PDA

Zobacz pełną wersję : HappyParówka na dworcu Wrocław - Główny

Happyparowka
06.07.2012, 17:54
Witam, okres mojego dojrzewania to smak knyszy z wrocławskiego dworca PKP głównego. To czasy obskurnych budek na tymże dworcu, serwujących własnie smaczne pity i knysze. Wrocławski dworzec główny PKP to też oczywiście żule śpiący pokotem tu i ówdzie, albo zalegający na środku holu. Po prostu trzeci świat.

Więc z nerwowym biciem serca udałem zwiedzałem nowo wyremontowany dworzec PKP. Powiem, nie powiem. Powiem! - robi wrażenie - zzewnątrz zniknęła stacja beznynowa orlenu postawili parking podziemny, pomalowali, wycięcli obskurną kostkę przed dworcem. Z drugiej strony jeszcze ładniej prezentuje się kasa biletowa PKS, a dalej idzie się korytarzem, no nawet jest automat sprzedaży biletów. Jak we Włoszech. Wejścia na peron mają taśmociągi dla bagaży, eleganckie wyświetlacze prezentują godziny odjazdów i przyjazdów pociągów. Na holu głównym na przeciw potęzne drzwi same się otwierające, na prawo gustowne przeszklone office dla intercity. No i fasada przypomina dawne czasy gdy w tym miejscu biegły tory kolejowe i były perony :) (jakby ktoś nie wiedział to wzdłuż głównego holu kiedyś leciały tory i stąd taki układ holu). Zamieszczam zdjęcia, enjoy.

PS - spotkałem dwóch żuli , jednego przed wejściem, stał z psem. Drugi od Suchej pytał się o kasę

LadyMilagros
06.07.2012, 18:01
Happyparowka ,

teraz po takiej promocji to Wrocław się będzie utrzymywał z turystyki ;p

Kamcius
06.07.2012, 18:07
Tak, dworzec wygląda teraz świetnie. Stary spatynowany tez miał swój urok ale do dziś pamiętam delegacje do Wrocławia.... Pociąg przyjeżdżał około 5,30 a narady zaczynały się o 9-10. W holu stały ustawione "gustowne" czerwone, plastikowe siedziska. Na nich, pod i obok leżały żule i żulietty rozsiewający wokół nieopisany smród szczyn i stęchłego brudu. Człowiek musiał wstrzymać oddech a po chwili zaczynał się drapać po nogach z uczuciem ze obsiadło go robactwo. Jedynym ratunkiem była jedna działająca tak wcześnie knajpka. Obskurna, pachnąca PRL-em i ludowością - podająca kawę w szklankach.

Scrool
06.07.2012, 19:34
O że tobie się chciało to robić - pozdrawiam

daveandnokia
06.07.2012, 20:52
No ja jestem ciekaw, co wyjdzie w Katowicach... i fajnie, że w końcu postarali się o dworzec we Wrocławiu:)

Rezaldinio
17.07.2012, 01:29
Happy z pewnością nie zostaniesz fotografem ;)

Insectkiller
29.07.2012, 16:23
A dworzec w Szczecinie jak był obskurny tak jest nadal , mały ciasny , brudny, jedyne co zrobili to deko pozbyli się meneli

Limbook
16.09.2012, 14:36
A dworzec w Szczecinie jak był obskurny tak jest nadal , mały ciasny , brudny, jedyne co zrobili to deko pozbyli się meneli
No racja już stacja na Przecławiu lepiej wygląda

Scrool
16.09.2012, 17:06
No to i Ja dodam coś od siebie . Tego chyba nikomu nie trzeba opisywać co to jest i gdzie się znajduje.

http://images42.fotosik.pl/577/d15e74a62d87a9fbm.jpg

Insectkiller
26.09.2012, 18:31
No racja już stacja na Przecławiu lepiej wygląda Na stacji w Przecławiu nie byłem ale na Gumieńcach owszem - Europa :D

petrussilesius
27.09.2012, 00:26
W Katowicach coraz większe postępy i coraz bliżej do zakończenia remontu :) Według wizualizacji ma być pięknie, a jak wyjdzie zobaczymy. Ważne że postawili na nowo "kielichy", które były architektoniczną wizytówką katowickiego dworca.

Agresja87
09.11.2012, 11:06
A Kraków jak Kraków..szału niema :/