PDA

Zobacz pełną wersję : Tłumaczenie Separatory liczb

Blitas
15.11.2012, 10:01
W ostatniej aktualizacji wprowadzony został przecinek jako separator grupujący cyfry (np. tysiące) w liczbach. W języku polskim do grupowania cyfr w długich liczbach nie stosuje się przecinka do grupowania. Prosiłbym o zmianę separatora z przecinka na spację. Pozdrawiam.

Maghemit
16.11.2012, 00:15
No właśnie, po co w grze dokładność do 3 miejsc po przecinku? Jeśli tak jest z tym przecinkiem międzynarodowo to raczej tego nie zmienią...

Draxopix
16.11.2012, 06:20
Wiele bylo ofert za 11111 i wielu slepakow klikalo w nie myslac ze to 1111 teraz juz to widac wyrazniej :) i cwaniacy maja trudniej

Piotru70
16.11.2012, 08:36
No właśnie, komu to przeszkadza że jest przecinek. Mi to z reguły bardzo obrazuje oferty. Więc nie wiem czego wy macie problemy.

Maghemit
16.11.2012, 09:23
matematycznie to jest błąd

siremil
16.11.2012, 09:44
Może być kropka zamiast przecinka.

Rashaz
16.11.2012, 11:41
Ano, też zwróciłem na to uwagę. Z jednej strony może to drobnostka i można powiedzieć, że "mamy problemy", ale z drugiej nie wróży to nic dobrego kiedy nawet w takich drobnostkach decyzje programistów są nieprzemyślane :/

Ocelot
16.11.2012, 12:24
Oj, zawracanie głowy! Są poważniejsze problemy.

Co to znaczy, że "matematycznie" to jest błąd ???
Symbole matematyczne powinny być międzynarodowe.
Jacyś idioci ongiś wymyślili, że w Polsce ma być odwrotnie - to zaraz wołacie, że tak ma być.
A gdyby jakiś "mądry" profesor zamienił znaki "+" i "-" - to też byście tak chcieli?

:cool:

Blitas
16.11.2012, 14:10
Moim zdaniem do poprawienia czytelności wystarczyłoby użycie samych spacji do grupowania tysięcy np: 1 000 10 000 1 000 000 000. Byłoby to zgodne z zasadami języka polskiego. Jeśli lokalizuje się jakiś produkt na dany rynek to powinien on spełniać normy językowe obowiązujące na tym rynku. Niemcy raczej nie będą grać w polską wersję i wydaje mi się, że ta międzynarodowość raczej im się nie przyda.

Maghemit
16.11.2012, 14:56
Co to znaczy, że "matematycznie" to jest błąd ???
Symbole matematyczne powinny być międzynarodowe.

Co do międzynarodowości symboli to za mało jest liter w alfabetach żeby opisać wszystkie wzory matematyczne. Jako separator powinna być użyta spacja,
cytat ze strony http://lukaszrokicki.pl/2011/01/17/separatory-w-zapisie-liczb/
"Znaki separatorów
Zasadniczo przy zapisie liczb stosujemy dwa typy separatorów:
przecinek — jako separator dziesiętny,
spację (odstęp) — jako separator grupujący.
Wbrew spotykanej gdzieniegdzie praktyce kropki nie używamy jako separatora — ani grupującego, ani dziesiętnego
(...)
zapis typu 2,500,000 należałoby uznać za niewłaściwy podobnie jak zapis *2.500.000."

Masz do sprzedania tysiąc czterysta pięćdziesiąt trzy sztuki węgla, zapisujesz je jako 1453, wg. grupowania 1 453. Jeśli postawisz przecinek 1,453 to znaczy, że masz 1 szt węgla i czterysta pięćdziesiąt trzy tysięczne (453/1000), więc jest to błąd w zapisie.

Dawno temu spotkałem się jeszcze z takim czymś: 1'234'234,35 ale to już jakiś kosmos...

Piotru70
16.11.2012, 15:09
Jak wam to tak przeszkadza to poproście aby wprowadzili Analogowe wartości:

http://www.images.net.pl/?di=PGR6

W cyfryzacji to jest właściwy sposób zapisywania większych liczb. Więc przestańcie chrzanić o spacjach

Porit
16.11.2012, 18:11
...
Dawno temu spotkałem się jeszcze z takim czymś: 1'234'234,35 ale to już jakiś kosmos...

Taki zapis mają niektóre kalkulatory.

...

W cyfryzacji to jest właściwy sposób zapisywania większych liczb. Więc przestańcie chrzanić o spacjach

Piotru70 najmądrzejszy człowieku świata ile to jest 123,456.
Podaj słownie w/g "cyfryzacji" oraz tak jak jest przyjęte w Polsce.

Piotru70
16.11.2012, 19:31
Taki zapis mają niektóre kalkulatory.

Piotru70 najmądrzejszy człowieku świata ile to jest 123,456.
Podaj słownie w/g "cyfryzacji" oraz tak jak jest przyjęte w Polsce.

Może nie najmądrzejszy ale na pewno nie najgłupszy. A co do twojego pytania to opierając się na grze to na pewno nie może być ułamek, bo w tej grze nie ma ułamków. Wiec po co się kłócisz o coś co jest rzeczą tak banalną, że wstyd w ogóle się przyznawać do tak ograniczonego pomysłu i przyczepienie się o coś co zupełnie nikomu nie powinno przeszkadzać. To tak jak przyczepiłbyś się do kogoś ze używa do samochodu opony 'Michelin' a nie 'Good Yeary'. Zaczepka bez powodu. Po prostu tak jest i tyle. Przywyknij.

Piotru70
16.11.2012, 19:31
.

Porit
16.11.2012, 21:16
TAK JEST! panie wiceprezesie.
Obiecuję poprawę!

Jakby nie było nie odpowiedziałeś na pytanie. Poprostu odwracasz kota ogonem.
Sam zapędziłeś się w kozi róg.

Piotru70
16.11.2012, 21:17
Dobra, weź ogarnij dzieciak... Nie mam zamiaru się przedrzeźniać w internecie z jakimiś hejterami.

Porit
16.11.2012, 21:26
No cóż ja mogę odpowiedzieć tylko tyle: spójrz (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/26176-Separatory-liczb?p=62353&viewfull=1#post62353).

Dobra, weź ogarnij dzieciak...

Jako dzieciakowi wiele mi wolno natomiast Tobie nie wypada :)
Nie pogrążaj się bardziej.

Piotru70
16.11.2012, 21:31
Idź się wygadaj na jakiś czat wp czy onet skoro masz kompleksy niższości. A do dzieciaka nie będę zwracał się proszę Pana. Bo twoje zachowanie jest zbytnio nie dojrzałe.

Porit
16.11.2012, 22:32
...A do dzieciaka nie będę zwracał się proszę Pana. Bo twoje zachowanie jest zbytnio nie dojrzałe.

Przecież potwierdziłem że jestem dzieciakiem i nie wymagam żebyś przez pan się do mnie zwracał.
Jako dzieciak mam przywilej zachowywać się niedojrzale. :D Panu panie wiceprezesie nie wypada.

Chociaż czytając Twoje obecne i poprzednie posty mam wątpliwości co do Twojej dojrzałości (prawda jak się ładnie rymuje).
Krótko mówiąc całokształt Twoich wypowiedzi (niezależnie od tego ile masz lat) wskazuje na poziom gimnazjum.

Napisz coś jeszcze tak by ostatnie zdanie było Twoje.
Napisz dowcipnie i z sensem by pokazać swoją dojrzałość (nie obrażaj).
Obiecuje że w tym wątku już nic do Ciebie nie napisze wygrasz więc wojnę na słowa.

krotos666
17.11.2012, 14:48
Zgodzę się, że powinna być spacja.
Ale jeżeli takowy przecinek załatwia sprawę handlu i jest dzięki temu bardziej przejrzysty, to wolę mniejsze zło.
Czyli przecinek.

Ale jakby dało radę to spacja jak najbardziej poprawna.

radek2615
18.11.2012, 17:56
może i błąd ale ułatwia odczytywanie liczb... mi podoba się zmiana a jak nie to zmieńcie na kropkę i po kłopocie

Szabora
18.11.2012, 19:33
Oczywiście, że jest to błąd. Tak się składa, że przecinek w Polsce jest separatorem dziesiętnym. Do oddzielenia np. tysięcy stosuje się spację niepodzielną. W ostateczności można stosować kropkę, ale to raczej mało poprawna maniera. Czyli wg polskich zasad 1,300 to jest jeden i trzy dziesiąte trzysta tysięcznych*, a nie tysiąc trzysta.

*Maghemit oczywiście ma rację. Zastosowałam skrót myślowy :]

Maghemit
20.11.2012, 22:19
jeden i trzysta tysięcznych (dokładność do 3 miejsca po przecinku)

Ocelot
21.11.2012, 11:09
Marudzicie jak stare sklerotyczne belfry lub jacyś nudni urzędnicy.

Każdy człowiek o IQ > 80% powinien się domyśleć jakie jest znaczenie TEGO przecinka.

:cool:

Maghemit
21.11.2012, 23:55
człowiek o mniejszym IQ nie będzie wiedział co to ułamki:P
sorki jeśli przynudzam

Zajadek
24.11.2012, 00:52
Pany...czepiacie sie. Nie szkoda róz gdy płonie las. Proponuje, zeby programiści zajeli sie pilniejszymi sprawami...a jak juz wszystko bedzie chodziło płynnie, wszytsko bedzie cacy to wtedy bedzie mozna powrócic do tematu i sygnalizować zmiane przecinka na spacje.
Pozdro all
peace

BenyLancoch
24.11.2012, 11:52
Pytanie dla BB_xaar, dlaczego nie zmieniliście "," na np. " " przed aktualizacją gry w Polsce? Przecież to tylko zmiana jednego znaku w kodzie gry (lub kilku). No chyba, że kod jest tak napisany, żeby coś tak prostego zmienić, to należy cały kod od nowa pisać. Też nie wiem jak tłumacze pracują w Polsce, że nie zauważyli takiego czegoś?
Przecież to JEST POLSKA wersja gry, więc zasady obowiązujące MAJĄ BYĆ POLSKIE. Nie rozumiem tłumaczenia, że w całym świecie jest przecinek jako separator, a w Polsce przecinek to separator dziesiętny. I do tego, że mamy się podporządkować reszcie świata. Dla mnie to tłumaczenie wygląda dokładnie tak samo jak to, że Wielka Brytania ma kierownice po złej stronie jak większość świata.