PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Instytucja pożyczki

Angello_83
23.09.2012, 13:57
Może nie będę oryginalny, ale bardzo brakuje mi "instytucji pożyczki dla znajomego".

Ktoś prosi np. o 100 marmuru na 6 godzin, w zamian odda np. 150 marumuru po 6 godzinach. Sami byśmy ustawiali czas trwania pożyczki, karne odsetki i ilość pożyczanego.

Spłata następowałaby automatycznie. Tak jak spłaca się kredyt w banku, wpływa wypłata i bank sobie z automatu pobiera. Gdyby ktoś nie miał na spłatę to tak długo musiałby produkować, aż w końcu by spłacił.

Rashaz
23.09.2012, 14:05
Łatwiej niż implementować taką opcję do gry byłoby otworzyć subfora do for poszczególnych serwerów gdzie można by zawierać takie kontrakty.

Maghemit
23.09.2012, 14:19
Ciekawy pomysł. Można zrobić tak, że będzie się pożyczać od graczy albo jakoś automatycznie w ramach jakiegoś budynku (banku czy czegoś takiego).

Proponuję wprowadzić jeszcze komornika, np. jakby ktoś nie produkował (lub nie zdążył wyprodukować przed terminem) albo przestał grać to w zależności od pożyczonych surowców ściągałoby się od delikwenta albo inne surowce (określone wcześniej w umowie) albo patenty budowlane.

Można by jeszcze pożyczać pod zastaw czegoś. Np. A chce pożyczyć od B 100marmuru. A daje B 10 monet do określonego czasu, B pożycza marmur, a potem jak A odda w określonym czasie te 150 marmuru to dostaje monety z powrotem a jak nie odda to traci 10 monet i dług umorzony.
Gracz B dostałby te 10 monet w postaci zablokowanej premii na dom władyki. Premia by się odblokowała jak A nie wywiąże się z umowy a jak się wywiąże to B traci monety.

Wypadałoby zrobić ankietę bo temat zostanie zamknięty.

Avila
23.09.2012, 17:07
A nie wystarczy się umawiać przez czat/szept?

sparkz
23.09.2012, 17:39
Proponuję wprowadzić jeszcze komornika, np. jakby ktoś nie produkował (lub nie zdążył wyprodukować przed terminem) albo przestał grać to w zależności od pożyczonych surowców ściągałoby się od delikwenta albo inne surowce (określone wcześniej w umowie) albo patenty budowlane.

Genialne, po miesiacu kazdy gralby nafaszerowany patentami z kont tworzonych w 2-3 dni tylko po to, zeby je rzeźbić.

Maghemit
23.09.2012, 17:48
Nie pomyślałem o tym ale teraz jestem za tym rękami i nogami:)
Z pewnością, jeżeli takie rozwiązanie zostanie wprowadzone, to twórcy wymyślą jakieś rozwiązanie, żeby temu przeciwdziałać (tylko nie wiem jakie).

Hunkar
23.09.2012, 21:07
Może nie będę oryginalny, ale bardzo brakuje mi "instytucji pożyczki dla znajomego".

Ktoś prosi np. o 100 marmuru na 6 godzin, w zamian odda np. 150 marumuru po 6 godzinach. Sami byśmy ustawiali czas trwania pożyczki, karne odsetki i ilość pożyczanego.

Spłata następowałaby automatycznie. Tak jak spłaca się kredyt w banku, wpływa wypłata i bank sobie z automatu pobiera. Gdyby ktoś nie miał na spłatę to tak długo musiałby produkować, aż w końcu by spłacił.

To jest gra nie real , i tutaj człowiek chce się odstresować , moja opcja stanowczo nie.

daveandnokia
24.09.2012, 11:07
Hunkar, masz rację, niektóre pomysły są przerażające. A nie lepiej już wejść na "Handel" i zakupić ten marmur? A nie kombinowanie pod górkę...

Hakardrag
24.09.2012, 11:42
Instytucja "Żyda" świetnie się wpisuje w pejzaż gry. Na lichwie przecież tyż można się dorabiać, a nagrodą dla najwydajniejszego lichwiarza mógłby być jakiś koszerny melonik dający bonus do złota - za jakieś 25k klejnotów ;)

rabinos
02.10.2012, 11:27
Ciekawy pomysł. Można zrobić tak, że będzie się pożyczać od graczy albo jakoś automatycznie w ramach jakiegoś budynku (banku czy czegoś takiego).

Można by jeszcze pożyczać pod zastaw czegoś. Np. A chce pożyczyć od B 100marmuru. A daje B 10 monet do określonego czasu, B pożycza marmur, a potem jak A odda w określonym czasie te 150 marmuru to dostaje monety z powrotem a jak nie odda to traci 10 monet i dług umorzony.
Gracz B dostałby te 10 monet w postaci zablokowanej premii na dom władyki. Premia by się odblokowała jak A nie wywiąże się z umowy a jak się wywiąże to B traci monety.

uśmiałem sie czytajac to :)
zwłaszcza pomysł z komornikiem :cool:

jest handel i mi on wystarcza.

P3827
02.10.2012, 14:48
Bardziej instytucja SKLEPU - niezależnego od Handlu miejsca, gdzie ZAWSZE można by było kupić towar za monety.
Zdecydowanie NIE.

Kylar_Slyterin
02.10.2012, 16:55
Powiem to tak. Pomysł z jednej strony nie głupi ale ogólnie rzecz ujmując tragiczny. Fakt czasem brakuje jakiegoś surowca i w tedy kicha. Czasem nawet na handlu nie ma rozsądnych ofert i to powoduje komplikacje. Ale taka instytucja to niewypał. Jeśli jest się w gildii lub ma się dobrych znajomych to oni Ci na pewno pomogą. A taka instytucja w tym momencie nie na sensu. Więc ogółem jestem na NIE.

Qtre
02.10.2012, 17:09
Do tego każdy pożyczający powinien jeszcze ujawniać numer swojego konta bankowego żeby w przypadku braku odpowiednich surowców umożliwić wejście na to konto i ściągnięcie stosownej kwoty w PLN.

A tak na poważnie - NIE