PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Surowce Kopalniane

Juby018
09.05.2012, 06:35
Witam, nurtuje mnie pewien drobny i zarazem duży problem związany z rudami węgla, miedzi i żelaza.

Na całej mapie mamy do dyspozycji z:
6 - Kopalni miedzi
6 - Kopalni Węgla
16 + 1 zamienne - Kopalni Żelaza

Podsumowując, mamy do dyspozycji małą ilość miedzi i węgla a ogromną ilość żelaza którego nie wykorzystujemy.
Żelazo jest wykorzystywane na wielu wyspach do 1 pieca żelaza poziom 2, oraz coraz częściej wcale jest nieużywane z powodów nieopłacalności.
Kopalnie miedzi są często wykorzystywane wszystkie na 2-3 poziomach, co daje szybkie rozpadanie się kopalni i dużą ilość eksploatacji.
Kopalnie węgla są podstawą wszystkich piecy i warsztatów mieczy, ich mała ilość miejsc kopalnianych daje mały problem, oraz czas geologa na odszukanie węgla jest długi.

Proponuje zmniejszyć ilość miejsca kopalnianego żelaza na poczet miedzi lub węgla.

Proszę o ocenę i małe korekty.

PS: proszę aby nie pisać swoich propozycji typu: "Dać więcej monet za napitek w magazynie prowiantu"

annmax1
09.05.2012, 09:42
Walka z wiatrakami. Taka sama wyspa i te same surowce są na wszystkich serwerach, nie tylko polskich więc zmiany musiały by objąć wszystkie serwery (łącznie z testowym). Pomysł jak najbardziej trafiony sam mam kopalnie miedzi na 2 poziomie często zbuffowane. O węglu nawet nie piszę bo bez zakupu ok 2k nie przetrzymam nocy lub kosze na przynajmniej 4 lub 5 kopalni.Jestem za pomysłem, ale nadziei żadnej nie mam.

daveandnokia
09.05.2012, 11:34
Tak, tylko jest druga strona medalu... Węgiel nie tylko możesz wydobywać za pomocą kopalni, do tego dochodzi budynek Smolarza. Więc możesz węgiel otrzymywać dwoma sposobami, który wybrać - to już zależy wyłącznie od gracza.

Levaan
09.05.2012, 11:41
Tak, tylko jest druga strona medalu... Węgiel nie tylko możesz wydobywać za pomocą kopalni, do tego dochodzi budynek Smolarza. Więc możesz węgiel otrzymywać dwoma sposobami, który wybrać - to już zależy wyłącznie od gracza.

Jeśli kogoś stać to może zakupić sobie manufakturę i też nie będzie miał aż tak wielkiego kłopotu z węglem.

Piwonia
09.05.2012, 11:41
Wniosek jak najbardziej słuszny, jednak pewnie nie dodadzą kopalni węgla bo kto by kupował manufaktury recyklingowe.

Juby018
09.05.2012, 14:31
Może i dają możliwość robienia smolarzy, ale biorąc pod uwagę ilość budynków na jednego smolarza który da mniej niż kopalnia, MÓWIĘ NIE !!! :P

A co do reszty pomysłu, bardziej mi chodziło o miedzi której na serio jest mało i nie da się zdobyć innym sposobem :(

wojokret
09.05.2012, 14:38
Może i dają możliwość robienia smolarzy, ale biorąc pod uwagę ilość budynków na jednego smolarza który da mniej niż kopalnia, MÓWIĘ NIE !!! :P

A co do reszty pomysłu, bardziej mi chodziło o miedzi której na serio jest mało i nie da się zdobyć innym sposobem :(

i oto wlasnie chodzi w settlersach aby pewna ilosc pozwolen przeznaczyc na smolarzy a pewna na kopalnie
Btw. na poziomie 35+nawet 6 kopalni nie utrzymuje produkcji wiec sila rzeczy potrzeba smolarzy, ktorzy na poziomie 4-tym sa tak samo efektywni jak kopalnia na poziomie 2-gim

oczywiscie moznaby upgrejdowac kopalnie na 4ty poziom ale to zbyt drogie (chyba, ze ktos masowo kupuje doladowania do wegla)

Juby018
09.05.2012, 18:50
i oto wlasnie chodzi w settlersach aby pewna ilosc pozwolen przeznaczyc na smolarzy a pewna na kopalnie
Btw. na poziomie 35+nawet 6 kopalni nie utrzymuje produkcji wiec sila rzeczy potrzeba smolarzy, ktorzy na poziomie 4-tym sa tak samo efektywni jak kopalnia na poziomie 2-gim

oczywiscie moznaby upgrejdowac kopalnie na 4ty poziom ale to zbyt drogie (chyba, ze ktos masowo kupuje doladowania do wegla)

mam 4 smolarzy bo inaczej bym nie wyrobił na węglu :P, ale ogólnie bawienie się ze smolarzami jest mało efektywne i drogie

CopperPride
10.05.2012, 08:02
Nie tyle lvl gracza ma znaczenie co możliwa ilość wydobycia surowca na godzinę. Przy moim ustawieniu 4 smolarzy + 6 kopalni nawet bez wielkich cudów (piece, miecznicy itd max lvl 3) jestem non-stop pod kreską i bardzo często jestem zmuszony wstrzymywać produkcję w jednej linii żeby druga działała bez postojów (albo stal, albo miedź itd).

Smolarze jak najbardziej mogą być uzupełnieniem ale w pewnym momencie kiedy pozwolenia już dość mocno ograniczają są wielką kulą u nogi. Bez nich ani rusz - z nimi też nie wystarczająco. Tylko jak już ktoś wspomniał to się raczej nie zmieni.

Morfeusz12
10.05.2012, 23:03
Chociaż zamienić 3 kopalnie miedzi na kopalnie węgla bo istotnie jest ich mało

Kasteros
10.05.2012, 23:07
Pomysł jak najbardziej trafiony, sam ledwo wyrabiam normę posiadając 6 kopalni miedzi na 3. poziomach, co do węgla to jak pisali poprzednicy jest wiele sposobów pozyskania gom z kolei miedź jestem zmuszony kupować gdyż w dzień nie funkcjonuje mi żadna kopania miedzi i niewiele marmur więc na odnowienie poświęcam okł 3h a co za tym idzie kopalnie miedzi nie mogą wyrobić z zapotrzebowanie.

Darkeners
11.05.2012, 01:10
No nie wiem zalezy od gospodarki. Moim zdaniem ta wyspa jest ok, brakuje mi mozliwosci zdobycia nowych wlosci, wyspy z dodatkowymi miejscami rozwoju, kopalniami z wieksza iloscia rudy by wysokie levele nie musialy 20 kopaln dziennie budowac ; d

SirCrash
18.05.2012, 11:31
A ja nie mam ani jednej kopalni wszystkie pozwolenia mam na budynkach i wszystko kupuje, nawet nie mam kamieniarza marmuru robie z normalnych kamieni w magazynie prowiantu

podstawa handlu to napitek, wegiel, chleb i zloto z chandlu

Shadzor
18.05.2012, 12:26
A ja nie mam ani jednej kopalni wszystkie pozwolenia mam na budynkach i wszystko kupuje, nawet nie mam kamieniarza marmuru robie z normalnych kamieni w magazynie prowiantu

podstawa handlu to napitek, wegiel, chleb i zloto z chandlu

podziwiam ;]