Zobacz pełną wersję : szukanie nowego złoża
Moiraine
06.07.2012, 10:53
Nie jestem pewna czy taki był zamiar, czy wyszło to przypadkowo.
Można było posłać geologa aby szukał złoża zanim się ono wyczerpie (przydatne zwłaszcza gdy w nocy kończy się węgiel) i jeśli kopalnia rzeczywiście się wyczerpała do czasu zakończenia poszukiwań to na jej miejscu pojawiało się nowe złoże. Dziś już się tak nie da. W miejscu gdzie są ruiny starej kopalni nie da się odkryć złoża jeśli geolog "widział" przed podjęciem pracy pracującą tam kopalnię i pomimo tego, że są ruiny, pokazuje komunikat że "geolog nie mógł znaleźć nowych złóż bo ma się wszystkie tego typu".
spyderek
06.07.2012, 11:40
złoże musi się wyczerpać odpowiednio wcześniej, wczoraj gdy działo się to godzinę przed powrotem geologów to działało.
Odświeżę temat odrobinkę.
Otóż w sektorze 1szym, tam gdzie mamy Dom Władyki są 2 złoża marmuru. Nie da się mieć oby dwu złoży jednocześnie "wyszukanych" przez geologa. Mimo że jedno złoże jest eksploatowane, drugie widnieje jako wyeksploatowane, geolog nie może go odnaleźć. Pojawia się rzeczony przez Moiraine komunikat: geolog nie mógł znaleźć nowych złóż bo ma się wszystkie tego typu. Podobnie ma się sprawa z 4tym złożem kamienia w centralnym sektorze. Można tam mieć max 3 złoża odsłonięte, 4te zawsze będzie wyeksploatowane, nie ważne ilu i ile razy wyślemy tam geologa.
PS. Również centralny sektor, 3 złoża żelaza gdzie można max wykorzystać tylko 2. Gdy są odnalezione 2 złoża (nie ważne czy stoją na nich kopalnie), 3cie złoże nie zostanie odnalezione przez geologa.
Draxopix
17.07.2012, 14:13
Odświeżę temat odrobinkę.
Otóż w sektorze 1szym, tam gdzie mamy Dom Władyki są 2 złoża marmuru. Nie da się mieć oby dwu złoży jednocześnie "wyszukanych" przez geologa. Mimo że jedno złoże jest eksploatowane, drugie widnieje jako wyeksploatowane, geolog nie może go odnaleźć. Pojawia się rzeczony przez Moiraine komunikat: geolog nie mógł znaleźć nowych złóż bo ma się wszystkie tego typu.
w 1 sektorze mozna korzystac z 1 zloza tylko na raz zawsze tak bylo
No właśnie, według mnie to błąd. Po co w takim razie 2 złoża skoro na raz mogę korzystać tylko z 1. To samo się tyczy złoża kamienia i żelaza w środkowej części mapy.
Draxopix
17.07.2012, 17:24
To zaden blad zawsze tak bylo nie rozumiem czemu ma byc w tym blad ze w 2 miejscach moze ci znalesc zloze ale w 1 mozesz korzystac?
Ano taki to błąd że gdy geolog znajdzie mi, na przykład, marmur w 1szym sektorze i po jego wyczerpaniu kamieniarz łazi 100km dalej, do następnego złoża marmuru, gdzie spokojnie mógłby skorzystać z tego którego nie da się odnaleźć przez geologa. Zakręciłem trochę, mam nadzieję że rozumiesz. Dla mnie też lepiej bo nie muszę za każdym razem, gdy złoże się wyczerpie, wysyłać geologa bo mam pod ręką drugie złoże (od razu wyjaśniam, że mam jednego "marmurarza" w tym sektorze). Zawsze jest to jedno złoże więcej, i gdy np nie możesz się zalogować i wysyłać geologów, to zapas wystarcza na dłużej. Tyczy się to wszystkich 3 złóż o których pisałem.
taka sama sytuacja jest z kamieniami i rudą zelaza w s5 a o tym nikt nie wspomina, generalnie wydobywanie tego złoża marmuru koło Władyki jest poronionym pomysłem jak ma sie dostęp juz do innych, dlaczego bo sa przestoje co najmniej pół godzinne jak złoże sie wyczerpie, w innych sektorach można nastwiac marmurarzy (zwłaszcza s8) i nie martwic sie tym juz.
Set2g, poczytaj dokładnie moje wpisy, wspominam o tym 2 razy (o kamieniach i rudzie żelaza). Przestoje czy nie, według mnie jest to błąd. Albo niech usuną te złoża albo niech sprawią że będzie można z nich korzystać.
Szczerze, nie widzę w tym problemu, mam 10 warsztatów (s1;1,s3;2,s5;2,s8;5) a to że złoża się zmieniają to jakieś urozmaicenie i celowe działanie developera, a nie wasze widzimisię :P
Juby018
Dla Ciebie nie ma znaczenia, a dla mnie ma. Nie mam czasu siedzieć nad grą kilka godzin dziennie, wyczekiwać aż złoże się wyczerpie kiedy już jest w nim mało surowców i wysyłać geologa. Mam normalne życie poza grą. Dlatego też posiadanie każdego dodatkowego złoża marmuru/kamienia czy dodatkowej kopalni żelaza jest dla mnie ważne. Zapewne nie tylko dla mnie. Poza tym chyba jest lepiej kiedy kamieniarz po wyeksploatowaniu złoża zabiera się za kolejne które jest blisko niego, a nie dyma przez pół mapy w te i we w te. Trzeba sobie ułatwiać życie a nie je komplikować. Złoża się nie zmieniają dla Twej wiadomości. Są zawsze w tym samym miejscu. Ja zgłaszam tylko błąd że w tym samym czasie 3 rodzaje złóż, w 3 miejscach są nie osiągalne, kiedy w tym samym czasie wykorzystywane są te w pobliżu. Zgłaszam błąd (według mnie) i zostaję za to zlinczowany (w wersji light).
set2g
"generalnie wydobywanie tego złoża marmuru koło Władyki jest poronionym pomysłem jak ma sie dostęp juz do innych"
Idąc Twoim tokiem rozumowania, kiedy ja nie loguję się czasem nawet przez cały dzień, i po powrocie z pracy wszyscy moi kamieniarze stoją bez pracy bo im się surka wyczerpała w złożach, to posiadanie jakiegokolwiek złoża, gdziekolwiek jest poronionym pomysłem. Spoko. Jak widzisz po kilkunastu/dziesięciu godzinach nie logowania się, nawet jedno dodatkowe złoże może spowodować że NIE będzie (albo skróci się czas ich nieróbstwa) u mnie przestojów w wyrobku złóż. Ja nie wiem o co Wy się burzycie? Będzie Wam przeszkadzało dodatkowe złoże czy miejsce na kopalnię? Sorki, nie rozumiem Was.
Draxopix
18.07.2012, 17:17
Juby018
Dla Ciebie nie ma znaczenia, a dla mnie ma. Nie mam czasu siedzieć nad grą kilka godzin dziennie, wyczekiwać aż złoże się wyczerpie kiedy już jest w nim mało surowców i wysyłać geologa. Mam normalne życie poza grą. Dlatego też posiadanie każdego dodatkowego złoża marmuru/kamienia czy dodatkowej kopalni żelaza jest dla mnie ważne. Zapewne nie tylko dla mnie. Poza tym chyba jest lepiej kiedy kamieniarz po wyeksploatowaniu złoża zabiera się za kolejne które jest blisko niego, a nie dyma przez pół mapy w te i we w te. Trzeba sobie ułatwiać życie a nie je komplikować. Złoża się nie zmieniają dla Twej wiadomości. Są zawsze w tym samym miejscu. Ja zgłaszam tylko błąd że w tym samym czasie 3 rodzaje złóż, w 3 miejscach są nie osiągalne, kiedy w tym samym czasie wykorzystywane są te w pobliżu. Zgłaszam błąd (według mnie) i zostaję za to zlinczowany (w wersji light).
set2g
"generalnie wydobywanie tego złoża marmuru koło Władyki jest poronionym pomysłem jak ma sie dostęp juz do innych"
Idąc Twoim tokiem rozumowania, kiedy ja nie loguję się czasem nawet przez cały dzień, i po powrocie z pracy wszyscy moi kamieniarze stoją bez pracy bo im się surka wyczerpała w złożach, to posiadanie jakiegokolwiek złoża, gdziekolwiek jest poronionym pomysłem. Spoko. Jak widzisz po kilkunastu/dziesięciu godzinach nie logowania się, nawet jedno dodatkowe złoże może spowodować że NIE będzie (albo skróci się czas ich nieróbstwa) u mnie przestojów w wyrobku złóż. Ja nie wiem o co Wy się burzycie? Będzie Wam przeszkadzało dodatkowe złoże czy miejsce na kopalnię? Sorki, nie rozumiem Was.
chlopie o co ty walczysz?
zburz swoje warsztaty marmuru w s1 postaw sobie je np w s5 czy gdzies gdzie masz wiecej zlorz marmuru i tyle
a jak nie masz czasu na gre to nie graj i zyj swoim zyciem (nikt tu godzinami raczej nie siedzi raczej wpada sobie na chwile)
EX_Deirdre
18.07.2012, 20:31
Wspomniany błąd tak naprawdę nie jest błędem, taka jest fabuła gry. Nie widzę tutaj żadnego problemu technicznego, także temat zamykam.