Zobacz pełną wersję : Forum Dział skarg i zażalen na pracę Teamu
nemesisiatko
09.05.2012, 23:55
Witam
Pewnie ten temat by nie powstał gdyby nie nadgorliwy , bardzo delikatnie rzecz ujmując moderator Cormax który na Czarcim Gaju wpadł jak do swojego podwórka i ...skasował wiekszośc postów i pozamykał "zarchiwizował" kolejna wiekszośc tematów.
Moje pytanie brzmi?
- Na jakiej podstawie zostały zamknięte tematy?
uwaga MOD-a że temat jest nieaktywny nie jest dla mnie przekonująca, od kiedy to temat z 14 dniową nieaktywnością jest do zamknięcia?
Na podstawie czego MOD działa ? gdzie w regulaminie forum jest napisane że jest okres nieaktywnosci tematu po którym można go zamknąć?
Gdzie w ogóle jest jakiś szczegółowy regulamin forum regulujący takie tematy jak: zamykanie wątków, spam ,offtopic, treści zakazane, czy inne kwestie? (np.trollowanie)
Na podstawie jakich przepisów forum działa MOD_Cormax ? proszę o dokładne punkty regulaminu na których opierał swoje decyzje?
Dlaczego wykasował większość postów z tematów czyniąc niektóre z nich nieczytelne? teraz wpisy są kompletnie bez sensu bo nie ma postów wiążących dyskusje?
Proszę o odpowiedz na WSZYSTKIE powyższe pytania.
spyderek
10.05.2012, 00:34
może i faktycznie nieco nadgorliwie zabrał się do roboty, ale sam przyznasz że na forum trzeba było zrobić porządki.
A poza tym tutaj nie miejsce na skargi, w takich sprawach pisz bezpośrednio do supportu
Kanał POMOC masz od zadawania pytań odnośnie gry, gdyż na global jest to zabronione. <<< I OD TEGO MASZ KANAŁ POMOC !!!
Mod nie jest od dawania wskazówek w grze, jeśli to robi to + dla niego, jego głównym zadaniem jest pilnowanie aby kanały rozmów nie zmieniły się w miejsce wylegania trollów i spamozordów.
Tez zauważyłem ze MOD_Cormax trochę oszalał :P albo przejął się robotą. Co do regulaminu forum to jest jasno i wyraźnie użytkownik nie może nic a mod może wszystko jak mu się nie podoba skasować ;] nawet jak nic o tym nie ma w regulaminie że tego nie wolno.
SirMaslab
10.05.2012, 21:06
Brak argumentacji jakiejkolwiek ze strony Cormaxa tez świadczy o nim, mogę się założyć ze zaraz wykasuje posty bo mu się nie będą podobały.
AndyMcGee
10.05.2012, 23:02
[QUOTE=Szczecin;25902]Oooooo. Wlasnie dzial skarg i zazalen.. W koncu cos napisze..
Ktos mi odpowie po co jest zakladka POMOC w grze?
W/g mnie oznacza to ze jak ktos czegos nie wie to powinien MOD powiedziec mu jak to zrobic , czyz nie?
I tu mylisz prace Moda czatu z pracą Administratorów. Administrator powinien znać wszystkie aspekty gry. Ale w większości nie przebywa na czacie gdyż ma inne zadania do wykonania. Moderator czatu nie musi znać wszystkich aspektów gry. On jest od pilnowania porządku na czacie. Jeżeli wie o co ci chodzi to na zakładce pomocy udzieli ci odpowiedzi. Jeśli nie wie to się nie odezwie. Moderator czatu nie jest pracownikiem BB, więc nie musi znać wszystkiego co jest z grą związane. On jest tylko od pilnowania bys się zachowywał zgodnie z regulaminem. Jeśli coś ci podpowie to + dla niego/niej, jeśli nie to nie uważaj tego za obrazę. Po prostu może czegoś nie wiedzieć. Jest tylko i wyłącznie wolontariuszem pilnującym porządku.
nemesisiatko
12.05.2012, 00:58
Stąd pomysł na powstanie takiego dział€ jak skargi i zażalenia. Chyba że Team uważa się za nieomylny i nie ma zamiaru rozpatrywać jakichkolwiek zażaleń zwykłych użytkowników. Może ktoś z Teamu się wypowie w tym temacie ?
Od tego przecież jest support, on rozpatruje wszelki skargi/zażalenia/etc.
Co to za różnica napisać na forum czy supportu?
Poza tym na forum jakiś problem mógłby zostać zawalony stertami komentarz itp. A jak by ktoś z Teamu usunął czyjś post to by była dopiero awantura.
Pomysł dobry, lecz podejście fatalne temat pewnie na dniach zostanie zamknięty przez administrację ta jak to było z temat Orbisa:)
Dodam ze takim sposobem nic nie zdziałacie a jedynie dolejecie oliwy do ognia, bo w tym przypadku jest słowo kontra słowo niestety.. Z tego, co pamiętam to do suportu się kieruje wszelakie skargi na modelatorów:) tak wiem, co powiecie ze support broni swoich nie dziwi mnie to, bo tak jest w każdej grze, więc norma, ale jak już działać chcecie to postawcie się po obu stronach barykady a nie tylko po stronie gracza...
Ja mam pewien pomysł, ale o nim głośno gadać nie będę by tego nie wykorzystano czasem przeciwko mnie:) jak są zainteresowanie to pw czy jaka kol wiek inna forma komunikacji:)
A Co do owego moda to powiem tyle chłopak jest świeży i chce się wykazać:), choć mym zdanie na tak małym forum nie ma zbytnio, co porządkować :D
Większość moderatorów nie ma pojęcia, od czego są. Mają mniej wiedzy o grze niż większość graczy. Zapytałem dzisiaj moderatora, skąd mam wiedzieć, od którego poziomu mogę rozpocząć przygodę. Nie wiedział, jak mi odpowiedzieć, więc powiedział, że takie informacje dostanę w sklepie, w którym nie ma wszystkich przygód. Kiedy zwróciłem mu na to uwagę, powiedział, że mam pytać o takie rzeczy graczy. Kolejna sprawa, raz pomyliłem okna chatu, który zmienił mi się automatycznie z 7. na 1. Nie miałem o tym pojęcia i napisałem tam RAZ swoją ofertę sprzedaży jakiegoś przedmiotu. Ten sam moderator, bez żadnego upomnienia czy zwrócenia uwagi, zapytał mnie czy mam na głowie kask, bo bardzo mi się zaraz przyda. Bezczelność i brak jakiejkolwiek wiedzy o tym, do czego są, to tylko dwie z paru cech moderatorów tej gry. Szkoda gadać. Masz problem, musisz go rozwiązywać z innymi graczami, bo moderator i tak nie będzie wiedział, jak Ci pomóc.
Pilnowanie =/= wiedza o grze, zrozumcie to. Wałkowane 1000 razy (nawet w tym temacie), ale widać niektórzy maja klapki na oczach i tego nie zauważają.
@set2g, uważasz pytanie "masz na sobie kask?" za dobry sposó na pilnowanie graczy? To bardzo dojrzałe ze strony moderatora.
nemesisiatko
13.05.2012, 13:25
Większość moderatorów nie ma pojęcia, od czego są. Mają mniej wiedzy o grze niż większość graczy. Zapytałem dzisiaj moderatora, skąd mam wiedzieć, od którego poziomu mogę rozpocząć przygodę. Nie wiedział, jak mi odpowiedzieć, więc powiedział, że takie informacje dostanę w sklepie, w którym nie ma wszystkich przygód. Kiedy zwróciłem mu na to uwagę, powiedział, że mam pytać o takie rzeczy graczy. Kolejna sprawa, raz pomyliłem okna chatu, który zmienił mi się automatycznie z 7. na 1. Nie miałem o tym pojęcia i napisałem tam RAZ swoją ofertę sprzedaży jakiegoś przedmiotu. Ten sam moderator, bez żadnego upomnienia czy zwrócenia uwagi, zapytał mnie czy mam na głowie kask, bo bardzo mi się zaraz przyda. Bezczelność i brak jakiejkolwiek wiedzy o tym, do czego są, to tylko dwie z paru cech moderatorów tej gry. Szkoda gadać. Masz problem, musisz go rozwiązywać z innymi graczami, bo moderator i tak nie będzie wiedział, jak Ci pomóc.
Miałem tak samo wyrzuciło mnie z 7 na 1 i od razu ban za ofertę handlowa. Moderatorzy robią co chcą i za nic maja graczy. Na czacie leca bluzgi a moderatorów BRAK , ale jak ktos przez BUG-a walnie oferta handlowa nie na tym globalu to od razu się zjawiają.
Co do Supportu... Odpowiedz w 48h to nie jest to o czym mysle. Na forum szybciej odpiszą mam nadzieje bo na szybki support nie ma co liczyć.
Team niech sie ogarnie albo zmieni skład bo bez regulaminu i bez zasad działa BEZPRAWNIE.
Tyle odemie
Monlisea
13.05.2012, 13:31
48h?
Ja chciałabym CI przypomnieć że zgłaszając grę z jednego IP nie miałeś dostępu do czata przez 4 dni bo support nie odpowiadał :)
W weekendy chyba nie pracują :( Albo coś...
Zresztą, nie istotne, sprawy tego typu do supportu zgłaszać trzeba, jeśli nie chcemy by sytuacje się powtarzały. Jeśli chodzi o MODów - są różni, w końcu to ludzie. Nam zdarzają się lepsze i gorsze dni, im też. Tylko że MODzi powinni umieć się opanować nawet w te złe dni.
Napisałam PW do Cormaxa, bardzo grzeczne, bo zasadniczo mi krzywdy żadnej nie zrobił. Zwróciłam uwagę na fakt iż zamykanie tematów mających charakter informacyjny (prezentacje gildii) z barku aktywności - jest raczej słabym pomysłem. Muszą popracować troszkę nad forum, zanim to "ruszy" jak należy :)
nemesisiatko
13.05.2012, 13:47
48h?
Ja chciałabym CI przypomnieć że zgłaszając grę z jednego IP nie miałeś dostępu do czata przez 4 dni bo support nie odpowiadał :)
W weekendy chyba nie pracują :( Albo coś...
Zresztą, nie istotne, sprawy tego typu do supportu zgłaszać trzeba, jeśli nie chcemy by sytuacje się powtarzały. Jeśli chodzi o MODów - są różni, w końcu to ludzie. Nam zdarzają się lepsze i gorsze dni, im też. Tylko że MODzi powinni umieć się opanować nawet w te złe dni.
Napisałam PW do Cormaxa, bardzo grzeczne, bo zasadniczo mi krzywdy żadnej nie zrobił. Zwróciłam uwagę na fakt iż zamykanie tematów mających charakter informacyjny (prezentacje gildii) z barku aktywności - jest raczej słabym pomysłem. Muszą popracować troszkę nad forum, zanim to "ruszy" jak należy :)
Chyba nad składem teamu a nie nad Forum :) ale to taka mała dygresja
Ehhh modelatorzy nie są od pomocy ile razy to będzie wałkowane oni są od pilnowania porządku tak jest w każdej grze tych na polskich i zagranicznych serwerach. Także normą jest niekompetencja modelatorów w gra oraz ad minimów, ale to też ma swoje plusy: D, ale ok. przejmy dalej jak wiadomo to wszelakie skargi, zażalenia itd. Mamy zgłaszać do supportu, o którym to mamy już wyrobioną opinie, jakie on to jest:) Natomiast, jeżeli pisanie do supportu nic nie skutkuje to zgłaszamy, bo takie pisanie na forum czy z suportem nic nie zmieni niestety :)
spyderek
13.05.2012, 15:44
Miałem tak samo wyrzuciło mnie z 7 na 1 i od razu ban za ofertę handlowa.
1. włącz czat by wystawić ofertę handlową jak codzień
2. zauważ że ludzie zamiast pisać oferty to trollują i piszą głupoty
3. nie przejmując się tym pisz dalej ofertę
4. dostań bana za łamanie regulaminu
5. płacz na forum jacy to modzi są niesprawiedliwi
6. ???
7. Profit!!
gebbelss
24.05.2012, 09:49
Chciałbym złożyć oficjalną skargę na admina...na ogólnym forum napisałem,że jeden z kaczyńskich mieszka na wawelu i zostałem usunięty nie tylko z forum ale także z możliwości handlu.moje pytanie co ma handel do forum,przecież tam nikt nie rozmawia????czy wyżej wymienione stwierdzenie jest obraźliwe????bo według prawa on mieszka na wawelu-jest tam pochowany.3 sprawa,całkowity brak kontaktu z adminem,supporterem,czy oni wogóle istnieją????bardzo proszę o ustosunkowanie się do zarzutów i szybkie działanie bo handel jest niezmiernie potrzebny!!!!!
Piotru70
24.05.2012, 13:24
MI z supportu jak odpisują to wiecznie przepraszają i dziękują za cierpliwość i to aż tak mi słodzą że zastanawiam się czy to ja przypadkiem nie jestem jakimś udziałowcem ubisoftu. Co do Kaczyńskiego to ja nie widzę nawet powodu twojego Banowania, nie ma tam nawet żadnej wzmianki którą można uznać za obrazę. Co do moderatorów, to jedn MOD robi tak drugi inaczej, i tak z tego co zaobserwowałem to jest kilka moderatorów bardziej strolowanych niż sami gracze. MOD cię urazi musisz go olać, urazisz MODa masz bana (nie mówię o wyzywaniu ale takim lekkim urazie psychicznym). Kilka razy widziałem jak ludzie skarżą się na Moda bo spamuje na G-1 a daje innym bana za spam na tym samym globalu. o,O Co to do cholery za podejście. Wiem jednak że jak sam dostałem Bana za nie ten global. No może i słusznie tyle że nawet żadnego ostrzeżenia, sytuacja wyglądała następująco: Zalogowałem się i jak zazwyczaj jestem od razu na g-7 (handlu) ale tym razem byłem na g-1 ale skąd mogłem wiedzieć, przyzwyczaiłem się do g-7. Napisałem szybko ofertę i dostałem bana na godzinę... Modzi nadal są według mnie trochę zacofani i nie rozumieją że trzymać porządek to nie zgrywać Szeryfa w sposób chaotyczny "bo to ja jestem modem i mam ich w dupie", Powinni oni trochę z bastować i pomyśleć że ktoś może zna regulamin i się do neigo stosuje ale jak przez przypadek popełni pomyłkę to kara chyba nie powinna si,ę należeć jedynie co to upomnienie. Dlatego też podąłem Moda do supportu i od tamtego czasu już go nie widziałem ale pewnie się zjawi. Pewnie mnie unika ^^ Pozdrawiam MOD_liszek i MOD_liszka według mnie i wielu graczy najbardziej upierdliwymi Modami w grze.
Sedzia_Dredd
24.05.2012, 13:44
A ja jestem przeciwko. Sam jak mam zażalenie na pracę jakiegoś moda lub admina, to piszę do supportu. Tam zajmuje się sprawą odpowiednia osoba.
Niestety taki dział negatywnie wpływałby na atmosferę w grze itp. Poza tym jak Herr_Uther napisał zaroiłoby się od pseudo-zażaleń. Po drugie zaraz pojawiłyby się żale graczy łamiących regulamin w inny sposób: multikonta, przekazywanie haseł, itp. a te nie mogą być (a przynajmniej nie powinny) publicznie rozpatrywane, bo admini zaraz rzucaliby wszystkim co na gracza mają a to ujawnia ich narzędzia działań (przynajmniej jest tak w niektórych grach) i przy okazji różne powiązania gracza z innymi kontami - tu na szczęście nie dochodzi jeszcze do walk między sojuszami i podsyłania sobie kretów więc może to mało istotny argument.
pozostałe 10% pochodzi od niedorozwojów handlujących na global-1 którzy niby nie zauwazyli że ich "samo przełączyło" na z g-1 na g-7.
oj zdarza się często zwłaszcza po konserwacjach... albo z rozpędu... czasem człowiek zapomni, że odświeżał stronę i przełączyło go na G-1. No ale większość modów jest wyrozumiała i po prostu daje upomnienie za pierwszym razem. Oczywiście jak ktoś nie posłucha upomnienia, powinien zostać ukarany.
Sedzia_Dredd
24.05.2012, 14:09
Dozymetryczny co do 10% niedorozwojów to mogłeś tę cechę zatrzymać dla siebie, bo global na jakim jesteś jest zapisany o wylogowaniu i trafiasz na niego z powrotem po zalogowaniu więc niedorozwojem to jesteś ty że nie potrafisz rozpatrzyć wszystkich kwestii.
A ty HErr_Uther ta gra jest od 7 roku życia więc zastanów się zanim napiszesz o dorosłości...
Piotru70 a ty zastanów się komu przypisujesz słowa i kogo obrażasz przypisując je. Te 10% to cytat z wypowiedzi Herr_Uther'a. Ja pisałem o przełączaniu z 7 na 1 przy konserwacji (tak jest zawsze!) a człowiek jak to człowiek - czasem zrobi coś z rozpędu. Mi jak odświeżam stronę przełącza na g-1 (przed chwila sprawdzałem) więc nie mów o trafianiu z powrotem na g-7.
Jak wyżej widać są gracze, którzy nie rozumieją dlaczego zostali zbanowani, mimo, że bana dostali słusznie (sam nie przepadam za Kaczyńskimi ale takich słów bym nie użył). Takich skarg będzie masa jeśli taki dział powstanie. Modzi dają po kilka banów dziennie. Mnożąc liczbę banów przez liczbę modów dostać możemy sporo tematów do rozpatrzenia a jak dodamy bany za inne przewinienia (multi, przekazywania haseł, itd) to forum zasypie dziesiątki tematów dziennie.
Piotru70
25.05.2012, 23:01
Sorka ale ja już nie pamiętam o czym jest ten temat bo jest trochę nie świeży wiem jednak że zapewne miałem racje. ^^
Wargassis
30.05.2012, 21:28
W dniu dzisiejszym niejaki(a) Mod_liszka zaserwował(a) mi bana na czat. Skutkiem tego jest brak możliwości prowadzenia wymiany handlowej co uniemożliwia prawidłową grę. Wszystko przesz to że zasugerowałem sprzedaż konta. Brak wcześniejszego ostrzeżenia. Brak info w regulaminach o zakazie żartowania na ten temat na czacie. W związku z powyższym uważam iż Mod_liszka nadużyła swojej pozycji w grze. Domagam się oficjalnych przeprosin z jej strony i rekompensaty za straty moralne jak i finansowe gdyż kupuję klejnoty za polskie zł. Nie może być takiej sytuacji że osoba która ma pilnować porządku nadużywa swojej władzy. Nie pozostawię tego faktu bez odzewu.
W dniu dzisiejszym niejaki(a) Mod_liszka zaserwował(a) mi bana na czat. Skutkiem tego jest brak możliwości prowadzenia wymiany handlowej co uniemożliwia prawidłową grę. Wszystko przesz to że zasugerowałem sprzedaż konta. Brak wcześniejszego ostrzeżenia. Brak info w regulaminach o zakazie żartowania na ten temat na czacie. W związku z powyższym uważam iż Mod_liszka nadużyła swojej pozycji w grze. Domagam się oficjalnych przeprosin z jej strony i rekompensaty za straty moralne jak i finansowe gdyż kupuję klejnoty za polskie zł. Nie może być takiej sytuacji że osoba która ma pilnować porządku nadużywa swojej władzy. Nie pozostawię tego faktu bez odzewu.
Mod nie ma obowiązku każdemu wyciągać paragraf za który go zbanuje. Akceptując regulamin tej gry informujesz Moda, admina każdego z twórców gry, że ZAPOZNAŁEŚ się z regulaminem. Ponad to jeśli nadal nie rozumiesz swojego bana to zacytuję:
"Przypominamy, że dzielenie oraz opiekowanie się kontami innych graczy jest niedozwolone. Przekazywanie swoich danych dostępowych (login i hasło) innym osobom jest również zabronione. " - Zasady gry punkt 3.
Dodatkowo mogę dorzucić do tego:
"Administracja i zespół moderatorów zastrzega sobie prawo do określenia, czy dana treść jest obraźliwa/nieodpowiednia czy nie." Zasady gry pkt 2.
Oraz:
"Wszelkiego rodzaju naruszenia obowiązujących zasad będą karane. W zależności od zaistniałych okoliczności, nałożona kara może mieć formę ostrzeżenia, tymczasowej blokady a nawet wykluczenia z całej oferty. Administracja i zespół moderatorów decyduje o formie i czasie trwania kary."
Dyskusja na ten temat tutaj na forum jest jałowa, ponieważ może ci przynieść tylko bana na forum. A jeśli według ciebie ban jest niesłuszny a MOD zachowuje się nieodpowiednio to też na to jest punkt:
"Gracze, którzy pragną złożyć zażalenie na zachowanie moderatorów, zarówno na czacie jak i na forum, proszeni są o kontaktowanie się bezpośrednio z zespołem wsparcia technicznego (Support). Wszelkie wątki o tej tematyce na forum (czacie) są niedozwolone i będą natychmiast zamykane lub kasowane. " Zasady Ogólne paragraf 4. punkt 3.
To chyba tyle w temacie.
Wargassis
31.05.2012, 13:27
"Przypominamy, że dzielenie oraz opiekowanie się kontami innych graczy jest niedozwolone. Przekazywanie swoich danych dostępowych (login i hasło) innym osobom jest również zabronione. " - Zasady gry punkt 3. podzieliłem się z kimś lub oddałem hasło ? nie wydaje mi się.
dyskusja na ten temat tutaj na forum jest jałowa, ponieważ może ci przynieść tylko bana na forum. straszysz mnie? Jeśli tak to jest to nieodpowiednie zachowanie z twojej strony może bana powinieneś dostać? Na marginesie nie omieszkałem wysłać do supportu informacji o sytuacji z moim zbanowaniem, znam swoje prawa . Po drugie nie neguję moderatorów za ich działania, ale w niektórych przypadkach przesadzają. Jednocześnie zwracam uwagę na pewną niedoskonałość gry powodującą w przypadku bana na czat brak możliwości handlu, rozmowy wcale nie są mi potrzebne skoro za żarty można zostać zbanowanym.
Sedzia_Dredd
03.06.2012, 15:52
To o czym pisałeś:
Wszystko przesz to że zasugerowałem sprzedaż konta
można bardzo łatwo podciągnąć pod punkt:
Administracja i zespół moderatorów zastrzega sobie prawo do określenia, czy dana treść jest obraźliwa/nieodpowiednia czy nie
Nie wiem co dokładnie pisałeś, ale jeżeli sugerowałeś komuś złamanie zasad, to jest to treść, którą można wrzucić do worka z napisem "nieodpowiedni treści". I zamiast użalać się na forum zgłoś sprawę do supportu. Tak się robi w większości gier, ta jak widać nie jest wyjątkiem w tej kwestii. Przy okazji widać jak wyglądałby proponowany dział - masa zgłoszeń osób, które nawet jednego punktu regulaminu nie znają. Takich osób jest cała masa w grach przeglądarkowych. Zdziwionych, że nie można wchodzić na cudze konta, że przecież mając konta na różnych światach w TSO nie czerpie się żadnych korzyści, więc dlaczego ma bana za multi, itp.
Wargassis
03.06.2012, 17:28
Na marginesie nie omieszkałem wysłać do supportu informacji o sytuacji z moim zbanowaniem, przecież napisałem że wysłałem do supportu, mija 4 dzień i nikt nie odpowiedział.
Sedzia_Dredd
04.06.2012, 13:30
sprawdź spam na poczcie:) btw ponoć 4 doby to u nich limit na odpowiedź. Ja miałem szczęście i po 1-2 dniach odpisywali.
EX_Cormax
06.06.2012, 11:15
Skargi na moderatora prosze kierowac poprzez support.
Temat zamykam.
Cormax