PDA

Zobacz pełną wersję : Błędy w tłumaczeniu gry

EX_Zakrecony
23.11.2012, 22:12
Chciałbym Was prosic o zgłaszanie w tym wątku wszystkich znalezionych błędów tlumaczenia oraz niemieszczące się teksty, większość błędów będzie związana z zadaniami a wiec dla ułatwienia proponuję następujacą formę:
[rodzaj błędu] kategoria - nazwa zadania - nazwa podzadania opcjonalnie - Treść zawierajaca błąd - ewentualne uwagi

Przykład błędu tłumaczenia:
[tłumaczenie] Zadania poboczne - Opłacalne przygody - Ukończ przygodę "Kapłan mrocznego kultu" tracąc nie więcej niż 500 rekrutów. - Powinno być "Mroczni kapłani"
Przykład niemieszczącego się tekstu (przycięty od góry i dołu):
[za długi tekst] Zadanie gildii - Marmurowy most - Biel ponad tonią - Przygotuj 1500 szt. woni dziczyzny w Magazynie prowiantu, aby uzupełnić populację zwierzyny łownej. - Propozycja: W magazynie prowiantu przygotuj 1500 szt. woni dziczyny i uzupełnij złoże.

W tym samym poscie będę uzupełniał wszelkie błędy żeby nie trzeba było daleko szukać czy bład już zgłoszono (możliwe ze przepisane posty będą usuwane).

Kylar_Slyterin
24.11.2012, 20:38
A mogą być screeny? Będzie łatwiej :P

EX_Zakrecony
24.11.2012, 21:03
mogą być

Pozdrawiam
Mod Zakrecony

Podkołdernik
24.11.2012, 21:31
Zadanie - Tworzenie doskonalych lancuchów produkcyjnych - osiagnij wartosc produkcji dla drzew iglastych przynajmniej na poziomie 0 szt./12 godz (0/0) - proponuje zamist 0szt/12 godzi zmienić na osiagnij wartosc produkcji dla drzew iglastych na poziomie dodatnim /12 godz (0/0).

Jest to mały szczegół,ale po tym co się dzieje w pomocy wiele osób tego nie rozumie i zatrzymują produkcje :D

i ten puszkarz zamiast kanoniera :D

Ocelot
26.11.2012, 10:13
Zadanie Hodowla Koni:
http://i45.tinypic.com/2s1rig2.png

Z realizacji zadania wynikło, że w pierwszym punkcie chodzi o to by zwiększyć ilość posiadanych koni,
a nie po prostu posiadać.

:cool:

lanius0106
26.11.2012, 11:49
Zadanie poboczne: Więcej korników
Treść: Posiadaj X desek liściastych, wydaj z magazynu Y drewna liściastego.
Ikonki w obu częściach zadania pokazują drewno liściaste (a nie deski). Z realizacji zadania wynika, że w obu częściach chodzi o drewno, a nie o deski.
Jest to zasadnicza różnica. Niestety nie mam screena.

kawaldrania
26.11.2012, 12:33
Zadanie dzienne: Cenne dzbany.
Treść: "Miej w posiadaniu przynajmniej 100 szt. rudy Miedzi"

Abstrahując już od tego, że miedź to nie nazwa własna, żeby pisać ją wielką literą, to w zadaniu chodzi o wydobycie 100 sztuk tego zasobu, a nie samo posiadanie.

Sir_Anihilator
26.11.2012, 22:07
1. [Duże litery po każdej kropce] ... szt. Xxxxxxx - tutaj powinien być wyraz pisany z małej litery

2. [Niejasna komenda] - Podstawy poszukiwacza przygód - chwila prawdy - Poznaj nowe przygody, co najmniej:3 - POZNAJ? może lepiej UKOŃCZ? NOWE? Takie, których jeszcze nie robiłem? A może ukończone dopiero po otrzymaniu zadania? I w ogóle co to za składnia? Poznaj nowe przygody, co najmniej: 3?! Powinno być: Ukończ co najmniej 3 przygody.

3. [Nieprecyzyjna komenda] Zadanie poboczne - Ukończ przygodę Wiktor Podstępny tracąc mniej niż 50 żołnierzy. Przygoda jest trzyosobowa - gracze mogą ŁĄCZNIE stracić 49 żołnierzy.

4. Magazyn prowiantu - Zasoby

Na przykład:

Grube [B][przecinek] drewniane drzwi

Krzywe drzwi domu. Nie pasują do framugi. Może da się je jakość wykorzystać.
Efekt: Użyj ich na domu władyki, aby dostać 50 szt. Deski [desek] z drewna liściastego.

Z tekstu wynika, że na domu władyki mam użyć krzywych drzwi by dostać 50 desek...

Rzeczywisty efekt: Za każde 250 desek z drewna iglastego otrzymujemy 50 desek z drewna liściastego.

Rusztowanie

Żelazne pręty ze starego rusztowania. Po lekkiej obróbce można ich użyć jako broni. Może nie nadają się dla prawdziwych żołnierzy, ale na pewno się przydadzą.
Efekt: Użyj na domu władyki, żeby otrzymać [m]Miecze z żelaza w ilości 10 szt.

Biorę pręty z magazynu i robię z nich miecze co nie nadają się dla prawdziwych żołnierzy.

Rzeczywisty efekt: Za każde 500 mieczy z brązu dostaję 10 żelaznych mieczy.

Betooniusz
27.11.2012, 04:49
Zadanie dzienne: marmur z kamienia.

http://img196.imageshack.us/img196/8040/marmurw.jpg

Opis zadania.
Przygotuj wystarczającą ilość bloków marmuru, aby zyskać 250 szt. marmuru.

słomasłomasłoma ;)

Jerry1981
27.11.2012, 06:52
Zadanie dzienne: marmur z kamienia.
Opis zadania.
Przygotuj wystarczającą ilość bloków marmuru, aby zyskać 250 szt. marmuru.

Ty akurat nie ma błędu. w magazynie prowiantu tworzysz "blok marmuru" o zawartości 50 marmuru.

Sir_Anihilator
27.11.2012, 11:59
Ty akurat nie ma błędu. w magazynie prowiantu tworzysz "blok marmuru" o zawartości 50 marmuru.

Powinno być: Zamień w magazynie prowiantu 250 szt. kamieni na 50 szt. marmuru.

Kor4lka
27.11.2012, 12:04
Nie mam w tej chwili żadnego z tych zadań, ale były takie kwiatki w stylu "utrzymaj produkcję węgla na poziomie 0szt./12h". Niemal każdy wyłączał smolarzy, wstrzymywał kopalnię i czekał, czekał... a zadanie nie zaliczone. Bo tłumaczom nie przyszło do głowy napisać "Wejdź w podsumowanie gospodarki i sprawdź produkcję węgla. Utrzymaj poziom produkcji wyższy niż zapotrzebowanie (wskaźnik na +)". A dokładnie o to chodziło w tym zadaniu - o zrównoważanie gospodarki wskazanego surowca w taki sposób, by jego produkcja była wyższa od zużycia. Proste, ale treść zadania wskazywała, że produkcja ma być ZERO na 12h - a więc że nie powinno się nic produkować...
Betooniusz, treść nie najgorsza, ale o ile dobrze pamiętam, to w tym zadaniu ktoś zapomniał dopisać "i użyj na domu władyki by dodać marmur do magazynu" - samo wytworzenie nie zalicza zadania - tak mi się kojarzy, ale głowy nie dam.

Podkołdernik
27.11.2012, 17:41
Proste, ale treść zadania wskazywała, że produkcja ma być ZERO na 12h - a więc że nie powinno się nic produkować...

W zadaniu nie było napisane zero tylko przynajmniej zero. Logiczne,że nie może być na minusie.

Kor4lka
27.11.2012, 23:04
Nie jest logiczne Podkołdernik - gdyby było, to większość nie miałaby problemu z tym zadaniem i nie wstrzymywała produkcji - test zadania nie wskazywał, że chodzi o stosunek produkcji do zużycia, a jedynie samej produkcji. Nie pamiętam słowa "przynajmniej", ale nie upieram się.

Podkołdernik
28.11.2012, 01:45
Jest logiczne , bo jak jest napisane "przynajmniej" to logiczne,że może być więcej. Nie wiem skąd masz dane ,że większość ?(może Ci się jedynie wydawać);) Ja tam widze na pomocy ,że znaczna część osób nie rozumie co czyta i np. gdy jest napisane "przypnij pinezke w menu budowli' to szuka jej w zadniach ;)

Nie jest logiczne Podkołdernik - gdyby było, to większość nie miałaby problemu z tym zadaniem

Ten argument sam w sobie jest bez sensu. "Nie jest logiczne ,bo większość ma problemy" ;) To co najwyżej świadczy, ze te osoby mają problem czytania ze zrozumieniem. Od kiedy to coś z czym większość ma problemy jest nielogiczne? ;)

Sir_Anihilator
28.11.2012, 10:33
Jest logiczne , bo jak jest napisane "przynajmniej" to logiczne,że może być więcej. Nie wiem skąd masz dane ,że większość ?(może Ci się jedynie wydawać);) Ja tam widze na pomocy ,że znaczna część osób nie rozumie co czyta i np. gdy jest napisane "przypnij pinezke w menu budowli' to szuka jej w zadniach ;)

Ten argument sam w sobie jest bez sensu. "Nie jest logiczne ,bo większość ma problemy" ;) To co najwyżej świadczy, ze te osoby mają problem czytania ze zrozumieniem. Od kiedy to coś z czym większość ma problemy jest nielogiczne? ;)

"Osiągnij wartość PRODUKCJI węgla/brązu przynajmniej na poziomie: 0 szt./12 godz."

Wartość produkcji nie może być ujemna! Albo coś produkujemy albo nie!
W zadaniu chodziło o różnicę między wydobyciem/produkcją a zużyciem - tu jak najbardziej może wystąpić wartość ujemna.

Treść zadania powinna wyglądać następująco:
Uzyskaj nieujemną różnicę między produkcją węgla/brązu a jego zużyciem.

Kor4lka
28.11.2012, 11:05
Sir, dziękuję za szczegółową treść zadania i logiczne wyjaśnienie :)

Tak czy inaczej, w zadaniu zabrakło informacji, że jest ono powiązane ze wskaźnikami w Podsumowaniu Gospodarki i na tym gracz ma się opierać.
Może nie jestem geniuszem i nie błyszczę super inteligencją, ale w życiu codziennym radzę sobie nieźle. Jednak to zadanie mnie zagięło - produkcję węgla miałam uruchomioną, a więc PRODUKCJA była na plus, "przynajmniej 0/12h". Ale... zużycie miałam większe niż zapotrzebowanie, dlatego nie zaliczało zadania. Bo nie o samą produkcję chodziło, a o bilans na 0 lub wyższy między produkcją a zużyciem. I takiej właśnie informacji brakuje bardzo :)

qrdemol
28.11.2012, 15:09
mamprzygotuj 1000 woni dziczyzny ,przygotowałem 100000 i zadanie dalej wisi :(wie kto dla czego ??

aaryt
28.11.2012, 15:17
dodaj je jeszcze do zloza

qrdemol
28.11.2012, 15:24
dodałem oczywiście ,ale nic nie dało ,próbowałem nawet dokładnie 1000 robić i nic

set2g
28.11.2012, 15:39
w takim razie to musi byc zadanie oczekujące

Podkołdernik
28.11.2012, 15:50
"Osiągnij wartość PRODUKCJI węgla/brązu przynajmniej na poziomie: 0 szt./12 godz."
Wartość produkcji nie może być ujemna! Albo coś produkujemy albo nie!

"Osiągnij wartość produkcji węgla/brązu PRZYNAJMNIEJ na poziomie: 0 szt./12 godz."
Otóż to ,musi byc dodatnie, o tym pisałem ;)

Sir_Anihilator
28.11.2012, 18:15
"Osiągnij wartość produkcji węgla/brązu PRZYNAJMNIEJ na poziomie: 0 szt./12 godz."
Otóż to ,musi byc dodatnie, o tym pisałem ;)

Pisałeś, że zadanie jest logiczne. Pisałeś, że niektóre osoby mają problem z czytaniem ze zrozumieniem.

Nawet jak miałeś dodatnią produkcję to zadanie nie musiało zostać zaliczone. Trzeba było mieć jeszcze zużycie mniejsze niż produkcja.
To treść zadania jest nieprecyzyjna a nie, że gracze nie potrafią czytać ze zrozumieniem.

szpilek
30.11.2012, 14:04
Ile płacicie za wykrycie błędu? Skoro sprzedajecie itemy to płaćcie za zgłaszanie błędów.

set2g
30.11.2012, 14:52
dosypkę kamieni +500 Ci wyślą :D

Podkołdernik
02.12.2012, 04:51
Pisałeś, że zadanie jest logiczne. Pisałeś, że niektóre osoby mają problem z czytaniem ze zrozumieniem.

Nawet jak miałeś dodatnią produkcję to zadanie nie musiało zostać zaliczone. Trzeba było mieć jeszcze zużycie mniejsze niż produkcja.
To treść zadania jest nieprecyzyjna a nie, że gracze nie potrafią czytać ze zrozumieniem.

Logiczne,że aby produkcja była na dodatnim poziomie, zużycie musi być na mniejszym niż sama produkcja ;)

Jewels1
02.12.2012, 15:07
[Tłumaczenie] Kantor handlowy - kupno - przycisk odświeżenia - w czasie oczekiwania pomiędzy kolejnymi odświeżeniami kiedy przycisk jest nieaktywny po najechaniu na niego pokazuje się napis "Następne odświeżenie prawdopodobnie za X sek." - powinno być "Następne odświeżenie możliwe za X sek."

Na tym zdaniu wyraźnie widać, że tłumacze dostają do tłumaczenia pojedyncze zdania bez żadnego kontekstu, akurat wiem jak to wygląda bo mam w rodzinie tłumacza ale za każdym razem się zastanawiam kiedy wreszcie firmy zrozumieją, że to "oszczędzanie czasu tłumaczy" się nie sprawdza :/

FunkyKoval
04.12.2012, 15:46
Podkołdernik widzę, że uparłeś się, żeby nie przyznać się do błędu. Produkować mogę zero albo więcej niż zero. Ale nawet jeśli spełniam teN warunek to i tak nie zalicza mi zadania. Wartość produkcji to co innego niż wartość bilansu produkcji. Kiedy produkuję 1 k sztuk na 12 h to jest to produkcja na plus. Ale jeśli zużycie mam na poziomie 2 k to produkcja nadal jest na plus, bo nadal produkuję 1 k. Natomiast bilans produkcji jest ujemny (minus 1 k). Tak więc jest błąd rzeczowy w tym poleceniu, Ty wpadłeś na to jak rozwikłać tę niezgodność, ale to jeszcze nie znaczy, że to polecenie jest sformułowane poprawnie. Jest tu wiele poleceń, które odstaje od faktycznego zadania jakie mamy wykonać i zupełnym przypadkiem odkrywałem co tak naprawdę chcą ode mnie autorzy. Ale to nie znaczy, że takie polecenie jest w takim razie sformułowane poprawnie. I nie daje mi to prawa do ubliżania innym, że mają problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
Podobnie było z zadaniem polegającym na wyprodukowaniu "emerytowanych bandytów" tak aby w efekcie wyprodukować 1 osadnika. Doskonale wiemy, że "eb" daje mi 25 osadników i niemożliwe jest wyprodukowanie przy pomocy tego zasobu 1 osoby. I wyprodukowałem 1 "eb" uzyskując 25 osadników i zaliczyło mi zadanie, ale w niczym nie umniejsza to faktu iż polecenie jest sformułowane nieprawidłowo i należałoby to poprawić.

Podkołdernik
05.12.2012, 16:58
Produkcja to produkcja, skoro ma być 0,albo przynajmniej zero to na pewno nie na minusie. A skoro jest napisane produkcja,a nie jej brak to nie zatrzymujesz jej ponieważ ma produkować, logiczne ;) Teraz jeszcze mi napisz do jakiego błedu mam się przynać ?;) lol

Illuminator
05.12.2012, 18:26
Zdefiniuj słowo PRODUKCJA. A potem przyznaj się do błędu, że nie widzisz błędu w tym zadaniu :-) (bo rozumie, ze dla Ciebie wszystko jest w nim OK).

zwolk
05.12.2012, 20:52
Produkcja to produkcja, skoro ma być 0,albo przynajmniej zero to na pewno nie na minusie. A skoro jest napisane produkcja,a nie jej brak to nie zatrzymujesz jej ponieważ ma produkować, logiczne ;) Teraz jeszcze mi napisz do jakiego błedu mam się przynać ?;) lol

Dokładnie, PRODUKCJA, to PRODUKCJA, czyli to, ile produkujesz. Słowem tu nie ma o tym ile zużywasz, a to jest dość istotne z punktu widzenia tego zadania. Możesz sobie produkować ile ci się tylko uda, ale jak będziesz zużywał choćby jedną sztukę więcej niż PRODUKCJA, to możesz czekać do śmierci na zaliczenie zadania, bo PRODUKCJA a BILANS PRODUKCJI to jakby dwie różne rzeczy.

Sonnix
08.12.2012, 17:23
Jerry, wyraźnie widać, że jest to błąd językowy, chociaż mogłoby wynikać, że go nie ma. Wynika to z tego, że proponowana składnia zdania wykorzystuje wyraz "marmur" w zbliżonym nazewnictwie czynności, co wprowadza niezamierzone skojarzenie logiczne. A to utrudnia zrozumienie jego treści. Wystarczy tylko usunąć z pierwszej części słowo "marmuru" i zdanie będzie w pełni zrozumiałe. Pozdrawiam

Althair
10.12.2012, 08:30
Czy tylko mnie irytuje "anuluj akcję" kiedy rzucam buffy np? Rozumiem, że jak przycisnę ten guzik to wszystkie akcje związane z daną czynnością zostaną anulowane . Oczywiście chodzi o "zakończ", ale ten kto to tłumaczył powinien wstać od klawiatury i pooglądać trochę filmy w języku, z którego to było tłumaczone, aby sobie odświeżyć język.

Jerry1981
10.12.2012, 09:10
masz np 25 buffów i jak zaczynasz je dawać to kursor z automatu przeskakuje ci na buffa w związku z tym klikając anuluj - puszczasz tego buffa którego aktualnie trzymasz. (czyli anulujesz rzucanie aktualnej premii - bo z niej rezygnujesz)

wrut
10.12.2012, 19:00
Błąd w opisie zadań-kroków do zadania pobocznego "Więcej korników":

"Miej w posiadaniu przynajmniej 5000 szt. Desek z drewna liściastego" -> "Miej w posiadaniu przynajmniej 5000 szt. drewna z drzewa liściastego"
"Wydaj 500 szt. Drewna z drewna liściastego z magazynu" -> "Wydaj 500 szt. drewna z drzewa liściastego"

W obu krokach chodzi o surowe drewno (ikonka jest ok), nie deski.

http://i.imgur.com/2TEvv.png

(EDIT: zgłaszane już wcześniej (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/26548-B%C5%82%C4%99dy-w-t%C5%82umaczeniu-gry?p=65235&viewfull=1#post65235))

hirsana
13.12.2012, 09:03
Zadanie główne Żołnierze. Nie pamiętam dokładnie, ale treba dodać premię koszyk cioci Irmy na Kuźnię (stal). Otóż w normalnym znaczeniu kuźnia to miejsce, gdzie wykuwa się broń i inne rzeczy, więc można by się spodziewać, że chodzi o budynek Miecznik stal. Otóż nie. Zadanie zostaje zaliczone po dodaniu premii do pieca stal.

wrut
28.12.2012, 22:07
Zadanie dzienne "Teodor w potrzebie", krok do wykonania:

"Wydaj 400 szt. Drewna z drewna liściastego z magazynu" -> "Wydaj 400 szt. drewna z drzewa liściastego"

zmazik91
29.12.2012, 23:51
http://www.ufast.eu/pics/718796blad_tlumaczenia.PNG

"Przygotuj wystarczającą ilość Używanych długich łuków, aby zyskać 10szt. Długich łuków."

edit./

tak faktycznie, nie zwróciłem uwagi ale wydaje mi się że powinno być "Używane krótkie łuki" bo jako materiał wykorzystujemy aż 500 krótkich łuków.

Jerry1981
30.12.2012, 00:35
@zrazik91 a gdzie tu błąd?
Przygotuj wystarczającą ilość NAZWA PREMII ("Używanych długich łuków"), aby zyskać ILOŚĆ (10 szt.) NAZWA PRZEDMIOTU (Długich łuków).

set2g
30.12.2012, 10:25
http://img706.imageshack.us/img706/6920/magicalsnap201212300919.png

Niekonsekwencja w tłumaczeniu, w budynkach jest Miecznik damasceński, co prawda produkuje miecze z tytanu ale zadanie powinno sie raczej nazywać "Miecznicy damasceńscy" oraz "Miecze damasceńskie", ewentualnie zmienić nazwę budynku na Miecznik (tytan).

http://img12.imageshack.us/img12/8752/magicalsnap201212300924.png

Brak spacji miedzy przynajmniej a 100.

White_Mouse
01.01.2013, 19:07
W przygodzie "Zdrajcy" Opis żołnierza (dezertera) i wybornego łucznika jest taki sam... Żołnierz nie "strzela" :) Pozdrawiam :)