Zobacz pełną wersję : Gra wady nowego handlu
Dzisiaj został wprowadzony nowy moduł handlu. W zamyśle jest bardzo fajny tylko ma trzy bardzo poważne wady:
1) Każda strona to oddzielna strona i na każdej trzeba oddzielnie ostawiać sortowanie. Przez co przeglądanie staje się bardzo uciążliwe i utrudnia znalezienie odpowiednich ofert.
2) Historia nie odświeża się automatycznie po dokonaniu transakcji. Żeby zobaczyć aktualna historię trzeba przeładowywać się.
3) Po wybraniu interesującej oferty system przeskakuje do początku pierwszej strony. A to jest niefajne jak akurat obok wybranej oferty znajdował się inna, która chciało się kupić.
Bardzo proszę o informacje cz przewidywane są dalsze usprawnienia handlu.
No to i tak masz szczęście, że wogóle coś widzisz bo ja dzisiaj po prostu nie mam zakładki Handel i tyle z tych nowych usprawnień widzę. Logowałem się już kilka razy i nadal nic nie ma.
Maghemit
04.10.2012, 18:04
można by jeszcze dużo wymieniać, ale i tak jest wygodniej niż w starym handlu, trzeba się przyzwyczaić
Maghemit
04.10.2012, 18:05
nie klikasz w handel tylko w wagę obok liczydła
Tylko dlaczego ta opcja jest tylko dla wybranych?
a co nie masz na dole wagi albo nie widzisz jej. wystarczy spojrzeć na dolną belkę obok gwiazdy zaraz jest waga i kliknij na nią. Prościej juz się nie da wytłumaczyć.
Sam handel ma plusy i minusy ale najgorsze jest to że trzeba czekać 24 godz. aby z kimś robić interesy.
Ja jeszcze dodam ze nie ma możliwości handlu takimi przygodami jak Starzy przyjaciele czy Matczyna miłość, zarówno w okienku handlu jak i bezposrednio z innymi osobami.
BYć może jest tych przygód wiecej, ale nie jestem w posiadaniu ich zeby potwierdzic bądz zaprzeczyc.
Matczyna ktoś już pisał, że pewno zablokowana gdyż jest itemem tylko z piratów, z drugiej strony bagienna nie od odkrywcy też powinna zostać zablokowana idąc takim tokiem myślenia :) Totalna klapa z tym handlem, w zasadzie teraz zostało tylko narzekać boście przespali czas kiedy można było coś zmienić :)
Pochłaniacz
05.10.2012, 02:50
catfish trafił w sedno.
Dokłądnie z tych 3 powodów nowy handel jest nie do przyjęcia.
Ja jeszce dodam punkt 4) Nie można handlować z nikim bezpośrednio jeśli się go nie ma w znajomych.
Settlers to była fajna gra włąsnie dlatego że mozna było handlowac, teraz to jest robienie z ludzi kretynówjeśli ma nie być handlu to mogli poprostu usunąc handel z gry i nie denerwować ludzi, bo to co teraz jest to poprostu kpina z graczy.
Zaloguję się moze jeszce za tydzień żeby zobaczyć czy to poprawili, jeśli nie, nie zamierzam więcej grac. :/
Ja kure zainwestowałem w tą grę troche kasy, nastawiłem się na produkcje węgla.Kupowałem bale po 2m teraz to jest nierealne.Dodatkowo straciłem wystwiając monety za inne produkty 500m.Do dupy z tą grą odradzam ją teraz każdemu
Omega_18
05.10.2012, 22:04
Dziś już było lepiej ponieważ gracze powoli zaczynają się przyzwyczajać do nowego systemu co nie zmienia faktu że jest on bardzo uciążliwy o czym już pisano. Ja również uważam, że po dokonaniu transakcji nie powinno nas cofać do pierwszej strony, ale strona powinna zostać zapamiętana również po zamknięciu okienka ponieważ przed zakupem chciałbym sprawdzić czy nie zabraknie mi danego surowca, a do tego muszę włączyć podsumowanie gospodarki co zamyka handel.
Kranderga
05.10.2012, 23:34
A mnie się ten nowy handel podoba.
Niepotrzebny jest tylko podział na strony, te danie i tak są w pamięci przeglądarki więc mogłyby być pokazane wszystkie oferty.
Jeśli już jest ten podział to na pierwszej stronie powinny być najnowsze oferty, w końcu te starsze już wcześniej oglądaliśmy.
grim_reaper
05.10.2012, 23:58
Na jedno ten handel sie przydal . teraz smialo mozna sobie spisac nicki oszustow , bo przeciez nikt inny nie bedzie probowal naciagnac mniej rozgarnietych graczy na szmaciarskie oferty typu np 500 kamienia za 100 monet, lub im podobne a nawet jeszcze gorsze . Gardze takimi ludzmi , bo nie potrafia grac normalnie , umia tylko zerowac na pomylkach innych i zasmiecac spamem - bo inaczej tych ofert nazwac sie nie da - caly chandel . A najsmieszniejsze jest to ze to wysokie lvl-e robia takie numery , ludzie , ktorzy juz powinni byc ustawieni - Panowie i Panie wstydcie sie . I nikt mi nie powie ze to wolny rynek , bo wolny rynek to w miare normalne oferty , Ktos pisal na forum o "nieladnych " nickach i o tym ze tu dzieci graja i widzac takie niki czego sie ucza , a widzac oszustow i naciagaczy ucza sie czegos lepszego ???
A handel powinien wrocic stary , tylko powinien miec rozszezone limity , dlugosc trwania ofert i dorzucone przygody i budynki specjalne. Moze wtedy moglbym cokolwiek zrobic na swojej wyspie nie majac jedynie gigantycznego nieruchomego okna .
(..) bo przeciez nikt inny nie bedzie probowal naciagnac mniej rozgarnietych graczy na szmaciarskie oferty typu np 500 kamienia za 100 monet, lub im podobne a nawet jeszcze gorsze (..)
Może jestem w błędzie, ale sądzę, że głównym celem takich ofert nie jest naciąganie, lecz przeniesienie nadmiaru towaru (blokującego dalszą produkcję) do menu gwiazdy :)
grim_reaper
06.10.2012, 01:23
Może jestem w błędzie, ale sądzę, że głównym celem takich ofert nie jest naciąganie, lecz przeniesienie nadmiaru towaru (blokującego dalszą produkcję) do menu gwiazdy :)
Wiesz ze o tym nie pomyslalem , ale moze i masz racje , tylko dlaczego te ofy wisza w takim razie godzinami , a wrecz nawet sa odnawiane , czesc z nich moze i jest tak jak piszesz by wbic towar do gwiazdy , ale wsrod takich ofert , najczesciej widze wysokolewelowych graczy od ktorych czesto kupowalem looty i mialem przez jakisz czas w znajomych , pisalem z nimi wielokrotnie i dlatego wiem ze to nie sa dzieci, wiec swiadomie wystawiaja ofy bo moze sie jakis los trafi, zwykle cwaniaki , ktorym szkoda ze ze wzgledu na ochrone niedoswiadczonych graczy nie mozna dawac banow na kilka dni , moze wtedy nauczyliby sie grac normalnie , ale pewnie w zyciu prywatnym tez tylko tak sie zachowywac potrafia.
Hakardrag
06.10.2012, 01:26
@ Qbas79
Jeśli masz rację, to jest to początek końca gry w obecnej wersji. Czyli za niedługi czas jedynym rozsądnym wyjściem na uratowanie bilansu gospodarczego w grze będzie RESET wiosek. Myślę że te misje gildyjne miały troche rozładować ten "balon z surowcami" - ale jak widać po reakcji graczy są ignorowane ;)
Silqueryl
06.10.2012, 06:26
Dodam do tego jeszcze filtrowanie i porządkowane ofert.
Nie rozumiem dlaczego filtrowanie jest w osobnym oknie z nazwą, a nie można wybierać tego co nas interesuje w nagłowkach kolumn "oferta" i "koszt".
W ofertach wartości są porządkowane rosnącą lub malejąco jak tekst, a nie jak liczby.
Silqueryl
06.10.2012, 06:30
Ustawianie ilości w ofercie suwakiem przy dużych zasobach jest mocno męczące
Pochłaniacz, to są nie dogodności jedynie, a nie, że nowy handel jest nie do przyjęcia - ale mam nadzieje, że te niedogodności szybko usuną, najprościej odświeżanie historii (jak nie automat, to przycisk odśwież)
Mag_Xardas
06.10.2012, 13:14
witam, mam pomyusł nie wiem czy ktos juz to napisał, ale intereuje mnie zakup monet, klikam w wyszukiwarce hadndlu szukaj MONETY i otrzymuje oferty na sprzedaż oraz zakup monet. Wygodniej byłoby dodać dwa pola wyszkiwania: szukaj w ofertach sprzedazy i szukaj w ofertach zakupu. I tak mogę wyświetlić tylko oferty gdzie mogę sprzedać monety lub pferty gdzie mogę kupić monety. Uwazam iż jest to zarąbisty pomysł bo jak ktos chce kupic monety to na 100% nie interesują go oferty gdzie może sprzedać monety. Pozdrawiam
(..) Wygodniej byłoby dodać dwa pola wyszkiwania: szukaj w ofertach sprzedazy i szukaj w ofertach zakupu. I tak mogę wyświetlić tylko oferty gdzie mogę sprzedać monety lub pferty gdzie mogę kupić monety. Uwazam iż jest to zarąbisty pomysł bo jak ktos chce kupic monety to na 100% nie interesują go oferty gdzie może sprzedać monety. (..)
Wyszukiwanie odbywa się przynajmniej po trzech kolumnach (kupno, sprzedaż, nick gracza), więc można również zamiast dwóch pól wyszukiwania dodać listę check-boxów, na których zaznaczamy, w których polach szukać. No i te ustawienia powinny się zapamiętywać.
l0kietek
17.10.2012, 16:37
... Ja również uważam, że po dokonaniu transakcji nie powinno nas cofać do pierwszej strony, ale strona powinna zostać zapamiętana również po zamknięciu okienka ponieważ przed zakupem chciałbym sprawdzić czy nie zabraknie mi danego surowca, a do tego muszę włączyć podsumowanie gospodarki co zamyka handel.
Popieram w 100% kolege
Prócz tego co wymienił catfish z czym się w 100% zgadzam, to wadą tego nowego handlu jest jeszcze brak opcji typu odznacz wszystkie/zaznacz wszystkie kategorie, przez co jakbym chciał zobaczyć np same premie to muszę te 8 kategorii odhaczać ręcznie..
Ja mam jeszcze jeden problem. Jak zaakceptuję jakąś tranzakcje, to czasem przez godzinę mi ta cholerna klepsydra się kręci i nie mogę kupić nic nowego.
GrzechuGrek
29.10.2012, 14:37
Mi też najbardziej przeszkadza ten trzeci powód który catfish podał. Do tego przydałyby się usprawnienia takie jak np. "zaznacz/odznacz" wszystko w filtrze ofert.
Aaa no i powinna być możliwość handlowania takimi przygodami jak "matczyna miłość" itp.
Ciekawą właśnie rzecz zauważyłem.. Nie wiem czy to błąd czy na czym to polega, ale jak sprzedawałem 13 marmuru za półmisek ryb przy którym nie wybiera się ilości, to jak sprzedałem ten marmur to raz dostałem 10 półmisków a za drugim razem 7 półmisków. Pytanie teraz od czego to zależy ile półmisków się dostanie bo wybrać to można raz a ilości się nie wybiera..
Ciekawą właśnie rzecz zauważyłem...
Chyba jesteś jedną z nielicznych osób która nie wie o co chodzi.
Wszystkie serwery żyją tym od kilku dni. :D
Jest to błąd.
Chyba jesteś jedną z nielicznych osób która nie wie o co chodzi.
Wszystkie serwery żyją tym od kilku dni. :D
Jest to błąd.
No nie przeorałem tak bardzo tego forum by to dostrzec, a że w tym temacie jakoś nie zauważyłem mowy o tym, to po prostu napisałem :)
LukasEla
30.10.2012, 23:23
moze ktos juz poruszyl ten temat ale niestety go nie zauwazylem wiec pisze.
Wiec ja proponuje wstawienia sortowania przy wyszukiwarce podczas handlu. Bo możemy znalesc dany przedmiot ale fajnie by bylo gdyby mozna było wybrac czy szukamy tego towaru ze chcemy go kupic lub naprzyklad jestesmy zainteresowani sprzedaża tego przedmiotu.
Mam nadzieje ze dobrze to sprecyzowalem.
pozdrawiam
Łuki
Jerry1981
31.10.2012, 01:19
@LukasEla jest odpowiednia propozycja na forum:
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/25416-wyszukiwarka-w-handlu
EX_Zakrecony
05.11.2012, 16:27
Brak ankiety, zgodnie z regulaminem działu zamyka.
Mod Zakrecony