PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Zmiana w handlu, cena za sztukę

Skyrax
04.10.2012, 14:10
Cześć,
Proponuję wprowadzić cenę za sztukę jako nową kolumnę w oknie handlu. Dzięki temu można będzie łatwo znaleźć najtańsze oferty sprzedaży i najdroższe oferty kupna. Teraz trzeba siedzieć z kalkulatorem i sprawdzać czy 1000 sztuk miedzi w cenie x, jest tańsze od 700 sztuk miedzi y, czy odwrotnie.

Maghemit
04.10.2012, 15:30
byłoby łatwiej ale jednak siedzenie z kalkulatorem / liczenie w pamięci ma swój urok

Kylar_Slyterin
04.10.2012, 15:40
byłoby łatwiej ale jednak siedzenie z kalkulatorem / liczenie w pamięci ma swój urok

A po za tym i tak pewnie nie znajdziesz tego co szukasz bo na handlu są takie ceny - jak z kosmosu O_O , że aż oczy wypadają -.-

Katrin3
04.10.2012, 16:02
Skyrax bardzo potrzebna rzecz, też od samego początku mi tego brakowało - kursu.

kty45
04.10.2012, 17:34
Pomysł dobry.

A mnie przydałby się trochę zunifikowany współczynnik.
Każdy towar produkuje się przez określony czas.
Można przyjąć za jednostkę czas produkcji 1 drzewa iglastego lub podobnego produktu.
Współczynnik służyłby tez do porównania podobnych ofert.
Oferty kosmiczne (a jest ich sporo) - byłyby łatwe do wychwycenia.

Potrzebna jest ankieta, bo zamkną temat.

allan_tczew
04.10.2012, 18:36
Temat dość dziwny, bo każdy ustala sobie sam cenę ile jest wart jego towar, a zawsze samemu można wystawić cenę jaką nas interesuje.

acp___
04.10.2012, 20:03
jestem przeciw - liczenie w pamięci wpłynie pozytywnie na rozwój szarych komórek ;)

luki777
04.10.2012, 20:05
Albo przelicznik, współczynnik np.: 100 drewna za 2 monety = 50:1, a 2000 drew za 5monet = 400:1 i wtedy wiadomo, która oferta jest atrakcyjniejsza. W drugą stronę podobnie, tylko 1 będzie po prawej stronie. Przykład banalny ale pokazuje o co chodzi. Dzięki temu po prostu łatwiej porównać poszczególne oferty.

kty45
04.10.2012, 22:29
A co w sytuacji
100 drewna za 2 monety
200 kamieni za 4 monety
Która oferta jest atrakcyjniejsza ?
Oba mają te same współczynnik 1:50
W mojej propozycji sprowadzi się do tego ze druga oferta jest korzystniejsza
200 kamieni za 4 monety jest atrakcyjniejsza w/g współczynnika czasu produkcji.
Każdy wyprodukowany towar da się "sprowadzić do wspólnego mianownika".

Cel takiego współczynnika powinien przekładać się na opłacalność oferty.
Jeśli odbiega od normalności o 10% to powinna świecić się na zielono.
10% do 20% zółty
.....
powyżej 100% czerwony.
Oferty z kosmosu - wszystkie na czerwono -
Zadowoleni z rozwiązania.

P3827
04.10.2012, 22:41
Bardziej byłby przydatny filtr na poszukiwany towar - do wyboru z której kolumny.

acp___
04.10.2012, 22:54
na koszt surowca składa się:
- zużyte materiały na budowę / zainwestowane monety w doładowania (zwłaszcza w przypadku kopalni ma to znaczenie)
- czas produkcji

teraz mnóstwo ludzi psuje ceny bo sprzedaje np. rude żelaza za monety po niższej cenie niż dostaliby za surowce zużyte na budowę kopalni, a gdzie kasa za czas poświęcony na wyprodukowanie?

Skyrax
05.10.2012, 15:58
Niestety nie jestem teraz w stanie dodać ankiety. Czy mógłbym prosić moderatora o dodanie ankiety z pytaniem "Czy jesteś za wprowadzeniem ceny za sztukę w oknie handlu?" i odpowiedzi "tak", "nie"?

sdasfgsd
05.10.2012, 20:11
Może nie na miejscu ale cena za sztukę to dobra rzecz, ale widzę błąd wcześniej można było rozwinąć całą listę i pokazać sortowanie zarówno oferty jak i ceny teraz trzeba po każdym przejściu na następną stronę trzeba sortować BZDURA

Agebu
05.10.2012, 20:48
Nie wracajmy do komunizmu i gospodarki sterowanej z góry najlepszy jest wolny rynek. Jak szybko potrzebuję czegoś to mogę zapłacić więcej, a jak mam czegoś pod dostatkiem i leży w magazynie to sprzedaję za grosze. Dodatkowo podaż i popyt zmienia w zależności od ilości graczy i ich poziomu.

kty45
06.10.2012, 00:03
Nie wracajmy do komunizmu i gospodarki sterowanej z góry najlepszy jest wolny rynek. Jak szybko potrzebuję czegoś to mogę zapłacić więcej, a jak mam czegoś pod dostatkiem i leży w magazynie to sprzedaję za grosze. Dodatkowo podaż i popyt zmienia w zależności od ilości graczy i ich poziomu.

Masz 2 oferty
133 napitku z 1 monetę
400 napitku z 3 monety
Która oferta lepsza ?
Potrzebujesz kalkulatora ?

Współczynnik w pierwszej 133:1
w drogiej 133.333:1

Taka prosta liczba a jak wiele mówi.

kty45
06.10.2012, 00:12
na koszt surowca składa się:
- zużyte materiały na budowę / zainwestowane monety w doładowania (zwłaszcza w przypadku kopalni ma to znaczenie)
- czas produkcji

teraz mnóstwo ludzi psuje ceny bo sprzedaje np. rude żelaza za monety po niższej cenie niż dostaliby za surowce zużyte na budowę kopalni, a gdzie kasa za czas poświęcony na wyprodukowanie?

Nie zrobimy funkcji która będzie maiła 300 tys współczynników (tyle ile ma równanie do obliczenia położenia satelity), aby była dokładna.
Cel jest jeden porównanie 2 ofert w przybliżeniu większym lub mniejszym.

Kor4lka
06.10.2012, 00:20
Ja jestem za info ile w danej ofercie wychodzi za 1 szt. surowca. Lubię liczyć w pamięci, ale cenię też swój czas - jeśli mam go tracić na porównywanie i przeliczanie kilkudziesięciu ofert, to wolę poszukać bardziej przyjaznej użytkownikowi gry, a takich nie brakuje.

Hakardrag
06.10.2012, 00:54
Jakie tam psucie ceny i po co nam jakieś przeliczniki ..... ludzie, to jest wolny rynek gdzie popyt kształtuje podaż i takie tam duperele. Na oszołomów nie ma innej rady jak prawa wolnego rynku ;) Jak ktoś chce sprzedawać poniżej kosztów produkcji to jego wybór. Jednak ten "koszt" to pojęcie względne w tej grze - liczy sie przede wszystkim obrót kapitałem jaki posiadamy itd. Trzeba się nauczyć ( i to szybko) zbilansowania swojej gospodarki - pamiętając o zasadzie: Nie spodziewany wielki zysk jednostkowy ale ciągły obrót kapitałem daje największe dochody Twojej wiosce ;)
Co do cen ...
Przybywa wielkich producentów bo systematycznie rośnie średni level gracza, więc ceny będą systematycznie spadać.

acp___
06.10.2012, 07:42
przecież jest kalkulator wymiany, a nikt na niego nie patrzy - na g7 wszystko idzie znacznie taniej za monety... a w kantorze czasami ktoś liczy na pomyłkę przy kliknięciu :P (kolega tak zrobił "złoty interes")

Katrin3
06.10.2012, 10:34
Nie rozumiem czemu tak wiele osób jest na "nie". Przecież jakiś system porównania cen jest konieczny, co wy ludzie, z kalkulatorem będziecie siedzieć i sprawdzać każdą ofertę? Jeśli komuś się wydaje że taki przelicznik niewiele mu da, bo i tak będzie potrzebował sobie przeliczyć, ile coś kosztuje w przeliczeniu na "paczkę" 400, to się bardzo myli. Owszem, na początku tak będzie, ale gwarantuję że po kilku tygodniach każdy będzie potrafił wyrecytować przybliżone przeliczniki dla każdego towaru, nawet obudzony w środku nocy. Czyli dokładnie tak, jak dziś każdy zna średnią cenę za 400 towaru.

Dlatego podanie kursu towaru jest bardzo potrzebne i uczyni handel o wiele łatwiejszym. A co ważne, wyeliminuje chaos związany z absurdalnymi ofertami!

Zajadek
06.10.2012, 11:36
nie realne.......kurs mozna zastosowac tylko w przypadku kupna/sprzedazy za monety a jaki kurs ustalic jak ktos sprzedaje towar za towar....za przygode....za budynek, premie itd.

Katrin3
06.10.2012, 14:01
Jak to nierealne?

W przypadku sprzedaży towaru za towar, też kurs.
Np:
400 napitku za 100 narzędzi - kurs napitku do narzędzi 1 : 0,25
2375 napitku za 250 narzędzi - kurs 1: 0,11

W czym problem? Przecież nie trzeba wszystkiego odnosić do monet, to by było nawet trudne do realizacji. Po czasie będziesz już kojarzył/czuł jaki kurs np. miedzi do koni jest do przyjęcia, a jaki nie.

W przypadku budynków - chyba oczywiste że skoro można sprzedać tylko 1 budynek, to kurs jest zbędny?

Zajadek
06.10.2012, 14:04
no w sumie masz racje...mogła by byc taka kolumna na handlu....wielkiej filozofii zrobic cos takiego w skrypcie by nie było....

Hakardrag
06.10.2012, 14:13
Wasze propozycje zmierzają w kierunku zmiany wolnego handlu (Rynek) w zorganizowanie klasycznej Giełdy. Chce mi się śmiać, bo większość z Was wtedy dopiero by zapłakała nad handlem. Obecni gracze z 50lvl skubali by Was jeszcze bardziej - bo chyba nie sądzicie że byliby zainteresowani w wysokim kursie zwykłych towarów a niskim luksusowych? Jak sądzicie - kto by dyktował warunki na takiej Giełdzie ?

Katrin3
06.10.2012, 14:59
Hakardrag o czym Ty piszesz kolego?
Wolny rynek a giełda - dla Ciebie to są pojęcia gryzące się? :D
Zresztą, pisz sobie co chcesz, przypomniała mi się Twoja fiksacja na punkcie PvP ("zabawa dla zakompleksionych dzieci w piaskownicy") więc nauczona doświadczeniem, podaruję sobie próbę dyskusji.

Hakardrag
06.10.2012, 16:59
Hakardrag o czym Ty piszesz kolego?
Wolny rynek a giełda - dla Ciebie to są pojęcia gryzące się? :D
Zresztą, pisz sobie co chcesz, przypomniała mi się Twoja fiksacja na punkcie PvP ("zabawa dla zakompleksionych dzieci w piaskownicy") więc nauczona doświadczeniem, podaruję sobie próbę dyskusji.

Co do pytania, to tylko ostrzegam, że jeśli gra pójdzie w tym kierunku to wielu będzie bezsilnie biło głową w mur w walce z "konserwą +50 lvl".

A co do mojej "fiksacji", o dyskusji z Tobą rzeczywiście nie ma mowy bo...
Albo masz niewiele lat i mało doświadczenia, albo jesteś na tyle cwana że próbujesz tu grać komedie.
Bo wystarczy wejść w dowolną grę przeglądrkową z klasycznym PvP by zobaczyć te kompleksy i piaskownicę.
Oczywiście gdy tylko TSO stanie się taką grą, to ja nie mam najmniejszego zamiaru przeszkadzać Ci w zabawie - USTĄPIĘ NATYCHMIAST ;)

FourFingersWoo
06.10.2012, 17:03
Popieram - cena za sztukę - dobry pomysł

Kylar_Slyterin
07.10.2012, 00:27
Panowie prosze o spokój. Ja proponuje cos takiego

Gdzieś na forum umieścić przelicznik :

400 napitku - za - np. 8 monet
400 węgla - za - np. 8 monet
400 narzędzi - za - np. 20 monet
itd.
itd.

Zrobić taki przelicznik jaki był na starym handlu a ten kto będzie chciał wystawić uczciwa ofertę lub osoba która będzie chciała kupić uczciwą ofertę spojrzy na ten przelicznik na forum i stwierdzi czy taki przelicznik mu odpowiada czy nie.

Chodzi mi aby kupujący i sprzedający mieli punkt zaczepienia co do uczciwych cen. Tak aby mogli siedzieć z kalkulatorem i po przeliczeniu surowców za np. surowce wiedzą, czy dana oferta jest uczciwa czy sobie ja odpuścić.

Co wy na to ?

Jerry1981
07.10.2012, 10:19
to jak dobrze poszukasz taki przelicznik jest. a co do uczcuiwych cen - uczciwe ceny generuje rynek i tak długo jak ludzie będą kupować 100 wody za 100 monet (przykład absurdalny celowo) to tak długo ludzie będa chcieli sprzedawać 100 wody za 100 monet i proszę nie mów mi, że nie chciałbyś sprzedać wody w takiej cenie, jeśli ktoś by chiał kupić.

kty45
07.10.2012, 21:31
Kilka zamian jest potrzebne w handlu.
Jednym z nich jest omawiany współczynnik.
Ma na celu porównanie 2 ofert i wybranie najkorzystniejszej.
Jak wy to robicie ?
Bierzecie kalkulator i liczycie - wybieracie najlepszą.
Skoro liczycie - to czemu nie można tego podać obok oferty ?

Sam handel by lepiej funkcjonował.
Oferty "z kosmosu" były by bardzo wyraźne (w/g współczynnika lepszego lub gorszego)

Popierajcie "prawdziwy wolny rynek" głosujcie na TAK.

Uwaga do piszących "Jeśli temat dotyczy problemu A to nie piszemy o problemie B".
Zakładamy nowy temat "problem B" dodajemy ankiete "TAK, NIE" i podajemy rozwiązanie.

acp___
26.10.2012, 08:47
na TAK są Ci co kupują (i nie umieją liczyć), a NIE Ci co sprzedają (i wkurzają ich dumping łupieżcy)

kupujący chce kupić najtaniej, przyzwyczaił się do cen z supermarketu - cena masła poniżej ceny mleka (ale jak zobacz na opakowaniu, to "masło" ma 5% tłuszczu), czy też ser zółty nie z mleka za 50% ceny...

sprzedający musi odzyskać przynajmniej to co włożył, jaki sens sprzedawać produkt końcowy po cenie niższej niż włożono marmuru i desek liściastych w budowę samej kopalni... przecież lepiej sprzedawać marmur i deski liściaste...

acp___
26.10.2012, 08:49
a co do cen 100 monet za 100 wody, no sorry ale oferty z kosmosu z daleka śmierdzą - do wliczenia niekorzystności tej oferty wystarczy matematyk z poziomu pierwszej kalsy

EX_Zakrecony
05.11.2012, 16:32
Brak ankiety, zgodnie z regulaminem działu zamyka.

Mod Zakrecony