Zobacz pełną wersję : Gra Nagrody za codzienne logowanie
Androm3da
25.08.2012, 10:26
Witam.
Wydaje mi się że nagrody za codzienne logowanie są trochę słabe, i nie mam na myśli klejnotów za 7 dzień logowania, tego pewnie nie zmienią :rolleyes: chodzi mi o inne surowce, choćby do przykładu kusze, 4 lub 6 sztuk kusz jako nagroda to moim zdaniem trochę za mało, jak wiadomo nawet z tego jednego kusznika nie będzie.
Dlatego jestem za tym aby zwiększono ilość nagród za codzienne logowanie. Co o tym myślicie ?
Ja myślę, że one powinny się zmieniać w zależności od lvl, o ile na początku mają sporą wartość, to wraz z przebiegiem gry ich waga się zmniejsza.
No i zmieniają się:
http://tsowiki.pl/wiki/Codzienne_logowanie
Nagrody te na pewno nie zostaną zwiększone, więc nie ma co na ten temat dywagować ;]
jestem za tym by za każdy dzień dostać surowce na drugi poziom jakiejś budowli ale za każdy dzień na inny budynek > np- poniedziałek surowce na drugi poziom leśnika iglastych > wtorek drugi poziom leśnika liściastych i tak dalej .... Lub za każdy dzień surowców na powołanie 10 żołnierzy , i też rodzaj wojska byłby przypisany konkretnemu dnia tygodnia
spyderek
25.08.2012, 14:40
najlepiej jakby dawali codziennie zasoby na ulepszenie dowolnego budynku na 5lvl, np jednego dnia 4kdech i 6k granitu na ulepszenie huty zlota, albo 9k dech i 5k granitu na ulepszenie koszar.
Hmm widzę, że część z was dostała palec, a teraz rękę chce urwać przy samej szyi... Cieszcie się, że po pierwsze dostajecie cokolwiek za logowanie się do gry, bo równie dobrze z jakiej racji powinniście dostawać DARMOWE surowce. Po drugie co 7 dni dostajecie 45 klejnocików, o i jaki zbieg okoliczności - klejnociki też za DARMO. Można powiedzieć, że de facto BB daje wam pieniążki wirtualne, bez wydawania tych realnych. Po trzecie jak komuś nie pasują te bonusowe surowce to nie musi się przecież logować codziennie, wtedy dostaje się duże, czerwone X i uwaga - też za DARMO :D
bo równie dobrze z jakiej racji powinniście dostawać DARMOWE surowce
Z bardzo prostej - za to, że logujesz się CODZIENNIE.
Aby to zrozumieć wyobraź sobie, że znikają nagrody za codzienne logowania. Następnie wyobraź sobie skalę spadku liczby logowań do gry i czasu przy niej spędzanej. Na koniec wyobraź sobie minę producenta.
Herr_Uther
26.08.2012, 13:34
Pamiętam jak u mnie w rodzinnej wiosce był festyn - 100% darmowy, zapłacili za niego sponsorzy, przyjechała Wielka Gwiazda Polskiej Muzyki Pop, dała cudowny (jak na tą skalę - mała wieś na dalekim wschodzie Polski B) koncert, było piwko, kiełbaski, głupie konkursy (min. po festynie chodziły urocze hostessy i za odpowiedź na jedno (bardzo proste) pytanie dostawało się koszulkę) czyli było wszystko to, czego ludzie oczekują po festynach. Efekt? Na forum miasta praktycznie 90% wpisów to:
- narzekanie na Wielką Gwiazdę Polskiej Muzyki Pop - że ubrana za skromnie/zbyt wyzywająco, że z playbacku, że spóźniona, że tylko pare piosenek
- narzekanie na oświetlenie, ustawienie sceny, nagłośnienie
- narzekanie że piwo za czwóreczkę (spotkaliście się kiedykowiek na jakimkolwiek festynie z piwem w cenie "sklepowej"?)
- narzekanie na te DARMOWE koszulki - że za jaskrawe kolory, że napis się szybko spiera, że jakość materiału zła
A przecież wszystko to było ZA DARMO!!! Kolega skwitował to krótkim komentarzem "Polacy..." i to chyba jedyne co przychodzi na myśl jako komentarz do narzekania na DARMOWE prezenty za logowanie
Androm3da
26.08.2012, 21:55
Herr_Uther, przecież nie chodzi o narzekanie jakieś, nagroda za codzienne logowanie, do przykładu kusze, dająca 4 czy 6 sztuk jest po prostu śmieszna, nie mówię żeby ich dali od razu 500, ale przynajmniej taką ilość żeby można z niej coś zrobić, choćby 50 sztuk. Czy to dużo jak ktoś zrobił by sobie 5 kuszników ?
Biorąc pod uwagę to że nagrody zależą od poziomu, i z każdym dniem są inne, i że co 5 dzień logowania mogą wpaść kusze lub ruda tytanu, to nawet przy zmianie nagrody z 6 kusz na 50, i przy szansie 50% że raz może wpaść ruda tytanu a raz kusze, to uzbieranie kusz na 200 kuszników z samych tylko nagród za logowanie zajmie 400 dni.
I kusze są tylko jako przykład, to samo dotyczy większości nagród, 10 mieczy ze stali ? no już lepiej, jeżeli wpadną z 50% szansą na przemian z rudą złota, to raz na miesiąc można sobie zrobić 3 żołnierzy...
Zakładając ten temat czy inny, podobny, mam na myśli wszystkich graczy bez wyjątków.
Tak na koniec napiszę, że chyba nie wiesz Herr_Uther, czy może nawet nie widziałeś jak wyglądają czy co to są DARMOWE prezenty za logowanie w innych grach, bo są dla tych którzy codziennie się logują jako nagroda, i osobno dodatkowe dla tych którzy spędzają na co dzień sporo czasu w grze, ba, nawet są jeszcze inne, osobne dla tych co siedzą za dnia, i dla tzw "nocnych marków", tyle tylko że takie nagrody dają przeważnie MODzi, którzy nie tylko są od pilnowania porządku, karania, ale i od nagradzania :) tutaj nie ma takiej możliwości (chyba). Ta gra jest specyficzna, i nie mam na myśli żeby MOD mający możliwość dania jakiejś nagrody dał od razu 2000 granitu, bo i to by było bez sensu, ale gdyby co drugi dzień, czy raz na tydzień o różnych porach dnia każdy gracz będący w grze online dostał choćby doładowanie +100 do kopalni węgla, czy np 5-10 darmowych półmisków ryb/kanapek/koszy, czy nie było by przyjemniej i fajniej ?
Z bardzo prostej - za to, że logujesz się CODZIENNIE.
Nikt nie karze logować się codziennie, a bonus za logowanie jest tylko i wyłącznie dobrą wolą twórców gry bo przecież nie musieli dawać nic jak w wielu innych grach via Browser, które stoją do dzisiaj. Jak komuś mało palca, to przecież nie musi się logować codziennie i dostawać tych "śmiesznych" 4-6 kusz z którymi nie ma co zrobić... albo może sobie sam je wyprodukować, przecież produkty mistrzowskie tak łatwo się robi.
Unkown wydaje mi się, że nie zrozumiałeś tematu. Temat jest o nagrodach za codzienne logowanie a nie, że można się codziennie logować albo nie. (Pomijam ortografię).
Pomysł nagród za to wyszedł od producenta więc zależy im na tym, by ludzie codziennie się logowali, jest to normalne, bo jak już się logujesz, to coś chcesz zrobić, a to napędza grę.
Jeśli więc o mnie chodzi to nagrody powinny wzrastać wraz z ilością codziennych logowań. Np. pierwsze 2-3 dni jakieś ryby czy deski, po 4-5 dniach marmur, po tygodniu nie powinni kasować tylko liczyć dalej: po 10 dniach dać jakiegoś bonusa itd. Nie mówię, że od razu powinni dawać duże ilości czegoś drogiego ale fajnie by było, jakby ktoś wiedział, że po miesiącu logowania codziennie dostanie jakiegoś fajnego bonusa typu młyn wodny czy coś.
fajnie by było, jakby ktoś wiedział, że po miesiącu logowania codziennie dostanie jakiegoś fajnego bonusa typu młyn wodny czy coś.
Lol, myślisz, że codzienne logowanie zastąpi firmie realną kasę, za którą można kupić "fajne bonusy"? Odpowiem: nie zastąpi. Gdyby rozdawano w ten sposób młyny, silosy czy Bóg wie co jeszcze, nikt myślący nigdy by nie kupił takich rzeczy za klejnoty. W jaki sposób miałoby to się opłacać twórcom gry?
Moim zdaniem powinniśmy się cieszyć, że Ubi daje w ogóle diamenty i trzeba to docenić.
Nikt nie karze logować się codziennie, a bonus za logowanie jest tylko i wyłącznie dobrą wolą twórców gry bo przecież nie musieli dawać nic jak w wielu innych grach via Browser, które stoją do dzisiaj. Jak komuś mało palca, to przecież nie musi się logować codziennie i dostawać tych "śmiesznych" 4-6 kusz z którymi nie ma co zrobić... albo może sobie sam je wyprodukować, przecież produkty mistrzowskie tak łatwo się robi.
Nikt tu nie pisze o tym, że producent coś karze.
Ale twierdzenie, że nagrody za logowanie to wyłącznie dobra wola producenta (jak rozumiem płynąca z serca) jest co najmniej "półprawdą". Żeby po raz drugi nie tłumaczyć pozwolę sobie przytoczyć swoją wypowiedź z posta, którego zacytowałeś:
"Aby to zrozumieć wyobraź sobie, że znikają nagrody za codzienne logowania. Następnie wyobraź sobie skalę spadku liczby logowań do gry i czasu przy niej spędzanej. Na koniec wyobraź sobie minę producenta"
Tak więc nikt nie twierdzi, że użytkownik jest zmuszany do logowania. To jest zwykła transakcja: aby rozwijać i reklamować produkt, z którego oczekuje się zysków potrzebna jest obecność gracza. I za tą obecność (de facto swoją pracę na rzecz producenta gry) dostajesz codzienne nagrody.
Aby to zrozumieć wyobraź sobie, że znikają nagrody za codzienne logowania. Następnie wyobraź sobie skalę spadku liczby logowań do gry i czasu przy niej spędzanej.
Ludzie logują się codziennie nie po to, żeby dostać nagrodę. Logują się, żeby wysłać geologa, postawić kopalnię, odbudować pola pszenicy i wznieść 30 studni. Oraz żeby gra nie zatrzymała się po 24 godzinach, blokując całą produkcję. Gdyby znikły nagrody za codzienne logowanie, 99% graczy nadal by wchodził do gry przynajmniej raz dziennie.
Ile procent graczy wysyła CODZIENNIE geologa? Ile procent graczy stawia CODZIENNIE kopalnie? Ile procent graczy stawia CODZIENNIE pole pszenicy i studnie? Zapewne znacznie mniej niż 99 (chyba że jakieś 40-50% ze znajomych mi graczy stanowi ten jeden brakujący procent).
Może miałeś na myśli ludzi z poziomem 30-40+. Duża część z nich faktycznie może logować się PRAWIE codziennie (ale też nie 99%). Zastanów się jednak jaki procent graczy stanowią ci z levelem (przykładowo) 30-40+.
99%?
Herr_Uther
27.08.2012, 13:12
Gracze z poziomem 40+ którzy nie logują się codziennie praktycznie nie istnieją, gdyż na tak wysokim poziomie MUSISZ odbudowywać kopalnie, pola i studnie co 6-10 godzin żeby gospodarka jako-tako funkcjonowała (no chyba, że masz premkę na maks). Dla "młodych" graczy (z poziomem poniżej 30stego) może i nagrody za logowanie są jakąś zachętą, ale dla "starszych" graczy zachęta taka nie jest potrzebna gdyż tak czy siak MUSISZ logować się regularnie żeby osiągnąć maksimum produkcyjne, albo pogodzić się z tym, że cały czas produkcja będzie stawać z powodu braku jakiegoś surowca i cały czas będziesz "w ogonie" stawki.
I o to właśnie mi chodziło. W kontekście tej dyskusji pytanie brzmi ile procent ogółu graczy stanowią ci z levelem 40+, dla których nagrody nie są istotne. Otóż mały (powiedziałbym nawet bardzo mały) procent.
Ile procent graczy wysyła CODZIENNIE geologa? Ile procent graczy stawia CODZIENNIE kopalnie? Ile procent graczy stawia CODZIENNIE pole pszenicy i studnie? Zapewne znacznie mniej niż 99 (chyba że jakieś 40-50% ze znajomych mi graczy stanowi ten jeden brakujący procent).
No nie wiem, ja nie mam nawet 40 lvlu, a muszę robić te wszystkie rzeczy, i to rano i wieczorem. I czasami w międzyczasie, gdy mi marmur się wyczerpie.
ile procent ogółu graczy stanowią ci z levelem 40+, dla których nagrody nie są istotne. Otóż mały (powiedziałbym nawet bardzo mały) procent.
Na pewno nie na tyle mały, żeby cała reszta mogła sobie wołać "I'm in 99%!". Statystyk nie znasz ani ty, ani ja. Równie dobrze może to być 75/25. Jasne, że jak ktoś pograł, dotarł do 20 lvlu i zostawił grę, to i tak zawyża statystykę "niezaawansowanych". W porównaniu z tym graczy aktywnych (czyli liczących się) ciągle przybywa po stronie tych z wysokimi levelami. A ci muszą się logować codziennie, jak już napisał Herr_Uther.
Herr_Uther
27.08.2012, 14:34
Gracze którzy nie grają regularnie i tak się nie liczą dla deweloperów, bo ktoś kto poświęca grze 2-3 godzinki w tygodniu, albo w ogóle loguje się tylko w weekendy (bo w pozostałe dni nie ma dostępu do sieci) prawdopodobnie nie kupi nigdy nic z premki, patrząc po znajomych 99% tych którzy do czegoś doszli (okolice 45-50 lvl) albo loguje się niemal co parę godzin (mam takich znajomków, którzy nawet o 3 w nocy wystawiają oferty i robią przygody) albo ma wykupione elementy premium za co najmniej 50-100 zł albo połączenie tych dwóch - zarówno no-lajfizm jak i premka. Tym moim znajomym i tak nie zależy na "prezencie" za logowanie, misje dzienne etc. bo mają po kilkaset kusz, granitu, monet etc. dziennie z przygód i handlu, więc prezenty są jedynie znikomym ułamkiem (promilem?) ich przychodów
No nie wiem, ja nie mam nawet 40 lvlu, a muszę robić te wszystkie rzeczy, i to rano i wieczorem. I czasami w międzyczasie, gdy mi marmur się wyczerpie.
Widzisz i tu dochodzimy do sedna problemu. Niczego nie musisz robić - robisz to, bo chcesz. Nikt Ciebie nie zmusza.
Nagrody dzienne są dodatkową motywacją (nie jedyną) dla graczy mniej zmotywowanych. Nie jest to ani akt łaski ani akt terroru. Biznes.
Widzisz i tu dochodzimy do sedna problemu. Niczego nie musisz robić - robisz to, bo chcesz. Nikt Ciebie nie zmusza.
Na bogów, jasne, że chcę, bo gram w tę grę. Nikt nie musi grać w tę grę. Nikt nie musi nic tutaj stawiać. Nikt nie musi się logować, handlować, produkować. Heh, nikt nie musi nawet mieć komputera. Tylko gdzie tutaj "sedno" czegokolwiek?
Nagrody dzienne są dodatkową motywacją (nie jedyną) dla graczy mniej zmotywowanych. Nie jest to ani akt łaski ani akt terroru. Biznes.
Dokładnie. Więc po co jęczeć, że są za małe?
Herr_Uther
27.08.2012, 17:31
Gra jest pewnym rodzajem nałogu - zaczyna się niewinnie, "pogram sobie, 15 minut dziennie i tak siedze przy kompie bezproduktywnie to przynajmniej będe miał czym oczy zająć" a potem po troszeczku, po troszeczku gra zaczyna wciągać. Apogeum następuje w momencie, kiedy wszyscy naokoło mówią Ci, że jesteś uzależniony a Ty odpowiadasz " Niczego nie muszę robić - robię tylko to, co chce. Nikt mnie nie zmusza, mogę przerwać w dowolnym momencie" :-)
Exoo, temat powstał jako narzekanie na zbyt mały DARMOWY bonus za codzienne logowanie (Czytanie ze zrozumieniem tytułu ankiety na samej górze strony). Może nie zrozumiałeś kontekstu moich postów więc postaram się wyjaśnić Ci o co chodzi w jak najprostszy sposób:
Prosty przyczynowo-skutkowy łańcuch, zaczynamy:
1. Przyczyną "za małych, DARMOWYCH, bonusów za codzienne logowanie" co jest? - codzienne logowanie.
2. Jak pozbyć się nieadekwatnych, zbyt małych, DARMOWYCH bonusów za codzienne logowanie? - nie logować się codziennie.
3. Co dzieje się kiedy nie logujemy się codziennie? - dostajemy duży, DARMOWY i czerwony X.
4. Jak działa na nas duży, DARMOWY czerwony X? - kojąco, bo nie dostajemy za małych, DARMOWYCH bonusów za codzienne logowanie.
Kumasz teraz? - mam nadzieję, że tak.
Odnośnie tego co pisze Avila, na 60 osób na mojej liście znajomych jedna osoba nie loguje się codziennie. Reszta graczy z przedziału poziomu 48-22 jest online przynajmniej 2x na dobę grając po kilka godzin. I nie sądzę, że robią to dla DARMOWYCH bonusów, które są takie złe bo są za DARMO, a raczej z powodów, o których pisał Herr_Uther i Avila, których nie ma sensu powtarzać.
Androm3da
28.08.2012, 05:38
Może się mylę, ale przeważnie w podobnych tematach najwięcej do powiedzenia mają osoby z dużym levelem, jak i te osoby które ładują w grę realną kasę, przecież wiadomo że jak ktoś ma lvl 40-50, średnio 200 budynków, populację osadników między 1 a 5k, robi od jednej do iluś tam przygód tygodniowo, to ma gdzieś "jakieś tam nagrody za logowanie", ale przecież nie o to chodzi. Tak samo można by dyskutować na temat nagród z serwera testowego, np doładowanie do złoża ryb 2000, ktoś kto ma magazyn prowiantu na 5 poziomie zrobi sobie w ciągu godziny kilka doładowań po 2500, ale wiele osób tego nie zrobi, i pewnie ucieszyła się z takiej nagrody. Nawet można by się przyczepić do budynków mistrzowskich, na co one są jak mało kto je ma czy będzie miał, jak większość surowców z tych budynków wpada z przygód, wg mnie to z przygód powinno być mniej gotowych produktów takich jak np kusze, a więcej rudy tytanu czy samego tytanu żeby ludzie jednak stawiali budynki mistrzowskie, pół roku i 1/5 graczy wbije 50 poziomy, i dopiero zacznie się narzekanie.
Nie patrzcie proszę na siebie czy swoich znajomych z wysokimi lvlami i dziesiątkami tysięcy surowców, a na wszystkich graczy, od 1-50 poziomu. Jedna osoba ma dużo wolnego czasu i spędza w grze codziennie wiele godzin, inna tego czasu ma mniej i nawet jeśli wejdzie codziennie na tą godzinę czy dwie, niech też z tego coś ma choćby dla zasady, są nagrody za logowanie, to może warto by je było troszkę zwiększyć ilościowo, lub nawet urozmaicić dodając do przykładu latającego osadnika czy ulepszony zaciąg, nawet z małą szansą jej zdobycia, zawsze coś nowego.
Jedna osoba ma dużo wolnego czasu i spędza w grze codziennie wiele godzin, inna tego czasu ma mniej i nawet jeśli wejdzie codziennie na tą godzinę czy dwie, niech też z tego coś ma choćby dla zasady, są nagrody za logowanie, to może warto by je było troszkę zwiększyć ilościowo
Problem w tym, że nawet jakby zwiększyć takie nagrody dla słabszych graczy, to i tak silniejsi by wygrywali, bo oni logują się praktycznie codziennie (bo muszą/chcą/zależy im), a słabsi gracze nie. Tym samym częściej przerywają łańcuch tygodniowych logowań i są przez to odcięci (na własne życzenie) od zaawansowanych nagród osiąganych np. 5-6 dnia w ciągu logowań. Tym samym silni gracze byliby wtedy jeszcze silniejsi, a słabi - może mieliby trochę większe "nagrody pocieszenia". Dysproporcja między nimi byłaby jeszcze większa.
Na bogów, jasne, że chcę, bo gram w tę grę. Nikt nie musi grać w tę grę. Nikt nie musi nic tutaj stawiać. Nikt nie musi się logować, handlować, produkować. Heh, nikt nie musi nawet mieć komputera. Tylko gdzie tutaj "sedno" czegokolwiek?
Sedna nie widzisz, bo nie czytasz tego, co sam piszesz. Prościej: skoro nie musisz się logować, to producent robi wszystko abyś "musiał".
I znowu nie czytasz - tym razem moich postów. Gdzie ja pisałem, że są za małe? Ale i tak odpowiem, bo znowu wystarczy przeczytać. Spójrz na opis forum, w którym którym założono ten wątek: "Uważasz, że coś powinno zostać zmienione/dodane (dotyczy również tłumaczenia)? To odpowiedni dział by podzielić się swoimi pomysłami/sugestiami".
Akurat tak się złożyło, że pasuje i akurat tutaj gracze mogą zgłaszać swoje propozycje.
1. Przyczyną "za małych, DARMOWYCH, bonusów za codzienne logowanie" co jest? - codzienne logowanie.
2. Jak pozbyć się nieadekwatnych, zbyt małych, DARMOWYCH bonusów za codzienne logowanie? - nie logować się codziennie.
3. Co dzieje się kiedy nie logujemy się codziennie? - dostajemy duży, DARMOWY i czerwony X.
4. Jak działa na nas duży, DARMOWY czerwony X? - kojąco, bo nie dostajemy za małych, DARMOWYCH bonusów za codzienne logowanie.
Kumasz teraz? - mam nadzieję, że tak.
Nie kumam, bo to, co napisałeś jest... delikatnie rzecz ujmując... bardzo delikatnie rzecz ujmując: śmieszne. Pomijam to, że zupełnie nie zrozumiałeś tego o czym piszę od kilku już postów (że nagrody NIE SĄ za DARMO - są za logowanie, za Twój czas, za Twoją pracę; za darmo to przybywa Ci osadników w grze).
Nie wiem jak Ci wytłumaczyć, że nagrody nie są za darmo, więc nie będę próbował. Za to spróbuję pokazać Ci to, co sam napisałeś. Wyobraź sobie, że rozmawiamy o normalnej pracy, w której dostajesz pensję podstawową powiększoną o comiesięczną premię uzależnioną od (przykładowo) czasu spędzonego w pracy. Wyobraź sobie, że ja jestem Twoim pracodawcą a Ty przychodzisz do mnie i mówisz "Chciałem porozmawiać o (DARMOWYCH???) premiach, bo one według mnie są za małe". A ja odpowiadam Ci na to (cytując klasyka):
"1. Przyczyną "za małej, DARMOWEJ, premii za dobrą pracę" co jest, Unknown? - codzienna praca.
2. Jak pozbyć się nieadekwatnych, zbyt małych, DARMOWYCH premii za dobrą pracę, Unknown? - nie pracować codziennie.
3. Co dzieje się kiedy nie pracujemy codziennie, Unknown? - dostajemy wniosek o zwolnienie.
4. Jak działa na nas wniosek o zwolnienie, Unknown? - kojąco, bo nie dostajemy za małych, DARMOWYCH premii za dobrą pracę."
Z takim podejściem życzę Ci powodzenia w życiu i karierze zawodowej.
Odnośnie tego co pisze Avila, na 60 osób na mojej liście znajomych jedna osoba nie loguje się codziennie. Reszta graczy z przedziału poziomu 48-22 jest online przynajmniej 2x na dobę grając po kilka godzin.
To w pewien sposób tłumaczy Twoją teorię, której nie "zakumałem", ale może znalazłbyś chwilę na przerwę w grze aby na spokojnie, bez tych "czerwonych Xów", odnieść się do tematu? Jak pokazuje ankieta w tym wątku 79% graczy ma odmienne zdanie od Ciebie i raczej nie szuka mistycznego "czerwonego X".
Sedna nie widzisz, bo nie czytasz tego, co sam piszesz. Prościej: skoro nie musisz się logować, to producent robi wszystko abyś "musiał".
1. "...co samA piszesz".
2. Myślisz, że naprawdę loguję się dlatego, żeby dostawać nagrody za logowanie? To znaczy, jasne, kryształki są fajne, ale loguję się z innych powodów - które wymieniłam.
Akurat tak się złożyło, że pasuje i akurat tutaj gracze mogą zgłaszać swoje propozycje.
Ależ niech zgłaszają. Tyle że mi wolno się z tymi propozycjami nie zgodzić. A że to jest forum, to mogę się w tej sprawie wypowiedzieć. Proste?
Avila, nie wierzę własnym oczom. :)
Wczoraj napisałaś:
Dzisiaj ja odpisałem:
Spójrz na opis forum, w którym którym założono ten wątek: "Uważasz, że coś powinno zostać zmienione/dodane (dotyczy również tłumaczenia)? To odpowiedni dział by podzielić się swoimi pomysłami/sugestiami". Akurat tak się złożyło, że pasuje i akurat tutaj gracze mogą zgłaszać swoje propozycje.
Na co Ty mi odpisujesz:
Ależ niech zgłaszają. Tyle że mi wolno się z tymi propozycjami nie zgodzić. A że to jest forum, to mogę się w tej sprawie wypowiedzieć. Proste?
Czy ja rozmawiam sam ze sobą czy Twoje wypowiedzi redagują dwie różne osoby? Wczoraj pytałaś się dlaczego ktoś "jęczy", że nagrody są za małe a dzisiaj edukujesz, że to jest forum, na którym można się wypowiadać?
To bardzo proste - uważam, że narzekanie na to, że nagrody za logowanie są za małe, jest bezsensowne. Co więcej: powiększenie tych nagród jeszcze bardziej zaburzyłoby balans między graczami "stałymi" a "doraźnymi", czyli w gruncie rzeczy "wysoko-" i "niskolevelowymi". Dlatego w mojej opinii takie "jęczenie" nie powinno mieć miejsca.
Natomiast oczywiście nikogo z tego powodu kneblować nie zamierzam ani nie mam prawa. Wyrażam tylko dezaprobatę dla takiego postępowania. Czy wyraziłam się wystarczająco jasno?
Wybacz, ale zwrot "Więc po co jęczeć, że są za małe?" nie miał nic wspólnego z wyrażeniem dezaprobaty, tylko był mało elokwentnym i rozsądnym pytaniem, z którego dopiero teraz się wycofałaś przyznając w poprzedniej wypowiedzi, że od tego jest forum (czego kilkanaście godzin wcześniej nie zauważyłaś). Jeśli nie zamierzasz nikogo kneblować, to nie pytaj dlaczego ktoś jęczy w dziale "Pomysły i sugestie" tylko wypowiedz się w temacie.
Wybacz, ale zwrot "Więc po co jęczeć, że są za małe?" nie miał nic wspólnego z wyrażeniem dezaprobaty, tylko był mało elokwentnym i rozsądnym pytaniem,
To, jak ty odbierasz i oceniasz moje słowa, nie zależy ode mnie. Z niczego się również nie wycofałam, a w temacie wypowiedziałam się już wielokrotnie.
Nie kumam, bo to, co napisałeś jest... delikatnie rzecz ujmując... bardzo delikatnie rzecz ujmując: śmieszne. Pomijam to, że zupełnie nie zrozumiałeś tego o czym piszę od kilku już postów (że nagrody NIE SĄ za DARMO - są za logowanie, za Twój czas, za Twoją pracę; za darmo to przybywa Ci osadników w grze).
Nie wiem, czy ogarnąłeś zaczynając w to grać, ale całą ta gra jest DARMOWA, płatna jest tylko waluta premium. Skoro bawimy się w grę słówek, bawmy się dalej :)
Nie wiem jak Ci wytłumaczyć, że nagrody nie są za darmo, więc nie będę próbował.
Twoje tłumaczenie jest zbędne, skoro nie rozumiesz, że cała gra jest za DARMO to w jaki sposób chcesz mi wytłumaczyć, że nagrody za logowanie nie są darmowe? U mnie są, nie wiem jak u Ciebie. Płacisz BB za DARMOWE bonusy za codzienne logowanie?xD
Za to spróbuję pokazać Ci to, co sam napisałeś. Wyobraź sobie, że rozmawiamy o normalnej pracy, w której dostajesz pensję podstawową powiększoną o comiesięczną premię uzależnioną od (przykładowo) czasu spędzonego w pracy. Wyobraź sobie, że ja jestem Twoim pracodawcą a Ty przychodzisz do mnie i mówisz "Chciałem porozmawiać o (DARMOWYCH???) premiach, bo one według mnie są za małe".
No cóż, widać dalej nie kumasz, że nikt nie każe logować Ci się do tej DARMOWEJ gry. Nikt nie każe Ci przyjmować DARMOWYCH bonusów za codzienne logowanie. Swój problem możesz rozwiązać nie logując się codziennie i jedyną konsekwencją tego będzie brak "za małych" DARMOWYCH bonusów.
Różnica między pracą, a grą jest taka, że do pracy MUSISZ chodzić, żeby zarabiać bo za coś trzeba jeść, a do DARMOWEJ gry natomiast po DARMOWE bonusy nie musisz się logować bo skoro są "za małe" to de facto są Ci do niczego nie potrzebne. Sposobem na pozbycie się problemu "za małych", DARMOWYCH bonusów jest nie przyjmowanie ich, a z racji tego, że jak już się je dostanie to nie można ich odrzucić to jedynym wyjściem jest - nie logowanie się codziennie.
Nie próbuję sobie wyobrazić na jakim etapie rozwoju jesteś skoro porównujesz pracę do gry, ale cóż ... Mogę Ci tylko powiedzieć, że jeśli uważam, że moja płaca jest nieadekwatna do moich kompetencji to jedyną rzecz jaką mogę zrobić to albo zażądać podwyżki albo się zwolnić. Jak się zwolnię i nie znajdę lepiej płatnej pracy to będę żył za co? - za DARMOWY zasiłek dla bezrobotnych xD Tu pewnie też powiesz, że nie jest darmowy bo przecież muszę przejść po niego do urzędu, prawda? :D
Jak pokazuje ankieta w tym wątku 79% graczy ma odmienne zdanie od Ciebie i raczej nie szuka mistycznego "czerwonego X".
To pokazuje tylko tyle, jaką mentalność ma 79% graczy, którzy po dostaniu palca, chcą urwać całą rękę. To jest ich opinia 79%, nie moja, a że jest to forum dla wszystkich to mam prawo nie zgadzać się z tą opinią jak i również wypowiedzieć się krytycznie na jej temat jeśli uważam, że to konieczne. Prawdopodobnie sam należysz do tego grona 79% płaczków-darmozjadów (oczywiście masz do tego pełne prawo), czego szczerze Ci współczuję :) Ja natomiast mam odmienne zdanie na ten temat więc cóż, możemy się tak "kąsać", aż komuś się nie znudzi.
PS: Mnie to bawi, jak to się teraz mówi, możemy trochę potrolować :]