Zobacz pełną wersję : Ślimak - wieczorne lagi serwerów
Drako-Drag
30.08.2012, 04:45
Od paru dni w godzina 16-22 gra jest BARDZO MOCNO zamulona
handel, wymiana bufami, bloki w przygodach - czysta agresja
Moze jakies info. co sie dzieje? i kiedy problem bedzie rozwiazany?
Malutki macie serwer
grim_reaper
01.09.2012, 12:48
Ale to chyba wszedzie tak jest. Przechodzenie z wyspy na wyspe by wymienic sie bufami , doladowaniami to koszmar . Faktycznie przydaloby sie jakies "przepraszam" i moze nawet jakis drobny upominek za cierpliwosc graczy . Gram w kilka gier online i takie praktyki sa stosowane , to prosba o cierpliwosc , to jakis upominek - czesto dosc drogi - tylko po to by gracze czuli , ze ktos sie jednak nimi interesuje , a nie tylko nabija swoja kase. Bo jak czuje sie gracz , ktory przez caly dzien nie moze sie zalogowac , a pozniej musi nadganiac stracony czas , za ktory niestety nikt mu nic nie da , ze juz nie wspomne o zwyklym "przepraszam" , ktore nie wymaga zadnych nakladow.
A pozatym dla firmy puszczajacej taka gre , to co moga nam dac ewentualnie jako rekompensate za problemy z gra , to jedynie kilka pikseli na screenie , ktore firme nie kosztuje nic , a graczom sprawi przyjemnosc :)
Piotru70
01.09.2012, 18:13
Bądźcie ludźmi trochę bardziej myślącymi i zastanówcie się że lagi są spowodowane przez masową ilość graczy w danych godzinach wieczornych, masowe wykonywanie ich czynności, co wiąże się z procesami które serwer musi wykonać. To tak jak miałbyś sobie kupić nową grę a później marudzić ze masz za mało ramu i za słaby procesor przez co gra ci się zacina i wiesza. Teraz jest jedynie kilka serwerów. Ale za jakiś czas powstaną nowe i gracze trochę się rozproszą na inne serwery co będzie skutkowało z szybszym odświeżaniem. Więc musicie być cierpliwi, nie od razu Kraków zbudowano.
Bądźcie ludźmi trochę bardziej myślącymi i zastanówcie się że lagi są spowodowane przez masową ilość graczy w danych godzinach wieczornych, masowe wykonywanie ich czynności, co wiąże się z procesami które serwer musi wykonać. To tak jak miałbyś sobie kupić nową grę a później marudzić ze masz za mało ramu i za słaby procesor przez co gra ci się zacina i wiesza. Teraz jest jedynie kilka serwerów. Ale za jakiś czas powstaną nowe i gracze trochę się rozproszą na inne serwery co będzie skutkowało z szybszym odświeżaniem. Więc musicie być cierpliwi, nie od razu Kraków zbudowano.
Taa, jakiś Ty wyrozumiały ;] Tylko co graczy obchodzi wydajność serwerów BB? Powinna być taka, żeby dało się grać. Na szczęście ja nie płacę, więc też nie wymagam wiele, po tonie Twojego postu mam wrażenie, że Ty również nie, ale jakbym wyłożył kilkadziesiąt czy kilkaset złotych to już mógłbym być troszkę rozgoryczony :P
Piotru70
01.09.2012, 23:03
Jak włożysz kilkaset złotych to raczej wiesz w co pakujesz kasę, więc też nie możesz płakać. To tak samo jakbyś dostał bana za jakieś nielegalne oprogramowanie przeczytawszy na samym początku regulamin.
Mam wątpliwości czy oczekiwanie usługi dobrej jakości w zamian za zapłatę za nią prawdziwymi pieniędzmi to taka naiwność :P Odrobinę smutne jest to, że w przypadku tej gry chyba trochę tak jest ;]
Bądźcie ludźmi trochę bardziej myślącymi i zastanówcie się że lagi są spowodowane przez masową ilość graczy w danych godzinach wieczornych, masowe wykonywanie ich czynności, co wiąże się z procesami które serwer musi wykonać.
To jest oczywiste i pytanie brzmi dlaczego producent nic z tym nie robi? Gra nie powstała miesiąc temu.
To tak jak miałbyś sobie kupić nową grę a później marudzić ze masz za mało ramu i za słaby procesor przez co gra ci się zacina i wiesza
Zupełnie nie tak. Kupując grę widzisz jej wymagania i sprawdzasz czy Twój sprzęt je spełnia. Jeśli nie, to masz rację - pretensje do siebie. W przypadku Settlersów nie chodzi jednak o wydajność gry ale potworne lagi (nawet po kilka minut), które niektórych potrafią skutecznie odstraszyć i zniechęcić do gry. To nie ma nic wspólnego ze sprzętem na którym grasz, tylko ze sprzętem i oprogramowaniem producenta gry.
Teraz jest jedynie kilka serwerów. Ale za jakiś czas powstaną nowe i gracze trochę się rozproszą na inne serwery co będzie skutkowało z szybszym odświeżaniem. Więc musicie być cierpliwi, nie od razu Kraków zbudowano.
Oby, bo jak na razie ludzie płacący prawdziwe pieniądze tak naprawdę - w myśl wszystkich regulaminów BB - (o czym wspomniałem wczoraj) płacą za nic. Nie tylko nic do nich nie należy, ale nie mają nawet gwarancji, że serwer będzie działał. To grono osób ma prawo czuć się wyzyskiwane i wprowadzone w błąd.
A wystarczyłoby umożliwić wyłączenie animacji i zmianę jakości obrazu, a gra chodziłaby o wiele szybciej.
Niestety nie. Za animację i jakość obrazu odpowiada wyłącznie Twój komputer. Sprzęt producenta w ogóle tym się nie zajmuje (jedynie wysyła strumień danych [np. animację, grafikę, dźwięk] do Twojego komputera podczas uruchamiania gry i w niektórych momentach podczas samej gry). Lagi nie wynikają z przetwarzania grafiki tylko komunikacji (transmisji) pomiędzy serwerem a graczem.
Tak więc w przypadku Settlersów mógłbyś pożyczyć sprzęt z NASA i zainstalować go u siebie w domu a lagi byłyby te same.
grim_reaper
02.09.2012, 12:17
Ciesze sie , ze Ty jestes taki wyrozymialy , mam nadzieje , ze tez taki bedziesz jak kupisz plyte z wada , lub jesli bedzie porysowana i gra Ci nie pojdzie :)
Pewnie nawet nie bedziesz skladal reklamacji przez wzglad na wyrozumialosc :)
A kompa moze rewelacyjnego nie mam , ale o wiele bardziej wymagajace gry ciagnie bez wysilku , wiec...
Jeszcze co do przejscia graczy na inne servery - nie sadze by gracze z ustawiona juz wioska chcieli zaczynac od nowa na innym serverze widzac co dzieje sie na tym .
Piotru70
02.09.2012, 18:52
grim_reaper ja nie kupuję gier. Jakoś mnie typowe gierki PC nie kręcą.
Co do wymagań sprzętu to tutaj twój sprzęt nie ma nic wspólnego.
Co do lagów, to ja ich nie mam, tylko nieliczni. Jednym gra chodzi świetnie drugim nie. Więc tutaj trzeba się zastanowić czy to jest wina tylko serwera.
Przestańcie chrzanić o mojej wyrozumiałości tylko skupcie się na waszym braku logiki.
grim_reaper
02.09.2012, 22:33
grim_reaper ja nie kupuję gier. Jakoś mnie typowe gierki PC nie kręcą.
Co do wymagań sprzętu to tutaj twój sprzęt nie ma nic wspólnego.
Co do lagów, to ja ich nie mam, tylko nieliczni. Jednym gra chodzi świetnie drugim nie. Więc tutaj trzeba się zastanowić czy to jest wina tylko serwera.
Przestańcie chrzanić o mojej wyrozumiałości tylko skupcie się na waszym braku logiki.
To powiedz mi jaki to brak naszej logiki , ja gram na innym serverze i moja zona gra na innym , uzywamy 2 roznych komputerow - nienajgorszych- i oboje korzystamy ze stalego lacza 30mb , wiec po czyjej stronie lezy wina , skoro my i wielu naszych znajomych z gry ma takie same problemy? Pozatym kupujemy klejki - moze nnie za wiele- ale tymbardziej chcielibysmy by ktos cos w koncu z lagami zrobil.
A Ty skoro nie kupujesz gier na pc , to pewnie robisz inne zakupy , i nie chcialbys by sprzedawca owego towaru sprzedal Tobie nieswieze owoce , dziurawy sweter , czy spodnie , czy jakikolwiek uszkodzony towar , bo pewnie mialbys do niego pretensje, sluszne zreszta , wiec kto tu nie mysli logicznie?
Piotru70
02.09.2012, 22:56
grim_reaper, ta gra jest darmowa więc jak ty możesz powiedzieć że Blue Byte sprzedaje tobie nie świeże owoce. Weź pomyśl trochę, jak ci się nie podoba to nie graj. Ja w settlersy gram na łączu 2mb i nie mam lagów. A ty masz 30mb i masz lagi. Więc to jest trochę dziwne. Ale wracając do logicznego myślenia, to nadal ty jesteś w tym zacofany bo gdybyś pomyślał to są już na forum tematy w tej sprawie i gdybyś poczytał to już nie napisałbyś kolejnego postu który kompromituje twoją osobę. Ale to nie wszystko, gdybyś czytał same informacje odnośnie tej gry które zamieszcza BB w odpowiednim dziale to wiedziałbyś nad czym pracują projektanci. Gdyby tego było mało, to jakiś czas temu BB robiło specjalne testy obciążeniowe i każdy z graczy był zobowiązany wypisać problemy takie jak lagi, bugi, problemy z logowaniem zgłaszać. Wiec wydaje mi się że Producenci nadal pracują nad rozwiązaniem wspomnianych już problemów. Ale jak zawsze znajdzie się ograniczony osobnik, któy zamiast czytać Newsy i korzystać z wyszukiwarki, walnie kopie tematu który był już przerabiany kilkanaście razy. I po czyjej stronie stoi logika? hmmm?
grim_reaper
02.09.2012, 23:34
Nie pisz ze jestem zacofany , bo jak patrze na czas kiedy zaczales i Twoj lvl , to wydaje mi sie , ze to raczej Ty jestes zacofany , a moze poprostu spedzasz za duzo czasu na forum ???
Poswiec wiec wiecej czasu grze i dobij choc 40 lvlu w oczekiwaniu na pvp . A jak juz bedziesz kupowal klejnoty od BB to moze tez Ci sie wymagania wyostrza.
Piotru70
02.09.2012, 23:54
Wymagania stawiaj sam sobie a nie drugiemu człowiekowi. To są słowa mądrego człowieka.
Kuli81pl
03.09.2012, 00:07
Zgadzam sie z przedmówcami! Piotru70 jest tak wyrozumiały że aż tego nie pojmuje!!!!! No chyba że ma się kogos z rodziny u producenta gry:] Moja cierpliwość powoli się kończy!!! Zalogowanie sie graniczy z cudem!!! I Piotru nie pieprz głupot o słabym sprzęcie czy też łączu bo ja mam wręcz doskonałe, inne gry śmigają bez problemu. Nawet przy głupiej rejestracji konta był problem!!! Fajnie sie zarabia kase na klejnocikach ale jak trzeba juz ich dac 45 za siódmy dzień logowania z rzędu to jest problem bo zalogować się nie można!!! Ironia???? A może przypadek?????
Piotru70
03.09.2012, 00:46
Chyba przypadek, gdyż nie wszyscy mają problem z logowaniem. Tak samo na tych serwerach jak i na testowych. Wiec nikt nie wie po czyjej stronie jest wina. Gdyż jeżeli problem polegałby tylko po stronie producenta to problem z logowaniem miałby każdy a nie tylko poszczególne jednostki. A jak widać nie każdy ma z tym problem wiec nie można powiedzieć że to tylko z powodu niewydolności serwera.
Prace nad poprawą sytuacji z lagami już trwają, jeśli otrzymam informacje o jakiś konkretnych postępach, od razu dam znać.
grim_reaper
03.09.2012, 17:39
Z gory dziekujemy BB_xaar .
daveandnokia
03.09.2012, 17:53
Prace nad poprawą sytuacji z lagami już trwają, jeśli otrzymam informacje o jakiś konkretnych postępach, od razu dam znać.
Nie obraź się BB_Xaar, gdyż to nie twoja wina, ale obiecywali to już chyba z kilka miesięcy temu. I co chwila pojawia się nowy temat na forum na temat lagów na serwerach. Zgodzę się z niektórymi tutaj, iż serwery powinny śmigać jak należy, co będzie jak wdrożą nowy handel, bo to już będzie bardziej rozbudowane i może jeszcze bardziej przeciążyć serwer, choć na razie nic nie wiadomo.
Piotru70, ty masz szczęście jak i ja, iż jesteśmy na Słonecznym Grodzie i chyba najlepiej sprawuje się on:) ja tylko oraz odczułem problem z błędem serwera, a lagi... co to jest, bo nigdy nie odczułem tego u siebie...
daveandnokia, "lagi z przeszłości" dotyczyły głównie serwera Nowa Ziemia, na pozostałych światach problemy te nie dały się odczuć aż w takim stopniu.
Technicy wiedzą już o tym, że gracze z polskiej wersji gry skarżą się na lagi - prace nad rozwiązaniem trwają. Co więcej, wszystko wskazuje na to, że rozwiązanie pojawi się już niedługo (gdy dostanę potwierdzenie, dam znać).
Na chwilę obecną mogę jedynie prosić o jeszcze trochę cierpliwości. O problemie lagów wiemy.
ahoj_zeglarze
04.09.2012, 13:58
lagi sa fakt ostatnio straszne, ale jest jeszcze jeden problem z przygodami wieloosobowymi, te lagi wystepowaly i wystepuja i sa jeszcze wieksze, przez to przycisk genialny "odwrot" nawet nie dziala prawidlowo albo wcale...
Pozdrawia, a moja cierpliwosc juz pomalu sie wyczerpuje.
grim_reaper
05.09.2012, 01:40
Pewnie wielu graczom siadaja nerwy , konczy sie cierpliwosc . W wielu grach tego typu producent stara sie jakos wynagrodzic nerwy , straty i mimo wszystko to ze wytrzymali i pozostali aktywnymi graczami . Moze i tu doczekamy sie jakiegos zadoscuczynienia . Nietylko przeprosin , ale moze i jakiegos "bonusa " , ktory kosztuje producenta tylko kilka klikniec , a jakze cieszy tych co z usterkami zmagac sie musieli :)
Ten problem ma swój szerszy wymiar.
To jest pytanie o sposób traktowania graczy, którzy zapłacili producentowi realne pieniądze (do których ja należę). To również daje do myślenia graczom, którzy wahają się przed wydaniem pieniędzy. Gdybym wcześniej zauważył, że w regulaminach BB nie ma słowa o prawach użytkownika wynikających z zawartej transakcji i powiązał to z pokaźną ilością uwag zgłaszanych na forum, to na pewno tego błędu bym nie popełnił.
Jeśli ktokolwiek zastanawia się nad wydaniem prawdziwych pieniędzy w tej grze powinien najpierw zapoznać się z warunkami użytkowania regulującymi prawa i obowiązki obu stron transakcji. A w zasadzie ich brakiem jeśli chodzi o obowiązki producenta i prawa użytkownika.
Domniemanie uczciwych zasad w tym przypadku może skończyć się podobnie jak w Amber Gold.
Niestety, wdrażanie niektórych rozwiązań jest procesem czasochłonnym. Mogę jednak zapewnić, że prace, których celem jest zmniejszenie "wieczornych lagów" są już w trakcie i niedługo efekty powinny być widoczne.
Nie udajemy, że problemu nie ma, wręcz przeciwnie: prace nad usprawnieniem sytuacji już trwają, jednak na efekty trzeba jeszcze trochę poczekać. Obecnie mogę jedynie prosić o jeszcze trochę cierpliwości.
I to jest jedna z rzeczy, która trzyma mnie jeszcze przy tej grze. W miarę sprawna komunikacja z supportem, który w miarę obiektywnie podchodzi do zgłaszanych problemów.
Blaszka1971
05.09.2012, 21:59
do tego Piotru czy jak Ci tam chlopku roztropku przestan sie tutaj wymadrzac bo wiesz tyle co zjesz.Gra,ktora jest sprzedawana w wersji pudelkowej przestala byc darmowa,wiec swoje madrosci zachowaj dla siebie...lagi sa z powodowane przeciazeniem serwerow i tak jest w kazdej grze przegladarkowej jak i ze wszystkim w sieci kiedy jednoczesnie korzysta z tych samych zasobow wiecej osob niz dany serwer jest w stanie obsluzyc_reasumujac:wina lezy po stronie producenta a nie graczy i nasze skargi sa uzasadnione_zapytam wprost: czy moge prosic o zwrot wszystkich realnych kosztow poniesionych przeze mnie na ta gre po czym skasowac konto?
Sopel1234
06.09.2012, 11:11
dzisiaj od 10 rano jest tak samo jak wieczorem ... nie idzie grać. powrót na wyspę z przygody trwa z pół minuty - cholera człowieka bierze jak chce coś zrobić.
Nie wspomnę o zmianie wojska na przygodzie, po próbie usunięcia rekrutów od 1 generała czeka się i czeka ...
Blaszka1971, jak wywalczysz zwrot kosztó daj znac :D
W ciagu dnia gra działa narmalnie, jak o tak wczesnej porze masz problem to może wina twojego łącza. U mnie na obecna chwile (12:15) wszytsko hula jak szalone.
W ciągu dnia gra nie działa normalnie o czym można przeczytać w wątku "Problem z czatem". Zresztą sam doświadczyłem przed chwilą opisanych tam problemów.
grim_reaper
07.09.2012, 09:00
Gram wciaz u konkurencji , bo tam mam tryb pvp , i tam rowniez sa lagi , problemy z logowaniem , przeskakiwaniem z ukladu do ukladu , ale tam producent , by utrzymac graczy przy sobie robi nam co jakis czas prezent w postaci surowcow , ktore normalnie dostepne sa tylko za realna kase , bo aby je nabyc trzeba nabyc walute gry i nie sa to male sumy , choc sa kropla dla graczy na moim lvl-u , ale sa . I nikt nie zwraca uwagi producentowi uwagi , ze to bylby mily gest na przeprosiny , ON robi to sam od siebie , bo to nic nie kosztuje , a przeciez kazdy gracz to potencjalny klient , ktory - jesli bedzie mu sie dobrze gralo - moze kiedys zainwestowac kilka groszy w gre . Bowiem nawet ludzie kupujacy kody od znajomego powoduja to , ze ow znajomy kupuje je od producenta danej gry.
Warto jest wiec dbac o gracza nawet jesli nie kupuje on klejnotow , bo byc moze nie zniecheci sie gra i kiedys kupi sobie choc male doladowanie :)
Na tym forum bez problemu znajdziesz fanatycznie zatraconych graczy, którzy twierdzą, że po pierwsze gra jest darmowa (i tu można zacząć się śmiać) a po drugie, że producent niczego nie musi dawać, bo... gra jest darmowa (tu już można płakać). :)
Dwa nowe serwery powinny odciążyć te już istniejące.
grim_reaper
07.09.2012, 11:52
Na tym forum bez problemu znajdziesz fanatycznie zatraconych graczy, którzy twierdzą, że po pierwsze gra jest darmowa (i tu można zacząć się śmiać) a po drugie, że producent niczego nie musi dawać, bo... gra jest darmowa (tu już można płakać). :)
To wiem , nawet znam kilku takich , a producent nic faktycznie nie musi i to jest przykre , bo tak na prawde to Nasze konta nie sa Nasze , a klejnoty ktore kupujemy i przed zakupem i po jego dokonaniu i tak sa producenta , a gra jesli sie nam znudzi to nawet za swoje konto nie mozemy odzyskac nic chocby je sprzedajac , bo to przeciez nie jest i nigdy nie bylo NASZE :)
Mogly by sie faktycznie pojawic w takich grach jakies prawa konsumenta :/
Blaszka1971
07.09.2012, 16:03
Dwa nowe serwery powinny odciążyć te już istniejące.
czyzby?wlasnie 5 minut temu zostalem wywalony a proby zalogowania koncza sie fiaskiem_probowalem na 4 przegladarkach i lipa(cache wyczyszczone przegladarek oraz systemu programem Ccleaner)_Xaar zdarzylem jeszcze przeczytac,ze serwer testowy dziala (Twoje slowa) i tez nieprawda_zalosc normalnie
Blaszka1971
07.09.2012, 16:08
Ps.udalo sie zalogowac_brawa :)
Piotru70
07.09.2012, 18:38
Ja loguję się bezproblemowo na PL serwerach i na testowych. Więc nie wiem jak wy nadal możecie mieć takie problemy...
bogdan192012
07.09.2012, 19:19
qwa tylko takie słowa się cisną na usta. Nie dość że lagi, znikający co chwilę czat, handel który przysyła oferty nieraz z 12 godzinnym opóźnieniem. To na koniec nie można się zalogować. M.S.A.K.R.A
Paulvanday1
07.09.2012, 19:22
Od 15 nie moge sie zalogowac do gry wciaz tylko mieli i mieli i nic
Paulvanday1
07.09.2012, 19:43
Mala poprawka wlazlem przez chroma fox dalej lipa
Luklukowaty
07.09.2012, 20:01
U mnie też nie chce wejść - mieli i mieli i tak w nieskończoność...
grim_reaper
08.09.2012, 00:15
Ja loguję się bezproblemowo na PL serwerach i na testowych. Więc nie wiem jak wy nadal możecie mieć takie problemy...
Wszystkim laguje tylko tobie nie , skoro wiec tak bardzo jestes zadowolony z pracy BB zaloz watek w ktorym bedziesz wychwalal ich prace , albo zmien kompa na szybszy moze wtedy i u ciebie sie pojawia , bo mam znajomych na twoim serverze i wiem ze lagi sa bo i moja zona je ma a ci ludzie co sie tu wypowiadaja nie siedza na forum tylko po to by sobie popisac tylko chca by ktos cos w koncu zrobil z ta gra by dalo sie graz a nie ******* juz przy samym logowaniu.
Blaszka1971
09.09.2012, 19:14
Wszystkim laguje tylko tobie nie , skoro wiec tak bardzo jestes zadowolony z pracy BB zaloz watek w ktorym bedziesz wychwalal ich prace , albo zmien kompa na szybszy moze wtedy i u ciebie sie pojawia , bo mam znajomych na twoim serverze i wiem ze lagi sa bo i moja zona je ma a ci ludzie co sie tu wypowiadaja nie siedza na forum tylko po to by sobie popisac tylko chca by ktos cos w koncu zrobil z ta gra by dalo sie graz a nie ******* juz przy samym logowaniu.
dokladnie to opisales_gosciu rznie glupa albo ma 10lvl i 5 budynkow na wyspie
Lightowy
09.09.2012, 19:54
nie ma co ukrywać od kilku dni jest źle a dziś dosłownie koszmar aż sie poirytowałem nawet premii wymienic nie mogłem bo brak serwera rozmów a jak sie pojawi to zaraz znika i koniec...i wszyscy z którymi sie komunikuje maja z tym problemy jak ktoś pisze że nie ma i cacy to chyba sobie jaja robi
odnosząc sie do 2 postu tego tematu załamuje ręce bo wynika z niego że to my mamy cierpieć na słabe maszyny wykorzystywane przez twórców TSO
grim_reaper
09.09.2012, 23:46
Ma 33 lvl :) ale to nie wazne
Dzis faktycznie WOGOLE nie da sie grac , logowanie masakra , jesli juz zaskoczy to kolejny horror - brak czatow i tak caly dzien , az sie wchodzic nie za bardzo chce . Jedyne bowiem co mozna zrobic jak juz sie uda zalogowac to postawic pola , studnie i poszukac koparek . W grze Big Pointa chociaz byly przeprosiny i w ramach przeprosin naprawde konkretne prezenty od producenta , bo to przeciez nie wina graczy ze serwery przepelnione i lagi sa , a tu wersja beta i jeszcze sie okaze , ze nie daja rady naprawic gry i ja zamykaja i pozostanie tylko pytanie po co ludzie inwestowali kase w gre i czy kiedykolwiek ktos sie pofatyguje by ja zwrocic :(
Mam nadzieje ze do tego nie dojdzie i gra sie poprawi , na wynagrodzenie strat licze jak najbardziej , bo sie nam nalezy za chocby cierpliwosc . Licze tez na to ze jak kolejnym razem kupie klejnoty , to pojda pieniadze z nich na wyplaty dla ludzi odpowiedzialnych za nasze problemy i ci wezma sie w koncu do pracy , bo na razie to chyba strajkuja.
Problem związany z rozłączaniem z czatów został naprawiony, teraz takie zachowanie nie powinno się już pojawiać. Gdyby rozłączanie z czatów powróciło, proszę o informację.
grim_reaper
10.09.2012, 16:16
No to nie wiem jak , ale mnie i moja znajoma z gildii wciaz jeszcze wywala z czatow , na dodatek przez okolo godzinke staralem sie zalogowac i nic. w koncu jakos sie uwalo , ale to chyba nie na szcesciu ma polegac logowanie sie do gry.
kinia19910
10.09.2012, 19:49
Problem związany z rozłączaniem z czatów został naprawiony, teraz takie zachowanie nie powinno się już pojawiać. Gdyby rozłączanie z czatów powróciło, proszę o informację.
Więc informuję... NADAL rozłącza... ;//
Mam nadzieję, że uda się Wam to naprawić podczas najbliższej przerwy... o logowaniu i tym że trzeba wiecznie odświeżać, bo nie ładuje prawidłowo już nawet nie wspomnę.........
Piotru70
10.09.2012, 20:05
Więc informuję... NADAL rozłącza... ;//
Mam nadzieję, że uda się Wam to naprawić podczas najbliższej przerwy... o logowaniu i tym że trzeba wiecznie odświeżać, bo nie ładuje prawidłowo już nawet nie wspomnę.........
Komentarz miesiąca.
Problem nadal występuje pomimo ze został już naprawiony.
kinia19910 właśnie zaczyna się runda II walki z bugami. Chyba zacznę robić zakłady, na który miesiąc uda się rozwiązać problem permanentnie.
TITO_CFC
10.09.2012, 20:15
Znowu zaczyna się to co jakiś czas temu...wywalanie z serwera i ciągłem mulenie i straczne lagi...jak tak ma wyglądać rozwijanie tej gry to ja dziękuję i zaczynam żałować każdej złotówki wydanej na tę grę
im to wisi czy bedziemy grac czy nie ja czekam juz tylko na Anno online i zegnam sie z settlersami gram od samego poczatku i bardzo zaluje swojego czasu poswieconego na ta gre bo nic nie potrafia zrobic. W weekend Modowie sie tlumaczyli ze lagi sa bo pomoc techniczna nie pracuje w weekendy teraz pewnie powiedza ze maja urlop w calym BB sa poprostu smieszni.
Dzisiaj nadal lagi niemilosierne
kinia19910
14.09.2012, 13:06
Komentarz miesiąca.
Problem nadal występuje pomimo ze został już naprawiony.
kinia19910 właśnie zaczyna się runda II walki z bugami. Chyba zacznę robić zakłady, na który miesiąc uda się rozwiązać problem permanentnie.
Oj no co? Xaar prosił o info, to ma xD
Swoja droga to się robi nudne... ;/
częsta praktyka: pojęczą i się znudzą :)
Pan_Mietek
15.09.2012, 20:59
Naprawa nie była zbyt skuteczna - od dłuższego czasu nie mam ani czatu, ani handlu...
Ze swojego doswiadczenia wiem że czat najczesciej znika jak masz niestabilen połaczenie z netem, dosc często u mnie to występuje i zdązyłem sie przyzwycaic, ale jak net działa perfect to żadnych problemów z czatem nie ma. Tak więc proponuje sprawdzic najprostszym sposobem czy nie masz zbyt dużych opóznien i utraconych pakietów polecenie ping.
extreme78
16.09.2012, 20:22
No ku.... zróbcie coś z tymi lagami. To do supportu...
Wysyłam generała na obóz, chwilę później drugiego, pierwszy idzie po chwili stoi w miejscu, drugi w ogóle się nie pojawia, do jakiejś minucie 2-gi generał atakuje obóz a 1 dalej próbuje dojść i jak tu grac nie wspominając nawet o próbie zrobienia bloku.... naprawdę odechciewa się tracić czasu, szukam alternatywnej gry, propozycje mile widziane.
ArturGrab
16.09.2012, 21:38
Jakaś masakra nie można normalnie przygód robić wymian żadnych.
porażka i jeszcze za nasz pieniądze bo co nie którzy kupuja za PLN kamyki a jaki to ma sens
Lagi!!! Wizualizacja ataków nie pokrywa się z procesami na serwerze.
No niestety doszły dwa nowe serwery które miały odciążyc obecne serwery , jednak jest o wiele gorzej, w ciągu dnia do godziny 22:30 nie da się grać , masakra ... najgorzej że nikt nie działa w tym temacie aby ukrucić te lagi
extreme78
18.09.2012, 21:44
Może jakiś komentarz MODa co dalej w tej kwestii?
Thorga_Eza
18.09.2012, 22:07
nic. lagi są i będą, znając życie dev gdzieś popełnili błąd i nie bardzo wiedzą gdzie dlatego też są opuźnienia lub jak wolicie lagi. Serw nie wydala liczby zapytań od dużej liczby graczy w godzinach szczytu. Luzik. Tylko odpowiedź MOD-a że dev team pracuje bez żadnych konkretów znany jest z wielu wilkich firm jak choćby Bli... Taka odpowiedź pada wtedy kiedy tak naprawde nikt niema pojęcia kiedy problem zostanie rozwiązany, a firmie nie wypada powiedzieć i przyznać się że mimo zasobów w tym ludzkich nic w tym momencie nie potrafia powiedzieć odbiorcom :D
ThePeper
18.09.2012, 23:10
To tak jak z nk swego czasu.
Tam można było dostawić serwery i zrobić klastry z proxy.
Tu nie jest tak prosto więc musimy raczej czekać aż zmniejszy się sama ilość graczy, ludzie zrezygnują a rejestracja jest zamknięta.
Problem rozwiąże się sam, bo co by można było innego zrobić.
Szkoda tylko że nowe serwery nie były dostępne wcześniej łącznie z blokadą dla nowych kont.
Kylar_Slyterin
20.09.2012, 21:59
fakt. Czasami samoczynnie mi znikają zakładki czatu i inne a potem - Stracono połączenie z serwerem - czy jakoś tak..... A potem od nowa wchodzić w grę .. :P
Ja mam pytanie, po jaką cholerę wogóle są te konserwacje, skoro dzień, dwa po nich zaczynają się problemy, których nie było przed konserwacją.
W tej chwili od przynajmniej 30 min brak połączenia z serwerem rozmów. Tym samym handel, gildia, global-7, pomoc, czy szept nie istnieje. Czy Ktoś jest w stanie wytłumaczyć to zjawisko? Wcześniej dochodziły mnie sygnały o takich sporadycznych problemach, ale widzę że dziś to już zaczyna być naprawdę uciążliwe.
Czy Ktoś może się tym zainteresować? Czy te posty czyta Ktoś kompetentny?
marmurekkce
20.09.2012, 22:52
Chyba trzeba zaspamować forum w różnych ciekawych miejscach ofertami handlowymi, skoro zakładka jest niedostępna ^^
Misiorww
20.09.2012, 22:52
a po otwarciu 2 serwerów miało być lepiej i niby odciążyć to miało pozostałe.
jak widać wynik okazał się całkiem odmienny.
marmurekkce
20.09.2012, 22:57
Pytanie,czy tylko nowa ziemia dostaje po łapkach czy wszystkie serwery kuleją...
anadziulka78
20.09.2012, 23:16
o godz.22.14 zamilkły wszystkie czaty na Nowej Ziemi.
Mam wrażenie ,że sama gram w tę grę.
To jakiś żart??
litości do roboty serwis o ile takowy istnieje.
anadziulka78
20.09.2012, 23:23
po przelogowaniu mam ten sam problem co inni : nie ma połączenia z serwerem rozmów, nie widzę kto ze znajomych jest online.
To jednak nie był żart
marmurekkce
20.09.2012, 23:28
Na ta chwile jedyna forma komunikacji to wiadomości PW,,, coś a'la gołębie pocztowe? oO
QwertusMaximus
20.09.2012, 23:37
Kosze wymienię :(
Proponuję podziękować BB za dzisiejszą konserwację. Początkowo sądziłem że to może wina sprzętu, ale gdzie tam to wina BB. Na 3 komp. to samo. Znów daliście nieźle d...., technicy i programiści z BB. Najbardziej irytujące, jest jednak to że gra zamiast ulegać poprawie i eliminacji jakichkolwiek błędów, zaczyna się wręcz uwsteczniać. Aż się boję (zniechęcenie do dalszej gry) co będzie po wprowadzeniu kolejnych udoskonaleń, mam na myśli "nowy handel", lvl powyżej 50.
Z drugiej strony jednak patrząc, gra bez znaczących udoskonaleń w najbliższej przyszłości zacznie być naprawdę nudna. Te same przygody, wkółko jedno i to samo, aby zrobić kolejny lvl. Chciałbym, aby mój sentyment do Settlersów pozostał, ale chyba tylko do wersji pudełkowych, bo online, po pierwszym miłym wrażeniu, obecnie z każdym kolejnym problemem, traci.
Azazello1976
20.09.2012, 23:41
A ja kupie pare rybek i wedlin ...Wlasnie mi sie produkuja ostatnie koszyki i co dalej :(
ale nudnawo się zrobiło ;)
Kupię napitek, 35 stali za paczkę.
godzina 9 czatów dalej nie ma, gra loguje sie naprawde długa o ile sie uda wbić, wieczorne lagi jeszcze jakos dało sie przeżyc ale całodobowe lagi i brak czatu to chyba gwóźdź do trumny tso
BB_xaar są takie lagi, że się nawet nie da handlować, rekrutować, modyfikować skład garnizonów. A odwołać armię bywa często niemożliwe. Ile jeszcze tak będzie?
BB woli sie nie odzywać w tym temacie... A lagi jak są tak będą bo sami nie wiedzą co sie dzieje z grą ... według mnie mają za słabe serwery na tą grę , a po wprowadzeniu nowości będzie jeszcze gorzej...
lagi trwające już ponad trzy tygodnie
daveandnokia
23.09.2012, 19:42
dziwne, że jak nie mam problemów z grą... pfuuu! wypluwam to, aby i u mnie nic się nie działo...
5-10 sekund czekam aż generał wyjdzie - Większość bloków wręcz się nie da zrobić przy takich lagach.
Czy doczekamy się poprawy ??????????????????
grim_reaper
23.09.2012, 22:21
moze i daloby sie handlowac , gdyby nie ciagly brak handlu , bo czesciej znika niz jest, nie mozna nawet poszeptac, A generalowie - zenada , nawet nie probuje blokow robic robic.
Moze faktycznie ktos sie ruszy i procz obietnic poprawy zrobi cos z tym syfem jaki sie robi na serwerach !!??
Moze faktycznie ktos sie ruszy i procz obietnic poprawy zrobi cos z tym syfem jaki sie robi na serwerach !!??
Cały czas coś robią, w tv lecą reklamy że jest świetnie :)
Shadowek84
28.09.2012, 21:11
Kolejny raz z powodu lagów blok poszedł w diabły ... jestem wściekły ... chyba najwyższy czas zakończyć przygodę z settlersami online
a ja dzisiaj nie mogę od 2 godzin zalogować się na nowy świat,ciekawe co mi odpiszą ,jeśli chodzi o lagi to jest niestety porażka ze strony producenta.Można lepszy serwer dać ale widocznie firma za biedna.