PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Propozycja dot. czatu w grze... tryb AFK

LeBurn
19.10.2012, 13:45
Otóż siedzimy sobie w domu, ale nie przy kompie, dostajemy 10 szeptów z pytaniem, hej, jesteś, czemu nie odpisujesz, itd...
Proponuję wprowadzić spotykane w innych grach tryb AFK, włączany np komendą /afk oraz automatycznie po 5-10 minutach bezczynności w grze (bez pisania, klikania, przesuwania mapy w karcie przeglądarki/okienku z grą), oraz wyłączany automatycznie po dokonaniu jakiejkolwiek akcji w grze.
Gdy ktoś szepnąłby do takowej osoby, szepczący dostałby informację "Gracz w trybie AFK", bądź cokolwiek innego sugerujące, że obecnie tej osoby nie ma przy kompie, pomimo, że jest online w grze.

Funkcję można by rozbudować o 'opisówkę' trybu AFK, max kilkanaście znaków:
/afk Będę o 15

Ktoś do niego szepta i dostaje info: Gracz xxx w trybie AFK: "Będę o 15"

Nie stwierdziłem obecności takiej propozycji na forum, wg mnie jest godna zainteresowania i stosunkowo łatwa do dodania, sądzę że będzie to kilkanaście-kilkadziesiąt linii kodu...

Tłumaczenie AFK: z ang. Away From Keyboard - Z Dala od Klawiatury (po prostu: nie jestem przy kompie)

PS. jeśli jakiś mod może poprawić czas ankiety na bezterminową to byłbym wdzięczny

turkus85
19.10.2012, 13:49
Bardzo fajny pomysł.

Tank
19.10.2012, 13:52
Fajna opcja ale moze to zwiekszyc i tak duze lagi,,,

Mirdus
19.10.2012, 14:07
Pomysł świetny iż aż dziw bierze czemu twórcy gry nie wprowadzili Opcji /AFK na czacie gry od poczatku ;)

Mirdus
19.10.2012, 14:09
post do usuniecia

Mirdus
19.10.2012, 14:09
Fajna opcja ale moze to zwiekszyc i tak duze lagi,,,

mechanizmy tego typu raczej nie zwiekszaja, w widocznym dla uzytkownika stopniu, lagow gry

LeBurn
19.10.2012, 14:13
Co do lagów, wnioskując po wypowiedziach szefostwa na tymże forum, już wkrótce możemy się spodziewać znacznej poprawy tego stanu.
Wg mnie dodanie opcji /AFK nie zwiększyłoby laga, jest to wysyłanie jednorazowego info do serwera o włączeniu trybu AFK, a odpowiedź szła by już ze strony samego klienta - gracza.

de_vile
19.10.2012, 14:34
Propozycja bardzo fajna, ostatnio również zastanawiałem się nad propozycją - dla moderatorów - trybu mute. Zamiast ciągłych banów - mute - które pozwoli obserwować nadal czat , ale nie pojawi się żaden tekst gracza któremu zostało mute włączone na czacie a jednocześnie widziałby np dalszy ciąg rozmowy w której uczestniczył, niewątpliwie ograniczyłoby to frustrację banami i jednocześnie nie wyłączałoby automatycznie widoczności "w grze" danego gracza.

post z ankietą w temacie : http://forum.thesettlersonline.pl/threads/25713-Mute-na-czacie

Mirdus
19.10.2012, 14:48
Propozycja bardzo fajna, ostatnio również zastanawiałem się nad propozycją - dla moderatorów - trybu mute. Zamiast ciągłych banów - mute - które pozwoli obserwować nadal czat , ale nie pojawi się żaden tekst gracza któremu zostało mute włączone na czacie a jednocześnie widziałby np dalszy ciąg rozmowy w której uczestniczył, niewątpliwie ograniczyłoby to frustrację banami i jednocześnie nie wyłączałoby automatycznie widoczności "w grze" danego gracza.

Mute z opcja nie wylaczania widocznosci gracza w grze - dobry pomysl !

Jewels1
19.10.2012, 16:58
Jak najbardziej za. Tylko właśnie żeby się wyłączało automatycznie jeżeli coś robimy bo ja zawsze zapominam zdjąć tego i się zastanawiam dlaczego ktoś mi nie odpowiada albo wychodzi, że jestem AFK a pisze :P

LeBurn
19.10.2012, 18:55
Dlatego tak jak napisałem - automatyczne wyłączenie po wykonaniu dowolnej akcji w grze - kliknięciu w budynek, przesunięciu mapy, napisaniu na czacie :)

nerwusek
19.10.2012, 21:59
ciekawa propozycja... jednak afk powinno się włączać automatycznie po 15 min minimum... dodanie informacji "będę o 15" myślę zbędne...
swoja droga jak piszesz do kogoś z "kropka" a ci nie odpowiada to samo się nasuwa że jest afk ;]

Jewels1
20.10.2012, 02:21
Właśnie w tym cały problem, że niektórym się jakoś nie nasuwa i zanim wrócisz zdążą napisać całą nowelę albo i powieść na temat "gdzie jesteś, odpowiedz na moje pytanie!" a pytanie jest gdzieś tam, w początkach, napisane godzinę temu... :P (Nie, tu jeszcze mi się nie zdarzyło ale ogólnie więcej niż kilka razy)