi sie ten pomysl podoba bo wtedy bym sobie kopalnie zlota samym geologiem doladowal do kilku tysiecy(wylaczona) wbil jej 5 lev i dopiero wlaczyl (opcja 1)
W opcji 2 to masz kopalnie za polowe ceny a teraz juz koszt jej wybudowania od nowa to grosze
Jak nie masz czasu polecam darowac sobie kopalnie,za patenty postawic inne budynki a produkcje z tych budynkow wymieniac na rude

sparkz
04.12.2012, 18:36
1 sposób za pomocą ikony doładowania wysyłamy geologa który poszerza obszar poszukiwania rudy w danej kopalni, znajduje i w tedy gdy np kopalnia ma 500 zasobów a nasza jest na wyczerpaniu geolog sumuje to co zostało do jej wyczerpania + tyle ile dostajemy gdy stawiamy nową kopalnie np 85 do wyczerpania + 500 = 585 ( dodam że geolog może doładować każdą kopalnię tylko raz na 24h )

Czyli jesli nam zostalo 500 do wyczerpania, to geolog to poszerzy o 500 ?

Dysponujac odpowiednią grupką złotych geologow mozna w ten sposob utrzymywac 8 niewyczerpalnych kopalnii zlota lv5.

PROROK89
04.12.2012, 18:46
pomysł w fazie przedyskutowania można wyłączyć z niego kopalnie złota a co do doładowania 1 raz na 24h mozna też dodać np że doładowanie może nastąpic gdy złoża jest mniej niż 50 sztuk np ja tam pisałem 1x na 24h a nie 1 raz na 1 geologa jeżeli tyczy się to kopalni węgla to też może załadować na full nawet nie koniecznie z dodaniem tego co zostało bo tu może być blokada że zawsze ładuje na full i nie więcej czyli nawet gdyby chodziło o rude złota zawsze mieli byscie max 300 po doładowaniu nawet gdy rudy macie połowe to może lepsze rozwiązanie

PROROK89
04.12.2012, 19:12
pomysł poprawiony - czekam na dalsze sugestie

Draxopix
04.12.2012, 19:19
kilka faktow na przykladzie akurat kopalni wegla
1 czas bazowy wydobycia 1,3 min (do obliczen zawyzam do 2 min dodajac czas jaki mam do magazynu + troche)
2 liczac 2 min na 1 cykl masz 30 cykli w godzine
3 kopalnia na 5 lev pobiera 5 zloza w 1 cyklu
4 czyli 30x5=150 wychodzi ze tyle znika ze zloza w ciagu godziny
5 kopalnia ma 3000 zloza wiec dzielimy na 150 i nam wychodzi ze dziala ona 20h na 5 lev
wiec spokojnie starczy wyslac geologa 1 dziennie by ja doladowal i masz niewyczerpalna kopalnie wegla na 5

Teraz co do pomyslu ze jak jest mniej niz 50 w zlozu mozna doladowywac
Jesli pilnujesz swojej wioski i umiesz podstawowe dzialania matematyczne lekko wyliczysz kiedy twoja kopalnia osiagnie te 50 zloza i nadal masz niewyczerpalna kopalnie wegla w tym przypadku

sparkz
04.12.2012, 19:40
pomysł poprawiony - czekam na dalsze sugestie

Nie poprawiony, bo dalej nic to nie zmienia (ani doladowanie kopalnii raz na 24h tez nic nie zmienia).

Jedyna roznica jest taka, ze niewyczerpane kopalnie zlota mielibysmy na lvl 3 a nie 5, i ze do ladowania tego wystarczyloby 8 geologow, a nie 16.

PROROK89
04.12.2012, 20:57
patrz z perspektywy innych a nie swojego wydobycia wielu graczy gra tu po 2-3h z powodu małych dzieci i pracy a ci którzy wykonują pracę fizyczną i nie mają dostępu w pracy do PC tym bardziej. Załóżmy że gracz jest nowym graczem i nie ma wielu patentów na np leśników itd a kopalnia kosztuje w jego przypadku swoje czyli np deski liściaste i marmur lecz na jego poziomie stawianie dziennie 10 kopalń to spory wysiłek do tego owszem można wyliczyć kiedy kopalnia się wyczerpie ale nie kazdy jest w stanie wejść w tedy gdy ma to nastapić z takich czy innych powodów i w ten sposób jest w gorszej sytuacji niż gracz siedzący na PC 24/h
Może być i taka sytuacja że kopalnie się wyczerpują ale gracz nie może czekać bo ma wyjście do pracy/szkoły/na uczelnie itp i nie ma możliwości przypilnować kopalń a one 1 za druga się wyczerpują w tym czasie i co w tedy? majac mało tartaków i lesników mało patentów bo np pokonał dopiero połowę wyspy nie jest w stanie tak jak ty wywalić tyle zasobów na raz a na handlu natomiast ceny tych surowców są często kosmiczne i co w tedy?
Musisz spojrzeć z perspektywy nowegoo słabszego gracza z mniejszym Lvl

Pro po nie wiem jak u was na Nowej Ziemi ale u nas w dolinie odkrywców max liczba geologów to 3 + 1 wesoły kupiony za diamenty
i gdybym po części nie miał racji to wynik ankiety byłby inny.

Draxopix
04.12.2012, 21:12
patrz z perspektywy innych a nie swojego wydobycia wielu graczy gra tu po 2-3h z powodu małych dzieci i pracy a ci którzy wykonują pracę fizyczną i nie mają dostępu w pracy do PC tym bardziej. Załóżmy że gracz jest nowym graczem i nie ma wielu patentów na np leśników itd a kopalnia kosztuje w jego przypadku swoje czyli np deski liściaste i marmur lecz na jego poziomie stawianie dziennie 10 kopalń to spory wysiłek do tego owszem można wyliczyć kiedy kopalnia się wyczerpie ale nie kazdy jest w stanie wejść w tedy gdy ma to nastapić z takich czy innych powodów i w ten sposób jest w gorszej sytuacji niż gracz siedzący na PC 24/h
Może być i taka sytuacja że kopalnie się wyczerpują ale gracz nie może czekać bo ma wyjście do pracy/szkoły/na uczelnie itp i nie ma możliwości przypilnować kopalń a one 1 za druga się wyczerpują w tym czasie i co w tedy? majac mało tartaków i lesników mało patentów bo np pokonał dopiero połowę wyspy nie jest w stanie tak jak ty wywalić tyle zasobów na raz a na handlu natomiast ceny tych surowców są często kosmiczne i co w tedy?
Musisz spojrzeć z perspektywy nowegoo słabszego gracza z mniejszym Lvl

Pro po nie wiem jak u was na Nowej Ziemi ale u nas w dolinie odkrywców max liczba geologów to 3 + 1 wesoły kupiony za diamenty
i gdybym po części nie miał racji to wynik ankiety byłby inny.

Z tym ze ktos siedzacy 24h/7 (bezrobotny,emeryt ,recista)ma lepiej w grach to ty ameryki nie odkryles tak bylo zawsze i tak bedzie zawsze
Wiekszosc graczy pracuje ma dzieci i zycie i nie siedza dluzej niz 1-3h ale jesli im szkoda surowcow na budowe kopalni to ja zwyczajnie wyłączą zanim padnie lub nie beda jej nawet budowac.Argument o nowych graczach to calkiem chybiony bo nowym graczem byl kazdy i kazdy mial wieksze lub mniejsze problemy z surowcami na te 10 kopalni dziennie.To co proponujesz to pólautomat w wyniku którego wszystkie moje kopalnie beda niewyczerpalne(padnie rynek rudy bo kto ja bedzie kupowal?),nikt nie kupi w IS niewyczerpalnej kopalni miedzi(bo wszystkie normalne takie beda ,BB straci mozliwosc jej sprzedazy)

U mnie na gaju nie wiem ile jest max ale ja mam 10 geologow a sa pewnie tacy co maja wiecej

Ps Jak chcesz miec automat bo nie masz czasu na gre to polecam nastawiac lesnikow drwali i tartakow np na lisciaste i wymieniac deski na wszystko inne (pelen automat moze na nowych serwerach sie to oplaci),wtedy mozesz wejsc z 3x na 5 min dziennie i starczy ,nie musisz nic odbudowywac i nie tracisz surowcow

xTrebus
04.12.2012, 21:27
Zamiast takiego rozwiązania lepiej zastosować mechanizm użyty na kamieniołomach - budynek stoi osobno a zasoby osobno. Budynek raz rozwijamy ( poziomy 1~5) a zasoby są odnawiane poprzez poszukiwania geologów.

By nie było zbyt łatwo, koszt odzyskania zasobów złota, węgla czy żelaza mógłby wynosić tak jak obecnie A zysk - raz zbudowany i rozbudowany budynek kopacza nie ulegałby destrukcji po wyczerpaniu złoża.

Acoma
04.12.2012, 21:32
Draxopixie, wszyscy po miesiącu grania doskonale zdajemy sobie sprawę, że ta gra, jako gra 'na żywo', daje większe szanse na przetrwanie i na szybszy rozwój osobom, które mogą w nią grać non-stop, a więc nieczynnym zawodowo, a więc dysponującymi większą ilością wolnego czasu, ale także dysponującymi mniejszymi zasobami pieniężnymi.
Tak to już jest. Mały jest zbiór osób, które mogą ładować w tą grę realne pieniądze, mając równie dużo czasu, aby spędzić go przed klawiaturą.
Więc programiści muszą bardziej dbać o tych, którzy choć mają mniej czasu na spędzanie go przed kompem grając w tą coraz lepszą grę, ale którzy mogą bardziej im płacić za rozwijanie gry.

Idealnym rozwiązaniem byłoby umożliwienie stworzenie 'wiedźmy' która za opłatą kilku diamentów odprawiałaby jakieś gusła, powiększające złoże wskazanej kopalni.

Draxopix
04.12.2012, 21:37
Idealnym rozwiązaniem byłoby umożliwienie stworzenie 'wiedźmy' która za opłatą kilku diamentów odprawiałaby jakieś gusła, powiększające złoże wskazanej kopalni.

Takie rozwiazanie juz istnieje, moze nie tak teatralne a zwie sie omniziarno

Zamiast takiego rozwiązania lepiej zastosować mechanizm użyty na kamieniołomach - budynek stoi osobno a zasoby osobno. Budynek raz rozwijamy ( poziomy 1~5) a zasoby są odnawiane poprzez poszukiwania geologów.

By nie było zbyt łatwo, koszt odzyskania zasobów złota, węgla czy żelaza mógłby wynosić tak jak obecnie A zysk - raz zbudowany i rozbudowany budynek kopacza nie ulegałby destrukcji po wyczerpaniu złoża.
Natomiast takie rozwiazanie eliminuje mozliwosc sprzedania jakiegokolwiek doladowania czy to z IS czy z dropa
@ down

Lepsze to niźli rzucanie panienkami ciężkich obyczajów bo z powodu błędów gry czy lagów straciłeś kopalnię na lvl5
Napewno nie lepsze dla BB a to ich gra

xTrebus
04.12.2012, 21:48
Natomiast takie rozwiazanie eliminuje mozliwosc sprzedania jakiegokolwiek doladowania czy to z IS czy z dropa
Lepsze to niźli rzucanie panienkami ciężkich obyczajów bo z powodu błędów gry czy lagów straciłeś kopalnię na lvl5

Acoma
04.12.2012, 22:09
... albo niespodziewanego zlotu rodzinnego, czy przypadków eventów w robocie.

xTrebus
04.12.2012, 22:24
Jeśli gra działa a Ty nie masz czasu to po prostu wyłączasz produkcję. Ale nie zdołasz tego zrobić gdy wywali Cię z gry i nie będziesz miał możliwości zalogowania się przez kilkanaście godzin.

Acoma
04.12.2012, 22:26
Dysproporcja w rozwoju kont, będzie się zwiększała wykładniczo, od chwili wdrożenia przez deweloperów grania na wyspach i zbierania na nich dodatkowych surowców. Więc ci mający słabsze konta, nie będą w stanie konkurować z tymi którzy mają czas spędzić nad gra więcej czasu, lub doładowywać większą ilością gotówki.

Aby grać jak piszesz, to włączam sobie wcześniejsze, wersje i gram wtedy, kiedy mam czas.
Jak masz co najmniej 20 minut, to możesz wyłączyć produkcję, ale jak zdenerwowani domownicy wyłączą ci kompa - to zobaczymy, czy będziesz aż tak zadowolony z takiego rozwoju wypadków.

Nikt nie każe ci używać jakichkolwiek ułatwień.

sparkz
04.12.2012, 22:52
Może być i taka sytuacja że kopalnie się wyczerpują ale gracz nie może czekać bo ma wyjście do pracy/szkoły/na uczelnie itp i nie ma możliwości przypilnować kopalń a one 1 za druga się wyczerpują w tym czasie i co w tedy?

I wtedy ... trzeba je bedzie ponownie zbudowac.

Nie bardzo rozumiem czemu to niby ma byc wydarzenie o randze kataklizmu, ktorego trzeba za wszelka cene uniknac.

majac mało tartaków i lesników mało patentów bo np pokonał dopiero połowę wyspy nie jest w stanie tak jak ty wywalić tyle zasobów na raz a na handlu natomiast ceny tych surowców są często kosmiczne i co w tedy?

I nic wtedy, jesli nie jest w stanie utrzymac odpowiednio regularnej budowy kopalnii, to niech sie nie zabiera do ich budowania.

~~

U mnie na gaju nie wiem ile jest max ale ja mam 10 geologow a sa pewnie tacy co maja wiecej

Liczba zlotych geologow nie jest limitowana, a biorac pod uwage jak malo kosztuja nie jest wielkim problemem miec ich nawet i 30tu.

PROROK89
04.12.2012, 23:28
kopalnie w formie kopalń kamienia czy marmuru - niezły pomysł to też rozwiązanie sparkz gdybym chciał deski robić został bym stolarzem chodzi mi głownie o nasz serwer u siebie róbcie co chcecie nasz różni się od waszego to że tobie nie w smak zmiany to nie znaczy że inni nie chcą zmian wypowiedziałeś już swoje zdanie i je szanujemy a teraz poczekajmy aż wypowiedzą się inni czy będą na Tak czy na Nie to już nie zależy od nas ale dajmy sznse innym bo ty starasz się zgasić wszystkich żeby na twoje wyszło koniec tematu pora na nowych postowiczów

Draxopix
04.12.2012, 23:42
Zdanie innych na ten temat tak naprawde nie ma znaczenia bo ten pomysl nie ma szans powodzenia i ma powazne braki w podstawowej wiedzy o grze i realiach na ktorych ta gra funkcjonuje
Dla przykladu powiem ze rownie dobrze moglbys zaproponowac glosowanie na temat dodania dla kazdego 10k monet w prezencie i tam tez bys mial duzo glosow na TAK i nic by z tego nie wynikalo

PROROK89
05.12.2012, 00:24
to twoje zdanie i nie będe się wykłucał będzie co będzie a gry mnie nie ucz bo to zabawa a ty przeżywasz to jak bym miał cię okraść z czegoś przejdzie to przejdzie nie to nie na naszym serwie mamy prawo proponować wszystko i nic a będzie co będzie bo każdy serwer jest inny to że wy macie nieograniczona ilosc np geologów to nie znaczy ze my mamy być gorsi i nie dostać coś w zamian a czy to będzie coś na wzór mojego pomysłu czy kogoś innego nie powinno was obchodzić i skończyłem bo to bezsensowna rozmowa kazdy ma swoją racje.

Draxopix
05.12.2012, 01:09
to twoje zdanie i nie będe się wykłucał będzie co będzie a gry mnie nie ucz bo to zabawa a ty przeżywasz to jak bym miał cię okraść z czegoś przejdzie to przejdzie nie to nie na naszym serwie mamy prawo proponować wszystko i nic a będzie co będzie bo każdy serwer jest inny to że wy macie nieograniczona ilosc np geologów to nie znaczy ze my mamy być gorsi i nie dostać coś w zamian a czy to będzie coś na wzór mojego pomysłu czy kogoś innego nie powinno was obchodzić i skończyłem bo to bezsensowna rozmowa kazdy ma swoją racje.

Hehe ja nic nie przezywam tylko daje ci racjonalne wyliczenia mozliwe do sprawdzenia i opieram swoja RACJE na tych wyliczeniach a ty na czym swoja opierasz?
"nie będe się wykłucał będzie co będzie" te stwierdzenie to mnie rozwalilo to tak jakbys wymyslil pomysl ze od dzis 2+2=8 zapodal na forum ankiete i jak ktos ci mowi ze nie 8 tylko 4 to "nie będe się wykłucał będzie co będzie"
Dotego ci powiem ze ja na tym nic nie strace straca ci od ktorych sie rude kupuje i straci wartosc rowniez moneta bo wiele osob (w tym i pewnie ja)na twoim pomysle spokojnie utrzyma 8 niewyczerpalnych kopalni zlota a co za tym idzie kilka piecy i mennic na lev 5 i bedzie bic na potege monety.Do tego pisalem ze kazdy zaczynal od 0 i nie mial surowcow,a kopalnie walily mu sie nonstop (w tym ja, i wcale w zaden sposob sie gorszy nie czulem). A obchodzi mnie to dlatego ze ja w ta gre gram,umiesciles to na forum dales ankiete.Jak juz ktos sie wypowie o tym negatywnie to juz ma to go nie obchodzic i najlepiej sie nie wypowiadac tak?
Masz konkretne przyklady, wyliczenia ale nadal nie umiesz przyznac ze ten pomysl nie ma sensu to swiadczy tylko o tobie.Jesli ktos wymysla dobre pomysly,potrafi udowodnic swoje racje to wierz mi moze zdanie czyjes zmienic.Jest tu kilka pomyslow na forum ktore naprawde zasluguja na to by je wprowadzic niestety twoj nie jest jednym z nich

Rita09
18.12.2012, 14:44
a możesz powiedzieć dokładnie gdzie ta ikona doładowania się znajduje?

Acoma
18.12.2012, 18:17
Szukaj u kupca -> Zasoby -> Omniziarno

anael6669
21.01.2013, 17:35
jeśli już, to tylko połowę by mógł odnaleźć , czyli doładować danego złoża, albo nawet tylko 33%, tak, aby po dobie i tak kopalnia padła, bo BB się bo nie bedzie po prostu opłacało":))