Zobacz pełną wersję : Gra Misje gildiowe
Makpolny
09.08.2012, 17:40
Pomimo, że misje dla gildii wprowadzono dzisiaj juz wszędzie słychać głosy krytykujące je. Wg. mnie także został spalony potencjał jaki tkwi w tym świetnym temacie. Spodziewałem się nagród adekwatnych do wkładu własnego w tą misje oraz do poziomu jaki posiadamy.
A tu otrzymałem 5 granitu za 4000 drewna iglastego (interes życia), chociasz i tak najgorzej nie trafilem bo koledzy z gildii mieli jeszcze gorzej i zawrotna ilość PD - na 43 lvl otrzymam, bagatela 183 PD.
Wg. śmiech na sali.
Hakardrag
09.08.2012, 21:02
Od jutra to chyba mało kto będzie robił te zadania ?
Koszta są ogromne w porównaniu z zyskiem.
Coś tu trzeba szybko zmienić :)
OrSzuL4321
09.08.2012, 21:04
Ja musiałem oddać 400 szt sztabek stali, nagroda taka sama ;/. Za małe nagrody dali, a zbyt duży wydatek.. Nawet się nie opłaca ich robić ;x. Dlatego jestem za zmianą nagród w owych misjach.
PS: dodaj ankietę, bo modek zamknie temat ;P.
Makpolny
09.08.2012, 21:09
PS: dodaj ankietę, bo modek zamknie temat ;P.
dzieki za przypomnienie
Hakardrag
09.08.2012, 21:41
Wielu aktywnych graczy wiązało z tą nowinką wielkie nadzieje ... a tu lipa.
Premiować się powinno AKTYWNOŚĆ a nie ilość.
Makpolny
09.08.2012, 21:53
Premiować się powinno AKTYWNOŚĆ a nie ilość.
nawet dla licznych gildii nie jest to oplacalne, gdyz liczba graczy do zadania jest procentowo obliczana. U mnie z 37 ma zrobic zadanie 20, u kolegi ma zrobic ich tylko 9.
Wg. mnie zmarnowany potencjal swietnego pomyslu
Wczoraj jeszcze nie miałam zadania bo nie uzbieraliśmy wystarczającej ilość członków w gildii, zadanie dostałam dzisiaj no i niestety jestem bardzo zawiedziona. Żeby dostać 10 monet musiałam oddać 3000 zboża które jest warte jakieś 45 monet. No a 164 punkty doświadczenia nie są żadnym zyskiem gdy mam 42 poziom.
W sumie teraz mi wstyd że namawiałam ludzi do wstąpienia do gildii zachecając zadaniami gildiowymi, które są kompletnym niewypałem. Wydali monety a korzyści żadnych.
Nagrody za zadania powinny mieć podobny przelicznik jak w zadaniach dziennych- czyli być opłacalne. Nawet fajna by była wersja wysokie koszty wypasione nagrody, ale jeżeli producenci chcą zostać przy tych skromnych nagrodach to niech zmniejszą koszty.
Van-de-Lord
10.08.2012, 12:41
Powinni zwiększyć nagrody, nie tyle pobocznych ((wystarczy 20monet 10granitu) co głównych, teraz to chyba jest jakieś 0,2% expa gdyby zwiększyli do 1-3% to już lepiej by było.
Obelixus
10.08.2012, 21:49
Rowniez uwazam ze nagrody( bonusy ) za guildyjne zadania sa zanizione na maxa . Dzisiaj dostalem zadanie aby oddac 700 rudy zlota . Po zakonczeniu dowiedzialem sie ze dostalem 10 monet i 84 exp . To jest totalna przesada .
Byc moze chodzi o to aby ludzie zaczeli kupowac w sklepie za gotowke i dopiero robili te zadania ?? Jezli nadal beda takie zadania i nagrody to ja i wpolczlonkowie mojej guild na pewno zrezygnuja z tego .
To nie sluzy rozwojowi guild a wrecz przeciwnie , zmniejsza mozliwosci rozwojowe uszczuplajac zapasy materialowe .
Te zadania są jakby to napisac 2-znaczne, z jednej strony są one totalnie nieopłacalene jak sie patrzy co trzeba oddac a co sie dostaje, ale z drugiej strony działają jako pachłaniacze surowców, a jak surowców jest mniej to ceny idą w góre. W któryms to temacie był lament ludzi ze produkcja wiekszości rzeczy jest totalnie nieopłacalna, a ceny sa poniżej kosztów produkcji.
Te zadania są jakby to napisac 2-znaczne, z jednej strony są one totalnie nieopłacalene jak sie patrzy co trzeba oddac a co sie dostaje, ale z drugiej strony działają jako pachłaniacze surowców, a jak surowców jest mniej to ceny idą w góre. W któryms to temacie był lament ludzi ze produkcja wiekszości rzeczy jest totalnie nieopłacalna, a ceny sa poniżej kosztów produkcji.
Nie dzialaja jako pochlaniacze kiedy sie je anuluje zamiast wykonywac. A anuluje sie je bo nikt na nich nie zyskuje.
Tak mi teraz dopiero przyszło do głowy, że najlepszym rozwiązaniem nieopłacalności tych misji byłoby zamienienie 'udostępnij 4000 surowca' na coś w stylu 'powiększ stan magazynu o 4000 surowca', ewentualnie 'powiększ o 4000 i udostępnij 400'. To by i tak wymagało trochę wysiłku (4000 surowca któregokolwiek w jeden dzień, to nie jest takie hop siup) a wyglądałoby o wiele lepiej i przy takich nagrodach byłoby akceptowalne.
Jeszcze ciekawiej by było, gdyby członkowie Gildii, którzy dołożyli się do tej misji dostali jakiś drobny upominek, w stylu jakiś stolik (w przypadku 'Uczty Stulecia'), czy doładowanie złoża mięsa przy misji z polowaniem... ja bym nawet zrezygnował z tej śmiesznie niskiej ilości xp w zamian za takie bardziej specyficzne nagrody
scorpion63
11.08.2012, 16:37
Jednym słowem, to porażka na całej linii te zadania gildiowe :mad:
Chcieli dobrze, ale im to nie wyszło - niestety :(
Steelkill
12.08.2012, 13:23
Zadania gildiowe - miały w swoim założeniu przyczynić się do współpracy w gildii - pomysł dobry.
Ale albo ktoś czegoś nie przemyślał albo zabrakło mu wyobraźni-pomysł został zarżnięty u samego zarania. Gra, która z założenia jest ekonomiczna wymaga niestety liczenia a tutaj nijak liczyć PO PROSTU się NIE OPŁACA. Zrozumiem jeśli na załóżmy 100 zadań gildiowych jest powiedzmy 5 (czy nawet 10) nieopłacalnych a tutaj jest ich ponad 90%.
Średnio na każdym zadaniu traci się od 50G do ponad 300 (jak w zadaniu udostępnij 600Rudy złota) a nagrody jakie są każdy widzi...
Exp jaki przypada za wykonanie zadań jest również co najmniej śmieszny jeśli nie żenujący (147expa na 40 lvlu gdzie do zdobycia poziomu potrzebuje blisko 100k).
Chyba że założenie było takie że bardziej zamożni gracze będą sponsorować zadania gildiowe - nawet nie ma czegoś takiego ze powiedzmy po tygodniu wykonywania misji jakiś extra bonus (budowla ozdobna, premia, czy tez diamenty) - jak w zadaniach dziennych za logowanie (te 45 klejnotów) więc tak naprawdę NIE WARTO ROBIĆ zadań gildiowych a szkoda bo pomysł sam w sobie fajny.
W TYM miejscu proponuje MODOM - którzy czytają (jeśli czytają) o informacje zwrotną do BB. Jeżeli taka potrzeba może maile do supportu coś dadzą.
GreenLands
12.08.2012, 13:56
Od dziś Gildia PolishSource zawiesza wykonywanie zadań Gildyjnych.
Domagamy się zmniejszenia oddawanych surowców dla systemu co najmniej o 1/10 aktualnych.
Nawet zwiększenie nagrody nic nie da, bo codzienne oddawanie po 3-4k czegoś to po tygodniu nastanie pustka w magazynie !!!
Ktoś naprawdę nie przemyślał do końca tych misji.
Jestem właścicielem gildii THE SETTLERS i w gronie moich Settlersów ustaliliśmy, że będziemy bojkotować zadania gildiowe do czasu ich zbilansowania. Niestety niedopuszczalne jest aby tak nieadekwatne były nagrody za wykonanie zadania do wkładu poniesionego do ich zaliczenia. Wzywam wszystkich szefów gildii aby ogłosili protest w tej materii. Osobiście protestuje i będę bojkowował te zadania do czasu zmiany filozofii przez ich twórców. Mój protest popiera wielu Szefów gildii.
Smutek
genPoczes
13.08.2012, 12:55
Popieram przedmówcę.Zadania gildii są kompletnie nieopłacalne.
Zadania są ale nikt ich nie wykonuje gdyż są totalnie nieopłacalne , ktoś się napracował ale zapomniał te zadania zbalansować i tyle !
baton4884
13.08.2012, 13:34
Koszty są rzeczywiście zbyt wysokie, można zrozumieć 3k wody lub kamienia ale żeby do wykonania misji dać 400 stali lub 150 ludzi a w nagrodę otrzymać 186 exp + 10 złota i 5 granitu ???? pomyłka
Wydaje mi się iż zamysł zadań gildiowych miał być inny .. Mianowicie surowce które są wymagane do zaliczenia zadania NIE MIAŁY BYĆ POBIERANE tylko wymagane do ukonczenia zadania , problem jednak pojawił sie gdy poprzez handel z kolegami takie zadania traciły by sens ..
Wydaje mi się iż zadanie powinno zostać ukończone w momencie gdzie każdy gildiowicz SAM osobiście (bez handlu) wyprodukuje konkretną ilość danego surowca!
Problem pojawia się jednak z optymalizacją levelóv ....
Dokladnie ja tez mialem 3k narzedzi i 1k desek lisciastych a w zamian 10 monet i 5 granitu, gdzie tu logika,
zadania powinny motywować do ich wykonania i do grania a nie zniechęcać
Jak dla mnie totalna porażka z tymi nowymi zadaniami gildiowymi.
GreenLands
14.08.2012, 04:11
To nie porażka, na Testowym zupełnie innaczej wyglądały, mniejsze zapotrzebowanie, mniejszsze wymagania,
tu zupełnie ponieśli poprzeczkę tak wysoko że wzasadzie Misje Gildijne "NIE ZOSTAŁY WPROWADZONE"
bo nikt ich nie wykonuje - GRATULUJE POMYSŁU ZMIAN
KamMatys
16.08.2012, 14:57
Zadania są dobre bo pokazują jak jest zgrana dana gildia jednak Koszta sa ogromne a nagroda za jej wykonanie jest mała tylko 84 exp żal pomysł ma potencjał
Betka666
17.08.2012, 10:19
Sam pomysł z tym, żeby każdy z gildii zrobił zadanie a wszyscy coś dostaną jest dobry. Nietrafione są tylko zadania i nagrody za nie. Marne grosze za surowce to jeszcze pikuś. Ale głupotą jest dać komuś zadanie, którego nie może wykonać, bo ma za niski lvl! Zadanie z wozami byłabym w stanie zrobić za 10 lvl :D słów brak... a exp jaki dostanę? niecałe 40 pkt :/ uważam, że za wykonanie zadania przez wymagana liczbę osób powinny być jakieś specjalne nagrody, coś co normalnie można kupić w sklepie tylko za kryształy, albo może nawet kryształy... bo 30 punktów exp to jakiś żart...