Zobacz pełną wersję : Gdzie sie podziala nasza czarna lista
Strychnine
07.05.2012, 19:18
Zostala usunieta przez administracje, publiczne szykanowanie innych graczy jest w wiekszosci grach zabronione, w tej rowniez. :)
Zreszta ta lista byla zrobiona bardziej dla jaj, niz rzetelnie - brak jasnych dowodow, blache powody.
Moze powiesz ze jestes uczciwy wobec innych i wymieniasz towary tak jak inni miedzy soba :]
Czarna lista miala na celu pokazac graczy ktorzy nie sa uczciwi wobec innych sami sobie na to zasluzyli :)
Strychnine
07.05.2012, 19:21
Oczywiscie ze tak, stad tez zglosilem to administracji.
Ja jestem jak najbardziej uczciwy, handluje z innymi zgodnie z regulaminem gry, koszystajac z wbudowanej opcji "handel".
Sprzedaje drop z przygod, czy ktos kto mi dale 400 monet, skarzyl sie ze mu te monety ukradlem? Nie.
Wez sie nie osmieszaj lepiej :] jaki mod ta liste skasowal ?
Strychnine
07.05.2012, 19:26
Moja korespondencja z administracja, to nie twoja sprawa kolego.
W innych grach(np WoW) za takie szykanowanie leca bany po 14 dni(na forum).
Twoja korespondencja mnie nie interesuje mam prawo wiedziec jaki mod skasowal temat w koncu to on dla nas pracuje na tym forum a nie my dal nich.
spyderek
07.05.2012, 19:30
dziwna decyzja administracji, niby fakt takie wystawienie kogoś na listę można śmiało uznać za szykanowanie, ale przecież idąc dalej tym tropem powinniśmy powypuszczać ludzi z więzień bo to przecież też szykanowanie i odbieranie wolności.
Skoro ustaliliśmy że takich drobnych oszustów i trollików nie banujemy to przynajmniej taka lista powinna istnieć ku przestrodze.
Strychnine
07.05.2012, 19:33
A od kiedy to mozna kogos nazwac zlodziejem czy morderca w RL, bez wyroku sadu? W grze od karania jest administracja, a nie gracze.
Dokladnie tak jak napisal spyderek mamy prawo sie jakos przed tym bronic skoro administracja ma to gdzies i nic nie robi z takimi oszustami
Strychnine
07.05.2012, 19:35
Czlowieku, ale na tej czarnej liscie wiekszosc to byly osoby ktore normalnie legalnie graly w ta gre i korzystaly po prostu z funkcji handel? Bylo to nawet OFICIALNE stanowisko administracji. Nie chcesz to nie graj, jak ci sie nie podoba, proste nie?
Taka pseudo czarna liste moglem tolerowac dopoki ktos nie probowal mnie oczerniac, ale przegielsicie i czarna lista poleciala do kosza. :)
Chetnie pogram az do PVP by tobie nie dac mozliwosci grac :) w sumie grac mozesz na swojej malej wysepce bo dalej nic nie osiagniesz wiekszosc graczy zna cie jako oszusta i nie tylko ja tak uwazam dowody byly w postaci screenow jak ladnie robiles z nimi handel :) bo tak dla ciebie normalny handel wyglada w postaci odwrotnej oferty.
Strychnine
07.05.2012, 19:41
I co na tych screenach bylo? Propozycja mojej oferty? Czy wysylanie oferty handlowej, korzystajac z funkcji jaka ta gra oferuje, jest w jakis sposob zabroniona? BO NIE WYDAJE MI SIE. A jezeli jest to legalne, to dlaczego jakis (...) umiescil mnie na tej waszej smiesznej czarnej liscie?
Swoja droga, tam chyba nawet SS nie bylo jak chodzi o moja osobe, tylko 3-5 stronicowy wall of text. :)
Dobra nie chce mi sie z toba gadac bo wiekszosc graczy i tak wie jak jest i jakie to sa twoje oferty :) po prostu jestes nie uczciwy jednym slowem oszust i tyle odemnie w tym temacie.
spyderek
07.05.2012, 19:49
A od kiedy to mozna kogos nazwac zlodziejem czy morderca w RL, bez wyroku sadu? W grze od karania jest administracja, a nie gracze.
oczywiście masz rację, cały ten temat z czarną listą przerodził się w flame war, ale już nie udawaj niewiniątka bo sam nieźle podsycałeś tą całą 'dyskusję' tak samo jak z resztą i tutaj. Tak na prawdę to nie da się jednoznacznie określić kto tu ma rację bo faktycznie wystawianie lustra czy też i inne praktyki są całkowicie zgodne z mechaniką gry i administracja nie może i nie ma prawa za nie karać, ale z drugiej strony gracze mają prawo bronić się przed takimi 'oszustwami' - wiadomo najlepszą obroną jest ostrożność i nie handlowanie z obcymi ale tego to się chyba nigdy nie nauczą
Strychnine
07.05.2012, 19:53
W skrocie, jestem zwyklym graczem jak kazdy inny.
Szkoda tylko ze interweniowac administracja gry musiala, oni naprawde maja leprze rzeczy do roboty. ;)
Wolf43211
07.05.2012, 20:31
Dziwi mnie że administracja pozwala na to mając gdzieś zasady fair play na pewno będę o tym pamiętał zastanawiając się czy kupić dziecku grę z logo Blue Byte w obawie że zamiast dobrej zabawy załapie mi się na nerwicę . Jeśli chodzi o stanowisko BB to do tego odniósł się administrator polskiej wersji BB co nie oznacza że jego poglądy podziela cały zespół BB . Czarna Lista nie została stworzona po to by kogoś szykanować ale po to by informować o wszelkich próbach wyłudzania czegokolwiek od innych graczach ( wysokie ceny na handlu to inna sprawa tam nikt ci nie posyła podstępnie oferty byś się pomylił ) takie jest moje zdanie w tej sprawie . Jeśli sandman nie pamięta dlaczego trafił na czarną listę mogę mu to przypomnieć wraz z zapisem rozmowy na temat tego jak chciał wyłudzić 90 pisanek od innego gracza ale nie chcę zaśmiecać tematu.
Chciałbym również zauważyć że czarne listy istnieją nie tylko na Słonecznym grodzie i jak do tej pory nie zostały pousuwane a po drugie o czarnych listach Administracja jak i support wiedziały już od dłuższego czasu ponieważ informowałem o nich support osobiście i nie otrzymałem żadnej informacji która by zabraniała tworzenia takiej listy ani nie zrobiły nic by ja skasować choć wiedziały o niej i miały ku temu wszelkie możliwości ale jak wszyscy wiemy to jest beta dlatego nie oczekujmy od razu że wszystko zostanie zrobione jak należy niemniej wkrótce oczekiwałbym jednak odrobiny roztropności w działaniach zarówno graczy jak i twórców gry by nie uprzykrzać innym gry np swoimi ofertami handlu u nas jest jeszcze luzik na innych serwerach ludzi szlag trafia bo co oferta na handlu to ktoś się chce wcisnąć z lustrzanką do znajomych . Myślę że dzięki naszej czarnej liście uniknęliśmy tego co tam się teraz dzieje i współczuje innym graczom takiego dziadostwa .
P.S. Przepraszam że znowu się rozpisałem ale nie sposób chyba w jednym zdaniu opisać tylu spraw związanych z Cz L
Strychnine
07.05.2012, 21:21
To nie kupuj tez gier Blizzarda bo za takie rzeczy jest ban na forum na 14 dni bodajze. :)
Swoja czarna lista oczernialiscie tylko graczy, ktorzy normalnie handluja z innymi uzywajac funkcje jaka ta gra oferuje - handel.
Koles i naucz sie uzywac kropek czy przecinkow, to co piszesz to jeden wielki wall of text, ktorego nawet sie nie da czytac.
Sandmanx666, skoro już tak bardzo usilnie próbujesz udowodnić swoją niewinność jeśli chodzi o lustrzane oferty to proszę, skonfrontuj się z moimi argumentami (wcześniej w dyskusjach nie uczestniczyłem). Co do sprzedaży loot spotów to już inna bajka gdyż sam od ciebie takowy kupiłem i problemów nie było, jednakże teraz odnieśmy się do lustrzanych ofert.
oto definicja z wikipedii - Oszustwo - przestępstwo polegające na doprowadzeniu innej osoby do niekorzystnego rozporządzenia mieniem własnym lub cudzym za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania jej błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.
Czy wysłanie oferty która łudząco przypomina naszą (aka WPROWADZA NAS W BŁĄD), oraz zaakceptowana prowadzi do niekorzystnego rozporządzenia naszym mieniem i przynosi TOBIE (aka osobie wysyłającej ofertę odwrotną) korzyść majątkową (naturalnie mowa o walucie w grze), jest oszustwem? Proszę ustosunkuj się do tego.
Inaczej? Proszę bardzo.
Załóżmy, że gracz do którego skierowana jest oferta lustrzana, jest ZA GŁUPI by rozpoznać różnicę - czyli - posiada niezdolność do należytego pojmowania przedsiębranego dobra. Wykorzystanie tej cechy u niego dla własnej korzyści majątkowej, także jest oszustwem.
PS
Koles i naucz sie uzywac kropek czy przecinkow
oni naprawde maja leprze rzeczy do roboty
najpierw szukamy błędów u siebie, a gdy nie mamy sobie już nic do zarzucenia to można i u innych.
Strychnine
07.05.2012, 22:41
Jakie to oszustwo, gdy osoba ktora dostaje oferte widzi co dostaje i moze ja przyjac badz odrzucic. Nikomu dziecka do brzucha nie wkladam przeciez.
A jak odwrocona jest az tak bardzo niekorzystna, to po co dana osoba chciala komus wcisnac cos za zawyzona cene? Szukal kogos kto to lyknie, a sam to lyknal? No sorry. xDDD
Nikomu nic nie obiecuje, z nikim sie na nim nie umawiam, po prostu wysylam mu swoja oferte, a to co on z nia zrobi, to juz jego sprawa.
A co do bledow, to buffuje budynki w TSO, gram w WoT + czytam forum i jeszcze cos tam, wiec zdarza sie, to jest po prostu literowka. Co innego pisanie celowo ciagiem czegos, co tak naprawde powinno byc napisane w 5 osobnych zdaniach... na dodatek pisanie tak non stop...
Prosiłem byś odniósł się do konkretów - najlepiej cytuj fragmenty moich argumentów i wytłumacz swoje racje oraz to dlaczego ja się mylę. Bo obecnie ta konwersacja wygląda następująco:
Sprzedawca: ukradłeś lizaka?
Ty: cena była zbyt wysoka i nie opłacało mi się kupić.
S: No ale uważasz to za kradzież?
T: Nie obiecywałem, że kupię, złożyłem swoją ofertę (za darmo) a ty nie zauważyłeś (ba! Sam mnie wypuściłeś) i z moja ofertą wyszedłem ze sklepu, nie mam sobie nic do zarzucenia.
Co do samego faktu, lustrzanki typu 400 mieczy żelazo za 200 monet // 200 monet za 400 mieczy stal --> nie są aż tak "groźne" jak 400 mieczy żelazo za 200 monet // 200 mieczy żelazo za 400 monet -> a kilka osób twierdziło że i takie oferty od ciebie otrzymały. Jednakże nie oznacza to, że uważam, że wysyłanie ofert pierwszego typu jest uczciwe... Jeśli chcesz mogę zagłębić się w temat ale chyba nie ma sensu.
Panowie wtrącę się do waszej dyskusji , myślę ze już każdy kto prześledzi wasze dyskusje będzie się wystrzegał się tego pana nieuczciwego handlarza . A do czarnej listy to chyba można ją jeszcze raz uaktywnić . pozdrawiam Scrool
Strychnine
07.05.2012, 23:13
Wiesz, nazywaj sobie to oszustwo, wg mnie to zadne oszustwo nie jest, bo jednak widac co jest oferowane za co, nikomu niczego z magazynu na sile nie wyciagam.
A wracajac do 2-giej czesci tego co napisales, to mozliwe ze przez przypadek zle wyslalem oferte, nie wiem. xD
@Scrool
A liste mozecie sobie robic od nowa, jak ja sie na niej pojawie to mi to lotto, a jak sie na niej pojawie uzyje tych samych argumentow ktorych uzylem wczesniej. W RL od osadzanie sa sady, w grze admin, tak w skrocie.
Dlaczego wciąż nie odpowiesz na moje KONKRETY? Ja bazuje na encyklopedii, a ty? Podałem konkretne definicje słowa oszustwo, by nie było wątpliwości, następnie wytłumaczyłem na przykładach i przyrównałem do aktualnych sytuacji - wypowiedz się na ten temat a nie mów o czymś całkowicie innym jak w sytuacji z lizakiem...
Strychnine
07.05.2012, 23:55
Tak na szybkiego, wikipedia:
"Handel – proces gospodarczy polegający na sprzedaży czyli na wymianie dóbr i usług na pieniądze. Proces ten jest realizowany przez zawodowych pośredników w celu osiągnięcia zysku."
Wymieniam dobra za dobra, nic wiecej ;]
Wolf43211
08.05.2012, 00:17
To nie kupuj tez gier Blizzarda bo za takie rzeczy jest ban na forum na 14 dni bodajze. :)
Swoja czarna lista oczernialiscie tylko graczy, ktorzy normalnie handluja z innymi uzywajac funkcje jaka ta gra oferuje - handel.
Koles i naucz sie uzywac kropek czy przecinkow, to co piszesz to jeden wielki wall of text, ktorego nawet sie nie da czytac. "
Dziękuję za "radę" , ale nie przyjmuję takich od oszustów czy też osób korzystających z narzędzia gry jakim jest handel w inny sposób niż zwykł to czynić ogół graczy - jeśli słowo oszust ci nie w smak . O bana się nie obawiam tyle w sprawie Blizzarda .
U siebie naliczyłem z 7 kropek więc nie za bardzo wiem do czego pijesz ( większość graczy raczej nie ma problemu z wychwyceniem sensu zawartego w treści ) pewnie znowu przestraszyła cie ilość literek które trzeba przeczytać a potem jeszcze zrozumieć , byków u ciebie nie wypominam bo uważam to za najmniej istotne w całej tej sprawie, niemniej nie jest to temat który poruszamy ale próbuj dalej zmieniać temat .
Sandman skoro wspominasz o handlu to może w końcu zaczniesz wrzucać swoje oferty na handel zamiast szukać naiwniaków czy to tak ma wyglądać wg ciebie gra - szukanie frajerów ? Skoro uważasz że oferty są niesprawiedliwe i zbyt drogie to w końcu może pora byś to zmienił i sam dal przykład wstawiając uczciwą ofertę .
nasz "kolega" miał już okazję zapoznać się z formułką dotyczącą oszustwa, niestety chyba była za długa i nie mógł się skupić na treści, bądź ma jakieś problemy w czytaniem ze zrozumieniem albo po prostu rznie głupa trzymając się zasady że w końcu 100 razy powtórzone kłamstwo staje się w końcu prawdą .
Thanty
Bardzo fajnie porównałeś graczy ale czasem lustrzanki graczom wchodzą nie z powodu głupoty a raczej przemęczenia , dlatego sugerowałem zmianę koloru ofert od znajomych , swoja droga szept na różowo tez jest mało czytelny zwłaszcza w 1920p .
"
Thanty nasz "kolega" miał już okazję zapoznać się z formułką dotyczącą oszustwa
Proszę tylko o zmianę na "Cię" gdyż brzmi to tak jakbym to ja był ten zły =]
Wolf43211
08.05.2012, 00:47
Proszę tylko o zmianę na "Cię" gdyż brzmi to tak jakbym to ja był ten zły =]
Przeredagowałem - chciałem uniknąć nicka "naszego " kolegi by nie mógł tego zgłosić jako naruszenie jego czegoś tam co on tam myśli że ma .
I to tez jest sposób na niego ;) .
Najważniejsze dla mnie jest tylko jedno że coraz większe grono graczy wie na kogo uważać .
wg mnie to zadne oszustwo nie jest,
Okej, rozumiem taki jest twój pogląd, lecz moje pytanie brzmi na czym go opierasz?
Przedstawiłem ci słownikową definicję "oszustwa" - nie zgadzasz się z nią? Nic na ten temat nie napisałeś.
Co z tego, że ktoś twierdzi, że 2+2=5 skoro faktem jest, że =4. Faktem, gdyż jest to dowiedzione matematycznie i nikt nie jest w stanie się z tym sprzeczać. W tym wypadku, skoro nie masz przeciwwskazań do słownikowej definicji, to faktem jest też, że twoje czyny nazwać śmiało można oszustwem - na bazie definicji ze słownika (analogicznie do podstaw matematycznych w przykładzie 2+2=4). Proszę o sensowne kontrargumenty w którym miejscu wg ciebie nie mam racji.
Hmmm, patrząc z perspektywy czasu mogłem na samym początku moich wypowiedzi postawić HIPOTEZĘ, że sandmanx666 to oszust. ŻADNE oskarżenie a jedynie hipoteza. Następnie poprzez słownikowe definicje, przykłady z życia wzięte oraz kontrargumenty sandmana prowadzimy do tego by hipotezę obalić lub też udowodnić, jednakże jedynym kontrargumentem sandmana okazuje się "nie bo nie". Ostatecznej odpowiedzi jeszcze jednażke nie zatwierdziłem, wciąż czekałem na konkrety i obronę w postaci sensownych kontrargumentów. Wynik ---> brak.
a jako że argumentów przeciwnych dotychczas brak to:
Idąc moimi śladami wychodzi na to, że logicznie i hmmm prawnie (?) rzecz biorąc hipoteza zostaje potwierdzona, CHYBA ŻE, gdzieś się pomyliłem i napisałem głupoty. Zatem słucham - gdzie i dlaczego? Kolego, daj mi szanse uznać cie niewinnym i ukaż błąd w mym rozumowaniu. Czyż nie tego wszyscy chcemy?
SandmanX666 przeproś wszystkich komu wyrządziłeś krzywdę i będzie spokój to moja rada.
Piotru70
08.05.2012, 06:33
"Uczciwość jest zaletą, ale niemodną w dzisiejszych czasach". Jak oszukujesz na handlu, to... Masz takie prawo, nikt nic nie może ci zrobić, bo nie podpisałeś nic u notariusza... żadnej umowy, kompletnie nic. A oczernianie tej osoby na Forum bezpodstawnie jest niedozwolone. A te wasze screeny to nawet nie są dowody. Tylko wyżalanie się na forum i próbowanie uświadomić innych o takich jednostkach, tyle że one nie zawsze oszukują innych, wobec jednych są uczciwi. A to że wy jesteście prymitywami i dajecie się oszukać w grze internetowej to wasza sprawa, a oni nie mogą cierpieć z powodu waszego braku spostrzegawczości. Powinno być wstyd tym którzy mają po 20-30 lat i dali się zrobić w balona 14 latkom. Pozdrawiam niemyślących i zachęcam ich do działania.
Witam
Jeśli ktoś posiada wykaz ze starej listy proponuję zrobić nowy temat, i nie nazywać go czarną listą, lecz np. UWAGA NA HANDEL, lub TOP 100 FAIL IN THE GAME. Lista może dalej funkcjonować i nie będzie podstaw do usunięcia. Dla lam które twierdzą że nie oszukują bo pozwala na to gra, polecam zapoznanie się ze słowem etyka.
To Ci nic nie da bo znów znajdzie sie jeden co stwierdzi ze jest wielce szykanowany i znów usuną, czyli walka z wiatrakami, jedyna rada to wywalić takiego delikwenta ze znajomych, dodać do ignore list i nie korzystać z jego ofert na kanale handlowym, jeśli by to zrobiła duża liczba osób to by takie coś być może odczuł, a przecież nie poskarży się administracji ze nikt z nim nie chce handlować etc.
A tak patrząc w przyszłość to może pvp by coś pomogło, ale to aktualnie w strefie marzeń.
Uczciwośc i moralność nie jest domeną obecngo społeczeństwa, wiec nie spodziewajcie sie bog wie czego po innych.
Szatański post 666
Wolf43211
08.05.2012, 09:20
"Uczciwość jest zaletą, ale niemodną w dzisiejszych czasach". Jak oszukujesz na handlu, to... Masz takie prawo, nikt nic nie może ci zrobić, bo nie podpisałeś nic u notariusza... żadnej umowy, kompletnie nic. A oczernianie tej osoby na Forum bezpodstawnie jest niedozwolone. A te wasze screeny to nawet nie są dowody. Tylko wyżalanie się na forum i próbowanie uświadomić innych o takich jednostkach, tyle że one nie zawsze oszukują innych, wobec jednych są uczciwi. A to że wy jesteście prymitywami i dajecie się oszukać w grze internetowej to wasza sprawa, a oni nie mogą cierpieć z powodu waszego braku spostrzegawczości. Powinno być wstyd tym którzy mają po 20-30 lat i dali się zrobić w balona 14 latkom. Pozdrawiam niemyślących i zachęcam ich do działania.
Może napiszesz w którym miejscu pisałem że sandmanowi udało się mnie okraść / oszukać ? -to nie jest ściana płaczu tylko info kto kantuje w grze , czytaj ze zrozumieniem dowody były w postaci jego wypowiedzi zaraz po tym jak go przyłapano na próbie wykradzenia 90 pisanek . Co do uczciwości , to każdy postępuje wg swojego sumienia i ja uważałbym za niestosowne tolerancję gracza podsyłającego świnię innym za pomocą handlu .
Słyszałeś kiedyś określenie naiwny jak dziecko ? - to się zastanów z kim najczęściej udanie "handluje" sandman
Wolf43211
08.05.2012, 09:22
...
SirMaslab
08.05.2012, 13:16
A prawda jest taka ze jakby było pvp to wszyscy ci pseudo handlarze szybko by zrezygnowali z gry. Wiec nie ma co trwonić na nich słów.