PDA

Zobacz pełną wersję : Zadanie dzienne i limit surowców

magicGT
11.05.2012, 14:42
Witam,

mam taką dziwną sytuację: Otrzymałem zadanie dzienne na uzbieranie 100 miedzi. Zadanie otrzymałem w momencie posiada 508 sztuk miedzi. Limit surowców mam na poziomie 600. Problem polega na tym, że jak uzbierałem już w sumie 600 miedzi to zadanie mi pokazało, że uzbierałem 92 sztuki. Jako, że osiągnąłem limit to nie uzbieram wiecej. Pomyślałem, że w miarę jak Piec do wytopu miedzi zurzywa miedz i w to miejsce pojawia się nowa sztuka miedzi to zdanie naliczy mi w końcu 100 sztuk. Okazało się jednak, że tak to nie działa. Jeśli jakiś budynek zużyje miedź to zadanie zmniejsza wyprodukowaną ilość o jeden i w ten sposób nie jestem w stanie dojść do 100 sztuk dopóki nie zwiększę pojemności magazynu. Bez sensu.
Obecnie próbuje innej sztuczki. Wyłączyłem wszystkie kopalnie miedzi i chce zejść z ilością poniżej 500, tak że jak je włącze ponownie to liczę na to, że zadanie nie będzie mi pokazywać minusowych wartości i w końcu będę mógł wydobyć 100 sztuk miedzi choć wydaje mi się, że nie tak to powinno działać.

Mieliście taki przypadek? Co o tym sądzicie?

pozdrawiam, GT

spyderek
11.05.2012, 15:01
powiększ pojemność magazynową bo 600 to śmiesznie mało na pewno nie będziesz żałował

Herr_Uther
11.05.2012, 15:06
Osób które mają tak niski limit surowców jak Ty jest pewnie garstka na serwerze (nawet na pierwszych poziomach ulepszenie magazynu to nie jest wielkie halo), więc mało kto odczuwa ten "problem" z produkcją. A zadania dzienne zostały tak obmyślane, żeby były zarówno proste (tzn nie że limit jest "zdobądź 10000 surowców" kiedy na swoim poziomie można mieć maks 6000 w cały dzień uzbierane po buffach) ale też wymagały minimum inwencji w gospodarkę, żeby nie zawsze dało się je zrobić "z marszu" np. ja mam zadanie "zbierz 200 sztuk pszenicy" ale młyny i piekarnie mi idą na styk, każda jedna sztuka pszenicy po dotarciu do magazynu jest od razu zużywana, więc gdybym po prostu zostawił wszystko jak jest to nie wykonałbym tego zadania przez cały dzień! Dlatego muszę wykazać się minimum inwencji, zastopowac produkcję na te parę minut i dopiero wtedy ruszać dalej. Pociesz się tym, że im dalej tym będzie trudniej np. będziesz musiał wykonać jakąś okresloną przygodę - a nie masz jej "wydropionej" więc musisz kupować na rynku za taczkę złota a nagrody są marniaste...

magicGT
11.05.2012, 15:10
Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości :) Jest jednak jeden problem, wczoraj zacząłem grać i nie mam jeszcze surowców na to. Wierz mi, że jest to jedna z pierwszych rzeczy jakie rozbuduje (choć dostałem darmowe surowce za jakieś zadanie ale rozbudowałem leśnika za to).

Napisałem tego posta bardziej w kwestii zwrócenia uwagi na potencjalny bug w grze. Tzn, ja to postrzegam jako bug i jako, że to beta to chciałem się podzielić swoimi spostrzeżeniami. Jeśli autorzy zgodzą się ze mną to może będą chcieli poprawić mechanizm tych zadań dziennych a jak nie będą chcieli poprawić to nie będzie mi to spędzać snu z powiek :)

Na chwilę obecną mam poprostu świadomość, że mam zablokowane zadania dzienne dopóki albo nie zwiększę pojemności magazynu albo mój pomysł z wyłaczeniem kopalni zadziała.

pozdrawiam, GT