Zobacz pełną wersję : Gra Instytucja pożyczki
Angello_83
23.09.2012, 13:57
Może nie będę oryginalny, ale bardzo brakuje mi "instytucji pożyczki dla znajomego".
Ktoś prosi np. o 100 marmuru na 6 godzin, w zamian odda np. 150 marumuru po 6 godzinach. Sami byśmy ustawiali czas trwania pożyczki, karne odsetki i ilość pożyczanego.
Spłata następowałaby automatycznie. Tak jak spłaca się kredyt w banku, wpływa wypłata i bank sobie z automatu pobiera. Gdyby ktoś nie miał na spłatę to tak długo musiałby produkować, aż w końcu by spłacił.
Łatwiej niż implementować taką opcję do gry byłoby otworzyć subfora do for poszczególnych serwerów gdzie można by zawierać takie kontrakty.
Maghemit
23.09.2012, 14:19
Ciekawy pomysł. Można zrobić tak, że będzie się pożyczać od graczy albo jakoś automatycznie w ramach jakiegoś budynku (banku czy czegoś takiego).
Proponuję wprowadzić jeszcze komornika, np. jakby ktoś nie produkował (lub nie zdążył wyprodukować przed terminem) albo przestał grać to w zależności od pożyczonych surowców ściągałoby się od delikwenta albo inne surowce (określone wcześniej w umowie) albo patenty budowlane.
Można by jeszcze pożyczać pod zastaw czegoś. Np. A chce pożyczyć od B 100marmuru. A daje B 10 monet do określonego czasu, B pożycza marmur, a potem jak A odda w określonym czasie te 150 marmuru to dostaje monety z powrotem a jak nie odda to traci 10 monet i dług umorzony.
Gracz B dostałby te 10 monet w postaci zablokowanej premii na dom władyki. Premia by się odblokowała jak A nie wywiąże się z umowy a jak się wywiąże to B traci monety.
Wypadałoby zrobić ankietę bo temat zostanie zamknięty.
A nie wystarczy się umawiać przez czat/szept?
Proponuję wprowadzić jeszcze komornika, np. jakby ktoś nie produkował (lub nie zdążył wyprodukować przed terminem) albo przestał grać to w zależności od pożyczonych surowców ściągałoby się od delikwenta albo inne surowce (określone wcześniej w umowie) albo patenty budowlane.
Genialne, po miesiacu kazdy gralby nafaszerowany patentami z kont tworzonych w 2-3 dni tylko po to, zeby je rzeźbić.
Maghemit
23.09.2012, 17:48
Nie pomyślałem o tym ale teraz jestem za tym rękami i nogami:)
Z pewnością, jeżeli takie rozwiązanie zostanie wprowadzone, to twórcy wymyślą jakieś rozwiązanie, żeby temu przeciwdziałać (tylko nie wiem jakie).
Może nie będę oryginalny, ale bardzo brakuje mi "instytucji pożyczki dla znajomego".
Ktoś prosi np. o 100 marmuru na 6 godzin, w zamian odda np. 150 marumuru po 6 godzinach. Sami byśmy ustawiali czas trwania pożyczki, karne odsetki i ilość pożyczanego.
Spłata następowałaby automatycznie. Tak jak spłaca się kredyt w banku, wpływa wypłata i bank sobie z automatu pobiera. Gdyby ktoś nie miał na spłatę to tak długo musiałby produkować, aż w końcu by spłacił.
To jest gra nie real , i tutaj człowiek chce się odstresować , moja opcja stanowczo nie.
daveandnokia
24.09.2012, 11:07
Hunkar, masz rację, niektóre pomysły są przerażające. A nie lepiej już wejść na "Handel" i zakupić ten marmur? A nie kombinowanie pod górkę...
Hakardrag
24.09.2012, 11:42
Instytucja "Żyda" świetnie się wpisuje w pejzaż gry. Na lichwie przecież tyż można się dorabiać, a nagrodą dla najwydajniejszego lichwiarza mógłby być jakiś koszerny melonik dający bonus do złota - za jakieś 25k klejnotów ;)
Ciekawy pomysł. Można zrobić tak, że będzie się pożyczać od graczy albo jakoś automatycznie w ramach jakiegoś budynku (banku czy czegoś takiego).
Można by jeszcze pożyczać pod zastaw czegoś. Np. A chce pożyczyć od B 100marmuru. A daje B 10 monet do określonego czasu, B pożycza marmur, a potem jak A odda w określonym czasie te 150 marmuru to dostaje monety z powrotem a jak nie odda to traci 10 monet i dług umorzony.
Gracz B dostałby te 10 monet w postaci zablokowanej premii na dom władyki. Premia by się odblokowała jak A nie wywiąże się z umowy a jak się wywiąże to B traci monety.
uśmiałem sie czytajac to :)
zwłaszcza pomysł z komornikiem :cool:
jest handel i mi on wystarcza.
Bardziej instytucja SKLEPU - niezależnego od Handlu miejsca, gdzie ZAWSZE można by było kupić towar za monety.
Zdecydowanie NIE.
Kylar_Slyterin
02.10.2012, 16:55
Powiem to tak. Pomysł z jednej strony nie głupi ale ogólnie rzecz ujmując tragiczny. Fakt czasem brakuje jakiegoś surowca i w tedy kicha. Czasem nawet na handlu nie ma rozsądnych ofert i to powoduje komplikacje. Ale taka instytucja to niewypał. Jeśli jest się w gildii lub ma się dobrych znajomych to oni Ci na pewno pomogą. A taka instytucja w tym momencie nie na sensu. Więc ogółem jestem na NIE.
Do tego każdy pożyczający powinien jeszcze ujawniać numer swojego konta bankowego żeby w przypadku braku odpowiednich surowców umożliwić wejście na to konto i ściągnięcie stosownej kwoty w PLN.
A tak na poważnie - NIE