PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Mozliwosc anulowania buffa.

Strychnine
16.07.2012, 22:56
Czasami jakis baran nam rzuci buffa, bo mysli ze zrobi nam dobrze i potem wiecej problemow niz pozytku z takiego buffa...
Albo po prostu swojego buffa chcemy anulowac zeby nie czekac np 30 min az bedzie mozna zalozyc kolejnego kosza...

Jak juz nie mozna buffow na buffy nakladac, to moze chociaz dodac mozliwosc ich anulowania? Taki maly "x" obok czasu buffa.

Btw, moglby jakis MOD zmienic czas trwania ankiety z 30 dni na czas nieokreslony? Dzieki.

Leouch
17.07.2012, 00:45
tak, jestem za

piatkosia2015
17.07.2012, 01:39
Też jestem za

scorpion63
17.07.2012, 02:37
Zrób ankietę, bo temat zostanie anulowany, a nie buffy ;)
Także jestem za.

Pogromca_Sierot
17.07.2012, 08:13
A jak ma wyglądać anulowanie takiego buffa? Bo jak rozumiem anulowanie buffa wiąże się z jego utratą bo inaczej byłoby to istne "Perpetuum mobile"

Sedzia_Dredd
17.07.2012, 14:06
przy założeniu o jakim wspomniał pogromca sierot - jestem za. inaczej na kilkudziesięciu koszach będzie można grać miesiącami

Strychnine
17.07.2012, 15:19
A jak ma wyglądać anulowanie takiego buffa? Bo jak rozumiem anulowanie buffa wiąże się z jego utratą bo inaczej byłoby to istne "Perpetuum mobile"
No i o to chodzi, zeby moc bezpowrotnie anulowac buffa, ktory sie konczy za np 60 min, co da mozliwosc zalozenia odrazu nowego buffa.

Chodzi o sytuacje ze chcesz np gdzies wyjsc lub isc spac, a zostalo ci jeszcze 60 min kosza, w tym momencie, albo musisz sie z kims dogadac ze rzuci ci za 60 min tego buffa lub poczekac, majac mozliwosc anulowania wczesniej rzuconego buffa, problemu nie ma, bo anulujesz buffy i zakaldasz nowe.

Zloto jest tutaj duzym problemem, bo wtopa jak pracuja budynki bez buffa, a idealnie zgrac buffy i ich przedluzanie w przypadku 6-9 godzinnego kosza jest jednak dosc ciezko.

Van-de-Lord
17.07.2012, 23:14
Zloto jest tutaj duzym problemem, bo wtopa jak pracuja budynki bez buffa, a idealnie zgrac buffy i ich przedluzanie w przypadku 6-9 godzinnego kosza jest jednak dosc ciezko.
2x 9h + 1x 6h, ale fakt lepiej gdyby można było anulować

SzaroBrody
19.07.2012, 11:19
Czasami jakis baran nam rzuci buffa, bo mysli ze zrobi nam dobrze i potem wiecej problemow niz pozytku z takiego buffa...
Albo po prostu swojego buffa chcemy anulowac zeby nie czekac np 30 min az bedzie mozna zalozyc kolejnego kosza...
Co do anulowania buffa jeśli ktoś nam rzucił to się zgadzam, ale skracanie swoich odpada, po to samemu się rzuca żeby to dobrze przemyśleć a nie kasować. Ewentualnie jakieś ograniczenie że czas trwania bufa musi być np powyżej 75% czyli dla kosza dopiero po 4,5h, albo żeby po anulowaniu bufa trzeba było odczekać np 5% czasu jego trwania.

Eressie
20.07.2012, 23:41
Co do anulowania buffa jeśli ktoś nam rzucił to się zgadzam, ale skracanie swoich odpada, po to samemu się rzuca żeby to dobrze przemyśleć a nie kasować.

Ale weź pod uwagę, że czasem się planuje, a potem coś nie wyjdzie... Np. na ogół chodzę spać o 24, rzucam buffa, żeby zszedł o godzinie 23, ale już o 22 robię się śpiąca i chce iśc spać... i co? w takiej sytuacji chętnie bym anulowała swoje własne buffy i wcale nie wynika to z bezmyślnego ich rzucania, ale zaistniałych okoliczności.

Van-de-Lord
20.07.2012, 23:47
Jeśli dobrze czytam ze zrozumieniem to widzę że Szarobrody wspomniał o pewnych "ograniczeniach" które w tym przypadku akurat by były spełnione więc jak na moje takie pewne ograniczenia byłyby dobre.

Strychnine
21.07.2012, 15:29
Swiezo rzuconego buffa nikt i tak nie bedzie chcial anulowac przeciez, chodzi wlasnie o ta koncowke glownie.^^

Zajadek
22.07.2012, 01:59
Zagłosowałem na tak...ale po co anulowac?? wystarczy wprowadzic opcje ktora pozwala nadpisac istniejacego bufa innym buffem (nie sumować! ) jezeli jego wartośc jest wieksza... W skrocie..ktos nam rzuca kanapke to bez względu ile czasu ten buf pracował zawsze możenmy rzucic kosz ktory podniesie nam czas do 6/9h. To samo jezeli mamy rzucony kosz...i zostało np.15 min mozemy zapodac półmisek i czas bufa wskoczy na 30/45 min.

Draxopix
22.07.2012, 10:30
Interesujacy pomysl jestem za tym zeby sie dalo buffa anulowac kiedy sobie chcemy

Hakardrag
22.07.2012, 10:59
Zbędne ułatwienie które niewiele wnosi - lepsze pomysły czekają na wprowadzenie do gry.

Van-de-Lord
22.07.2012, 20:27
No pomysł Zajadka wydaje się być logiczny, ale jest jedno ale: teraz jeśli przez przypadek klikniesz na budynek który jest zbuffowany to nic się nie stanie, a tak można by przez przypadek stracić buffa (tak samo jak dwie osoby mi coś bufują, obie klikną na ten sam budynek - druga nadpisze bufa pierwszej).

Elurin
23.07.2012, 00:17
Witam

Wszelkie dywagacje na temat czy to jest logiczne z punktu ekonomii nie maja tu za bardzo znaczenia. Użytkownik powinien mieć możliwość chociażby nadpisania (start nowego) buffa lub po prostu anulowania. Jest to przydatne właśnie w planowaniu.
Nie wszyscy liczą każdą sztukę materiału. To nie wyścig szczura jakiś. Po prostu idę spać i nie w sos mi pozostałe 2 godz. buffa więc go wrzucam ponownie na X godzin. Jak wstanę kopalnia czy huta nadal będzie pracować na przynajmniej podwójnych obrotach i otrzymam określoną ilość bez martwienia o cokolwiek.
To jest gra i ma dostarczać relaksu a nie zmartwień, bym w środku nocy, hehe:) nie leciał buffać kopalnie, bo nie zasnę spokojnie przez to.

Jestem za jak najbardziej za tą "mało znaczącą poprawką"

Pzdr

Hakardrag
23.07.2012, 18:06
@Elurin

Nie musisz czekać ze zmartwieniem - możesz uśpić także kopalnie :)

Jeśli mowa już o planowaniu to ... Nie lepiej tak planować (właśnie!) aby bufy wypadały o przyzwoitej porze a nie w środku nocy ?
Ja nie mam z tym problemu.

Zbyt wiele ułatwień znudzi każdą grę.

Elurin
24.07.2012, 03:15
Witam ponownie :)

@Hakardrag

Znudzić grę-zastanawiające. A Utrudnić wg Cb lepsze.
Nie wszyscy mogą siedzieć non stop w domy i co parę godzinek coś planować co do sekundy. Niektórych harmonogramy dzienne po prostu są rozstrzelone w godzinach.
Osobiście nie mogę sobie na przykład zagwarantować obecności na serwie za 9 godzin i w nosie mam koszt koszyka. Stąd mój postulat za. Wolę lognąc, bo akurat mam jakiś czas na grę i na koniec przed wylogowaniem ustawić buffy ponownie, jeżeli to wg mnie konieczne. Nie sądzę by to znudziło grę. To tylko zwiększa nakład ekonomiczny na produkcję czego jestem świadom.

Pzdr.

Katrin3
24.07.2012, 12:24
(...)
Ja nie mam z tym problemu.

Zbyt wiele ułatwień znudzi każdą grę.

Zależy co rozumiemy pod pojęciem "ułatwienie gry". Jeśli to, co sprawia że gra staje się mniej ambitna i wymagająca mniej myślenia, to ja też jestem przeciw takim zmianom. Ale czy bezmyślne siedzenie na settlersach do godziny X i gapienie się w budynek, żeby rzucić bufa, jest ambitne? Nie.

Naprawdę fajnie, że Ty nie masz z tym problemu, ale weź pod uwagę, że tak jak poprzednik pisał, są osoby (pewnie większość z tych co się uczą lub pracują), które nie mają tak elastycznego rozkładu dnia, żeby mieć pewność że zalogują się dokładnie za przypuśćmy 8 godzin 38 minut od jakiejś-tam godziny. A nawet jeśli ktoś ma nadmiar wolnego czasu, to ustawianie swojego dnia co do minuty(!) pod gierkę jest - to tylko moja prywatna opinia - głupie.

Oby tę zmianę wprowadzili, i to jak najszybciej, nieważne czy to będzie tytułowe anulowanie bufa czy nakładanie jednego na drugi. Gra raczej nie stanie się przez to uboższa, tylko bardziej ludzka :)

Hakardrag
24.07.2012, 18:13
Katrin3, Elurin

Jak to w życiu, coś musimy wybierać, z czegoś tam zrezygnować itd.
Napisałem, że ja nie mam z tym problemu, głównie myśląc o tych właśnie wyborach i rezygnacjach itd. :) The Settlers to gra strategiczna, a więc umiejętność dysponowania czasem, zasobami itd. ... jest tu podstawowym elementem gry. Admini dla tych co mają mało czasu wprowadzili wiele nowinek ... za klejnoty :)
Nie sądzę aby zrezygnowali z tego na rzecz "ułatwień".

Strychnine
24.07.2012, 23:13
Powiem tak, zeby utrzymac zloto na buffie 100% uptime(przy tym jak obecinie buffy dzialaja), trzeba byc ladnym nolifem, albo po prostu jak ja miec budynki od zlota wlaczone przez troche ponad pol dnia.
Co jest kompletnie bezsensu, patrzac na to ze mennice pracujace bez buffa to jest wtopa kompletna.

erooo
25.07.2012, 18:28
super pomysł, szczególnie z nieproszonymi gościami co dają ryby do misji

Hakardrag
25.07.2012, 22:15

Nie obrażę się na żadnego "nieproszonego gościa" który przyjdzie do mnie z bufem nawet o 3 nad ranem, bo mimo wszystko, to JA decyduję kiedy i co się produkuje :)

Swoją drogą , fajnych masz znajomych ---> nieproszeni goście :)

Lambo
25.07.2012, 22:37
Nie obrażę się na żadnego "nieproszonego gościa" który przyjdzie do mnie z bufem nawet o 3 nad ranem, bo mimo wszystko, to JA decyduję kiedy i co się produkuje :)

Swoją drogą , fajnych masz znajomych ---> nieproszeni goście :)

znajomi to także z gildii - ich nie da się usunąć, mogą wchodzić, rzucać czymś się da :)

Avila
26.07.2012, 00:28
to powiedz, żeby tego nie robili.

Elurin
26.07.2012, 10:11
@erooo

Tu się zgodzę. Mogą być niczym zmora i przebić mój super buff na na zwykły najmniejszy i szlag trafi plan stulecia.
Czyli pozostaję przy anulowaniu bufa :)

Pzdr

Strychnine
26.07.2012, 15:53
E tam... to nie problem zrobic, ze mozna buffa nadpisac tylko lepszym, czyli jak mamy buffa 3x czy 4x, to mozna go tylko takim samym o dluzszym dzialaniu zastapic.

Veltaro
26.07.2012, 21:51
Anulowanie buff'ów jest moim zdaniem zbędne, to tak jakbyś chciał odrzucać transakcje którą uprzednio wystawiłeś. Bardziej podobało by mi się gdyby można było zwiększyć czas buff'a, poprzez jego "doładowanie" np. jakimś surowcem na dany budynek czy kopalnie ;)

Przedstawiam to dość ogólnie, bo możecie mnie nie zrozumieć, mam na myśli coś takie, zarzucasz na jakiś tam budynek premie, a jeżeli chce przedłużyć czas jej działa wrzucasz dany surowiec (półmisek=jakaś ilość ryb, Kanapki=jakaś ilość chleba, Kosze= jakaś ilość kiełbasy. Oczywiście musiałby być to drogie, ze względu iż taki buff można utrzymywać wiecznie:P).

Hakardrag
27.07.2012, 10:45
No właśnie -najlepiej rzucić jakieś zaklęcie (w innym wątku proponują coś takiego) - np. rzucasz na nieproszonych gości i po problemie,niech śpią do niedzieli, albo na bufa i masz wieczny odpoczynek :)