Zobacz pełną wersję : Inne Handel dla niecieprliwych
Witam wszystkich. Ja proponuję szybsze wygaszanie oferty, lub możliwość wycofania się, jeśli drugi gracz nie daje znaku życia.
1. Akceptuję ofertę
2. Z magazynu automatycznie wysyłam surowce i ....
no właśnie, dlaczego mam czekać? Między czasie mógłbym pohandlować z innym.
P.s
Przepraszam, jeśli na forum jest już temat o podobnej treści :p
Van-de-Lord
06.06.2012, 20:19
Dziś też właśnie doświadczyłem braku możliwości wycofania się z handlu, ja akceptuję, z magazynu pobiera się towar a inny gracz nie akceptuje przez długi czas, w moim przypadku akurat płatność była monetami których mam mało i gdybym wiedział, że tak długo to potrwa to bym nie wybierał oferty od tego gracza.
Co do "odrzucania" ofert to proponuję automatyczne odrzucanie ofert jeśli gracz nie ma już tego towaru. Tłumaczę: wystawiam na sprzedaż np 400koni, w czasie gdy oferta jest aktywna ileś osób odświeża listę handlu np 20osób, u każdego widnieje ta oferta, ale ktoś składa mi ofertę, ja ją akceptuję (w tym momencie nie mam już koni) ale powiedzmy za 5minut ktoś inny z tych 20 osób trafia na moją ofertę i ja ponownie dostaję ofertę z możliwością odrzucenia tylko, a co jeśli ja się wyloguję a tamta osoba czeka? Ja i tak nie mam już tego towaru, więc moja oferta powinna automatycznie wygasać. W takich przypadkach powinna automatycznie trafiać wiadomość o odrzuceniu oferty.
towaru nie masz ale może byś sytuacja że masz np 399 koni i jest to kwestia np 1 minuty...
handel dla niecierpliwych to taki kiedy sami wystawiacie ofertę i czekacie aż ktoś zaakceptuje...
wyprzedaże i niewiarygodnie niskie ceny na rynku mówią jedno... macie małe szanse się załapać ;P
jest szansa ale bardzo prawdopodobne że ktoś był pierwszy i towaru np już nie ma...
albo jeśli to nabywca to towaru już np zakupił tyle ile chciał...
można by to zmienić np poprzez dodawanie do oferty sprzedaży/kupna np ile szt max chcemy sprzedać/kupić
wtedy system sam akceptowałby do tej ilości oferty, a potem znikałaby ona z rynku...
a ewentualne oferty ponad normę automatycznie byłyby odrzucone
ale jeśli się nie mylę jest to już w planach i tylko czekać aż wprowadzą...
Będę w opozycji do kolegów :). Taki sposób handlu (wnoszący opóźnienia ) odzwierciedla jak najbliższy rzeczywistości świata settlers !
Zwróćcie uwagę że handel polega na wysłaniu wozów (kupców ?) z towarem czy ekwiwalentem pieniężnym ;). Wozy te muszą wrócić
z informacją czy handel się udał czy nie...
Będę w opozycji do kolegów :). Taki sposób handlu (wnoszący opóźnienia ) odzwierciedla jak najbliższy rzeczywistości świata settlers !
Zwróćcie uwagę że handel polega na wysłaniu wozów (kupców ?) z towarem czy ekwiwalentem pieniężnym ;). Wozy te muszą wrócić
z informacją czy handel się udał czy nie...
Ok, spoko, skoro już się czepiamy szczegółów:
Ofertę handlową widać od razu. Powinien najpierw 8h iść, potem wracać. ; )
Przecież skąd drugi gracz od razu ma ofertę.. strasznie nierealistyczne! O.o
+Chodżą po wodzie, tak? Ładnie.
Co do tematu..
Czekamy na nowy handel.
Co do "odrzucania" ofert to proponuję automatyczne odrzucanie ofert jeśli gracz nie ma już tego towaru.
Nie zgadzam się!
I tak wystarczająco uciążliwe jest to że nie można wystawić oferty sprzedaży towaru którego się nie posiada w magazynie.
W ogóle to mi się system handlu bardzo podoba, to że mam 8 h na zaakceptowanie oferty jest bardzo dobre, bo czasami właśnie tak jak kolega to opisuje, nie mam już towaru który zaoferowałem, ale mam 8 h na to aby go wyprodukować, lub kupić. :)
Rosenberg
15.06.2012, 00:58
Ja uważam że jest to nie wporządku, ponieważ niemasz to nie handlujesz a nie produkujesz dopiero.
Kolejnym słabym punktem może być blokowanie towaru który zamierza się sprzedawać by wywindować cenę.
eśli chce sprzedać chleb za 50 złotych monet, wystarczy wystawić oferty kupna chleba po bardzo atrakcyjnym stosunku wartości i blokować ludziom towar przez 8 godź w tym czasie dostaniesz dużo za swój chleb.
Afrobabka
15.06.2012, 01:12
Ok, spoko, skoro już się czepiamy szczegółów:
Ofertę handlową widać od razu. Powinien najpierw 8h iść, potem wracać. ; )
Przecież skąd drugi gracz od razu ma ofertę.. strasznie nierealistyczne! O.o
+Chodżą po wodzie, tak? Ładnie.
Nawet im nie podpowiadaj bo nam to wprowadza ;D
Dziś też właśnie doświadczyłem braku możliwości wycofania się z handlu, ja akceptuję, z magazynu pobiera się towar a inny gracz nie akceptuje przez długi czas, w moim przypadku akurat płatność była monetami których mam mało i gdybym wiedział, że tak długo to potrwa to bym nie wybierał oferty od tego gracza.
Co do "odrzucania" ofert to proponuję automatyczne odrzucanie ofert jeśli gracz nie ma już tego towaru. Tłumaczę: wystawiam na sprzedaż np 400koni, w czasie gdy oferta jest aktywna ileś osób odświeża listę handlu np 20osób, u każdego widnieje ta oferta, ale ktoś składa mi ofertę, ja ją akceptuję (w tym momencie nie mam już koni) ale powiedzmy za 5minut ktoś inny z tych 20 osób trafia na moją ofertę i ja ponownie dostaję ofertę z możliwością odrzucenia tylko, a co jeśli ja się wyloguję a tamta osoba czeka? Ja i tak nie mam już tego towaru, więc moja oferta powinna automatycznie wygasać. W takich przypadkach powinna automatycznie trafiać wiadomość o odrzuceniu oferty.
Najlepiej by było gdyby z góry określało się ilość towaru na sprzedaż i transakcje były akceptowane w kolejności napływu, a po wyczerpaniu towaru automatycznie odrzucane. Często jest tak że kończy się moja oferta handu, czekam jeszcze z 5-10 minut na spóźnione oferty potem wyłączam grę i idę spać, a rano i tak mam w skrzynce kolejne oferty. Mimo że to nie moja wina to głupio mi w stosunku do tych osób że miały godzinami zablokowany towar.
Nie zgadzam się!
I tak wystarczająco uciążliwe jest to że nie można wystawić oferty sprzedaży towaru którego się nie posiada w magazynie.
W ogóle to mi się system handlu bardzo podoba, to że mam 8 h na zaakceptowanie oferty jest bardzo dobre, bo czasami właśnie tak jak kolega to opisuje, nie mam już towaru który zaoferowałem, ale mam 8 h na to aby go wyprodukować, lub kupić. :)
Takie zachowanie jest niekulturalne i godne potępienia. Postaw się w pozycji drugiej strony, pilnie potrzebujesz np. węgla za który płacisz monetami. Były to ostatnie monety węgiel nie przychodzi bo ktoś go dopiero produkuje ale wydałeś ostatnie monety przeznaczone na ten zakup i co Twoja gospodarka staje. W obecnej sytuacji jest duża nierówność stron transakcji i mam nadzieje że nowy system to poprawi.
daveandnokia
15.06.2012, 13:03
Nie zgadzam się!
Popatrz, idziesz do sklepu po towar, ale nie dostajesz go od razu do ręki, tylko po 8 godzinach czekania... Głupota, albo handlujesz albo nie. Żadnego czekania 8h, tylko 30 minut max, a jak gość wyloguje się, a postawił coś na sprzedaż, automatycznie powinna usunąć się transakcja. Teraz przydałoby się, aby dział Handel odświeżał się automatycznie co 1 minutę po to, aby były tylko pokazywane aktualne oferty.
z tym uaktualnianiem listy handlowej to jest trochę ściema, ze znikną oferty które dobiegły końca, przeprowadziłem test ze znajomym, wystawił on ofertę i to ze byla ona przez 10 min. to normalne, ale ona wisiała o wiele dłużej, mimo uaktualniania listy, tak wiec mi sie nasuwa wniosek ze oferta wisi tak długo az osoba nie wystawi kolejnej, chodź pewnie jest jakiś "dead line" po którym oferta w końcu sama znika, ale ile to nie wiem bo czekać tyle nam sie nie chciało :p
No niestety nie znikają, potrafię dostać odpowiedź na ofertę po 2 godzinach. Dlatego ustawienie ilości towaru na sprzedaż i automatyczne akceptacje lub odrzucenie po wyczerpaniu limitu, byłyby najlepsze.
KlopssiK
27.06.2012, 18:26
Coż przed chwilą dostałem wiadomość z ofertą, która wystawiłem ponad 3h temu. Jednak na szczęście jeszcze mogłem zaakceptować ze względu na to, że ciut mi zostało :) ale tak czy siak handel nie działa najlepiej
Wolf43211
27.06.2012, 23:35
Teraz przydałoby się, aby dział Handel odświeżał się automatycznie co 1 minutę po to, aby były tylko pokazywane aktualne oferty.
Sypały by sie niecenzuralne wiązki pod adresem twórców takiego rozwiązania z prostego powodu trafiłeś na super oferte już klikasz a tu odświerzyło ofertę wszyscy (spora część graczy ? ) byli by bardzo szczęśliwi za takie wyręczanie ich z klikniecia w przycisk który jest tam gdzie być powinien.
Powinna być opcja rezygnacji z handlu z danym graczem ale do tego potrzeba nowego systemu handlu umozliwiający podglad zawieranych transakcji
Tindaloo
28.06.2012, 01:09
są inne "plusy" handlu dla niecierpliwych
no life
Ja uważam że jest to nie wporządku, ponieważ niemasz to nie handlujesz a nie produkujesz dopiero.
Kolejnym słabym punktem może być blokowanie towaru który zamierza się sprzedawać by wywindować cenę.
eśli chce sprzedać chleb za 50 złotych monet, wystarczy wystawić oferty kupna chleba po bardzo atrakcyjnym stosunku wartości i blokować ludziom towar przez 8 godź w tym czasie dostaniesz dużo za swój chleb.
Czytajcie ze zrozumieniem, tutaj "Rosenberg" jasno wyjaśnił, iż jeden gracz jest w stanie zablokować możliwość handlu danym surowcem,
i albo wywindować cenę albo ją zminimalizować.
W szerokim świecie monopolizm jest zabroniony, a nawet karalny.
Powiem tak, przy obecnym systemie handlu dowolna GILDIA jest w stanie kontrolować 50% transakcji w Domu Handlowym na dowolnym serwerze, chyba że inna Gildia się zorientuje i będzie się starać ukrócić ten proceder.
Czytajcie ze zrozumieniem, tutaj "Rosenberg" jasno wyjaśnił, iż jeden gracz jest w stanie zablokować możliwość handlu danym surowcem,
i albo wywindować cenę albo ją zminimalizować.
W szerokim świecie monopolizm jest zabroniony, a nawet karalny.
Powiem tak, przy obecnym systemie handlu dowolna GILDIA jest w stanie kontrolować 50% transakcji w Domu Handlowym na dowolnym serwerze, chyba że inna Gildia się zorientuje i będzie się starać ukrócić ten proceder.
Bo powinno być tak że sprzedający nie ma możliwości zrezygnować z transakcji.
Bo powinno być tak że sprzedający nie ma możliwości zrezygnować z transakcji.
A co jeśli będzie tylu chętnych i towar się poprostu skończy w moim magazynie? Mam wejść na minus??
A co jeśli będzie tylu chętnych i towar się poprostu skończy w moim magazynie? Mam wejść na minus??
Nie. Podajesz ile chcesz sprzedać i po wyczerpaniu limitu oferta znika, a spóźnialskim od razu odrzuca.
Nie. Podajesz ile chcesz sprzedać i po wyczerpaniu limitu oferta znika, a spóźnialskim od razu odrzuca.
Jak nie podam ile chcę sprzedać to nie ma żadnego limitu...
Jak nie podam ile chcę sprzedać to nie ma żadnego limitu...
No jak nie poda się limitu to nie wystawi się oferty.
Adamosky
02.07.2012, 14:46
Moja sugestia co do zmian w handlu wygląda następująco:
1. Sprzedając powinno od razu wskazywać się jaką ilość towaru chce się sprzedać np. 4 sprzedaże po 400szt za jakąś tam cenę. Kupujący również powinien mieć taką możliwość (typu - kupuję wszystko 4X400)
2. Towar powinien być od razu ściągany z magazynu.
3. Przy wylogowywaniu oferta powinna automatycznie znikać. Towar powinien wrócić do magazynu dopiero w czasie jak będzie możliwość ponownego dodania oferty.
Van-de-Lord
02.07.2012, 15:57
1. Wybieranie podczas sprzedawania tak, ale nie żeby ktoś kupił wszystko, niech różni gracze skorzystają z jednej oferty, tak jak jest teraz - klikasz i dla Ciebie znika.
2. Zdecydowanie tak
3. Na serwerze "Nowa Ziemia" czasami wyrzuca graczy z gry, więc po zalogowaniu musieli by dodawać ponownie, więc lepiej dać że po 5minutach znika.
1. Sprzedając powinno od razu wskazywać się jaką ilość towaru chce się sprzedać np. 4 sprzedaże po 400szt za jakąś tam cenę. Kupujący również powinien mieć taką możliwość (typu - kupuję wszystko 4X400)
2. Towar powinien być od razu ściągany z magazynu.
3. Przy wylogowywaniu oferta powinna automatycznie znikać. Towar powinien wrócić do magazynu dopiero w czasie jak będzie możliwość ponownego dodania oferty.
ad. 1 Bardzo ciekawy pomysł żeby można było kupić więcej sztuk jednej ofety.
ad. 3 Nie musiałoby usuwać ofert po wylogowaniu, bo jak zdejmuje towar z magazynu to może automatycznie akceptować oferty w kolejności zgłoszeń i usuwać po wyczerpaniu się oferty.
Adamosky
03.07.2012, 15:02
3 Nie musiałoby usuwać ofert po wylogowaniu, bo jak zdejmuje towar z magazynu to może automatycznie akceptować oferty w kolejności zgłoszeń i usuwać po wyczerpaniu się oferty.
Oczywiście, ale tylko jeśli oferty były by akceptowane automatycznie, jeśli zostajemy przy ręcznej akceptacji to lepiej się ustrzec przed wystawieniem oferty a potem czekaniem i blokowaniem surowców, bo ktoś się już wylogował.
odnośnie punktu 1. Ktoś może pomyśleć,że jest to pomysł na automat,ale mnie bardziej na myśl chodzi, żeby przy sytuacji dwóch kupujących np. jeden chce kupic tylko 400 a drugi 4 po 400 to akceptuje tą druga, ale jak wspomniał Van-de-Lord lepiej podzielić to między wszystkich i np zrobić tak:
chcę sprzedać ilość 4 po 400 i kto pierwszy ten lepszy (dla każdego tylko widoczna oferta po 400), oferty akceptują się automatycznie, Reszta nie musi czekać na akceptację, oferta odrzuca się automatycznie.