Zobacz pełną wersję : Zadanie dzienne "marmur z kamienia"
Zadanie "marmur z kamienia" posiada wprowadzający w błąd opis:
1) W małej ramce z paskiem postępu wykonania części zadania mamy opis "przygotuj wystarczającą ilość bloków marmuru, aby uzyskać 250szt marmuru.
W pogrubionym miejscu ewidentnie chodzi o kamienie.
2) Instrukcja sugeruje, że należy uzbierać 1250szt kamienia, ale pomija konieczność zamiany owego kamienia na marmur w magazynie prowiantu.
Należałoby to chyba opisać jako: Uzyskaj 250szt marmuru przetwarzając kamienie w magazynie prowiantu.
Jurek12345
02.09.2012, 12:42
Pisałem niedawno o tym. Jedna z odpowiedzi brzmiała, tu cytat:
----
Nie. Opis jest dobry. Masz stworzyc tyle bloków marmuru aby uzyskać 250 marmuru. Czyli musisz wyprodukować 4 bloki marmuru w magazynie prowiantu, tj. 1000 kamienia + czas który potrzebujesz na wytworzenie tych bloków
----
JA też uważam że powinno być napisane że chodzi o przetworzenie kamienia na marmur, czyli przygotować kamień, a nie marmur.
Mistamus
02.09.2012, 12:48
Przygotowujecie bloki marmuru, a nie kamienia. Jeden blok marmuru daje 50 marmuru czyli żeby uzyskać 250 sztuk marmuru macie przygotować 5 bloków marmuru. Powtórzyć czy w końcu uznacie swój błąd?
Jurek12345
02.09.2012, 14:09
Ok, po przeanalizowaniu przyznaję rację :) ale opis wraz z tytułem wprowadza nieco w błąd. Bo żeby przygotować te bloki, wcześniej trzeba przygotować odpowiednią ilość kamienia :) diabeł tkwi w szczegółach.
Sęk w tym, że pojęcie blok kamienny (tu marmuru) odnosi się do jednostkowego egzemplarza (1szt.), a zatem w tym kontekście zostało użyte w sposób wysoce niefortunny i mylący. Rozumiem, że odnosi się ono do grafiki obrazującej ów surowiec, ale wydaje mi się, że w tym kontekście słowo pakiet (może mieć przecież 100, 150 itd. szt. marmuru) byłoby bardziej odpowiednie.
Być może zapis taki odpowiada przyjętej w grze terminologi, co nie oznacza bynajmniej, że jest ona wystarczająco jednoznaczna. Fakt, że moje zgłoszenie było już kolejnym najdobitniej świadczy o tym, że sformułowanie to nie jest najtrafniejsze.