PDA

Zobacz pełną wersję : Tłumaczenie Smentarz?!

infer
11.10.2012, 09:07
Witam, przejdę od razu do rzeczy, nie warto się rozpisywać.
Został dzisiaj wprowadzony ewent Halloween, świetnie, ale rozbawiła mnie jedna kwestia, mianowicie "smentarze". Na 1 rzut oka wydaje się ok, ale kogoś nieco bardziej wyczulonego przybije sformułowanie nazwy, która nie istnieje.
Nie ma takiego słowa jak "smentarz", więc dlaczego poczciwe cmentarze zostały nazwane niegramatycznie? Celowy zabieg tłumaczy, czy może po prostu babol, ponieważ komuś zabrakło "giętkości języka"?
Nie znalazłem wcześniej podobnego tematu, na serwerze testowym było jedynie po angielsku, prosiłbym więc o wyjaśnienie.

arekkerek
11.10.2012, 09:14
Bo to gra tylko ???!!! I również dobrym odpowiednikiem Konnic może być SFONNICA , to takie settlersowe :)

Raziel_PL
11.10.2012, 09:35
a wręcz przeciwnie, smętarz nie jest aż tak obcym słowem (choć na pewno nie jakoś bardzo popularnym)
nie wiem, czy znajduje się aktualnie w słowniku języka polskiego (szczerze wątpię), ale nie było by to jedyne sformułowanie używane powszechnie, którego tam nie ma

może pytanie do prof. Miodka ? ^_^

eleta
11.10.2012, 09:40
a nikt z Was nie czytał ksiazki S. Kinga pt Smętarz dla zwierząt?? moze stamtad ta nazwa - mialo powiac grozą

infer
11.10.2012, 09:41
[...]
może pytanie do prof. Miodka ? ^_^

Bardzo bym prosił. ;) Na mojego oko "smentarz" jest tak samo poprawne w języku polskim, co "dochtór", czyli takie zniekształcenie wywodzi się z lenistwa starszych ludzi, którym nie chce się wyginać języka. Pomimo, że oba te sformułowania są wykorzystywane, to w słowniku nie występują. Po prostu gwara ludowa.

Poxuc
11.10.2012, 10:53
Tak jak napisał(a) wyżej eleta - "smentarz" to jest nawiązanie do prozy Kinga, a konkretnie do książki "Smentarz dla zwierząt". W oryginale tytuł brzmi "Pet Sematary" (BTW, istnieje też kawałek The Ramones pod takim samym tytułem), więc również zawiera celowy błąd.

JackInTheBox
11.10.2012, 11:51
I jakże adekwatna jest ta nazwa w kontekście tego, że co poniektórzy strasznie w tym temacie 'smęcą' :)
Ja jestem jak najbardziej za takimi smaczkami i nawiązaniami, mimo (a może dlatego), że nie każdy jest je w stanie wyłapać i zrozumieć.

MirBar
11.10.2012, 13:07
ludzie - czy wy nie wiecie, że teraz prawie nikt nie czyta książek? Nie piszcie tutaj takich nazwisk jak KING bo nikt nie będzie wiedział o kogo chodzi... Większość tutaj nie ma pojęcia o literaturze czy to tej obowiązkowej (szkoła) czy tej, która jest dookoła...

A napiszcie jakąś postać z gry to się rozwinie dyskusja na rok lub dwa...

Chasil
11.10.2012, 14:07
ludzie - czy wy nie wiecie, że teraz prawie nikt nie czyta książek? Nie piszcie tutaj takich nazwisk jak KING bo nikt nie będzie wiedział o kogo chodzi... Większość tutaj nie ma pojęcia o literaturze czy to tej obowiązkowej (szkoła) czy tej, która jest dookoła...

Tydzień temu skończyłem "4 pory roku" ;)

wallycsw1976
11.10.2012, 14:49
ale smęcicie.... ;)

Jaroski
11.10.2012, 16:26

A czy Ty myslisz ze King to jedyny pisarz? Nic spod jego piora nie czytalem i nie mam tego nawet w dalekich planach. Istnieje jeszcze bardzo wielu tworcow, wiec rzucanie jednym tytulem ksiazki i stwierdzaniem ze caly swiat na nim sie bazuje, jest jak dla mnie smieszne. Jezeli to miala byc gra slow tlumaczy, to moim zdaniem kiepsko im to wyszlo.

Osobiscie pierwszy o czym pomyslalem widacz "smentarz", skojarzylem to ze "smętami" i "smutkiem".

Gdyby to byla literowka, to w jakims miejscu z pewnoscia by bylo napisane poprawnie.

Jewels1
11.10.2012, 17:24
a nikt z Was nie czytał ksiazki S. Kinga pt Smętarz dla zwierząt?? moze stamtad ta nazwa - mialo powiac grozą

Że nie czytał to się nawet nie dziwię ale że filmu nie oglądał? Ciągle to leci na różnych kanałach ;)

Smętarz jest słowem które było używane w dawnych czasach, teraz już go w tej formie nie używamy ale nadal jest słowem jak najbardziej prawidłowym w kontekście historycznym (tak samo jak chociażby Władyka, o którego też niektórzy się czepiali), w literaturze występuje nie tylko u Kinga. Nie wiem jak sądzą inni ale dla mnie ta gra jest osadzona jak najbardziej w kontekście historycznym wiec pasuje, lepiej niż cmentarz. A że tu mamy do czynienia z smentarzem, czyli ani to ani to... no cóż, to jest produkcja dyń nie miejsce pochówku wiec może i dobrze, nie wiem jak jest z oryginalną niemiecką wersją, nie znam historii języka niemieckiego.

Podsumowujac ja głosuje że powinno być Smętarz jeżeli mamy się trzymać poprawności językowej ;) (a nie grać w grę w której hodujemy dynie)

P.S. Miodek na temat smętarza sie wypowiadał, poszukałem z ciekawości, niestety chyba nikt nie wpadł na pomysł smentarza wcześniej więc nie miał szans ;) http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/442109,jan-miodek-cmentarz-i-smetarz-zgon-i-skon,id,t.html?cookie=1#czytaj_dalej

Hulter
11.10.2012, 17:44
Forma smętarz pochodzi z piętnastowiecznej polszczyzny i jest błędną formą wyrazu cmentarz. Słowo cmentarz wywodzi się z łaciny cimeterium i późniejsze cimiterium, pośrednio z greckiego koimetirion oznaczającego miejsce spokoju. Forma smętarz ukształtowana została na podobieństw do słowa smętek, czyli archaicznej formy słowa smutek.

Inną ciekawą nazwą cmentarza jest jeszcze żalnik.

Androm3da
11.10.2012, 19:12
Myślę że co niektórzy powinni się ogarnąć ;) nazwa smętarz jak najbardziej jest ok, przecież produkują się tam dynie, a nie chowa poległych żołnierzy...

karan-ruth
11.10.2012, 19:12
Ludzie, a od kiedy to cmentarzu hoduje się dynie? Smentarz jest ok, mnie się podoba.

Jerry1981
11.10.2012, 20:30
z tego co pisał Xaar w innym wątku tłumaczenie jest niegramatyczne celowo :) poza tym przynajmniej mnie aż tak bardzo nie przeszakadza?

wiolka37
11.10.2012, 23:00
Ja Kinga uwielbiam :))